Lenovo ThinkPad Yoga
recenze

Lenovo ThinkPad Yoga

Konvertibilní pracant
4

Lenovo nabízí velké množství počítačů a mezi ně patří i ThinkPad Yoga. Pracovní notebook s multimediálními funkcemi a univerzální konstrukcí, který zastane práci tří, jsme podrobili našemu testu a vynesli jsme verdikt. Jaký notebook je, se dozvíte v naší recenzi.

Když se řekne ThinkPad, tak se většině lidem vybaví velké, odolné notebooky, které jsou jako stvořeny pro pracovní nasazení. Do této řady patří i námi testovaný ThinkPad Yoga, ovšem ten je mnohem více univerzální, než jiné počítače z této řady. Od svých multimediálních příbuzných převzal konstrukci a řada ThinkPad mu dala do vínku pracovní design a odolnost. Ale jaké je doopravdy toto spojení? Na to a mnoho dalšího se podíváme v naší recenzi.

Oficiální fotografie

Příslušenství a obsah balení

Bohužel se při sestavování balení tohoto notebooku Lenovo nijak nepředalo a k laptopu dostanete jen nabíječku a nějaké ty brožurky. Je to celkem škoda, takový náhradní stylus nebo pouzdro by určitě potěšilo nejednoho majitele a nijak závratně by to nezvýšilo cenu celého počítače.

Příslušenství k počítači

Technické specifikace

Konstrukce 316,6 × 221 × 19,4 mm, 1,6 kg, konstrukce: konvertibilní
Displej IPS, 12,5" (1 920 × 1 080 px), dotykový: ano (podpora stylusu Wacom)
Operační systém Windows 8.1 Pro 64bit
Čipset Intel Core i3-4010U / Core i5-4200U* / Core i5-4300U / Core i7-4500U / Core i7-4600U, CPU: 2 × 1,6 GHz, GPU: Intel HD 4400 Graphics
Paměť RAM: 4 GB, vnitřní úložiště: 516 GB (HDD + 16GB SSD)
Konektory 2× USB 3.0, miniHDMI, 1× Jack 3,5 mm, OneLink Dock
Datové funkce 3G modem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ne. GPS: ne
Akumulátor a výdrž 47 Wh, pohotovostní doba: 7 hodin
Cena
Lenovo ThinkPad Yoga 20CD000MMC lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Design: konzervativní Yoga?

Notebook už i z designového hlediska zapadá do řady ThinkPad. Šedá barva, konzervativní vzhled a decentní červená barva jsou standardními znaky řady ThinkPad. Laptop se vyrábí jen v jedné barevné variaci, což je pro tyto bussinesové notebooky typické. Pokud se podíváme na tvar přístroje, také nic nevyčnívá, vše se tváří zcela normálně, až nudně. Na první pohled není ani poznat, že je konstrukce konvertibilní a právě ta je největším úskalím celého zařízení. Velmi mě překvapilo, že konstrukce povrzává, stačí si jen položit ruce na notebook a základna začne velmi nepříjemně vrzat. Další problém nastává tehdy, když přetočíte displej o celých 360° a zamkne se klávesnice. Tento zámek je kryt klávesnice, který zabrání tomu, aby bylo možné stisknout jakoukoli klávesu a právě při vysunutí tohoto krytu začne konstrukce vrzat. Kdyby konstrukce takto nevrzala, byla by perfektní.

Režim notebooku

Víko displeje, jakožto i základna konstrukce, je vyrobeno z hořčíkové slitiny, která má matnou úpravu. Díky tomu nebude přístroj nikdy upatlaný od otisků prstů a doby kompletně lesklých počítačů jsou naštěstí už dávno pryč, ale zpět k ThinkPadu Yoga. Jak již bylo zmíněno, displej je možné otočit o 360° a z notebooku udělat tablet. Jedná se o vylepšenou konstrukci IdeaPad Yoga, která navíc disponuje výsuvným krytem klávesnice a výsuvnými podstavci, aby se notebook zcela nedotýkal povrchu, na kterém leží.

Režim stojanu a tabletu

Přístroj disponuje čtyřmi režimy používání – kromě klasického notebookového režimu a režimu tabletu je možné notebook přetočit do režimu stojanu nebo do režimu stan. Ačkoliv je konstrukce stará už prakticky 2 roky, budí u veřejnosti stále pozornost a mnohdy i velké udivení. Jelikož řada ThinkPad je předurčena k pracovnímu nasazení, není notebook zrovna lehký. Celková hmotnost činí 1,6 kg a to je poměrně hodně a prakticky znemožňuje využití jako tabletu, hmotnost už jednoduše pocítíte. Snad nemusím ani zmiňovat, že držení v jedné ruce vydržíte opravdu jen velmi krátce. Rozměry zařízení jsou následující – 316,6 mm na šířku, 221 mm na výšku a 19,4 mm na hloubku, takže se rozhodně nejedná o žádného trpaslíka.

Detail pantu a režim stan

Vzhledem k velmi univerzální konstrukci lze Yogu využívat opravdu všemi možnými způsoby. V režimu notebooku je možné zcela bez problému dělat běžnou kancelářskou práci. V režimu tabletu můžete hrát dotykové hry nebo také posilovat ruce. V režimu stojan můžete snadno přepínat mezi snímky prezentace a v režimu stan můžete kolegům ukazovat fotografie z dovolené, možnosti jsou zkrátka nekonečné. Až na výše zmíněné nedokonalosti nemám o konstrukci žádné obavy a věřím, že vydrží dlouho i při drsnějším zacházení. Ostatně tato konstrukce je na trhu už nějaký ten pátek a i nejstarší Yogy nemají s panty žádný problém.

Klávesnice: velmi povedená

Notebooky Lenovo jsou proslulé kvalitními klávesnicemi a u tohoto modelu tomu není jinak. Klávesnice má klasických 6 řádků a kromě klávesy pro vyvolání kontextové nabídky žádná nechybí. Rozložení je standardní, jen prohozené klávesy Fn a Ctrl jsou vice méně otravné, je to ovšem o zvyku. Pokud si zvykat nechcete, lze tyto dvě klávesy v BIOSu prohodit. Materiál okolo klávesnice je tvořen taktéž z hořčíkové slitiny a je celkem pohodlný, ale neuškodilo by, kdyby byl povrch nějak měkčen.

Klávesnice

Klávesnice je kvalitně podsvícená a její podsvícení lze regulovat manuálně ve 2 krocích. Bohužel není k dispozici adaptivní automatické podsvícení, které by jas regulovalo automaticky, ale buďme rádi alespoň za tu manuální. Nyní k zámku klávesnice, který se vysune po přetočení displeje. Lenovo si pro tento zámek zvolilo název „Lift 'n' Lock“ a po otočení displeje se vysune okolo kláves plast, který způsobí, že nebude možné stisknout žádnou z kláves a tudíž je možné předejít možnému poškození.

Touchpad: 2x5

Přístroj je taktéž vybaven touchpadem, který je typu clickpad a má celkem 5 tlačítek, díky čemuž je poměrně velký. Proč má 5 tlačítek? Je to kvůli tomu, že mezi klávesami G, B a H je umístěn trackpoint, jenž je typicky pro ThinkPad červený a tři tlačítka jsou určeny právě jemu. Dvě slouží jako klasická potvrzovací tlačítka a třetí slouží pro posun nahoru a dolů nebo do stran. Touchpad má klávesnicovou konstrukci, což při stisknutí tlačítka vyvolává dojem, že jste stiskli klávesu klávesnice. Odezva je tak velmi jistá, což je v profesionální sféře určitě žádoucí. Touchpad je přesný a podporuje gesta systému Windows 8, což usnadňuje ovládání.

Touchpad a trackpoint

Displej: dotyk i stylus

V dnešní době je celkem běžné používat v počítačích IPS displeje a tak nepřekvapí, že i ThinkPad Yoga má jeden takový. Jeho velikost je 12,5 palců a jeho barvy jsou příkladné, dokonce i černá byla černější než obvykle, ale i tak stále není dokonalá. Dísplej má bohužel jednu vadu a tím je, že při otáčení displeje do stavu tabletu se vycvakne sklo, které kryje displej z víka a je třeba jej zacvaknou zpět. Jedná se o 1 – 2 milimetry, ale je to nepříjemné. Jedná se ale jen o vadu konkrétního kusu.

Stylus

Rozlišení displeje činí 1 920 × 1 080 pixelů, což je zcela dostatečná hodnota a vyšší rozlišení by bylo spíše na škodu. Svítivost displeje hodnotím jako výbornou, na slunci je zcela bez problému možné pracovat, a to i díky tomu, že displej má matnou povrchovou úpravu, což je u dotykových displejů netypické. Panel tudíž podporuje až 10 dotyků, ale kromě nich můžete použít i stylus, který reaguje s digitizérem Wacom, jenž dokáže zaznamenat až 1 024 úrovní tlaku. Stylus je elegantně schován v těle notebooku a nepotřebuje žádné baterie.

Konektivita: s dokovacím konektorem

I přesto, že se jedná o pracovní počítač, nedisponuje příliš velkým množstvím konektorů. Nalezneme na něm 2× USB 3.0, miniHDMI pro přenos obrazu a zvuku, čtečku SD karet, napájecí konektor a ještě kombinovaný Jack 3,5 mm. Taktéž je dostupný OneLink konektor, který umožňuje připojení jakékoliv stanice s tímto konektorem a můžete si tudíž rozšířit standardní výbavu konektorů o další. Bohužel tak chybí standardní HDMI nebo D-SUB, které řada uživatelů využívá pro připojení k projektorů, natož pak ethernet port pro připojení tam, kde není k dispozici Wi-Fi. A že takových míst stále není málo. Jste tak odsouzeni k adaptérům i zde.

Konektory na počítači

Komunikace: opět chybí 3G modul

Bezdrátovou konektivitu tvoří především Bluetooth ve verzi 4.0 a Wi-Fi ve verzi 802.11a/b/g/n, takže maximální teoretická přenosová rychlost činí 300 MB/s. Technologie jako NFC, GPS zcela chybí, ovšem to je celkem běžná praxe. Celkem zamrzí chybějící 3G modul, který by velmi zvýšil celkovou mobilitu a využitelnost laptopu. Citlivost Wi-Fi musím zhodnotit jako velmi dobrou. Nejen, že notebook chytil signál i v místech, kde se už ostatní notebooky absolutně nechytají, ale dokázal se k této síti i připojit. Připojení bylo sice, mírně řečeno, nestabilní, ale povedlo se a o to jde. Zde odvedlo Lenovo výbornou práci.

Fotoaparát: jen webkamera

Jelikož se jedná spíše o notebook než o tablet, na zařízení nalezneme pouze jednu kameru. Ta se nachází nad displejem, a slouží jako webkamera. Rozlišení je standardních 720p a nemá problém ani s horšími světelnými podmínkami, kdy se sice ztmaví obraz, ale stále jsou objekty rozpoznatelné, bohužel se sníží snímková frekvence, naštěstí ne natolik, aby se na obraz nedalo dívat.

Fotografie z webkamery a webkamera

Zvuk: neobvykle kvalitní

Co se Lenovu povedlo je zvukový výstup z reproduktorů. Ten je opravdu dobrý a u takového typu zařízení zcela nečekaný. Neobvyklé je umístění reproduktorů, které jsem celkem dlouho nemohl najít. Nachází se totiž pod displejem, přesněji v místě, kde se nachází výdech chlazení, jen trochu výše. K vylepšení zvuku reproduktorů slouží softwarový ekvalizér Dolby. Sluchátka se samozřejmě připojují pomocí konektoru typu Jack 3,5 mm, kvalita je příkladná, zvuk nepraská, ani nehučí.

Reproduktory jsou umístěny pod displejem v základně

ThinkPad Yoga disponuje dvěma mikrofony, které se nachází pod displejem. Díky jejich umístění je jejich citlivost opravdu dobrá a kvalitativně jsou na vysoké úrovni. Ovšem použití je vhodné spíše na Skype a Lync, nebo k rychlému záznamu z porady, k detailnějšímu záznamu zvuku použijte raději kvalitní mikrofon.

Zabezpečení: jen zámek Kensington

Počítač nedisponuje žádným zvláštním zabezpečením. V podstatě je zde jen hardwarový TPM čip, který slouží k bootování systému, dále již nic zvláštního v notebooku nenalezneme. Naštěstí je přítomna zdířka pro zámek Kensington, který umožňuje uzamčení ultrabooku na určitém místě.

Výkon: Intel obsadil všechna území

Procesor: klasický Core i5

Jako hlavní výpočetní jednotka slouží procesor Intel Core i5-4200U, přičemž se jedná o architekturu Haswell. Je možné pořídit výkonnější variantu s procesorem Core i7, nebo naopak můžete ušetřit pořízením varianty s Core i3. Procesor je celkem standardní a je použitý ve velkém množství notebooků. Nabídne dostatek výkonu na kancelářskou práci, ale zvládne i náročnější operace a je vhodný i ke hraní, ale k tomu je třeba mít odpovídající grafický adaptér. Jeho standardní frekvence je 1,6 GHz a dokáže se přetaktovat až na 2,8 GHz pro jedno jádro, přičemž pro obě jádra je to frekvence 2,6 GHz. Ačkoliv se jedná o procesor z řady Haswell, notebook nepodporuje funkci, kdy i v úsporném režimu stále fungují notifikace.

Informace o procesoru
Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 2,24 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 19,88 FPS

Procesoru asistují 4 GB operační paměti RAM, a ta již nejde uživatelsky rozšířit, což je celkem pochopitelné. Jedná se o typ DDR3 a všechny paměťové čipy jsou taktovány na 1333 MHz. Dostupné jsou i modely, které mají 8 GB operační paměti, ovšem musíte si připlatit.

Grafický adaptér: Haswell v akci

Grafickým akcelerátorem zpracovávajícím obraz je čip Intel HD Graphics 4400. Ten je standardní výbavou všech úsporných procesorů a jeho výkon je dostačující na běžnou kancelářskou práci. Jelikož se jedná o integrovanou grafickou kartu, tak nemá vlastní paměť a používá sdílenou operační paměť systému, přičemž si dokáže ukousnout až 1,2 GB z celkové kapacity.

Informace o grafickém čipu
Benchmark
Alien vs. Predator 2011 7,9 FPS
Furmark v1.12.0.0 1080p 5 FPS / 345 bodů
Hry FPS
Crysis 3 6
Left 4 Dead 2 30

Na počítači si zahrajete i některé ty hry. Tento model mě velmi překvapil, výkon grafického adaptéru je opravdu dobrý, a i přes to, že všechny procesory Intel Core i5-4200U mají integrovaný tento grafický akcelerátor, v Lenovo ThinkPad Yoga dosahoval vyšších výsledků a výkon byl vyšší. Je možné, že jsou povoleny maximální turbo frekvence, nebo v Lenovu čarují.

Úložný prostor: líné HDD s vyrovnávacím SSD

Jako hlavní úložiště je použit pevný disk s kapacitou 500 GB. I když disku asistuje 16GB SSD připojené přes mSATA 6 GB/s, je i přesto celkem pomalý a ještě k tomu i hlučný. Jedinou výhodou pevného disku je jeho kapacita a upřímně řečeno, lepší by byla nižší kapacita a SSD, které je opravdu o hodně rychlejší. Naštěstí není problém si variantu s SSD za příplatek zakoupit a jednoznačně to stojí za to. V systému je jeden využitelný oddíl a z původních 500 GB je volných celkem 412 GB, zbytek zabírá obnovovací oddíl, systém a předinstalované aplikace.

Testy disku

Hlasitost a teplota: Messerschmitt při náročné práci

Hardware je samozřejmě chlazen aktivně. Chlazení je celkem dobře zvládnuté, i když bohužel trochu hlučnější. Teplo se také citelně dostává ven skrze spodní stranu, izolace tak není zvládnutá tak dobře, jak bychom si přáli.

Teploty počítače

Když děláte klasickou kancelářskou práci, tak se laptop zvládne chladit zcela pasivně a kromě disku není nic jiného slyšet. Disk je slyšet naštěstí jen v tiché místnosti, takže to není tak hrozné, pokud však máte rádi absolutní ticho, vyhněte se tomuto modelu raději obloukem.

Výdech chlazení a spodní strana

Výdrž: na den to stačí

Baterie, která se nachází v Lenovo ThinkPad Yoga má kapacitu 47 Wh a výdrž při běhu na baterii je poměrně dobrá. Notebook totiž vydrží celý pracovní den, což je zcela ideální. Baterie je integrovaná a není možné ji uživatelsky vyměnit. Taktéž není možné připojit si další přídavnou baterii, což by se třeba u delších letů do zámoří určitě hodilo, ale i tak je výdrž velmi pěkná.

Při kancelářské práci s aktivní Wi-Fi zahrnující psaní ve Wordu a brouzdání po internetu udržela baterie notebook naživu 7 hodin a 15 minut, což je velmi slušná hodnota, i když ne nejlepší. Pokud jej necháte ležet ladem, budete mít aktivováno minimální podsvícení a aktivovaný režim v letadle, bude činit výdrž na baterii zhruba 12 hodin a 48 minut. Při přehrávání videa v rozlišení 1080p vydrží notebook běžet 7 hodin a 28 minut, takže se dá shlédnout 4-5 filmů najednou a možná vám ještě trochu energie zbude.

Typ testu
Režim v letadle 12 hodin 48 minut
Kancelářská práce 7 hodin 15 minut
Přehrávání videa 1080p 7 hodin 28 minut

Operační systém: Windows 8.1 Pro typicky bez Office

Použitým systémem je Windows 8.1 Pro, takže se jedná o nejvyšší edici, kterou může běžný spotřebitel získat. Funkcí je v systému mnoho, ale nejzajímavější je pro firemní zákazníky šifrovací nástroj BitLocker. V systému naštěstí není tolik balastu a krom elektronické příručky a Evernote v počítači nic víc nenalezneme. Samozřejmostí jsou konfigurační nástroje, ovšem to není balast.

Snímky ze systému

Záruka: rozšířitelná a mezinárodní

Notebook nabídne klasickou záruku 24 měsíců, kterou lze prodloužit až na 48 měsíců. Jedná se o mezinárodní záruku, takže počítač lze reklamovat nejen v ČR, ale i v dalších zemích, kde má společnost Lenovo zastoupení.

Závěr

Lenovo ThinkPad Yoga je zajímavý počítač, který by byl dokonalý, nebýt několika neduhů. Trpí především hůře zpracovanou konstrukcí, chybějícím 3G modemem, horším chlazením a pomalým pevným diskem. Mezi silné stránky patří právě ona univerzální konstrukce, která zastane práci hned tří zařízení, dále celkem vysoký výkon, neobvykle kvalitní zvuk a displej s podporou stylusu. Notebook je vhodný pro ty, kteří mají trpělivost s pomalejšími pevnými disky a zároveň chtějí kvalitní počítač, jenž nebude běžně k vidění. Naopak bych jej nedoporučil hráčům, ostatně to žádný model z řady ThinkPad.

Lenovo ThinkPad Yoga je konvertibilní zařízení a ve své cenové hranici 29 tisíc je prakticky bez konkurence. Jen Dell XPS 12 Duo je možným konkurentem, ovšem ten nabízí starší hardware, jinak se jedná o podobné zařízení, s podobnou myšlenkou. Spíše bych ale zvolil Lenovo.

Dell XPS 12
Klady
  • univerzálnost a mnoho režimů
  • relativně kvalitní reproduktory
  • dobrá klávesnice
  • podpora stylusu
  • solidní výkon
  • dobrá výdrž na baterii
Zápory
  • chybějící 3G modem
  • vrzající konstrukce
  • pomalejší pevný disk
  • chybí více konektorů přímo na notebooku
Diskuze ke článku
prommisse
Já tento počítač už něco přes půl roku a s SSD si jej nemůžu vynachválit. Konstrukce mi přišla velice kvalitní, nikdy nic nevrže, takže mám pocit, že jste natrefil na špatný kus. Jinak ten disk, to je kapitola na samotný článek. Ono to "vyrovnávací" ssd se vůbec nepoužívá, je na něm nahraný OEM oddíl, takže funguje spíš jako záložní disk pro systém.. A klasický plotnový disk mi přišel s množstvím paměti (4 Gb) nepoužitelný. Při ukládání a čtení ze stránkovacího souboru to bylo peklo. Dokoupil jsem si SSD a počítač nemá chybu..
woji
za 30k at si to nabouchaj
Pepan
Souhlas, za 30 klacků můžu mít daleko lepší.
Barbora Darmova
Barbora Darmova
Mohla by som vediet aky? Hladam dotykovy NB s podporou wacom stylusu a s dobrym vykonom, za kazdu radu budem vdacna :)))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze