Lenovo Moto G4 Plus
recenze

Lenovo Moto G4 Plus

Zaměřeno na fotky
15

Splynutí americké Motoroly a čínského Lenova už je hotová věc. Výsledkem jsou přístroje, na kterých ještě nalezneme původní názvy a loga, nemůžeme si ale nevšimnou výrazného vlivu z Asie. Ten je například vidět u zajímavého poměru ceny a výkonu, kdy v telefonu za sedm tisíc dostanete čtečku otisků prstů nebo laserové ostření. Bude to však dobře fungovat jako celek?

Řada Moto G si u fanoušků Motoroly vydobyla značnou přízeň a svým způsobem platila za etalon amerického pojetí výroby telefonů. Ať už převzetí značky Googlem a následně Lenovem vyvolalo jakékoli vášně, to vše je minulostí. Budoucnost leží v modelech G4 a právě testovaném G4 Plus. Nečekejte však zásadní rozdíly. Kromě kapacity paměti jde především o čtečku otisků prstů.

Lenovo Moto G4 Plus

Obsah balení: turbo jede

I když je obsah balení typicky prostý, lze ho hodnotit pozitivně. Přibalená nabíječka je totiž „turbo“ a i když výstupní proud 1,6 A nevypadá nijak dramaticky, na rychlosti nabíjení je to opravdu zdát. Nabíjecí adaptér snad jen mohl být o něco menší.

Rychlonabíjecí adaptér má větší rozměry, ale to nevadí.

Technické parametry Lenovo Moto G4 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce153 × 76,6 × 9 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:45 hodin
Dostupnostsrpen 2016, 7 499 Kč

Lenovo Moto G4 Plus – videopohled

Design a konstrukce: stará škola

Z hlediska designu jede Motorola v zaběhnutých kolejích, takže se nijak podstatně neodlišuje od současných standardů. Jediným poznávacím znakem je tak čtvercová čtečka otisků prstů na bradě. Jednoduchým přiložením prstu rozsvítíte a odemknete displej. Malá černá tečka vedle funguje jako otvor pro mikrofon a souměrně na druhé straně se nachází notifikační dioda. Chová se však poněkud neobvykle. Svítí pouze při připojení k počítači, nikoli při zmeškaných událostech. Sice to trochu nahrazuje možnost použití aplikace třetí strany (např. Light Flow), ale proč to dělat jednoduše, když můžeme složitě...

Běžný až nudný design.

Nad displejem se nachází výrazný reproduktor, který kromě volání funguje i jako hlasitý. Dále tam pak najdete čidla jasu a přiblížení a samozřejmě také nezbytný přední fotoaparát.

Boky telefonu se snaží vypadat kovově, je to však běžný plast, který příliš luxusu nepřináší, stejně jako skořepinová záda (tenký plastový odlitek) s výrazným zdrsněním. Díky tomu a také díky zaoblení zad se telefon alespoň dobře drží i přes své rozměry, na druhou stranu se na stole mírně pohupuje.

Zadní kryt lze sundat, ale baterii si nevyměníte.

Čeká nás ještě pohled „pod kapotu“. Baterie překvapivě není uživatelsky vyměnitelná. Pochvalu však Motorola zaslouží za bohatou nabídku slotů. Máme tu dva samostatné pro SIM karty a zvlášť pro microSD. Navíc najdete v telefonu vsunuté adaptéry pro nanoSIM, takže pokud používáte tuto velikost, nečekají vás žádné komplikace. Na závěr ještě musíme upozornit na opravdu nadstandardní sestavu fotoaparátu: má k ruce dvoutónovou LED a také laserové ostření.

Vše na svém místě.

Po designové a konstrukční stránce nenajdeme žádnou chybu, tedy pokud jste smířeni s velikostí. Vedle bílé ještě můžete sáhnout po černé barevné variantě. Nemůžeme se ale zbavit pocitu, že by to za dané peníze chtělo něco navíc. Kupříkladu lze jako chybu vnímat absenci vyššího krytí proti vodě a prachu, kterou předchůdci disponovali.

Líbilo se nám:

  • pohodlný úchop
  • decentní vzhled

Nelíbilo se nám:

  • plastové materiály
  • větší rozměry
  • na stole se pohupuje

Displej: nemáme výhrad

Pět a půl palce, IPS technologie a Full HD rozlišení, tedy 1920 na 1080 bodů – naprosto obvyklá sestava, na které nelze nic kritizovat. Stejně tak nenacházíme špatná slova ani pro uživatelský zážitek. Barvy jsou živé, možná i moc, naštěstí lze displej přepnout do „realistického“ módu. Pozorovací úhly problémy nedělají, stejně tak jako minimální jas. Ten maximální by možná chtělo trochu přidat. Radost udělá i Gorilla Glass 3. generace.

Líbilo se nám:

  • velký a jasný displej
  • vysoké rozlišení

Nelíbilo se nám:

  • notifikační LED nefunguje automaticky

Zvuk: snaží se

Jak jsme řekli v úvodu, jeden reproduktor se snaží zastat všechny funkce najednou, což je překvapivě chytrá volba. Při volání tak máte hlasitý a plný zvuk, v extrémních situacích si můžete pomoci voláním s hlasitým odposlechem. A při reprodukci hudby dostanete dokonce i jakýsi náznak basové složky.

Líbilo se nám:

  • reproduktor hraje obstojně...

Nelíbilo se nám:

  • ...ale je jen jeden
Lenovo Moto G4 Plus

Baterie a výdrž: alespoň to turbo

Tři tisíce mAh, to se zdá být poměrně hodně, vzhledem k velikosti displeje a jeho rozlišení však žádné zázraky nečekejte. Je to další z řady telefonů, který vás sice bez problémů provede dnem a ještě vám nechá 20 až 40 % k dobru, abyste se nestresovali. Nic většího od telefonu nečekejte.

Lenovo Moto G4 Plus

V tomto ohledu dopadl dle očekávání i redakční test. Při něm běží streamované video o rozlišení displeje, a to s jasem nastaveným na 50 % a se stejnou úrovní hlasitosti ve sluchátcích. Tuto činnost bylo Moto G4 Plus schopno vykonávat po dobu osmi a čtvrt hodiny.

Vše ale zachraňuje přibalená „turbo nabíječka“. Výrobce slibuje 6 hodin používání po čtvrt hodině nabíjení, výstižnější ale bude naše měření. Na 80 % jsme z nuly dostali za hodinu a pět minut, za dalších 40 minut bylo nabito plně.

Líbilo se nám:

  • rychlé nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • průměrná výdrž

Hardware a výkon: ucházející sestava

Osmijádrový Qualcomm Snapdragon 617 má čtyři jádra na 1,5 GHz a zbylá čtyři jádra na 1,2 GHz. Pozici grafické jednotky zastává Adreno 405. Slovy laika je to vhodná sestava pro toho, kdo chce nějaký ucházející výkon, a to i na hry, ale nechce se mu platit zbytečně moc za nejvýkonnější modely.

Výsledky benchmarků.

Stejnou filozofii razí i velikost pamětí. U vnitřního úložiště zůstává z nabízených 16 GB volná polovina, paměťový slot pojme karty až do velikosti 128 GB. Ze 2 GB paměti RAM zbývá volná zhruba polovina. Obojí stačí, ale zase se vtírá pocit, že bychom za tolik peněz mohli dostat víc.

Líbilo se nám:

  • dostačující výkon
  • dostačující paměti

Nelíbilo se nám:

  • za dané peníze toho mohlo být víc

Operační systém a uživatelské prostředí: skoro čistý Android

Jako operační systém byl do telefonu nainstalován Android ve verzi 6.0.1, ale to je asi tak všechno. Ostatní výrobci se snaží předvést to nejlepší a dovybavit přístroj dalšími nadstandardními funkcemi nebo se alespoň nějak vizuálně odlišit, tady nenajdeme prakticky nic. Tedy abychom přístroji nekřivdili, máme tady už zmiňovanou možnost rozsvěcení obrazovky anebo odmítnutí hovoru zatřesením, ale tím to tak zhruba končí.

Vnitřní prostředí je stejné...

Není to ale automaticky výtka. Určitě se najdou tací, kterým takový přístup bude naopak vyhovovat – dostanou velice svižný systém s minimálními nároky na hardware a co budou potřebovat, to si sami doladí pomocí aplikací třetích stran. Jako v mnoha dalších kapitolách jde spíše o pocit, že byste za danou cenu mohli očekávat více.

...až na pár detailů.

Líbilo se nám:

  • skoro čistý Android
  • velice rychlý a svižný chod

Nelíbilo se nám:

  • nic navíc

Fotoaparát a videokamera: dobrá práce

Nyní se naopak přesuneme k oblasti, kde si je telefon opravdu jistý a kde naopak kompromisy budeme hledat jen stěží. Rozlišení čipu činí 16 megapixelů, světelnost má hodnotu f/2.0 a fotoaparát je vybaven dvojím ostřením – fázovým a laserovým.

Ukázkové snímky.

Jak to funguje v praxi? Tak dobře, jak to zní. Ostření je skutečně rychlé a hlavně bezproblémové, prakticky se mi ho nepodařilo dostat do úzkých, a to ani ve večerním šeru. Při tom pomáhá laser, díky němuž se také můžete pustit do makro snímků, které jinak bývají kamenem úrazu. K ostření se váže ještě jedna specialitka – krátkým tapnutím na displej určíte místo, kam se má zaostřit; pokud stisknutí prodloužíte, pak to naopak fixuje objekt, na který se má ostřit, například dítě nebo domácí mazlíček.

Snímek pořízený po západu slunce a z přední kamery.

Co se kvality fotografií týče, ta už je diskutabilní. Při prohlížení na displeji nebo na monitoru vypadají velmi dobře, jakmile ale začnete zoomovat a kontrolovat kvalitu „per pixel“, pak budete nemile překvapeni – například takový trávník vypadá po přiblížení spíše jako brokolicová kaše. Ke kvalitě fotografií z těch nejlepších telefonů ještě dost schází, ale to je vzhledem k ceně pochopitelné.

Dobrá je i kvalita videa. Jeho maximální rozlišení činí Full HD při třiceti snímcích za sekundu. Po dlouhé době testování levnějších telefonů mám pocit, že tato hodnota skutečně odpovídá a že jí nebylo dosaženo přepočtem z nižších hodnot. Navíc má kamera vždy jasno, na co ostřit, a ani jí nedělají problémy přechody mezi světlem a stínem.

Lenovo Moto G4 Plus – testovací video, 1080p, exteriér, den, 30 FPS

Další funkcí kamery pak představuje zpomalený záznam, ale možnosti jeho nastavení nejsou příliš bohaté – na výběr máte pouze zafixovanou hodnotu 120 FPS při 540p.

Líbilo se nám:

  • bohatá výbava
  • rychlé ostření
  • možnosti nastavení

Nelíbilo se nám:

  • kvalita fotek při zvětšení

Funkční výbava: plusy i mínusy

Na výbavě telefonu je poznat, že jde pořád o střední třídu. Pojďme se nejdříve podívat na věci, které se povedly. Jednou z nich je bezesporu senzor otisků prstů pod displejem. Nakolik je toto umístění vhodné, záleží na vkusu každého uživatele. Mě osobně přišlo poněkud nepohodlné, protože jsem kvůli odemykání telefonu musel přehmatávat nebo používat druhou ruku. Senzor je hmatově zvýrazněný a není potřeba jej mačkat (vlastně to ani nejde) – stačí přiložit prst. Funguje to rychle a bezproblémově, Lenovo se dokonce chlubí, že rychlost čtení a odemčení činí 750 milisekund. To je pravda, stejně jako fakt, že není složité dostat čtečku do úzkých při zpocených nebo jinak navlhčených prstech.

Lenovo Moto G4 Plus

V otázce konektivity budeme spíše chválit. LTE na všech potřebných frekvencích je samozřejmostí, Wi-Fi je přítomno ve specifikacích b/g/n/ a Bluetooth 4.1. Navigaci prostřednictvím GPS a A-GPS doprovází i konkurenční systém GLONASS. Co však může někomu opravdu chybět, je NFC.

Líbilo se nám:

  • nechybí nic podstatného

Nelíbilo se nám:

  • není úplně všechno
  • chybí NFC

Zhodnocení a závěr: těžká volba

Lenovo Moto G4 Plus rozhodně není špatný telefon. I když se často setkáte s označením „budget phone“, tedy ten s důrazem na cenu, neměl jsem při používání pocit, že bych nějak trpěl. Naopak nutno vyzdvihnout podařený fotoaparát, který svými schopnostmi může konkurovat některým dražším modelům.

To však platí pouze pro méně náročné uživatele. Ti zkušenější by mohli chtít lepší nabídku konfigurací než základní 2 GB RAM se 16GB úložištěm (vyrábí se i jiné, ale zatím se nedovážejí), případně by ocenili vyšší odolnost, jakou měli předchůdci, a další drobné detaily.

Lenovo Moto G4 Plus

V globálním srovnání to už však nevypadá tak růžově. Cena přesahující sedm tisíc je zkrátka příliš vysoká, pokud uvážíme agresivní čínskou konkurenci. Lenovo v tomto ohledu vsází na to, že mnoho uživatelů sáhne po značce „Moto“ jen z nostalgie, případně z národní hrdosti. Pro náš trh to zřejmě takový význam mít nebude, a tak lze jen čekat, až cena poklesne na přijatelnější úroveň.

Konkurence

Požadavek na snížení ceny částečně vyslyšel sourozenecký model Moto G4. Je zhruba o tisíc korun levnější a za tuto cenu přišel o čtečku otisků a pokročilé schopnosti fotoaparátu. To z něj dělá bohužel další tuctový telefon, a tak by sleva měla být výraznější.

Lenovo Moto G4
Lenovo Moto G4.

Když mluvíme o čínské konkurenci, zmiňme třeba obdobně vybavený Huawei P9 Lite. Je o něco menší, lehčí a má výkonnější čipset.

Huawei P9 Lite
Huawei P9 Lite.

Za sedm tisíc můžete mít i zástupce nějaké známější značky, kupříkladu takový Samsung Galaxy J7 (2016). Má nižší rozlišení displeje, ale jde o AMOLED. Vyšší hmotnost zase vyvažuje silnější baterie.

Samsung Galaxy J7 (2016).
lenovo-moto-g4-plus
Klady
  • kvalitní displej
  • rychlá a spolehlivá čtečka otisků
  • podařený fotoaparát
  • kvalitní video
  • rychlá nabíječka v balení
Zápory
  • plastová konstrukce
  • průměrný čipset i kapacita pamětí
  • chybí NFC
  • vzhledem k výbavě vyšší cena
Diskuze ke článku
Kensi Blye
Kensi Blye
Videopohled nebude?
Chuan Perverez
No koukám, že jsem neudělal chybu když jsem se na Motorolu vyprdl a šel do Honor 7 lite. Je levnější a výkonu má dost. Navíc fotky vypadají slušně. Tohle je předražený ořezávátko.
Miroslav Janošec
Miroslav Janošec
Za ty prachy je lepší volbou Nexus 5x
Václav Pavelek
Zajímalo by mne srovnání s Moto X Play. Který telefon lépe fotí?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze