Huawei Y6 Prime (2018)
recenze

Huawei Y6 Prime (2018)

Chce se líbit
8

Pokud patříte mezi ty méně náročné a hledáte ideální smartphone s příjemným poměrem ceny a výkonu, téměř pokaždé do svého výběru zahrnete i zástupce společnosti Huawei. Novým kandidátem by se mohl stát inovovaný Huawei Y6 Prime, který se chlubí slušnou výbavou čítající například i čtečku otisků prstů i povedeným designem.

Telefony značky Huawei jsou širokou veřejností obecně vnímané jakožto smartphony s výhodným poměrem ceny a výkonu. Dvojnásob to poté platí u značky Honor, jejíž modely v mnoha ohledech kopírují právě modely značky Huawei, ale cenově jsou ještě výhodnější. Pokud máte omezený rozpočet a poohlížíte se po novém kousku, je radno zařadit do svého výběru i nějaký kousek právě těchto značek. Dalším z řady „papírově“ výhodných smartphonů je Huawei Y6 Prime (2018), který za necelé 4 tisíce korun nabídne slušnou výbavu i design, který neurazí. Na nás bylo odhalit, zda je opravdu vše tak růžové, jak se na první pohled zdá.

Technické parametry Huawei Y6 Prime (2018)

Kompletní specifikace
Konstrukce152,4 × 73 × 7,8 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 425 MSM8917, CPU: 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 308
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2018, 3 999 Kč

Obsah balení: základ s nalepenou fólií navíc

V malé krabičce se kromě samotného telefonu nachází základní příručky a dále koncovka nabíječky, USB kabel a nástroj na vyjmutí slotu pro SIM/microSD kartu. Na sluchátka se nedostalo, některé může potěšit fólie na displeji nalepená přímo z výroby. Tu Huawei rád lepí téměř na každý svůj smartphone, v nižší střední třídě přítomnost fólie na displeji možná trochu vzbuzuje obavy z kvality krycího skla.

Huawei Y6 Prime (2018)

Konstrukční zpracování: plastový, ale aspoň někde matný

Ve střední třídě většinou žádné zázraky nečekáme, i když jsou výrobci, kteří umí překvapit i zde. Huawei se drží standardů, které nenadchnou, ale rozhodně ani neurazí. Y6 Prime (2018) je z valné části plastový, i když se například boční rámeček snaží tvářit jako leštěný chrom. Lesklá je samozřejmě i čelní strana, kterou překrývá sklo protáhlého displeje, které slouží téměř jako zrcátko. Zadní strana je matná, za což výrobce chválíme. Ulpívajících otisků se obávat nemusíte, maximálně tak mastnoty, která zanechává obtížněji rozleštitelné fleky.

Do ruky padne Y6 Prime (2018) velice dobře, za což mohou zakulacené hrany i bočnice. I když je boční rámeček lesklý, v ruce drží novinka téměř jako přibitá a pocit prokluzování jsme po čas testování nezaznamenali. Tloušťka zařízení činí 7,8 milimetru, což je dle našeho soudu ideální hodnota. Vzhledem k velkému displeji však mohou negativně překvapit zbylé rozměry 152,4 × 73 milimetru. Naopak potěšila hmotnost 150 gramů, která se v segmentu větších smartphonů rozhodně řadí k těm nižším.

Huawei Y6 Prime (2018)

Na pravém boku se nachází nezbytná tlačítka, konkrétně kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti a pod ním umístěné tlačítko zámku obrazovky. Stisk je pohodlný a jistý, tlačítka kladou ideální odpor, avšak zamrzí že nejsou nijak povrchově odlišena. Stačilo jemné vroubkování odemykacího tlačítka a uživatel by hned věděl, že sahá správně. K odemčení dobře poslouží i čtečka otisků prstu na zadní straně, která je dle našeho názoru ideálně umístěná. Funguje přesně tak, jak si představujete. Postačí pouze přiložit prst a telefon se odemkne. Rychlost je slušná, Huawei obecně čtečky umí.

K odemčení dobře poslouží i čtečka otisků prstu na zadní straně.

Mimo čtečky můžete využít i odemknutí pomocí obličeje. Nastavení je snadné: Huawei si naskenuje váš obličej a následně si můžete vybrat, zda se po stisknutí vypínacího tlačítka prostředí pouze odemkne, případně vás přesměruje na domovskou obrazovku. Během dne funguje rozpoznání poměrně dobře, je však pomalejší než odemknutí čtečkou. Když jsme zkoušeli odemknutí pomocí obličeje večer, často k odemknutí nedošlo vůbec. Obličej zkrátka nebyl správně rozpoznán.

Huawei Y6 Prime (2018)

Levý bok je domovem šuplíčku, pro jehož otevření je potřeba tenký nástroj, ideálně ten ze základního balení. Po jeho vysunutí získáte přístup ke slotu pro dvě nanoSIM karty a paměťovou kartu. Ano, slot naštěstí není hybridní a vy tak můžete využít služeb celkem tří slotů, za což Huawei chválíme. Konektorová nabídka je zcela tradiční: horní hrana je domovem 3,5mm jacku, spodní microUSB konektoru. Škoda, neb moderním USB-C konektorem by se Huawei odlišil od nekonečné konkurence.

Huawei Y6 Prime (2018)

Zpracování Huawei Y6 Prime (2018) hodnotíme jako velice slušné. I když je telefon plastový, nikde nic nevrže, a to ani při snaze telefon trochu potrápit. Absenci odolnosti vůči vodě a prachu novince asi odpustit dokážeme, bytelné provedení by však dle našeho názoru zvládlo alespoň menší pád. Doplníme že nám se na test dostala modrá barevná varianta, pořídit však lze i líbivou zlatou a usedlejší černou. Suma sumárum, Y6 Prime (2018) po stránce řemeslného zpracování rozhodně neurazil.

Líbilo se nám
  • bytelné provedení
  • více barevných variant
  • velice slušná hmotnost i tloušťka
  • ideálně umístěná čtečka otisků prstů
  • matné provedení zadního krytu
Nelíbilo se nám
  • výška telefonu

Displej: odpovídá třídě

Huawei dle dnešních trendů nasadil protáhlý displej s poměrem stran 18:9. Úhlopříčka je již poměrně velká, konkrétně 5,7 palců, IPS technologie je dnes již téměř samozřejmostí. Rámečky displeje nejsou příliš tlusté, sám Huawei označuje displej jako FullView. Po stranách jsou rámečky opravdu příjemně tenké. V části pod a nad displejem by mohly být ještě tenčí, ale stále tu mluvíme o nižší střední třídě, kde Y6 Prime (2018) nabídne jeden z nejlepších poměrů displeje ku zbytku čelní plochy.

Rozlišení se zastavilo na hodnotě HD+, což znamená 1 440 × 720 pixelů. Na poměry takto velkého displeje se jedná o takové minimum, ale pokud se na pixely vyloženě nebudete soustředit, žádný rastr vás rušit nebude. Rozsah jasu je vcelku široký, velmi napomáhá dobře fungující automatická regulace jasu. Pokud vám však bude do zad pálit přímé polední slunce, občasné potřebě stínění se rozhodně nevyhnete. O zmeškaných událostech vás může informovat velmi malá informační LED dioda vlevo nad displejem.

Líbilo se nám
  • tenké boční rámečky
  • IPS technologie
  • slušný jas displeje

Zvuk: umí se ozvat

Průduchy na spodní hraně obklopují microUSB konektor z obou stran, avšak jako obvykle jde jen o estetickou záležitost. Reproduktor je zde pouze jeden a nachází se pod pravým průduchem. Hraje opravdu hlasitě a s výraznými basy. Huawei slibuje hodnotu maximální hlasitosti 88 dB, čemuž s přehledem věříme.

Huawei Y6 Prime (2018)

Při maximální hlasitosti však již nelze mluvit o příjemném poslechu. Při běžné hlasitosti je reproduktor na svou třídu velice slušný, na sledování videí či hraní her rozhodně postačuje více než dost. Pokud připojíte vlastní kvalitnější sluchátka, nezklame vás ani 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • opravdu hlasitý reproduktor
  • slušné basy
Nelíbilo se nám
  • nejvyšší hlasitost doporučit nelze

Výkon hardwaru: radost nezkazí

Huawei nasadil do svého Y6 Prime (2018) čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 425 s taktem 1,4 GHz, kterému sekundují 3 GB operační paměti a 32GB interní paměť. Z té je pro uživatele dostupných zhruba 24 GB. Jsme rádi, že Huawei nešetřil právě na paměti RAM, a dokonce ani na interní paměti. Benefitem navíc je pak slot pro paměťové karty microSDXC, a to až do velikosti 256 GB.

Výsledky benchmark testů

Kombinace procesoru a slušné paměti RAM dostačuje pro hraní středně náročných her, čemuž odpovídá i výsledek testu AnTuTu, kde Y6 Prime (2018) získal necelých 50 tisíc bodů.

Líbilo se nám
  • procesor od Qualcommu
  • slušné hodnoty pamětí
  • slot pro paměťové karty

Výdrž baterie: průměr neurazí

V útrobách telefonu se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 3 000 mAh. S ohledem na displej a hardware jde o lehce nadstandardní hodnotu. Při středně náročném používání je reálné se dostat na jeden a půl dne výdrže. Pakliže jste však nepřetržitě on-line a komunikační sítě jsou vaší závislostí, budete nabíjet standardně, tedy každý večer. Nabíjení dodávanou nabíječkou zabere asi 1 hodinu a 50 minut k tomu.

Při středně náročném používání je reálná výdrž 1,5 dne.

Provedli jsme též náš standardizovaný test výdrže, při kterém telefon s připojenými sluchátky a hlasitostí i jasem nastavenými na 50 procent přehrával přes Wi-Fi streamované video v rozlišení 720p. Telefon se vypnul po 8 hodinách a 7 minutách.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • hodilo by se rychlé nabíjení

Konektivita: svištíme na LTE

V datové výbavě se Huawei Y6 Prime (2018) drží ověřeného standardu. Samozřejmě zde nechybí LTE, které pracuje ve všech u nás využívaných pásmech – to Huawei zvládá na jedničku. Z bezdrátových možností připojení zde dále nechybí Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.2. Škoda chybějícího NFC čipu, který by možnosti použití posunul zase o stupínek výše. Nechybí nezbytné GPS s GLONASSem. Navigování funguje hladce a vaši polohu telefon promptně nalezne a následně nepustí.

Líbilo se nám
  • kompletní LTE
  • Bluetooth 4.2
Nelíbilo se nám
  • škoda chybějícího NFC

Fotoaparát: na momentky stačí

Hlavní fotoaparát na zadní straně disponuje 13 megapixely, automatickým ostřením a jednotónovou přisvětlovací LED diodou. Vše se elegantně ukrývá v jednom samostatném bloku, který sice nepatrně vystupuje nad okolní povrch, avšak telefon se na rovném stole nijak nekolébá. Prostředí aplikace lze označit za přehledné, všechny funkce máte ihned po ruce. Fotoaparát pracuje vcelku svižně, i když na rychlé sekání jednoho snímku za druhým jsou tu jiní přeborníci.

Huawei Y6 Prime (2018)

Kvalita výsledných snímků i přes vysoké rozlišení nijak nenadchne. Za dobrého světla pořídíte ostrý snímek, avšak barevně má k realitě poměrně daleko – snímky trápí růžový nádech. V interiérech se objevují již mnohem větší problémy. Dlouhý expoziční čas se zcela zákonitě podepíše na ostrosti, pořídit opravdu ostrý snímek chce větší než malou dávku trpělivosti. To stejné platí o večerních snímcích.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Čelní kamerka má 8megapixelové rozlišení, a dokonce i přisvětlovací LED diodu, což rozhodně potěší. Kvalita selfies je veskrze lehce nadprůměrná, ostudu si určitě neuděláte (i když záleží na tom, s jakým výrazem a pozadím se budete fotografovat).

Huawei Y6 Prime (2018) – testovací video (1080p, 30 FPS)

Záznam videa v maximálním rozlišení Full HD se 30 snímky za vteřinu lze doporučit opravdu jen pro méně náročné. Pro přehrání na telefonu dostatečné, jinde bychom to nedoporučovali.

Líbilo se nám
  • slušné rozlišení
  • přisvětlovací LED dioda vpředu
  • slušná selfies
Nelíbilo se nám
  • často neostré snímky
  • růžový nádech

Software: zápasíme s nadstavbou

V Huawei Y6 Prime (2018) najdeme Android 8.0 Oreo s nadstavbou EMUI 8, která se od plejády modelů Huawei a Honoru nijak neliší. Aplikace se zde otevírají rychle a vše funguje jak má. Jen se občas nepochopitelně sekají některé animace a někdy delší dobu trvají i prosté úkony jako otevírání či přepínání aplikací. Prostě není prostředí tak odladěné a časem se dle našich zkušeností v telefonech značky Huawei prostředí ještě více zpomaluje.

Prostředí

Pokud přejdeme čistě k aplikacím, přímo od Huawei jich tu jako vždy najdeme spoustu. Všechny fungují dobře a nic jim nechybí. Potěší také možnost používat čtečku otisků prstů jako malý touchpad, například při prohlížení fotografií v galerii.

Líbilo se nám
  • Android Oreo
  • mnoho užitečných funkcí
  • povedené aplikace z dílny Huawei
Nelíbilo se nám
  • hodila by se lepší optimalizace

Zhodnocení a konkurence: má své klady

Huawei Y6 Prime (2018) rozhodně není špatný smartphone. V dané cenové třídě překvapil displej s tenkými rámečky i poměrně hlasitý reproduktor a neurazil ani po designové stránce. Bohužel, Huawei nenabízí nic tak přelomového, aby bylo doporučení pro nákup jednoznačné. Chybí nám například i přítomnost NFC – v době, kdy je Google Pay v plné síle, je absence možnosti bezkontaktních plateb trestuhodná. Pokud se na novinku podíváme jako na celek, nákupem chybu neuděláte, přesto existuje poměrně velká konkurence, kterou je nutné brát v potaz.

Huawei Y6 Prime (2018)

Začít můžeme například povedeným Xiaomi Redmi S2, které za cenu okolo 4 300 korun nabídne kovovou konstrukci, téměř 6palcový displej s HD+ rozlišením, duální fotoaparát s rozlišením 12 Mpx a dokonce 16Mpx selfie kameru. Potěší i výkonný osmijádrový procesor Snapdragon 625 a 3 GB paměti RAM.

Xiaomi Redmi S2 32 GB

Rozměry160,7 × 77,3 × 8,1 mm, 170 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 080 mAh

Pokud si chcete dopřát jemnější zobrazovač, nabízí se loňská Nokia 6, která zaujme 5,5palcovým Full HD displejem, 16Mpx fotoaparátem, čtečkou otisků prstů pod displejem a kvalitní kovovou konstrukcí. Velkým benefitem je také čisté prostředí operačního systému Android. Sehnat ji můžete za cenu kolem 4 tisíc korun.

Nokia 6

Rozměry154 × 75,8 × 7,9 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:15 hodin

Už sice nepatří mezi novinky, ale zmínit můžeme i výprodejové Lenovo K6 Note. Za cenu 4 tisíce získáte z velké části kovový telefon s 5,5palcovým Full HD displejem, nechybí ani čtečka otisků prstů na zadní straně. Baterie má velkorysou kapacitu 4 000 mAh, fotoaparát nabídne 16Mpx rozlišení.

Lenovo K6 Note

Rozměry151 × 76 × 8,4 mm, 169 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Jak jde tedy vidět, konkurenci má Huawei Y6 Prime (2018) docela zajímavou. Rozhodnout se musíte podle toho, zda oceníte displej s tenkými rámečky v případě dnes testovaného Huawei, nebo jsou pro vás důležitější kvalitnější materiály a leckdy i lepší rozlišení displeje.

huawei-y6-prime-2018
Klady
  • design, který neurazí
  • vcelku svižný chod
  • povedený IPS displej
  • selfie kamera s přisvětlením
  • matná záda
  • hned tři barevné varianty
  • slot pro dvě nanoSIM a jednu microSD kartu
Zápory
  • starší microUSB konektor
  • absence NFC
Diskuze ke článku
Pesedm
Recenze dobrá :)
Telefon je naleštěná bída.
Eedx
Hmmmm, HD+ na 5,7". Na to se musí dobre koukat.
Marcel
Mno nevím, přijde mi ta recenze reklamně přechválena. Za ty peníze raději kovový Xiaomi Redmi 5 plus, Full wiev displej, 4000 mAh baterie.
vasek
radši si připlatím a koupím jablíčko. tohle je mrdka

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze