Huawei TalkBand B2
recenze

Huawei TalkBand B2

Fitness náramek s překvapením
4

Do redakce nám na testování dorazil další kousek z kategorie wearables a je jím druhá generace zajímavého fitness náramku Huawei TalkBand B2. Přichází s moderním designem, atraktivními barevnými variantami a jedním esem v rukávu. Během okamžiku se totiž promění v Bluetooth handsfree.

Nositelné příslušenství, neboli wearables, se v poslední době začíná pomalu dostávat mezi běžné uživatele. Nedávno jsem dokonce potkal jednoho člověka s hodinkami Withings Activité... :) Jejich využití však stále trochu pokulhává, i když výrobci se velmi snaží něco zajímavého vymyslet.

Huawei TalkBand B2 – oficiální fotografie

Někteří dokonce zkouší nová unikátní řešení a mezi ně patří i společnost Huawei. Huawei inženýři si totiž řekli, že zkombinují dvě zařízení, které již známe – fitness náramek a Bluetooth handsfree. Výsledkem byl zajímavý náramek Huawei TalkBand B1, který jsme pro vás otestovali před několika měsíci. A dnes se podíváme na jeho nástupce, model TalkBand B2. Jak se povedl?

Huawei TalkBand B2 – oficiální fotografie

Technické parametry Huawei TalkBand B2 Leather strap

Kompletní specifikace
Konstrukce63 × 22 × 12 mm, 32,2 g, odolnost: IP57
Pásekkožený, vyměnitelný: ano, zapínání: motýlová spona
DisplejPMOLED, 0,73" (128 × 88 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 3.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor95 mAh, nabíjení: micro USB, doba nabíjení: 1:30 hodin
Dostupnostkvěten 2015, 5 400 Kč

Design, konstrukce a odolnost: ostrý a odolný

Huawei TalkBand B2 je po designové stránce dozajista velmi zajímavý kousek hardwaru. V naší redakci jsme testovali „luxusní“ zlatou, nebo spíše bronzovou, variantu s koženým páskem, dostupné jsou také černé a bílé modely, které mají pásek pryžový.

Huawei TalkBand B2
Huawei TalkBand B2 je k dostání ve třech barevných provedeních

Hned na první pohled si všimnete designu, který sází na hladké linie a ostré hrany. Náramek vypadá velmi elegantně a v bronzové barvě téměř až luxusně. Na ruce vypadá velmi dobře, i když většina mého okolí se shodla na tom, že bronzová varianta se hodí spíše na ženskou ruku.

Nicméně má stále jednu výhodu, a to sice hnědý kožený řemínek s motýlovou přezkou, neboť ostatní barvy jsou dodávány pouze s pryžovým řemínkem. Díky standardnímu 15mm uchycení si však můžete na trhu vybrat i jakýkoliv jiný kompatibilní pásek.

Konstrukce je precizní, a to především proto, že Huawei TalkBand B2 je kompletně z kovu. V kovové kolébce, kterou drží na ruce zmiňovaný kožený nebo pryžový pásek, je umístěn hlavní prvek celého zařízení, který se po vyjmutí z kolébky promění v Bluetooth handsfree označované často jako „bondovka“.

Upínací mechanismus je pevný a těží z kovové konstrukce

Sluchátko drží v kolébce velmi dobře a rozhodně nehrozí, že by se vám samo uvolnilo a vy jste jej například někde ztratili při sportování. Samotné sluchátko pak vypadá jako standardní handsfree do ucha, i když dost hranaté. Jeho rozměry jsou cca 47 × 22 × 8 milimetrů (bez kolébky).

Na jeho těle najdeme interaktivní dotykový displej, duální mikrofon pro telefonování, hlavní ovládací tlačítko a standardní microUSB konektor pro nabíjení. Propojení s počítačem bohužel není možné, veškerá komunikace probíhá skrze Bluetooth 3.0 s vaším chytrým telefonem.

Celé zařízení je lehké – váží cca 30 gramů, což na ruce prakticky nepocítíte. Nosí se pohodlně, ale trochu na obtíž je jeho výška zhruba 12 mm. Osobně mi to docela překáželo například při oblékání, kdy se náramek v rukávu prostě zasekl. Kdyby se podařilo udělat příští TalkBand trochu tenčí, vůbec bych se nezlobil.

Co do odolnosti, tak tam se nemusíte vůbec bát. Huawei TalkBand B2 se chlubí certifikací IP57, což znamená, že je částečně prachuodolný a vodotěsný do hloubky 1 metru po dobu 30 minut. Nemusíte se tedy bát, že si náramek poškodíte při umývání rukou a zvládne i nějaké kratší plavání. Pozor musíte dát pouze na kožený řemínek, který by se neměl dostat do kontaktu s vodou. Naštěstí v balení u bronzové varianty najdete i pryžový pásek, takže je můžete mezi sebou střídat.

Displej a baterie: hodinky nenahradí

Displej je asi největší slabinou Huawei TalkBandu B2. Sám o sobě je velmi šikovný, nabízí úhlopříčku 0,73 palce a rozlišení 128 × 88 pixelů. Je monochromatický a skrytý za zrcadlovým sklem, takže když je vypnutý, nelze jej v náramku odhalit. Naopak škrábance jsou však na zrcadlovém potahu vidět velmi dobře.

Huawei TalkBand B2

Skrze displej s vámi náramek komunikuje. Jeho výhodou je, že je dotykový a mnoho funkcí tak můžete ovládat právě skrze něj, případně pomocí ovládacího tlačítka na těle sluchátka. Na displeji vidíte ve výchozím stavu čas, datum, stav baterie a připojení Bluetooth a přejetím prstu pak můžete listovat mezi dalšími funkcemi, které si popíšeme ještě později.

Problém však nastává ve chvíli, když chcete náramek používat ve dne. Na displeji není vidět ani tečka! A to nemusí být ani zdaleka přímé slunce, stačí zkrátka běžný jasnější den a na displeji si nic nepřečtete. To byl hlavní důvod, proč jsem nakonec na levou ruku musel vrátit klasické hodinky a TalkBand B2 nosit pouze jako náramek na druhé ruce.

Co se týče baterie, tak ta má u TalkBand B2 kapacitu 90 mAh a podle výrobce by měla udržet náramek v pohotovostním režimu až 14 dnů nebo až 6 dnů při běžném používání. Na tuto hodnotu jsme se sice nedostali, ale výdrž je stále velmi solidní. Při běžném používání, kdy náramek měřil vše co umí a několikrát za den jsem využil funkce handsfree, se výdrž pohybovala bezpečně kolem 4 až 5 dnů.

Senzory: základní klasika

Zatímco samotný nápad s Bluetooth handsfree zabudovaném do fitness náramku je skvělý, sada senzorů je pouze základní. Máme zde klasický akcelerometr a šestiosý gyroskop. Kombinace těchto dvou senzorů pomáhá náramku rozeznat, jakou činnost právě provádíte a dokáže automaticky rozpoznat chůzi, běh nebo jízdu na kole.

Huawei TalkBand B2

Přesnost je velmi dobrá, gyroskop opravdu hodně pomůže s počítáním kroků a podobně, ale rozpoznání občas trochu pozlobí. Já jsem například strávil údajně několik minut jízdou na kole, i když si to vůbec nepamatuji. Možná jsem náměsíčný? Budu to asi muset ohlídat připínáčky kolem postele…

Bohužel mi na Huawei TalkBand B2 chyběl senzor srdečního tepu, který je vždy příjemným doplňkem podobných zařízení na ruku. Při běhání jsem si tedy musel vzít klasický hrudní pás. Co mne naopak potěšilo je funkce sledování spánku.

Aplikace, funkce a konektivita: vstávat a cvičit!

Jak přesně náramek rozpoznává fáze vašeho spánku bez monitoru tepu netuším, ale zdá se, že to funguje. Náramek rozpozná lehkou a hlubokou fázi spánku, čas kdy jste vzhůru i kdy usínáte a na základě těchto údajů vám sdělí hodnocení kvality vašeho spánku. Pomocí aplikace v telefonu si pak můžete nastavit i budík, kdy vás náramek probudí v určitém časovém úseku v lehké fázi spánku pomocí vibrací.

Kromě sledování spánku nabízí Huawe TalkBand B2 i mnoho dalších funkcí. Listováním pomocí dotykového displeje si můžete na displeji zobrazit datum a čas, počítadlo kroků, počet spálených kalorií, zjistíte jak dlouho jste spali a můžete si aktivovat mód tréninku, kdy vám náramek kromě kroků počítá také čas, který cvičení věnujete.

Důležitou součástí náramku je však také smartphone, respektive smartphony s operačním systémem Android 4.0+ nebo iOS 7.0+, pro které je dostupná aplikace Huawei Wear. Propojení obstarává klasicky Bluetooth, bohužel však ve starší verzi 3.0 a chybí také NFC, které by pomohlo párovat náramek s telefonem.

Aplikace Huawei Wear

Pomocí této aplikace můžete sledovat statistiky vašeho cvičení a především nastavovat všechny dodatečné funkce náramku. Například upozornění, když příliš dlouho sedíte – náramek vám po určitém čase sezení u stolu zavibruje a připomene vám, že se máte protáhnout. Osobně jsem to používal spíše jako upozornění, že se mám napít.

Nastavit si také můžete až pět upozornění s vlastním popisem, takže vás náramek může uvibrovat například ke každodennímu sledování Ulice… z okna vašeho domu samozřejmě. Potěší také možnost synchronizace se službami MyFitnessPal nebo UP by Jawbone a v iOS se dokáže propojit také s iHealth.

Aplikace Huawei Wear

Dlouhým podržením ovládacího tlačítka zobrazíte další funkce náramku. Například aktivujete viditelnost Bluetooth, ale šikovná je zejména funkce prozvonění telefonu. Pokud máte náramek spojený s telefonem a nemůžete telefon najít, tak jej pomocí této funkce můžete nechat zazvonit nahlas. Zmíním ještě funkci spouště fotoaparátu, která mi však na Androidu nefungovala, nicméně s iOS nebyl problém.

Kromě výše zmíněných funkcí však Huawei TalkBand B2 využívá propojení s telefonem k notifikacím, bohužel však pouze pro upozornění na hovory. Využívá pro to standardní handsfree protokol, skrze který si stáhne i váš seznam kontaktů, takže přímo na displeji poté vidíte, kdo vám volá. Pokud nemáte kontakt uložený, ukáže se vám samotné telefonní číslo. Pouhým vyjmutím sluchátka z kolébky pak hovor automaticky zvednete…

Stáhnout Huawei Wear

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Telefonní funkce a kvalita zvuku: konkurenční výhoda

…čímž se dostáváme k hlavní funkci, kterou se Huawei TalkBand B2 liší od konkurence. Jak jsem již několikrát zmínil, v kovové kolébce se nachází malé Bluetooth handsfree, tzv. „bondovka“. To je srdcem celého náramku a jsou v něm integrovány veškeré funkce, elektronika a podobně. Samotná kolébka nedělá vůbec nic, což je škoda. Mohla by v ní být třeba ještě malá baterie.

Sluchátko je také kovové a v uchu drží velmi dobře

Důležité však je, že skrze něj můžete telefonovat. Jedná se o handsfree běžných rozměrů o hmotnosti 12,5 gramů, což je velmi příjemná hodnota. V uchu drží velmi dobře pomocí samotného pružného špuntu, který se krásně usadí ve vašem boltci.

Ovládání hovorů pak probíhá pomocí ovládacího tlačítka na boku sluchátka, pokud máte však sluchátko v náramku, tak po vyjmutí se hovor po cca 2 sekundách přijme automaticky. Ideální na to, abyste stihli dát sluchátko do ucha a nemuseli se již o nic starat.

Co mne bohužel zklamalo, byl zvuk hovoru ze sluchátka. Ten rozhodně neodpovídá tomu, na co jsem u klasických Bluetooth handsfree zvyklý, v některých případech při vyšší hlasitosti dokonce nepříjemně chrastí. Druhá strana však slyší dobře, čemuž pomáhá také aktivní potlačení okolního ruchu pomocí samostatného mikrofonu.

Závěr a zhodnocení: zajímavost pro nadšence

Huawei TalkBand B2 je bezesporu zařízení, které si najde své uživatele. Pokud jste totiž zvyklí na komunikaci skrze Bluetooth handsfree do ucha, tak nápad s jeho přenášením na zápěstí je prostě skvělý. Nemusíte jej tahat po kapsách ani jej mít permanentně v uchu. Kdyby byl totiž život jako RPG hra, tak bondovka v uchu vám přidává +3 agility, ale ubírá -15 charisma.

Proto se mi líbí nápad, že máte možnost handsfree odložit někam, kde vypadá naopak jako zajímavý doplněk. Navíc s mnoha fitness a dalšími funkcemi navíc. Navíc potěší slušná výdrž na jedno nabití, a to i během aktivního používání a také povedená aplikace Huawei Wear, která je dostupná pro Android a iOS zařízení.

Bohužel zde máme také stinné stránky, jako je například naprosto nečitelný displej ve dne, chybějící senzor pro měření srdečního tepu nebo možná až zbytečně robustní konstrukce, která může občas překážet – například při oblékání nebo při cvičení.

Především je ale třeba zmínit cenu, která začíná na 4 500 Kč u černé a bílé varianty s pryžovým řemínkem, za bronzovou variantu s koženým páskem si ještě asi 1 000 Kč připlatíte. A to rozhodně není málo…

Konkurence

Huawei TalkBand B1

Hlavním rivalem bude jistě první generace téhož produktu, a to sice Huawei TalkBand B1. Nabízí také Bluetooth handsfree a fitness náramek v jednom, je však mnohem sportovnější a ne tak elegantní. Zatímco TalkBand B2 je svým způsobem i elegantní doplněk, starší TalkBand B1 tak nepůsobí. Funkčně jsou však obě varianty velmi podobné a B1 navíc o polovinu levnější.

Sony SmartBand Talk SWR30

Sony SmartBand Talk je dalším fitness náramkem, který kombinuje funkci handsfree a monitoru aktivit. Má v sobě zabudovaný mikrofon i reproduktor, nelze však samostatně oddělit sluchátko od náramku a budete tak muset volat s rukou u hlavy. Potěší stupeň krytí IP68, design však opět spadá spíše do sportovní kategorie. Cena je zde srovnatelná s Huawei TalkBand B2.

Fitbit Charge HR

Dalším konkurentem může být například Fitbit Charge HR, což je velmi oblíbený fitness náramek s monitorem srdečního tepu. Na rozdíl od Huawei si s ním však nezavoláte, funguje pouze jako monitor aktivit a dokáže zobrazovat notifikace. Cena je opět srovnatelná s novým Huawei.

huawei-talkband-b2
Klady
  • interkativní displej
  • solidní výdrž baterie
  • odolnost IP57
  • povededná aplikace Huawei Wear
  • mnoho funkcí
  • nabíjecí micro USB konektor
  • handsfree a fitness náramek v jednom
  • standardní 15mm uchycení pásku
  • špičkový kovová konstrukce
Zápory
  • starší Bluetooth 3.0
  • zrcadlový displej se snadno poškrábe
  • chybí více druhů notifikací
  • naprosto nečitelný displej na denním světle
  • horší kvalita zvuku při hovoru
  • chybí monitor tepu
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Petr
Predrazena cina, co si nenajde, krom asiatu, cilovou skupinu s touto cenou a spatnym zpracovanim a temer zadnym vyuzitim. Pro sportovce k nicemu a za moc (pouzivame profi k tomu urcene) a pro bezne lidi naramek za 6k z ciny?
trk
Takže je drahý, neměří tep a je ošklivý...děkuji nechceme
milcal52
Jestli běháte nebo jezdíte na kole nebo jen chodíte, náramek
vám změří vzdálenost, čas, zjistíte, kolik jste spálili
kalorií. Za celý den vám naměří, kolik jste ušli kroků.
Zjistíte, jak dlouho a kvalitně spíte, ráno vás probudí.
Pokud se třeba půl hodiny nehýbete, malý panáček na displeji
vám ukáže, že se máte rozhýbat.
Jednoduše s ním můžete telefonovat, poslouchat hudbu.
Speldoň
Jestli se ke mě dostane, tak ho zkusím porovnat s http://www.fitness-naramek.cz/fitness-naramky-c1/polar-loop-fitness-naramek-cerny-i1/ Ten byl zatím nejpřesnější v měření ujité vzdálenosti, když jsem ho kontoloval pomocí GPS v mobilu. Levná "čina" hrozně ujitou vzádlenost nadsazuje (klidně i 5x)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze