Lenovo Moto E4
recenze

Lenovo Moto E4

Základ pro nenáročné
18

Základní modely s Androidem jsou často odsouzeny k pomalému chodu či celkově nekvalitní výbavě. Doba se však stále mění a i do levných telefonů pronikají moderní funkce a slušný hardware. Nový model Moto E4 zkouší vsadit na 5palcový HD displej, 16GB interní paměť nebo Android ve verzi 7.1 Nougat. Špatně to nevypadá ani s fotoaparátem a konstrukcí. Cena se přitom drží velmi nízko.

Portfólio řady Moto od Lenova je v současnosti opravdu široké. Začíná levnými modely E a končí špičkou v podobě zařízení X a Z. My se dnes podíváme na úplný letošní základ, který představuje model Moto E4. Navzdory tomu, že se Lenovo rozhodlo opětovně využívat označení Motorola, v případě tohoto modelu jej ještě ve většině obchodů najdete pod označením Lenovo Moto E4. Nový model cílí na nenáročné uživatele, kteří do nového telefonu nehodlají investovat horentní sumu. Za čtyři tisíce korun se však výrobce snažil nejít cestou bolestivých kompromisů. Že bychom tak před sebou měli zařízení z nižší třídy, které lze doporučit?

Technické parametry Lenovo Moto E4

Kompletní specifikace
Konstrukce144,7 × 72,3 × 9,3 mm, 151 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6737, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:15 hodin
Dostupnostčerven 2017, 3 990 Kč

Obsah balení

U levného telefonu nelze čekat bohatý obsah prodejní krabičky. Kromě telefonu a základního návodu v ní najdete již jen USB kabel, koncovku nabíječky a základní pecková sluchátka.

Lenovo Moto E4

Konstrukční zpracování: Motorola jak vyšitá

Modely značky Moto poznáte vcelku bezpečně na dálku. Mají osobitý vzhled, jasně viditelné logo a rovněž zadní strana má v současnosti poznávací znamení v podobě kruhového modulu fotoaparátu. Nutno podotknout, že to novince v námi testované modré variantě opravdu sluší. Jde o neobvyklou barvu všeobecně, natož mezi levnými telefony. Rázem tak telefon vypadá mnohem zajímavěji než například v šedé, což je jediná barevná alternativa na českém trhu.

Moto E4 působí spíše baculatým dojmem, za což může například i tloušťka 9,3 milimetrů nebo poměrně velké rámečky kolem displeje. Na jejich obhajobu lze říci, že pod displejem je prostor pro čtečku otisků prstů. Ta funguje poměrně rychle a spolehlivě, nicméně nejde o klasické tlačítko. Přesto plochu můžete využít pro gesta a prostředí takto ovládat.

Zadní kryt lze odejmout.

U levného zařízení potěší kovový zadní kryt, který telefonu dodává jistý punc kvality a nijak zásadně na něm neulpívají otisky prstů. Dodejme že zadní kryt lze uživatelsky odejmout, ačkoliv nejde o snadnou záležitost. Na druhou stranu na svém místě drží pevně a odnímatelností nijak netrpí celková bytelnost zařízení. Sundáním krytu se dostanete k uživatelsky vyměnitelné baterii a slotům pro nanoSIM kartu a paměťovou kartu. Zde se zastavíme, neboť vyjmutí SIM karty může být pro někoho oříšek. Osobně jsem totiž přehlédl poznámku o tom, že k vyjmutí slouží malá pojistka, která SIMku vysune ven.

Lenovo Moto E4

Rozmístění tlačítek je tradiční, najdete je na pravém boku. Odemykací klávesa je povrchově odlišná a snadno ji tak nahmatáte. Podobná klasika panuje také kolem konektorů. Spodní hrana hostí microUSB, 3,5mm jack se nachází na horní hraně.

Líbilo se nám
  • bytelná konstrukce
  • dobře se drží
  • ovládání telefonu gesty na čtečce otisku prstů
Nelíbilo se nám
  • pro někoho příliš laciný vzhled

Displej: standard nižší třídy

Ani mezi levnými telefony už většinou nemusíte přetrpět nekvalitní displeje. Moto E4 se chlubí IPS displejem s 5palcovou úhlopříčkou a HD rozlišením. Rastr pouhým okem takřka nemáte možnost spatřit. Čitelnost displeje je velmi dobrá, a to nejen na slunci, ale i z ostrých úhlů. Rozsah jasu se jeví jako dostatečný oběma směry a automatická regulace pracuje spolehlivě. O ochranu displeje se pak stará sklíčko Gorilla Glass 3. Informační LED dioda sice chybí, ale dostalo se na funkci Displej Moto. Jakmile telefon uchopíte, displej se lehce rozsvítí a zobrazí hodiny či zmeškané události. Praktické a poměrně návykové. Navíc jakmile se displej lehce rozsvítí, můžete tahem celý telefon odemknout, a to vše bez použití tlačítka.

Lenovo Moto E4
Líbilo se nám
  • dobré barevné podání
  • široké pozorovací úhly
  • bezproblémová čitelnost na slunci

Zvuk: nic než průměr

Hlasitý reproduktor se nachází na zadní straně telefonu, což není úplně ideální umístění, neboť si jej při položení zařízení částečně ucpete. Hraje však dostatečně hlasitě a kvalitou patří k tomu lepšímu, co v nižší třídě najdeme.

Lenovo Moto E4

Lépe si vede výstup do sluchátek, kde již budou spokojeni všichni méně nároční posluchači.

Líbilo se nám
  • hlasitý výstup reproduktoru

Výkon hardwaru: pro méně náročné

Moto E4 nebyla stvořena pro lámání rekordů v benchmarcích, a tak si pod kapotou vystačí pouze s nezbytným základem. Lenovo použilo slabší čtyřjádrový procesor MediaTek MT6737 s taktem 1,3 GHz a grafickým čipem Mali-T720, se kterým se běžně setkáváme v telefonech nižší třídy. Doplnily jej 2 GB operační pamětí, což je opět dnešní základ. Po zapnutí běžně zbývá kolem 700 MB operační paměti volných.

Interní paměť má kapacitu 16 GB, což už se dnes s výjimkou těch nejlevnějších smartphonů bere za použitelné minimum. Uživatelsky z nich zůstává dostupných 10,6 GB a po prvním spuštění máte k dispozici 9,6 GB. Pokud by vám kapacita interní paměti nestačila, můžete si jí navýšit až 128GB microSD kartou.

Na první pohled se hardware zdá být dostatečně výkonný, jenže v praxi pocítíte, že to až tak ideální není, zejména jste-li zvyklí na výkonnější zařízení byť z poctivé střední třídy. Moto E4 se snaží být plynulá při základních úkonech, jako je pohyb v prostředí. Jenže spuštění jakékoliv i málo náročné aplikace již nějaký čas trvá. Štve to například při vytáčení čísla nebo otevření editoru zpráv.

Líbilo se nám
  • microSD slot
  • rychlý multitasking
Nelíbilo se nám
  • slabý procesor
  • chybějící výkon pro náročnější aplikace

Výdrž baterie: den s přehledem

V telefonu se nachází uživatelsky vyměnitelná baterie s kapacitou 2 800 mAh. S ohledem na průměrný hardware či nijak ultra jemný displej to lze považovat za slušnou hodnotu. Jeden i náročnější den telefon zvládne zcela s přehledem. Nereálné tudíž nejsou ani dva dny a výdrž můžeme hodnotit jako velmi slušnou.

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo streamováno video v kvalitě 720p. Telefon přitom vydržel 8 hodin a 37 minut. Nabití zabralo z 0 do 80 procent 1 hodinu a 41 minut. Úplné nabití je pak otázkou 2 hodin a 15 minut.

Líbilo se nám
  • solidní výdrž

Konektivita: nic zásadního nechybí

Co se týče konektivity, Moto E4 nabízí LTE Cat4 150/50 Mbps, které funguje ve všech u nás podporovaných pásmech. Z dalších bezdrátových možností zde máte Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.2. Obejít se však budete muset bez NFC, což lze u levného telefonu pochopit.

Pro navigování zde kromě GPS s podporou A-GPS nechybí ani konkurenční ruský GLONASS, byť elektronický kompas byste zde hledali marně. Nalezení a zafixování polohy je tak otázkou sekund a nevadí ani, že jste v místnosti za žaluziemi. Venku pak telefon spolehlivě drží polohu i v místech s horším výhledem na oblohu.

Líbilo se nám
  • LTE podporuje všechna naše pásma
  • GLONASS
Nelíbilo se nám
  • nemá elektronický kompas

Fotoaparát: stvořený pro momentky

Zadní fotoaparát nabídne standardní rozlišení 8 megapixelů, autofokus a jednotónovou přisvětlovací LED diodu. Méně potěší slabší světelnost objektivu, který má clonové číslo f/2,2. Přední fotoaparát má dnes již rovněž standardní rozlišení 5 Mpx. Co však zase tak obvyklé není, to je přední přisvětlovací jednotónová LED dioda.

Aplikace fotoaparátu nabízí minimalistické rozhraní s rychlými přepínači pro aktivování HDR, blesku, režimu krásy a samospouště. K dalšímu nastavení se dostanete tahem prstu zleva doprava. Škoda však, že telefon postrádá manuální režim, který by ocenili pokročilejší uživatelé.

Prostředí fotoaparátu

Za dobrých světelných podmínek poskytuje zadní fotoaparát povedené snímky s dobrým barevným podáním, a to zejména přihlédneme-li k ceně telefonu. Totéž platí i pro přední fotoaparát. U obou s ubývajícím světlem kvalita upadá. Přisvětlovací diody sice pomáhají, ale i tak přibývá šumu a detaily se ztrácí. Na fotografiích je sice stále něco vidět, ale jen za cenu výrazného postprocessingu.

U natáčení videa nejvíce zklamalo jeho rozlišení. Vzhledem k použitému slabšímu hardwaru se musíte spokojit pouze s HD rozlišením při 30 snímcích za sekundu. Záznamy jsou tak předurčeny zejména pro displej telefonu.

Lenovo Moto E4 (testovací video) – 720p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • slušné snímky za dobrého světla
  • přehledná aplikace
  • přední přisvětlovací LED dioda
Nelíbilo se nám
  • snímky za horšího světla
  • pouze HD video

Software: Android v Nougatu

Řada Moto se na rozdíl od dalších smartphonů od Lenova vyznačuje použitím téměř čistého Androidu. V tomto případě se jedná o verzi 7.1.1 Nougat, kam si Lenovo přidalo pouze několik detailů jako kruhový widget s hodinami a časem nebo vlastní oblé ikony.

Také bloatware zde prakticky chybí a jedinými vlastními aplikacemi, které si Lenovo přidalo, je Dolby Atmos pro softwarovou úpravu zvuku a především aplikace Moto. V sekci Povely Moto si můžete aktivovat ovládání gesty na čtečce otisků prstů a zmenšení obrazu přejetím dolů doprava nebo doleva, což se hodí při ovládání jednou rukou.

Druhou sekcí je pak zmíněný Displej Moto, který nabízí funkci zobrazující tichá oznámení na vypnuté obrazovce, což elegantně nahradí notifikační diodu. Další funkci představuje tzv. „noční zobrazení“. To automaticky sníží množství modrého světla, které může negativně ovlivňovat váš spánek. Bohužel funkce není úplně automatická – v nastavení si musíte nastavit čas aktivace a čas deaktivace.

Líbilo se nám
  • téměř čistý Android 7.1.1
  • aplikace Moto

Zhodnocení

Výběr nového telefonu v nižší třídě je vždy cestou mnoha kompromisů a záleží, jaké priority při výběru máte. Lenovo Moto E4 spadá svou cenou do kategorie chytrých telefonů pod čtyři tisíce korun. V tomto ohledu lze pochválit vzhled, který si jde svou cestou, i příkladné konstrukční zpracování. Špatný rozhodně není displej či prostředí, které zajišťuje sedmičkový Android. Ačkoliv hardware vypadá dostatečně, stačí jen trochu náročnější úkony a telefon se zadýchává.

Lenovo Moto E4

Průměrné výkony pak podává fotoaparát. Nutno si však uvědomit, komu je Moto E4 určena. Cílí buď na velmi nenáročné uživatele, případně by své uplatnění mohla najít mezi dětmi. Nijak drahý telefon jim dokáže nabídnout spoustu vyžití. Současně závěrem dodejme, že Moto E4 není bez konkurence. Na tu se totiž vzápětí podíváme.

Konkurence

Alternativou může být Nokia 3, která nabízí velmi podobnou výbavu a pro změnu zcela jiný vzhled. Pokud se vám tudíž nezamlouvá design Lenova, může být Nokia zajímavou volbou za podobnou cenu.

Nokia 3

Rozměry143,4 × 71,4 × 8,7 mm, 140 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 650 mAh, doba nabíjení: 3:14 hodin

Pakliže chcete lepší výbavu, možná vás zaujme Xiaomi Redmi 4X. Má výkonnější hardware či silnější baterii. Na českém trhu jej pak navíc běžně seženete za cenu kolem 4 tisíc korun.

Xiaomi Redmi 4X 32 GB

Rozměry139,2 × 70 × 8,7 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 435 MSM8940, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:37 hodin

Preferujete-li telefony Samsung, nabízí se nový model Galaxy J3 (2017), který má velmi blízkou výbavu čítající 5palcový HD displej nebo 16GB interní paměť. V jeho případě se však musíte smířit s o tisíc korun vyšší cenou, což už není zanedbatelné.

Samsung Galaxy J3 (2017)

Rozměry143,2 × 70,3 × 8,2 mm, 142 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 4 Quad, 4×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 400 mAh, doba nabíjení: 2:07 hodin
lenovo-moto-e4
Klady
  • zajímavě vypadající modrá verze
  • bytelná konstrukce
  • uživatelsky vyměnitelná baterie
  • slušný displej
  • 16GB interní paměť
  • takřka čistý Android 7.1
Zápory
  • slabý hardware
  • pomalejší spouštění aplikací
  • videa zaznamenává jen v HD
Diskuze ke článku
Nick Cave
ve specifikaci je NFC ano, v článku zase že chybí..
ovládání je na pravé straně, nikoliv levé
ing anton
mobil pre socky? akoze uz aspon tych 400 eur dat za telefon v dnesnej dobe nevidim problem. som applista ale za slusny zaklad povazujem taky huawei p10 hoc sam by som to nikdy nekupil. ale aspon uz sa to da pozivat a nevyzera to ako plastova hracka z dracika.
Petr Tobiášek
Petr Tobiášek
off topic: neplánujete v brzké době recenzi Xiaomi MI A1 ?
Kulhavec
Sám mám telefon mnohem dražší protože ho využiju, ale například můj bratr kterej vydělává asi tak dvakrát tolik co ja, tak ma pořád starou nokii. Pro někoho prostě mobil neni priorita a radši si třeba koupí dovolenou nebo fajnový boty... Proto nemám rad kecy typu že levnej telefon si koupi jenom vůl...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze