Lenovo ThinkPad X1 Yoga
recenze

Lenovo ThinkPad X1 Yoga

První s OLED displejem
8

Lenovo představilo na letošním CESu mimo modelu X1 Carbon i novinku X1 Yoga. Jak již název napovídá, jedná se o konvertibl, avšak určený na pohodlnou práci. Navíc se od svého nekonvertibilního sourozence liší také technologií displeje, když jako jeden z mála nabízí OLED panel, navíc s WQHD rozlišením. Poskytne tak jeden z nejlepších displejů na dnešním trhu.

V zásadě se ThinkPad X1 Yoga nijak výrazně neliší od modelu X1 Carbon (2016), který jsme pro vás také testovali. Lenovo se pouze rozhodlo, že oblíbený manažerský notebook obdaří ještě konvertibilitou a jak je zvykem v řadě „X“, integroval spolu s ní i nejnovější technologie.

Oficiální snímky

Díky tomu se X1 Yoga může pochlubit OLED panelem, který má zajistit nejen krásné a jasné barvy, ale také vynikající pozorovací úhly či širší barevný gamut. Navíc můžete využít i stylusové pero, které se ukrývá přímo v těle zařízení a navíc se v něm i nabíjí. K tomu přidalo Lenovo i samozasouvací klávesnici, která se vsune do základny notebooku pokaždé, když ho použijete v režimu tablet, stan nebo stojan.

Technické parametry Lenovo ThinkPad X1 Yoga 20FQ002VMC

Kompletní specifikace
Konstrukce353 × 229 × 17 mm, 1 360 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ano
Displej?, 14" (2 560 × 1 440 px)
ChipsetIntel Core i7 6600U, CPU: 2×2,6 GHz, GPU: Intel HD Graphics 520
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, DisplayPort, další: ne
Datové funkcemodem: LTE, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor52 Wh, udávaná výdrž: 11 hodin
DostupnostQ1 2016, 71 000 Kč

Lenovo ThinkPad X1 Yoga – videopohled

Vzhledem k tomu, že se výkonnostně jedná o identické zařízení, jakým byl X1 Carbon (2016), nalezneme i zde nejnovější procesory Intel Skylake, v našem případě jde konkrétně o Intel Core i7 6600U vPro s 8 GB operační paměti a 256GB SSD úložištěm. K dispozici je na našem trhu i vybavenější varianta, která obsahuje identický procesor, ale dvojnásobnou operační paměť a úložiště. Naopak narazíte i na ty s horšími procesory Intel Core i7 6500U a i5 6300U vPro. Poslední zmiňovaný také postrádá OLED panel a má pouze Full HD rozlišení místo WQHD.

Obsah balení: podruhé a stejně dobře

U provedení balení jsem se pozastavovala i u modelu X1 Carbon. Lenovo začalo u ThinkPadů dbát i na pěkné balení a X1 Yoga to jenom potvrzuje. Opět velmi elegantní box, ve kterém se mimo samotného zařízení se stylusem nachází i napájecí adaptér a redukce z OneLink+ na LAN port, který se do těla notebooku již nevměstnal. Opět bych ocenila i nějaké to základní pouzdro na ochranu před škrábanci.

Design a konstrukce: a stále to funguje

Léty ověřený, konzervativní design najdeme i zde. Na pohled se tak jedná o běžný ThinkPad, který se mezi dalšími desítkami modelů velmi jednoduše ztratí. Tedy alespoň do té doby, dokud displej nepřetočíte o 360 stupňů nebo nezmíníte cenovku. Cenu si necháme na konec, ale konstrukci displeje se budeme věnovat nyní.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga

TIP: Recenze Lenovo ThinkPad X1 Carbon '16 – Stvořen k produktivitě

Znalé oko si jistě povšimne širšího rámečku na spodní straně 14palcového panelu, které skrývá senzorové tlačítko pro otevření nabídky Start, což je první nápověda, že se nejedná o tak běžný ThinkPad. Klouby jsou pak masivní a hlavně velmi tuhé, což vám sice znemožní otevřít zařízení jednou rukou, ale na druhou stranu drží víko téměř v jakékoli poloze naprosto stabilně, bez jakéhokoli pohybu při přenášení a manipulaci s notebookem.

Pokud si tedy přejete nepoužívat notebook jako notebook, ale jako tablet, je klávesnice nepotřebná. I na to Lenovo myslelo a aby předešlo ničení klávesnice o povrch stolu a zajistilo pohodlnější držení zařízení v režimu tabletu, tak vymyslelo skvělou technologickou vychytávku. Klávesnice se současně při přetáčení displeje zasouvá do těla zařízení, takže nakonec vám na jejím původním místě zůstane jen hladký povrch a klávesy jsou v bezpečí před poškozením. V zasunutém režimu samozřejmě nelze klávesnici používat. Za tuhle vychytávku musím výrobce jen pochválit a odpustím i malý ústupek v pohodlnosti klávesnice oproti jiným ThinkPadům. I tak se ale jedná o vysoký nadprůměr. Na základně se mimo vstupních zařízení nachází také čtečka otisků prstů, která na žádném ThinkPadu nesmí chybět. Nově je ale přikládací a navíc mnohem citlivější, takže odemčení notebooku je otázkou jedné až dvou sekund.

Samozřejmostí je také podsvícení, které lze regulovat ve dvou úrovních. První nabídne stálé podsvícení a druhá automatický režim, kdy se podsvícení řídí okolním prostředím a funguje naprosto spolehlivě. Výtku nemohu vznést ani k jeho rovnoměrnosti. Také se opět setkáváme s trackpointem doplněným o tři tlačítka a touchpadem, který od dob původních ThinkPadů ušel dlouhou cestu a stal se z něj spolehlivý, přesný a na dotyk příjemný pomocník.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga

Přestože by se dalo očekávat, že výrobce ochudil portovou výbavu, není tomu tak. Máme tu tak stejné porty, jako tomu je u jeho nekonvertibilního bratříčka. Mimo napájecí zdířky tu tak na levé straně najdeme i proprietární OneLink+ pro připojení redukce na LAN port a hlavně doku, Mini DisplayPort a jedno USB 3.0. Nalevo najdeme další dvě a k tomu ještě plnohodnotné HDMI, zámek Kensington a nepostradatelný 3,5mm jack. Společnost těmto portům dělá i tlačítko pro regulaci hlasitosti a zapínací tlačítko. Obě jsou velmi dobře umístěná, ale dosti zapuštěná, aby se nedala omylem stisknout při manipulaci se zařízením nebo při přenášení v batohu či tašce. Na zadní straně základny u kloubu najdeme také krytku slotů na microSIM kartu a microSDXC kartu. Stejně jako u modelu X1 Carbon (2016) se jedná o velmi špatnou volbu a ke slotům se nedostanete jinak než v zavřeném stavu notebooku.

TIP: Lenovo ThinkPad X1 Tablet: lego pro dospělé

V neposlední řadě musíme zmínit i materiál. Tím je opět kombinace vysoce kvalitního plastu a karbonových vláken. Díky tomu nehrozí žádné prohyby, natož skřípání. Notebook je tak i přes svou konvertibilitu a tenkost pouhých 17 mm perfektně pevný. Zbylé rozměry 353 × 229 mm jsou již naprosto běžné na 14palcové zařízení. Hmotnost se s OLED dotykovým panelem a masivními klouby ale přeci jen oproti X1 Carbonu (2016) lehce zvýšila na 1 360 gramů.

Líbilo se nám:

  • pevné šasi s prvky uhlíkových vláken
  • vylepšená čtečka otisků prstů
  • nízká hmotnost i tloušťka
  • zasouvání klávesnice do těla notebooku
  • stabilní víko displeje

Nelíbilo se nám:

  • špatně umístěné sloty pro SIM a microSD kartu
  • absence USB-C

Displej: ten první s OLEDem

Při představení na veletrhu CES tento rok nás OLED technologie displeje naprosto uchvátila a jinak tomu není ani po našem testování. Jedná se prakticky o to nejlepší, co můžete na dnešním trhu najít. 14palcový lesklý panel se navíc chlubí i WQHD rozlišením, tedy 2 560 × 1 440 pixelů a výsledná jemnost se tedy pohybuje na 210 PPI. Ve spojení s OLED displejem si tak výrobce připravil nádherný, jasný displej se sytými barvami, a to včetně černé.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga

TIP: HP EliteBook 1030: mobilně výkonný businessman

Jas je homogenní už kvůli svítivosti každého bodu zvlášť a napomáhat vám bude i automatická regulace jasu. Škála podsvícení je velmi široká a na jakémkoli světle budou informace na displeji jasně viditelné. Díky OLED technologii se také ještě více rozšířily pozorovací úhly, které jsou taktéž špičkové a prakticky neomezené. Pokud bych přeci jen měla najít malý nedostatek, tak v teplejším tónu bílé, kterého si všimnete hlavně při srovnání s jiným zařízením.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga

V případě, že oželíte OLED technologii, pak je na trhu i klasičtější IPS displej s Full HD rozlišením. Ať se ale rozhodnete pro kterýkoli, jistě rádi využijete vestavěný digitizér a k tomu i stylusové pero, které je umístěno přímo v notebooku, kde se také nabíjí a 15 sekund vám pak zajistí až 100 minut kreslení či psaní poznámek s velmi dobrou přesností. Lenovo také nabízí volně dostupnou aplikaci WRITEit, která vám umožní psát a kreslit kdekoli v prostředí operačního systému, aplikací a programů. S velkým letním updatem Windows 10 navíc přijde do systému také samostatný panel pro funkci Windows Ink, která vám používání stylusu také zjednoduší.

Líbilo se nám:

  • jasné a syté barvy díky OLED technologii
  • neomezené pozorovací úhly
  • široká škála nastavení jasu
  • homogenní jas díky OLED technologii
  • stylusové pero

Nelíbilo se nám:

  • teplejší tón bílé barvy

Zvuk a webkamera: historie se opakuje

Zvuková stránka všech ThinkPadů je vzhledem k zaměření notebooku vždy o něco slabší. Jinak tomu není ani u X1 Yogy. Reproduktory jsou opět umístěny na zadní straně základny. Jejich zvuk je značně plechový, takže na rozumné basové podání a vysoké tóny raději zapomeňte. Chválit se dá hlasitost, která není vůbec špatná. Opět tu najdeme softwarové vylepšení Dolby Audio, které vám pomůže s vylepšením zvuku a poskytne i ekvalizér. Moc parády ale také neudělá a musíte se smířit s tím, že se nejedná o multimediální zařízení. Pokud přeci jen využíváte notebook k přehrávání hudby, doporučuji využívat spíše 3,5mm jack, jehož kvalita je lepší.

Stejné je to i s webkamerou, která disponuje HD rozlišením. Jak je tomu již tradičně zvykem i u mnohem levnějších zařízení, tak neposkytuje přehnané obrazové kvality, ale postačí na běžné videohovory. V této cenové kategorii bychom ale již očekávali lepší 1080p rozlišení.

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost reproduktorů

Nelíbilo se nám:

  • plechový zvuk
  • pouze 720p webkamera

Hardware a výkon: konvertibilita nepřinesla kompromisy

Často se setkáváme s tím, že konvertibilita často přináší mnoho kompromisů a nejvíce ve výkonu zařízení. To ale není případ testované X1 Yogy, která má naopak výkonu na rozdávání, přesto se ale nejedná o nic nevídaného a vysoká cena, kterou Lenovo pro tento model nasadilo, tkví především v již zmiňované kvalitní konstrukci.

Procesor a operační paměť

Stejně jako u modelu X1 Carbon pro tento rok se setkáváme i zde s procesory nejnovější generace. V našem případě je to dvoujádrový Intel Core i7 6600U vPro taktovaný na 2,6 GHz, jehož maximální takt dosahuje 3,4 GHz. Označení „vPro“ pak poukazuje na bezpečností procesory, které se nejlépe s TPM čipem, kterým X1 Yoga také disponuje, starají o ochranu dat a také o vzdálenou správu počítačů. I u těchto procesorů samozřejmě nechybí Hyper-Threading. Tomuto procesoru napomáhá i 8 GB operační paměti typu DDR3 s frekvencí 1 866 MHz. Výkon tedy není zahanbující, ale stále nalezneme i mnohem výkonnější přístroje, a to i v nižších cenových relacích. Přesto se jedná o vyšší průměr a procesor vám nebude stát v cestě při téměř jakýchkoli pracovních úkonech. Při běžném používání o hlučnosti nemůže být řeč, při vyšší zátěži už ale o sobě dá X1 Yoga jasně vědět.

Grafika

Přesně jako je tomu i u většiny pracovních zařízení, ani tady se nenachází dedikovaný grafický čip. Spokojit se musíte s tím integrovaným, který představuje Intel HD Graphics 520. Ten potvrzuje, že ThinkPady nejsou herními či multimediálními stroji. Intel HD Graphics 520 vám bude příjemným společníkem při základních úpravách fotek a videí, ale na nové herní pecky to nebude. I tak si ale zahrajete například World of Warships na střední detaily či Battlefield Hardline, ale to už na nižší detaily.

Úložiště

Naopak velkou podporou vám bude extrémně rychlé SSD s kapacitou 256 GB, které patří k tomu nejlepšímu, co lze v běžných noteboocích najít. Ke svým datům se dostanete během několika málo vteřin a načítání operačního systému při zapnutí si obvykle ani nevšimnete. Po prvním zapnutí si samozřejmě část úložiště odebere operační systém, i tak vám ale pro vaše data zbyde pěkných 237 GB.

Líbilo se nám:

  • extrémně rychlé SSD
  • procesor vPro

Operační systém:

Na rozdíl od nedotykových ThinkPadů, kam Lenovo většinou v základu předinstalovává Windows 7, jsou v tomto případě samozřejmě použita nová Windows 10 ve verzi Pro, která jsou pro dotykový displej skvěle přizpůsobena. Bohužel zde ale nenajdeme nástroj ThinkVantage, který v sobě ukrýval všechny ostatní pomocné nástroje. Nic vám nebrání si ho stáhnout, přeci jen ale nechápu pohnutky výrobce k jeho vynechání, protože zvládne dobře sloužit i v novém operačním systému.

Nějaké ty utility a pomocné programy tu ale přeci jen máme. Lenovo Solution Centre vám napomůže optimalizovat výkon, což zvládne i Lenovo Companion. K dispozici je také vyhledávání aktualizací a systémové informace. Prostřednictvím Lenovo Settings pak máte k dispozici veškerá nastavení na jednom místě, od regulace jasu po pokročilý režim správy baterie.

Líbilo se nám:

  • absence zbytečného bloatwaru
  • Lenovo Settings

Nelíbilo se nám:

  • v základu chybějící ThinkVantage

Baterie a výdrž: OLED displej bez daně

S OLED technologií a vysokým WQHD rozlišením bychom čekali, že nevyměnitelný Li-Pol akumulátor o kapacitě 52 Wh vydrží méně, než stejná baterie u jeho nekonvertibilního sourozence X1 Carbon s IPS displejem a Full HD rozlišením. Tak tomu ovšem není a Lenovo u obou přístrojů uvádí 11 hodin. Tam se ani jeden z nich rozhodně nedostane, ale oba modely vydrží nad 7 hodin kancelářské práce bez Wi-Fi. Pokud se rozhodnete k tomu ještě využívat Wi-Fi, pak počítejte se 6 hodinami. Stejné je to se streamováním Full HD videa, kdy se notebooky vypínají přibližně po slabých 3 hodinách.

Velkou výhodu vidím také v rychlosti nabíjení, která již není tak slavná, jako tomu je u X1 Carbon, ale i tak se na 80 % nabití dostanete za hodinu a 10 minut a nabíjení do 100 % kapacity vám bude trvat asi hodinu a půl. V úspoře baterie se pak můžete spolehnout na Windows či na utilitu Lenovo Settings, jejíž rozhraní sice není nijak pokročilé, ale prodlouží výdrž o pěknou hodinu.

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž i s WQHD rozlišením
  • rychlost nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • nízká výdrž při přehrávání streamovaného FHD videa

Komunikace: co vás jen napadne

Lenovo se ani u tohoto ThinkPadu nespoléhalo pouze na rychlou Wi-Fi 802.11ac a rovnou dalo uživatelům možnost používat i rychlé mobilní sítě LTE a HSPA+. K tomu nechybí ani Bluetooth 4.1 a technologie WiGig, což je podpora komunikace bez potřeby kabelů, která ale probíhá na multigigabitových rychlostech.

Líbilo se nám:

  • stabilní rychlá Wi-Fi s podporou WiGig
  • podpora mobilních sítí

Závěr: á la Carbon, ale ohebný

Lenovo opět nešláplo vedle a máme tu typický ThinkPad řady X s vysokou kvalitou zpracování, výkonem a navíc ještě otočným OLED displejem, kterému lze vytknout máloco. Ještě aby ne, když vás tento kousek v naší výbavě vyjde na 71 tisíc korun. Cena byla nastavena vysoko, a tak Lenovo musí plnit přání těch nejnáročnějších zákazníků, což se mu ale prozatím daří. Mimo dobrého zpracování, výkonu a jasného a sytého OLED displeje oceňuji také stylusové pero, které nepotřebuje žádné baterie, ale nabíjí se rovnou v těle zařízení a navíc i rozšiřuje možnosti použití X1 Yogy jako tabletu. Skvělou vychytávkou je pak klávesnice, která se sama zasouvá do těla notebooku.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga

TIP: Nový Lenovo ThinkPad Helix (2015): evoluce jak má být

X1 Yoga má ale i své malé mouchy. Největší z nich je nízká výdrž baterie, která ani vzdáleně nedosahuje toho, co slibuje výrobce. Také zvuk není nejlepší a od webové kamery bych v této cenové relaci očekávala vyšší rozlišení. Přesto se ale jedná o skvělý kousek. Pokud byste toužili po té nejvybavenější verzi s 16 GB RAM a 512GB SSD, pak si zaplatíte astronomických 84 tisíc korun. Naopak nejméně vybavená varianta s procesorem Intel Core i5 6300U vPro vás vyjde na 58 500 Kč.

Záruka

Lenovo na svých oficiálních stránkách odkazuje se zárukou na výrobce, přičemž deklaruje minimálně 2 roky dle zákona. Na jeho e-shopu můžete ale tento kousek pořídit se zárukou na tři roky.

Konkurence

Jako prakticky jediný plnohodnotný konkurent se jeví také ThinkPad, ale tentokráte s označením P40 Yoga s Full HD 14palcovým displejem. Ten sice nenabízí tenké tělo tvořené z uhlíkových vláken, ale zato k identickému procesoru dostanete dedikovaný grafický čip NVIDIA Quadro M500M, 16 GB RAM a 512GB SSD. To vše za celkem zajímavou cenu 76 tisíc korun.

Lenovo thinkpad P40 Yoga
lenovo-thinkpad-x1-yoga
Klady
  • skvělé zpracování z karbonových vláken
  • OLED displej s vysokým rozlišením
  • dobrý výkon
  • rychlé SSD
  • stylusové pero
  • rozšířená možnost komunikace i přes LTE
Zápory
  • horší výdrž
  • pouze HD webkamera
  • horší zvuk
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Martin
Ze by som ho kupil a dal na skladku mojich lenovo notebookov ?
Jana
Vypalující se OLED, absence USB-C a cena, to je vražedná kombinace. p.s. kdy bude recenze HP elitebook?
djnc
soucasna spolehlivost a servis lenova je i na cinu podprumer. za tuhle cenu je lepsi poridit 2x macbook pro retina 13 (s papirove horsim procesorem, lepsim displejem a ingotovym telem)
Strášce Galaxyje
K tomu vypalování: Hóří má panenko moje srdce pro tebe, plamen šlehá od země až do nebe!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze