Lenovo ThinkPad Tablet 2
recenze

Lenovo ThinkPad Tablet 2

Pracant do nepohody
7

Lenovo se nám snaží dokázat, že i tablet může být skvělým pracovním nástrojem. Druhá generace tabletu ThinkPad tak nabízí nejen celou řadu příslušenství, ale také perfektní výdrž, pevnou konstrukci a plnohodnotný operační systém Windows 8. Z hlediska uživatele se však nemůžeme zbavit kostrbatého pocitu.

Lenovo umí vyrábět skvělá zařízení a na tabletovém trhu rozhodně není nováčkem. Nedávno začal prodávat ultimátní hybridní tablet ThinkPad Helix, pro ty méně náročné je tu však druhá generace ThinkPad Tabletu. Ten totiž nabízí kombinaci velmi slušného hardwaru, obří výhodu v podobě plnohodnotného systému Windows 8 a velmi bohaté příslušenství, které z něj dělá versatilního pomocníka na cesty i do kanceláře. Bohužel ale zaostává v několika klíčových aspektech a především máme pocit, že stále nemůže najít své pravé místo na trhu.

Technické parametry Lenovo ThinkPad Tablet 2

Kompletní specifikace
Konstrukce262,6 × 164,6 × 9,8 mm, 600 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 366 × 768 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z2760, CPU: 2×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8
Akumulátor4 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 5:00 hodin
Dostupnostleden 2013, 21 999 Kč

Obsah balení

ThinkPad Tablet 2 je zařízení v mnohém závislé na příslušenství, které si k němu dokoupíte. V základním balení naleznete vedle tabletu a manuálu už pouze kabel a nabíjecí adaptér, stejně jako stylus, který je schován do těla samotného zařízení. K mání je i mnoho druhů doplňků, od stojanu až po dokovací klávesnici, které jsme měli možnost vyzkoušet. O příslušenství si však povíme více později.

Design a konstrukce: hutný pracovní nástroj

Už od pohledu na recenzovaný kousek člověka napadne, že ThinkPad žádné soutěže krásy nevyhraje. Lenovo jej představilo jako pořádný pracovní stroj, a podle toho také vypadá. Tím bych jeho vzhled rozhodně nechtěl nijak urazit, ba naopak, jen potenciální zákazníci musí počítat s tím, že si novinku nepořídí kvůli jejímu vzhledu. Rozměry 262 x 164 x 9,8 mm a hmotnost necelých 600 gramů bych řadil k průměru, který se ještě relativně pohodlně přenáší a zbytečně nezatěžuje batoh či tašku. Na hutnosti přidává také velmi kvalitní a pevná konstrukce, která nevrže a dává tabletu pocit ucelenosti, nehledě na to, že je vyroben z plastu a hodnotnější materiály bychom hledali stěží. ThinkPad každým coulem vykřikuje svým základní prodejní cíl – pohodlná práce, a ten splňuje bez výhrad.

Design tabletu je pracovní a minimalistický

Celou přední stranu zabírá desetipalcový displej. Nechybí ani dost prostorné okraje, do kterých je zasazena kamerka pro videohovory, fešné logo a samozřejmě hardwarové tlačítko Windows pod displejem. Hrany tabletu jsou velmi pěkně zaoblené a zařízení se díky tomu pohodlně drží v rukou. Dolní hrana nabízí kromě microHDMI portu především pohled na konektor, prostřednictvím kterého se tablet zasouvá do stanice a dalšího příslušenství. Jinak je většina ovládacích prvků rozházena po stranách, a že toho není málo.

Zleva můžeme nalézt microUSB port, který se však používá pouze pro nabíjení tabletu. Hned vedle je pak pod krytkou schován plnohodnotný USB 2.0 port, což se velmi hodí. V pravé hraně vyčnívá regulátor hlasitosti, konektor 3,5 mm Jack pro připojení vlastních sluchátek, a také velmi praktické tlačítko na zamknutí a odemčení otáčení displeje, které tak můžete přepínat za chodu, bez nutnosti chodit do nastavení. Nahoře už se pak nachází pouze vypínací tlačítko a z levé strany také zřídka, do kterého se v době nečinnosti schovává stylus. Nic tedy zbytečně nevyčnívá ani nepřekáží celistvému dojmu.

Hrany schovávají většinu ovládacích prvků

Zadní strana je rozhodně pestřejší, než v případě konkurence. Kromě čočky fotoaparátu a LED diody uprostřed krytu tu naleznete především texturovaná loga výrobce i modelu samotného, takže je na co koukat. Jinak je zadní kryt zcela hladký, s příjemným gumovitým pocitem. Obecně nelze design označit za prémiový či hodnotný, osobně se mi tablet nelíbil ani na první, ani na druhý pohled. Potenciální zákazník si však musí uvědomit, že je ThinkPad především pracovním nástrojem, čemuž podřizuje náplň i vzhled. Z tohoto pohledu tedy nelze zařízení prakticky nic vytknout.

Zadní strana je zaplněna logy a nálepkami

Dokovací klávesnice a stojan: PC na kolenou

Jak jsem zmínil už na začátku, k tabletu si lze dokoupit celou řadu příslušenství. Pokud navíc budete chtít využít jeho plný potenciál, jedná se o koupi prakticky nezbytnou. S tím se pojí první nepříjemná věc – cena. Když připojíme k samotnému tabletu stojan, klávesnici a ještě pouzdro, které bude vše držet pohromadě na cestách, není problém se vyšplhat na hranici 20 tisíc korun, za které si lze pořídit už velmi slušný netbook. A ten toho zvládne podstatně více. Avšak nepředbíhejme a podívejme se na příslušenství odděleně.

Dokovací klávesnice má své zcela zjevné kladné i záporné stránky. Mezi klady patří perfektní kvalita a zpracování, nehledě na opět využité plasty. Vše sice lehce povrzává, psaní je ale na klávesnici extrémně pohodlné a není problém na ní napsat celý dlouhý článek, důkazem budiž tato recenze. Klávesy mají dobrý zdvih i odezvu, jsou dostatečně velké a psaní je tak pohodlnější, než v případě ostatních Transformerů od Asusu a Samsungu. Nechybí ani klávesy pro dodatečné funkce, tlačítko simulující myš a dotykový trackpad, který je poznávací značkou série ThinkPad. K němu bych měl menší výhradu. Dotyková plocha je totiž velmi malá, a pokud budete chtít precizní ovládání šipky, připojení myši je nutností. K trackpadu se tak dostanete pouze v případě, že nebude zbytí.

Klávesnice je kvalitní, uchycení tabletu je však chabé

Další nepříjemností je samotné uchycení tabletu v klávesnici. Ta totiž nabízí pouze stojan, který přidržuje zařízení v rovné poloze, k samotné klávesnici se však tablet nijak nepojí. Příslušenství komunikuje prostřednictvím Bluetooth, které funguje bezvadně, v tom však zápor není. Tablet je totiž v klávesnici značně nestabilní a hodí se opravdu pouze a jen na dobu, kdy stojí rovně na stole. Pokoušet se psát s klávesnicí na klíně či jiné nestabilní ploše je marné, jelikož tabletu stačí jeden tvrdší šťouch, aby zcela vypadl. To je oproti Transformerům s celistvým zavíracím stylem opravdu velká nevýhoda. Nemluvě o tom, že tu chybí dodatečná baterie nebo porty. Jediné, co v klávesnici naleznete, je microUSB port pro nabíjení. Nic více.

V případě, že vám tablet nahrazuje počítač na stole, problém mizí. K lepšímu pocitu poslouží také stojan, který tablet dobíjí a klávesnici si tak můžete pohodlně položit třeba na kolena. Kromě nabíjecí funkce má stojan dodatečné porty, jako jsou 3 USB, HDMI, Ethernet a samozřejmě konektory pro sluchátka a mikrofon. Pokud tedy skombinujete tablet, stojan a dokovací klávesnici, máte doma zmenšenou verzi stolního počítače. Stačí pak už jen připojit myš a můžete vesele pracovat. Nevýhoda? Sesbírání všech potřebných součástí vám pěkně provrtá peněženku.

Výdrž: jasná výhoda

Pokud je aspekt, který při cestování s tabletem uvítá každý, je to dlouhá výdrž baterie. Lenovo osadil nový ThinkPad akumulátorem s kapacitou 4200 mAh, a ten dělá vše, aby vám prodloužil pobyt u klávesnice. Vzhledem k tomu, že se jedná o zcela kompletní pracovní nástroj s neořezaným systémem, je necelých devět hodin na jedno nabití velmi slušné číslo. Přitom jsem aktivně surfoval internetem, psal články, streamoval HD videa a poslouchat hudbu. Tablet tak nemá problém přežít celý pracovní den v plném nasazení, což je další plusový bod vzhledem k zaměření přístroje. Výdrž lze s trochu nadsázky nazvat jednu z nejlepších, které u tabletů se systémem Windows 8 najdete.

Internetem lze surfovat téměř osm hodin v kuse, streamovat video pak téměř stejně dlouho. Velmi zamrzí absence dodatečné baterie v klávesnici, která by prodloužila životnost po vzoru Transformerů. Jinak ale nabízí ThinkPad velmi slušnou výdrž, která na druhou stranu omezuje výkon a tím i širší využití tabletu. O tom si povíme více v sekci výkonu.

Zvuk: nic pro filmaře

Také u zvukového výstupu platí pravidlo pracovního nástroje, ThinkPad zkrátka není určen pro multimediální večírky. Repráček, který naleznete v pravé dolní hraně, dokáže vyluzovat dostatečně hlasité zvuky pro sledování YouTube videí či poslech hudby, v hlasitějším prostředí se ale relativně rychle ztrácí.

Opět potěší velmi pohodlné ovládání hlasitosti, které lze kromě hardwarových tlačítek regulovat také z uživatelského prostředí. Ať už se navíc nacházíte kdekoliv, máte k dispozici malou konzoli s hlasitostí a aplikací, která právě vyluzuje nějaký zvuk. Problém s nedostatečně bohatým podáním zvuku samozřejmě odpadá v případě, že do tabletu zapojíte vlastní kvalitní sluchátka. Pak by uživatel neměl mít problém ani s hlasitostí, ani hloubkou basů a čistotou výšek. To samozřejmě záleží i na sluchátkách samotných.

Displej: dostačující HD

Ačkoliv v současné době již není výjimkou potkat tablet s FullHD rozlišením, většina výrobců stále sahá po shovívavějším HD. Tím se chlubí i desetipalcový IPS displej recenzovaného kousku, vzhledem k zaměření tabletu ale rozlišení 1366 x 768 pixelů bohatě dostačuje. Hustota, čítající 155 bodů na palec, by mohla být lepší, pokud ale nehodláte zkoumat displej s lupou, jednotlivých pixelů si ani nevšimnete. Text je dostatečně ostrý a čitelný i bez přibližování.

Vyzdvihnout naopak musím dostatečně silný jas a realistické podání barev a kontrastu. Displej navíc nabízí perfektní pozorovací úhly, bez jakéhokoliv zkreslení. Na ThinkPadu si tak užijete i kvalitní filmy či hry. Displej je navíc krytí ochranným sklem Gorilla Glass 2.

Uživatelské prostředí a výkon: Windows 8, který nevyužijete

Dorazili jsme k jednomu z přelomových aspektů tabletu, a sic samotnému operačnímu systému Windows 8 a výkonu, který lze ze zařízení vymáčknout. Jedná se totiž o prvek značně kontraproduktivní a ze strany výrobce trochu nevychytaný. Popisovat všechny možnosti systému Windows 8 v recenzi nemá smysl, úplný obrázek si můžete udělat ze speciálního článku, my se tedy soustředíme na ThinkPad a výhody, které neořezaný systém přináší.

Stejně jako v případě RT verze nabízí i kompletní systém dvě rozdílná prostředí, která se mezi sebou doplňují. Máme tu tabletové rozhraní Modern UI, které slouží při používání zařízení jako tablet. Je skvěle optimalizované pro ovládání prsty a sestává z kostičkovaného menu, které si lze přizpůsobit dle svého. V tomto prostředí se instalují a spouští aplikace, které si stáhnete z online obchodu Windows Store stejně, jako u většiny konkurenčních systémů v čele s iOS či Android. Mnohé ikony v mřížce jsou navíc aktualizované a živé. Galerie se tedy neustále mění v závislosti na obrázcích, co máte zrovna na disku, v kontaktech se střídají fotky vašich přátel a hub sociálních sítí postupně ukazuje nejnovější aktualizace či textové zprávy. Je to rozhodně velmi pohodlné a praktické prostředí, které se do tabletů skvěle hodí.

Modern UI a tabletové prostředí

Samozřejmě nechybí dodatečné nabídky, zobrazované rozličnými gesty. Švihem z horního či dolního okraje vyvoláte vždy lištu s možnostmi u dané aplikace, v případě zobrazení základní nabídky Start slouží pro zobrazení kompletní nabídky všech aplikací v abecedním pořadí. Speciální švih z levé strany displeje vyvolá lištu naposledy spuštěných aplikací, mezi kterými můžete bleskurychle přepínat. V případě, že chcete skákat mezi dvěma aplikacemi nebo všemi posledními aplikacemi, lze tak učinit jednoduchým gestem z levé strany, pro přepínání poslouží také tlačítko Windows pod displejem. Nakonec švih z pravé strany displeje vyvolá hlavní nabídkovou lištu. Tam kromě možnosti vyhledávání naleznete další virtuální tlačítko Windows, seznam veškerých připojených zařízení, možnost okamžitého sdílení obsahu a především Nastavení. Toto tlačítko je obzvlášť důležité, jelikož reaguje na aplikaci, kterou máte právě otevřenou a nabízí dodatečné funkce a nabídky, podobně, jak to dělá tlačítko Menu v systému Android. Díky tomu nemusíte chodit do jednotlivých nastavení aplikací a přerušovat své brouzdání, vše máte v mžiku dostupné v pravé liště. Také zde máte přístup k rychlému nastavení, jako je Wi-Fi, hlasitost, jas displeje a několik dalších prvků.

Pomocné lišty a rychlé vyhledávání

Pak si ale tablet dáte na stůl, připojíte klávesnici s myší a zapnete druhé prostředí, a sic klasickou plochu systému Windows 8. Právě zde tkví největší síla zařízení, jelikož se jedná o plnohodnotný systém bez omezení, což znamená, že do něj můžete instalovat vše stejně, jako do klasického stolního počítače či notebooku. Zatímco v RT verzi slouží plocha spíše jako propracovaný správce úloh a souborů, zde můžete dělat vše, co se vám zachce. Můžete jednoduše kopírovat soubory, instalovat libovolné programy, pohodlně brouzdat internetem ve svém oblíbeném prohlížeči, možností je nespočet. Jedná se rozhodně o velkou výhodu oproti standardním mobilním operačním systémům, také zde však platí pravidlo minimalizace. Většina ovládacích prvků je totiž pro prsty až moc malá a pro pohodlné ovládání je připojení myši takřka nutností. Trackpad uprostřed dokovací klávesnice vám poslouží jen velmi okrajově, mnohem častěji tak využijete spíše přiložený stylus.

Plocha a plnohodnotný systém Windows 8

Nakonec se dostáváme k onomu kontraproduktivnímu prvku tabletu, kterým je výkon. ThinkPad totiž nabízí dvoujádrový procesor Intel Atom Z2760, 2 GB operační paměti a grafický akcelerátor od Intelu. Zatímco z hlediska tabletu je výkon zcela dostačující, systém reaguje bezvadně a s mobilními hrami nemá zařízení nejmenší problémy, z hlediska plnohodnotného počítače už to takové terno není. Tablet reaguje v nabídkách velmi svižně, nemá problémy s multitaskingem a rozhodně si na odezvu nebudete stěžovat. To ale v případě, že zařízení budete využívat jako tablet.

Plocha a video přehrávač KM Player

Pokud totiž patříte mezi aktivnější uživatele a na plochu si nainstalujete Photoshop a několik náročných her, procesor to neutáhne. Lenovo musel vybírat mezi životností a výkonem, a zvolil delší výdrž. To je ale v rozporu s využitím systému Windows 8, který pro maximalizaci práce výkon potřebuje. Ve výsledku tak máte před sebou výkonný tablet, který však jako počítač poslouží sotva napůl. Zařízení naprosto nezvládalo i nejnižší rozlišení ve hře FIFA 12, která je na výkon relativně shovívavá. ThinkPad tak i zde potvrzuje, že se hodí opravdu spíše pro práci a multimediálně založení jedinci musí hledat jinde.

Fotoaparát a video: další úspěšný zářez

Překvapivě kvalitní je tu fotoaparát, vezmeme-li tedy v úvahu, že se jedná o tablet. Nabízí rozlišení 8 Mpx a většinu základních funkcí, jako je vyvážení bílé, nastavení saturace a další maličkosti. Funkce jsou však opravdu jen základní a na dodatečné fígle, jako jsou obrazové efekty či scény, můžete zapomenout. Fotoaparát je tu veskrze jednoduchý a praktický, jelikož i tablet nepatří mezi multimediální. Za dobrých světelných podmínek dokáže čočka vykouzlit velmi slušné a kvalitní snímky, ať už mluvíme o exteriérech či interiérech. Nechybí věrohodné podání barev a dostačující kontrast.

Prostředí fotoaparátu a nastavení

Bohužel za horšího osvětlení výrazně klesá i kvalita a objevuje se viditelný šum a rozmazání obrazu. Toho se můžete občas vyvarovat využitím LED diody, ta ale nepomůže vždy a všude. Celkově lze ale fotoaparát označit za lehce nadprůměrný, což jsem od recenzovaného kousku opravdu nečekal.

Zkušební fotografie

ThinkPad umí natáčet také video ve FullHD rozlišení rychlostí 30 snímků za vteřinu. Také video nedopadlo vůbec špatně, v exteriéru dokáže vykouzlit tablet velmi slušný výsledek, a to i za horšího počasí. Opět se však nedoporučuje chodit do tmy, tam kvalita značně klesá.

Lenovo ThinkPad Tablet 2 (testovací video) – 720p

Nakonec nechybí ani 2 Mpx kamerka pro videohovory, která umí také fotit a natáčet videa. Nejčastěji ji však využijete na konverzace přes Skype.

Multimédia: od všeho trochu

I přes své pracovní zaměření tabletu nechybí prakticky neomezené možnosti zábavy, především díky neořezanému systému Windows 8. Ve startovní nabídce opět v základu nechybí tradiční trojice hudebního přehrávače, videopřehrávače a herního hubu Xbox. Hudební přehrávač nabízí jednoduchý minimalistický design a klasické rozdělení na alba, seznamy, skladby a umělce. Jednotlivá alba se pak rozevírají jako složky v popředí, zatímco ovládací panel s dodatečnými prvky se vždy rozevře zdola. Je to vcelku jednoduchý koncept, který zbytečně neruší grafickými prvky a reklamou. Potěší dálkové ovládání z jakéhokoliv místa v systému, které se objeví vždy, když upravíte hlasitost. Bohužel chybí nějaké podrobnější nastavení nebo ekvalizér, to však lze rychle změnit stažením alternativního přehrávače, případně využití plochy a jejích možností.

Hudební přehrávač a dálkové ovládání

Graficky naprosto totožně působí také videopřehrávač, který naštěstí s přehledem zvládá většinu formátů a kodeků včetně DivX a XviD. Aplikace bezproblémově přehrávala několik AVI a MPEG filmů i ve FullHD rozlišení, byť s ním má tablet plné ruce práce, navíc není problém opět přejít na plochu a stáhnout si např. KM Player, který vám přehraje cokoliv. Díky povedenému displeji nabízí tablet pěkný filmový zážitek a reproduktory většinou postačí na domácí posezení. Tablet disponuje interním úložištěm o velikosti 64 GB s volným místem necelých 49 GB (případně je ke koupi i verze s 128 GB), a pokud je vám to málo, můžete využít jak slotu pro paměťové karty microSD, tak plnohodnotného USB portu, kam jednoduše připojíte externí disk. Multimediální potenciál má tedy tablet obrovský, jeho zaměření se ale přiklání spíše k práci a businessu. Pokud prahnete po lepším vizuálním zážitku, není problém tablet prostřednictvím Micro-HDMI portu připojit k televizi, případně využít stojan a jeho HDMI port.

YouTube prohlížeč a video přehrávač

Každý tablet s Windows 8 se může pochlubit herním hubem Xbox, který lze propojit s vaším herním profilem a v zásadě ovládat polovinu funkcí odkudkoliv. Můžete prohlížeč sbírky her, komunikovat s přáteli či sledovat svou herní aktivitu na konzoli, jedná se však spíše o administrativu, než opravdu praktickou věc. V případě, že vám nebude vyhovovat základní nabídka, která čítá pouze čtečku Kindle a editor obrázků Skitch, můžete zavítat do obchodu Windows Store a stáhnout si cokoliv dalšího. Jeho nabídka se neustále rozšiřuje a Microsoft se rozhodně snaží vymanit ze stínu svých konkurentů, ThinkPad má však již dříve zmíněnou výhodu, kterou je plnohodnotný systém. Pokud tedy v obchodě nenaleznete to, po čem prahnete, jednoduše vyrazíte na plochu a stáhnete si klasický program. Není tedy problém přehrávač hudbu na WinAmpu, sledovat filmy přes KM Player či si stáhnout nějakou tu hru. Bohužel, procesor tabletu žalostně nestíhá a na náročnější grafické kousky tedy můžete rovnou zapomenout. Jediné, co zařízení ještě zvládne, je nějaký ten multitasking a sledování filmu. Opravdu velká promarněná šance výrobce, který se místo výkonu soustředil na výdrž.

Windows Store

E-mail: pohodlí v jednom

Prakticky každá oblast tabletu, ve které půjde o aplikace, může těžit z neořezaného systému Windows 8, a tedy možnosti jednoduše vyrazit na plochu a vše obstarat v počítačovém prostředí. Jednou z takových je emailový klient, kterého můžete rovnou přeskočit a vyrazit do internetového prohlížeče do svého nativního prostředí. Tím ale přijdete o velmi intuitivní uživatelské rozhraní a především notifikace v systému, které vám napoví, že přišel nový email.

E-mailový klient a virtuální klávesnice

Klient v prostředí Modern UI je standardní a velmi pohodlný. Můžete si do něj rychle naházet všechny své účty, a poté mezi nimi přepínat rychlostí blesku. Nabídka, rozdělená na tři oblasti, vám přehledně ukáže menu, náhledy i jednotlivé emaily, vše je navíc přizpůsobeno ovládání prsty.

Při psaní emailu (a vůbec při psaní obecně) nejvíce využijete pracovního zaměření tabletu a jeho klávesnice. Po zapojení do doku a položení klávesnice na klín se píše opravdu velmi pohodlně a rychle. Pochválit však musím i virtuální klávesnici, ke které se nejspíše na cestách také dostanete. Nabízí dostatečně prostorné rozložení a velké klávesy, které lze navíc rozdělit do dvou mini-klávesnic a psát tak dvěma palci během držení tabletu. Jde o zvyk, ať už ale píšete jakkoliv, virtuální klávesnice je zpracována na jedničku.

Organizační funkce: Windows 8 k dispozici

Jednou z dalších silných stránek tabletu je práce všeho druhu, vlastně se jedná o jeho primární zaměření a důvod, proč si ThinkPad nejspíše budete kupovat. K mání je hub světových zpráv, přehledně řazených dle témat, kalendář či zprávy, kde se seskupuje psaní ze všech sociálních sítí, ke kterým jste připojeni. V neposlední řadě nechybí propracovaný widget počasí, akciové trhy a sportovní události ze světa. To jsou však spíše příjemné dodatky, tím nejdůležitějším je totiž komplexní kancelářský balíček Microsoft Office.

Profil sociálního hubu, zprávy a kalendář

Bohužel ThinkPad má jednu velkou nevýhodu. Na rozdíl od RT verzí, kde máte Office zcela zdarma, si balíček budete muset koupit. A ten není zrovna nejlevnější. V tabletu naleznete pouze preview verzi na vyzkoušení, a pokud budete chtít využít zařízení naplno, nezbývá, než vyndat z peněženky další peníze. Případně sáhnout po alternativě (např. Open Office), která je díky plnohodnotnému systému samozřejmě přístupná. Záleží tedy pouze na vašem uvážení a preferencích, neořezaný systém má ale rozhodně velké výhody z hlediska svobody výběru.

GPS: Bing pro nenáročné

Navigace nikdy nebyla silnou stránkou systému Windows 8, opět však tablet zachraňuje otevřenost systému. V samotném tabletu máte k dispozici mapy Bing s možností pokrokové navigace (bohužel automobilová hlasová navigace chybí). Pro zjištění potřebné adresy či dodatečných informací o okolí aplikace bohatě postačí, větší využití však nečekejte. Bing vás dokáže dovést z jednoho bodu do druhého, plnohodnotnou navigaci však nenahradí. Navíc je dost ochuzený o funkce, které nabízí konkurenti. Potěší dodatečná aplikace Cestování, která v zásadě nahrazuje Místa od Google Map. Můžete si zde prohlédnout fotografie a informace z mnoha světových měst, najít potřebné letenky či jízdenky, a naplánovat si dovolenou. V případě potřeby opět není problém zavítat na plochu a spustit si online mapy od Googlu či zavítat na web Mapy.cz. Windows 8 je vám plně k službám a opět můžete využít jeho otevřenosti. V případě, že ale prahnete po plnohodnotné automobilové navigaci, budete muset navštívit Windows Store a pořídit si placenou aplikaci zvlášť.

Mapy Bing a navigace
Aplikace Cestování

Internet a datová výbava: perfektní kombo

Internetový prohlížeč je tu stejně jako prostředí přítomen hned ve dvou verzích, zde se tedy zařízení od RT verzí prakticky neliší. Velkou výhodou ale je konečně možnost vedle Internet Exploreru nainstalovat svůj oblíbený prohlížeč, ať už jde o Mozilla Firefox či Google Chrome. Dotyková verze IE ze startovní nabídky je klasickým prohlížečem, který známe z tabletů. Stránky zabírají celý displej, reagují rychle a celé prostředí je velmi dobře ovladatelné dotykem. Po přejetí prstem po dolním a horním okraji se zobrazí lišta s adresou a několika prvky, jako jsou záložky, nastavení či šipka zpět. Naopak horní část je věnována otevřeným kartám a možnosti přidat další, nebo rychle smazat aktuální. Celkově jde o velmi svižný surfovací zážitek, stránky se načítají rychle a o něco více času tablet potřebuje snad jen na velké náročné weby. V této verzi nezobrazí Internet Explorer na některých stránkách Flash či Silverlight, to ale nevadí, jelikož je tu plocha a s ní i plnohodnotné surfování.

Internetový prohlížeč z Modern UI

Druhá verze prohlížeče (případně stažených prohlížečů) se totiž otevírá na klasické ploše a nabízí mnohem více možností a funkcí. Pokud tedy chcete opravdu plnohodnotný surfovací zážitek včetně detailního nastavení, plug-inů, Flashe a podobně, je tu surfování oproti konkurenci na tabletech dále. Jde o tradiční prohlížeče se vším, co k tomu patří. V horní části okna se nachází adresa a všechny ovládací prvky, také nastavení se otevírá v samostatném okně. Především jde ale o široké možnosti přizpůsobení a nastavení, se kterým se konkurence prostě nemůže rovnat. Nechybí ani Flash a další prvky. Samozřejmostí je podpora HTML5, takže prohlížeč nemá problém zobrazovat a přehrávat například videa z YouTube nebo různých televizních stanic přímo ve stránce. Celkově lze surfovací zážitek u ThinkPadu označit za velmi uspokojující a pohodlný, ale především mnohostranný.

Mozilla Firefox na ploše

Z hlediska připojení se nemá zařízení za co stydět. Kromě četných portů a konektorů nechybí Wi-Fi, Bluetooth a samozřejmě slot pro SIM kartu, která nabízí jak 3G, tak 4G sítě (ty bohužel zatím pouze v USA). S tabletem se tak připojíte prakticky kdekoliv a kdykoliv, což jeho využitelnost ještě zvyšuje.

Závěr

ThinkPad Tablet 2 bychom opravdu chtěli mít rádi, ale není to lehké. Z jedné strany se jedná o velmi účinný pracovní nástroj na cesty, který nemá problém dočasně nahradit i váš stolní počítač. K tabletu si lze navíc dokoupit celou řadu užitečného příslušenství, které ale značně navyšuje výslednou cenu.

Jasnou výhodou je kompletní operační systém Windows 8, který zachraňuje mnohé softwarové nedostatky tabletu a jeho dotykového prostředí Modern UI. Máte totiž přístup nejen k mobilním aplikacím, nýbrž i všem programům, na které jste zvyklí z vašeho počítače. Využitelnost navíc ještě umocňuje pěkná výdrž, která vás bez problémů dostane přes celý pracovní den.

Překvapivě použitelným je i fotoaparát, i když se rozhodně nejedná o přední vlastnost, kvůli které si tablet koupíte. A abych levný plastový vzhled jen nehatil, kvalita samotné konstrukce je skvělá.

Maximální radost z tabletu bohužel snižuje několik zásadních neduhů. Někdo nepřekousne velmi pracovitý a jednoduchý design, který má k hodnotnému vzhledu velmi daleko. Nepotěší ani plast a absence hliníku či jiných hodnotnějších materiálů.

I přes velmi praktické příslušenství bych měl výhrady ke klávesnici. Nejen, že v ní tablet pořádně nedrží a má tendenci při rychlejším pohybu vypadávat, ještě musíte pro pohodlnější ovládání systému připojovat myš. Trackpad mezi klávesami je totiž opravdu spíše poslední záchranou. A když už jsme u toho, pro maximální využití (a tedy koupi minimálně klávesnice a stojanu) musíte sáhnout opravdu hluboko do peněženky.

Velmi nepotěší slabý procesor, který vám nedovolí opravdu naplno využít operační systém a v zásadě velmi omezuje jednu z hlavních výhod tabletu – možnost instalovat počítačové programy. Pracovně zaměření zákazníci s tím nejspíše problémy mít nebudou, pokud ale holdujete 3D hrám a Photoshopu, není to tablet pro vás.

ThinkPad Tablet 2 je tak plný rozporů. Na jedné straně přináší slušné sliby, které jsou nakonec zadupány nepříjemnými nedostatky. Rozhodně se najdou uživatelé, komu bude tablet maximálně vyhovovat. S přihlédnutím ke všem plusům a mínusům ale musím poznamenat, že na trhu naleznete i mnohem lepší tablety.

Konkurence na trhu

Největší smysl dávají z konkurenčního hlediska další tablety s plnohodnotným systémem Windows 8. Naštěstí již už v současné době není málo a je tedy z čeho vybírat, každý navíc přináší něco jiného.

Pochopitelným výběrem je Microsoft Surface Pro, který svým lvím výkonem novinku od Lenovo hravě přeskočí. Desetipalcový FullHD displej, podpořený procesorem Intel Core i5, 4 GB operační paměti a 64/128 GB interního úložiště zní skvěle. Na druhou stranu je tablet mnohem těžší, dražší a v neposlední řadě nevydrží tak dlouho, což je ona daň za větší výkon. Také připínací klávesnice není z nejpohodlnějších.

Zleva Microsoft Surface Pro, Asus Vivo Tab, Acer Iconia Tab W511 a Ativ Smart PC.

Dalším velmi schopným konkurentem je Asus Vivo Tab. Ten se hardwarově ThinkPadu velmi podobá. Taktéž přináší HD displej (v tomto případě však 11palcový), dvoujádrový Atom, 2 GB operační paměti a 8 Mpx fotoaparát. Může se ale pochlubit podstatně větší baterií a především dokovací klávesnicí, která je pohodlná a udělá z tabletu plnohodnotný a mobilní netbook. Což se o krkolomném příslušenství ThinkPadu říci nedá. Navíc je o chlup levnější.

Pravděpodobně nejschopnějším, a také extrémně předraženým, konkurentem je nejnovější produkt Samsungu jménem Ativ Smart PC. To uživateli nabídne jedenáctipalcový FullHD displej, dvoujádrový procesor Intel Core i5, 4 GB operační paměti či 5 Mpx fotoaparát. Taktéž se pochlubí i pohodlnou dokovací klávesnicí s možností přetvořit tablet na netbook. Cena, přesahující 30 tisíc korun, však dokáže rychle odradit.

Nakonec jsem si nechal opět kousek značně podobný recenzovanému zařízení. Acer Iconia Tab W511 nabízí takřka identický displej, procesor, 2 GB operační paměti i 8 Mpx fotoaparát. Taktéž disponuje plnohodnotným systémem Windows 8, avšak o něco slabší baterii, a také nižší cenou. Výběr je tedy na vás.

lenovo-thinkpad-tablet-2
Klady
  • slušná výdrž baterie
  • praktické příslušenství
  • bohaté možnosti připojení
  • plnohodnotný systém Windows 8
  • jasný a kontrastní displej
  • odolná a pevná konstrukce
Zápory
  • vyšší cena
  • trackpad simulující myš
  • absence záchytu v klávesnici
  • pomalý procesor
  • levný a jednoduchý vzhled
Diskuze ke článku
Aljoša
Díky za bezva recenzi. Mně osobně se tento strohý a jednoduchý design líbí, ale je jasné, že to je čistě subjektivní názor. Když se poprvé objevily zprávy o tom, že bude druhá verze thinkpad tabletu, tak jsem se těšil jak malej a hodně jsem o koupi uvažoval, ale pro mě to zcela zabila cena. Uvažoval jsem nad tím podobně jako ve článku - mít to místo notebooku (netbooku) na práci na cestách a doma s příslušenstvím jako náhradu za PC (chtěl jsem k tomu dokoupit i větší monitor), ale po sečtení cen jsem se dostal na sumu, která naprosto neodpovídá výkonu a užitnosti zařízení, takže jsem místo toho koupil AIO od Lenova a teď čekám na nějaký vhodný a hlavně levnější tablet s Win 8.
Xcc
Atom za dvacku?:-D
RV
tablet krásný... prostě ale za tablet 20 tisíc nedám... a už vůbec né s atomem... prostě za tyhle přístřuje čekám cenu 13-17 tisíc... :((
kotlik
tablet se mi moc libi ale chtit za nej 20000 ? uvazoval bych o nem za 10 :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze