Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen)
recenze

Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen)

Tablet s tužkou a AMOLEDem
5

Poctivá střední třída je v případě tabletů s Androidem nadále velmi chudá a najít kvalitní a vybavený kousek bývá obtížné. Naděje však vzbuzuje novinka v podobě druhé generace modelu Tab P11 Pro od Lenova, která láká na kovové tělo, 120Hz AMOLED displej, výkonný procesor od MediaTeku a také dotykový stylus v základním balení.

Segment tabletů je v posledních letech takřka beze změny. Dominuje mu Apple s iPady, které v podstatě nemají žádnou konkurenci, která by stála za řeč. Snaží se zejména Samsung s řadou Galaxy Tab S, avšak široké možností využití prozatím nenabízí. Ostatní výrobci zůstávají zpravidla zcela stranou. Příjemným přírůstkem je proto novinka Lenovo Tab P11 Pro 2. generace, která se hlásí do vyšší střední třídy. Za necelých 11 tisíc korun nabízí vysoce kvalitní OLED displej, čtyři reproduktory nebo dostatečně vysoký výkon. Obhájí si své místo v segmentu solidních a na práci připravených tabletů?

Technické parametry Lenovo Tab P11 Pro 2nd 256+8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce263,7 × 166,7 × 6,8 mm, 480 g, konstrukce: klasická
DisplejOLED, 11,2" (2 560 × 1 536 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px
ChipsetMediaTek Kompanio 1300T, CPU: 4×2,6 GHz + 4×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 12
Akumulátor8 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2022, 11 999 Kč

Obsah balení: se stylusem navíc

Balení tentokrát neobsahuje jen samotný tablet. Dále v něm najdete samozřejmě nabíječku a příjemným překvapením je i stylus pro ovládání tabletu a snadnější zapisování poznámek.

Líbilo se nám
  • stylus navíc

Konstrukční zpracování: ultratenký profil

Poznávacím znamením nového tabletu od Lenova je kovové tělo a velmi malá tloušťka. Pouhých 6,8 mm je skutečně málo vídané a okamžitě získáte dojem, že tablet ohnete. A skutečně, stačí trochu zatlačit a tablet se ve svých okrajích mírně ohýbá. Je však nutné říci, že takovéto operace s ním zřejmě nikdy dělat nebudete. Malou tloušťku naopak oceníte například při přenášení, kdy nezabere téměř žádné místo.

Hmotnost je příjemných 480 gramů a používání poměrně velkého tabletu je velice příjemné, ani po delší době držení v rukou vás zařízení nebude nijak obtěžovat. Ideálně jsou po stranách rozmístěna tlačítka, která se i pohodlně tisknou.

Lenovo Tab P11 Pro 2nd

Po obvodu naleznete spoustu dalších prvků, dominantní je čtveřice reproduktorů či piny na spodní hraně při horizontálním držení, pomocí kterých k tabletu připojíte klávesnici. Ta však není součástí základního balení. Na těle je jediný konektor – USB-C. 3,5mm jack již chybí, tudíž jej musíte nahradit redukcí, případně v ideálním případě bezdrátovými sluchátky. Na těle nenajdete ani čtečku otisku prstů, což je trochu škoda.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • zpracování z hliníku
  • malá tloušťka
Nelíbilo se nám
  • nemá čtečku otisku prstů

Displej: vysoce kvalitní

Tablet je osazen 11,2palcovým OLED panelem s jemným 2K rozlišením. Výsledná podívaná je skutečně působivá, v tomto ohledu je Lenovo plně konkurenceschopné. Potěší i malé rámečky kolem zobrazovače. Pomyslnou dokonalost stvrzuje i 120Hz obnovovací frekvence. Perfektní je také čitelnost displeje díky vysokému jasu až 600 nitů. Venkovní čitelnost je tedy dobrá, avšak o něco horší jsou pozorovací úhly.

Lenovo Tab P11 Pro 2nd

S displejem se pojí i dodávané dotykové pero Lenovo Precision Pen 3. Padne dobře do ruky díky komfortnímu tělu. Lenovo připravilo i aplikaci pro snadné zapisování poznámek či kreslení. Pero je magnetické, lze přichytit přímo na tablet a bezdrátově dobíjet.

Lenovo Tab P11 Pro 2nd
Líbilo se nám
  • kvalitní OLED panel
  • praktický stylus

Zvuk: vítaná čtveřice

Na těle tabletu jsou v součtu čtyři reproduktory, dva na každé boční straně. Výsledný zvuk je skutečně působivý a hodí se ideálně na cesty, kdy si chcete vychutnat alespoň základní zvukový projev u her či filmů. Potěší, že je kladen důraz na hloubky. Kaňkou na kráse je již zmíněná absence 3,5mm jacku, což znamená, že poslech hudby do sluchátek je nutné provádět skrze redukci nebo pomocí bezdrátových sluchátek.

Lenovo Tab P11 Pro 2nd
Líbilo se nám
  • hlasité a kvalitní podání 4 reproduktorů
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: nezklame vás

V útrobách tabletu je připraven moderní procesor Kompanio 1300T od MediaTeku, který se výkonem rozhodně nenechá zahanbit a zcela dostatečná je také 8GB RAM. Na veškerou běžnou práci tablet pohodlně stačí a plynule běží i náročnější hry. Radost dále udělá 256GB úložiště, ze kterého zbývá zhruba 232 GB po prvním zapnutí, navíc nechybí slot pro paměťovou kartu.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušný výkon
  • 256GB interní paměť
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: velmi slušná

Druhá generace Lenovo Tab P11 Pro si stále dobře vede po stránce výdrže baterie s kapacitou 8 000 mAh. Při běžném používání, kdy pracujete na internetu, se lze bez obtíží dostat k nadprůměrné 10hodinové výdrži na jedno nabití. Pakliže budete tablet využívat jen okrajově, budete tablet dobíjet zhruba jednou za 5 až 6 dní. Nabíjení probíhá skrze dodávanou 20W nabíječku. Čas dobití dosahuje zhruba 3,5 hodiny.

Lenovo Tab P11 Pro 2nd
Líbilo se nám
  • velmi dobrá výdrž

Prostředí: mírně zastaralé

Lenovo lehce podcenilo situaci kolem prostředí, neboť se v tabletu nachází rok a půl starý Android 12 s lehkou nadstavbou. Ihned z počátku tak Lenovo vzbuzuje obavy, jak se bude k budoucím aktualizacím stavět. Alespoň, že bezpečnostní záplaty jsou aktuální, a to platné k lednu letošního roku. Navzdory starší verzi samotného Androidu výrobce slibuje příchod i Androidu 14. Samotné prostředí funguje vcelku obstojně, avšak drobným zádrhelům se nevyhne.

Lenovo Tab P11 Pro 2nd
Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • práce s více okny je pohodlná
Nelíbilo se nám
  • starý Android

Konektivita: bez mobilních sítí

Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.1 je samozřejmostí. Někoho by ještě potěšil infraport nebo NFC, ale obojí bohužel chybí. Ještě více zamrzí absence 5G a obecně mobilních dat. V tabletu se dále nachází čip GPS, díky čemuž jej můžete využívat nejen k prohlížení map, ale také k navigaci.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • Bluetooth 5.1
Nelíbilo se nám
  • nenabízí mobilní datové přenosy
  • chybí NFC

Fotoaparát: jen nouzovky

Zatímco telefony běžně poslouží i jako fotoaparáty, s tabletem bude fotit zřejmě málokdo. Na druhou stranu poptávka po fotoaparátech na tabletu zřejmě bude, neboť je výrobci rozhodně neignorují. Na zádech je 13megapixelový fotoaparát, jehož výsledky vypadají obstojně a na momentky to stačí.

Ukázkové fotografie

Na čelní straně je 8megapxielová kamerka, kterou sice samozřejmě můžete pořídit selfie, ale spíše je připravena na videohovory, které budou přeci jen v případě tabletu používanější.

Líbilo se nám
  • slušný hlavní fotoaparát

Zhodnocení: není bez šance

Lenovo Tab P11 Pro 2nd Gen je zajímavý tablet, který se snaží hrát primárně na vzhled. Velice tenké a kovové tělo působí dobře, což podtrhuje i kvalitní a velký AMOLED panel, na kterém je konzumace obsahu radost. Za 11 tisíc korun jsou však nároky uživatele již poměrně velké. Z toho důvodu oceníte i výkonný procesor či velkou interní paměť. Smířit se však musíte s postarším prostředím a nejistými aktualizacemi. Stejně tak od fotoaparátů nečekejte zázraky a zamrzí absence mobilních dat. S ohledem na velmi slabou nabídku tabletů však Lenovo rozhodně není bez šance a má možnost si najít spokojené zákazníky, kteří hledají dobře vybavený tablet kolem 10 tisíc korun.

Lenovo Tab P11 Pro 2nd

Konkurence

Mezi aktuální konkurenci lze zařadit již postarší Samsung Galaxy Tab S6 Lite, kterému rovněž nechybí praktický stylus. Má však slabší procesor a výrazně menší interní paměť, a to při shodné ceně. Zajímavé může být, že menší příplatek u Samsungu znamená verzi s LTE, což může být klíčový argument pro koupi.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Rozměry244,5 × 154,3 × 7 mm, 467 g
DisplejTFT IPS, 10,4" (2 000 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
Procesor4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor7 040 mAh

Zmínit můžeme také Huawei MatePad 11 s obdobně velkým displejem, slušným výkonem a cenou nižší cenou o cca 2 tisíce korun. Má však menší paměť a nepodporuje Google služby.

Huawei MatePad 11

Rozměry246 × 159 × 7,2 mm, 460 g
DisplejTFT IPS, 10,95" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, nanoSD
Akumulátor7 250 mAh, doba nabíjení: 2:00 hodin

Patrně největší konkurencí je Apple iPad 10,2, který sice za stejné peníze nabídne lehce zastaralý vzhled a výrazně menší úložiště, ale jeho hlavní výhoda leží v lepším prostředí, které je připraveno na velký displej a pracovní nasazení.

Apple iPad 10,2" (2021) 256GB Cellular

Rozměry250,6 × 174,1 × 7,5 mm, 498 g
DisplejTFT IPS, 10,2" (2 160 × 1 620 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ProcesorApple A13 Bionic,
Paměťúložiště: 256 GBne
Akumulátor? mAh
lenovo-tab-p11-pro-2nd
Klady
  • solidní zpracování
  • pohodlně se drží
  • velmi tenká konstrukce
  • kvalitní AMOLED displej
  • čtveřice reproduktorů
  • 256GB paměť
Zápory
  • chybí čtečka otisku prstů
  • zastaralé prostředí
  • jen průměrná optimalizace
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
To jako fakt dáte mezi konkurenci tab s6, který už se neprodává?
Franta Vomáčka
Franta Vomáčka
Před cca rokem jsem koupil tablet od Lenova se SD870 (také s tužkou). Ano, koupil jsem čínskou verzi Xiaoxin, nebo jak se jmenuje. Tablet na moje potřeby dobrý. Dokonce i aktualizace na A12 dorazila, ale absolutně nechápu, proč nemá podporu více uživatelů. Řekl bych, že u tabletu, který většinou sdílí více členů domácnosti, je taková funkce zásadní. Absence nastavení multiuser je i v evropských Lenovo tabletech nebo to jen Číňané u svých Rom nepodporují?
Milan Volek
Milan Volek
Dobrý den, dovoluji si upozornit, že tablet v prodejním balení nemá nic kromě nabíječky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze