Huawei Y6 II
recenze

Huawei Y6 II

Pan Průměrňák
20

Huawei se v poslední době skutečně daří. Na trhu má sympatickou dvojici telefonů P9 a P9 Lite a nedávno představená řada nova vypadá také velice slibně. To všechno jsou však poněkud dražší telefony. Jak to tedy vypadá s Huawei v té nejnižší cenové kategorii do 5 tisíc? Na to se mrkneme v dnešní recenzi Huawei Y6 II.

Huawei se v posledních třech letech skutečně vyšvihl. Výrobce dříve spojovaný s levnými plastovými telefony povýšil na vcelku prémiovou značku, která začíná být velmi známá svou kvalitou konstrukce a pěkným designem. Důkazem budiž vlajková loď P9, krásný tablet MediaPad M3 nebo nedávno představená řada „nova“, která je opravdu velmi povedená. Dokonce i Google si vloni zvolil Huawei jako výrobce jeho vlajkové lodě Nexus 6P a letos se spekuluje o návratu tohoto čínského výrobce v případě výroby nového 7palcového tabletu „Designed in Mountain View“.

Huawei Y6 II

I když se ale Huawei netají svou snahou o reputaci výrobce high-end zařízení stále prodává i pár levnějších kousků. Tím nejnovějším přírůstkem v té nejnižší cenové kategorii je dnes recenzovaný Huawei Y6 II. Ten je oproti svému předchůdci Y6 osazen větším 5,5placovým HD displejem, novějším osmijádrovým procesorem, o 800 mAh vetší baterií, RAM se vyhoupla na dvojnásobné 2 GB a o systém se stará Android 6.0 Marshmallow. To zní vcelku slibně, ale jaký je na vlastní kůži?

Za zapůjčení mobilního telefonu Huawei Y6 II děkujeme internetovému obchodu Alza.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Technické parametry Huawei Y6 II

Kompletní specifikace
Konstrukce154,3 × 77,1 × 8,5 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 620, CPU: 8×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:02 hodin
Dostupnostkvěten 2016, 4 990 Kč

Huawei Y6 II – videopohled

Obsah balení: holý základ

V balení nalezneme pouze samotný telefon, hromadu příruček a samozřejmě microUSB kabel s adaptérem pro nabíjení. Žádná sluchátka ani kryt či fólie. Dostanete tak opravdu pouze nutný základ.

Huawei Y6 II

Design a konstrukce: moře plastu

Na první pohled si každý všimne velikosti. Vlivem 5,5palcového displeje není tento Huawei žádný drobek a bohužel ani rámečky pod a nad displejem rozhodně nejsou z nejmenších. Alespoň že si jej můžete koupit, krom námi recenzované černé, i v bílé a zlaté barvě. Konstrukce samotná je plastová, na chladivý kov tu nikde nenarazíte, ale rozhodně není nijak špatně vyrobená. Vše pěkně lícuje a nic se neprohýbá ani nevrže. Záda telefonu mají navíc velice příjemnou měkčenou a vroubkovanou úpravu (podobně tomu je třeba Nexusu 7), díky čemuž máte mnohem vetší jistotu v úchopu telefonu. Ona se vlastně nová Y6 drží velmi pohodlně. Boky se hezky zaoblují a tlačítka leží přesně tam, kde je hledáte – vše je zkrátka jak má být. Jen ovládání jednou rukou tu nebude úplně snadné. Dá se to, ale je to opravdu boj.

Huawei Y6 II

Zadní plastový kryt můžete po pořádné dávce zápolení sundat a pod ním spatříte vcelku velkou 3 000mAh baterii, která ovšem i tak není vyměnitelná. Škoda. Proč se ale tedy dá tento kryt sejmout, když baterii nevyndáte? Inu, zde najdete dva samostatné sloty pro SIM a jeden pro microSD. Nemusíte se tedy rozmýšlet, zda chcete druhou SIM kartu či microSD kartu jako u hybridních slotů, které najdeme ve většině telefonů.

Jinak však konstrukce ničím nevyniká. Čtečka otisků prstů tu chybí a třeba alespoň takový kovový rámeček či lehce zakřivené 2.5D sklo by určitě telefonu neuškodilo. Jen nad displejem najdete malinkatou notifikační LED diodu, ale to je tak vše. Telefon sice působí opravdu bytelným dojmem, ale v dnešní době už za konkurencí s lepšími materiály a líbivějším designem poněkud zaostává.

Líbilo se nám:

  • robustní konstrukce
  • vroubkovaná úprava zadního krytu
  • jednotlivé sloty pro všechny karty

Nelíbilo se nám:

  • všude samý plast
  • nelze vyměnit baterii
  • žádná čtečka otisků prstů

Displej: velký a jasný

Přední straně vládne velký 5,5palcový IPS displej s HD rozlišením. Má opravdu hezké podání barev, které jsou pěkně syté, a překvapivě vysoký jas. Ten navíc nemá jen opravdu vysokou maximální hodnotu, ale lze jej i poměrně dost ztlumit, takže večerní brýlení do telefonu vám nebude tolik unavovat oči. Rozhodně potěší i dobrá čitelnost na přímém slunci, kdy není problém na displeji všechno vidět i v pravé poledne, a automatická regulace jasu odvádí svou práci také svědomitě. Displej je to zkrátka dobrý, až mě překvapilo, že jsem si na pouhé HD rozlišení u velkého displeje tak rychle zvykl. Full HD by se mi tu ale i tak přeci jen líbilo víc. Obzvláště při pohledu na nejbližší konkurenci, která se v drtivé většině chlubí vyšším rozlišením.

Huawei Y6 II

Líbilo se nám:

  • pěkné barvy
  • vysoký jas
  • dobrá čitelnost na přímém slunci

Nelíbilo se nám:

  • Full HD rozlišení by neuškodilo

Zvuk: dostačující

Zvukově si Y6 II nevede nijak výjimečně, co také čekat v telefonu za necelých 5 tisíc... Reproduktor je tu jen jeden, tradičně na spodní hraně, a nijak líbivé tony se z něj nelinou. Hraje sice poměrně dost hlasitě, ale jakmile překročíte hranici asi 80 % hlasitosti, už se dá jen těžko hovořit o nějakém poslouchatelném zvuku. Telefon zkrátka jen řve a všechno se tak nějak misí do hlasitého, plechově znějícího hluku. Situaci sice vylepšíte pomocí 3,5mm jack konektoru, ale sluchátka pro něj už musíte mít vlastní. V balení žádná nejsou.

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost

Nelíbilo se nám:

  • přinejlepším průměrný zvuk
  • nad 80 % hlasitosti spíše hluk než poslouchatelný zvuk

Baterie: je na ní spoleh

Huawei má pod svým snímatelným krytem vcelku nepochopitelně integrovanou 3 000mAh baterii. Ta se nám postará v kombinaci s nižším rozlišením displeje a slabším hardwarem o celkem slušnou výdrž a při malinko šetrnějším používání se dostanete bez problému i na dva dny výdrže.

Huawei Y6 II

Ani v našem redakčním testu streamování videa si model Y6 nevedl špatně. Čas 8 hodin a 32 minut není vůbec zlý a jedná se spíše o nadprůměr. Jen to nabíjení by mohlo být alespoň trochu rychlejší – čekat klidně i 3 hodiny na kompletní dobití není rozhodně žádná zábava a i na takových 50 % se dostanete až za hodinu a 18 minut.

Huawei Y6 II
streamování videa (720p) 8:32 hodin
nabití baterie do 80 % 2:43 hodin
nabití baterie do 100 % 3:02 hodin

Líbilo se nám:

  • dobrá každodenní výdrž
  • vydrží dlouho přehrávat video

Nelíbilo se nám:

  • navzdory odnímatelnému zadnímu krytu baterii nevyměníte
  • zdlouhavé nabíjení

Fotoaparát: šedý průměr

Na zádech telefonu najdeme samozřejmě hlavní fotoaparát, který nabídne v poslední době standardních 13 Mpx a přisvětlovací LED diodu. Fotí vcelku průměrně, ale na pár rychlých fotek pro sociální sítě rozhodně postačí. Jen nečekejte nic extra. V této cenové kategorii se zkrátka jedná o šedý průměr. Barvy nejsou nijak zvlášť výrazné či věrné realitě a za horších světelných podmínek nutno počítat s šumem a větším rozmazáním. Kapitolu samu o sobě píše ostření, které si dává opravdu načas. Video lze potom natáčet maximálně ve Full HD při 30 snímcích za sekundu.

Huawei Y6 II
Fotografie za dobrého světla
Fotografie v šeru a s bleskem
Selfie z čelní kamerky bez zkrášlení

Přední kamerka má úctyhodných 8 Mpx a potěší vcelku nadprůměrnou kvalitou selfies, alespoň tedy v dané cenové hladině. Megapixely přeci jen ale nejsou vše a trochu více ostrosti by tu určitě bylo potřeba. Na druhou stranu musím pochválit aplikaci fotoaparátu, která je přehledná a nabízí spoustu režimů focení.

Líbilo se nám:

  • ve své cenové kategorii nadprůměrná přední kamerka
  • přehledná aplikace fotoaparátu se spoustou funkcí

Nelíbilo se nám:

  • většinou přinejlepším průměrné výsledky fotoaparátu

Hardware: loňský motor v novém šasi

Ani hardware nás bohužel ničím neuchvátil. Srdcem telefonu je osmijádrový Kirin 620 domácí výroby, tedy stejný procesor, jaký najdeme v loňském modelu P8 Lite. Ten si sice s chodem prostředí poradí vcelku hravě, i když s občasnými záseky, ale na nějaké náročné hraní to rozhodně není. I tak je však prostředí na tento slabší hardware ukázkově optimalizované. Stran hrubých čísel si i takový Snapdragon 616 vede o trošku lépe. Za podobnou cenu dostanete u jiných značek klidně i o dost vyšší výkon. Co se paměti týče, máme tu 2 GB RAM (po prvním spuštění je využitelných 1,26 GB) a 16 GB interního úložiště. Volných 10,5 GB můžete rozšířit microSD kartou až o 128 GB.

Líbilo se nám:

  • dobrá optimalizace na slabší hardware
  • možnost použití microSD karet

Nelíbilo se nám:

  • slabší procesor v porovnání s konkurencí
  • „jen“ 2 GB RAM

Prostředí: klasický Huawei

O chod telefonu se nám stará Android 6.0 Marshmallow, který překrývá masivní nadstavba EMUI 4.1. Jde tedy o naprosto stejné prostředí, jaké najdete třeba v modelu P9. Můžete tedy čekat jakýsi mix Androidu s několika prvky á la iOS. Nadstavba nám však po těch pár letech na trhu hezky dozrála a je skutečně designově povedená a jednoduše použitelná. Ze začátku by vám mohl chybět třeba takový šuplíček všech aplikací, ale na ten jsem vcelku rychle zapomněl i já.

Notifikační lišta je rozdělena na dvě poloviny: jedna slouží pro notifikace a druhá pro rychlé přepínače nastavení. Nastavení se dočkalo v poslední verzi EMUI vcelku velkého zeštíhlení. Už tu není nekonečně dlouhý a především nepřehledný seznam. Vše je konečně hezky zaškatulkováno do jednotlivých kategorií, a pokud nemůžete něco najít, stačí použít vyhledávání či otevřít rozšířená nastavení, kam se nám přestěhovala spousta méně používaných položek. Bohužel tu našel své místo třeba i správce baterie, kterého alespoň já používám v jednom kuse.

Nečekejte tu ani příliš zbytečných aplikací, najdete tu opravdu jen to nutné jako Kontakty, Zprávy, Kalendář, Počasí, Kalkulačka, Hudba, velmi dobře zpracovaný Správce souborů a pár dalších. Jen prohlížeč tu nenajdete vlastní – brouzdání po internetu vám umožní Chrome od Googlu, od kterého tu najdete spoustu předinstalovaných aplikací včetně Map, Disku či Fotek. Pár vychytávek se tu ale přeci jen najde. Třeba v Galerii můžete tažením dolů zhotovit rychlou fotku či rovnou spustit plnohodnotnou aplikaci fotoaparátu. Nadstavba EMUI se mi zkrátka opravdu velmi líbí a i když bych uvítal pár změn, zejména v notifikační liště, rozhodně bych telefon s ní neváhal doporučit. Je hezká, přehledná a hlavně plynulá.

Líbilo se nám:

  • pěkné a jednoduché prostředí
  • skoro žádný bloatware
  • plynulý chod

Konektivita: žádný zázrak

Nijak bohatou výbavou se v tomto ohledu Y6 II pochlubit nemůže. Rychlou Wi-Fi ac ani třeba takový infračervený port či NFC tu nenajdete. Na druhou stranu ale můžete počítat s vcelku rychlou a přesnou A-GPS, Bluetooth 4.0 pro přenos dat a především s kompletní podporou LTE. I u takto levného telefonu se tedy dočkáte toho nejrychlejšího připojení na všech příslušným signálem pokrytých místech.

Huawei Y6 II

Pochválit musím rozhodně i kvalitu hovorů. Sluchátko je hezky hlasité a zvuk z něj je čistý a zřetelný. I na druhé straně je prý hlas velmi čistý a zřetelný, takže i mikrofon odvádí svou práci dobře. Navíc je anténa v telefonu naprosto spolehlivá a signálu se drží opravdu zuby nehty.

Líbilo se nám:

  • kompletní LTE
  • dobrá kvalita hovorů
  • Nelíbilo se nám:

    • chybí NFC
    • pouze pomalejší Wi-Fi
    • někdo může postrádat i infračervený port

    Závěrečné hodnocení: král průměrnosti

    Celkově je Huawei Y6 II prostě jen obyčejným a ve všech ohledech průměrným telefonem. Nenajdeme tu žádné extra vlastnosti či funkce, kterými by se odlišil z davu, a ani nedělá nic opravdu výborně. Osobně bych ocenil alespoň Full HD displej, čtečku otisků či lepší konstrukci. Vše je tu zkrátka jen dobré, ale to v přeplněné cenové kategorii kolem 5 tisíc korun rozhodně nestačí. Naopak potěší vcelku slušná přední kamerka, dobrá výdrž baterie a kvalitní prostředí systému, které je skutečně dobře odladěno i na slabším hardwaru.

    Huawei Y6 II

    Konkurence

    Kolem hranice 5 až 6 tisíc korun se ale pohybuje spousta telefonů od Xiaomi, které mnohdy nabídnou kvalitnější konstrukci, čtečku otisků prstů, Full HD rozlišení displeje i o dost větší výkon či baterii, a to navíc i v rozdílných velikostech displeje. Problém však představují v Česku používaná pásma LTE, která u drtivé většiny těchto telefonů nebývají podporována v plné míře. Vzhledem k tomu vidím jako hlavní konkurenci Redmi 3S, které má všechny vlastnosti, o kterých jsem právě hovořil, a navíc má i kompletní podporu LTE. Jen se musíte spokojit s menším 5palcovým displejem.

    Xiaomi Redmi 3S
    Recenze Xiaomi Redmi 3S – O kousek dále

    Zajímavou konkurencí je i Alcatel Idol POP 4S, který má stejně jako Huawei velký 5,5palcový displej. V podání Alcatelu však disponuje Full HD rozlišením, které navíc doplňuje čtečka otisků prstů a třeba i přisvícení u přední kamerky.

    Alcatel POP 4S
    Řada Alcatel POP 4: cesta napříč trhem

    Dále vás může zaujmout i Coolpad Torino. Ten má papírově identický displej, opět čtečku otisků a hlavně velmi povedený design, i když konstrukce je stále plastová. Nedostatkem je však o 500 mAh menší baterie a chybí nám tu 900MHz pásmo LTE.

    Coolpad Torino
    Recenze Coolpad Torino – Klame tělem

    No a jako poslední tu máme i dva kandidáty s Windows. Za stejnou cenu totiž seženete vcelku povedenou 5palcovou Lumii 650 s kovovým rámečkem či starší Lumii 640 XL s ještě větším 5,7palcovým HD displejem.

    Lumia 650 a Lumia 640 XL
    Recenze Microsoft Lumia 650 – Elegance vše nespasí

    To jsem však jmenoval jen pár konkurentů z široké nabídky, která je v současnosti na našem trhu k dostání. Volba to tedy rozhodně nebude lehká a Huawei to má kvůli své průměrnosti opravdu těžké. Pokud se vám však jen líbí jeho nadstavba, směle do toho. Jde o kvalitní telefon, se kterým neuděláte chybu. Chcete-li ale za své peníze to nejlepší, poohlédněte se raději někde jinde.

    Za zapůjčení mobilního telefonu Huawei Y6 II děkujeme internetovému obchodu Alza.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

huawei-y6-ii
Klady
  • robustní konstrukce
  • vroubkovaný zadní kryt
  • odladěné prostředí
  • hezký displej
  • dobrá výdrž baterie
  • v cenové kategorii nadprůměrná čelní kamerka
  • rozšíření pomocí microSD karet
Zápory
  • všude samý plast
  • nudný design
  • Full HD rozlišení by displeji neublížilo
  • přinejlepším průměrný hlavní fotoaparát
  • nepřesvědčivý zvukový výstup
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
Blue Sun
Telefon, ktery asi skutecne nikoho moc nezaujme, za tuhle vybavu je pet tisic snad i moc...
Mimochodem, redakce, opravte prihlasovani v mobilni verzi, na W10M to opet nefunguje...
Ondřej
Telefon by to byl zajímavý tak za 4 tisíce a to bych ještě i tak váhal, protože nejde vytáhnout baterie. Za stejný peníz jde totiž teď sehnat P8 lite z české distribuce, který je na tom ve všech směrech lépe.
blablablablabklnm
168g nectu dal, pro mne telefon prestava byt telefon pokud prekroci 140g :-(
Chuan Perverez
Taky absolutně nechápu tenhle model. P8 lite je jasná volba pokud nemá někdo prachy na zbyt. Kdo přidá litr má Honor 7 lite a to je jiná liga. Ten příplatek se rozhodně vyplatí. Ale jako konkurent J7 dost dobrý :-D ty se za 7500 ani na čidlo jasu nezmohli :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze