Huawei Watch GT
recenze

Huawei Watch GT

Tak trochu paličaté hodinky
11

Proklestit si vlastní cestu v segmentu nositelné elektroniky se pokouší Huawei se svými nejnovějšími chytrými hodinkami Watch GT. Vypadají klasicky a pohledně, mají kruhový displej a poměrně lákavou cenu pod hranicí 6 tisíc korun. Čínský výrobce však nasazuje vlastní operační systém, na kterém schopnosti hodinek stojí i padají. Zaznamená Huawei úspěch, nebo vešlo do slepé uličky?

Když se dva perou, třetí se směje, říká se. Řekl si to možná i Huawei, který k překvapení mnohých ve svých nejnovějších chytrých hodinkách sáhl po vlastním operačním systému. Sympatický a statečný krok na jedné straně, spousta obav na opačné. Pojďme si nové Huawei Watch GT raději proklepnout v právě začínající recenzi.

Technické parametry Huawei Watch GT

Kompletní specifikace
Konstrukce46,5 × 46,5 × 10,5 mm, 46 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: motýlová spona
DisplejPOLED, 1,39" (454 × 454 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
PaměťRAM: 16 MB, vnitřní paměť: 128 MB, paměťové karty: ne
Akumulátor420 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:00 hodin
Dostupnostříjen 2018,

Huawei Watch GT – videorecenze

Obsah balení: klasika

V klasicky vypadající krabičce najdeme samotné hodinky s již nasazeným páskem. Kromě nich a nezbytných příruček počítejte ještě s malým podstavcem pro nabíjení a také kabelem, který má na jednom konci USB-C a na druhém USB-A.

Huawei Watch GT

Konstrukční zpracování: ve znamení keramiky a oceli

Nové hodinky od Huawei vypadají v zásadě zcela klasicky a na první pohled vás nehodlají ničím ohromovat. Dominantním materiálem je ocel a keramické sklo, které doplňuje nezbytný pásek. V naší sportovní verzi jde o velmi lacině vyhlížející pásek, který není hoden ani sportovní verze. Naštěstí jej snadno můžete vyměnit za jakýkoliv jiný o průměru 22 milimetrů. Pokud chcete mít hezčí pásek rovnou, sáhněte po pouze o pár set korun dražší verzi Classic. Vraťme se nicméně k naší verzi Sport. Ta spoléhá na pryžový pásek, který je však předurčen takřka pro jakkoliv velké zápěstí. Je dostatečně dlouhý a i pokud máte menší zápěstí, budou hodinky sedět velmi pohodlně a pásek nikde nezavazí.

Při běžném nošení sedí hodinky velmi dobře a díky rozumné hmotnosti pod hranicí 50 gramů jsem po několika hodinách na zápěstí ani nevnímal.

Hodinky sedí velmi dobře.

Na těle hodinek vás může upoutat dvojice tlačítek. Ta jsou jakousi podpůrnou metodou ovládání. Dominantním hráčem je samozřejmě kruhový dotykový displej, který je ohraničen vyvýšenou lunetou se sekundovým rozdělením. Luneta však není otočná jako třeba u Samsungu.

Hodinky nepůsobí ani nijak masivně, za což vděčíme tloušťce 10,6 milimetrů. Pokud však nejste zvyklý hodinky nosit, budou vám v prvních dnech mírně překážet. Tu se o ně někde zadrhnete, případně s nimi zavadíte o okraj stolu či dveří. Osobně se mi to stalo hned několikrát, avšak na těle nejsou žádné sebemenší známky poškození.

Líbilo se nám
  • povedený vzhled
  • odolné tělo
  • standardní 22mm pásky
Nelíbilo se nám
  • verze Sport má nepěkný pryžový pásek

Displej: nevyužitý AMOLED

AMOLED displej má úhlopříčku 1,39 palce. Je skvěle čitelný i dostatečně jemný. Jas lze nastavit v několika krocích, případně nechat vše na automatice. Například v noci však displej nadále září příliš a je jedno, zda využijete ruční úpravu či automatiku. Kruhový tvar dodává hodinkám klasický vzhled, jenže hodinky jej pořádně neumí využít. Celou plochu displeje využijí ciferníky a některé sportovní aktivity. Vše ostatní se řadí do malého čtverce, dochází k zalamování textu a nepřehlednostem. Po jedné z aktualizací se tento stav dokonce zhoršil. Kruhový displej přestalo využívat i hlavní menu. Nepochopitelné.

Huawei Watch GT

AMOLED panel by mohl nabízet režim neustálého zobrazení času, jenže nenabízí. Displej vždy po pár vteřinách zhasne, tedy pokud opomeneme rádoby speciální režim, kdy displej svítí 5 minut v kuse a pak se vrátí do svých temných chvil. Aktuální čas zjistíte stiskem tlačítka, nebo otočením zápěstí. Naštěstí to funguje dobře.

Líbilo se nám
  • AMOLED technologie
  • dobrá čitelnost za všech podmínek
Nelíbilo se nám
  • neumí Always On režim
  • nedokonale využitý kruhový tvar

Systém, notifikace a hardware: seznamte se s LiteOS

Horší využití displeje jde na vrub operačního systému LiteOS, který se značně liší od známého Wear OS od Googlu. Vzájemné srovnávání je velmi těžce proveditelné. Úvodem dodejme, že hodinky pracují s 16MB operační pamětí a 128MB úložištěm výhradně pro potřeby aktualizací.

Huawei nabízí 11 ciferníků, nechybí konzervativní i moderní. Ovládání je řešeno dotykem a probíhá intuitivně. Cesta zpět vede přes horní tlačítko či gesto na displeji. Hodinky nám nezamrzly, ani nás při běžné práci nebrzdily, ale animace jsou lehce sekané.

Zapomenout musíte také na českou lokalizaci, tady vládne angličtina. S tou se však brzy sžijete. Tvrdou ranou pro mnohé bude, že hodinky vlastně nic neumí. Postrádají doplňkové aplikace a především možnost si je dodatečně instalovat. Huawei žádný obchod nemá a v prostředí hodinek nic nenaznačuje, že by se v blízké době mělo v tomto směru něco změnit. Možnosti hodinek jsou tak pevně ohraničeny systémem. Naštěstí nechybí alespoň základní možnost notifikací. Hodinky dokáží oznámit příchozí hovor a odmítnout jej. Nelze s nimi telefonovat či odeslat omluvnou zprávu.

Huawei Watch GT

Ostatní notifikace se zobrazí taky. Jenže ať už půjde o kalendář, WhatsApp, Telegram či Facebook, vše vypadá stejně. A jelikož jsou všechny zprávy bez rozlišení naskládány pod sebe, orientace není snadná. Navíc na zprávy ani nelze odpovědět. Zapomenout je nutné také na ovládání hudebního přehrávače.

Aplikace Huawei Zdraví (Health)

Stáhnout Huawei Zdraví

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Veškeré podrobnější nastavení, třeba i ohledně notifikací, probíhá skrze smartphonovou aplikaci Huawei Zdraví. Tu potřebujete ke spárování hodinek s telefonem, jež probíhá skrze Bluetooth 4.2. Váš telefon musí být vybaven Androidem 4.4 a novějším či iOS 9 a novějším. Samotná aplikace je přehledná, spojená s vaším účtem a vše se synchronizuje. Můžete ji dokonce propojit i s aplikací Google Fit. Práce s ní je velmi intuitivní, pomáhá především čeština.

Huawei Watch GT

V další výbavě jsou již celkem obyčejné funkce jako budík s vibracemi, stopky, minutka nebo baterka. Tou je mimochodem myšleno pouhé bílé rozzáření displeje. Věřte ale, že v nouzi i takové světlo dobře poslouží. Abychom nic neopomenuli, hodinkám nechybí ani praktický a dobře fungující kompas či barometr. S pomocí hodinek můžete také snadno nalézt váš telefon, který se dokáže rozeznít. Za zmínku stojí i velmi pěkně zpracovaný monitoring spánku, který je nebývale přesný a dokáže vám skrze aplikaci v telefonu rozepsat vaše jednotlivé fáze spánku, jako je hluboký či lehký spánek, REM fáze a také čas, kdy jste se v noci například na malou chvíli probudili.

Líbilo se nám
  • intuitivní ovládání
  • přehledný systém
  • přesné měření vašeho spánku
Nelíbilo se nám
  • nedobrá optimalizace
  • bolestně chybí aplikace
  • nedokonalé notifikace

Výdrž baterie: dva týdny, ale i měsíc

Prozatím to s Huawei Watch GT vypadá vcelku nahnutě, avšak reputaci si alespoň z části ihned napraví 420mAh baterií. To je sice vcelku běžná kapacita, ale výrobce slibuje výdrž 14 dní na jedno nabití při aktivovaných notifikacích a neustálém měření srdečního tepu. A realita? 14 dní skutečně lze dosáhnout – po zhruba 7denním používání se kapacita baterie dostala na 45 %. Je nasnadě, že pokud například měření srdeční frekvence omezíte, výdrž se zákonitě prodlouží, dle výrobce až na 1 měsíc. Můžeme se však podívat i na výdrž v plné zátěži. Nepřetržitě byste s hodinkami a zapnutou GPS mohli cvičit 22 hodin.

Huawei Watch GT

Nabíjení dvakrát měsíčně nepředstavuje nijak velký problém. Probíhá mimochodem skrze magnetický podstavec s USB-C konektorem. Samotné nabití je bleskurychlé. Skrze notebook se hodinky z vybití do plného stavu dostanou za necelou hodinku.

Huawei Watch GT
Měření srdečního tepu je přesné a může běžet non-stop
Líbilo se nám
  • běžná dvoutýdenní výdrž
  • svižné nabíjení

Sportovní funkce: Watch GT připraveny

Pokud Huawei své hodinky cílí na nějakou skupinu uživatelů, budou to sportovně ladění jedinci. Pro jejich účely je přichystáno speciální menu, do kterého se lze dostat stiskem spodního tlačítka. Kromě obligátního monitoringu chůze nechybí běh, horská turistika, jízda na kole či rotopedu nebo plavání. S odolností do 5 ATM můžete plavecké styly trénovat kdekoliv. Konkrétně u plavání si vyberete, zda plavete uvnitř či venku. V případě bazénu si lze nastavit jeho přesnou délku. Jakmile hodinky ponoříte pod vodu, dojde k deaktivaci displeje i měření srdečního tepu.

S hodinkami se nemusíte bát vody

V případě běhání a cyklistiky se spolehnete na vcelku přesnou GPS, kterou jsem již mínil. Při sportovní aktivitě navíc nemusíte vůbec sahat na displej zařízení. Pro zobrazení klíčových informací vám stačí jen spodní tlačítko, pomocí kterého přepínáte obrazovky, kde zjistíte váš čas, vzdálenost, spálené kalorie, srdeční tep a podobně. Spodní tlačítko je vůbec velice šikovné. Teoreticky lze sportovní aktivitu spustit jen jeho trojnásobným stiskem.

Huawei Watch GT

Lze využít také funkce trenéra, respektive cvičebních výzev, které jsou v hodinkách připraveny. K dispozici jsou čtyři lekce, které se liší svou obtížností. Vždy počítejte s rychlejší chůzí a během. S pomocí trenéra můžete po čase zdokonalovat své výsledky.

Na sportovní aktivity jsou hodinky připraveny dobře a méně náročným uživatelům budou vyhovovat. Skuteční sportovci však budou postrádat širší propojení s dalšími aplikacemi, což již zmíněný Google Fit opravdu nezachrání.

Líbilo se nám
  • spolehlivé měření tepu může běžet neustále
  • několik speciálních režimů
  • asistent v podobě trenéra
Nelíbilo se nám
  • žádné doplňující aplikace

Zhodnocení a konkurence: jen výdrž to nezachrání

Jak správně tušíte, výdrž hodinek vše nespasí. To bychom pak spokojeně používali klasické mechanické hodinky a ty vydrží na baterii i roky. K čemu a pro koho jsou Huawei Watch GT za cenu 6 tisíc korun určené? Zaujmout by mohly uživatele, kterým nesedí Wear OS, chtějí zkusit něco nového a rádi se stanou pokusnými králíky bez – a to je podstatné – jasných vyhlídek do budoucna. Není totiž zřejmé, co s novým systémem Huawei plánuje a zda jej bude nadále rozvíjet. Vhod mohou přijít i skutečně sportovně aktivním jedincům, kteří ocení speciální režimy, GPSku, odolnost a výdrž. Těm však bude zřejmě chybět provázání na další služby.

Co Watch GT rozhodně nezvládnou je být onou prodlouženou rukou vašeho smartphonu. Telefon k sobě potřebují, ale možností mají ve výsledku pramálo. Ačkoliv se cena zdá být příznivá, konkurence nespí. Mezi tu rozhodně nelze počítat například Galaxy Watch od Samsungu či Apple Watch (3. či 4. generace). Například různé varianty Samsungů Gear S3 (Gear Sport) jsou aktuálně levnější a systém Tizen schopnější.

Samsung Gear Sport

Konstrukce42,9 × 44,6 × 11,9 mm, 50 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,2" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor300 mAh, nabíjení: bezdrátové

Pokud chcete zůstat u Huawei, nabízí se starší model Watch W2. Vyjde sice o dva tisíce dráž, ale systém Wear OS nabízí nesrovnatelně více možností.

Huawei Watch 2 (2018)

Konstrukce45 × 48,9 × 12,6 mm, 57 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejPOLED, 1,2" (390 × 390 px)
SystémAndroid Wear, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.1, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor420 mAh, nabíjení: ?, doba nabíjení: 1:40 hodin
huawei-watch-gt
Klady
  • elegantní vzhled (verze Classic)
  • pohodlně se nosí
  • výměnný 22mm pásek
  • kruhový displej chráněný lunetou
  • kvalitní AMOLED displej
  • skvělá výdrž
  • rychlé nabití
  • kvalitní monitoring spánku
  • nepřetržité měření srdečního tepu
  • sportovní režimy
Zápory
  • nevyužité možnosti AMOLED displeje
  • horší optimalizace systému
  • málo vestavěných funkcí
  • nelze doinstalovat aplikace
  • nepřehledné notifikace
Diskuze ke článku
Lukáš
Bohužel, ale tohle je paskvil. Ač se mi vcelku líbí, tak tím svým systémem to absolutně pohřbili. Nejsou na to aplikace, má to omezené funkce a nikdo neví co s tím bude za rok. Tohle Huawei těžce neodhadl. Škoda, být tam wearos, tak objednávám. Takhle je to neprodejné.
Banrog
Neumí nic, ale zase to dokáží dlouho... Nechápu, proč tam není nějaký always on režim a také možnost stažení jiných ciferníků. Ty jejich jsou většinou směšné až odpudivé.
Radovan Smutný
Tyto hodinky jsem si koupil,omezené sportovní funkce mi nevadí, beru je jako doplňkovou funkci. Důležité je pro mě výdrž baterie a notifikace, což tyto smartwatch splňují. Kdyby šlo odpovídat na sms, byl by to vítaný bonus. Ovšem za mě to zabili vibrace, hodinky vibrují tak slabě, že to není na ruce cítit, ani při pevném utažení pásku. Škoda, hodinky jsem vrátil...
Koci
No nevím...své Gear S3 bych neměnil. Ale design velmi dobrý...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze