Huawei Watch GT2 42 mm
recenze

Huawei Watch GT2 42 mm

Když se chytré hodinky promění v elegantní šperk
6

Valentýn už je sice za námi, ale ženy jistě uznají, že na pěkný šperk není nikdy příliš pozdě. Pokud navíc hledáte doplněk, který bude vypadat nejen dobře, ale pomůže vám zůstat v kondici a zároveň se stane prodlouženou rukou vašeho smartphonu, možná vás osloví právě chytré hodinky Huawei Watch GT2 v líbivé edici Elegant.

V říjnu loňského roku jsme testovali pánskou 46mm verzi chytrých hodinek Huawei Watch GT2, která nás potěšilá dlouhou výdrží, povedeným designem a špičkovým displejem. Jak je na tom jejich menší (dámská) varianta? To se dozvíte nyní.

Technické parametry Huawei Watch GT 2 42 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce41,8 × 41,8 × 9,4 mm, 29 g, odolnost: ano
Pásekkovový, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: motýlová spona
DisplejAMOLED, 1,2" (390 × 390 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.1, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
PaměťRAM: 16 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor215 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostříjen 2019,

Obsah balení: takto to má vypadat

Dámská verze hodinek Huawei Watch GT2 dorazila v líbivé bílé krabičce, ze které na vás vykouknou hodinky s již nasazeným milánským tahem. V krabičce dále najdete nabíjecí kabel typu USB-A/USB-C a bílou nabíjecí kolébku s dvojicí pozlacených pinů.

Huawei Watch GT 2

Konstrukční zpracování: Huawei Watch na tahu

Testovaná dámská varianta Huawei Watch GT2 v edici Elegant sází na narůžovělý nádech zlaté, která je v současnosti v módě a nutno dodat, že to hodinkám sluší. Hodinky jsou navíc velmi pohodlné na nošení a s nasazeným milánským tahem stejného odstínu vypadají opravdu elegantně. Skvěle se tak hodí například pro nošení do práce, kde působí náležitě reprezentativně. Zároveň však nepůsobí natolik konzervativně, abyste si je nemohli vzít k méně formálnímu outfitu. Pouze k návštěvě tělocvičny bychom doporučovali výměnu za jiný (ideálně silikonový) pásek, který z dlouhodobého hlediska pravděpodobně lépe odolá potu a vlhkosti. Výměna probíhá jednoduše pomocí praktického mechanismu, nasazení tak zabere pouze pár sekund. Použít lze přitom jakýkoliv pásek o šířce 20 mm.

Pásek lze snadno vyměnit během několika sekund.

Hlavním prvkem hodinek je zakřivené 3D sklo ciferníku, které propojuje lunetu s displejem. Obrazovka tak sice nedisponuje ochranou v podobě vystouplé lunety, ale ani po několikadenním používání jsme na těle nezaznamenali žádné škrábance. Na hodinkách dále najdeme dvojici tlačítek. Vrchním se lze dostat do menu, případně se vrátit na hlavní obrazovku, zatímco spodní je nastavitelné, takže se po jeho stisknutí spustí například vaše oblíbená sportovní aktivita.

S hodinkami lze rovněž plavat, takže vás nepřekvapí vodotěsnost do 5 ATM (hloubka 50 metrů) ani přítomnost různých senzorů (TruSeen 3.5), které zvládnou v reálném čase sledovat srdeční tep, a to i pod vodou. Senzor je na zadní straně, která je z plastu a najdeme na ní rovněž piny pro nabíjení. Díky tomu, že ostrůvek se senzory mírně vystupuje nad okolní povrch (při správném utáhnutí pásku), velmi dobře doléhá na zápěstí a měří spolehlivě. Hodinky změří rovněž maximální množství využitého kyslíku (VO2max), avšak pouze při venkovním běhání. Celkové rozměry 41,8 × 41,8 × 9,4 mm a hmotnost 29 gramů (bez pásku) lze považovat za zcela adekvátní.

Líbilo se nám
  • nízká hmotnost
  • reprezentativní vzhled
  • varianta s milánským tahem
  • snadná výměna pásků
  • vysoká odolnost

Displej: jednoduše špičkový

AMOLED displej o velikosti 1,2 palce dosahuje vysoké maximální svítivosti, takže nebudete mít problém s čitelností ani na přímém slunci. Také barevné podání i pozorovací úhly lze označit za prvotřídní. Displej navíc podporuje funkci Always-On, takže jej můžete nechat permanentně zapnutý a navolit si pohotovostní ciferník s ručičkovými/digitálními hodinami. Pokud si nastavíte ručičkové, hodinky vypadají jako klasické a je těžké rozpoznat, že se nejedná o běžné hodinky.

Špičková je i jemnost rozlišení 390 × 390 pixelů, pochválit lze také oleofobní vrstvu, díky níž se na displeji nedrží kapky vody. Rovněž při sprchování či obecně namočení hodinek jsem nezaznamenal problém s tím, že by displej registroval náhodné dotyky. Po několikadenním používání jsme na povrchu sklíčka nenašli žádné škrábance a odolnost je tedy příkladná.

Líbilo se nám
  • nadprůměrně jemné rozlišení
  • vysoká svítivost
  • podpora Always-On displeje
  • příkladná odolnost

Systém a výkon: jdou si svou cestou

Po softwarové stránce se od předchozí generace příliš mnoho nezměnilo. V hodinkách najdeme vlastní operační systém od Huawei, který bez problémů zvládá českou diakritiku, funguje dostatečně plynule a nabízí přehledné menu, v němž se pohybujete vertikálním svajpováním.

Mnohými vytýkaná nemožnost doinstalovat si aplikace přetrvává i u druhé generace. Výhodou tohoto systému je však na druhou stranu delší výdrž. U naprosté většiny dnešních chytrých hodinek, které umožňují instalaci aplikací a disponují dospělejším operačním systémem, je běžná jednodenní až dvoudenní výdrž. Jde tedy o „něco za něco“ a záleží jen na uživateli, co preferuje.

Hodinky disponují 4GB interním úložištěm, ze kterého vám zůstane po zapnutí dostupná přibližně polovina. Díky Bluetooth 5.1 a novému čipu Kirin A1 slibují kvalitnější přenos hudby přímo do sluchátek a propojení až na vzdálenost 150 metrů v otevřeném prostoru. Nic vám tak nebrání se vydat na procházku pouze se sluchátky a do hodinek si nahrát oblíbený podcast či hudbu. Přestože lze hodinkami ovládat přehrávání Spotify spuštěného na telefonu, neexistuje způsob, jak si do nich naimportovat hudbu z této aplikace nebo podobných, a to je v dnešní době rozhodně škoda.

Samotný přenos hudby do sluchátek je bezproblémový a s kvalitou jsme byli zcela spokojeni. Problémem nejsou ani notifikace, na které bohužel nelze odpovídat, a to ani ve zkrácené podobě, což je škoda, ale svůj účel upozornit na to, co je nového na vašem smartphonu, i tak splní.

Aplikace Huawei Health je dostupná pro Android i iOS.

Aplikace Huawei Health, kterou je nutno si nainstalovat, pokud chcete hodinky spárovat s vašim smartphonem (Android či iOS), nabízí možnosti, jak upravit nastavení hodinek, monitorovat naměřená zdravotní či sportovní data, případně je aktualizovat. Kromě vyloženě sportovních a zdravotních funkcí, na které se zaměříme v jedné z dalších kapitol, lze Watch GT2 využít také jako svítilnu, kompas, barometr či jako již zmíněný přehrávač hudby. Zajímavostí je také například funkce „Dechové cvičení“, která připomíná další podobné funkce na jiných chytrých hodinkách a uživateli „radí“, jak má dýchat.

Stáhnout Huawei Zdraví

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • 4GB úložiště
  • přehledně uzpůsobené prostředí
  • dodatkové funkce
Nelíbilo se nám
  • nelze doinstalovat aplikace

Výdrž a nabíjení: týden bez nabíjení

Výdrž 42mm verze Huawei Watch GT2 lze stále označit za nadprůměrnou, i když nedosahuje dvoutýdenní výdrže jako 46mm varianta. Bez zapnutého režimu Always-On vydrží hodinky deklarovaných 7 dnů. Při zapnutém Always-On displeji pak přibližně polovinu. Pokud vás nebaví dávat hodinky každý večer na nabíječku, určitě byste měli zařadit Watch GT2 do užšího výběru.

Baterii o kapacitě 215 mAh lze pohodlně nabít skrze dodávanou kolébku, ke které se hodinky magneticky přichytí a započne nabíjení. Jediné, co chybí, je snad pouze možnost bezdrátového nabíjení přímo z telefonu.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • nemožnost hodinky nabít skrze reverzní bezdrátové nabíjení

Sportovní a zdravotní funkce: poradí i motivují

Sportovní nadšenci mají k dispozici hned 15 druhů cvičení, mezi kterými nechybí ani triatlon, cyklistika či plavání v bazénu nebo na otevřené vodě. V takovém případě přijde vhod i zabudovaná GPS, která zaznamená trasu a následně ji vyexportuje do aplikace Huawei Health. Hodinky snímají množství, pro sportovce i laiky, zajímavých informací a nabídnou opravdu podrobné statistiky (viz screenshoty níže). Huawei Watch GT2 však mohou být i zajímavým tréninkovým nástrojem pro běžce, neboť podporují celkem 13 různých druhů běžeckých kurzů.

Senzor EKG se pravděpodobně objeví až v příští generaci.

O naměřených sportovních aktivitách získáte poměrně detailní informace zobrazené přímo na hodinkách, takže nemusíte spoléhat pouze na přidruženou aplikaci a údaje v ní uložené. Spolehnutí je rovněž na snímání tepové frekvence a měření kvality spánku, které správně zaznamenalo čas vstávání, ale i čas, kdy šel uživatel spát. Funkce měření stresu pak vychází z vaší tepové frekvence. Pro správnou kalibraci se vás však hodinky nejprve zeptají na sérii otázek, aby otestovaly, jak na ně reagujete pomocí měření tepu. Pokud chodíte plavat, můžete se těšit na automatickou detekci stylu plavání, počet temp, SWOLF, ale i další údaje. Mírně zamrzí snad jen chybějící senzor EKG, který však stále u mnoha výrobců (i přes schopnost měřit EKG) nefunguje kvůli čekání na potřebná povolení. Třeba se tak EKG dočkáme v další generaci Watch GT.

Líbilo se nám
  • podrobné statistiky o sportovních aktivitách i kvalitě spánku
  • užitečné běžecké kurzy s virtuálním trenérem
  • rychlé a spolehlivé měření tepu, a to i pod vodou
Nelíbilo se nám
  • senzor EKG by mohl přijít vhod

Zhodnocení: nelze než doporučit

Huawei Watch GT2 jsou skvělou volbou pro všechny uživatelky, které hledají elegantní doplněk, holdují sportu a vyžadují dlouhou výdrž. Nabízí totiž množství podařených sportovních funkcí, vodotěsnost do pěti atmosfér, špičkový displej a stačí je nabíjet pouze jednou za týden. Mezi zápory se řadí absence možnosti doinstalovat aplikace či alespoň větší propojení se Spotify či podobnou službou, některým možná bude chybět i EKG. Hodinkám by slušela také možnost bezkontaktního placení. Přidání senzoru EKG a dalších funkcí by však zároveň mohlo vést ke znatelnému snížení výdrže, která je jednou z předností. Menší nedostatky vykompenzuje rovněž cena, která na českém trhu činí šest tisíc korun.

Konkurence

Mezi konkurenci můžeme zařadit Samsung Galaxy Active2, které mají rovněž velmi podařený displej a nechybí jim ani možnost nainstalovat aplikace. Navíc disponují schopností měřit EKG, kterou však v současnosti nevyužijete. Oproti Watch GT2 stojí zhruba o dva tisíce korun víc, jejich výdrž je však značně menší.

Samsung Galaxy Watch Active2 44mm

Konstrukce44 × 44 × 10,9 mm, 30 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejAMOLED, 1,4" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor340 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Majitelé iPhonů mají pravděpodobně jasno a sáhnou po Apple Watch. Poslední generace se chlubí podporou EKG a konečně dostala i režim Always-On. Pořizovací cena je však oproti Huawei Watch GT2 přibližně dvojnásobná a výdrž baterie podstatně horší.

Apple Watch 5 44 mm

Konstrukce40 × 30,4 × 10,7 mm, 36,5 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,57" (448 × 368 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové
huawei-watch-gt-2Maratonec
Klady
  • špičkový displej
  • dlouhá výdrž
  • množství sportovních i zdravotních funkcí
  • elegantní design
  • vodotěsnost
  • snadno vyměnitelné pásky
Zápory
  • uzavřený operační systém
  • chybí EKG
Diskuze ke článku
Pesedm
Recenze velmi ok, ale asi krom rozdílu oproti 46 mm: barva, rozměr, kapacita baterie a že NEumějí telefonovat - čehož jsem si v textu nevšiml je vše stejné. Hlavně ale nemáme představu jak celkově hodinky působí, když není vidět slečna celá.. :))
Mi.
Elegantní šperk Huawei je něco jako luxusní auto Dacia.
Hakus von Tyros
Hakus von Tyros
Huawei ?
S ohledem na současnost situaci firmy ?
Ani omylem.
Zlatý Samsung !!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze