Lenovo P780
recenze

Lenovo P780

Silné srdce, slabá mysl
47

Význam společnosti Lenovo napříč všemi odvětvími moderní elektroniky nezadržitelně stoupá a tato čínská firma již výrazně promlouvá také do segmentu smartphonů. Se svými modely se snaží soupeřit se společnostmi jako ZTE nebo Huawei a jedním z bojovníků je také model Lenovo P780. Jak se tento model vydařil se dozvíte v naší recenzi.

Modely nejrůznějších čínských výrobců se v posledních letech dostávají čím dál více do povědomí uživatelů po celém světě. Uživatele dokáží zaujmout především velice příznivou cenou a výbavou, která je této ceně často zdánlivě neúměrná. Námi testované Lenovo P780 sice do této kategorie přímo nepatří, ale přesto se ve výčtu jeho vlastností nalézá jeden parametr, který dokáže zvednout ze židle nejednoho uživatele moderních smartphonů. O co přesně jedná? Čtěte dál.

Krabice, obsah balení a samotné Lenovo P780

Obsah balení

  • telefon Lenovo P780
  • USB nabíječka s americkovou koncovkou a českou redukcí
  • microUSB kabel pro nabíjení a propojení s počítačem
  • pecková stereo sluchátka s funkcí handsfree
  • redukce microUSB-USB pro připojení USB Flash disku

Technické parametry Lenovo P780

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 73 × 10 mm, 176 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP2
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:09 hodin
Dostupnostprosinec 2013, ?

Lenovo P780 – videopohled

Design a konstrukce

Design Lenovo P780 patří řekněme k těm méně zajímavým, které dnes na trhu najdeme. Svým vzhledem pravděpodobně nikoho extra nezaujme a není se ani čemu divit. Jedná se o klasickou černou placku jejímž jediným designovým prvkem je stříbrná linka táhnoucí se po stranách telefonu a zadní kryt z broušeného kovu, který je však díky svému tmavému odstínu jen těžko rozeznatelný od zbytku těla.

Ke kvalitě konstrukce však naopak nemáme prakticky jedinou výtku. Lenovo P780 je zpracováno opravdu precizně a výrobce v tomto ohledu rozhodně chválíme. Tělo modelu Lenovo P780 je velice pevné, nikde nic nevrže a ani při silnějším tlaku se neprohýbá a všechny části na sebe skvěle lícují. Za pevnost však budete muset zaplatit daň v podobě vyšší hmotnosti, která je celkem 176 gramů, a to je již opravdu slušná váha. Ještě doplníme, že rozměry jsou 143 x 73 x 10 mm. Lenovo P780 je tedy o trochu větší a těžší, než jsou jeho pětipalcoví konkurenti na trhu.

Již jsme nakousli, že Lenovo P780 nabízí rozměrný 5” displej, který je dominantou celé přední strany telefonu. Kromě displeje na přední straně nalezneme ještě trojici senzorových kláves pod displejem, kterým naštěstí nechybí podsvícení, jako tomu bylo u konkurenčního Xiaomi Red Rice, které jsme také před nějakým časem testovali.

Nad displejem se nachází logo výrobce, mřížka telefonního reproduktoru, sada senzorů, přední kamerka s VGA rozlišením a pod mřížkou reproduktoru pak ještě notifikační LED. Ačkoliv bychom ji rádi pochválili, bohužel nemůžeme. Dioda je velice slabá, při pohledu z boku již v mřížce není prakticky vidět a navíc si ji nemůžete ani nemůžete přizpůsobit. Jediné, co umí, je svítit, když máte příchozí nebo zmeškaný hovor, nebo na vás čeká nepřečtená zpráva.

Na zadní straně nalezneme především čočku 8Mpx fotoaparátu, kterému zdatně sekunduje přisvětlovací LED. Na odnímatelném zadním krytu, která je vyhotoven z kovu, se nachází logo výrobce a pod krytem najdeme ukrytou baterii, sloty na dvojici SIM karet a také slot na paměťovou kartu. Ačkoliv je však k baterii zcela normální přístup, výrobce se z nějakého důvodu rozhodl, že neumožní její výměnu. Můžete se tak na ní pouze dívat, ale bohužel ji z telefonu nemůžete vyjmout. Posledním prvkem na zádech pak je hlasitý reproduktor.

Spodní hrana, pravý bok a horní hrana

Prohlídka boků telefonu bude velmi rychlá, protože jsou téměř prázdné. Na levém boku nenalezneme vůbec nic, spodní hrana skrývá pouze otvor mikrofonu a pravý bok kolébkovou klávesu pro ovládání hlasitosti. Všechny důležité prvky jsou tak koncentrovány na horní hraně a to sice 3,5mm jack konektor, microUSB konektor s funkcí USB host schovaný pod krytkou a v neposlední řadě tlačítko pro zapnutí a vypnutí přístroje. Toto tlačítko se však výrobci opravdu nepovedlo a pokud přehlédneme jeho nepraktické umístění na horní hraně telefonu, musíme zmínit především to, že rukou prakticky nejde nahmatat a mnohokrát se nám stalo, že se nám zkrátka telefon nepodařilo zapnout napoprvé, ale až na několikátý pokus o stisk tlačítka.

Za zapůjčení telefonu děkujeme eshopu www.levnesmartphony.cz, kde můžete Lenovo P780 také zakoupit.

Zvuk a kvalita reprodukce

Po zvukové stránce Lenovo P780 bohužel nic moc nenabídne. Zvuk z dodávaných sluchátek není třeba ani komentovat, tato sluchátka jsou opravdu určena pouze pro nouzové použití na telefonování a kvalitě výstupu moc nepřidává ani samotný zvukový výstup 3,5mm jack konektoru. Na občasný poslech rádia pro nenáročné posluchače by však měl výstup postačit a pokud byste si s vlastními sluchátky chtěli poslechnout nějakou vlastní hudbu, tak jistě využijete vestavěný ekvalizér aplikace Hudba Play.

Hlasitý reproduktor a 3,5mm jack konektor na horní hraně

Hlasitý reproduktor spadá do takového běžného průměru. Hlasitost je dostatečná a zvuk má svůj typický “plechový” nádech postrádající jakékoliv hlubší tóny. Svou hlavní úlohu, kterou je hlasité vyzvánění, však reproduktor zvládá bez problémů, a v tomto případě přijde vhod fakt, že pokud telefon leží na stole, reproduktor není zcela utlumený, ale díky svému umístění je stále dobře slyšet.

Baterie a výdrž

Nebudeme vás již déle napínat a rovnou vám řekneme, že parametr, který u Lenovo P780 hraje hlavní roli, je baterie. Ta totiž disponuje kapacitou neuvěřitelných 4000 mAh, čímž deklasuje veškerou konkurenci a svým způsobem tak Lenovu odpouštíme jeho vyšší hmotnost. Za tuto baterii těch pár gramů totiž rozhodně stojí a zcela objektivně musíme říct, že Lenovo P780 je zařízení s nejlepší výdrží na trhu.

Pod zadním krytem se skrývá skvělá baterie, kterou si však bohužel nevyměníte, a také sloty SIM karet

Dost ale bylo slov a přejděme ke konkrétním číslům. Jak jsme již zmínili, baterie disponuje kapacitou 4000 mAh. V našem standardizovaném testu výdrže se Lenovo P780 dostalo na neuvěřitelných 15 hodin přehrávání videa. Nechalo za sebou všechny nejlepší soupeře ve výdrži baterie, jako jsou například BlackBerry Z30, Samsung Galaxy Note 3, Nokia Lumia 1520 nebo LG G2. Lenovo P780 je snad jediný smartphone, který vám při lehčí zátěži vydrží skutečně týden v provozu, ale i v případě běžného používání se můžete vždy spolehnout na 4-5 dnů výdrže. A to i v případě dvou aktivních SIM karet. V plném zápřahu telefon s klidem vydrží 2 dny a za jeden den ho v podstatě vybijete jen s největším úsilím, pokud byste například hráli non-stop hry. Výdrž je zkrátka neuvěřitelná.

Velká baterie však má i svá negativa a tím často bývá dlouhá doba nabíjení. Výrobce však k telefonu dodává výkonnou 2A nabíječku, která dokáže Lenovo P780 nabít do plna za nějaké 3 hodiny, což je velice slušná hodnota.

Ještě jednou tedy musíme zmínit, že výdrž baterie je vlastnost, která opravdu září na profilu Lenovo P780 jako ta nejjasnější hvězda a pokud je výdrž baterie pro vás tím jediným důležitým parametrem, právě jste našli i tu svou hvězdu. Nic lepšího zkrátka dnes na trhu nenajdete. Výrobce navíc telefon doplnil o aplikaci Lenovo Power, která vám umožní ještě efektivněji pracovat s baterií a pokud budete s aplikací spolupracovat, výdrž se vám může ještě prodloužit.

Displej a kvalita zobrazení

Od velké chvály v oblasti výdrže baterie se nyní přesuneme k mírně kritičtější části, kterou odstartujeme displejem. Ten nabízí úhlopříčku rovných pět palců a standardní HD rozlišení 1280x720 pixelů. V těchto ohledech je displej naprosto bezproblémový, a ačkoliv je rozlišení skutečně velmi zvláštní, stále je jemnost zobrazení zcela dostačující a displej vykresluje opravdu moc hezky. Stejně tak barvy a pozorovací úhly displeje jsou velmi dobré.

Pozorovací úhly displeje jsou velmi dobré

Kritiku si však odnáší displej co do kvality zobrazení po celé jeho ploše. Zejména při zobrazení tmavších barev je totiž opravdu zřetelně vidět prosvítání na okrajích displeje a v rozích jsou pak barvy doslova zkreslené a přesvětlené. Je zde zkrátka vidět, kde se u modelu P780 šetřilo a pokud porovnáme displej s již jednou zmiňovaným modelem Xiaomi Red Rice, tak se jedná o rozdíl třídy. Pokud se však podíváme na rychlost vykreslování a dotykovou odezvu displeje, není v tomto ohledu Lenovu co vytknout.

Hardware a výkon

Po hardwarové stránce nabídne Lenovo P780 papírově více než zajímavé parametry. Však se podívejte sami - čtyřjádrový procesor, samostatný grafický procesor, 1GB RAM, velký displej se slušným rozlišením. Papírově se tváří velice silně. Nicméně při bližším prozkoumání zjistíme, že Lenovo P780 je typický zástupce smartphonů, které na papíře vypadají mnohem lépe než naživo.

Výsledky testu AnTuTu Benchmark, Quadrant Standard Benchmark a CF Bench

V první řadě procesor. Ten je sice čtyřjádrový, ale jedná se pouze o 4 x 1 GHz Mediatek 6589 a ten bohužel žádným přebytkem výkonu neoplývá. V obecných testech naopak předvádí horší výsledky než dvoujádrová generace procesorů Snapdragon S4 a máme zde tedy opět další důkaz, že více jader neznamená automaticky lepší výkon. Ještě doplníme, že Lenovo P780 nabídne GPU PowerVR SGX544MP2 a celkem 1 GB RAM a bohužel dostatek volné RAM se telefonu často nedostává. To se následně projevuje pomalejší odezvou a v mnoha případech bohužel také pádem aplikací.

Stejná situace nastává i v případě vnitřní paměti, která činí 4 GB. Uživatel má však dostupné pouze něco přes 2 GB paměti pro svou potřebu, takže paměťová karta je prakticky nutnost. Naštěstí však nechybí podpora paměťových karet až do kapacity 32 GB a je na ně možné instalovat i aplikace.

Operační systém a uživatelské prostředí

Lenovo P780 vsadilo tradičně na operační systém Android ve verzi 4.2 Jelly Bean. Pokud zakoupíte telefon u nás, tak navíc bude telefon pravděpodobně “rootnutý” neboli budete mít dostupná administrátorská práva k celému operačnímu systému. Místní výrobce do telefonu nahrává i vlastní ROM s českým prostředím.

Bohužel právě operační systém a uživatelské prostředí je hlavním kamenem úrazu tohoto jinak velice zajímavého zařízení. U Lenovo P780 totiž na vlastní kůži vyzkoušíte všechny nepříjemné vlastnosti, kterými Android dokáže disponovat, pokud jej někdo pořádně neodladí. A je toho opravdu spousta.

Ukázka Lenovo Launcher

Začneme u uživatelského prostředí. Při prvním zapnutí telefonu se totiž spustí Lenovo launcher, tedy uživatelské prostředí přímo od výrobce, které je jedním slovem otřesné. Rozmazané ikonky, které jsou ošklivé, přeplácané a nijak se k sobě nehodí, neodladěné prostředí, které se zasekává a padá a mnoho dalšího. Naštěstí však v zařízení hned od začátku najdete alternativní launcher jménem “Apex Launcher”, který můžete vybavit nejrůznějšími motivy přímo z Google Play a telefon tak rázem udělat mnohem použitelnější. My jsme zvolili motiv Androidu KitKat, který jste mohli vidět například u modelu Nexus 5 a hned se s telefonem pracovalo mnohem lépe.

Co však ani alternativní launcher nedokázal vyřešit, to je překlad. Ačkoliv s počeštěnou ROM, v telefonu je česky odhadem zhruba 70 % prostředí, zhruba 20 % zůstává anglicky a v 10 % případů se dokonce setkáte s čínštinou. Co do uživatelského komfortu tak bohužel Lenovo P780 získává hodnocení 3/10, protože pokud neovládáte angličtinu, tak si v telefonu nenastavíte ani profily vyzvánění a pokud už se k nastavení vyzvánění dostanete, tak na vás zase vyskočí čínské znaky. Nevíme sice kdo přesně stojí za alternativní ROM pro Lenovo P780, ale je jasné, že svou práci odevzdal polovičatou.

Apex Launcher - ukázka uživatelského prostředí s motivem Android KitKat

Pokud bychom dále popisovali uživatelské prostředí, tak bychom prakticky popisovali aplikaci Apex Launcher, a tak pouze v rychlosti zmíníme hlavní vlastnosti. Jako u každého Androidu, i zde máte k dispozici mnoho pracovních ploch, na které si můžete umisťovat zástupce aplikací a widgety. Z horního rámečku pak můžete stáhnout notifikační lištu, ve které se nachází také menší lišta s rychlým nastavením. Je zde mnoho možností, za což Lenovo rozhodně chválíme. Přímo z lišty se také můžete dostat do samotného nastavení, které si však již pochvalu nezaslouží.

V nastavení najdeme některé položky česky, jiné anglicky a některé dokonce čínsky

Skládá se ze tří záložek, jejichž smysl trochu postrádáme. Střídá se zde čeština s angličtinou a v některých nastaveních dokonce najdete stále čínštinu. Pokud byste se snad chtěli v nastavení pohybovat po paměti z vašeho předchozího Androidu, tak bohužel narazíte. Některé položky (například baterie) zcela chybí a jiné jsou naopak přeházené jinam. Je to zkrátka takový jeden velký zmatek, ve kterém je těžké se ze začátku jakkoli zorientovat.

Ukázka některých neduhů doinstalované ROM v Lenovu P780; na posledním snímku aplikace "Super Album" přestala pracovat a stejně tak i fotoaparát - vyřešilo až kompletní resetování telefonu do továrního nastavení

Softwarová výbava je tak skutečně nejslabším článkem modelu Lenovo P780 a bohužel musíme konstatovat, že se často jedná o problémy klíčové. Aplikace s oblibou padají, některé aplikace dokonce výrobce nahradil svými vlastními - například galerii fotografií, která nejenže padá, ale jednou jsme kvůli ní dokonce museli vrátit telefon do továrního nastavení, protože nefungovala ani galerie, ani fotoaparát. Stejně tak některé widgety, například kalendář, občas přestanou fungovat a pomůže až restart zařízení. Každou chvíli se setkáte s tím, že telefonu dochází dech a na odemčení telefonu si pravidelně počkáte i několik sekund. V tomto ohledu nás Lenovo opravdu zklamalo.

Nastavení profilů, automatické zapnutí/vypnutí nebo režim mass-storage pro připojení k počítači jsou příjemnými funkcemi

I přes všechny neduhy, kterými ROM v modelu Lenovo P780 trpí, zde však najdeme i několik zajímavých funkcí. Jednou z nich je například funkce automatického zapnutí. Telefon se totiž dokáže vypnout do jakési hibernace a v tomto režimu je možné nastavit automatické zapnutí a vypnutí telefonu a například budík je pak v tomto režimu spánku stále aktivní. Vítáme také celkem tři profily připojení k počítači - nalezneme zde multimediální protokol MTP, protokol fotoaparátu PTP a především režim mass-storage, takže Lenovo P780 můžete bez problémů připojit k jakémukoliv počítači bez nutnosti instalace ovladačů.

Možnosti Apex Launcher

Velice ojedinělou funkcí jsou dnes také profily vyzvánění. Lenovo P780 vám nabídne celkem 4, které si můžete upravit podle sebe a následně mezi nimi přepínat přímo v rychlých volbách v notifikační liště. A jelikož se jedná o dual SIM telefon, tak samozřejmě nesmí chybět oddělené vyzvánění pro každou SIM kartu zvlášť.

Fotoaparát a videokamera

Aplikace fotoaparátu byla také nahrazena jinou aplikací, která se jmenuje “supercamera”. Super je sice v tom, že nabízí opravdu ohromné možnosti nastavení od scénických režimů, přes efekty, až po vyvážení bílé, nastavení expozice nebo ISO. Už ne tak super je však uživatelské prostředí, které je nepřehledné a opět se zde setkáváme s kombinací češtiny a angličtiny.

Bohužel fotoaparát nepřesvědčí ani svými výsledky a v tomto ohledu Lenovo P780 za konkurencí pokulhává. Fotografiím chybí ostrost, je patrná vysoká komprese a barvy jsou vybledlé. Ani při dobrém světle se telefonu nedaří pořídit lepší snímky, takže fotoaparát využijete snad jen na fotografie ke kontaktům nebo do MMS zpráv. Ze začátku nás fotoaparát nejdříve příjemně překvapil, což zmiňujeme také ve videu, ale po delším používání se ukázalo, že prvotní lepší snímky byla spíše náhoda a ve skutečnosti Lenovo P780 svými fotografickými kvalitami spadá do šedého podprůměru.

Velké překvapení na nás čekalo v případě záznamu videa, bohužel však opět překvapení v tom horším slova smyslu. Lenovo P780 dokáže papírově zaznamenávat video ve Full HD rozlišení. Nicméně kamenem úrazu je formát, do kterého se videa ukládají. Lenovo se z nějakého důvodu rozhodlo ukládat je do formátu 3gp, a bohužel zvolený formát má za následek opravdu tristní kvalitu videa a rozlišení to v tomto případě bohužel nezachrání. Možná i proto se výrobce na svých stránkách o videu raději vůbec nezmiňuje. V některých situacích se dokonce stává, že video má snímkovací frekvenci odhadem 5-10 FPS, což z něj následně dělá fakticky nekoukatelné leporelo. Je otázka, zda hardware nedokáže zvládnout datový tok Full HD videa, nebo je problém zakopaný v softwaru.

Multimediální funkce a aplikace

Nyní se dostáváme k samotné funkční výbavě modelu Lenovo P780. Ačkoliv základní Lenovo Launcher opticky nabízí obrovskou zásobu aplikací, často se však jedná pouze o zkratky ke stažení aplikací, v drtivé většině případů čínských aplikací z čínských stránek. Jak jsme však již zmínili, abyste mohli telefon používat, je třeba aplikovat alternativní launcher jako je například Apex Launcher. Pak si můžeme teprve všimnout, že aplikační výbava modelu P780 nikterak bohatá není.

Začneme již obligátně hudebním přehrávačem. Lenovo naštěstí integruje služby Googlu, a tak mohlo využít přehrávač Hudba Play, který v sobě integruje nejen placenou online službu, ale především si poradí i s hudbou uloženou v telefonu.

Hudební přehrávač Hudba Play

K dispozici je řazení skladeb podle žánrů, interpretů, alb nebo skladeb. Nechybí ani seznamy skladeb a možnost nastavení vlastního ekvalizéru. V samotném přehrávači pak máte k dispozici standardní ovládání přehrávače s možností opakování skladeb, vytváření seznamů a podobně. Přehrávač si poradí se všemi běžnými hudebními formáty.

Přehrávač videa

Nechybí ani základní přehrávač videa. Bohužel nenabízí žádné pokročilejší možnosti jako podporu titulků nebo editor, můžete v něm však rychle nastavovat jas displeje a na základní prohlížení videa bohatě postačí.

Nyní pár slov ke galerii fotografií. Výrobce místo klasické Android galerie zvolil vlastní aplikaci zvanou “Super Album”. Stejně jako fotoaparát však ani tato aplikace ani zdaleka není tak “super”. Uživatelské prostředí je celkem příjemné a není mu moc co vytknout. K dispozici je také povedený editor obrázků nebo různé dodatečné funkce jako například tvorba GIF animace, i když opět v angličtině.

Galerie fotografií a editor

Aplikace se také snaží integrovat čínskou službu Sina Weibo, která je v našich končinách bohužel zcela nepoužitelná, ale co je hlavní - aplikace je velmi nestabilní. Již dříve jsme psali, že aplikace nám mnohokrát spadla, při větším počtu fotografií je pomalá a není nic ojedinělého, když zkrátka nefunguje a vy musíte restartovat telefon. Jednou jsme museli dokonce dělat přímo hard reset celého telefonu, protože nefungovala ani jedna ze “super aplikací” tedy fotoaparát ani galerie. Co nás také zaujalo je fakt, že pro opuštění aplikace musíte dvakrát kliknout na klávesu zpět. Zatímco ze všech ostatních aplikací se tlačítkem zpět dostanete na domovskou obrazovku, zde musíte kliknout dvakrát.

Z multimediálních funkcí nám již zbývá pouze integrované FM rádio a můžeme přestoupit k ostatním aplikacím, které v zařízení Lenovo P780 najdeme. Není jich však mnoho, a tak bude výčet poměrně stručný.

Apliakce Backup&Restore, Baterka, Hlasové vyhledávání a Hodiny

Jako první zmiňme aplikaci Backup&Restore. Již podle názvu jistě poznáte, že se jedná o aplikaci pro zálohování a obnovu dat. díky které můžete zazálohovat kompletní obsah telefonu (kontakty, zprávy, kalendář, protokol hovorů a aplikace) na paměťovou kartu nebo do paměti telefonu. Předinstalovaná je aplikace baterky, se kterou si můžete posvítit pomocí zadní LED, nechybí hlasové vyhledávání od Google ani aplikace hodin s funkcí budíku, stopek, časovače a zobrazení světového času.

Google Play

Nicméně chudou aplikační základnu naštěstí můžete vyřešit stažením dalších aplikací přímo z obchodu Google Play, který najdete v zařízení přímo předinstalovaný. Z něj si tak můžete stáhnout statisíce aplikací podle libosti.

Telefonování, adresář a zprávy

Telefonování, adresář a zprávy výrobce spojil do jedné aplikace, do které se dostanete přes ikonky Telefon, SMS a MMS, Kontakty nebo Call log. Aplikace je rozdělená na čtyři části, z nichž každá zobrazuje jednu funkci.

Apliakce telefonu a nastavení

První záložka je vyhrazena pro samotný telefon a vidíte zde především číselník, který dokáže postupným psaním rovnou vyhledávat v kontaktech. Ve spodní části si pak můžete rovnou zvolit, ze které SIM karty chcete hovor provést. Trochu nešťastně řešeno je jejich rozlišení, protože si musíte pamatovat, zda chcete použít SIM kartu 1 nebo 2. Karty sice můžete rozlišit vlastním pojmenováním, v aplikaci telefonu se však název nezobrazí. V této části aplikace naleznete také protokol hovorů.

Kontakty

Druhá záložka je vyhrazena pro adresář. Opět se zde setkáváme s kombinací češtiny a angličtiny, což působí opravdu nepříjemně. Opravdu si nedovedeme představit, že by telefon měl používat někdo, kdo neumí anglicky. Zvláště pokud prodejci slibují českou verzi zařízení. Zpět ale k samotnému adresáři. Práce s kontakty se prakticky v ničem neliší od ostatních Android zařízení a kromě podrobného nastavení detailů u každého z kontaktů nechybí ani možnost bezdrátové synchronizace.

Aplikace pro práci s SMS a MMS zprávami

Třetí část aplikace je vyhrazena pro zprávy a bohužel v tomto ohledu odvedlo Lenovo opravdu mizernou práci. Aplikace zpráv je sice v základu velice jednoduchá a přehledná, kámen úrazu je však práce se dvěma SIM kartami. V aplikaci totiž vůbec nevidíte, na kterou SIM kartu vám zpráva přišla. Musíte nejdříve rozkliknout konkrétní chat a až v samotném těle zprávy si všimnete, která SIM karta byla příchozí. Nicméně spolehnout se na to bohužel nedá, protože pokud vám některý odesílatel pošle zprávu na obě čísla, tak aplikace někdy všechny zprávy spojí do jedné konverzace a jindy zase ne. V tomto ohledu by si Lenovo mělo dát jistě více práce a umožnit například filtrování SMS zpráv přijatých na jednu SIM kartu nebo alespoň barevné rozlišení. Oboje totiž zoufale chybí. A pokud byste na SMS zprávy chtěli využít aplikaci Hangouts tak vězte, že Hangouts už vůbec neumí pracovat s dual SIM, takže si moc nepomůžete.

Celková práce s dual SIM u modelu Lenovo P780 by mohla být rozhodně lepší. Celé řešené je sice funkční, obě SIM karty jsou dostupné zároveň, uživatelská obsluha je však opravdu špatná a nepohodlná. A to platí jak u správy hovorů, tak u práce se zprávami. Na závěr ještě doplníme, že jeden slot na SIM kartu nabízí podporu 3G a druhý pouze 2G, takže musíte být opatrní, kterou SIM kartu budete případně používat jako datovou.

Gmail klient - psaní emailu není moc přehledné

Co se týče práce se emaily, tak v tomto ohledu by cílové skupině tohoto modelu nemělo nic chybět. Kromě klasického Gmail klienta se výrobce rozhodl nahradit nativního emailového klienta jinou aplikací a zatímco v případě galerie a fotoaparátu to nebylo šťastné rozhodnutí, v případě emailového klienta K-9 Mail je tato volba mnohem lepší. Nic vám tak nebrání celkem pohodlně pracovat s emailovými účty IMAP, POP nebo Exchange a být tak neustále na příjmu. Výbavu zpráv doplňuje aplikace Google Hangouts, pomocí které můžete zůstat v kontaktu se svými přáteli a známými.

Organizér a GPS

V této sekci obyčejně popisujeme kancelářské a organizační funkce, kterými daný smartphone disponuje. Bohužel vzhledem k poměrné skromné aplikační výbavě Lenovo P780 však bude tato část celkem strohá.

Kalendář

Začněme klasicky kalendářem. Lenovo lehce upravilo klasický Android kalendář, ale není to nic výrazného. Kalendář zůstává přehledný s nabídkou zobrazení dne, týdne, měsíce a nechybí ani režim agendy. Pracovat samozřejmě můžete s větším množstvím kalendářů rozlišených podle barev a nesmí chybět ani bezdrátová synchronizace například s Google účtem.

Správce souborů

Další funkcí, kterou v této sekci můžeme zmínit, je správce souborů. Ten je jednoduchý, ale velice funkční. V základním rozhraní vám nabízí filtry pro zobrazení dat určitých typů - hudba, fotografie, videa, dokumenty, instalační balíčky APK a archivy. Ačkoliv s archivy správce souborů pracovat umí, naopak s dokumenty si neporadí a by si tak kancelářský balík budete muset dodatečně nainstalovat. Jinak však správce souborů nabídne vše, co bychom od podobné aplikace čekali a přidává navíc možnosti záložek a historie procházení.

Kalkulačka a Diktafon

Zmínit můžeme také základní kalkulačku s naprosto šíleným designem kalkulaček z osmdesátých let a závěr patří aplikaci diktafonu, která zakončuje výčet pracovních a organizačních funkcí. Opět tak budete muset zabrouzdat do vod obchodu Google Play, neboť výbava je v tomto ohledu velmi skromná.

A ještě skromnější je co se týče GPS funkcionality. Telefon sice disponuje A-GPS čipem, který nám fungoval spolehlivě, i když na internetu jsme našli několik stížností na jeho funkčnost. Zachycení satelitů je s aktivním internetem otázkou maximálně jedné minuty, většinou však mnohem méně. Bohužel však v telefonu nenajdeme žádnou mapovou aplikaci a opět tak přijde na řadu stahování v Google Play. Přitom Google Mapy by v telefonu rozhodně mohly být již od začátku.

Konektivita a internet

Co se konektivity týče, Lenovo P780 určitě není ideálním telefonem na cestování po světě. Nabídne totiž pouze Tri-Band 2G přijímač a 3G podporuje pouze na frekvencích 900 a 2100 MHz. Opět musíme zmínit, že 3G nabízí pouze jeden slot SIM karty, druhý podporuje pouze 2G. K internetu se však kromě mobilního připojení dostanete také skrze Wi-Fi.

Mobilní internetové připojení můžete také sdílet například do počítače pomocí Wi-Fi Hotspotu, Bluetooth nebo přes USB připojení. Konektivitu doplňuje dále technologie Bluetooth 3.0, bohužel se však nedostalo na LTE, NFC ani Wi-Fi Direct.

Internetový prohlížeč

K prohlížení internetu v modelu Lenovo P780 slouží nativní internetový prohlížeč. Jedná se o klasický Android prohlížeč, takže veškeré ovládání a běžné funkce jsou totožné s ostatními Android zařízeními na trhu. Jediná výtka směřuje ke komfortu prohlížení, protože zde se opět projevuje špatná optimalizace systému a nedostatek výkonu. Při prohlížení desktopových verzí internetových stránek je zřetelné zasekávání, dlouhé načítání stránek a velké prodlevy. Lenovo P780 zkrátka nemá výkonu na rozdávání.

Závěr a zhodnocení

Lenovo P780 je telefon, který v nás nechal velice rozporuplné dojmy. Začneme nejdříve tím, co nás na tomto modelu potěšilo. Je to například velice kvalitní konstrukce a celkové zpracování nebo celkem povedený displej, který nabízí příjemné barvy i dostatečné rozlišení. Potěší také podpora dvou SIM karet, podpora USB Host včetně redukce přímo v balení, ale vůbec největším tahákem je naprosto fenomenální baterie s kapacitou 4000 mAh a neuvěřitelnou výdrží na jedno nabití. Se správou energie vám navíc pomáhá aplikace Lenovo Power, která dokáže výdrž baterie ještě vylepšit. V tomto ohledu nemá v současnosti Lenovo P780 konkurenci, protože výdrž i více než jednoho týdne běžného používání s dvěma aktivními SIM kartami vám zkrátka žádný jiný telefon nenabídne.

Lenovo P780

Tím ovšem chvála bohužel končí a následují samá negativa. Opravdu tristní je softwarová oblast Lenovo P780. Z poloviny přeložené uživatelské prostředí v české ROM kombinuje češtinu, angličtinu a čínštinu a orientace je tak často velmi zmatená. Celková optimalizace operačního systému Android 4.2 není moc dobrá, telefonu citelně dochází dech i při běžných operacích, čekání a zasekávání jsou na denním pořádku.

Stejně tak úprava systému od výrobce je v některých ohledech velmi nešťastná - například několikrát zmiňovaná galerie fotografií. Kvalitami neoplývá ani fotoaparát, který nás velmi překvapil v oblasti videa, kdy Full HD video ukládá do formátu 3gpp. Práce s dvěma SIM kartami by také mohla být mnohem lepší a v neposlední řadě musíme zmínit také zamykací tlačítko, které je umístěno velice nešťastně a ve spojení s nevýrazným profilem činí zapínání telefonu velmi obtížným.

V celkovém pohledu tedy musíme říct, že Lenovo P780 je dobrá koupě pouze pro ty, kterým skutečně záleží pouze na výdrži baterie. Dokázali bychom si tento telefon představit například jako záložní zařízení, které si vezmete s sebou na dovolenou nebo pokud se často pohybujete v oblastech bez dostupnosti elektřiny. Svou výdrží vás totiž Lenovo P780 rozhodně nezklame a tomto ohledu se na něj můžete stoprocentně spolehnout. Bohužel v ostatních ohledech již toto tvrdit nemůžeme, a proto nám cena 7000,- Kč přijde trochu neadekvátní. Nicméně ta baterie… Ta baterie…

Konkurence

Xiaomi Red Rice

Konkurenty v oblasti výdrže baterie byste hledali marně, v tomto ohledu je Lenovo P780 nedostižné. Podívejme se však na některé konkurenty z dual SIM oblasti. Jako první můžeme zmínit velice zajímavé Xiaomi Red Rice, které jsme pro vás před nějakým časem testovali. Proti Lenovu nabídne sice trochu menší displej, rozlišení a kvalita však zůstala a Xiaomi navíc vyniká po softwarové stránce. Fotoaparát také podává lepší výsledky a navíc je cena nižší o zhruba 1000 Kč.

Alcatel OT Idol X

Pokud se podíváme na dual SIM konkurenci se stejně velkým displejem, nabízí se rozhodně model Alcatel OT Idol X. V naší recenzi jsme chválili velice dobrý Full HD displej, velice dobrý fotoaparát, skvělou konstrukci a také velice slušnou aplikační základnu. Přetrvávají však některé softwarové problémy, slabší výkon a zamrzí také absence paměťových karet. Cena Alcatelu je pak o zhruba 2000 Kč vyšší, což je rozhodně důvod o koupi nejdříve trochu popřemýšlet.

LG Optimus L9 II

V segmentu klasických smartphonů s jednou SIM kartou rozhodně musíme zmínit zajímavé LG Optimus L9 II, který je zhruba o 1000 Kč levnější a je to jeden z nejlepších telefonů své kategorie. Displej sice nabízí úhlopříčku pouze 4,7 palce, ale na druhou stranu nabídne jemné HD rozlišení. LG Optimus L9 II nabízí také mnohem povedenější design, výkonnější hardware, lépe optimalizovaný software a nechybí ani vychytávky jako je NFC nebo infraport na ovládání domácí elektroniky.

Nokia Lumia 625

Pokud se odpoutáme od platformy Android, můžeme se podívat například na Nokia Lumia 625. Ta má sice také menší displej, pouze 4,7 palců a navíc mnohem menší rozlišení, na Nokii se však můžete spolehnout co se fotoaparátu týče, a také v plynulosti a rychlosti prostředí. Navíc je dostupná v několika barevných variantách a cena začíná o více než 2000 Kč níže.

Za zapůjčení telefonu děkujeme eshopu www.levnesmartphony.cz, kde můžete Lenovo P780 také zakoupit.

lenovo-p780
Klady
  • podpora dvou SIM karet
  • fantastická baterie a výdrž
  • předinstalovaný Apex Launcher
  • některé softwarové vychytávky
  • slušný displej s jemným rozlišením
  • funkce USB Host
  • kvalitní konstrukce a použité materiály
Zápory
  • špatně umístěné a zpracované vypínací tlačítko
  • nevyměnitelná baterie, i když se k ní uživatel snadno dostane
  • horší příjem signálu
  • nepohodlná práce s dvěma SIM kartami
  • nestabilní aplikace dodané výrobcem
  • polovičatý překlad uživatelského prostředí
  • video nahrávané do formátu 3gpp
  • podprůměrný fotoaparát
  • vyšší hmotnost
  • nepovedené uživatelské prostředí Lenovo launcher
  • špatně odladěný a nestabilní software
Diskuze ke článku
Jan Pan
Také jsem hledal telefon, kterej vydrží
Za sebe spíš doporučuji Jiayu G3s
baterie sice jen 3000 mAh :-) , ale odladěnost super, nehledě na lepší procesor a cena na china shopech kolem 3,5 tis.
michal
Nemá procesor spíš 1GHz
LTE
Telefon bez podpory LTE nebrat! Tolik moje dobre minena rada.
Jiří Batěk
Jiří Batěk
Co má formát 3gp společného s kvalitou videa? Mám telefon co taky ukládá video do tohoto formátu a dělá velmi nadprůměrně kvalitní video. Nebude to tím že lenovo má špatný foťák a software???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze