Lenovo Moto X Play
recenze

Lenovo Moto X Play

Exotika s příplatkem
16

Posledním modelem společnosti Motorola, který se díky Lenovu dostává na tuzemský trh, je Moto X Play. To stojí v pomyslném středu nabídky, zaujmout má kvalitním displejem, odladěným prostředím a také nadprůměrným fotoaparátem. Cenovka 9 tisíc korun ve střední třídě značí, že se kompromisy budou hledat jen stěží, jak je tomu ale doopravdy?

Umírající Motorolu zachránilo Lenovo a díky tomu se některé modely z pozůstalosti dostaly také na tuzemský trh. Otestovali jsme pro vás špičku v podobě modelu Moto X Force, dostalo se také na základ v podobě Moto G. Dnes testované Moto X Play spadá do vyšší střední třídy, k čemuž ji předurčuje cenovka 9 tisíc Kč. V této třídě a za tyto peníze by se mělo jednat o smartphone bez větších kompromisů. Jak je tomu ale doopravdy, odhalí až naše dnešní podrobná recenze.

Nepřehlédněte:

Motorola Moto X Play

Technické parametry Motorola Moto X Play

Kompletní specifikace
Konstrukce148 × 75 × 8,9 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát21 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 615 MSM8939, CPU: 4×1,7 GHz + 4×1 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 630 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
Dostupnostkvěten 2016, 8 999 Kč

Lenovo Moto X Play – videopohled

Obsah základního balení: sluchátka chybí

Obsah základního balení je i na dnešní poměry chudší než obvykle: kromě samotného telefonu v balení nalezneme také synchronizační USB kabel, adaptér do elektrické sítě se dvěma USB konektory (pro možnost nabíjení dvou zařízení současně) a také sponu pro vyjmutí slotu pro dvojici nanoSIM karet a jednu microSD kartu. Sluchátka již tradičně chybí, výrobce tedy předpokládá, že už nějaká vlastníte.

Motorola Moto X Play

Srovnání

Lenovo Moto G (2015) Lenovo Moto X Play Lenovo Moto X Force
Displej 5" 5,5" 5,4"
Rozlišení displeje 1 280 × 720 px 1 920 × 1 080 px 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 294 PPI 401 PPI 544 PPI
Technologie zobrazení IPS TFT IPS TFT AMOLED
Procesor Qualcomm Snapdragon 410 Qualcomm Snapdragon 615 Qualcomm Snapdragon 810
Takt procesoru 4×1,2 GHz 4×1,7 GHz + 4×1 GHz 4×2 GHz + 4×1,5 GHz
RAM 1 GB 2 GB 3 GB
Interní paměť 16/8 GB 32/16 GB 64/32 GB
Paměťové karty microSD (max. 128 GB) microSD (max. 128 GB) microSD (max. 200 GB)
Fotoaparát 13 Mpx 21 Mpx 21 Mpx
Sekundární fotoaparát 5 Mpx 5 Mpx 5 Mpx
Videokamera 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px 3 840 × 2 160 px
Odolnost IPx7 IP52 neroztříštitelný displej
Cena 5 499 Kč 8 999 Kč 19 999 Kč
Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu mobilů!

Design a konstrukce: obrněný „stylař“

Ani X Play nezapře svoje kořeny modelové řady Moto, jejímž tradičním poznávacím znakem jsou dva výrazné výstupy na přední straně, které narušují jinak zcela uhlazený design. Ve vrchním průchodu se nachází sluchátko pro hovory, ten spodní naopak hostí hlasitý reproduktor a mikrofon. Bohužel, ani Moto X Play tedy nedisponuje stereo reproduktory, jenž by v této třídě smartphonů byly příjemným bonusem navíc. Dodáme, že na vrchní části nad displejem nalezneme ještě čočku sekundární kamery pro videohovory a průchod senzoru jasu a přiblížení. Na notifikační LED diodu by sice místo zůstalo, avšak Motorola ji bohužel nedosadila.

Motorola Moto X Play

Hlavní výplní přední části je však 5,5palcový displej, který se pyšní oleofobní vrstvou a směrem k okrajům se zaobluje. Zabírá téměř 75 % přední části, což předčí i některé vlajkové lodě konkurenčních výrobců, například Sony nebo HTC. Tlačítka pro ovládání systému jsou součástí prostředí telefonu, pod displejem tedy jejich senzorový ekvivalent nehledejte.

Moto X Play

Bočnice tvoří výrazný rám, který obepíná celý obvod zařízení. Rám je bohužel kompletně plastový, což zamrzí. Vcelku nezvykle plastový rám přechází až do zadní části, kde mu ustupuje zadní plastový kryt. Na pravém boku naleznete hned dvě tlačítka: tlačítko pro odemknutí displeje s příjemným zdvihem a texturou pro snazší nahmatání a také kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, tentokrát již bez znatelné textury. I díky tomu obě tlačítka snadno rozpoznáte i v naprosté tmě.

Na vrchní části nalezneme 3,5milimetrový jack výstup, který přímo sousedí se slotem pro microSD a nanoSIM karty. Ano, slot nabídne rovnou tři přihrádky, dvě na nanoSIM karty a jednu na microSD kartu. Tento způsob se nám zdá naprosto ideální – oproti hybridním slotům nepřijde uživatel o žádný nabízený slot. Levý bok zařízení je zcela holý, naopak ve spodní části nalezneme důležitý prvek v podobě microUSB konektoru.

Motorola Moto X Play

Plynule se přesuneme na zadní část, kde nalezneme další poznávací prvek modelové řady Moto, konkrétně plastový pruh. Tento prvek ukrývá jak čočku 21Mpx fotoaparátu, tak také dvoutónovou přisvětlovací LED diodu a poslední pozůstatek legendární značky Motorola, tedy logo. Zadní kryt nabídne velmi zajímavou povrchovou úpravu, opět se jedná spíše o gumový soft-touch materiál než klasický plast. Kryt se může pochlubit nápadným zpracováním, díky tomu nezachytává otisky prstů a z větší části ani mastnotu.

Některé možná překvapí, že zadní kryt lze sundat. Pod krytem však nenaleznete přístup k slotům, ba dokonce ani k baterii. Ta po vzoru Moto G spočívá pod dalším plastovým dílem. Možnost sundání krytu je tu pro zcela jiné účely, a to pro možnost změnit vzhled zařízení. Přímo v balení totiž dostanete celkem tři různě barevné kryty: decentní černý, výrazný modrý a také zajímavý fialový. Nám se nejvíce osvědčila černá varianta, ta totiž se zbytkem působí nejvyváženějším dojmem.

Moto X Play

Rozměry jsou na poměry 5,5palcového smartphonu naprosto typické, 148 x 75 milimetru nijak neurazí. Naopak tloušťka necelých 11 milimetrů už zanedbatelná není, stejně jako hmotnost 169 gramů. Od plastového smartphonu bychom očekávali hmotnost příjemnější. Zamrzí rovněž ztráta voděodolnosti dle certifikace IPx7, kterou nabízelo Moto G. U Lenova Moto X Play si musíte vystačit s certifikací IP52, která zaručuje částečnou prachutěsnost a odolnost vůči stříkající vodě – déšť tedy problém nebude.

Motorola Moto X Play

Z celkového pohledu je design Moto X Play povedený, přední část působí velmi luxusním dojmem, zamrzí snad jen kompletně plastová konstrukce. I s tou si však Motorola poradila na jedničku, žádné nepříjemné zvuky totiž Moto X Play nevyluzuje. Stejně jako v případě Moto G si však nejsme jisti, jestli bude Moto X Play dostatečně reprezentativním smartphonem pro všechny příležitosti. Zde se ovšem jedná o čistě subjektivní dojem, který si rádi necháme vyvrátit. Dodáme, že na našem trhu je Moto X Play dostupná pouze v černém provedení, bílá barva je k dostání pouze z evropské distribuce.

Líbilo se nám:

  • robustní a kvalitní zpracování
  • částečná odolnost vůči vodě a prachu

Nelíbilo se nám:

  • pouze plastové materiály

Displej: radost pohledět

IPS displej Moto X Play nám udělal velkou radost. Na poměry střední třídy dostal nadstandardní rozlišení Full HD, tedy 1 920 × 1 080 pixelů. To dává na zmíněné 5,5palcové úhlopříčce výslednou jemnost 403 pixelů na palec, což je hodnota, u které ani vytrénované oko toho nejnáročnějšího zákazníka nemá šanci rozeznat jednotlivé pixely. Sytost odpovídá TFT IPS displejům zavedených výrobců – barvy jsou krásně syté, přesto nepůsobí jako omalovánky. Displej Lenova chrání odolné sklo Gorilla Glass 3, nechybí oleofobní vrstva a velmi dobře funguje také nepatrné zakřivení směrem k okrajům, jež napomáhá snazšímu klouzání prstu po obrazovce.

Motorola Moto X Play

Ve spojení s poměrně vysokým jasem a bezproblémovým fungováním senzoru okolního jasu se dočkáte nadprůměrného zobrazení i na přímém poledním slunci. Jak již víme z popisu zařízení, Lenovu chybí notifikační LED dioda. Moto X Play však i přesto informovat dokáže, a to rovnou pomocí svého displeje. Jakmile pohasne a přijde nové upozornění, automaticky se zobrazí ikona zmeškané události. Ta svým designem signalizuje to, o jakou aplikaci se jedná, a telefon dovolí notifikaci přímo zobrazit, stačí ji posunout směrem nahoru. Pokud však notifikaci včas nezaregistrujete a upozornění zmizí, není důvod k obavám. Jakmile ležící smartphone uchopíte do rukou, tak akcelerometr vyhodnotí situaci a notifikace se opětovně zobrazí, a to ještě před tím, než aktivujete samotný displej. Jediné, co nám tak trochu chybí, je možnost odemknutí displeje dvojitým poklepáním.

Líbilo se nám:

  • špičková jemnost
  • pozorovací úhly displeje
  • oleofobní vrstva
  • zakřivené Gorilla Glass 3 sklo
  • zobrazení notifikací na pohaslém displeji

Nelíbilo se nám:

  • absence notifikační LED diody

Zvuk: škoda absence stereo reproduktorů

Hlasitý reproduktor je umístěn na přední straně. Většina výrobců vsází na záda nebo spodní hranu, avšak nám se myšlenka Motoroly zamlouvá a rozhodně se jedná o jedno z lepších rozhodnutí. Reproduktor hraje poměrně hlasitě a také kvalitně, rozhodně tedy jde o citelné zlepšení oproti modelu Moto G.

Motorola Moto X Play

Motorole však musíme vytknout absenci sterea. Tento ústupek sice zamrzí, avšak nároční posluchači stejně upřednostní poslech skrze sluchátka. V balení však žádná nenaleznete, a tak pro osobní poslech musíte sáhnout po sluchátkách z vlastní sbírky. Výstup do sluchátek je kvalitní a ve své třídě nijak nevybočuje z příjemného standardu.

Líbilo se nám:

  • umístění reproduktoru
  • hlasitost

Nelíbilo se nám:

  • absence stereo reproduktorů

Baterie a výdrž: dva dny bez problémů

Uživatelsky nevyměnitelná baterie Moto X Play nabídne velkorysou kapacitu 3 630 mAh. Velká kapacita tedy alespoň částečně omlouvá vyšší tloušťku zařízení. Už ve specifikacích působí kapacita baterie lákavým dojmem, nás navíc čekala velká radost i v praxi. Baterie totiž bez problémů vydrží i dva náročnější dny, ve kterých se rozhodně nemusíte nijak omezovat, ani dodržovat speciální úsporný režim. A to je v dnešní době, co si budeme nalhávat, tak trochu rarita. Pokud budete Moto X Play využívat i jako automobilovou navigaci, výdrž se smrskne zhruba na polovinu, s minimálně jedním dnem „na plné obrátky“ však počítat můžete.

Co se týče výdrže streamovaného videa, dostali jsme se na hodnotu 9 hodin a 42 minut. Na 80 % se Lenovo dobije během 2 hodin a 12 minut a na kompletní dobití si počkáte dalších 26 minut. To jsou hodnoty s dodávaným adaptérem. Pokud si však zakoupíte adaptér s funkcí Fast Charging (například od Samsungu), kompletní dobití zabere zhruba polovinu času. A to se vzhledem k velké kapacitě opravdu vyplatí.

Líbilo se nám:

  • výborná kapacita baterie
  • podpora rychlého nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • baterii nelze uživatelsky vyměnit

Hardware a výkon: zlatá střední cesta

O výkon se v případě Moto X Play stará osmijádrový procesor Snapdragon 615 s taktem 1,7, respektive 1 GHz na úspornějších jádrech. Procesoru sekundují 2 GB operační paměti RAM, ze které je pro uživatele dostupná zhruba polovina. Interní paměť nabídne kapacitu 16 GB, z čehož pro uživatele zůstane dostupných zhruba 10 GB. Paměťová karta může mít kapacitu až 128 GB a lze ji naformátovat i jako vnitřní úložiště, což je benefit operačního systému Android 6 Marshmallow. V takovém případě se karta chová jako vnitřní úložiště, avšak bez možnosti jejího použití v dalších zařízeních. Výběr tedy závisí na vašem rozhodnutí.

V testu AnTuTu Moto X Play získalo 43 tisíc bodů, což je průměrný výsledek. Realita je však daleko příjemnější, protože veškeré úlohy zvládá X Play naprosto bez problémů. Problémový není multitasking a dokonce ani hraní náročných 3D her.

Líbilo se nám:

  • dostatečná paměť RAM
  • možnost naformátovat microSD kartu jako vnitřní úložiště

Prostředí a nadstavba: spása

Prostředí Moto X Play je zcela shodné s prostředím Moto G a Moto X Force. Grafická nadstavba, která staví na základech Androidu 6.0.1 Marshmallow, téměř není znát. Motorola přidala jen několik tapet navíc. V prostředí se tedy neztratí ani naprostý začátečník. Androidu se většinou vytýká zamoření různými zbytečnostmi navíc, problémové jsou rovněž zdvojené aplikace. U Moto X Play se však tento jev téměř nevyskytuje. Vše je v základním pojetí a uživatel nemusí, pokud nechce, nic více nastavovat.

Uživatelské prostředí

Prostředí se nejvíce blíží klasickému Google Launcheru, který je volně distribuován v Obchodě Play. Základ tedy tvoří domovské obrazovky, na které lze přidávat aplikace a widgety, samozřejmostí je také přítomnost menu aplikací, které výrobce uzpůsobil pro vertikální posun. Trochu mi mezi možnostmi chybělo vyhledávání v aplikacích, avšak to zase umí například povedený Nova Launcher.

Lenovo zapracovalo také na zdvojených aplikacích, neboť v menu nalezneme navíc jen Galerii od Motoroly, kterou by bohatě nahradila aplikace Fotky od Googlu. Vzhled nastavení odpovídá syrovému Androidu, za což můžeme rovněž pochválit. Benefit představuje aplikace Moto, která, jak už víme, sdružuje interaktivní možnosti smartphonu. Mimo zobrazení notifikací na pohaslém displeji umožňuje také aktivaci pohybových gest, např. dvojité zatřesení zápěstím aktivuje fotoaparát, ať jste v prostředí kdekoli. Nechybí ani možnost ovládání smartphonu hlasem, zde se ovšem musíte spolehnout na vaši kvalitní výslovnost angličtiny, případně němčiny či francouzštiny. Další zajímavou aplikací je Allert, která umožní sdílení polohy mezi vaší rodinou a přáteli. Aplikace umožní i tísňové volání mezi nastavenou skupinou, to kdyby nastaly nějaké problémy.

Uživatelské prostředí

Nic dalšího o nadstavbě říci nemůžeme, poněvadž vše ostatní je totožné s čistým systémem. Spolehnout se tedy můžete na notifikační lištu s rychlými zástupci a také na multitaskingovou nabídku, která sestává z jednotlivých karet (naposledy spuštěných aplikací). V multitaskingové nabídce zamrzí snad jen to, že nelze uzavřít všechny aplikace najednou, tudíž je musíte „odstranit“ manuálně jednu po druhé.

Líbilo se nám:

  • vzhled a jednoduchost grafické nadstavby
  • přítomnost gest a dalších zjednodušujících funkcí

Multimediální funkce: FM rádio k dispozici

Lenovo Moto X Play není primárně multimediálním smartphonem, což dokazuje absence rozšířeného multimediální obsahu, například v podobě her. Hudbu lze přehrát pomocí aplikace Hudba od Googlu a videopřehrávač má rovněž pod taktovkou Google. Galerie od Motoroly nabídne základní možnosti úprav, stejné funkce nabídne i aplikace Fotky od Googlu. Multimediální funkce završuje přítomnost již zmíněného FM rádia, které lze vcelku nečekaně používat i bez připojených sluchátek (běžně slouží jako anténa). Zamrzí však absence RDS.

Multimediální funkce

Líbilo se nám:

  • přítomnost FM rádia

Fotoaparát: 21 Mpx

Fotoaparát nabídne rozlišení 21 Mpx a sekunduje mu dvoutónová přisvětlovací LED dioda, z nadstandardních funkcí postrádáme přítomnost optické stabilizace obrazu, která už pomalu vstupuje i do vyšší střední třídy. I když počet megapixelů téměř nikdy neurčuje výslednou kvalitu obrazu, Moto X Play nás poměrně příjemně překvapilo. Fotografie jsou ostré a plné detailů, kvalitní jsou i makro snímky. Chválíme rovněž odpovídající barevné podání, kdy čip nemá tendenci k tomu snímky „zkrášlovat“ a zároveň i kazit podstatu scény. S ubývajícím světlem však kvalita snímků klesá, objevuje se i citelný digitální šum. To však způsobuje velikost čipu, který si s takto vysokým rozlišením nedokáže poradit. Selfie kamera s rozlišením 5 Mpx je průměrná, vyloženě však nezklame.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Pokud se zaměříme na prostředí aplikace, na své si přijdou příznivci minimalismu. Prostředí je maximálně jednoduché a nastavení základní (aktivace nočního, HDR a panoramatického režimu, nastavení samospouště, ukládání polohy snímku), přesto do začátku postačí. Mezi přední a zadní kamerou se dá přepínat pomocí zápěstí, kdy telefonem stačí dvakrát zatřást a obraz se automaticky přetočí.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení se zobrazí po kliknutí na náhled

Líbilo se nám:

  • vysoké rozlišení
  • rychlost ostření
  • zachycení i drobných detailů
  • dobrá světelnost objektivu

Nelíbilo se nám:

  • malá velikost čipu
  • šum u večerních snímků

Videokamera: Full HD standard

Video lze nahrávat až ve Full HD, tedy při rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů, a 30 snímcích za vteřinu. Kvalita videa je lehce nadprůměrná, problémové není ani rychlejší přeostřování. Půl minuty záznamu ve Full HD na úložišti zabere zhruba 60 MB. V nabídce rovněž nechybí zpomalené video při 120 snímcích za sekundu, naprosto nepochopitelně však pouze v rozlišení 720 × 540 pixelů (540p). I takové Moto G zvládlo zpomalený záznam v HD rozlišení, a to má o třídu horší procesor.

Lenovo Moto X Play – testovací video, exteriér, 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • podpora Full HD záznamu
  • podpora zpomaleného záznamu

Nelíbilo se nám:

  • slow-motion záznam pouze v nízkém rozlišení

Navigace: Google Mapy

V Moto X Play naleznete jak GPS čip, tak i ruskou alternativu v podobě GLONASSu. Nechybí ani A-GPS. Tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté A-GPS dostanete polohu přibližně do 5 vteřin, ve všech ostatních případech trvá nalezení vaší polohy několik málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě.

Mapy a Navigace od Googlu

V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, Moto G pohodlně poslouží jako automobilová či turistická navigace. Předinstalována je i klasická dvojice Google Mapy a Google Navigace, obě aplikace jsou zakomponovány do sebe. Kromě stažení map pro pozdější off-line prohlížení už je dostupná také off-line navigace, v základu tedy Mapy postačí.

Telefonní funkce: přehledná správa

Aplikace Telefon slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory), tak všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Rovnou z Telefonu se navíc můžete přesunout do Zpráv – v jedné aplikaci tedy naleznete vše potřebné. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má. Pokud ke kontaktu přidělíte číslo, které zároveň figuruje i na WhatsAppu (pokud jej tedy máte nainstalován), telefon vás samozřejmě o této skutečnosti informuje.

Telefonní funkce

Vzhledem k podpoře Dual SIM je v menu také speciální nabídka pro správu SIM karet. Ta umožní zvolit primární kartu pro hovory a pro data, protože pouze primární karta podporuje LTE přenosy. Nastavení je jednoduché a přehledné, Moto navíc dovolí i nastavit takovou možnost, kdy sám smartphone vybere nejlepší možnost pro danou situaci. Pokud tedy primární karta pro hovory hlásí slabý signál, může automaticky využít služeb druhé SIM karty. Kvalita hovoru je nadprůměrná a v případě maximální hlasitosti nebudete mít problém ani ve velmi rušném prostředí.

Líbilo se nám:

  • přehledná telefonní aplikace
  • kvalita hovoru
  • přehledná správa SIM karet

Zprávy a e-mail: slušný základ

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží předinstalovaná aplikace Zprávy od Motoroly, kterou nemusíme dlouze představovat. Jedná se totiž o klasický editor, který umožňuje vytváření jak SMS, tak také MMS zpráv. Přiložit můžete také základní přílohy: například video, zvuk či vizitku. Pokud vám standardní aplikace pro tvorbu SMS/MMS zpráv nevyhovuje, nic vám nebrání používat jako defaultní aplikaci Hangouts, která rovněž spadá pod Google. Hangouts má mnoho dalších výhod navíc (například integraci Google chatu, sdílení polohy a animovaných GIF obrázků, videohovory atd.). Konečné rozhodnutí ale jako vždy zůstává na vás. Pro zadávání textu poslouží jak klávesnice přímo od společnosti Motorola (ta navíc nabízí i množství přizpůsobení), tak standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 6 Marshmallow. Tato klávesnice již tak podrobná nastavení nenabízí, přesto je její ovládání (subjektivně) příjemnější.

Editor zpráv, Gmail

Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail, jež podporuje většinu důležitých protokolů (IMAP/POP, Exchange) a efektivně tak nahradí primární aplikaci, která tvoří součást většiny androidích kousků. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám Gmail samozřejmě pomůže, a tak je vše otázkou okamžiku.

Líbilo se nám:

  • přehledný editor SMS/MMS zpráv
  • univerzální e-mailový klient Gmail

Organizační funkce: chybí toho dost

Pro hlubší organizaci svého času Lenovo přichystalo jedinou aplikaci, a to kalendář od Googlu, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okénka dnů zabírají zhruba 50 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je praktické.

Organizační funkce

Z okrajových organizačních funkcí můžeme zmínit aplikaci Hodiny, která zastřešuje jak budík, tak i karty Světový čas, Stopky a Časovač. Vše završíme aplikací Kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce. Citelně chybí především poznámky a pokročilý editor dokumentů, který bychom u takto drahého smartphonu čekali.

Líbilo se nám:

  • přehledný kalendář

Nelíbilo se nám:

  • chybí poznámky, upomínky, diktafon

Konektivita: kompletní

Moto X Play boduje na plné čáře i v otázce konektivity. Kromě základu v podobě GPRS a EDGE nabídne také HSPA+ 42 Mb/s, nechybí ani podpora rychlých datových přenosů LTE do rychlosti až 150 Mb/s na primární SIM kartě, navíc s podporou všech českých pásem. Nechybí ani NFC, jehož absenci jsme vytýkali základnímu Moto G. Na kratší vzdálenosti využijete Wi-Fi a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.0.

Internet Google Chrome

Prohlížení internetu obstará prohlížeč Google Chrome. Ten funguje dle očekávání, tedy skvěle.

Líbilo se nám:

  • přítomnost LTE a NFC

Nelíbilo se nám:

  • starší verze Bluetooth

Závěrečné zhodnocení: je skvělé, ale...

Lenovo Moto X Play je kvalitní smartphone s velmi kvalitním displejem, povedeným fotoaparátem a nadstandardní výdrží baterie. Potěší také nejnovější dostupný Android 6 Marshmallow, svižné prostředí a minimum zbytečných aplikací.

Motorola Moto X Play

Zklamala nás jen konstrukce, která je ryze plastová. Za prodejní cenu 9 tisíc korun jsme zkrátka očekávali více. Pokud se však s tímto ústupkem dokážete smířit, máte ideálního kandidáta na skvěle odladěný smartphone s nadstandardní funkční výbavou.

Naše doporučení? Počkejte pár týdnů, až cena Lenova Moto X Play klesne, alespoň o 2 tisíce korun. Za tuto cenu se bude jednat o naprosto konkurenceschopný model, který jistě zaujme.

Konkurence

LG G Flex 2

Své poslední slovo neřeklo výprodejové LG G Flex 2, které za cenu 7 tisíc korun nabídne 5,5palcový Full HD displej, osmijádrový procesor Snapdragon 810, 2 GB operační paměti RAM a unikátní zakřivenou konstrukci. Potěší také kvalitní fotoaparát s rozlišením 13 Mpx, optickou stabilizací obrazu a laserovým ostřením. I když je konstrukce rovněž čistě plastová, oproti Lenovu působí luxusnějším dojmem.

TIP: Recenze LG G Flex 2 – Nekompromisní úhel pohledu

LG G Flex 2

Huawei P8

Celokovový Huawei P8 nabídne 5,2palcový Full HD displej, 13Mpx fotoaparát, optickou stabilizaci obrazu a také velmi tenké rámečky displeje. Cena se zastavila na hranici 9,5 tisíce korun, za celokovové provedení však malý příplatek stojí.

TIP: Recenze Huawei P8 – Radost ve všech směrech

Huawei P8

Xiaomi Redmi Note 3 Pro

Konkurencí může být rovněž Redmi Note 3 Pro od Xiaomi, které za necelých 8 tisíc korun nabídne 5,5palcový Full HD displej, kovové zpracování a jeden GB paměti RAM navíc. Bez povšimnutí by neměla zůstat ani čtečka otisků prstů na zadní straně, která funguje naprosto spolehlivě. Z výbavy zamrzí jen absence některých tuzemských LTE pásem.

TIP: Recenze Xiaomi Redmi Note 3 – Výkonný elegán s pár kompromisy

Xiaomi Redmi Note 3

Microsoft Lumia 950

Pokud vám nevadí telefon z evropské distribuce a vyžadujete Windows 10 Mobile, nabízí se Lumia 950, kterou lze sehnat za cenu okolo 9,5 tisíc korun. Za tuto cenu nabídne 5,2palcový Quad HD displej, výkonný procesor Snapdragon 808 a také 20Mpx fotoaparát.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 950 – Expert schizofrenik

Microsoft Lumia 950
motorola-moto-x-play
Klady
  • kvalitní Full HD IPS displej s Gorilla Glass 3
  • skvěle optimalizované prostředí Androidu 6
  • decentní grafická nadstavba, žádný bloatware
  • nadprůměrný fotoaparát s rozlišením 21 Mpx
  • špičková výdrž baterie
  • částečná odolnost vůči prachu a vodě
  • podpora rychlého nabíjení
  • přítomnost LTE a NFC
Zápory
  • cena by mohla být nižší
  • absence optické stabilizace obrazu
  • pouze plastové materiály
  • chybějící sluchátka a rychlonabíjecí adaptér
Diskuze ke článku
Nick Cave
LG G4, G3 konkurencí Moto X Play není??
Tomas
SOuhlas, nebo take Lumia 950.
P8
Motoroly jsou hlavně pro ty kdo chtějí čistý android.. protože jinak nic extra nenabízí za tu cenu
Martin
Skuknul som android authority , pocket now a boh vie ake ine internetove stranky , vsade hovoria o kovovom rame a tu je plastovy . Mam ho v ruke , zaprisahal by som sa ze je to kov aj ked ten chladivy pocit chyba , ale vraj to kov neni tak ... no neviem . Co sa tyka ku komentu ze je toho malo , skor takto : kazdy si musi povedat , co cakat od mobilu za 9.000 kc . Pre mna to bol fotoaparat , software a dostacujuci hardware . Dostal som . Plus fakt nechapem , to ze ste cakaly viac . Ako ma to lte ( tym sme skrtli polku cinskej konkurencie ) a ma to dobry fotak a cisty android ( a tym sme skrtli tu druhu polku ) . Takze tu je max samsung , lg a sony , ale to je tiez vzdy o niakom kompromise plus davat do minusu ze nema mobil za 9.000 stereo mi pride tak skurvene nefer , az mi pri citani zabehlo . Takze recenzia bola tak neskutocbe o hovne , ze ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze