Huawei Watch Fit
recenze

Huawei Watch Fit

Osobní trenér na zápěstí

Máte omezený rozpočet, ale hledáte kompaktní chytré hodinky s velkým displejem a bohatými sportovními funkcemi? Pak by vám neměly uniknout nové Huawei Watch Fit. Jaké jsou mé zkušenosti z jejich používání?

Společně s chytrými hodinkami Watch GT2 Pro a sluchátky Freebuds Pro Huawei představil také zařízení vzhledem připomínající hybrid mezi hodinkami a náramkem s označením Watch Fit. Komu jsou hodinky určené a vyplatí se do Watch Fit investovat, nebo byste se raději měli poohlédnout jinde?

Huawei Watch Fit – videorecenze

Technické parametry Huawei Watch Fit

Kompletní specifikace
Konstrukce46 × 30 × 10,7 mm, 21 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: motýlová spona
DisplejAMOLED, 1,64" (280 × 456 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
PaměťRAM: 32 MB, vnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 0:45 hodin
Dostupnostzáří 2020,

Obsah balení: vše potřebné

V bílé krabičce jsou hodinky s nabíjecím kabelem i sada potřebných příruček. Nic dalšího zde již nenajdete.

Konstrukční zpracování: lehké a kompaktní

Huawei Watch Fit vzhledem vzdáleně připomínají Apple Watch, displej je však protáhlejší a hodinky působí poměrně subtilním dojmem. V testované černé na pánském zápěstí vypadají vcelku nenápadně. Díky menším rozměrům a nízké hmotnosti (pouhých 21 gramů bez pásku) je tak můžete pohodlně nosit po celý den. Řemínek je stejně jako zbytek těla hodinek plastový, navíc jej můžete i vyměnit. K tomu je však nejprve potřeba vysunout malé plastové úchyty na spodní straně, jen je potřeba dbát na to, abyste je neztratili.

Pravou stranu pak okupuje jediné ovládací tlačítko, pomocí něhož se vracíte na hlavní obrazovku, otevíráte menu nebo rozsvítíte displej. Při dlouhém podržení se objeví nabídka vypnout/restartovat. Na spodní straně najdeme všechny potřebné senzory a také dvojici pinů pro nabíjení. Na těle hodinek byste však marně hledali reproduktor či mikrofon.

K dispozici je také růžová varianta.

Hodinky Huawei Watch Fit by měly také odolat až tlaku pěti atmosfér. V praxi jsem se s nimi bez problémů sprchoval a umýval si ruce. Na závěr uvedu, že bude na trhu k dispozici kromě černé také zelená a růžová varianta pro něžné pohlaví.

Líbilo se nám
  • vysoká odolnost
  • vyměnitelné pásky
  • kompaktní rozměry

Displej: velký AMOLED

Huawei Watch Fit se chlubí 1,64palcovým AMOLED panelem s rozlišením 280 × 456 pixelů. Je obdélníkového tvaru a má vysokou svítivost, takže jsem nikdy neměl problém s viditelností ani venku za slunečného počasí. Ovládání probíhá pochopitelně dotykově, otočnou lunetu/korunku nečekejte, reakce na dotyk jsou však naštěstí svižné. K dispozici je také Always-On režim, počítejte však se zásadně kratší (zhruba poloviční) výdrží. Regulace jasu může být automatická, ale také manuální. Osobně jsem vše nechával na automatice.

Design hodinek můžete snadno dotvořit pomocí ciferníku. K dispozici je jich více než 200, takže si každý přijde na své.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED panel
  • pro někoho může být výhodou obdélníkový tvar

Systém a výkon: klasika od Huawei

Prostředí Huawei Watch Fit je identické s tím, co znáte z Huawei Watch GT2e nebo nových Huawei Watch GT 2 Pro. Jedná se o systém Lite OS, který je skvělý, co se energetické náročnosti týče, méně však již v oblasti funkcí. Přestože se jedná o chytré hodinky, nelze odpovídat (ani formou přednastavených odpovědí) na přijaté zprávy, stejně tak si nedoinstalujete žádnou aplikaci navíc. Vše o výhodách a nevýhodách systému bylo již mnohokrát zmíněno v našich recenzích , Huawei v tomto ohledu systém nijak nevylepšil.

Na co se naopak můžete spolehnout, jsou klasické funkce jako například časovač, budík, stopky, svítilna nebo funkce najdi můj telefon či počasí. K dispozici je také vzdálená závěrka, která však funguje pouze u Huawei zařízení. Interní úložiště chybí, do hodinek si tedy žádné soubory nenahrajete.

Líbilo se nám
  • systém disponuje všemi základními funkcemi
Nelíbilo se nám
  • uzavřený systém

Výdrž a nabíjení: týdenní záležitost

Pokud jste zvyklí na dvoutýdenní výdrž klasických Huawei Watch, budete z Watch Fit zklamaní. Menší baterie v menším těle se projevila, výdrž nyní činí v nejlepším případě 7 dní, pokud používáte hodinky pouze na notifikace a jako měřič srdečního tepu a spánku, případně občasně spustíte SpO2 senzor. Při monitorování sportovních aktivit je tedy výdrž ještě kratší. V žádném případě se však nejedná o špatný výsledek, zvlášť ve srovnání s chytrými hodinkami, které přečkají maximálně den, dva. Výrobcem udávané mety 10 dní se mi však dosáhnout nepodařilo.

Jednoznačnou pochvalu si pak zaslouží velmi rychlé nabíjení dodávaným kabelem s magnetickými piny. Nabití z 0 na 100 % zabere přibližně 45 minut, což je skvělý výsledek.

Líbilo se nám
  • solidní výdrž
  • rychlé nabíjení

Sportovní a zdravotní funkce: Huawei Watch GT 2 Pro v bleděmodrém

Jak název napovídá, Watch Fit cílí na sportovce a aktivní uživatele, kteří chtějí získat základní přehled o sportovních aktivitách a svém zdraví. Podobně jako v případě nedávno testovaných Huawei Watch GT 2 Pro se tak můžete těšit zhruba na 100 sportovních režimů a dokonce i 13 běžeckých tréninků, kdy vám hodinky pomůžou se připravit třeba na maraton. Díky kurzům pro cvičení se vám zobrazí i animace, které vám ukazují, jak máte cvičit.

Chybí však altimetr (výškoměr) a kompas, stále však máte k dispozici senzor SpO2 pro měření okysličení krve, monitoring stresu či VO2Max důležitý pro sportovce. Z dalších funkcí nechybí například menstruační kalendář. Nabídka sportovních funkcí je obsáhlá a k dispozici je také automatická detekce zahájení sportovní aktivity, která bohužel nepatří k nejspolehlivějším. Podobně je na tom nižší přesnost GPS měření, což je však problém většiny chytrých hodinek.

Celkově nabídnou Watch Fit velké množství sportovních a zdravotních funkcí, které podle mě uspokojí naprostou většinu uživatelů. Pokud berete měření sportovních údajů opravdu vážně, je zapotřebí se porozhlédnout jinde, kvalitní sportovní chytré hodinky vás však budou stát několikanásobně více.

Líbilo se nám
  • velké množství sportovních a zdravotních funkcí
Nelíbilo se nám
  • chybí altimetr a kompas

Zhodnocení

Huawei Watch Fit osobně považuji za kombinaci chytrého náramku a hodinek. Z náramku si berou kompaktní rozměry a velmi nízkou hmotnost, z hodinek pak povedený AMOLED displej s velkým množstvím sportovních a zdravotních funkcí. Pokud nemáte problém s neduhy použitého operačního systému (jmenovitě například nemožnost odpovědět na notifikace), mohu vám Huawei Watch Fit doporučit. Za tři tisíce korun totiž nabízí adekvátní výbavu i dostatečně dlouhou výdrž.

Huawei Watch Fit

Konkurence

Pokud hledáte stále relativně cenově dostupné chytré hodinky se schopnějším operačním systémem, můžete zvážit nákup Galaxy Watch Active, které lze sehnat za 4 tisíce korun.

Samsung Galaxy Watch Active

Konstrukce39,5 × 39,5 × 10,5 mm, 25 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejAMOLED, 1,1" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor230 mAh, nabíjení: bezdrátové, doba nabíjení: 1:59 hodin

Jestli chcete opravdu dlouhou výdrž, možná vás zaujmou Huawei Watch GT2, které na jedno nabití zvládnou až dva týdny používání.

Huawei Watch GT 2 46 mm

Konstrukce45,9 × 45,9 × 10,7 mm, 41 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.1, ne, ne
Akumulátor455 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
huawei-watch-fit
Klady
  • bohaté sportovní + zdravotní funkce
  • zvýšená odolnost
  • dlouhá výdrž + rychlé nabíjení
  • povedený displej
Zápory
  • někomu může chybět kompas a výškoměr
  • limitace systému
Diskuze ke článku
Hej Gugl
Hej Gugl
Ked uz v nazve recenzie spominate osobneho trenera a hodinky sa tiez volaju Watch Fit, tak by mozno nebolo odveci venovat sa tomu,co maju robit tie hodinky najlepsie, trosku viac, ako len napisat jeden skromny odstavec. Alebo aj - maju tie uzasne sportove fukncie a nepreberne mnozstvo treningov a aktivit vobec zmysel, ak si meranie srdcovej frekvencie robi pocas treningu co chce? Je GPSka presna? Daju sa k nim pripojit nejake dalsie zariadenia, napriklad hrudny pas? A podobne.. Mozno by nebolo zle okrem vymenovania funkcii otestovat sportove hodinky aj... sportom??
Lipo Popo
Lipo Popo
Mají tyto hodinky opravdu vyměnitelné pásky? Někde jsem četl, že nemají. To je podle mě dost podstatný nedostatek.
Dan Nekonecny
Dan Nekonecny
Na to že se má jednat o recenzi, tak je hrozná. Spis první pohled. V recenzi bych čekal, ze bude vše víc rozvinuté. Třeba vydrž se zapnutým displejem bude kratší, ano ale jak moc hodinu dvě? Autor si byl s hodinkama zabehat a je z toho recenze. Zvažují nákup, ale tady jsem se nic nedozvěděl
Lipo Popo
Lipo Popo
Mám hodinky Honor magic watch 2, ale tyto hodinky Huawei watch fit mají funkce, které mé hodinky nemají, např. daleko lepší grafické znázornění počasí, automatické měření SPO 2, to je nevídané. Má je má žena a nemůže si je vynachválit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze