Lenovo Vibe S1
recenze

Lenovo Vibe S1

Pan Selfie

Fotíte rádi selfie? Neuplyne den, kdy byste si nepořídili alespoň jedno? Pak zpozorněte, protože tento telefon nemá na čelní straně jenom jeden fotoaparát, ale hned dva. Ani funkce nebo o vzhled nejsou k zahození. Bude to ale stačit k úspěchu, zvláště když je cenovka posazena poměrně vysoko? I toto zařízení se totiž neubránilo některým nedostatkům.

V pokusu o odlišení se od ostatních smartphonů mají výrobci poměrně těžkou pozici. Design je víceméně daný, stejně tak jako funkční výbava, jakou lze za dané peníze nabídnout. Telefony vyskládané na pultech obchodů tak vypadají jeden jako druhý, a tak může rozhodnout taková zdánlivá zbytečnost, jako je nadprůměrná výbava pro focení selfie. Bude to ale stačit? Při ceně necelých devíti tisíc se bude muset Lenovo pořádně snažit i v dalších oblastech.

Technické parametry Lenovo Vibe S1

Kompletní specifikace
Konstrukce143,3 × 70,8 × 7,8 mm, 132 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6752, CPU: 8×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 420 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:55 hodin
Dostupnostříjen 2015, 9 999 Kč

Obsah balení: myslete na ochranu

V balení na nás čeká příjemné překvapení. Špuntová sluchátka bez náhradních špuntů žádný velký dojem neudělají, ale potěší dvojice ochranných pomůcek. Fólii na displej jsem osobně tolik neocenil, daleko přínosnější je ale průhledné ochranné plastové pouzdro kryjící záda a boky telefonu. Sice zhorší přístup k bočním tlačítkům a navýší rozměry, ale před nějakým škrábancem určitě ochrání. Navíc jistí uchopení v ruce, protože jinak je telefon velice kluzký.

Obsah balení je nezvykle bohatý.

Design a konstrukce: je šik

Telefon vypadá dobře, to se musí designérům nechat. A v bílém barevném provedení, které jsme měli k dispozici, VIBE S1 opravdu vynikne. K dispozici je ještě modrá a zlatá varianta. O nemalé odvaze svědčí, že se výrobce vyhnul sázce na jistotu v podobě černé, což musíme ocenit.

Lenovo Vibe S1

Čelní plocha toho moc neukazuje, nahoře se nachází reproduktor, dvojice fotoaparátů a čidla blízkosti a jasu. Pod pětipalcovým displejem najdeme trojici senzorových tlačítek. Nejsou podsvícená, ale při dotyku vibrují. Co však na čelní ploše chybí je notifikační dioda. V této cenové kategorii je to závažný nedostatek.

Krásu telefonu naplno oceníte až při pohledu na hrany. Kovový rámeček je lemovaný lesklým okrajem, při dotyku příjemně chladí a působí luxusním dojmem. Vše s naprosto dokonalými přechody. Nahoře nalevo najdete 3,5mm jack, vedle něj pak sekundární mikrofon. Dole našel své místo microUSB port a to, co vypadá jako dvojice reproduktorů, je ve skutečnosti jen mřížka kryjící jeden reproduktor a primární mikrofon. Na pravém boku máme vypínač a ovládání hlasitosti – obojí s nízkým a zřetelným stiskem umístěné vhodně pro ovládání levou i pravou rukou. A konečně na levém boku najdeme šuplíček. Do něj vložíte nanoSIM kartu a druhý slot můžete osadit microSD kartou nebo druhou nanoSIMkou.

První kontakt s telefonem zanechává vskutku dobrý dojem.

Záda jsou skleněná a mírně zakulacená. Otisky prstů ani moc neulpívají, respektive to není na bílé moc vidět, ale celé to proklatě klouže. Nejenom z rukou, ale také po jakémkoli povrchu, který není vodorovný. Dá se to sice řešit přiloženým krytem, ale na úkor vzhledu. Zadní strana hostí čočky fotoaparátu a také dvojitý LED blesk. Každá dioda má jinou barvu – to aby snímky působily přirozeněji.

Unibody konstrukce a použité materiály dávají telefonu opravdový punc luxusu a skvělé zpracování. Na okrajích má navíc méně než osm milimetrů a 132 gramů skoro necítíte. Tady opravdu nemůžeme nic vytknout. 143,3 × 70,8 mm zbývajících rozměrů je vzhledem k velikosti displeje v normě.

Líbilo se nám:
  • materiály a zpracování
  • rozměry a hmotnost
Nelíbilo se nám:
  • chybí notifikační led
  • telefon klouže

Displej: nezklamal

Pět palců a Full HD rozlišení při použité technologii IPS – to je už dnes v mobilním světě standard. Nedočkáme se tak žádného nepříjemného překvapení v podobě špatného barevného podání nebo horších pozorovacích úhlů. Obojí je na velmi dobré úrovni a potěší i celá plejáda doplňkových funkcí.

Nastavení displeje.

Kupříkladu máte možnost si nastavit barevné vyvážení, tedy tón a sytost barev. Můžete tak učinit ručně, anebo sáhnout po některém z přednastavených profilů, jako je například ochrana očí při dlouhém čtení. Doplňují je dva módy – super jasný a super tmavý – pro použití v extrémních světelných podmínkách. Na slunci to opravdu pomůže, stejně tak i v noci, kdy není utrpení ani dlouhé surfování A k završení toho všeho tu máme možnost ovládat displej v rukavicích. Nesmíme zapomenout ani na krycí sklíčko Gorilla Glass 3.

Lenovo Vibe S1

Displej lze rozsvítit poklepáním, sympatická je i možnost přeskočit zamykací obrazovku a dostat se přímo do prostředí telefonu: stačí přejet prstem po senzorových klávesách zleva doprava.

Líbilo se nám:
  • barvy a jas
  • doplňkové funkce

Zvuk: kam se poděly basy?

Ačkoli masivní mřížka reproduktorů slibuje stereofonní prožitek, je to jen klam. Ve skutečnosti je reproduktor jenom jeden a hraje jako ve většině telefonů, tedy nemastně neslaně. Nejvyšší hlasitost je sice solidní a zvuk při ní není zkreslený, ale naprosto postrádá basy a ani výšky nejsou přesvědčivé.

Lenovo Vibe S1
Kdyby jen reproduktor hrál, jak se snaží vypadat...

Naopak sluchátka příjemně překvapila. Není to taková ta nouzovka jako u většiny telefonů, ale uspokojí i náročnější ucho. Ke zvuku během telefonování ze sluchátka také nelze mít výhrady.

Líbilo se nám:
  • kvalita sluchátek
Nelíbilo se nám:
  • kvalita reproduktoru

Baterie a výdrž: jeden den to dá

I když kapacita baterie 2 420 mAh nevypadá nějak závratně, ani v ohledu výdrže nenajdeme vyloženou slabinu. Telefon se chová jako spousta jiných smartphonů. Jistotu jednoho dne vám prakticky garantuje, a to i když se nebudete omezovat při přenosu dat nebo používání aplikací na pozadí. Naopak dosáhnout dvou dnů by vyžadovalo povypínat všechno možné a na telefon raději ani nesahat.

Potěší mnoho nastavení ohledně spotřeby.

Pokud se rozhodnete vydat touto cestou, má pro vás telefon připravenou spoustu nastavení. Můžete ovlivňovat nastavení procesoru, grafické jednotky, zakazovat aplikacím běžet na pozadí nebo vypínat data při neaktivitě. A pokud by to bylo přeci jen málo, pak je tu režim maximální úspory energie. Ten vám umožní jenom volat, psát SMS a využívat budík. Výdrž se však protáhne až na několik dnů.

Samozřejmě jsme nezapomněli podrobit telefon standardizovanému redakčnímu testu výdrže. Při něm přehráváme streamované video v rozlišení odpovídající displeji, ten produkuje 50% jas a přibalená sluchátka hrají 50% hlasitostí. Při této zátěži se telefon vypnul po sedmi a půl hodinách. To je vcelku standardní hodnota, ale vzhledem ke kapacitě akumulátoru to můžeme označit za úspěch. Kupříkladu referenční Nexus 5X zvládne 6 hodin 49 minut.

Potěší i rychlé nabíjení. Na 80 % jste za necelou hodinu a půl, za další půlhodinu pak máte nabito.

Líbilo se nám:
  • možnosti nastavení
Nelíbilo se nám:
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie

Hardware a výkon: síly na rozdávání

Jako čipset byl nasazen MediaTek MT6752 s osmijádrovým procesorem o taktu 1,7 GHz v kombinaci s grafickou jednotkou Mali-T760, to všechno podpořené 3 GB RAM (po startu volných 1,7 GB). Pokud vám tyto strohé údaje nic neříkají, pak vězte, že se jedná o velmi výkonný stroj, pro mnohé uživatele možná až příliš. Spustíte na něm prakticky všechny nejnáročnější hry a užijete si je v náležitých detailech. Není to sice naprostý lamač rekordů, ale rozhodně se vám nestane, že byste v nějaké situaci pociťovali nedostatek výkonu.

Problémy s pamětí mít nebudete.

To se týče i vnitřní paměti. Z udávaných 32 GB je uživatelsky přístupných 23,6 GB, dalších pár set megabajtů lze získat odinstalováním nepotřebných aplikací, kterých je v telefonu skutečně požehnaně. Paměťová microSD karta může mít velikost až 128 GB, jejím používáním ale přijdete o možnost používat druhou SIM kartu. Aplikace přesouvat jdou, ale jen některé a ne celé.

Benchmarky a jejích výsledky.
Líbilo se nám:
  • dostatek výkonu
  • dostatek pamětí

Operační systém a uživatelské prostředí: Android s hromadou funkcí

Operační systém Android 5.0 Lollipop je výrobcem upraven do podoby, jaká je teď u čínských výrobců v kurzu. Tomu svému Lenovo říká VIBE UI. Pokud jste měli nějaký čínský telefon v poslední době v ruce, pak se určitě budete orientovat. Chybí například složka s aplikacemi – ty se umisťují na pohotovostní obrazovky. Všechno jakoby křičí barvami (naštěstí lze stáhnout jiná témata) a menu s nastaveními doznalo řádného přifouknutí, aby bylo vidět, že toho telefon umí opravdu hodně.

Vypadá to jako trochu přebarvený Android...

Zmiňme třeba zámek telefonu. Kromě zadávání gesta nebo PINu tady máme ještě SmartLock. Zadávání hesla se můžete vyhnout buďto připojením nějakého zařízení, například hodinek, přítomností na určeném místě anebo odemykat telefon pomocí své tváře, což funguje překvapivě dobře.

Další menu nastavení je velmi květnaté a hračičkové se zde vyřádí dosyta. Kupříkladu tady mámě funkci pojmenovanou jako Chytrá scéna. Vzdáleně to připomíná vyzváněcí profily, ale můžete toho nastavovat mnohem více – provádět akce, pouštět aplikace či nastavovat přepínání na základě aktuálního času.

...umí toho však mnohem více.

Zajímavá je rovněž možnost rozdělit telefon na osobní a heslem zabezpečenou zónu, přičemž do každé můžete instalovat jiné aplikace. A když už mluvíme o aplikacích, v telefonu najdete správce jejich oprávnění. Můžete tak například jednoduše zjistit, které aplikace mají například právo číst SMS a případně jim toto privilegium odebrat. Zajímavá je i možnost přichytit si k okraji obrazovky odkazy na často používané aplikace.

V podobném duchu se nese i nabídka aplikací. V telefonu je toho skutečně hodně: aplikace od Lenova pro synchronizaci a přenos souborů, kancelářská sada WPS Office, aplikace na poznámky Evernote i automobilová navigace Route 66. Společnost jim dělá spousta dalších aplikací a demoverzí. Naštěstí lze většinu bez problému odinstalovat.

Líbilo se nám:
  • možnosti nastavení

Fotoaparát a videokamera: přeborník na selfie

Než se vrhneme na očekávanou funkci speciálního selfie fotoaparátu, začněme u toho zadního. Rozlišení 13 Mpx, světelnost f/2,2 a dvoubarevná LED dioda sice slibují mnoho, ale výsledky už tak přesvědčivé nejsou.

Ukázkové snímky.

Při dobrém světle ještě chyby tolik nepoznáte, jen tu a tam se vyskytne přepálená obloha. Jakmile začne světla ubývat, kvalita rychle klesá: objeví se šum, fotografie ztratí detaily a telefon začne mít potíže s ostřením. Situaci se sice snaží zachránit dvoubarevná LED dioda, ale intenzita jejího svitu je poměrně nízká. K dobrému pocitu nepomůže ani prostředí fotoaparátu, které je velice strohé a jedinou nadstandardní funkcí je Panorama. Chybí pokročilejší možnosti manuálního nastavení, čili je to spíše přístroj typu „vytáhni a foť“.

Prostředí fotoaparátu je kromě voleb pro selfie celkem strohé.

Full HD video se třiceti snímky za sekundu také není špatné, ale potřebuje rovněž spoustu světla. Noční scény raději zaznamenávat ani nezkoušejte.

Lenovo Vibe S1 – testovací video, 1080p, 30 FPS, exteriér

A nyní slibované selfie šílenství. Přední kamera má 8 Mpx a té sekunduje druhá 2Mpx. Ta však nepořizuje obraz, ale pouze zjišťuje hloubku ostrosti záběru. K čemu je to dobré? I po vyfocení můžete manipulovat s ostřením objektů v pozadí. Je to docela zajímavé a na nějakou dobu se tím zabavíte. Dále pak software umí vybrat vaši siluetu, kterou následně můžete vložit do jiné scény. Je tu ještě režim pro vyhlazování pleti a také zahájit expozici gestem, které ale není příliš spolehlivé. K dokonalosti tak čelní kamerce chybí už jen blesk, jenž ale lze přikoupit jako příslušenství. V ČR však není prozatím dostupný.

A takhle to funguje v praxi. Můžete rozmazávat pozadí nebo pracovat s vlastním vyříznutým obrazem.
Líbilo se nám:
  • možnosti čelní kamery
  • kvalita videa
Nelíbilo se nám:
  • snímky při horším světle
  • strohé prostředí
  • chybí čelní blesk

Multimediální funkce: budete instalovat

I když se zařízení prezentuje jako multimediální, je v této oblasti docela chudé. Aplikace na přehrávání videí a prohlížení obrázků zvládnou jen to nejzákladnější, hudební přehrávač chybí úplně, tedy pokud nepočítáme Hudbu Play od Googlu. Na druhou stranu to nelze brát jako nedostatek, protože kdo má zájem takové funkce využívat intenzivněji, nejspíše používá nějakou jinou aplikaci.

Lenovo Vibe S1

Naštěstí nechybí FM rádio. To hraje pouze s připojenými sluchátky, avšak neumí RDS. Na druhou stranu jde rádio nahrávat.

Telefonování a zprávy: klasika

Aplikace pro telefonování se od jiných modelů s Androidem liší spíše kosmeticky. Dialer má čtyři obrazovky: číselník, registr hovorů, kontakty a oblíbené kontakty. Jak jsou ostatní funkce telefonu vypracovány k dokonalosti, tady by se dalo hodně zlepšovat, i když většině lidí to asi bude stačit.

Telefonování a zprávám nebyla ze strany Lenova věnována větší pozornost.

Podobně lze popsat i aplikaci pro posílání zpráv. Ta umožňuje jen to základní a nejspíše ji brzy zaměníte za nějakou jinou. Poněkud zklamání přináší pouze jedna jediná klávesnice, a to ta od Googlu. Můžete sice psát tahem, dostávat slovní návrhy nebo se nechat automaticky opravovat, ale jiné klávesnice toho umí mnohem více. I tady budete zřejmě doinstalovávat.

Organizační funkce: na práci moc není

V oblasti organizace času toho Lenovo opět moc nepředvedlo. Kalendář je zde použit ten od Googlu, ale chválíme instalaci kancelářského balíku WPS Office, s nímž lze kancelářské soubory nejenom prohlížet, ale i editovat.

I pro organizaci času a práci zde najdete jen základ.

Dále už toho moc není: jednoduchý souborový manažer, diktafon a taky výše zmíněné funkce operačního systému.

GPS a navigace: bez problémů

K dispozici máte GPS, A-GPS a také GLONASS – všechno funguje bez problémů. První fix se zapnutými daty je tak otázku méně než deseti vteřin, pak je nalezení polohy okamžité a jisté. Kde se však výrobce rozhodl šetřit je funkce elektromagnetického kompasu, která v telefonu chybí. Otázkou ale je, kolik lidí si toho vůbec všimne.

Datové funkce a konektivita: chybí NFC

Začněme negativy, respektive jenom jedním, a tím je chybějící podpora NFC. Není to velká vada na kráse, ale zamrzí to třeba v případě, že už máte nějaké příslušenství s touto technologií.

Jinak už jsou tu samá „pozitiva a sociální jistoty“. Pokud bychom byli extrémně nároční, mohli bychom si stěžovat, že Wi-Fi umí jen b/g/n, ac už nikoli. Bluetooth je ve verzi 4.0 a LTE zvládá i české frekvence 800 a 900 MHz. Potěší dostupnost této rychlé datové sítě pro obě dvě SIM karty.

Líbilo se nám:
  • kompletní LTE
Nelíbilo se nám:
  • chybí NFC
Lenovo Vibe S1

Zhodnocení a závěr: povedený kousek

Lenovo VIBE S1 se povedl. Není to ale zásluha jen jeho čelních kamer. Pokud nemáte obsesivní poruchu, která vás nutí si několikrát denně měnit profilový obrázek na sociálních sítích, pak si s touto funkcí chvíli pohrajete a pak nejspíše i zapomenete, že ji v telefonu vůbec máte.

Co však oceníte každý den je kvalitní zpracování, dostatek výkonu, paměti a úložného prostoru, snaha výrobce posunout funkce telefonu na co nejvyšší úroveň a také příslušenství.

Samozřejmě má výrobek i své mouchy. Chyběla nám notifikační dioda, stejně tak jako NFC by za takové peníze mělo být samozřejmostí. Výsledky hlavního fotoaparátu nejsou příliš přesvědčivé, ale nějaký vyloženě slabý moment telefon nemá.

Kvalitními materiály a solidní funkční výbavou se však mohou pochlubit i mnohem levnější telefony. Je u nich, pravda, mnohem více kompromisů, ale i tak to bude mít toto Lenovo při konkurenčním boji těžké. Jakmile ale cena klesne o nějaký ten tisíc dolů, pak to bude bezesporu zajímavá volba.

Konkurence

Když mluvíme o kvalitních materiálech u levnějších telefonů, pak máme na mysli třeba Oukitel U8. Má sice o něco slabší hardware, ale zase nabídne čtečku otisků prstů a hlavně stojí výrazně méně – asi 8 tisíc korun.

Oukitel U8.

Pokud se podíváme na konkurenci v podobě selfie telefonů, pak tu máme HTC Desire EYE. Ten má přední kameru s autofocusem, bleskem a některými pokročilými funkcemi. Výbava je srovnatelná, stejně tak jako cena, která se zde pohybuje okolo hranice 10 tisíc.

HTC Desire EYE.

Další telefon zaměřený na selfies s kvalitní čelní kamerou a bleskem se jmenuje Sony Xperia C3. Ta však spadá spíše do nižší střední třídy, čemuž ale odpovídá i cena, která se vejde pod 5 tisíc.

Sony Xperia C3.

A který telefon ze stáje Windows Phone lze doporučit k fotografování sama sebe? Lumia 735 má širokoúhlou čelní kameru s rozlišením 5 Mpx a světelností f/2,4. Navíc je vybavena i aplikací Lumia Selfie. Výbava i cena spadají spíše do střední třídy a telefon se dá pořídit kolem pětitisícovky.

Lumia 735.
lenovo-vibe-s1
Klady
  • materiály
  • zpracování
  • příslušenství
  • výkon a paměti
  • úpravy vnitřního prostředí
  • výbava na selfie
Zápory
  • chybí notifikační LED
  • neumí NFC
  • slabší fotografie za šera
  • telefon klouže
Diskuze ke článku
blue.sun
Kde jsou ty kvalitní fotky z dobrého světla? Já v recenzi viděl jen soubor nehezkých omalovánek...
Jinak to působí jako takový těžký průměr... nic zásadně zlého (kromě foťáku), ale ani nic zajímavého, kvůli čemu bych ho utíkal koupit. V téhle cenové relaci jsou v androidím světě dostupné lepší kousky (byť třeba staršího data původu).
Co však u číňánků naprosto nesnáším, je ta jejich móda kopírovat Apple chaos v aplikacích a cpát je na plochy, bez klasického menu.
Radim
tuctovej mobil s malým displejem a špatným foťákem.
Wasted
redakce, co to tam máte zase za blbinu, konkurence Sony Xperia C3? C3 má 1GB ram, má 5.5 palců....., vnitřní pamět 8GB což je pro navigaci a mapy.cz úplně k ničemu.
Marduch
Zřejmě chybička - konkurent OukidoukiTel U8 je k dostání za cca 5k.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze