Huawei Watch GT2e
recenze

Huawei Watch GT2e

Zaměřeno na sportovce
32

Chytré hodinky Huawei Watch GT2e zaujmou líbivým vzhledem, dlouhou výdrží i sympatickou cenovkou. V této recenzi se dozvíte, jaké jsou mé pocity z dvoutýdenního používání a jaké změny přináší oproti klasickým Huawei Watch GT2.

Hodinky řady Huawei Watch GT jsou s námi již několik let. První model přinesl extrémně dlouhou výdrž, kvalitní displej, ale také proprietární systém bez možnosti doinstalování aplikací. Druhá generace šla v podobných šlépějích a vsadila na stejné trumfy. A nyní zde máme „facelift“ s přídomkem „e“, který je ještě více zaměřen na sportovce. Jak si nové Huawei Watch GT2e vedly během každodenního používání?

Technické parametry Huawei Watch GT2e

Kompletní specifikace
Konstrukce53 × 46,8 × 10,8 mm, 43 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: motýlová spona
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.1, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
PaměťRAM: 32 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor455 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostduben 2020,

Obsah balení: základní, leč dostačující

V černé krabičce je kabel USB-A/USB-C doplněný o nabíjecí kolébku a manuály. Dále zde čekají již jen pečlivě uložené hodinky s nasazeným řemínkem.

Konstrukční zpracování: sportovní elegance

Huawei Watch GT2e nezapřou podobnost s původním modelem, tentokrát jsou však kvůli odlišnému designu mírně větší (53 × 46,8 × 10,8 mm) i těžší (43 gramů) a navíc se neprodávají v dámské verzi. Hodinky však naštěstí stále působí prémiovým dojmem a na ruce vypadají velmi dobře. Za zmínku stojí například přepracovaná ovládací tlačítka, která příliš nevystupují, snižuje se tak riziko, že se s hodinkami při sportovních aktivitách o něco zachytíte. Stisk je příjemný a podobně jako u Watch GT2 slouží horní tlačítko ke spuštění menu s aplikacemi a spodní lze naprogramovat dle preferencí uživatele.

S Huawei Watch GT2e si nezavoláte.

Vzhledem k tomu, že s těmito hodinkami výrobce otevřeně cílí na sportovně založené uživatele, můžete se spolehnout na vodotěsnost do 5 ATM (50 metrů). S hodinkami se tak nemusíte bát si umýt ruce, osprchovat se nebo si zaplavat v bazénu. Rozhodně byste se však měli vyhnout hloubkovému potápění či návštěvě vířivky. Na spodní straně najdeme všechny senzory pro snímání srdečního tepu, maximální množství využitého kyslíku (VO2max) či okysličení krve. Marně byste zde však hledali průduch hlasitého reproduktoru a mikrofonu. S Huawei Watch GT2e si totiž nezavoláte. Domnívám se však, že to většině uživatelům nebude příliš vadit.

Řemínky o šířce 22 mm je možné vyměnit, dodávaný mátově zelený pásek mi však zcela vyhovoval. Díky dírkování se ruka pod páskem méně potí a lze nastavit přesně na velikost vašeho zápěstí. Navíc se tato barva výrobci povedla a v kombinaci s šedou nerezovou ocelí vypadá moc pěkně.

Tím se dostávám k poslednímu bodu, který je značně subjektivní. Hodinky podle mě opět vypadají velmi dobře a osobně v této cenové kategorii v podstatě ani nevím o žádných lépe vypadajících. Za design si tedy podle mě Huawei zaslouží pochvalu.

Líbilo se nám
  • nízká hmotnost
  • líbivý vzhled
  • vysoká odolnost
  • vyměnitelné pásky
Nelíbilo se nám
  • bez možnosti hovorů

Displej: jeden z nejlepších na trhu

Displej Huawei Watch GT2e je identický s Huawei Watch GT2 i Honor MagicWatch 2. Opět se tedy můžete spolehnout na vysokou kvalitu AMOLED obrazovky o velikosti 1,39 palce s nadprůměrnou maximální svítivosti až 1 000 nitů. Také barevné podání i pozorovací úhly lze označit za prvotřídní. Displej navíc podporuje funkci Always-On, takže jej můžete nechat permanentně zapnutý a navolit si pohotovostní ciferník s ručičkovými/digitálními hodinami. Pokud si nastavíte ručičkové, hodinky vypadají jako klasické hloupé a je těžké rozpoznat, že se nejedná o běžné hodinky.

Huawei Watch GT2e

Špičková je i jemnost rozlišení 454 × 454 pixelů, která je vyšší než u konkurence od Samsungu i Applu a pochválit lze také oleofobní vrstvu, díky níž se na displeji hodinek nedrží kapky vody. Rovněž při sprchování či obecně namočení hodinek jsem nezaznamenal problém s tím, že by se displej choval tak, jako by registroval náhodné dotyky. Navíc jsem ani dvou týdnech používání nenašel na povrchu sklíčka žádné škrábance.

Líbilo se nám
  • nadprůměrně jemné rozlišení
  • vysoká svítivost
  • podpora Always-On displeje
  • příkladná odolnost

Systém a výkon: stále stejná písnička

V hodinkách i tentokrát najdeme vlastní operační systém od Huawei, který podporuje český jazyk (i s diakritikou) a nabízí jednoduché, ale přehledné menu, v němž se ani technicky méně zdatní uživatelé neztratí. Také v této kapitole lze konstatovat, že se od dob Watch GT2 nic nezměnilo a vše funguje stejně. Stále tedy chybí možnost doinstalovat si jakékoliv aplikace i hlubší integrace s populární službou Spotify, což je rozhodně škoda.

Namísto toho nabídnou Watch GT2e 4GB interní úložiště, z něhož si však zhruba polovinu ukousne systém. Sem si můžete nahrát (skrze telefon) hudební soubory a následně hodinky díky Bluetooth 5.1 a čipu Kirin A1 spárovat přímo se sluchátky. Samotný přenos hudby do sluchátek je bezproblémový a s kvalitou jsem byl zcela spokojen.

Aplikace Spotify stále chybí.

Aplikace Huawei Health, kterou je nutno si nainstalovat, pokud chcete hodinky spárovat s vašim smartphonem, ať už s operačním systémem Android či iOS, nabízí možnosti, jak upravit nastavení hodinek, monitorovat naměřená zdravotní či sportovní data, případně je aktualizovat. Kromě vyloženě sportovních a zdravotních funkcí, na které se zaměříme v jedné z dalších kapitol, lze Watch GT2e využít také jako svítilnu, kompas, barometr či jako již zmíněný přehrávač hudby. Zajímavostí je také například funkce „Dechové cvičení“, která připomíná další podobné funkce z jiných chytrých hodinek a uživateli „radí“, jak má dýchat. Uživatelé iOS jsou však mírně znevýhodněni, neboť aplikace nenabízí tak široké možnosti jako v případě Androidu (nemají přístup k úložišti a nemohou využít funkci měření stresu).

Líbilo se nám
  • 4GB úložiště
  • přehledně uzpůsobené prostředí
  • dodatkové funkce
Nelíbilo se nám
  • nelze doinstalovat aplikace
  • citelně chybí aplikace Spotify s možností uložení hudby
  • ořezaná aplikace pro iOS

Výdrž a nabíjení: dvakrát do měsíce

Výdrž je díky baterii o kapacitě 455 mAh a úspornému systému opět skvělá. Při zapnutém Always-On displeji se můžete spolehnout přibližně na 8 dní používání. Pokud se bez Always-On obejdete, pak hodinky nemusíte nabíjet až dva týdny. V porovnání s většinou ostatních chytrých hodinek se tak jedná o rekordmana a pokud vás nebaví dávat hodinky každý večer na nabíječku, určitě byste měli zařadit Watch GT2e do užšího výběru.

Baterii lze pohodlně nabít skrze dodávanou kolébku, ke které se hodinky magneticky přichytí a započne nabíjení.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 9 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 13 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 17 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 22 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 28 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 34 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 40 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 48 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 57 minut
Líbilo se nám
  • excelentní výdrž
  • rychlé nabíjení

Sportovní a zdravotní funkce: osobní trenér na zápěstí

Sportovní nadšenci mají k dispozici hned 85 režimů cvičení, mezi kterými nechybí triatlon, cyklistika, plavání v bazénu nebo na otevřené vodě, ale také exotičtější sporty jako například kendó, street dance, tchaj-ťi či šipky. Svůj oblíbený sport si tak snadno najde snad úplně každý. U těchto aktivit následně zjistíte čas strávený cvičením, množství spálených kalorií a srdeční tep. K dispozici je však také 13 různých druhů běžeckých kurzů. V praxi to vypadá tak, že po spuštění daného kurzu vás hodinky upozorňují, zda se nacházíte v optimální tepové frekvenci, případně, jestli byste měli zmírnit dopad a podobně.

Huawei Watch GT2e

Při venkovním běhání potěší rovněž podpora GPS a GLONASS. Podobně jako u předchozích modelů nelze očekávat přesnost, na kterou jsme zvyklí z telefonů. Přeci jenom se stále jedná o poměrně malé zařízení na zápěstí a pokud běháte primárně ve městě, budete se setkávat s různými nepřesnostmi. Z tohoto důvodu je mnohem lepší se jít proběhnout někam na otevřené prostranství, kde se Watch GT2e již poměrně dobře orientují a dokážou víceméně přesně zaznamenat trasu, kterou jste uběhli.

Sportovní funkce jsou u Huawei Watch GT2e na vysoké úrovni.

Co se mi líbilo, jsou také poměrně detailní informace o sportovních aktivitách zobrazené přímo na hodinkách, takže nemusíte spoléhat pouze na přidruženou aplikaci a údaje v ní uložené. Stejně tak jsem byl spokojen se snímáním tepové frekvence, které jsem měl zapnuté nepřetržitě, či měření kvality spánku, které správně zaznamenalo čas vstávání, ale i čas, kdy jsem šel spát. Funkce měření stresu pak vychází z vaší tepové frekvence. Pro správnou kalibraci se vás však hodinky nejprve zeptají na sérii otázek, aby otestovali, jak na ně reagujete pomocí měření tepu. Pokud chodíte plavat, můžete se těšit na automatickou detekci stylu plavání, počet temp, SWOLF, ale i další údaje. Nic vám nebrání si změřit ani okysličení krve, jehož funkci jsem popisoval v recenzi chytrého náramku Honor Band 5. Se sportovními a zdravotními funkcemi jsem byl spokojen a nic mi nescházelo. Škoda snad pouze chybějícího senzoru EKG, který však stále u mnoha výrobců (i přes schopnost měřit EKG) nefunguje kvůli čekání na potřebná povolení.

Sportovní funkce u Huawei Watch GT2e jsou na vysoké úrovni a myslím si, že průměrně náročný (neprofesionální) sportovec bude s nabídkou zcela spokojen. Ti, kdo chtějí běhání brát vážněji, by se podle mého názoru neměli dívat po chytrých hodinkách kombinujících několik desítek různých funkcí, ale zaměřit se spíše na kvalitní hodinky specializované na běh a doplnit je o hrudní pás.

Líbilo se nám
  • podrobné statistiky o sportovních aktivitách i kvalitě spánku
  • užitečné běžecké kurzy s virtuálním trenérem
  • rychlé a spolehlivé měření tepu, a to i pod vodou
  • měření okysličení krve
Nelíbilo se nám
  • senzor EKG by mohl přijít vhod

Zhodnocení: skvělá volba

Huawei Watch GT2e jsou povedeným faceliftem původních hodinek Watch GT2. Během testování jsem ocenil zejména velký a dobře čitelný displej, dvoutýdenní výdrž a množství sportovních funkcí. Mezi nevýhody se řadí nemožnost doinstalovat jakékoliv aplikace. Hodinkám by prospěla alespoň možnost propojení a uložení skladeb ze Spotify, která rovněž chybí. Pokud vyžadujete telefonování skrze hodinky, doporučil bych vám nákup klasických Watch GT2, pokud však nemáte v úmyslu skrze hodinky volat, osobně bych preferoval Watch GT2e. Za výrobcem doporučenou cenu 4,5 tisíce korun se podle mého názoru stále jedná o jedny z nejlepších chytrých hodinek na trhu, s jejichž nákupem rozhodně chybu neuděláte.

Huawei Watch GT2e

Konkurence

Mezi konkurenci můžeme zařadit také Samsung Galaxy Active2, které mají rovněž velmi podařený displej a nechybí jim ani možnost nainstalovat aplikace. Navíc disponují schopností měřit EKG, kterou však v současnosti nevyužijete. Oproti Watch GT2e stojí zhruba o dva tisíce korun víc, jejich výdrž je však značně nižší.

Samsung Galaxy Watch Active2 44mm

Konstrukce44 × 44 × 10,9 mm, 30 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejAMOLED, 1,4" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor340 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Majitelé iPhonů mají pravděpodobně jasno a sáhnou po Apple Watch. Poslední generace se chlubí podporou EKG a konečně dostala i režim Always-On. Pořizovací cena je však oproti Huawei Watch GT2e přibližně dvojnásobná a výdrž baterie několikanásobně horší.

Apple Watch 5 44 mm

Konstrukce40 × 30,4 × 10,7 mm, 36,5 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,57" (448 × 368 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové

Pravděpodobně hlavní konkurencí jsou Amazfit GTR od Xiaomi, které se chlubí dokonce ještě o několik dní delší výdrží a stejně velkým AMOLED displejem s nepatrně horší jemností.

Xiaomi Amazfit GTR 47mm

Rozměry47,2 × 47,2 × 10,8 mm, 36 g
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Fotoaparát
Procesor
PaměťRAM: 16 MB, úložiště: 40 MBne
Akumulátor410 mAh
huawei-watch-gt2e
Klady
  • povedený design
  • dlouhá výdrž
  • špičkový displej
  • přívětivá cena
  • nadprůměrné množství sportovních funkcí
  • zvýšená odolnost
  • vyměnitelné pásky
Zápory
  • chybí propojení se Spotify
  • bez možnosti doinstalování aplikací
  • ořezaná aplikace pro iOS
Diskuze ke článku
Štěpán
Děkuji za vysvětlení. Zajímavé hodinky, to se musím uznat. Přeji pěkný den.
Carda
Hrůza a hnus tyto Huawei Watch GT2e
To je jako mít na ruce Pražský orloj :D
Tom
Opět nemožnost zobrazit notifikace při sportovním režimu,opět nulová možnost doinstalace čehokoliv do hodinek mimo ciferniku,opět žádný export do Strava.
Aron
S tou vydrží na jedno nabití,to je třeba brát s rezervou

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze