Lenovo Moto Z
recenze

Lenovo Moto Z

Modulární žiletka
16

Modulární projekt Ara je v nedohlednu, avšak i dnes se lze setkat s modely, které nám modularitu částečně přiblíží. Jedním z takových je i Moto Z společnosti Lenovo, které kromě špičkové funkční výbavy a tenkého těla přidává i možnost přicvaknout kryty rozšiřující možnosti. A to doslova. Jak novinka obstála v našem redakčním testu, se dozvíte nyní.

Občas se nám dostane do redakce telefon, jehož dovednosti žádná tabulka specifikací nedokáže podchytit. A právě Moto Z společnosti Lenovo je jednou z vhodných ukázek. Ano, jedná se o TOP smartphone, avšak jeho dovednosti lze ještě postupně rozšiřovat, a to pomocí dokoupitelného příslušenství Moto Mods. V podstatě je tak Moto Z takovou skládačkou, která začne dávat větší smysl až po dokoupení speciálního příslušenství.

Lenovo Moto Z

Nebo tomu tak není? V dnešní recenzi si pokusíme zodpovědět otázku, zda se nákup nového Lenova vyplatí i v případě, že vás doplňkové příslušenství nechává chladnými.

Lenovo Moto Z – videopohled

Technické parametry Lenovo Moto Z

Kompletní specifikace
Konstrukce153,3 × 75,3 × 5,2 mm, 136 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:51 hodin
DostupnostQ4 2016, 16 999 Kč

Výčet obsahu balení: bez kabelu a sluchátek

  • Lenovo Moto Z
  • nabíječka s USB-C koncovkou
  • USB-C adaptér pro připojení sluchátek
  • magnetický kryt s textilním potahem
  • spona pro vyjmutí slotu SIM karty
  • průhledný plastový rámeček na ochranu bočnic
  • úvodní dokumentace

Design a konstrukce: žiletka nové generace

Lenovo Moto Z je vskutku zajímavý smartphone, i když přední strana tomu nijak nenapovídá. Klasicky jí dominuje displej, tentokrát s úhlopříčkou 5,5 palce. Bohužel, rámečky pod a nad displejem jsou vcelku široké – displej zabírá jen 72 % přední části, tedy jen o trochu více než u takového iPhonu 7, který je plýtváním místa okolo displeje proslulý. V části nad displejem nalezneme na dnešní poměry mnoho různých průchodů, konkrétně se jedná o sluchátko reproduktoru, senzor jasu a přiblížení, přední kamera a nestandardně také přední přisvětlovací LED dioda; informační LED dioda bohužel chybí. V prostoru pod displejem najdeme pouze jeden senzor. I když vypadá jako domovské tlačítko, stisknout nelze a slouží jen jako přikládací čtečka otisků prstů. Toto řešení nepovažujeme za vhodné, neb senzor zpočátku láká ke stisku.

Lenovo Moto Z

Bočnice tvoří kovový rámeček, který napomáhá k celistvosti a Moto Z navíc velmi sluší. Na pravém boku nalezneme hned tři tlačítka: dvě vrchní slouží pro regulaci hlasitosti, třetí pak slouží pro uzamknutí a odemknutí displeje. Toto tlačítko je navíc perforované. Zvláště v prvních dnech vám perforace pomůže při rozeznávání, co vlastně mačkáte. Všechna tlačítka nabídnou ideální zdvih a zpětnou vazbu, jen rozestup mezi nimi by mohl být větší.

Na vrchní hraně nalezneme pouze hybridní slot pro nanoSIM a microSD kartu. Vložit můžete i dvě nanoSIM karty, avšak přijdete o možnost rozšířit si paměť. Ve spodní části se pak nachází moderní USB-C konektor. Pokud hledáte 3,5milimetrový jack, hledáte marně – na těle novinky ho nenaleznete a pro připojení sluchátek slouží také USB-C. Klasická sluchátka pak připojíte skrze dodávanou redukci z USB-C na klasický 3,5milimetrový konektor. Ptáte se, co to Lenovo napadlo? Ne, inspirace Applem neproběhla – do těla tenkého 5,2 milimetru by se konektor zkrátka nevešel. Ano, slyšíte správně, Moto Z měří v pase neuvěřitelných 5,2 milimetru.

Lenovo Moto Z

Přesuneme se na zadní stranu, kterou tvoří kombinace kovu a skla, což působí velice efektně. Zadní strana však přitahuje otisky vašich prstů a stejně tak dobře na ní ulpívá i mastnota. Dominantním prvkem zad je čočka fotoaparátu, která vystupuje nad okolní povrch velmi výrazně. Není se čemu divit, neboť vměstnat snímač s optickou stabilizací obrazu do těla s tloušťkou okolo 5 milimetrů prakticky není možné. Na své si přijdou příznivci značky Motorola. Moto Z si totiž ponechala typické logo společnosti, které naleznete hned pod čočkou fotoaparátu.

Spodní strana zad je osazena tím nejdůležitějším, co novinku charakterizuje. Konkrétně se jedná o 17 pinů, které slouží pro spojení s Moto Mods, tedy doplňkovým příslušenstvím. Celá zadní strana je navíc magnetická, a tak k sobě moduly snadno přitáhne. Piny se pak postarají o to nejdůležitější, tedy o komunikaci modulů s telefonem. Na pohled sice piny nevypadají zrovna hezky a celistvost zadní strany jednoznačně narušují, avšak nutno míti na paměti, že mají zejména praktický význam.

Extrémně tenký profil jsme již vyzdvihli, zbylé rozměry jsou na poměry 5,5palcového smartphonu nemalé, konkrétně 153,3 × 75,3 milimetrů. Moto Z je vlivem tlustých rámečků poměrně vysoká i široká, což nemusí sednout každému. Hmotnost 136 gramů však naopak příjemně překvapila. Do ruky padne Moto Z až nad očekávání dobře, ničemu nevadí ani opravdu extrémní tenkost unibody konstrukce.

Lenovo Moto Z

Boční kovový rámeček je zaoblený, což snadnému úchopu napomáhá, však problémy působí zadní strana, která do ruky při držení vcelku řeže. Během pár hodin však naleznete bezproblémový úchop, případně si můžete dopomoci plastovým rámečkem, který naleznete v balení spolu s telefonem.

Líbilo se nám:

  • špičkové konstrukční zpracování
  • extrémně tenká konstrukce
  • příjemná hmotnost

Nelíbilo se nám:

  • snadno se umaže
  • zadní hrana rámečku řeže do prstů

Displej: perfektní QHD panel

5,5palcový AMOLED displej Moto Z nám udělal velkou radost. Chlubí se totiž špičkovým QHD rozlišením, tedy 2 560 × 1 440 pixelů. To dává na dané úhlopříčce výslednou jemnost 534 pixelů na palec, kdy ani vytrénované oko toho nejnáročnějšího zákazníka nemá šanci rozeznat jednotlivé pixely. Sytost odpovídá IPS displejům zavedených výrobců – barvy jsou krásně živé, přesto nepůsobí jako omalovánky, jako je tomu u Super AMOLED panelů, černá je navíc opravdu černá. O skvělé čitelnosti z úhlu netřeba hovořit. Displej Lenova chrání odolné sklo Gorilla Glass 4, nechybí oleofobní vrstva a velmi dobře funguje také nepatrné zakřivení směrem k okrajům, jež napomáhá klouzání prstu po obrazovce.

Lenovo Moto Z

Ve spojení s poměrně vysokým jasem a bezproblémovým fungováním senzoru okolního jasu se dočkáte nadprůměrného zobrazení i na přímém poledním slunci. Trošku zamrzí, že Moto Z postrádá notifikační LED diodu. Moto Z však i přesto informovat dokáže, a to rovnou pomocí svého displeje. Jakmile pohasne a přijde nové upozornění, automaticky se zobrazí ikona zmeškané události. Ta svým vzezřením signalizuje to, o jakou aplikaci se jedná, a telefon dovolí notifikaci přímo zobrazit – stačí ji posunout směrem nahoru. Pokud však notifikaci včas nezaregistrujete a upozornění zmizí, není důvod k obavám.

Jakmile ležící smartphone uchopíte do rukou, přijde na řadu akcelerometr a notifikace se opětovně zobrazí, a to ještě před tím, než aktivujete samotný displej. Zastavíme se ještě u čtečky otisků prstů. Ta je v neustálé pohotovosti, displej tedy odemknete pouhým přiložením prstu na senzor. Potěší, že stejným způsobem lze displej také uzamknout.

Líbilo se nám:

  • špičková jemnost
  • pozorovací úhly displeje
  • oleofobní vrstva
  • zakřivené sklo Gorilla Glass 4
  • zobrazení notifikací na pohaslém displeji

Nelíbilo se nám:

  • absence notifikační LED diody

Zvuková stránka: průměrný výkon

Moto Z disponuje jediným reproduktorem, který je vcelku nestandardně umístěný v průchodu telefonního sluchátka nad displejem. Ne snad, že by žádný výrobce toto umístění již dříve nepoužil, avšak většinou zde výrobci umisťují druhý reproduktor sterea. Lenovo zřejmě nemělo moc na výběr, vzhledem k tenké konstrukci je umístění jednotlivých prvků mnohem komplikovanější.

Lenovo Moto Z

Začneme plusy. Reproduktor hraje velmi hlasitě, příchozí notifikace tedy rozhodně nepřeslechnete. Pochválit můžeme také to, že i při maximální hlasitosti se zvuk nijak nedeformuje. Bohužel, kvalita samotná je jen lehce nadprůměrná – zvuk je velmi plochý a náročného fanouška Moto Z neuspokojí. Pokud to s poslechem myslíte opravdu vážně, sáhnete po vlastních sluchátkách nebo po doplňkovém modulu JBL SoundBoost, na což Lenovo také vsází. O tom ale až později.

Výstup do sluchátek je nadprůměrný a Moto Z nijak nevybočuje ze standardu TOP smartphonů. Bohužel, v balení žádná nenaleznete.

Líbilo se nám:

  • hlasitost reproduktoru

Nelíbilo se nám:

  • pouze průměrný výstup
  • absence stereo reproduktorů
  • žádná sluchátka v balení

Baterie a výdrž: jednodenní standard v zátěži

Uživatelsky nevyměnitelná baterie Moto Z nabídne kapacitu 2 600 mAh, což je však vzhledem k enormní tenkosti stále velmi dobrá hodnota. Baterie bez problémů vydrží i jeden náročnější den, přičemž večer vždy zbyde pár desítek procent kapacity baterie k dobru. Pokud budete Moto Z využívat i jako automobilovou navigaci, výdrž se smrskne zhruba na polovinu. Pokud se dostanete do svízelné situace, můžete aktivovat úsporný režim, který výdrž prodlouží o pár hodin. Teto režim omezí vibrace, služby polohy a většinu dat na pozadí. Při nabíjení se spořič baterie automaticky vypne.

Lenovo Moto Z

Co se týče doby přehrávání streamovaného videa, dostali jsme se na spíše podprůměrnou hodnotu 7 hodin a 59 minut. Pokud jde o nabíjení s dodávaným adaptérem, na 80 % se zařízení dobije během 50 minut a na kompletní dobití si počkáte dalších 21 minut. Díky takto rychlému nabíjení máte během pár desítek minut zajištěno, že minimálně dalšího půl dne Moto Z vydrží.

Nabití na 100 % Streamované video (1080p)
Lenovo Moto Z 1:11 hod. 7:59 hod.
LG G5 1:59 hod. 9:08 hod.
Samsung Galaxy S7 edge 1:59 hod. 9:17 hod.
Apple iPhone 7 Plus 3:02 hod. 9:15 hod.

Líbilo se nám:

  • kapacita baterie
  • podpora rychlého nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • baterii nelze uživatelsky vyměnit

Hardware: Snapdragon 820

V útrobách Moto Z tepe čtyřjádrový procesor Snapdragon 820 s taktem 2× 2,15 GHz u výkonnějších jader a 2× 1,6 GHz na úspornějších jádrech. Procesoru sekundují 4 GB operační paměti RAM a v závislosti na verzi 32 nebo 64 GB interní paměti. Paměť lze rovněž rozšířit pomocí slotu pro paměťové karty microSD, a to až o dalších 256 GB. Grafický akcelerátor Adreno 530 se postará o plynulý chod všech náročných her.

Benchmark testy

V testu AnTuTu dosáhla Moto Z výsledku zhruba 135 tisíc bodů, velké zastoupení má ve výsledku grafický výkon, který tvoří zhruba polovinu.

Líbilo se nám:

  • špičkový 4jádrový procesor Snapdragon 820
  • 4 GB paměti RAM
  • přítomnost slotu pro paměťové karty

Uživatelské prostředí: téměř čistý Android

Prostředí Moto Z je zcela shodné s prostředím předcházejících modelů z řady Moto. Grafická nadstavba, která stojí na základech Androidu 6.0.1 Marshmallow, téměř není znát, za což si Lenovo zaslouží obrovské uznání. Lenovo přidalo jen několik tapet navíc a samozřejmě také aplikaci kvůli spolupráci s Moto Mods. V prostředí se tedy neztratí ani naprostý začátečník. Androidu se většinou vytýká zamoření různými zbytečnostmi navíc, problémové rovněž bývají zdvojené aplikace. U Moto Z však tento jev neexistuje, nic navíc menu nenaleznete. Vše je v základním pojetí a uživatel nemusí, pokud nechce, nic více nastavovat.

Ukázka uživatelského prostředí

Prostředí se nejvíce blíží klasickému Google Launcheru, který lze zdarma stáhnout z Obchodu Play. Základ tedy tvoří domovské obrazovky, na které lze přidávat aplikace a widgety, samozřejmostí je také přítomnost menu aplikací, které výrobce uzpůsobil pro vertikální posun. Trochu mi mezi možnostmi chybělo vyhledávání v aplikacích, avšak to zase umí například povedený Nova Launcher.

Ukázka uživatelského prostředí

Lenovo zapracovalo také na zdvojených aplikacích a chvalitebně vsadilo na aplikace od Googlu. Vzhled nastavení odpovídá syrovému Androidu, což můžeme rovněž pochválit. Benefit představuje aplikace Moto, která, jak už víme, sdružuje interaktivní možnosti smartphonu. Mimo zobrazení notifikací na pohaslém displeji umožňuje také aktivaci pohybových gest (např. dvojité zatřesení zápěstím aktivuje fotoaparát, ať jste v prostředí kdekoli). Nechybí ani možnost ovládání smartphonu hlasem, ovšem zde se musíte spolehnout na vaší kvalitní výslovnost anglických, případně německých či francouzských slov.

Nic dalšího o nadstavbě říci nemůžeme, poněvadž vše ostatní se shoduje s čistým systémem. Spolehnout se tedy můžete na notifikační lištu s rychlými zástupci a také na multitaskingovou nabídku, která sestává z jednotlivých karet (naposledy spuštěných aplikací).

Aktualizováno: na Moto Z dorazil Nougat

V předvečer vydání recenze dorazila do naší Moto Z zajímavá notifikace. Moto Z totiž jako jeden z prvních smartphonů získalo aktualizaci na Android 7.0 Nougat. Tato aktualizace nepřináší mnoho novinek, většina z nich však potěší. Aktualizaci jsme samozřejmě nainstalovali.

Ukázka prostředí s Android 7 Nougat

První novinkou je úvodní (startovací) animace systému, které je nově mnohem delší a vyskytuje se v ní i hláška produktů z řady Moto, tedy slogan „Hello Moto“. Efektní a poměrně zábavná animace však start zařízení prodlužuje, což není moc praktické. Další změnou prošla notifikační lišta. Ta se nově přizpůsobila vzhledu Androidu 7 Nougat, notifikace jsou tedy více ucelené a práce s nimi je pohodlnější. Rovněž i vysunovací lišta prošla obměnou: sesunutí lišty doprovází animace, kdy se piktogramy rychlých přepínačů efektně přeskupí. I přes použití animací se s notifikační lištou pracuje rychleji.

Vylepšeno bylo také nastavení. Ihned po vstupu do něj totiž vidíte důležité informace, a to bez nutnosti otevřít danou položku. Máte tak okamžitě přehled o míře nabití baterie, volné paměti či hlasitosti vyzvánění.

Líbilo se nám:

  • vzhled a jednoduchost grafické nadstavby
  • přítomnost gest a dalších zjednodušujících funkcí

Jak fungují Moto Mods?

Princip připojení Moto Mods spolu s Moto Z zůstává vždy stejný. Moto Mods představuje kus příslušenství, které se s mobilním telefonem řady Moto Z sdruží pomocí magnetů, které se nacházejí po celé zadní ploše. Vždy dojde ke spoji dvou pozlacených ploch s piny, které se starají o komunikaci mezi modulem a mobilním telefonem. Jedinou výjimku tvoří zadní stylové kryty, které piny pro komunikaci z logických důvodů nepotřebují. Zadní strana modulů však zůstává téměř vždy beze změny, rozměry pak přesně kopíruje výšku i šířku zadního krytu mobilního telefonu z řady Moto Z.

Lenovo Moto Z

Právě magnetické uchycení přídavných modulů na záda telefonu je jeden z nejzajímavějších způsobů, jak docílit částečné modularity. Magnety jsou dostatečně silné, uživatel přitom nemusí nic složitě párovat ani nastavovat. Moduly jsou kompatibilní s celou řadou Moto Z a Lenovo navíc deklaruje, že půjdou spojit se všemi novými modely z nadcházejících 5 let.

Moto Insta-Share Projector

Moto Insta-Share Projector pochází přímo z dílny Lenova. Na jeho vývoji se tak nepodílel externí partner jako u zbývajících modulů. Projektor sám o sobě je tlustý zhruba 2 centimetry a disponuje lampou, která dokáže zvětšit obraz až na 70 palců, což odpovídá úhlopříčce zhruba 1,8 metru. Nemusíte se však obávat, pokud obraz zvětšíte na metry dva – stále bude obraz velmi kvalitní. Vše samozřejmě záleží na místě, kde budete projektor používat. Nejvíce se mu líbí potemnělé místnosti a jako ryba ve vodě se cítí při večerním používání. Pokud máte doma bílé zdi, jedná se o ideální základ. Tmavá barva logicky pohlcuje světlo a ideálního výsledku tak nedocílíte.

Lenovo Moto Z

Projektorem můžete jednoduše zrcadlit veškeré dění na displeji, samozřejmě včetně aplikací jako YouTube, případně VLC. My jsme projektor testovali ve spojení právě s přehrávačem VLC, skrze který jsme pouštěli filmy. Tato kombinace je dle našich zkušeností ideální.

Na těle samotného projektoru naleznete několik ovládacích prvků, jmenovitě se jedná o hardwarové kolečko, kterým ostříte scénu, a samozřejmě také zapínací/vypínací tlačítko. Uvnitř projektoru se nachází i ventilátor – pokud tedy očekáváte naprosté ticho, budete zklamaní. Nemusíte se však obávat, protože zvuk z telefonu je mnohem hlasitější a ventilátor snadno přehluší.

Pokud bychom měli hodnotit kvalitu, Lenovu se podařil ideální kompromis. Projektor je skvělý například pro večerní sledování filmů či klipů z YouTube. Na prezentace se hodí také, avšak musíte dostatečně zatemnit místnost. Úrovni klasických projektorů neodpovídá ani rozlišení 854 x 480 pixelů, avšak pro méně náročného pozorovatele jde o dostatečnou kvalitu, která ostudu rozhodně neudělá.

Samotný projektor disponuje kovovým výklopným stojánkem, kterým si snadno nasměrujete lampu na požadované místo. Snadno můžete projektovat obraz i na strop, neboť stojánek je pevný a po nastavení sklonu se ani nehne. Hlavní problém Moto Insta-Share projektoru je jinde. Baterie modulu s kapacitou jen 1 100 mAh udrží projektor v chodu zhruba hodinu a pak se energie začne čerpat z baterie mobilního telefonu. Projektor si totiž postupně neodebírá kapacitu baterie z mobilního telefonu, což je na jednu stranu výhoda, i tak se ovšem pochopitelně vybíjí i samotný telefon (i přesto, že je při projekci displej zhasnutý). Plně nabitý modul a plně nabitá Moto Z vydrží dohromady zhruba 3-4 hodiny.

Projektor se dobíjí USB-C kabelem, takže telefon i modul můžete dobíjet stejným kabelem. Bohužel, při projekci připojíte kabel jen obtížně, protože konektor se nachází na boku, který se přímo dotýká podložky. Lze to obejít například podložkou, na kterou umístíte projektor a následně vznikne prostor pro vsunutí kabelu, moc praktické to však bohužel není.

V prostředí telefonu můžete snadno upravit i nastavení projektoru, konkrétně jas a úpravu lichoběžníkového zkreslení. Ta probíhá automaticky a Lenovo si zaslouží pochvalu – obraz je téměř vždy skvěle přizpůsobený. Nastavit můžete také to, že v průběhu projekce se nebudou zobrazovat příchozí notifikace, což oceníte při projekci filmů s dalšími lidmi. Cena modulu Moto Insta-Share Projector je nastavena na poměrně vysokých 9 tisíc korun. Kvalita pak víceméně odpovídá tomu, co jsme viděli už v zabudované formě v tabletu Lenovo Yoga Tab 3 Pro. Zde by tak cena projektoru tvořila více než polovinu ceny tabletu, což tak samozřejmě nebylo.

JBL Soundboost Speaker

Dalším zajímavým kusem příslušenství je reproduktor, na kterém se podílela společnost JBL a který nese označení JBL Soundboost Speaker. Tento externí reproduktor nabídne výkon 2× 3W, což je na tělo tenké zhruba 1,5 centimetru opravdu skvělý výsledek. Stejně jako projektor, tak i reproduktor nabídne vlastní, mnohem subtilnější výklopný stojánek. Přesto Moto Z udrží v ideální poloze pro poslech oblíbených skladeb, případně v momentě, kdy sledujete video na displeji mobilního telefonu.

Lenovo Moto Z

Výkon je jedna věc, mnohem více nás však potěšila kvalita. I při maximální hlasitosti se dočkáte skvělého výstupu. Perfektní basová složka navozuje pocit, jako byste hudbu reprodukovali ze samostatného reproduktoru s vyšším výkonem. Výšky neurazí a celkově se jedná o slušný počin, zvláště pak s přihlédnutím na cenu. Samotný reproduktor disponuje baterií s kapacitou 1 000 mAh, která údajně vydrží až 10 hodin reprodukce. V našem testu jsme se dostali na 8,5 hodiny při střední hlasitosti. Reproduktor JBL je s cenou zhruba 3 200 korun druhým nejlevnějším modulem.

Powerbanka

Moto Z nemá vzhledem k tenké konstrukci zrovna velkou kapacitu baterie, což se odráží i na maximálně jednodenní výdrži při plném zatížení. Proto Lenovo ve spolupráci se společností Incipio připravilo modul OffGrid Power Pack, který sám o sobě nabídne kapacitu 2 220 mAh. Tento modul dokáže výdrž Moto Z téměř zdvojnásobit, což se v mnoha situacích velmi hodí. Modul nemá vlastní možnost nabíjení, dobíjí se vždy skrze telefon samotný. Indikátor na vnitřní straně vás však dokáže informovat, do jaké míry je powerbanka dobitá, a snadno to zjistíte také v notifikační liště telefonu. Vždy se nejdříve vybíjí samotná powerbanka, až poté přijde na řadu integrovaná baterie v Moto Z. Cena 2 300 korun nepatří mezi nejnižší, i tak se však jedná o nejlevnější Moto Mod, které Lenovo nabízí.

Lenovo Moto Z

Hasselblad True Zoom

O modulu Hasselblad jsme toho napsali již mnoho, konkrétní informace se dozvíte v samostatném článku. Zde pouze připomeneme, že za cenu 9 000 korun dostanete modul, na kterém se podílela známá společnost Hasselblad, která se soustředí na prodej extrémně drahých fotoaparátů, jejichž cena se pohybuje v řádech několika set tisíc korun. Modul nenabízí vlastní baterii, je přímo závislý na mobilním telefonu. Disponuje 12Mpx rozlišením, 10násobným optickým zoomem a xenonovým bleskem.

Lenovo Moto Z - Moto Mods Hasselblad

Kryt

Přímo v balení s telefonem také naleznete jeden modul, i když jeho přínos je sporný. Jedná se o kryt, jehož povrch simuluje tkaninu a jediná jeho funkce je ochranná. Na jeho vnitřní straně tedy nenaleznete typických 16 pinů, které slouží pro komunikaci mezi modulem a smartphonem, na druhou stranu alespoň zarovná do jedné roviny vystupující čočku fotoaparátu. Ideální je tedy především na cesty, kdy máte o zadní skleněno-kovovou plochu strach.

Lenovo Moto Z

Kromě jednoho přibaleného krytu existuje několik desítek dalších variant, jejichž cena startuje na 20 dolarech, tedy na částce zhruba 500 Kč. Za styl se zkrátka platí.

Líbilo se nám:

  • variabilní příslušenství
  • snadné párování
  • výběr se bude zvětšovat
  • podpora minimálně 5 let

Nelíbilo se nám:

  • vysoká cena modulů

Fotoaparát: 13 Mpx a optická stabilizace

Lenovo Moto Z disponuje vlastním 13Mpx fotoaparátem se světelností f/1.8, tomu sekunduje dvoutónová přisvětlovací LED dioda. Nechybí ani optická stabilizace obrazu a laserové ostření. Základ zní skvěle, jak je na tom ale výsledná kvalita?

Fotoaparát

Na to si odpovíme za okamžik, nejdříve se totiž podíváme na prostředí aplikace Fotoaparát. Ta se nese v duchu maximální jednoduchosti, aplikace se svoji jednoduchostí inspirovala verzí z čisté verze operačního systému Android. Úvodní obrazovka nabídne kromě pohledu na scénu také pár rychlých přepínačů, konkrétně přepínač blesku, HDR a samospouště. Snadno se také dostanete k přepínači předního a zadního fotoaparátu. Podrobnější nastavení naleznete v levém výsuvném menu, kde můžete nastavit zvuk závěrky, rozlišení, způsob snímání, velikost videa, případně můžete zhlédnout krátký výukový program. Pokud se chcete dostat do galerie, stačí swipenout zprava doleva.

Nestačí-li vám základní režim fotoaparátu, pod ikonou fotoaparátu naleznete další režimy: zpomalené video, panorama a profesionální režim, v němž můžete dále nastavit vyvážení bílé, ISO a případně čas závěrky.

Zpět ale k tomu nejdůležitějšímu, a sice ke kvalitě snímků. Moto Z fotí velmi dobře, což můžete posoudit sami na následujících snímcích. Fotografie nabídnou odpovídající barevné podání, zachycení snímků je díky laserovému ostření svižné a makro snímky patří k těm nejlepším. Bohužel, na některých snímcích lze pozorovat rozostření levé části a stejný problém je viditelný i po připojení modulu Hasselblad. Co konkrétně chybu způsobuje, není zřejmé, i přes tento nedostatek jsou však fotky jednoznačně nadprůměrně kvalitní.

Přední kamera s rozlišením 5 Mpx podává standardní výsledky, večerním selfie dopomáhá přední přisvícení. Pro milovníky selfies je kamera dostatečně kvalitní, stejně tak vás nezklamou ani videohovory.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Líbilo se nám:

  • výborné výsledky za ideálních světelných podmínek
  • perfektní makrosnímky
  • optická stabilizace obrazu

Nelíbilo se nám:

  • problém s ostrostí levé části snímků

Videokamera: až 4K rozlišení

Moto Z můžete bez obav využít i jako záložní videokameru. Za dobrých světelných podmínek je kvalita videa na špičkové úrovni, o čemž se můžete sami přesvědčit. Telefon při 30 snímcích za vteřinu zvládá nahrávání videa ve 4K rozlišení (3 840 × 2 160 pixelů). K dispozici opět máte i optickou stabilizaci obrazu. Moto Z nabídne také speciální slow-motion režim (natáčení zpomalených videí), v HD rozlišení můžete nahrávat videa při 120 snímcích za vteřinu. K dispozici máte rovněž časosběrný záznam ve Full HD rozlišení.

Líbilo se nám:

  • záznam až ve 4K rozlišení
  • zpomalený i časosběrný záznam

Multimediální funkce: kde nic, tu nic

Lenovo Moto Z je z podstaty primárně multimediálním smartphonem, avšak vyjma předinstalovaných tapet od výrobce žádný multimediální obsah nedostanete. V Moto Z tedy žádné hry nehledejte a nedostalo se ani na FM rádio. Galerii zastupují Fotky od Googlu, stejně tak i přehrávání hudby zajišťuje přímo aplikace Hudba Play. Lenovo zkrátka předpokládalo, že multimediální obsah si do svého nového smartphonu dodáte sami, což je vcelku logické.

Multimediální funkce

Líbilo se nám:

  • žádné zbytečné aplikace navíc

Nelíbilo se nám:

  • chybí FM rádio

GPS: spolehlivá za všech okolností

V Moto Z naleznete jak GPS čip, tak i ruskou alternativu GLONASS. Nechybí ani A-GPS. Tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté A-GPS dostanete polohu přibližně do 5 vteřin, ve všech ostatních případech trvá nalezení vaší polohy několik málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě.

Mapy

V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, Moto Z pohodlně poslouží jako automobilová či turistická navigace. Předinstalována je i klasická dvojice Google Mapy a Google Navigace, obě aplikace jsou zakomponovány do sebe. Kromě stažení map pro pozdější off-line prohlížení už je dostupná také off-line navigace, a tak v základu Mapy postačí.

Líbilo se nám:

  • rychlá fixace satelitů

Telefonní a organizační funkce, SMS: klasika

Aplikace Telefon slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory), tak všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Rovnou z Telefonu se navíc můžete přesunout do Zpráv – v jedné aplikaci tedy naleznete vše potřebné. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má. Pokud ke kontaktu přidělíte číslo, které zároveň figuruje i na WhatsAppu (máte-li jej nainstalován), telefon vás samozřejmě o této skutečnosti informuje. Vše funguje jak má, pokud však hledáte telefonní aplikaci s pestřejším nastavením, musíte zavítat do Obchodu Play.

Telefonní funkce

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží předinstalovaná aplikace Messenger od Googlu, kterou nemusíme dlouze představovat. Jedná se totiž o klasický editor, který umožňuje vytváření jak SMS, tak také MMS zpráv. Přiložit můžete také základní přílohy: například video, zvuk či vizitku. Pokud vám standardní aplikace pro tvorbu SMS/MMS zpráv nevyhovuje, nic vám nebrání používat jako defaultní aplikaci Hangouts, která rovněž spadá pod Google. Hangouts má mnoho dalších výhod navíc (například integraci Google chatu, sdílení polohy a animovaných GIF obrázků, videohovory atd.). Konečné rozhodnutí ale jako vždy zůstává na vás. Pro zadávání textu poslouží jak klávesnice přímo od společnosti Motorola (ta navíc nabízí i množství přizpůsobení), tak standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android. Tato klávesnice již tak podrobná nastavení nenabízí, přesto je její ovládání (subjektivně) příjemnější.

Zprávy a Hangouts

Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail, jež podporuje většinu důležitých protokolů (IMAP/POP, Exchange) a efektivně tak nahradí primární aplikaci, která tvoří součást většiny androidích kousků. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám Gmail samozřejmě pomůže, a tak je vše otázkou okamžiku.

Líbilo se nám:

  • přehledná telefonní aplikace
  • kvalita hovoru
  • aplikace od Googlu jsou zárukou kvality

Organizační funkce: postrádáme toho dost

Pro hlubší organizaci svého času Lenovo přichystalo jedinou aplikaci, a to kalendář od Googlu, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okénka dnů zabírají zhruba 50 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je praktické.

Organizační funkce

Z okrajových organizačních funkcí můžeme zmínit aplikaci Hodiny, která zastřešuje jak budík, tak i karty Světový čas, Stopky a Časovač. Vše završíme aplikací Kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce. Citelně chybí především poznámky, které bychom u takto drahého smartphonu čekali.

Líbilo se nám:

  • přehledný kalendář

Nelíbilo se nám:

  • absence poznámek, upomínek a diktafonu

Konektivita: chybí jen infraport

Moto Z boduje na plné čáře i v otázce konektivity. Kromě základu v podobě GPRS a EDGE nabídne také HSPA+ 42 Mb/s, nechybí ani podpora rychlých datových přenosů LTE do rychlosti až 450 Mb/s, navíc s podporou všech českých pásem. Spolehnout se můžete i na NFC, jen na infračervený port se nedostalo. Na kratší vzdálenosti využijete Wi-Fi a/b/g/n/ac a také Bluetooth ve verzi 4.1. Potěší rovněž i podpora Dual SIM. Prohlížení internetu obstará prohlížeč Google Chrome. Ten funguje dle očekávání, tedy skvěle.

Internet

Líbilo se nám:

  • přítomnost LTE a NFC, podpora Dual SIM

Nelíbilo se nám:

  • hodil by se infračervený port

Závěrečné hodnocení: modulární překvapení

Lenovo Moto Z je v podstatě takovým neopracovaným diamantem a základním stavebním kamenem skládačky zvané Moto Mods. Za své peníze tak sice dostanete špičkový smartphone, toho pravého WOW efektu však dosáhnete až po dokoupení rozšíření, za která však separátně zaplatíte nemalé peníze.

Lenovo Moto Z

Pokud mluvíme o plusech telefonu jako takového, zmíníme především velmi kvalitní displej s QHD rozlišením, špičkový procesor a odladěnou grafickou nadstavbu. Opomenout nesmíme ani kvalitní fotoaparát s optickou stabilizací obrazu a extrémně tenkou konstrukci. Co se nám však příliš nelíbilo… Takovému multimediálnímu smartphonu, kterým Moto Z rozhodně je, by rozhodně nemělo chybět FM rádio. Vše je z vůle Lenova soustředěno na doplňkové moduly Moto Mods, které rozhodně nejsou špatné, avšak jejich cena je alespoň nyní dosti vysoká. Cena samotného telefonu se vyšplhala na nemalých 17 tisíc korun, se všemi doplňkovými moduly včetně telefonu byste zaplatili celých 40 500 Kč. A to rozhodně není málo.

Nabízí se tedy otázka, kdo je vhodným kandidátem na koupi takového řešení. Lenovo cílí na hračičky, kteří si schopnosti telefonu rádi rozšiřují a nevadí jim přitom připlatit si. Počin Lenova se nám zdá oproti takovému LG G5 jako lepší směr, stále je tu však bariéra poměrně vysokých cen. Jestli má Moto Z šanci na úspěch a stane se hojně prodávaným smartphonem, ukáže až čas, nyní se však podíváme na nejbližší konkurenci.

Konkurence

LG G5

Mezi konkurenční smartphony musíme zařadit model G5 společnosti LG. I ten je totiž částečně modulární – k LG G5 si rovněž můžete dokoupit speciální moduly, avšak ty se nepřipojují magnety, ale zasouvají do těla smartphonu místo spodní plastové brady. Při tom vždy dojde k vypnutí smartphonu, což je trochu omezující. Moduly navíc nejsou tak sofistikované. Kromě modulární složky se LG G5 může pochlubit 5,3palcovým QHD displejem, procesorem Snapdragon 820, 16Mpx fotoaparátem s laserovým ostřením a kovovým zpracováním. Cena startuje na příjemných 11 tisících.

TIP: Recenze LG G5 – Focení může být zábava

LG G5

Samsung Galaxy S7 edge

Pokud hledáte to nejlepší a moduly vás nechávají chladnými, můžete se poohlédnout po Samsungu Galaxy S7 edge za zhruba 22 tisíc korun. Za tuto cenu dostanete 5,5palcový QHD displej, osmijádrový procesor Exynos, 4 GB paměti RAM a špičkový 12Mpx fotoaparát se světelností f/1.7. Potěší také senzor tepové frekvence, čtečka otisků prstů a voděodolnost/prachuvzdornost dle certifikace IP68.

TIP: Recenze Samsung Galaxy S7 edge – Bez ostychu na vrchol

Samsung Galaxy S7 edge

OnePlus 3

OnePlus 3 je v našem výběru po právu, za zhruba 14 tisíc korun totiž nabídne 5,5palcový Full HD displej, čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 820, 6 GB operační paměti RAM, 64 GB interní paměti a 16Mpx fotoaparát. Potěší čtečka otisků prstů a celokovové provedení.

TIP: OnePlus 3 oficiálně: brutální výkon v elegantním těle

OnePlus 3

iPhone 7 Plus

Jediným konkurentem s operačním systémem iOS je iPhone 7 Plus, i když zde je cena o nemalých 7 tisíc vyšší. iPhone 7 Plus nabídne 5,5palcový Full HD displej, výkonný procesor Apple A10, 3 GB operační paměti RAM, duální 12Mpx fotoaparát a skvělý ekosystém postavený na základech iOS 10. Nový iPhone zakoupíte hned v několika barevných variantách, a to včetně růžové a leskle černé.

TIP: Recenze Apple iPhone 7 Plus – Chtěl by vládnout

lenovo-moto-z
Klady
  • 4 GB paměti RAM, 32 GB interní paměti
  • 4K video, slow-motion režim
  • výkonný procesor Snapdragon 820
  • odladěné prostředí, aktualizace na Android 7 Nougat
  • nadprůměrné výsledky fotoaparátu
  • špičková tloušťka 5,2 milimetrů
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • povedený 2K displej s technologií AMOLED
Zápory
  • absence infračerveného portu
  • zbytečně velké rozměry a rámečky kolem displeje
  • nižší výdrž baterie
  • nevalný výstup hlasitého reproduktoru
  • vyšší cena modulů
  • chybějící 3,5milimetrový jack konektor
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Takže po shrnutí to vychází asi následovně: bez modulů je to jen další z řady výkonných telefonů, v tomto případě navíc kastrovaný slabou baterií a nepohodlnou konstrukcí, s absencí 3,5 mm jacku jako "bonusem". S jen velmi základním softwarem. To si svou cenu moc neobhájí.
A s kryty sice získává spoustu funkcí navíc, ale ani jedna z nich není pro použití příliš pohodlná, s výjimkou toho reproduktoru.
Výhodou pro nás je, že známe design Moto na příštích pět let dopředu. Pro výrobce je to ovšem nevýhoda, jestli se takhle zavázal.
Největším vtipem ovšem je, když samotný telefon fotí líp, než rozšiřující modul od "Hasselbladu".
Lukáš
Samotný telefon nevypadá zle, resp. se mi celkem líbí konstrukce. Až na pár věcí jako bradavice na zádech a tlustý spodní rámeček, podobně odpuzující jako u iphonu. Nevím pro koho jsou takové moduláry určeny, ale už jen z povahy toho příslušenství je to odsouzeno k záhubě. Už LGG5 dokázala jak slepá je to cesta a nabízeli podobně marné příslušenství. V době kdy existují power banky, telefony samy fotí dobře a mají super zvuk jsou tyto speciální kryty k ničemu a nakonec i drahé. Telefon je telefon, foťák z něj nikdy nebude stejně jako reproduktor. Pokud investuji do lepšího kompaktu dostanu fotky jaké mi telefon nikdy neposkytne a stejné je to i u dalších věcí. Je bláhové si myslet, že podobně modulární telefon to zvládne.
Tomas
Bude samostatná recenze na Moto Z Play? Ten telefon mě (a podle zahraničních ohlasů nejen mě) zaujal mnohem více než samotné Moto Z.
Chuan Perverez
Dočetl jsem v první kapitole... Informační LED bohužel chybí a víc mě nezajímá. Přerostlá obluda bez základních věcí za 17 litrů od pochybného výrobce. Fuj

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze