Huawei Watch GT2
recenze

Huawei Watch GT2

S elegancí sobě vlastní
39

Hledáte chytré hodinky s opravdu dlouhou výdrží, se kterými můžete sportovat na suchu i ve vodě? Pak by vaší pozornosti neměly utéct nové Huawei Watch GT2, které výše zmíněné splňují a navíc se chlubí špičkovým displejem s bezrámovým ciferníkem nebo novým čipsetem Kirin A1. Jaké jsou mé dojmy z hodinky vám prozradím na řádcích níže.

Huawei v předchozím měsíci představil skvěle vybavenou řadu Mate 30, která se k nám bohužel v současnosti kvůli americko-čínské obchodní válce nepodívá. Malou útěchou nám tak mohou být alespoň na našem trhu dostupné chytré hodinky Huawei Watch GT2, které nabízí celou řadu praktických funkcí, líbivější design a nadprůměrnou výdrž na nabití.

Huawei Watch GT2 – videorecenze

Technické parametry Huawei Watch GT 2 46 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce45,9 × 45,9 × 10,7 mm, 41 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: motýlová spona
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.1, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
PaměťRAM: 32 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor455 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostříjen 2019,

Obsah balení: takto to má vypadat

Hodinky Huawei Watch GT dorazily v luxusně vypadají černé krabičce, která si v ničem nezadá s krabičkami od dražších „hloupých“ hodinek. Po otevření na vás vykouknou hodinky s nasazeným koženým páskem hnědé barvy, které jsou pečlivě chráněny ze všech stran a uvnitř pásku mají pěnovou výztuž. V krabičce jsem dále nalezl náhradní silikonový pásek, nabíjecí kabel typu USB-A/USB-C a bílou nabíjecí kolébku s dvojicí pozlacených pinů.

Huawei Watch GT 2

Balení vypadá opravdu pěkně a ve srovnání s nedávno testovanými Samsung Galaxy Watch Active2, které obdržíte v poměrně obyčejné papírové krabičce, vypadá značně lépe.

Konstrukční zpracování: nejhezčí chytré hodinky současnosti?

Začněme informací důležitou zejména pro zástupkyně něžného pohlaví, které jistě ocení, že je nově k dispozici kromě 46mm varianty také menší 42mm verze. Testovaná větší verze dorazila ve stříbrném provedení z nerezové oceli doplněném o již zmíněný kožený pásek. Ten je na rozdíl od předchozí generace celokožený, takže není úplně vhodné s ním sportovat, to vám však vynahradí opravdu elegantním vzhledem. Pokud nechcete myslet na to, abyste si kožený pásek nepoškodili, můžete jej velmi snadno vyměnit za černou silikonovou variantu, kterou jsem našel v balení. I ta přitom vypadá dostatečně reprezentativně a rozhodně se nemusíte stydět ji nosit třeba do práce.

Pojďme se ale více zaměřit na samotný design hodinek, který hraje u Huawei Watch GT2 prim. Je asi zbytečné chodit kolem horké kaše, hodinky na ruce vypadají jednoduše skvěle. I první generace podle mě patřila k těm designově povedenějším, ale až druhá to dotáhla k dokonalosti a osobně považuji Huawei Watch GT2 za nejhezčí chytré hodinky současnosti. A důvod?

Hodinky umí změřit rovněž hodnotu maximálního množství využitého kyslíku.

Hlavním prvkem je nové zakřivené 3D sklo ciferníku, které propojuje lunetu s displejem. Obrazovka tak sice nedisponuje ochranou v podobě vystouplé lunety, ale během dvoutýdenního používání, kdy jsem s hodinkami sportoval, nosil je dnem i nocí a rozhodně s nimi nezacházel jako v rukavičkách, jsem na jejich těle nezaznamenal absolutně žádné škrábance. Na hodinkách dále najdeme dvojici tlačítek. Vrchním se lze dostat do menu, případně se vrátit na hlavní obrazovku, zatímco spodní je nastavitelné, takže se po jeho stisknutí spustí například vaše oblíbená sportovní aktivita. Můžete si také všimnout otvorů pro hlasitý reproduktor a mikrofon, díky čemuž lze s hodinkami volat či skrze ně poslouchat hudbu. Kvalita hovorů je navíc velmi slušná a maximální hlasitost je dostačující. Osobně se však domnívám, že tento způsob volání moc lidí využívat nebude. Na veřejnosti totiž telefonování, stejně jako u všech dalších hodinek, které to umí, vypadá trochu legračně a váš rozhovor navíc může kdokoliv v blízkosti odposlouchávat. Tento způsob volání jsem tak vyzkoušel pouze párkrát a již se k němu nevrátil. Umím si však představit několik scénářů, kdy by mohlo přes hodinky přijít vhod.

Huawei Watch GT 2

Jak jsem už nastínil, s hodinkami můžete plavat, takže vás nepřekvapí vodotěsnost do 5 ATM (hloubka 50 metrů) ani přítomnost různých senzorů (TruSeen 3.5), které zvládnou v reálném čase sledovat srdeční tep, a to i pod vodou. Senzor se nachází na zadní straně, která je z plastu a najdeme na ní rovněž piny pro nabíjení. Díky tomu, že ostrůvek se senzory mírně vystupuje nad okolní povrch, (při správném utáhnutí pásku) velmi dobře doléhá na zápěstí a měří spolehlivě. Hodinky změří rovněž maximální množství využitého kyslíku (VO2max), avšak pouze při venkovním běhání. Z dalších důležitých vlastností ještě zmíním možnost vyměnit si pásek za jakýkoliv jiný o standardní šířce 22 milimetrů. Nacvaknutí nového pásku je přitom otázkou pár sekund. Celkové rozměry 45,9 × 45,9 × 10,7 mm a hmotnost přibližně 41 gramů pak považuji za zcela adekvátní.

Líbilo se nám
  • nízká hmotnost
  • líbivý vzhled
  • snadná výměna pásků
  • vysoká odolnost
  • přítomnost reproduktoru s mikrofonem

Displej: jednoduše špičkový

AMOLED displej o velikosti 1,39 palce dosahuje maximální svítivosti až 1 000 nitů, která je vyšší než u mnohých smartphonů, takže nebudete mít problém s viditelností ani na přímém slunci. Také barevné podání i pozorovací úhly lze označit za prvotřídní. Displej navíc podporuje funkci Always-On, takže jej můžete nechat permanentně zapnutý a navolit si pohotovostní ciferník s ručičkovými či digitálními hodinami. Pokud si nastavíte ručičkové, hodinky vypadají jako klasické hloupé a je těžké rozpoznat, že se nejedná o běžné hodinky.

Špičková je i jemnost rozlišení 454 × 454 pixelů, která je vyšší než u konkurence od Samsungu i Applu a pochválit lze také oleofobní vrstvu, díky níž se na displeji hodinek nedrží kapky vody. Rovněž při sprchování či obecně namočení hodinek jsem nezaznamenal problém s tím, že by se displej choval tak, jako by registroval náhodné dotyky. Ochranu displeje jsem nakousl již v předchozí kapitole. Po dvou týdnech používání jsem na povrchu sklíčka nenašel žádné škrábance a odolnost hodnotím na jedničku.

Líbilo se nám
  • nadprůměrně jemné rozlišení
  • vysoká svítivost
  • podpora Always-On displeje
  • příkladná odolnost

Systém a výkon: jdou si svou cestou

Po softwarové stránce se od předchozí generace příliš mnoho nezměnilo. V hodinkách najdeme vlastní operační systém od Huawei, který bez problémů zvládá českou diakritiku, funguje dostatečně plynule a nabízí přehledné menu, v němž se pohybujete vertikálním svajpováním.

Mnohými vytýkaná nemožnost doinstalovat si aplikace přetrvává i u druhé generace. Osobně mi však tato vlastnost hodinek během používání tolik nevadila a naopak jsem ocenil dlouhou výdrž. U naprosté většiny dnešních chytrých hodinek, které umožňují instalaci aplikací a disponují dospělejším operačním systémem, je běžná jednodenní až dvoudenní výdrž. Podle mého názoru jde tedy o „něco za něco“ a záleží jen na uživateli, co preferuje.

Hodinky disponují 4GB interním úložištěm, ze kterého vám zůstane po zapnutí dostupná přibližně polovina. Díky Bluetooth 5.1 a novému čipu Kirin A1 hodinky slibují kvalitnější přenos hudby přímo do sluchátek a propojení až na vzdálenost 150 metrů v otevřeném prostoru. Občas jsem se tak vydal na procházku pouze se sluchátky a do hodinek si nahrál svůj oblíbený podcast. Přestože lze hodinkami ovládat přehrávání Spotify spuštěného na telefonu, neexistuje způsob, jak si do hodinek samotných naimportovat hudbu z této aplikace nebo podobných, a to je v dnešní době rozhodně škoda.

Samotný přenos hudby do sluchátek je bezproblémový a s kvalitou jsem byl zcela spokojen. S hodinkami lze také volat, přičemž kvalita hovoru je poměrně slušná a maximální hlasitost je dostatečná, jak už jsem psal výše. Problémem nejsou ani notifikace, na které bohužel nelze odpovídat, a to ani ve zkrácené podobě, což je škoda, ale svůj účel upozornit na to, co je nového na vašem smartphonu, i tak splní.

Aplikace Huawei Health je dostupná pro Android i iOS.

Aplikace Huawei Health, kterou je nutno si nainstalovat, pokud chcete hodinky spárovat s vašim smartphonem, ať už s operačním systémem Android či iOS, nabízí možnosti, jak upravit nastavení hodinek, monitorovat naměřená zdravotní či sportovní data, případně je aktualizovat. Kromě vyloženě sportovních a zdravotních funkcí, na které se zaměříme v jedné z dalších kapitol, lze Watch GT2 využít také jako svítilnu, kompas, barometr či jako již zmíněný přehrávač hudby. Zajímavostí je také například funkce „Dechové cvičení“, která připomíná další podobné funkce na jiných chytrých hodinkách a uživateli „radí“, jak má dýchat. Nakonec dodám, že během testování byla v hodinkách nainstalována verze systému s označením 1.0.0.50.

Líbilo se nám
  • 4GB úložiště
  • přehledně uzpůsobené prostředí
  • dodatkové funkce
Nelíbilo se nám
  • nelze doinstalovat aplikace

Výdrž a nabíjení: dva týdny bez nabíjení s přehledem

Výdrž je značně nadprůměrná, což jsem si během používání náležitě ověřil. Jako příklad mohu uvést různé sportovní aktivity. Například běh o délce 46 minut se zapnutou GPS mě stál pouhé tři procenta kapacity baterie. Při cvičení na lekci TRX jsem zase po hodině aktivního cvičení, a tedy i měření a takřka neustále rozsvíceného displeje, přišel o 4 %. Asi nemusím zdůrazňovat, že jednou z největších předností Huawei Watch GT2 je bez diskuze výdrž. Bez zapnutého režimu Always-On vydrží hodinky deklarovaných 14 dnů. Při zapnutém Always-On displeji pak přibližně 8 dní. V porovnání s většinou ostatních chytrých hodinek se tak jedná o rekordmana a pokud vás nebaví dávat hodinky každý večer na nabíječku, určitě byste měli zařadit Watch GT2 do užšího výběru.

Huawei Watch GT 2

Baterii o kapacitě 455 mAh lze pohodlně nabít skrze dodávanou kolébku, ke které se hodinky magneticky přichytí a započne nabíjení. Jediné, co chybí, je snad pouze možnost bezdrátového nabíjení přímo z telefonu. Z osobních zkušeností však mohu potvrdit, že při takto dlouhé výdrži na potřebu hodinky nabít příliš často myslet nebudete.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 9 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 13 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 17 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 22 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 28 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 34 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 40 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 48 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 57 minut
Líbilo se nám
  • excelentní výdrž
  • rychlé nabíjení

Sportovní a zdravotní funkce: poradí i motivují

Sportovní nadšenci mají k dispozici hned 15 druhů cvičení, mezi kterými nechybí ani triatlon, cyklistika či plavání v bazénu nebo na otevřené vodě. V takovém případě přijde vhod i zabudovaná GPS, která zaznamená trasu a následně ji vyexportuje do aplikace Huawei Health. Hodinky snímají množství, pro sportovce i laiky, zajímavých informací a nabídnou opravdu podrobné statistiky (viz screenshoty níže). Huawei Watch GT2 však mohou být i zajímavým tréninkovým nástrojem pro běžce, neboť podporují celkem 13 různých druhů běžeckých kurzů. V praxi to vypadá tak, že po spuštění daného kurzu vás hodinky upozorňují nejen skrze displej, ale také hlasovými pokyny. U běžeckého kurzu jsem tak byl například upozorněn nejen na to, pokud jsem se nenacházel v optimální tepové frekvenci, ale také, pokud jsem měl těžký dopad na patu, který se může negativně projevit na zdraví vašich kloubů. Obdobně jako u volání byla i tentokrát hlasitost dostatečná, a pokud byste neslyšeli, vždy můžete přiblížit hodinky blíže k uchu.

Huawei Watch GT 2
Senzor EKG se pravděpodobně objeví až v příští generaci.

Co se mi líbilo, jsou také poměrně detailní informace o sportovních aktivitách zobrazené přímo na hodinkách, takže nemusíte spoléhat pouze na přidruženou aplikaci a údaje v ní uložené. Stejně tak jsem byl spokojen se snímáním tepové frekvence, které jsem měl zapnuté nepřetržitě, či měření kvality spánku, které správně zaznamenalo čas vstávání, ale i čas, kdy jsem šel spát. Funkce měření stresu pak vychází z vaší tepové frekvence. Pro správnou kalibraci se vás však hodinky nejprve zeptají na sérii otázek, aby otestovali, jak na ně reagujete pomocí měření tepu. Pokud chodíte plavat, můžete se těšit na automatickou detekci stylu plavání, počet temp, SWOLF, ale i další údaje. Se sportovními a zdravotními funkcemi jsem byl spokojen a nic mi nescházelo. Škoda snad pouze chybějícího senzoru EKG, který však stále u mnoha výrobců (i přes schopnost měřit EKG) nefunguje kvůli čekání na potřebná povolení. Třeba se tak EKG dočkáme v další generaci Watch GT.

Líbilo se nám
  • podrobné statistiky o sportovních aktivitách i kvalitě spánku
  • užitečné běžecké kurzy s virtuálním trenérem
  • rychlé a spolehlivé měření tepu, a to i pod vodou
Nelíbilo se nám
  • senzor EKG by mohl přijít vhod

Zhodnocení: nelze než doporučit

Huawei Watch GT2 jsou podle mého názoru skvělou volbou pro všechny, kteří holdují sportu a vyžadují dlouhou výdrž. Nabízí totiž množství podařených sportovních funkcí, vodotěsnost do pěti atmosfér, špičkový displej a stačí je nabíjet dvakrát do měsíce. Nespornou předností je pro mě osobně i vzhled, který se opravdu povedl a hodinky vypadají elegantně. Mezi zápory se řadí absence možnosti doinstalovat aplikace či alespoň větší propojení se Spotify či podobnou službou a některým možná bude chybět i EKG. Hodinkám by slušela také možnost bezkontaktního placení. Přidání senzoru EKG a dalších funkcí by však zároveň mohlo vést ke znatelnému snížení výdrže, která je jednou z předností. Menší nedostatky vykompenzuje rovněž cena, která na českém trhu činí necelých šest tisíc korun.

Huawei Watch GT 2

Konkurence

Mezi konkurenci můžeme zařadit Samsung Galaxy Active2, které mají rovněž velmi podařený displej a nechybí jim ani možnost nainstalovat aplikace. Navíc disponují schopností měřit EKG, kterou však v současnosti nevyužijete. Oproti Watch GT2 stojí zhruba o dva tisíce korun víc, jejich výdrž je však značně menší.

Samsung Galaxy Watch Active2 44mm

Rozměry44 × 44 × 10,9 mm, 30 g
DisplejAMOLED, 1,4" (360 × 360 px)
Fotoaparát
ProcesorSamsung Exynos 9110, 2×1,15 GHz
PaměťRAM: 768 MB, úložiště: 4 GBne
Akumulátor340 mAh

Majitelé iPhonů mají pravděpodobně jasno a sáhnou po Apple Watch. Poslední generace se chlubí podporou EKG a konečně dostala i režim Always-On. Pořizovací cena je však oproti Huawei Watch GT2 přibližně dvojnásobná a výdrž baterie několikanásobně horší.

Apple Watch 5 44 mm

Konstrukce40 × 30,4 × 10,7 mm, 36,5 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,57" (448 × 368 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové

Pravděpodobně hlavní konkurencí jsou Amazfit GTR od Xiaomi, které se chlubí dokonce ještě o několik dní delší výdrží a stejně velkým AMOLED displejem s nepatrně horší jemností. Do karet jim hraje také fakt, že jsou oproti Watch GT2 přibližně o tisíc korun levnější.

Xiaomi Amazfit GTR 47mm

Rozměry47,2 × 47,2 × 10,8 mm, 36 g
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Fotoaparát
Procesor
PaměťRAM: 16 MB, úložiště: 40 MBne
Akumulátor410 mAh
huawei-watch-gt-2Maratonec
Klady
  • špičkový displej
  • nadprůměrná výdrž
  • velké množství sportovních i zdravotních funkcí
  • povedený design
  • odolnost displeje vůči poškrábání
  • vodotěsnost
  • přítomnost reproduktoru s mikrofonem
Zápory
  • uzavřený operační systém
  • chybí EKG
Diskuze ke článku
Petr
Dají se sportovní aktivity z Health vyexportovat do souboru / Endomonda / Stravy? Bez toho opět pro sport nepoužitelné, nemají placení, nepůjde navigovat a nic, protože se nedají doinstalovat aplikace, takže ve výsledku obyčejný náramek s designem hodinek, trochu málo.
Marek
Super hodinky. Ten design je moc hezký, jen skoda té velikosti, která se mi zdá už moc. Jinak NFC je skoda, ze tam není, protože ho mají jen Garmini nebo předražený Apple. Ještě Fitbit tedy, ale ten nedělá pořádně hodinky, co se funkcí týče. To stejné skoro platí u EKG. Jinak mě u hodinek mrzí, ze nejde odpovědět na notifikace, což možná vyřeší nějaká aktualizace a taky nemožnost doinstalovani aplikaci.
Tomáš
No doufejme, že budou lepší než první GT. Ty mají sice super výdrž 22 hodin měření výkonu při nepřetržité tepovce i gps, ale nezvládnou tyto výkony alá horský ultra 20 hod plus už nikam přenést :-( Prý moc velký objem naměřených dat...
Porky
Takže si priplatim a beru Apple Watch. Sice vydrží méně na jedno nabití, ale tyhle od Huawei vlastně nic neumí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze