Lenovo K9
recenze

Lenovo K9

Návrat, který stojí za to
16

Od levných smartphonů nešlo nikdy čekat zázraky. Postupem času se však vypracovaly do pozice schopných zařízení, která uživatelům nabídnou velké displeje a základní vstup do světa chytrých telefonů. Nové Lenovo K9 přidává sympatický vzhled, hned čtyři fotoaparáty a dokonce i moderní USB-C konektor. To vše v balíčku za necelé tři tisíce korun.

Lenovo si v posledních letech většina běžných zákazníků spojuje spíše s notebooky nebo tablety. Ze segmentu mobilních telefonů se výrobce stáhl, respektive pro telefony využívá značku Motorola. Změna, alespoň částečná, nastala letos během prázdnin. České zastoupení Lenova se rozhodlo, že se pokusí provětrat nejnižší třídu chytrých telefonů. Výsledkem je příchod Lenova K9, které však bylo například pro Čínu představeno již loni na podzim. Základní telefony však přeci jen stárnou pomaleji, a to znamená, že i po několika měsících má „Ká-Devítka“ co říci. Mezi její největší zbraně patří slušný displej a hardware, čtyři fotoaparáty a příznivá cena.

Technické parametry Lenovo K9

Kompletní specifikace
Konstrukce153,8 × 72,9 × 8 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P22, CPU: 8×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:10 hodin
Dostupnostsrpen 2019, 2 990 Kč

Obsah balení

Základní balení je na levný telefon nebývale bohaté. Samotný telefon je samozřejmostí. Dále nechybí koncovka nabíječky a USB kabel. Výrobce také přibalil do bílé barvy zbarvená špuntová sluchátka. Navrch budoucí majitelé získají základní silikonové pouzdro a také ochrannou fólii na displej, kterou si je nutné nejprve nalepit.

Líbilo se nám
  • v balení navíc ochranné pouzdro
  • praktická fólie na displej

Konstrukční zpracování: neoriginálně líbivý

Vzhled Lenova K9 vás na židli neposadí, možná si jej dokonce zaměníte s nějakým Honorem staršího data vzniku. Na druhou stranu působí K9 svěže, a to především ve své třídě. Kromě námi testované modré varianty můžete sáhnout ještě po konzervativní černé. Je očividné, že mobil není letošní novinkou a i na poměry roku 2018 se jedná o zařízení striktně nehledící na moderní trendy. Nad i pod displejem jsou vcelku tradiční rámečky.

K9 působí svěže, především ve své třídě.

Zakulacené boky zajišťují skutečně velmi pohodlné držení telefonu. Pohled do tabulky specifikací, případně umístění telefonu na váhu, odhalí, že hmotnost činí 155 gramů. Plastový telefon však v ruce působí neskutečně lehkým dojmem. Před prvním zapnutím byste do něj klidně měli chuť vložit baterii – až tak lehce působí. Konstrukce ovšem není nijak uživatelsky rozebíratelná. Výjimkou je pouze šuplíček na levém boku, do kterého umístíte dvě nano SIM karty, případně jednu nano SIM kartu s paměťovkou.

Veškerá tlačítka najdeme naopak na pravém boku. Sestava je to ryze tradiční. Zcela nahoře jsou dvě tlačítka regulující hlasitost, naopak nejníže je povrchově odlišná klávesa sloužící pro odemknutí a zamnutí telefonu. Lenovo K9 je však moderním kouskem a odemknutí můžete svěřit do rukou čtečky otisků prstů, jejíž místo je na zadní straně. Pracuje svižně a spolehlivě, především ale jde o konkurenční výhodu. U telefonů s cenou do tří tisíc korun není totiž její přítomnost obvyklá.

Lenovo K9

Spodní hrana je domovem nejen 3,5mm jacku, ale pozor, také USB-C konektoru. Lenovo K9 by mohlo významně přispět k tomu, aby se tento relativně nový konektor stal skutečně očekávaným standardem napříč všemi kategoriemi smartphonů. Ohledně zpracování nemáme k telefonu výtek. Konstrukce se neprohýbá a ani nijak nevrže, vše je tedy tak, jak má být.

Líbilo se nám
  • líbivý vzhled
  • 3,5mm jack
  • USB-C
  • pohodlně padne do ruky
  • čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • možná lehce retro vzhled

Displej: potěší velikostí i kvalitou, méně pak jasem

Čelní strana připomíná smartphony z období před zhruba dvěma lety. Displej je sice protáhlý, ale nemá žádný výřez ani průstřel, což si pochvalujeme. Rámečky nejsou nijak extrémní. Samotný IPS panel má 5,7 palce a HD+ rozlišení. K dispozici je automatická regulace jasu, ale její funkčnost není ideální. Důležité však je, že displej vykazuje velmi dobrou čitelnost venku i z ostrých úhlů. Nad zobrazovačem bdí poměrně velká informační LED, která zeleným poblikáváním upozorňuje na zmeškané události.

Lenovo K9
Líbilo se nám
  • slušný a dostatečně velký displej
  • dobře viditelná dioda
Nelíbilo se nám
  • problematický jas displeje

Zvuk: obyčejná klasika

Po zvukové stránce vás Lenovo K9 nijak zásadně nepřekvapí. Zvukové průduchy jednoho reproduktoru jsou na spodní hraně. Určitě jej nepřeslechnete, ale na poslech hudby primárně určen není. Dodávaná šputnová sluchátka pak dobře poslouží všem nenáročným posluchačům.

Lenovo K9

Výkon hardwaru: základ splněn

Lenovo model K9 osadilo osmijádrovým procesorem Helio P22 od MediaTeku a k němu připojilo 3GB operační paměť. Sestava mírně nadprůměrná, co se nižší třídy týká. Výkonu má telefon skutečně dostatek na všechny běžné operace a většinu her. Problémy jsou samozřejmě s těmi náročnějšími. Pro vaše data je připravena 32GB interní paměť, ze které je po prvním zapnutí k dispozici přibližně 23 GB. Naštěstí se však nabízí i slot pro paměťovou kartu.

Benchmarky
Líbilo se nám
  • slušná interní paměť
  • solidní výkon

Výdrž baterie: překvapivě slušná

V útrobách telefonu se nachází baterie o kapacitě 3 000 mAh, což je slušná nadílka pro levný telefon s nepřerostlým displejem. Ve výsledku tak Lenovo K9 nabíjíte obden, při středně náročném využívání, kdy je jas displeje po většinu času na nejvyšší hodnotě a neomezujete konektivitu k internetu. Samozřejmě při hraní her či navigaci lze baterii vybít i za několik hodin. Nabití není extra rychlé, jak je dnes obvyklé, ale běžné a spíše zdlouhavé. Z úplně vybité baterie se na 100 % dostanete za 2 hodiny a přibližně 10 minut.

Lenovo K9
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalé nabíjení

Konektivita: potlesk za USB-C

Majitelé Lenova K9 se mohou těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 6, což znamená teoretickou rychlost stahování až 300 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardů b/g/n. Nechybí ani Bluetooth ve verzi 4.1. NFC už zde není, což však u levného telefonu lze ještě odpustit. Satisfakce přichází s USB-C konektorem, který je u mobilů do tří tisíc věcí doslova neočekávanou.

Líbilo se nám
  • LTE
  • USB-C konektor

Fotoaparát: rekordní počet

Prodejním tahákem Lenova K9 by mohly být fotoaparáty. V součtu totiž na těle zařízení najdete hned čtyři – dva vzadu a dva vpředu. Velmi neobvyklý krok a u levných telefonů zcela nevídaný. Oba hlavní snímače, tedy ten vzadu i vpředu, mají 13megapixelové rozlišení. Naopak doplňkové sekundární mají 5 megapixelů a vždy slouží pro práci s hloubkou ostrosti.

Lenovo K9

Výsledky fotoaparátů bohužel nejsou nijak oslnivé. Pokud není slunný den, snímky trpí neostrostí, za což může samozřejmě lidská ruka. Ani větší snaha však nepřináší kýžené výsledky. S ubývajícím světlem roste ještě šum, který fotografie dále kazí. Souhrnně řečeno, Lenovo K9 se hodí jen na momentky během dne či jasného světla a následné prohlížení na jeho displeji. Na větším zobrazovači rychle vynikají všechny neduhy. Práce se sekundárními fotoaparáty je rychle po ruce v režimu „Stereo“. Rozmazání pozadí je regulovatelné a poměrně zdařilé. Opět zejména s přihlédnutím k ceně zařízení.

Ukázkové fotografie
Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn maximálně ve Full HD rozlišení, ale výsledky za mnoho nestojí. Telefon často přeostřuje a výsledkem je záznam, který je většinu času spíše rozmazaný, než ostrý.

Lenovo K9 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • čtyři fotoaparáty
  • slušný bokeh efekt
Nelíbilo se nám
  • nepříliš kvalitní běžné fotografie a videa

Software: starší, ale čistý

Jak jsme si řekli již výše, Lenovo K9 má v rodném listě rok 2018. Bohužel kvůli tomu je v něm nasazen starší Android 8.1 Oreo. Na druhou stranu je zde systém v takřka čisté podobě a funguje opravdu výborně. Vše je svižné a na nic se nečeká, na nižší třídu je to až těžce uvěřitelné. V prostředí po prvním zapnutí najdete hned několik her od Gameloftu. Jde však o demo verze, mnohdy o takové hry nebudete mít zájem, a tak je dobře, že jdou všechny bez mrknutí oka odinstalovat.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • výborná optimalizace
Nelíbilo se nám
  • starší verze Androidu

Zhodnocení a konkurence

Lenovo K9 přišlo na český trh z čista jasna. Nikým nečekáno a dost možná s nulovými ambicemi. Tím spíše si nás však získalo na svou stranu. Možná si kladete otázku: proč? Lenovo K9 může velmi dobře posloužit nenáročným uživatelům jako jakási vstupenka do světa chytrých telefonů. Případně je přímo předurčeno pro mladší děti. Výbava sice nijak zásadně neoslní, avšak to důležité Lenovo zvládlo na jedničku. Máme zde slušný displej, hardware a především dobře fungující prostředí. Zklamáním jsou fotoaparáty, naopak příjemným překvapením pak třeba USB-C, design nebo komfortní držení v ruce. Cena 2 990 Kč je pak zcela adekvátní a Lenovo K9 dokáže konkurenci potrápit.

Mezi konkurenty je nutné jednoznačně zařadit Xiaomi Redmi 7A, které má podobnou výbavu za stejnou cenu. Za Lenovem však zaostává menším displejem, chybějícími sekundárními fotoaparáty nebo menší operační pamětí. Výhodou Xiaomi je novější verze Androidu.

Xiaomi Redmi 7A 32 GB

Rozměry146,3 × 70,4 × 9,6 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 5,45" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 439, 4×1,95 GHz + 4×1,45 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Za stejné peníze můžete pořídit Honor 8S, který má modernější vzhled, podobně velký displej i téměř shodnou výbavu. Jeho výhodou je novější Android, naopak postrádá sekundární fotoaparáty a má menší operační paměť.

Honor 8S

Rozměry147,1 × 70,8 × 8,5 mm, 146 g
DisplejTFT IPS, 5,71" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio A22, 4×2 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 020 mAh

Lenovo K9 je lepší volbou i než Vodafone Smart V10. Má sice starší prostředí, ale lépe optimalizované a i co se týče výkonu, je na tom Lenovo přeci jen lépe. Přitom je dražší jen o pár desítek korun.

Vodafone Smart V10

Rozměry151,3 × 69,9 × 8,2 mm, 145 g
DisplejTFT IPS, 5,9" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 429, 4×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 2:26 hodin
lenovo-k9
Klady
  • fajn vzhled
  • slušný displej
  • informační LED dioda
  • dostatečný výkon
  • dobře optimalizovaný Android
  • příznivá cena
  • USB-C konektor
Zápory
  • špatné fotoaparáty
  • starší verze systému
  • pomalé nabíjení
Diskuze ke článku
xD
Hezké mínusy :D
Lolek
Kopíranti
Štěpán
Nerad šťourám, ale kde je ten videopohled? Nějak se mi jej nepovedlo najít. Pouze testovací video.
Štěpán
Ale abych jen nerejpal, musím uznat v té modré je to vzhledově opravdu pěkný telefon.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze