Lenovo ThinkPad X1 Carbon '16
recenze

Lenovo ThinkPad X1 Carbon '16

Stvořen k produktivitě
12

Lenovo nám přináší již 4. řadu zařízení ThinkPad X1 Carbon a jako poslední z potomků to nebude mít vůbec snadné. Předchůdci slavili v segmentu pracovních strojů vcelku úspěch, a to i přes vyšší ceny. Lehké, ryze pracovní notebooky se vždy mohly chlubit nízkou hmotností, tenkým a pevným šasi s karbonovými vlákny a dobrým výkonem. Udrží tedy jejich nástupce vysoko nasazenou laťku?

X je jednou z prémiových řad zařízení ThinkPad a má nabízet nejen výhody těchto ryze pracovních strojů, avšak také tělo zpevněné karbonovými vlákny, což napovídá i samotný název, a také nízkou tloušťku i hmotnost. Čtvrtý a zatím poslední kousek má být důstojným nástupcem a změny by se daly nazvat spíše evolučními. Čekat velké designové změny u ThinkPadů je marné, a i když se o to Lenovo v roce 2014 pokusilo, například s tlačítky trackpointu, tak se mu dosti vymstilo. Manažeři, pro které jsou ThinkPady převážně určené, prostě nemají rádi změny. Proč také měnit něco, co dobře fungovalo již od dob, kdy ThinkPady vyrábělo IBM?

Oficiální snímky

Dnes se nám tedy dostal do rukou další karbonový kousek a od minulé generace se změnily hlavně procesory, které opět zajistil Intel, tentokrát v podobě svého posledního počinu, Skylaku. Ty přidávají novince na výkonu a úspoře energie. Menší změny se pak odehrály v umístění zapínacího tlačítka, které se přesunulo na pravou stranu z původního umístění nad klávesnicí, a technologii čtečky otisků prstů.

Technické parametry Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2016 20FC003BMC

Kompletní specifikace
Konstrukce333 × 229 × 16,5 mm, 1 209 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 14" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 6600U, CPU: 2×2,6 GHz, GPU: Intel HD Graphics 520
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: microSD
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, DisplayPort, další: ne
Datové funkcemodem: LTE, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 7 Professional
Akumulátor52 Wh, udávaná výdrž: 11 hodin
Dostupnostúnor 2016, 74 000 Kč

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2016 – videopohled

Nám zapůjčený kousek disponuje třetí nejvyšší výbavou. Čtrnáctipalcový zobrazovač nese Full HD rozlišení a uvnitř tiká Intel Core i7 6600U, kterému napomáhá 8 GB RAM a 256GB úložiště. Jeho cena činí nemalých 60 tisíc korun. Pokud by byl váš rozpočet omezen na 48 tisíc, můžete zvolit ještě variantu s procesorem i5 6200U. Naopak pokud toužíte po ultrajemném zobrazovači, můžete sáhnout po vyšší variantě s WQHD displejem a s procesorem Intel Core i7 6500U, za kterou zaplatíte okolo 62 tisíc. Nejvybavenější model ze všech kombinuje Intel Core i7 6600U, 16 GB RAM a WQHD displej. K tomu máte navíc přibalen dvojnásobek úložiště. Žádná z variant ale nenabídne konvertibilitu ani dotykový displej. Tuto práci zastane nový kousek v portfoliu v podobě Lenovo ThinkPad X1 Yoga. X1 Carbon se soustředí výhradně na práci bez dalších doplňkových funkcí.

Obsah balení: evidentní zlepšení

U ThinkPadů nebylo nikdy balení silnou stránkou. Nemluvíme ani tak o příslušenství, ale spíše o nicneříkajících krabicích z kartonu. Pro cílový segment uživatelů to nikdy nebylo prioritou, ale faktem zůstává, že i samotný obal prodává daný výrobek a co si budeme povídat, pokud jste si koupili notebook za 70 tisíc a vytáhli ho z nevzhledné kartové krabice, nebyl výsledný dojem tak silný. Lenovo na to přišlo a nový Carbon zabalilo do elegantní krabice, ze které je patrné, že se nejedná o žádného levného budižkničemu.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2016

Obal je však pouze detail. Uvnitř mimo zařízení najdete také adaptér, který lze do zařízení zapojit v libovolné orientaci, a dále už jen redukci z proprietárního OneLink+ na LAN. I za tento malý kousek příslušenství jsme ale rádi a uvítali bychom možná i nějaké to základní pouzdro pro ochranu. Nic vám nebrání i si také dokoupit i dok, který rozšíří portovou výbavu. Ten nejzákladnější vás ale vyjde na 3 tisíce korun.

Design a konstrukce: není důvod ke změnám

ThinkPady byly vždy ThinkPady. Vzhled tady nehrál hlavní roli a prioritou designu byla pohodlnost používání a praktičnost. To se IBM a později Lenovu téměř vždy podařilo. S řadou X přišly ThinkPady s kompaktním tělem, které ale stále mělo za úkol splňovat vysoké nároky manažerů na odolnost a pevnost. Poslední X1 Carbon je zářným příkladem toho, že Lenovo stále ctí původní záměry, ale zároveň přizpůsobuje ThinkPad novým požadavkům zákazníků, kteří chtějí lehké a tenké notebooky. Od minulé generace, kterou jsme pro vás také testovali, se mnoho nezměnilo. Rozměry se na jednu stranu zvýšily z původních 331 × 226,5 mm na 333 × 229 mm, což je téměř zanedbatelné. Potěší vás i tloušťka, která klesla o 1,2mm a nyní má zařízení 16,5 mm v pase. Výrazně poklesla i hmotnost a nyní má Carbon lehce přes 1,2 kg. Notebook je opravdu velmi lehký a v batohu či tašce ho téměř nemáte šanci cítit. Tedy Lenovo naprosto splnilo podmínky pro lehký a tenký ultrabook, a to dokonce tak dobře, že se stal Carbon nejlehčím čtrnáctipalcovým zařízením typu ultrabook na světě.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2016

TIP: Nové Lenovo ThinkPad X1 Yoga: první OLED v notebooku

Při takovéto hmotnosti máme často co dočinění s třináctipalcovým zařízením. Ne tak v tomto případě, kde je do víka vsazen zmiňovaný 14palcový displej s relativně úzkými rámečky okolo a samozřejmě s možností až 180stupňového náklonu, což ocení především ti, kteří rádi pracují s notebookem v posteli či na klíně. Panty jsou dostatečně tuhé a při přenášení se víko nezavírá ani nepokládá, ale přitom ho otevřete jednou rukou. Víko se v dolní části displeje jemně prohýbá, avšak na obraz to nemá sebemenší vliv. Přesto bych ale očekávala perfektní pevnost i v tomto bodě.

Základna je ale příkladně pevná, a to hlavně díky materiálu, ze kterého je šasi vyrobeno. Část tvoří karbonová vlákna, která poskytují notebooku pevnost a odolnost. Povrch se sice naoko tváří jako měkčený plast, ale nenechte se mýlit: Lenovo Carbon otestovalo v extrémních podmínkách, v nichž figurovala voda, písek, prach, sluneční záření, nadmořská výška a dokonce i plísně. Díky tomu se stroj může chlubit armádní certifikací.

Revoluce se nekonala ani v klávesnici. ThinkPady jí mají již tradičně pohodlnou a na dlouhé texty byla přímo stvořena. Nepatrný prohyb jednotlivých kláves zařídí perfektní dopad prstu a ideálně je nastaven také zdvih kláves. Již delší dobu jsou však u ThinkPadů prohozeny některé klávesy. Jedná se o Fn a Ctrl. Také PrtSc se netradičně nachází dole. Zvyknout si na to ale dá a po delším testování musím říct, že mi to přišlo mnohem pohodlnější než standardní rozložení. Dvouúrovňové podsvícení se stalo již samozřejmostí a o jeho rovnoměrnosti nemůže být pochyb.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2016

Mimo touchpadu můžete jako vstupní zařízení využít i kultovní trackpoint. Zarytí „ThinkPadisté“ ho milují a všichni ostatní nenávidí. K ThinkPadu ale patří a je další možností, jak notebook ovládat. Pokud se to však naučíte, touchpad (ačkoliv se s ním pracuje vcelku přesně a pohodlně) už nebudete potřebovat, protože pod klávesnicí jsou ideálně umístěna i tři tlačítka – děkujme i tento rok Lenovu za ta tři. Pod čtveřicí šipek se ale skrývá zcela nová čtečka otisků prstů. Ta nyní funguje na bázi pouhého přiložení prstu a navíc disponuje i informační diodou, která se po nepovedeném sejmutí otisku rozzáří červeně a zeleně, pokud se sejmutí podaří. Celý proces funguje velmi rychle a notebook lze odemknout během jedné vteřiny. Za to tedy patří Lenovu palec nahoru. Tato změna u uživatelů jistě zaboduje.

TIP: Lenovo ThinkPad X1 Tablet: lego pro dospělé

Protože je tělo zařízení velmi tenké, muselo Lenovo dělat menší kompromisy v portové výbavě. Tři USB 3.0 jsou ale i tak dostačující a HDMI port stále zůstává samozřejmostí. Ke slovu se dostal i Mini DisplayPort na levém boku. Specialitou je však OneLink+, tedy proprietární port Lenova pro připojení jak redukcí, tak také doku, kterým můžete zásadně rozšířit portovou výbavu. Nemohu si ale odpustit výtku ohledně umístění slotů pro microSIM a microSD karty. Ty jsou totiž schované u pantu na zadní straně a nejsou přístupné, pokud je notebook otevřený. Nezbývá tak nic jiného, než zavřít víko a pak teprve zasouvat či vysouvat karty. Je to ale jedna ze dvou výtek, které ke konstrukci mohu vznést. Notebook je ve všech ostatních ohledech zpracovaný na jedničku a manažeři dostanou tu nejvyšší kvalitu.

Líbilo se nám:

  • kvalita zpracování
  • šasi s prvky uhlíkových vláken
  • perfektní pevnost základny
  • vylepšená čtečka otisků prstů
  • nízká hmotnost i tloušťka
  • tradičně pohodlná klávesnice

Nelíbilo se nám:

  • špatně umístěné sloty pro SIM a microSD kartu
  • víko pod displejem se prohýbá

Displej: běžný, zato kvalitní

Lenovo do Carbonu vložilo ideálně veliký 14palcový IPS displej s Full HD rozlišením, který se chlubí jasnými, ale ne nepřirozenými barvami, a matnou úpravou, která vám bude nápomocna především na přímém slunečním světle, kdy potlačí odlesky.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2016

Pozorovací úhly jsou příkladné. Jako povedenou hodnotím širokou škálu možností jasu, kdy za špatných světelných podmínek oči netrpí a naopak na slunci nebude problém text přečíst. Žádný z modelů bohužel ale nenese dotykový panel.

Líbilo se nám:

  • dobré pozorovací úhly
  • široká škála nastavení jasu
  • rovnoměrné podsvícení

Nelíbilo se nám:

  • displej není dotykový

Zvuk a webkamera: k poslechu raději ne

Jak lze čekat u pracovního notebooku, zvuk bohužel nepatří mezi jeho silné stránky. Reproduktory jsou umístěné po stranách spodku základny a vzhledem k jejich umístění nehrozí utlumení zvuku při položení na plochu stolu. Kladně hodnotím hlasitost, která je vysoká, ale o kvalitě zvuku lze pochybovat. Basy a vyšší tóny budou problém, a to i přes to, že pomocí aplikace Dolby Audio můžete volit jeden z přednastavených profilů pro Hudbu, Film, Hry anebo Hlas, popřípadě máte k dispozici ekvalizér. S Dolby Audio se zvuk dá mírně vylepšit, avšak na pravidelné poslouchání hudby to stejně nebude. Lepší práci odvede jistě 3,5mm jack.

Mírně zklamala webkamera, kde bych očekávala rozlišení 1080p, které by vám napomohlo například k vyšší kvalitě obrazu při pracovních videokonferencích, které jsou čím dál populárnější. Rozlišení 720p tak nabízí pouze průměrný obraz s nízkými detaily a už za dobrých světelných podmínek je patrný šum.

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost reproduktorů

Nelíbilo se nám:

  • ploché zvukové podání
  • pouze 720p webkamera

Hardware a výkon: pracant každým coulem

ThinkPady se v rukách Lenova nikdy neprofilovaly jako ta nejvýkonnější zařízení s nejlepšími procesory a grafickými čipy. Jejich úkolem bylo vždy poskytnout bezproblémový chod při širokém rozsahu úloh od běžné kancelářské práce přes vytváření programů až po základní úpravu fotek a videí. Tak je tomu i nyní a Carbon se rozhodně nemusí stydět.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2016

Procesor a operační paměť

V nejnovějších Carbonech, které jsou momentálně dostupné i u nás, najdete tři varianty ultrabookových procesorů Intel Skylake. Ani ten nejméně výkonný, tedy Intel Core i5 6200U, ale není úplným ořezávátkem, nemluvě o i7 6500U nebo v našem zařízení integrovaném Intel Core i7 6600U vPro. Zvolení nízkonapěťových procesorů byla jistě dobrá volba, protože se v nich perfektně snoubí jak výkon, tak úspora energie. Dvoujádrový Core i7 6600U vPro je taktován na 2,6 GHz a jeho maximum činí 3.1 GHz. Podpora Hyper-Threadingu a TurboBoostu je naprostá samozřejmost. Přídomek vPro pak zajistí zabezpečení a vzdálenou správu počítačů včetně jejich monitoringu, což je skvěle využitelné především ve firmách, a mnoho dalších služeb Intelu k ochraně či propojení zařízení ve společnostech. V nízké zátěži pracuje notebook naprosto bezhlučně, ale v případě, že zatížíte komponenty náročnějšími programy, pak o něm uslyšíte. Není to ale nijak rušivé. Procesoru napomáhá 8 GB operační paměti, ale bohužel pouze staršího typu LPDDR3 (1 866 MHz). V této cenové kategorii bych přeci jen očekávala novější DDR4, ale v zásadě se nejedná o větší problém. 8 GB zcela dostačuje a nemáte šanci pocítit sebemenší zadýchání a zpomalení při práci. Pokud by to přeci jen nestačilo, máte možnost zvolit i nejvyšší model se 16 GB.

Grafika

V nejnovější rodině Skylake se u nízkonapěťových procesorů objevuje integrovaný čip Intel HD Graphics 520. Žádný dedikovaný k dispozici není, takže si musíte vystačit s tímto základem, který je ale na míle vzdálený od těch „broadwellovských“. Grafický výkon pro střihače, grafiky a hráče úplně nebude, přesto si však nějaké ty hry čas od času budete moci zahrát. Pecky typu Battlefield Hardline sice pouze na nejnižší detaily, ale starší hry jako Tomb Raider 2013 nebudou problém ani na ty vyšší. Grafický čip vám bude ale nápomocen hlavně při základní úpravě fotek a videa.

Úložiště

Tady přichází na řadu jedna z nejsilnějších zbraní Carbonu. V naposledy testovaném X1 Carbon 3 byl integrován extrémně rychlý disk, jehož samotná hodnota tvořila čtvrtinu ceny notebooku. Tady tomu nebude jinak. Pochopitelně se jedná o SSD a v našem případě s 256 GB. Ty samozřejmě nemůžete využít celé, ale k dispozici je slušných 225 GB. Jeho rychlost je opět vysoce nadprůměrná a načtení operačního systému, stejně tak jako procházení a přenášení dat, trvá pár vteřin.

Líbilo se nám:

  • dobrý výkon
  • extrémně rychlé SSD
  • procesor vPro

Nelíbilo se nám:

  • operační paměť typu LPDDR3

Operační systém: Windows 7 a vše na jednom místě

ThinkPady se povětšinou stále prodávají s operačním systémem Windows 7. Cílová skupina i většina firem totiž stále stojí na tomto systému, který bude Microsoftem aktivně podporován až do 14. ledna 2020. Vám samozřejmě do 29. července nebrání nic v bezplatné aktualizaci na Windows 10. My jsme to ale tentokrát záměrně neudělali a vy se tak můžete podívat, jak bude systém vypadat ihned po vybalení zařízení i se všemi programy a utilitami navíc.

Za dlouhá léta si Lenovo Windows 7 řádně vyšperkovalo a zvláště u ThinkPadů. V systému vás tak čeká ThinkVantage Tools, který jistě znají stálí uživatelé z minulých generací. Jedná se o utilitu, která v sobě spojuje všechny nástroje od Lenova a pomůže i s aktualizacemi systému, ochranou pevného disku a uskutečňováním webových konferencí. Součástí ThinkVantage je i Solutions Centre, které poskytuje informace o stavu systému či nástroje pro vytvoření a registraci otisků prstů. Velmi užitečnou součástí je také nástroj Power Manager, o kterém si povíme níže u výdrže baterie. Všechny pomocné programy jsou velmi užitečné a před případnou odinstalací doporučuji minimálně vyzkoušet jejich funkčnost.

Líbilo se nám:

  • žádný zbytečný bloatware
  • ThinkVantage Tools

Baterie a výdrž: rychlík v nabíjení

Lenovo slibuje, že notebook s vámi udrží krok až 11 hodin. V těle je osazený 52Wh Li-Pol akumulátor, který ale reálně zvládne 6 hodin kancelářské práce spolu se surfováním na internetu přes Wi-Fi. Pokud se však obejdete bez Wi-Fi, vyhoupne se výdrž přes 7 hodin. Ve streamování videa ve Full HD rozlišení už to ale tak slavné nebylo – notebook se vypnul po necelých 3 hodinách.

Díky 65wattovému napájecímu adaptéru a technologii RapidCharge ho ale za hodinu dostanete na 80 % kapacitu baterie. Na 100 % je to pak přibližně 80 minut, což je mimořádně dobrý výkon. Velmi oceníte také spořič baterie Power Manager, který vám umožní v systému na hlavní panel přidat nejen velkou jasnou ikonu baterie se zbývající výdrží, ale také poskytne optimální nastavení výkonu či zapnutí letového režimu pro ještě vyšší výdrž. Pokud ho použijete a výkon tak srazíte na minimum, prodlouží se výdrž až o jednu hodinu aktivního používání.

Líbilo se nám:

  • Power Manager
  • rychlost nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • nízká výdrž při přehrávání streamovaného FHD videa

Komunikace: internet jakkoli

Rychlou Wi-Fi 802.11ac snad není ani nutné zmiňovat, ale přítomná je také podpora komunikace bez potřeby kabeláže na multigigabitových rychlostech s názvem WiGig. Pokud by přeci jen byly nějaké ty kabely potřeba, je vám k dispozici v balení i redukce na LAN port RJ-45. Na závěr toho všeho máte k dispozici i slot na microSIM kartu a využít tak můžete i rychlý internet přes HSPA+ nebo LTE-A. Bezdrátovou konektivitu završuje Bluetooth 4.1.

Líbilo se nám:

  • stabilní rychlá Wi-Fi s podporou WiGig
  • podpora mobilních sítí

Závěr: stvořen k práci

Opět tu tedy máme Carbon, na který jsou nároční uživatelé zvyklí, jen s novými procesory a ještě tenčím a lehčím tělem. Na práci si popravdě nedokážu představit lepší a pohodlnější zařízení. Zaručena je zde spolehlivost a ve spolupráci s procesory vPro a TPM čipem i skvělá ochrana vašich dat. Lenovo má za mne také plus za přikládací čtečku otisků prstů, takže odpadá zdlouhavé přejíždění po senzoru.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2016

TIP: Nový Lenovo ThinkPad Helix (2015): evoluce jak má být

Mile také překvapila bohatá konektivita, díky které se můžete připojit k internetu a dalším zařízením několika způsoby, a pravděpodobnost, že zůstanete viset offline, se tak zásadně zmenšuje. S cenovkou 60 tisíc se mi ale moc smiřovat nechce, i když Lenovo má dobrý důvod hned v názvu zařízení. Uhlíková vlákna však nejsou na dotyk cítit ani vidět, takže se prostě musíte spolehnout na to, že to není pouze velmi kvalitně zpracovaný plast a vydrží i hrubší zacházení. Pokud bych měla cenovku hodnotit z hlediska výkonu, pak je částka 60 tisíc zcela mimo. V kombinaci se šasi už je více opodstatněná, ale běžný uživatel by klidně tipoval, že se jedná o obyčejný plast s cenou nanejvýš 20 tisíc. Svou klientelu si ale ThinkPad X1 Carbon najde, ostatně jako tomu bylo vždy.

Konkurence

No a který notebook by se mohl novému Carbonu postavit? Z dílny Dellu to jistě bude Latitude 14 7470, který je jeho přímým konkurentem s naprosto stejnou výbavou, navíc ale nabídne dotykový displej. Cena činí 58 tisíc.

Dell Latitude 7470

Dalším sokem by mohla být i Toshiba Portégé Z30–C. Ta má 13palcový displej s Full HD rozlišením a méně výkonný procesor Intel Core i7 6500U, ale zato 16 GB RAM a 512 GB SSD. Tělo je tvořeno z hořčíku a cena přesahuje 46 tisíc.

Toshiba Z30-C-138
lenovo-thinkpad-x1-carbon-2016
Klady
  • vysoká kvalita zpracování a pevnost
  • dobré materiály v čele s uhlíkovými vlákny
  • zvýšená odolnost
  • dobrý výkon
  • pohodlná klávesnice
  • trackpoint
  • široké možnosti připojení k síti
  • nová čtečka otisků prstů
  • rychlost nabíjení
Zápory
  • horší zvukový výstup z reproduktorů
  • nedotykový displej
  • hůře umístěný slot pro SIM kartu a microSD kartu
  • horší výdrž při přehrávání streamovaných videí
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
sob3k
OT: Kedy asi bude recenzia na HTC 10? :)
Sibstr
Moc pěkný stroj, ale za ty peníze bych chtěl už USB-C port a jako mínus vidím i čtečku na microSD karty, protože do čtečky v notebooku strkám jen SD karty z digitálního foťáku.
glgk
Za to mám 2x MacBook Pro Retina 13. Nenapadá mě, proč o tomhle Lenovu vůbec přemýšlet, obvyklé parametry, v posledních letech průměrná kvalita a zoufalej servis, ceny mimo mísu. Prodají pár kousků do zkorumpovaný státní sféry, normální člověk si to nepořídí, za tuhle cenu není důvod
Hop
Nejak se mi nezdaji ty pameti.... Skylake pracuje s nizsim napetim pameti, tudiz by to meli byt za a) DDR3L s malym napetim, ale ty neumi bezet na 1866... nebo za b) DDR4, cemuz odpovida i casovani.... Zkuste to prosim zjistit. Dekuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze