Lenovo A7000
recenze

Lenovo A7000

Solidní střední třída s kvalitním zvukem

Konkurence mezi tabletofony s úhlopříčkou kolem 5,5" je ve střední třídě stále tvrdší a výrobci se předhání, kdo nabídne lepší výbavu za slušnou cenu. Lenovu se to s modelem A7000 podařilo. Za necelých pět tisíc korun nabídne solidní výbavu včetně LTE a povedený design. Jak si vedl v naší recenzi?

Čínské Lenovo i díky akvizici Motoroly patří do pětky největších výrobců mobilních telefonů a jako takové nabízí kompletní portfolio telefonů. U svých produktů se snaží dosahovat dobrého poměru výkonu a ceny. Daří se mu to i u tabletofonu střední třídy A7000. Za cenu pod 5 000 Kč nabídne kvalitní výbavu zahrnující 5,5" HD displej, osmijádrový procesor, 2 GB RAM i LTE. To sice nenabídne 900 MHz pásmo, které u nás používá Vodafone, ale to se dá vzhledem k ostatním parametrům odpustit.

Lenovo A7000

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • datový kabel
  • nabíječka
  • sluchátka
  • ochranný kryt
  • manuál

Lenovo A7000 – videopohled

Technické parametry Lenovo A7000

Kompletní specifikace
Konstrukce152,6 × 76,2 × 7,9 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6752, CPU: 8×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:43 hodin
Dostupnostkvěten 2015, 4 999 Kč

Design a konstrukce: elegance bez extravagance

Lenovo A7000 je s rozměry 152,6 × 76,2 × 7,9 mm už poměrně velký telefon a i pokud máte velké ruce, tak budete mít problém obsáhnout celou šíři displeje. Na druhou stranu je to vcelku tenký telefon a s hmotností 140 gramů na své rozměry i lehký.

Lenovo A7000

Design telefonu kombinuje ostré boky se zaoblenými rohy a jemně vypouklým zadním krytem. Nečekejte žádné designové výstřelky. Vše působí usedlým dojmem. Platí to zvláště pro černé provedení, které jsme měli k dispozici na test. To však není nijak na škodu. Zaujmout by telefon mohl především konzervativnější uživatele. Kromě toho můžete mít telefon i v bílém provedení nebo v odvážnější kombinaci žluté a černé.

Přední strana telefonu je pokrytá lesklým sklem, ale ve zhasnutém stavu nesplývá v jednolitou černou plochu. Nad displejem je pouze štěrbina telefonního reproduktoru. Napravo od něj je pak čočka fotoaparátu a vedle barevná notifikační dioda. Škoda jen, že neupozorní, že je telefon vybitý, ani změnou barvy, když je nabitý. Senzorové popisky s bílými popisky mají tradiční rozmístění. Škoda jen, že nejsou podsvícené, což znesnadňuje orientaci při nedostatku světla, alespoň však mají vibrační odezvu.

Zadní strana telefonu z matného plastu je téměř prázdná. Pouze v rohu je se stříbrným okružím čočka fotoaparátu, pod kterou je duální přisvětlovací LED dioda. Kromě toho už je zde pouze drobný otvor sekundárního mikrofonu, jenž slouží k potlačení okolního zvuku. V horní části je pak už jen hlasitý reproduktor a nenápadné šedé logo výrobce.

Pod krytem najdete uživatelsky vyměnitelnou baterii. Teprve po jejím vyjmutí se dostanete ke slotům, pro dvě micro SIM karty a pro paměťovou microSD kartu.

Na pravém boku je podlouhlý regulátor hlasitosti a vypínač. Obě tlačítka jsou stříbrná a poměrně vystouplá. Dobře se tisknou, i když jsou docela tuhá. Na horní hraně je tradičně 3,5mm jack a vedle něj uprostřed microUSB konektor. Na spodní hraně je pouze otvor mikrofonu.

Technické zpracování je na dobré úrovni. Celý telefon je pevný a nijak se nekroutí, ani nevrže. Navíc potěší i to, že výrobce přibalil k telefonu jednoduchý čirý odolný kryt, který na něj jednoduše nasadíte, a ochrání před běžným poškozením. To zdaleka není běžné.

Displej: HD rozlišení na 5,5 palcích

Na 5,5" úhlopříčce nabízí Lenovo rozlišení 1 280 × 720 pixelů, což nám dává jemnost 267 ppi. Takto velkému displeji by možná více slušelo FullHD než HD, ale pokud nedisponujete skutečně ostřížím zrakem, tak s hrubším rastrem a jednotlivými pixely nebudete mít při běžném používání žádné problém.

Důležitější je, že je displej IPS a nabízí tak přirozené podání barev a syté tóny a široké pozorovací úhly. Ve výbavě samozřejmě nechybí ani automatická regulace jasu. Displej je bez problému čitelný i na přímém slunci. O přítomnosti odolného skla však výrobce mlčí.

Zvuk: První telefon s Dolby Atmos

Lenovo se hrdě chlubí, že A7000 je prvním mobilem na trhu, který je vybaven zvukem s certifikací Dolby Atmos. Ten je určen především pro kina a slibuje dokonalý prostorový zvuk, který diváka vtáhne přímo do děje. S telefonním reproduktorem ani sluchátky tak dokonalého zážitku nemáte šanci dosáhnout a spíše se tak jedná pouze o marketingovou nálepku.

Tolik vychvalovaný Dolby Atmos má v telefonu podobu pouze propracovaného ekvalizéru s několika režimy virtuálního prostorového zvuku. Přesto je však nutno říci, že zvukový projev telefonu je v případě hlasitého reproduktoru i sluchátek nadprůměrný. Je dostatečně hlasitý a dobře prokreslený a plastický včetně basů. Suma sumárum – telefon hraje velmi dobře, s Dolby Atmos, které znáte z kina, to však při běžném poslechu hudby nemá nic společného.

Baterie a výdrž: nechybí úsporný režim

A7000 dostalo do vínku vyměnitelnou baterii s kapacitou 2 900 mAh. Při středním používání, které zahrnuje i celodenní synchronizaci přes mobilní data a kromě volání i komunikaci přes IM a občasné surfování po internetu se jedná o typický jednodenní telefon, který ráno odpojíte od nabíječky a před spaním připojíte. Nutno však říci, že tuto úlohu zvládá s přehledem a na konci dne mu stále zbývá čtvrtinová až třetinová rezerva.

Pokud se chováte střídměji, tak se můžete dostat i na dvojnásobek. Toto je však individuální a záleží na vašich osobních preferencích a způsobu využívání telefonu.

Lenovo vybavilo telefon podrobným správcem nabíjení, kde můžete aktivovat úsporný režim displeje a grafického jádra, který sníží jeho výkon a tím i spotřebu. Po vzoru dalších výrobců je zde i režim maximální úspory energie, který můžete zapnout buď manuálně, nebo se může automaticky aktivovat, když úroveň baterie klesne pod 15 procent. V tomto režimu se nejen sníží výkon a omezí většina úloh na pozadí, ale můžete pouze volat, posílat SMS a nastavit si budík, což vám dá pár hodin navíc.

Lenovo A7000

Telefon jsme podrobili také standardizovanému testu, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo streamováno video v kvalitě 720p. Testovaný telefon v něm dosáhl výsledku 8 hodin 2 minuty, co je velice dobrá hodnota. Pro srovnání nižší model Lenovo A6000 s o půl palce menším displejem, ale i menší kapacitou akumulátoru vydržel přehrávat stejné video 6 hodin a 55 minut.

V testu nabíjení se A7000 nabilo za hodinu na 30 procent kapacity akumulátoru. Na 80 procent to telefonu trvalo za 2 hodiny 50 minut a plný stav hlásil za dlouhé 3 hodiny 43 minut, žádný rychlík to tedy rozhodně není.

Hardware a výkon: osm jader a 2 GB RAM

Srdcem Lenova A7000 je osmijádrový 64bitový MediaTek MT6752m. Každé jeho jádro je taktováno na 1,5 GHz. To doplňuje grafický akcelerátor ARM Mali760 MP2. Potěší přitom fakt, že výrobce nezabil takto výkonný čipset nedostatkem RAM, ale telefonu jí nadělil rovné 2 GB. Z těch vám při prvním spuštění zbývá 1,1 GB. Telefon je i přes úpravy systému velice svižný a vše běhá dokonale plynule i v náročných 3D hrách. Nikde se nesetkáte se záseky nebo s tím, že byste museli zbytečně čekat.

Paměť má papírově kapacitu 8 GB, ze kterých vám po prvním spuštění zbývá jen 3,69 GB, protože je součástí softwarové výbavy velké množství bloatwaru včetně několika her, jako je například Asphalt 8. Telefon však rovněž podporuje microSD karty, a to až do kapacity 32 GB. Nainstalované aplikace není možné na kartu přesunovat, ale je možné vybrat jí jako výchozí úložiště a rovnou na ní instalovat. Velkou paměťovou kartu si tak kupte rovnou a velké hry instalujte na ni, abyste pak o svůj pracně dosažený postup ve hře při její odinstalaci z vnitřní paměti nepřišli.

Telefon jsme samozřejmě podrobili i našim standardním benchmarkům:

  • AnTuTu 64-bit 5.7.1 - 42 991 bodů
  • NenaMark 2 - 63,1 fps
  • Vellamo benchmark - 1 016 bodů (Metal), 1 906 bodů (Multicore), Chrome 2 826 bodů (Chrome), UC Browser 1 520 bodů (UC Browser), Android Browser 2 455 bodů (Android Browser)
  • Quadrant - 18 240 bodů
  • 3DMark - 9 152 bodů
  • Operační systém a uživatelské prostředí: inspirace iOS se nezapře

    Lenovo patří k těm asijským výrobcům, kteří si Android výrazně upravují a zároveň k těm, kteří se zhlédli v iOSu od Applu a snaží se mu Android připodobnit. Hlavním rysem nadstavby VibeUI 3.0, která v tomto případě běží nad Androidem 5.0 Lollipop, je kromě pro Asii typických křiklavých barev a pro Evropu možná trochu infantilní grafiky, především absence samostatného menu s aplikacemi. Ty tak máte, ať již samostatně nebo ve složkách nasypané na domácích obrazovkách. K nabídce widgetů se pak dostanete dlouhým stiskem na domácí obrazovce.

    K dispozici jsou v základu tři domácí obrazovky, mezi nimiž se dá rotovat v nekonečném pásu. Další se automaticky přidávají a mažou, když na ně přetáhnete nějaký obsah.

    Notifikační lišta funguje podobně jako v čistém Androidu 5.0, ale i zde Lenovo provedlo pár změn a ty jsou rozhodně k lepšímu. Máte na ní k dispozici hned 15 zástupců, které reprezentují ty nejpoužívanější funkce. Jak již bylo řečeno výše, celý systém je krásně plynulý a ani nadstavba ho nijak nezpomaluje.

    Fotoaparát a videokamera: duální LED to nezachrání

    Lenovo A7000 nabízí vzadu fotoaparát s 8Mpx rozlišením, dobrou světelností f/2.2 a autofokusem, který doplňuje integrovaná duální přisvětlovací LED dioda. Moje největší výtka, kterou k tomuto fotoaparátu mám, přitom nesměřuje na jeho obrazovou kvalitu nebo nedostatek funkcí, ale na nešikovné umístění. Tím, že je až v rohu, se vám budou při držení na šířku plést prsty přímo před čočku.

    Fotoaparát nabízí řadu scénických režimů, efektů, panorama, HDR, nastavení vyvážení bílé a ISO. Samospoušť byste však hledali marně. Ani sebevíc scénických režimů však nezastře fakt, že fotoaparát je spíše podprůměrný.

    Při dostatku světla jsou snímky vcelku použitelné a poměrně ostré, byť se někdy můžou objevit problémy s podáním barev. Pozor si nicméně musíte dát na protisvětlo, které mu příliš nesvědčí. Má sklon přepalům. V tmavých částech se navíc objevuje šum. Zklamáním jsou pak snímky při nedostatku světla a situaci nezachrání ani duální LED dioda. Snímky jsou výrazně degradované šumem. Na momentky a občasné cvakání to však postačí.

    Video je možné nahrávat ve FullHD (1 920 × 1 080 pixelů) s 30 snímky za vteřinu. Video je plynulé a bez zasekávání a jinak o něm platí to, co o fotografiích. Tedy při dobrých světelných podmínkách je použitelné. Při nedostatku světla jeho kvality rychle upadají.

    Lenovo A7000 – testovací video, 1080p, exteriér

    Vepředu je pak pětimegapixelový fotoaparát, což ocení zejména příznivci selfie. Jeho kvality jsou na selfie i videohovory na Skype použitelné. Byť je samozřejmě vybavený fixfokusem a postrádá přisvětlovací diodu. Díky tomu je také jeho obrazová kvalita mnohem citlivější na dostatek světla.

    Multimediální funkce: standardní výbava i předinstalované hry

    K přehrávání hudby nabízí telefon aplikaci Hudba Play, která umožňuje přehrávat jak hudbu, která je uložena přímo v telefonu, tak i tu z cloudu. Přes ekvalizér v aplikaci Dolby Atmos si pak můžete nastavit parametry zvuku přesně podle vašeho gusta. V případě, že by vám vlastní hudba nestačila, je zde i FM rádio s RDS a možností nahrávání.

    Pro prohlížení fotografií najdete v telefonu extrémně jednoduchou Galerii, která nabízí pouze zobrazení podle alb a podle časů. Navíc je zde předinstalovaná i aplikace Fotky od Googlu, které umožňuje automatické zálohování fotografií v cloudu i prohlížení online alb.

    Také na přehrávání videa máte k dispozici klasický přehrávač. Ten si poradí s MP4/H.264. Přehraje i video ve FullHD kvalitě. Na podporu titulků pak můžete také zapomenout. Videa z YouTube si přehrajete přes předinstalovanou aplikaci.

    Z další multimediálních aplikací můžeme zmínit například aplikaci pro nákup knih TXTrebooks. Je zde ale také řada předinstalovaných her v čele s Asphaltem 8 nebo Spidermanem.

    Telefonování: standard Androidu

    Aplikace Telefon i Kontakty nabízí v podstatě standardní výchozí funkce z Androidu. Lenovo v tomto ohledu nic nového nevymýšlelo a ani to není potřeba.

    V aplikaci kontakty si můžete vybrat, ze kterého zdroje chcete zobrazit kontakty i jak je řadit. Stejně tak jsou standardní i další funkce. Při zakládání kontaktu si můžete vybrat, kam chcete kontakt uložit. Kromě jména a řady telefonních čísel, můžete ke kontaktu přiřadit fotografii, email, skupinu, ale i celou řadu dalších polí s údaji. S telefonním seznamem je možné synchronizovat celou řadu účtů ze sociálních sítí, emailů i třeba Skypu. Jednotlivé kontakty z nich libovolně rozdělovat i spojovat.

    Zprávy a email: klasická nabídka

    Pro SMS a MMS je zde předinstalovaná standardní aplikace Zprávy, která má pouze upravený vzhled ikon. Šikovná je při otevření nové zprávy nabídka s nejčastěji používanými kontakty, což zrychluje zadání příjemce. Jinak aplikace nabízí vše, na co jsme zvyklí. Zprávy se řadí do konverzací a doručenky se zobrazují jako zatržítka u jednotlivých zpráv.

    Na emaily je tu aplikace Gmail, která již podporuje i emailové účty jiných poskytovatelů. Stále jsou tu však zachovány dvě ikony – Gmail a E-mail. I když kliknete na E-mail otevře se Gmail. Zdá se tedy, že je tato ikona už nadbytečná.Z klientů IM zde naleznete kromě Google Hangouts předinstalovaný i Skype.

    Lenovo A7000

    Pro zadávání textu přitom máte k dispozici standardní klávesnici Androidu, která nabízí český slovník i podporu psaní tahem prstu. Pokud vám však nevyhovuje, nic vám nebrání doinstalovat si z Google Play jinou. Škoda, že Lenovo nepoužilo stejný střídmý přístup i v otázce bloatwaru.

    Organizační funkce: pouze základ

    Co se týče organizačních funkcí, musíte se v případě A7000 spokojit se standardem, zbytek si díky Google Play můžete kdykoliv doinstalovat. K dispozici je zde pouze klasický kalendář od Googlu. Poznámky pak reprezentuje předinstalovaný Evernote. Dále je zde samozřejmě kalkulačka, budík, časovač, stopky a světový čas, diktafon nebo správce souborů. Kancelářský balík si však budete muset doinstalovat sami.

    Navigace a GPS: předinstalovaná offline navigace

    K navigování je Lenovo A7000 vybaveno podporou GPS, kterému ke zpřesnění pomáhá A-GPS a Wi-Fi. Naopak GLONASS, který je stále častější, chybí. To však neplatí o elektronickém kompasu. Navigování jako takové funguje bez problémů. Nalezení a zafixování polohy trvá v řádu sekund a telefon nemá problém držet signál ani v místech s horším výhledem na oblohu, jako jsou městské ulice nebo les.

    Z navigačního softwaru jsou zde v první řadě předinstalované Google Maps. Kromě toho však zde najdete předinstalovanou i celosvětovou offline navigaci Route 66. V ní si přes in-app nákup můžete pořídit trvalou licenci, která u České republiky vyjde na 14,99 eur (410 Kč). Vyplatí se však připlatit si spíše celou Evropu, která vyjde na 19,99 eur (540 Kč).

    Datové funkce a konektivita: u LTE chybí 900 MHz

    Lenovo A7000 nabízí LTE Cat 4 s maximální rychlostí 150 Mb/s v případě stahování a 50 Mb/s při nahrávání. LTE funguje na frekvencích 800 MHz / 1800 MHz / 2100 MHz / 2300 MHz / 2600 MHz, takže uživatelé Vodafonu mají smůlu, protože tento operátor pro LTE na venkově intenzivně využívá pásmo 900 MHz. Kromě LTE jsou zde i rychlá mobilní data HSPA+. Nutno však zdůraznit, že rychlá data fungují pouze na primární SIM. Ta druhá si musí vystačit pouze s 2G.

    Nechybí však Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n s funkcí Wi-Fi Hotspot. Bluetooth je k dispozici v úsporné verzi 4.0. Podpora NFC nicméně chybí. Telefon je možné připojit i přes kabel pomocí microUSB 2.0.

    Pro prohlížení internetu máte v telefonu kromě Chromu předinstalovaný i méně běžný UC Browser. Oba fungují bezproblémově i při větším počtu otevřených oken a záleží čistě jen na vašich osobních preferencí, který použijete.

    Funkce Dual SIM: 3G pouze na jedné SIM

    Jak již bylo řečeno výše, rychlá mobilní data jsou k dispozici pouze na primární SIM. Jinak je práce s oběma SIM standardní. Můžete si zvolit, která SIM karta bude primárně sloužit k hovorům, datům, SMS zprávám či videohovorům. Samozřejmě, pokud z jedné SIM kartě telefonujete, tak na druhé jste nedostupní, ale jestliže na jedné kartě stahujete data, stále zůstáváte dostupní na druhé kartě. Telefon však můžete samozřejmě bez problémů používat i jen s jednou SIM.

    Zhodnocení a závěr: kvalitní zvuk i vysoký výkon

    Lenovo A7000 má i přes poměrně střízlivý a nenápadný design něco, čím může zaujmout celou řadu potenciálních zájemců, a to kombinaci vysokého výkonu a příznivé ceny. Za necelých 5 000 korun získáte povedený telefon s dobrým dílenským zpracováním, kvalitním displejem a zvukovým projevem. Rovněž potěší i odladěný systém, u kterého se nesetkáte s žádným zasekáváním nebo zamrzáním. Vše je příjemně plynulé.

    Lenovo A7000

    Nic však není dokonalé a ani tomuto přístroji se nevyhnuly drobné chyby. Mezi ně patří někdy nepřesvědčivý fotoaparát, příliš bloatwaru nebo absence pásma 900 MHz u LTE, díky čemuž zejména klienti Vodafonu pravděpodobně sáhnou spíše po některém z konkurenčních přístrojů. Škoda je i chybějícího podsvícení senzorových tlačítek nebo absence NFC.

    Žádný z těchto nedostatků však není natolik zásadní, aby se nedal odpustit, snad vyjma LTE, pokud jste zákazník Vodafonu. Přednosti tohoto telefonu převažují nad jeho nedostatky a za pět tisíc korun ho je možné doporučit jako dobrou koupi. I konkurence má však nicméně co nabídnout.

    Konkurence

    Za nejbližší konkurenci bychom mohli pravděpodobně označit Xiaomi Redmi Note LTE. Velikostně je jen o pár milimetrů ve všech rozměrech větší, ale se 199 gramy podstatně těžší. Displejem i velikostí vnitřní paměti a RAM se podobá Lenovu. Hlavním rozdílem je však čipset, kdy Xiaomi sází na Qualcomm Snapdragon 400. I když také nabízí LTE i zde chybí pásmo 900 MHz. Xiaomi Redmi Note LTE můžete mít za obdobnou cenu jako Lenovo A7000. Pohybuje se pod pěti tisíci korunami.

    Další alternativou na Androidu může být i Huawei Ascend G7, který nabízí shodný displej a platformou se podobá Xiaomi Redmi Note. Proti oběma mu však chybí LTE a má dvojnásobnou kapacitu interní paměti. Jeho hlavním tahákem je však kvalitní kovové tělo, které mu dává punc exkluzivity. Jeho cena se pohybuje kolem 6 500 Kč.

    Huawei Ascend G7

    Novinkou, která by mohla Lenovu výrazně zatopit je však Vodafone Smart Ultra 6, který se právě začíná prodávat u Vodafonu za příjemných 4 977 Kč. Pokud nelpíte na značce a nevadí vám brandované telefony, dostanete přístroj, který A7000 v řadě parametrů překonává. Počínaje displejem, který na stejné úhlopříčce nabídne FullHD, dvojnásobnou interní pamětí a konče LTE, které pracuje i na frekvenci 900 Mhz.

    Ne, každému musí vyhovovat Android. Microsoft jako alternativu na platformě Windows Phone nabízí Lumii 640 XL, která má ještě o 0,2" větší displej, i když se stejným rozlišením jako Lenovo. Uvnitř je sice jen čtyřjádrový Snapdragon 400 a 1 GB RAM. Windows Phone však není tolik náročný na velikost RAM jako Android a toto mu na plynulý chod zcela dostačuje. Ve verzi s LTE na jednu SIM za něj zaplatíte 6 490 Kč.

    Microsoft Lumia 640 XL
    lenovo-a7000
    Klady
    • LTE
    • odladěný systém
    • výkonný hardware
    • kvalitní displej
    • povedený design
    Zápory
    • U LTE chybí 900 MHz
    • nepřesvědčivý fotoaparát
    • příliš bloatwaru
    • nepodsvícená tlačítka
    Diskuze ke článku
    mk
    Děkujeme, že video je soukromé!
    templarjee
    Kde se dá telefon sehnat ve žluté verzi? Všichni CZ/EU obchodníci mají jenom bílou/černou. Díky.
    templarjee
    K recenzi: Huawei g7 podporuje všechna pásma LTE, takže jedna faktická chyba. Druhá věc je, že Xiaomi nepodporuje ani 800 Mhz frekvenci LTE a proto by i tento fakt měl být zmíněn v recenzi (vzhledem k tomu, že se jedná o u nás nejrozšířenější frekvenci).
    spaidy96
    Jste si jistí že nemá Glonass?Tento čip jej totiž podporuje a u lenova p70 ze stejným čipem jste milně říkali že Glonass nemá. Není první telefon s Dolbi atmos Lenovo a6000?

    Načíst všechny komentáře

    Přidat názor

    Nejživější diskuze