Inovativní platební metody: Curve
recenze

Inovativní platební metody: Curve

Třetí díl našeho čtyřdílného seriálu
4

Ve třetím díle našeho miniseriálu o inovativních platebních metodách se zaměříme na službu Curve. Ta má stejně jako Revolut své kořeny ve Velké Británii, kde získala na popularitě. Curve stejně jako Revolut i Twisto nabídne výhodnější kurz při nákupech v zahraničí, avšak kromě toho má v rukávu ještě jeden trumf. Nejen na ten se v dnešní recenzi zaměříme.

Na mobilenet.cz jste se již mohli detailně seznámit s platební službou Twisto, která má své kořeny v České republice, i s fintech startupem Revolut. Obě služby sice míří trochu jiným směrem, přesto mají mnohé společné. Náš výčet by však nemohl být kompletní, kdybychom mezi dominantní hráče s celosvětovou působností nezařadili službu Curve.

Ta stejně jako Revolut pochází z Velké Británie, kde vzbudila obrovský zájem. Fintech startup Curve se pak samozřejmě chytil své šance a nabídl své dovednosti v dalších zemích. Skvělou zprávou je, že Curve bez problémů funguje i v České republice. My se tak na službu můžeme detailně zaměřit v tomto článku.

Seznámení se s Curve

Už víme, že Twisto je platební aplikace, která zjednodušuje nakupování i platby, a to jak on-line, tak v kamenných obchodech díky platební kartě a platebnímu náramku. V případě Twista vždy hospodaříte s přiděleným finančním limitem. Revolut je v podstatě předplacenou kartou, která vám umožní výhodou směnu kurzů. Vyplatí se tak prakticky všem zapáleným cestovatelům. Jak ale odhalila naše recenze, i zde je potřeba mít se na pozoru. Curve na to jde od počátku trochu jinak. I když stejně jako Twisto a Revolut nabízí výhodnější směnu při nákupech v zahraničí než většina tuzemských bank, primárním cílem je sjednoceních vašich platebních karet. Určitě to znáte. Peněženka se neustále rozrůstá o další platební karty různých bank a institucí a namísto elegantního placení jen hledáte „tu pravou“. A je přitom jedno, zda kombinujete debetní a kreditní karty, případně jen máte více běžných účtů a k nim separátní karty.

Curve: One card for all your accounts

Curve je kartou, která si chce podmanit všechny vaše karty. Curve počítá s tím, že nechcete vaše banky měnit, jen chcete lépe a jednodušeji spravovat své finance. Teoreticky by tak mělo stačit nosit s sebou pouze jednu kartu od Curve a banky přitom můžete nechat „žít svým životem“. Stejně jako v případě Revolutu lze služeb Curve využívat jen skrze mobilní aplikaci pro iOS a Android – webové prostředí nenabízí. Aplikace prozatím není počeštěna, ale je velice intuitivní a základní slovíčka si přeloží téměř každý.

Kromě sjednocení platebních karet má Curve ještě jednu obrovskou výhodu, kterou žádná konkurenční služba podobného rozsahu nenabízí. Curve totiž zprostředkuje cestování časem (Go Back in Time). Nevěříte? Dobře, v reálném čase vás Curve karta nepřenese, ovšem vaše platby ano. Pokud si totiž během pár dnů uvědomíte, že jste namísto debetní karty uhradili váš nákup kreditkou, můžete pár kliknutími přesunout vaši platbu na jinou přidanou kartu ve vašem účtu.

Je pro vás Curve v(ý)hodný?

Ještě než se podíváme na všechny dovednosti Curve, uděláme si malý kvíz. Pokud se ztotožníte s následujícími body, bude pro vás Curve zřejmě vhodný:

  • za své nákupy nejčastěji platím debetní/kreditní kartou
  • v peněžence mám množství platebních karet, které mi překáží – rád bych je sjednotil do jedné
  • ocenil bych zpětnou možnost výběru platební karty pro úhradu svých nákupů
  • nahodile či pravidelně cestuji do zahraničí a nerad s sebou vozím větší hotovost / nevěřím směnárnám
  • rád a často platím na internetu v zahraničních e-shopech
  • o své finance se starám primárně skrze mobilní aplikaci – webovou mutaci nevyžaduji

Objednáváme a aktivujeme Curve

Pokud vás Curve zaujal, můžete přistoupit k objednávce. Nejjednodušší cesta vede přímo přes aplikaci, která je dostupná jak pro Android, tak také pro iOS, a to zcela zdarma. Odkaz pro stažení si můžete vygenerovat i skrze oficiální stránky startupu.

Po stažení aplikace se dostanete k procesu registrace. Není tomu tak dávno, co bylo nutné vyčkat na moment, kdy na vás přijde řada. Někdy to trvalo pár dnů, jindy i pár týdnů. Celý proces jste mohli urychlit doporučením svých přátel. Nově však čekat nemusíte. Samotné „registrační kolečko“ zahrnuje zapsání vašich osobních údajů včetně adresy a je rovněž nutné přidat první kartu, kterou budete chtít v rámci služby Curve používat. Díky tomu si Curve ověří nejenom to, že o službu máte opravdu zájem, ale pomůže to také k dalšímu ověření vaší osoby.

Stáhnout Curve: One card for all your accounts

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

V rámci přidání karty vám Curve a vydavatel karty z účtu strhnou po jednom poplatku. V popisu platby pak naleznete speciální kód, který následně zapíšete přímo do aplikace. Tím se proces aktivace uzavře a nezbude tak již než počkat na doručení karty. V našem případě dorazila zhruba do dvou týdnů. Doplníme že Curve spolupracuje s vydavatelem karet Mastercard, tedy stejně jako Twisto či Revolut. Doručení karty je zdarma. Samotná karta je v rámci základního tarifu rovněž zcela zdarma, benefitní variantu si představíme později.

Aktivace karty Curve probíhá přímo v aplikaci.

Jakmile kartu obdržíte, je na čase ji aktivovat a tím tak zpřístupnit všechny její výhody. Samotná aktivace probíhá přímo v aplikaci, ve které potvrdíte přijetí karty a následně budete vyzváni k zapsání posledních 4 čísel karty. Veškeré údaje se na kartě nachází na rubové straně, což může někoho překvapit. V našem případě neproběhla aktivace na první pokus správně. Jde o to, že Curve může chtít dodatečné ověření a zvláště u zájemců mimo Velkou Británii této možnosti dost často využívá. Nejde však o zásadní problém – stačí napsat e-mail na podporu Curve, která vám obratem zašle speciální zašifrovaný odkaz, kde budete vyzváni k pořízení fotografie sebe i svého dokladu, a to z takové vzdálenosti, kdy bude zcela nezpochybnitelné, že se opravdu jedná o vaši osobu.

Curve: One card for all your accounts

Samotné ověření zabere pár hodin a následně se můžete vrátit zpět do aplikace, kde zadáte požadovanou čtveřici posledních čísel vaší karty. A to je vše, nyní je již karta Curve plně funkční. Ještě než se dostanete do hlavního menu, zobrazí vám aplikace upozornění o zobrazení přiděleného PIN k vaší nové kartě. PIN je generován automaticky a jeho podobu nelze ovlivnit jinak než v bankomatech. Tento PIN zadáte vždy, když budete kartou Curve platit. Má tedy přednost před PINem karty, kterou následně do Curve přidáte.

V rámci registračního procesu je zvýšená ochrana zcela logická. Při samotném registračním procesu po vás Curve občanský průkaz nepožaduje, a tak je nutné zkontrolovat veškeré vámi uvedené údaje z registračního procesu. V některých případech Curve požádá i o další důkazy, například o fakturu za plyn či telefon. Dopředu tedy nelze přesně určit, jaký stupeň ověření Curve zvolí přímo u vaší osoby. Doplníme že pokud se společnosti Curve nebude cokoli pozdávat a vy nebudete ochotni dodat požadované doklady, účet vám bude uzavřen.

Správa karet

Po méně příjemném kolečku s ověřením vaší osoby se již dostanete do hlavního menu aplikace Curve. Zde již vidíte přidanou platební kartu a zároveň virtualizovanou kartu Curve, na kterou se ukládají různé bonusy, například za doporučení, případně cashback. Pokud chcete získat 5 liber, stačí se zaregistrovat pomocí jednoho ze stovek speciálních kódů, které šíří sami uživatelé.

V tomto okamžiku se nabízí možnost přidání dalších platebních karet, které máte v peněžence. Ověření probíhá stejným způsobem. Kartu můžete nafotit, přičemž aplikace si údaje přepíše sama. Následně stačí doplnit CVC/CVV kód a počkat na stržení částky z vašeho účtu. V popisu transakce naleznete speciální kód, který opět zapíšete do aplikace, čímž autorizaci další karty dokončíte. Poplatek se vám na účet vrátí během pár dnů, přičemž závisí na vaší bance, jaký poplatek bude stržen. Někdy se jedná o řády korun, v jiných případech jsme museli uvolnit 1 libru, tedy zhruba 30 korun. O své finance však v žádném případě nepřijdete, jedná se pouze o blokaci.

Aktivace karty

Do aplikace můžete přidat pouze karty Visa, případně Mastercard – Curve nepodporuje karty American Express, Maestro, Diners Club, JCB nebo UnionPay. Zároveň do aplikace nepřidáte anonymní předplacené platební karty. Problém bohužel může nastat i s kreditními kartami, případně s kartami některých tuzemských bank, u nichž karta Curve neprošla bezpečnostními předpisy (například u Raiffeisenbank). Zde se však vyplatí kontaktovat banku, která může udělit výjimku. Vždy je navíc třeba zkontrolovat, že na dané kartě máte povolené platby na internetu. Nám se do aplikace podařilo bez problémů přidat běžnou debetní kartu od Twista, Equa bank, MONETA Money Bank i Revolutu.

Některé platební terminály, například na benzínových stanicích, vyžadují u karet takzvanou předautorizaci, kdy si na vašem účtu zablokují určitou částku, aby si ověřily platnost vaší karty. Kupříkladu karta Revolut mívá s těmito předautorizacemi problém, ovšem karta Curve nikoli. Pokud byste přeci jen na problém narazili, stačí zaslat požadavek přímo na Curve, kde vám předautorizaci zpřístupní.

Curve: One card for all your accounts
Výběr karty k placení v aplikaci Curve

Jak probíhá samotné placení? Jednoduše. Pokud chcete platit vybranou platební kartou, stačí v aplikaci otevřít záložku Wallet a vybrat si kartu, kterou byste rádi uhradili svůj nákup. Následně stačí potvrdit výběr, na což vás navíc upozorní i malá animace, která se při najetí na novou kartu automaticky spustí. Touto platební kartou budete následně hradit veškeré platby, a to až do okamžiku, kdy kartu ve správě karet Curve vyměníte. Aplikaci samozřejmě můžete zcela vypnout, případně vypnout i telefon, a Curve si vaši volbu bude stále pamatovat.

Co se týká správy samotných karet, přímo v nastavení můžete kartu přejmenovat pro snazší rozlišení, změnit obrázek karty (na výběr je několik přednastavených obrázků), případně změnit měnu karty. To je důležité primárně pokud přidáváte kartu navázanou na zahraniční cizoměnový účet. Přímo v nastavení si můžete nastavit také e-mailové upozornění, které vám dojde vždy, když se danou kartou uskuteční transakce. Jde vlastně o takovou nadstavbu, protože vás jinak informuje samotná aplikace formou notifikací.

Správa karty Curve

Už víme, že přímo v aplikaci můžete karty přidávat, autorizovat, měnit vizuální indikaci a mnohé další. Stále se však jedná o správu virtuálních karet a jedinou reálnou platební kartou k aplikaci je Curve. Samozřejmě i tuto kartu můžete detailně spravovat, a to konkrétně v první záložce Card, kde můžete kartu uzamknout pomocí příkazu „Lock Card“.

Správa karty

Karta je následně blokována do doby, než ji opět manuálně odblokujete. Dále si můžeme ve správě karty Curve nechat zobrazit PIN i vaše limity, případně nahlásit problém. Přímo ze správy lze rovněž měnit předplatné, na které se nyní podíváme detailněji.

Tarify

Když už jsme zmínili tarify, rozebereme si je podrobně. Stejně jako v případě Twista a Revolutu máte totiž na výběr tarif zdarma – zde Curve Blue, kterým se zaobírala předchozí kapitola – a také placený tarif. V případě Curve máte v České republice na výběr pouze jednu placenou možnost, která se nazývá Curve Black. V následující tabulce si obě možnosti srovnáme a přidáme navíc ještě Curve Metal, který si prozatím mohou užívat jen obyvatelé Velké Británie. V tabulce tento tarif uvádíme jen pro přehled – jeho benefitů u nás prozatím využít nelze.

V krátkosti se zastavíme ještě u limitů. V tabulce si můžete povšimnout rozdílných limitů při výběrech z bankomatu. Čím vyšší tarif, tím větší částka, kterou vám dovolí Curve vybrat bez příplatků. Pokud vyberete více, může vám Curve naúčtovat poplatek 2 % z částky, což však platí jen v momentech, kdy vybíráte z bankomatu v zahraničí a dochází tak ke směně měny. Pokud vybíráte v České republice z české karty, na které máte finance v korunách, žádné poplatky se vás netýkají, tedy alespoň pokud nevyberete více než 10×. Pokud ano, za každý další výběr si Curve naúčtuje půl libry, tedy asi 15 Kč. Příplatek ve výši 2 % se vás však týkat nebude, i kdybyste vybrali 20 tisíc korun, neb nedochází ke směně měn.

Stejně tak je nutné dávat si pozor na směnu. Pokud během 30 dnů utratíte více než 500 liber při směně měn (nakoupíte například na Amazon.de v eurech, ale karta je nastavena na české koruny), naúčtuje vám Curve poplatek 2 %. Pokud však budete nakupovat v dané měně (v České republice budete hradit českou kartou), tento limit se vás netýká. Limit se rovněž netýká tarifů Black a Metal, kde můžete směňovat až do výše 15/60 tisíc liber ročně (1 250 / 5 000 liber měsíčně) v rámci férového využívání služby. Následně se i zde dočkáte poplatku ve výši 2 %.

Curve Blue Curve Black Curve Metal
Provedení karty modrá plastová černá plastová kovová v modré, růžově zlaté či červené barvě
Cena karty (jednorázově) zdarma zdarma zdarma
Doprava zdarma zdarma zdarma
Měsíční předplatné zdarma *9,99 eur (≅ 256 Kč) 14,99 liber (≅ 447 Kč), případně 150 liber ročně (≅ 4 472 Kč)
Podporované karty Visa a Mastercard Visa a Mastercard Visa a Mastercard
Cashback 1 % u 3 vybraných obchodníků na 90 dnů 1 % u 6 vybraných obchodníků na 90 dnů 1 % u 6 vybraných obchodníků na 90 dnů
Směna měny bez příplatků do 500 liber měsíčně (6 000 liber ročně), poté + 2 % bez příplatků do 1 250 liber měsíčně (15 000 liber ročně), poté + 2 % bez příplatků do 5 000 liber měsíčně (60 000 liber ročně), poté + 2 %
Výběr z bankomatů ekvivalent 200 liber (≅6 000 Kč), ve vlastní měně neomezeně ekvivalent 400 liber (≅12 000 Kč), ve vlastní měně neomezeně ekvivalent 600 liber (≅18 000 Kč), ve vlastní měně neomezeně
Přesměrování plateb 14 dnů zpětně, maximálně 1 tisíc liber 14 dnů zpětně, maximálně 1 tisíc liber 14 dnů zpětně, maximálně 1 tisíc liber
Cestovní pojištění ×
Pojištění elektroniky ×
Pojištění odpovědnosti × ×
Pojištění kolize × ×
Přístup do letištních salonků × × × (v plánu)
Google Pay × (v plánu) × (v plánu) × (v plánu)
Apple Pay × (v plánu) × (v plánu) × (v plánu)

*) Dříve šlo kartu Curve Black získat za jednorázovou úhradu 50 liber bez dalšího předplatného. Tuto možnost bez náhrady zastoupilo předplatné.

Curve tento poplatek účtuje z důvodu výhodnější směny, než kterou vám účtuje vaše banka. Ta může účtovat poplatek, obvykle 2–5 % oproti středovému kurzu ČNB, díky čemuž se mohou takové nákupy nehezky prodražit. Právě Curve nabízí směnu bez poplatků, avšak jen do limitu 500 liber během posledních 30 dnů. V přímém srovnání s Revolutem jsme zjistili, že v případě směny docházelo u obou služeb jen k nepatrným rozdílům, maximálně v řádech pár setin korun (nákup v hodnotě 1 dolaru přepočetl Revolut na 22,97 Kč, Curve na 22,94, čili dokonce výhodněji než Revolut).

Stejně jako v případě Revolutu účtuje i Curve poplatek v případě směně měny během víkendu, kdy je uzavřen FX Market. V takovém případě Curve vychází z hodnoty před uzavřením a příplatek činí 0,5, respektive 1,5 %. 0,5 % navíc uhradíte v případě, že je vaše přidaná karta v následující měně: americký dolar, euro či libra. Pokud máte kartu s jinou podporovanou měnou, tedy typicky kartu v českých korunách, týká se vás příplatek právě 1,5 %.

Kromě limitů na směnu a příplatků za směnu o víkendu jsou zde i další limity, které je nutné si hlídat. Jde totiž o limity, které jsou postaveny výše než limity vaší karty, kterou máte v kartě Curve přidané. Jinými slovy: je jedno, že na vaší kartě například od Equa bank máte nastaven denní limit 80 tisíc korun – vždy je nutné hlídat si denní limity karty Curve, které jsou v tomto ohledu důležitější. Curve vám denně dovolí utratit ekvivalent 2 tisíc liber (zhruba 60 tisíc korun) a měsíčně jde o ekvivalent 5 tisíc liber (150 500 Kč, posledních 30 dnů). Curve vám také neumožní výběr více než 200 liber denně, což je u tarifu Blue zároveň i měsíční limit, pokud nechcete platit 2 % navíc. Existuje zde i roční limit, konkrétně 10 tisíc liber, tedy asi 301 tisíc korun.

Curve: One card for all your accounts

Jakmile vás Curve trochu pozná, respektive zjistí jak s kartou zacházíte, limity trochu uvolní. Nelze jednoznačně říci, kdy se tak stane. Může tedy uplynout měsíc, ale klidně také půlrok. Následně vám Curve denní limit zvýší na 3 750 liber (zhruba 113 tisíc), měsíční na 20 tisíc liber (602 tisíc korun) a konečně roční na 50 tisíc liber (1,5 milionu korun). Uvolní se i možnost výběru z bankomatu – denně vám Curve umožní vybrat až 1 tisíc liber (30 tisíc korun). I zde však platí, že i u nejvyšší Curve Metal máte zdarma výběry jen do výše 600 liber měsíčně a u Curve Blue pak jen 200 liber měsíčně. Následně hradíte poplatek 2 %.

Je tedy zcela jasné, že karta Curve je určena pro zájemce, kteří budou hradit běžné denní výdaje. Pro ty budou nastavené limity naprosto dostatečné. A pokud ne, stále můžete využít originální karty s vlastními limity.

Curve nabízí směnu bez poplatků, avšak jen do limitu 500 liber.

Tarif Curve Black se vyplatí především v případě, že máte v plánu často cestovat, oceníte vyšší limit pro výběry bankomatů, často směňujete měny a zároveň využijete cestovní pojištění. V ostatních případech se Curve Blue a Black neliší, což většinu z vás zřejmě přiměje pořídit si kartu Curve Blue, která je zdarma včetně dopravy.

Uživatelé ve Velké Británii mohou zvolit i tarif Curve Metal, který je, jak už víme, pro našince nedostupný – využít jej mohou jen obyvatelé Velké Británie. Metal je pro zájemce k dispozici od konce února a stejně jako u Revolutu Metal jde o kovovou platební kartu, a to hned ve třech variantách (modrá, růžově zlatá a limitovaná červená). V takovém případě by vás předplatné vyšlo na 15 liber (ekvivalent v eurech prozatím neexistuje) a oproti tarifu Black navíc získáte výběry až do výše 600 liber, pojištění odpovědnosti za škody do výše 25 tisíc liber a pojištění proti kolizím zapůjčených automobilů. Brzy přibydou i slevy na přístup do VIP letištních salonků. Je zřejmé, že v případě Curve Metal jde o velkou inspiraci řešením Revolut Metal, který si však může i našinec pořídit již nyní bez čekání.

Dovednosti: vrácení v čase oceníte

Nejvíce jsme byli zvědaví na možnost vrácení plateb, tedy Go Back in Time. Pokud omylem uhradíte platbu jinou kartou, než jste měli v úmyslu, máte 14 dní na to kliknout na detail platby a vybrat jinou platební metodu. Pokud takto přesměrujete platbu, na nové kartě se částka zablokuje, přičemž odblokování finančních prostředků na původní kartě proběhne do půlnoci daného dne. Pouze jednou se nám stalo, že se platba vrátila až po dvou dnech. Výhody celého řešení jsou jasné – můžete bez obav zaplatit například kreditní kartou a před koncem bezplatného období částku přesunout jinam. Jen je třeba počítat se dnem či dvěma navíc, kdy proběhne odblokovaní dané platby. Jednu platbu můžete přesměrovat pouze jednou, takže jeden nákup nelze přesměrovávat donekonečna, což je pochopitelné. Dalším menším omezením je maximální hodnota nákupu. Přesměrovat nemůžete částku vyšší než 1 tisíc liber, což je v přepočtu zhruba 30 tisíc korun.

Proces Go Back in Time

Curve se snaží i o navýšení finanční gramotnosti uživatelů. Proto vám v záložce Insights rozdělí platby podle mnoha aspektů. Pokud některou platbu označíte jako pracovní (Business), průběžně se můžete v této kategorii podívat na to, kolik utrácíte za firemní záležitosti a kolik za ty osobní. Curve vám také zvýrazní kartu, kterou platíte během daného měsíce nejčastěji. Curve rovněž umí rozpoznat, kde jste nakupovali. Snadno se tak můžete podívat na zajímavé grafy, za co v průběhu měsíce utrácíte nejčastěji. Potěší že každá kategorie má vlastní ikonku, což pomáhá k větší přehlednosti.

Opomenout nesmíme ani záložku Timeline. Ta funguje prakticky stejně jako například na Facebooku. Vidíte zde všechny platby, které jste uskutečnili, a to bez ohledu na to, jakou platební metodou jste svůj nákup uhradili. Pokud si tedy nejste jistí, zda jste v daný den provedli platbu správnou kartou, náhled do záložky Timeline jistě oceníte. Příjemným benefitem je možnost filtrování výsledků. Pokud tedy například víte, jakou částku jste hradili, ale nepamatujete si konkrétní den, můžete si takovou částku vyfiltrovat. Filtrovat můžete i podle kategorií výdajů, případně podle dané měny. Přímo z Timeline lze navíc platbu přesměrovat na jinou platební kartu (funkce Go Back In Time). Stačí kliknout na danou položku a v nově otevřené nabídce tuto možnost vybrat.

Cashback je ve výši 1 % po dobu 90 dnů.

Zmínili jsme rovněž možnost získání cashbacku z vašich plateb. Cashback je vždy ve výši 1 %, a to bez ohledu na to, jaký tarif používáte. Cashback však lze využít jen 90 dnů ode dne vybrání 3/6 obchodníků – následně již není možné cashback využívat, a to ani ve vyšších tarifech. Základní tarif nabízí cashback u 3 vybraných obchodníků, vyšší tarify nabízí dvojnásobek. Cashback se vždy přičítá ke kartě Curve, kde sbíráte jakékoliv bonusové peníze (například tedy i ty, které získáte za doporučení dalšího uživatele). V nabídce je velké množství obchodníků, u kterých lze cashback získat, avšak pro nás je zajímavých jen minimum. Jmenovitě se jedná například o Lidl, Spotify, Tesco, Starbucks, ASOS, H&M, IKEA, ZARA a pár dalších. V nabídce existuje několik dalších obchodníků, ovšem ti poskytnou cashback jen v momentě, kdy vlastníte kartu Curve Black či Curve Metal.

Funguje to samozřejmě i naopak. Pokud tedy sbíráte cashback kartou, kterou máte přidanou v aplikaci Curve, lze sbírat cashback i v případě, že platíte kartou Curve. Curve totiž vždy zasílá speciální kód transakce (Merchant Category Code), podle kterého vydavatel karty zjistí, za co byla platba provedena.

Zkušenosti: téměř bez problémů

Službu Curve jsme testovali několik týdnů a celkem jsme do ní přidali 4 karty: dvě klasické debetní, jednu „předplacenou“ Revolut kartu a jednu „kreditní“ od Twista. Implementace karet proběhla bez problémů. Curve dokonce pozná, o jaký subjekt se jedná, a rovnou danou kartu označí vizuálem (ikonou), který odpovídá dané instituci.

Rovnou můžeme prozradit, že za celou dobu testování se nám nestalo, že by platba skrze Curve neproběhla. Před nákupem jsme vždy v aplikaci ověřili, že opravdu budeme hradit vybranou platební metodou. Aplikace si vždy zapamatovala naši poslední volbu a nestalo se, že by se platba omylem uhradila z karty, z níž jsme platit nechtěli.

Jako bezproblémová se osvědčila i možnost přesunu finančních prostředků na jinou kartu. Je pravda, že jsme tuto funkci využili jen párkrát, ovšem vždy k naší spokojenosti. Mnoho lidí včetně nás zajímalo, zda jde kartu Curve použít při výběrech z bankomatu z přidané karty, která standardně tuto možnost nepodporuje, případně za ni účtuje poplatky. Jde o vcelku logický dotaz, protože vaše banka platbu kartou Curve označí jako nákup na internetu. Odpověď není tak jednoduchá. Například Twisto výběry kartou nepodporuje, avšak zpočátku (pár měsíců zpět) šlo díky kartě Curve vybrat hotovost i z Twista. To však po nějaké době takové výběry zablokovalo.

Podobná situace platí i u dalších kreditních karet. Pokud máte kreditní kartu a její vydavatel si účtuje poplatky za výběr, je vcelku reálné, že vám naúčtuje poplatek za výběr i v případě, že budete vybírat kartou Curve (kde budete mít kreditní kartu přidanou). Curve totiž odesílá speciální kód transakce (Merchant Category Code), díky kterému si vydavatel může snadno odvodit, o jaký typ platby se jednalo. Pokud tedy rozezná, že se jedná o výběr, rovnou vám může zaúčtovat poplatek. Curve toto upozornění koneckonců uvádí i na svých webových stránkách.

Největší pozor je nutné si dávat na DCC (Dynamic Currency Conversion) a poplatky za výběr. Stejně jako v případě Revolutu i u karty Curve hrozí, že při platbě v obchodě se vám strhne částka v ekvivalentu liber, protože terminál rozpozná, že se jedná o zahraniční platební kartu. V některých případech se terminál snaží vnutit DCC, což je častý trik obchodníků. Uveďme jeden příklad za všechny. Dejme tomu že nakupujete v supermarketu a máte hradit částku ve výši 550 Kč. Terminál však vyhodnotí vaši kartu jako kartu ze zahraničí a nabídne vám možnost úhrady v předpokládané měně karty, tedy v britských librách. K přepočtu použije vlastní kurz, který určuje právě DCC. Snadno se tak může stát, že namísto původní částky 550 Kč zaplatíte například o více než 100 Kč více, a to právě vlivem dvojího přepočtu (z korun na libry, a to ještě pomocí DCC kurzu).

Největší pozor je nutné si dávat na DCC.

Pokud tedy u terminálu, případně v bankomatu, zjistíte, že se vám nabízí DCC kurz, vždy je nutné takové doporučení odmítnout (obvykle stačí stisknout červené tlačítko na terminálu, případně vybrat možnost „pokračovat bez DCC“. Pouze v takovém případě se strhne částka, kterou opravdu chcete. Stejně jako u Revolutu doporučujeme mít se na pozoru a v případě nejistoty raději platbu stornovat a uhradit daný nákup jinou záložní kartou.

Dle našich zkušeností k vnucování DCC dochází například v Tescu, ale na podobný problém jsme narazili i v Bille, konkrétně u částky vyšší než 500 Kč. Pokud si však budete hlídat terminál, k žádnému problému nedojde. Obchodník totiž nesmí DCC kurz vnutit bez možnosti volby. Pokud by tak i přesto učinil a nedal vám na výběr, je nutné platbu ihned reklamovat.

V krátkosti se zastavíme také u karty Revolut. Pokud máte v plánu hradit vaše nákupy skrze kartu Curve, ve které budete mít nahranou kartu Revolut, je vždy nutné myslet na správné nastavení měny karty, které změníte v detailech karty na úvodní stránce aplikace Curve. Pokud budete kartou Curve platit v České republice, je nutné měnu karty Revolut nastavit na české koruny. Pokud odcestujete například do Francie, bude nutné přepnout měnu karty Revolut na eura. Jenom tak dosáhnete toho, že budete využívat nejvýhodnější kurz karty Revolut, protože přepočet provede právě Revolut a ne Curve.

Zmíníme také pár věcí, které Curve prozatím nepodporuje, i když se na některých dovednostech aktuálně pracuje. Curve například aktuálně nepodporuje přidání Curve karty do Apple a Google Pay. Na implementaci však společnost pracuje a dočkat bychom se mohli už letos. Curve dále neumožňuje přeposílání finančních prostředků mezi uživateli aplikace, ale i na tomto se dle slov zástupců společnosti pracuje. Rovněž přibude funkce rozdělení útraty, kde se Curve bude opět inspirovat fintechem Revolut.

Zhodnocení: hlídejte si terminály

Curve je skvělá služba pro všechny, kteří si chtějí ušetřit místo v peněžence. Pokud máte více než 3 platební karty, kterými často platíte, je vidina sjednocení karet pod jednu primární kartu velice lákavá. Potěší také cashback, případně levnější nákupy v zahraničí bez příplatku, které většinou tuzemské banky mají. I v případě Curve bohužel existují různá úskalí. Je třeba dávat si pozor na DCC, které by mohlo platby pořádně prodražit. Stejně jako v případě Revolutu je dobré mít se na pozoru před každou platbou – stačí jen letmý pohled na terminál a nesouhlasit s něčím, co sami nechcete. Nevýhodou je také fakt, že aplikace prozatím není počeštěna.

Pro našince dává největší smysl karta Curve Blue.

Možná stále nechápete, proč byste si měli Curve pořídit. Možná opravdu máte 3 karty a více, ovšem dohromady váží par gramů a to místo v peněžence stejně máte. Možná vás však přesvědčí vidina toho, že si kartu Curve můžete vzít tam, kam byste se báli vzít si klasickou kartu. Pokud Curve ztratíte, stačí ji v aplikaci během pár sekund zablokovat, zatímco vaše reálná karta leží bezpečně doma a vy tak nemusíte kontaktovat vaši banku – ke krádeži originální karty zkrátka nedošlo a vy tak nemusíte hradit poplatky za vydání nové karty k vašemu účtu. A to je již docela dobrý důvod, stejně jako možnost přesměrovat si platbu až 14 dnů zpětně na jinou kartu. Karta Curve stejně bude sloužit jen jako karta pro běžné potřeby, a to díky nastaveným limitům, kterým jsme se věnovali podrobněji v předcházející kapitole.

Curve bude do budoucna rozšiřovat nabídku svých služeb a my se už nyní těšíme, až bude Curve podporovat Google a Apple Pay. V ten moment získá služba další významný benefit a představa, že vám stačí na celý svět jen jedna virtualizovaná karta, je zkrátka lákavá.

Curve: One card for all your accounts
Již příště se můžete těšit na srovnání inovativních platebních metod

Pro našince dává největší smysl karta Curve Blue, ke které se neváží žádné pravidelné poplatky. Ano, pokud často vybíráte z bankomatů v rámci celého světa, lze uvažovat i o Curve Black, kde navíc získáte i cestovní pojištění. V takovém případě je však dobré si dopředu propočítat, zda se pravidelná investice do tarifu vyplatí. Za nás dostává Curve palec nahoru.

Dnešní díl o inovativních platebních metodách končí, ale nevěšte hlavu. Příště se můžete těšit na komplexní srovnání všech tří služeb, které jsme v rámci tohoto seriálu testovali.

Diskuze ke článku
denial
Tak som zvedavy este na zaverecne porovnanie.
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
Za mě jednoznačně Revolut. A to hlavně díky kvalitě služeb, ceníku, podpoře a hlavně má nejhezčí aplikaci.
Quido
Tak mám připojenou kartu, která má výběry po celém světe zdarma a zkusil jsem s ní výběr v bankomatu spořitelny. Výsledek byl, že první mi to nabídlo DCC, které když jsem odmítl tak mi to prostě napsalo, že blabla, že mi za výběr naúčtují poplatek za výběr o který navýší vybíranou částku. Takže pro výběry to moc použít nejde. Zkoušeno v 2019/11.
Quido
Pardón, nedopsal jsem výši poplatku, poplatek byl 125,- Kč, což je za výběr hodně.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze