Lenovo P2
recenze

Lenovo P2

Luxusní švihák střední třídy
66

Střední třída se vstupem nového Lenova P2 na český trh dostala značnou vzpruhu. Telefon s 5,5palcovým AMOLED displejem totiž oslní nejen precizním zpracováním, ale i kvalitním hardwarem či skutečně silnou baterií. Rozumně nastavená je i cena, a tak má Lenovo šanci střední třídě kralovat.

Střední třída mobilních telefonů bývá vždy nabitá zajímavými kousky. Výrobci se snaží nalákat uživatele na výbavu s minimem kompromisů a elegantní vzhled a současně se snaží šetřit na místech, kde to uživatel nejméně pozná. Před stejným úkolem stálo též Lenovo se svým novým modelem P2. Zahalilo jej do kovového těla, kterému nechybí punc elegance. Neošidilo ani výbavu a přidalo příjemný bonus v podobě velmi silné baterie. Cenu kolem 9 tisíc korun by si tak telefon měl být schopen hravě obhájit. Ostatně to zjistíme v naší recenzi.

Technické parametry Lenovo P2

Kompletní specifikace
Konstrukce153 × 76 × 8,3 mm, 177 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 14 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor5 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:21 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 8 999 Kč

Lenovo P2 – videopohled

Obsah balení

Neobvykle podlouhlá krabička, ve které se Lenovo P2 ukrývá, je na dnešní dobu bohatá na příslušenství. Vyjma samotného telefonu a napájecího adaptéru v ní najdete USB kabel, obyčejná pecková sluchátka a redukci z microUSB konektoru na USB-A. O té v dnešní recenzi ještě bude řeč.

Lenovo P2

Design a konstrukce: konkuruje velikánům

V loňském roce se Lenovu povedl značný úspěch s modelem Vibe P1 a novinka s jednodušším názvem na něj bude chtít navázat. Po designové stránce se čínský výrobce snaží, seč mu síly stačí. Námi testovaná zlatá varianta vypadá velmi hodnotně. Vybrat si však můžete i konzervativnější černou verzi.

Celé zařízení je kovové a plastové proužky najdeme pouze v horní a spodní části zadní strany. Výrobce se navíc snažil je co nejvíce zamaskovat. Meziročně se nijak zásadně nemění rozměry, což považujeme za potěšující zprávu. P2 je však se svými 8,3 milimetry o 1,6 milimetrů štíhlejší, což v kombinaci se zaoblenými zády přispívá k lepšímu držení většího telefonu. Vítáme rovněž decentní snížení hmotnosti o 8 gramů na současných 177 gramů.. Za povšimnutí pak stojí nejen logo Lenova na zadní straně, ale i drobná informace o výrobě Motorolou.

Lenovo P2

Hodně se nám líbí elegantní zbroušení bočních hran telefonu, které vytváří efektní odlesky. Rozestavení prvků po bocích nijak nepřekvapí, tlačítka jsou příkladně zpracována a jistě se tisknou. Překvapit vás může snad jen posuvník na levém boku. Ten neslouží k rychlému zapnutí tichého režimu jako na iPhonech, nýbrž pro okamžitou aktivaci úsporného režimu. Na stejné straně se ještě nachází tradiční šuplíček pro dvě nanoSIM karty, případně pro nanoSIM kartu a paměťovou kartu. K otevření potřebujete klíček, který samozřejmě najdete v balení společně s telefonem.


Díky unibody konstrukci se můžete spolehnout na prvotřídní zpracování celého telefonu. Působí tak velmi bytelným dojmem a nemusíte se obávat jakéhokoliv vrzání.

Líbilo se nám:

  • skvělé zpracování
  • stylový vzhled zlaté varianty

Displej a čtečka otisků prstů: příkladná práce

Čelní straně dominuje velký 5,5palcový AMOLED displej, na který radost pohledět. Ve střední třídě patří jednoznačně k tomu nejlepšímu, co můžete mít. Nabízí živé barvy, jemné rozlišení a perfektní čitelnost. Samozřejmost představuje automatická a dobře fungující regulace jasu či ochranné sklíčko Gorilla Glass. Nad displejem se nachází i praktická informační dioda, kterou jde podrobně nastavit, např. kdy má blikat či na co má upozornit. Vybrat si můžete i různé barvy pro odlišné notifikace – ukázkový přístup Lenova.

Lenovo P2

Lenovo celkově dává uživateli mnoho možností. Pod displejem se nachází hardwarová klávesa, v níž se ukrývá skvěle fungující čtečka otisků prstů. Vždy se stačí jen dotknout a zařízení lze ihned používat. Možná si povšimnete, že oproti předchůdci zmizely dvě senzorová tlačítka. Ta se nyní přestěhovala na displej, kde je navíc i duplicitně domeček. Naštěstí to Lenovo vymyslelo lišácky. Tlačítka na displeji můžete schovat a prostředí ovládat skrze jedno jediné tlačítko. Krátké přiložení prstu má funkci zpět, dlouhé přiložení vyvolá naposledy spuštěné aplikace a klasický stisk vás vrátí domů. Zůstává jen na vás, co vám bude vyhovovat více.

Nastavení čtečky otisků prstů

Líbilo se nám:

  • kvalitní displej
  • nastavitelná informační dioda
  • promyšlené ovládání

Nelíbilo se nám:

  • senzorová tlačítka mohla být vedle hardwarové klávesy

Zvuk: snaha se cení

Na spodní hraně se nachází dvojice průduchů, avšak hlasitý reproduktor se nachází jen pod pravým z nich. Počáteční zklamání vyvažuje snaha Lenova i s málem dokázat, že na to má. Reproduktor hraje nejen velmi hlasitě, ale produkuje hutný a dobře poslouchatelný zvuk. Kovová konstrukce napomáhá přenášení zvuku celým zařízením a P2 tak hravě s pouhým jedním reproduktorem překoná většinu telefonů. Výstup do sluchátek je pak zcela klasický, nicméně doporučujeme využít služeb vlastních sluchátek. Ta dodávaná jsou velmi obyčejná a odpovídá tomu i podprůměrný zvukový projev.

Líbilo se nám:

  • hlasitý a poměrně kvalitní výstup reproduktoru

Nelíbilo se nám:

  • horší sluchátka v balení

Baterie a výdrž: pan nedostižný

V těle telefonu se ukrývá baterie o úctyhodné kapacitě 5 100 mAh a i při náročném používání není vůbec žádný problém nabíjet jen jednou za dva dny. Bez větších problémů se tak lze dostat i na třídenní výdrž. Pakliže využijete úsporný režim, který spustíte posuvníkem na levém boku, může se výdrž klidně ještě zdvojnásobit. Velká kapacita baterie může posloužit i jako powerbanka. Lenovo přímo v balení dodává redukci z microUSB konektoru na klasické USB a nic vám tak nebrání se o energii podělit s přáteli.

Redukce z microUSB na USB-A

Při našem standardizovaném testu přehrávání streamovaného videa v kvalitě 1080p zařízení potvrdilo své kvality a zaskvělo se časem 12 hodin a 8 minut. Řadí se tak jednoznačně mezi telefony s nejdelší výdrží. Nabití z nuly do 80 % pak zabere 1 hodinu a 35 minut a k úplnému nabití je zapotřebí 2 hodin a 21 minut.

Lenovo P2

Líbilo se nám:

  • perfektní výdrž
  • možnost využít telefon jako powerbanku

Hardware: klasika střední třídy

Decentně Lenovo vylepšilo také hardware a model P2 osadilo osmijádrovým procesorem Snapdragon 625 a nadstandardní 4GB operační pamětí. 32GB úložiště reálně nabízí 23 GB pro vaše data a můžete jej rozšířit paměťovou kartou. Pokud se bez ní obejdete, máte možnost využívat díky hybridnímu slotu dvě nanoSIM karty. Výkonu má telefon vcelku dostatek a v benchmarku AnTuTu dosáhl na více než 63 tisíc bodů. U většiny her se tak nebudete muset nijak omezovat. Nám například slušně běžel i náročný Asphalt 8 od Gameloftu.

Výsledky benchmarků

Líbilo se nám:

  • 4GB operační paměť
  • dostatečný výkon

Prostředí: méně znamená více

Prostředí obstarává Android 6.0 Marshmallow s lehkou nadstavbou od Lenova. Mírně jsou změněny jen ikonky, jinak se výrobce spoléhá na Google. V telefonu se nachází i minimum zbytečných aplikací, což chválíme. Všechny klíčové aplikace obstarává Google a chybí tak i klasická Galerie, namísto které tu úřadují Fotky Google. Navíc tu najdeme jen poznámkovník Evernote či antivirus McAfee, avšak tyto aplikace můžete odinstalovat. Optimalizaci Lenovo zvládlo na jedničku a telefon při našem testu ani jednou nezaváhal.


Prostředí

Líbilo se nám:

  • dobrá optimalizace
  • minimum zbytečností

Multimédia: v hlavní roli Google

Jak již víme, procesor Snapdragon 625 zajistí plynulý chod i náročnějších her a omezovat vás bude až u těch opravdu nejnáročnějších, kde může docházet k mírnému sekání. V základu v telefonu hry nenajdete, avšak od toho máme Obchod Play s nepřeberným množstvím titulů různých žánrů.

Hudební přehrávač a galerie

Nabídku dalších multimediálních funkcí zajišťuje Google. Nechybí hudební přehrávač, galerie a též základní přehrávač videa. Vše připraveno, abyste nemuseli nic doinstalovávat, pokud máte běžné nároky.

Fotoaparát: slušné výsledky

Hlavní fotoaparát nabízí 13megapixelové rozlišení a přehledné prostředí, kde nechybí obvyklá nastavení jako ISO, expozice či vyvážení bílé. Přítomen je rovněž Smart režim, který se snaží automaticky vybírat vhodné nastavení dle scény. Není však zcela spolehlivý a přijde vhod, že jej případně můžete sami vypnout.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií je za dobrého světla velice slušná a snímky jsou ostré a detailní. S jeho úbytkem roste digitální šum a klesá ostrost. Bez větších problémů zachytíte makro snímky, tudíž nepotřebujete ani skener pro digitalizaci popsaných papírů. Ve střední třídě se tak Lenovo P2 rozhodně neztratí.

Ukázkové fotografie

Slušně působí 5megapixelová čelní kamerka, se kterou je pořízení selfie hračka. Nechybí ani dnes populární možnosti vylepšení tváře.

Ukázkové fotografie z čelní kamerky

Video lze zaznamenávat až ve 4K rozlišení, bohužel pouze se 14 snímky za vteřinu. Video nevypadá nejhůře, dokud jste v klidu. Při pohybu má telefon problém dostatečně rychle přeostřovat a plně se projeví nízká snímkovací frekvence. K dispozici máte však rovněž nižší volby rozlišení, kde již například u Full HD videa zachytíte 30 snímků za vteřinu.

Lenovo P2 (testovací video) – 2160p, 14 FPS

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí

Nelíbilo se nám:

  • kvalita fotografií i videa mohla být lepší

Telefonní funkce: vše přehledně

Aplikace Vytáčení slučuje historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory) a všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Lze zvolit také skupinu oblíbených kontaktů, kterým můžete následně rychle volat a psát SMS zprávy. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má, a to včetně synchronizace. Okamžitě po připojení k novému účtu se seznam kontaktů aktualizuje, v kontaktech si můžete nechat zobrazit také uživatele ze služby Skype. Kvalita hovoru zaslouží pochvalu. Pokud nastavíte hlasitost hovoru na maximum, nebudete mít problém s hovorem ani v rušném prostředí.

Líbilo se nám:

  • přehledná aplikace

Zprávy a klávesnice: nepřekvapí

Pro posílání SMS/MMS zpráv poslouží standardně předinstalovaná aplikace, která se prakticky neliší od té, kterou známe ze všech telefonů s operačním systémem Android, Lenovo opět jen dosadilo jiné ikony a celkově je aplikace převlečena do barevnějšího schématu.

Pro zadávání textu poslouží i standardní klávesnice pro mobilní telefony s Androidem 6.0. Zde se Lenovo do žádných výstřelků nepouštělo a my toto rozhodnutí chválíme. Klávesnici samozřejmě nechybí podpora smajlíků, swipování, případně možnost stažení doplňkových slovníků.

O bezproblémovou e-mailovou komunikaci se postarají aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše trvá okamžik. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, což nás už ale dávno nepřekvapuje.

Líbilo se nám:

  • pohodlná klávesnice

Organizace času a GPS: na nic nezapomenete

Pro lepší organizaci času si telefon přichystal hned několik základních aplikací, které se vám s tím budou snažit pomoci. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okénka dnů zabírají zhruba 70 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je praktické. Snadno si můžete zapisovat i své poznámky – po prvním zapnutí je pro vás již připravena aplikace Evernote. Aplikace Hodiny zastřešuje budík i kartu světového času, stopky a opomenut nebyl ani časovač. Vše završuje kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější operace.

Lenovo P2 disponuje integrovaným A-GPS čipem, nechybí ani podpora ruské alternativy GLONASS. Opět budeme chválit: poloha se na displeji objeví během několika málo vteřin, a to i v případě studeného startu, případně se zakázaným přístupem k internetu, se kterým však nalezení polohy samozřejmě trvá kratší dobu. Pro vyhledávání v mapách a navigaci můžete využít standardní aplikace od Googlu, tedy Mapy a Navigaci. Kdo to však s navigací myslí opravdu vážně, sáhne s největší pravděpodobností po některé z placených offline alternativ, které jsou k dostání v obchodě Google Play. To sice zvládají i Google Mapy, avšak vždy si můžete stáhnout jen vybraný úsek, který musíte pravidelně aktualizovat, což pro někoho nemusí být tak komfortní.

Google Mapy a Navigace

Líbilo se nám:

  • dobře fungující navigace
  • aplikace Evernote

Konektivita: nezklame vás

V další výbavě se vás Lenovo bude snažit nezklamat. Konektivita je totiž špičková. Nechybí kompletní podpora LTE, NFC nebo možnost připojit flash disk díky funkci USB host. Lehce může zamrzet starší microUSB konektor, ale ve střední třídě USB-C ještě stále není pravidlem. Samozřejmost představuje Wi-Fi nebo Bluetooth 4.1 pro párování příslušenství.

Internetový prohlížeč

Na internet se podíváte skrze známý prohlížeč Google Chrome, který funguje svižně a spolehlivě. Pakliže jej využíváte i na dalších zařízeních, jistě uvítáte i možnost synchronizace historie a záložek napříč zařízeními.

Líbilo se nám:

  • kompletní datová výbava

Zhodnocení: povedený kousek

Ve výsledku se Lenovu podařilo navázat na úspěšný model Vibe P1 a nástupce v podobě modelu P2 vylepšit na všech zajímavých místech. Novinka nabízí elegantnější vzhled i příjemnější držení. Zapracována bylo i na kvalitě zpracování či displeji. Narostl též výkon a zlepšilo se rovněž samotné prostředí. Kvalitnější výsledky podává i fotoaparát a velmi se nám líbí styl ovládání. Třešničkou na dortu je pak opravdu silná baterie či možnost se o její kapacitu podělit s dalším zařízením.

Lenovo P2

Lenovo P2 se tak ve střední třídě rozhodně neztratí, a to i přes možná o malinko vyšší cenu, která se pohybuje kolem devíti tisíc korun. Své spokojené uživatele si bezpochyby najde, ačkoliv se bude muset vypořádat s několika rivaly.

Konkurence

Konkurence totiž nespí a jako první se nabízí Honor 6X, který co nevidět dorazí na český trh a bodovat bude zejména o dva tisíce korun nižší cenou či duálním fotoaparátem. Má však menší operační paměť a papírově podstatně slabší baterii, i když v praxi si vede slušně.

Honor 6X

Ve hře je také Alcatel Idol 4S, který sice vyjde o tisíc korun dráž, ale má výkonnější hardware, bezkonkurenční zvukový výstup či brýle pro VR v balení.

Alcatel Idol 4S

Pakliže vám nebude vadit o něco menší displej, může vás zaujmout Asus ZenFone 3 s velice podobnou výbavou. Asus sice stojí o něco víc, ale lépe fotí a má dvojnásobně velké úložiště pro vaše data. Konkurovat však nemůže výdrží.

Asus ZenFone 3
lenovo-p2
Klady
  • luxusně se tvářící vzhled
  • precizní dílenské zpracování
  • skvělý displej
  • dvě možnosti ovládání prostředí
  • čtečka otisků prstů
  • velká operační paměť
  • bezchybná konektivita
  • nadprůměrně dobrá výdrž
  • možno využít jako powerbanku
  • dobře optimalizované prostředí
Zápory
  • jen průměrný fotoaparát
  • nepříliš kvalitní záznam 4K videa
Diskuze ke článku
Sir 66
Takže recenze mě přesvědčila,že si ho koupím:-) Myslel jsem,že Lenovo bylo vždy spíš kritizováno,ale jde vidět,že P2 bude dobrý kup. A za cenu 9000Kč se to bude dobře prodávat. A dík za pěknou a nezaujatou recenzi.
Karin
Prosím Vás opravdu má tento mobil Wi-Fi standardu ac?
Nick Cave
Výborná recenze, měl jsem z tohoto Lenova úplně stejný dojem, krasný Amoled displej, perfektní zpracování, ergonomie a design, P2 se prostě povedla a že má slabší noční snímky, na tom vubec nezáleží, aspoň teda ne u mne :)
Franklin
Já jsem se rozhodl zakoupit starší, ale stejně dobrý telefon Lenovo P1 ze tří důvodů:
1. získal jsem samostatný slot pro paměťovou kartu
2. mám senzorová tlačítka pod displejem
3. mám krásnou stříbrnou variantu

Lenovo P2 tyto tři skvělé vychytávky bohužel zrušilo. Velká škoda. Je to tak trochu nepochopitelné. Proč rušit věci, kde mělo Lenovo náskok před konkurencí? Zrušení těch senzorových tlačítek je obzvlášť nesmyslné, protože u P2 tam na ně stále je dost místa. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze