Huawei P9 Plus
recenze

Huawei P9 Plus

Podruhé a pod tlakem
14

Zvětšené verze vlajkových lodí jsou u různých výrobců stále populárnějšími a jinak tomu není ani u čínského Huawei. Ten po půl roce od uvedení vlajkové P9 uvádí na trh rovněž P9 Plus – lehce vylepšenou vlajkovou loď s větším 5,5palcovým displejem, větší baterií a stejným duálním fotoaparátem. Povede si tedy v našem testu stejně dobře jako její menší bratříček?

Huawei P9 byl skutečně výborným telefonem, který si získal naše sympatie natolik, že jsme jej zařadili do našeho seznamu nejlepších telefonů pod 14 tisíc. A podobně tomu bylo i u levnější P9 Lite, kterou jsme také zařadili mezi nejlepší telefony roku do 10 tisíc. Nyní je čas rok završit recenzí posledního člena rodiny P9. Řeč je o tom největším z řady, P9 Plus, který přichází na trh s 5,5palcovým Full HD AMOLED displejem, který je citlivý na tlak, lehce zvýšeným výkonem, větší baterií a stálé výborným duálním 12Mpx fotoaparátem vyrobeným ve spolupráci se slavnou Leicou. Uvidíme však, jak se Huawei popasuje s mnohem dravější konkurencí v podobě 5,5palcových vlajek, která je tento rok obzvláště široká.

Huawei P9 Plus

Technické parametry Huawei P9 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce152,3 × 75,3 × 7 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 955, CPU: 4×2,5 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:32 hodin
Dostupnostsrpen 2016, 20 000 Kč

Huawei P9 Plus – videopohled

Design a konstrukce: prověřená kvalita

Vzhledově se toho moc od menší P9 nezměnilo. Stále tu máme kovové materiály, nikde ani jednu ostrou hranu a fotoaparát kryje elegantní pruh skla. „Plusko“ je opravdu zkrátka „jen“ nafouklou P9kou. Použitý kov je tu však trochu lesklejší a mnohem hladší, takže na něm dokonce občas vidíte i odrazy. Povrch má tak stejnou úpravu jako novější barevné verze P9, což je dle mého názoru škoda – osobně jsem původní broušený kov měl raději. Nejenže telefon tolik neklouzal z ruky, ale navíc se nová hladší úprava mnohem jednodušeji zapatlá. Bohužel nemůžete šmouhy skrýt ani koupí jiné barevné varianty, jelikož v našich končinách koupíte pouze námi testovanou šedou variantu s 64GB úložištěm.

I přes relativně větší rozměry 152,3 × 75,3 × 7 mm a již zmiňovaný hladký kov však P9 Plus padne do ruky naprosto perfektně. Rozložení hmotnosti 162 g je výborné a telefon není ani po delší manipulaci v jedné ruce nijak těžký. Navíc působí konstrukce neuvěřitelně bytelně a precizně. Vše zapadá přesně jak má a vše nádherně navazuje. Možná to už není ten nejoriginálnější nebo nejodvážnější design, po kterém se bude každý otáčet (od toho máme letos jiné čínské mašinky), ale pořád se jedná o solidně zpracovaný kus elegance, na který se hezky dívá.

Huawei P9 Plus

Na zádech najdeme samozřejmě také již tradičně výbornou čtečku otisků prstů. Ta je bleskově rychlá, spolehlivá a umí i pár chytrých triků. Třeba takovým posunutím prstu dolů po čtečce „scrollujete“ dolů stavovou lištu, což se u takto velkého telefonu obzvlášť hodí – nemusíte se pořád pracně natahovat jen proto, abyste si přečetli, od koho máte zprávu. Rovněž tlačítka mají velice příjemný stisk a vypínací tlačítko má navíc velmi příjemnou drážkovanou texturu, takže ho vždy snadno poznáte.

Prakticky veškerá konektorová výbava se nám dostala na spodní hranu (Huawei díky bohu zatím 3,5mm jack nechává žít) a vlevo tak najdeme jen hybridní slot pro jednu SIM kartu a paměťovou microSD kartu. Nahoře může někoho potěšit také infračervený port pro ovládání domácí elektroniky. U takto drahého telefonu by však přišlo vhod něco navíc, jako je třeba zvýšená odolnost, na kterou se bohužel nedostalo.

Líbilo se nám:

  • kvalitní konstrukce
  • výborná čtečka otisků prstů
  • příjemně se drží

Nelíbilo se nám:

  • lesklý kov se snáze špiní než dříve
  • hodila by se zvýšená odolnost

Displej: citlivá nádhera

Hlavním lákadlem ke koupi „Pluska“ je bez pochyb displej. Ten narostl na 5,5 palců, ale zachoval si Full HD rozlišení, což je stále naprosto dostatečné rozlišení. Použitá technologie se však změnila na AMOLED. Setkat se tu tak můžete s nádhernou černou, živými barvami a výborným kontrastem. Automatická regulace jasu funguje přesně jak očekáváte a navíc lze jas opravdu pořádně vyhnat, aby šel obraz krásně vidět i na slunci, anebo naopak stáhnout pro příjemné večerní čtení. Displej je zkrátka opět špička a není si na co stěžovat. Vždyť jej dokonce opět kryje i na dotyk velmi příjemné 2.5D sklo, díky kterému je radost si po telefonu patlat.

Huawei P9 Plus

Jako příjemný bonus je dokonce displej také citlivý na tlak, takže pozná v několika stupních, jak moc na něj prstem tlačíte. Máme tu tedy několik v nastavení zakopaných funkcí, které se této technologie snaží využívat. Předně můžete zatlačením na ikonku některých vybraných nativních aplikací od Huawei vyvolat volbu různých možností, jako třeba oblíbené kontakty u telefonní aplikace. U všech předinstalovaných aplikací však tato funkce bohužel nefunguje. Dále je možné silou stisku vyvolat lupu v galerii obrázků a jako poslední můžete nechat schovat softwarová tlačítka systému, na jejichž místě se objeví tři malé tečky, na které je potřeba trochu zatlačit, abyste vyvolali příslušnou akci. V nastavení nadejte však ještě jednu či dvě funkce navíc.

Líbilo se nám:

  • krásný displej
  • citlivost na tlak
  • 2.5D sklo

Nelíbilo se nám:

  • tlakové funkce nevyužívá mnoho aplikací

Zvuk: chtělo by to změnu

O zvukový zážitek se stará malý reproduktor na spodní hraně telefonu ve spojení s horním reproduktorem pro hovory. Tyto stereo reproduktory jsou opravdu krásně hlasité a ani kvalita zvuku není vůbec špatná, pokud telefon převrátíte na šířku, kdy se zapne funkce Stereo+. Přesto však působí zvuk občas poněkud ploše a nudně. Chtělo by to trochu více dynamiky, jelikož jiné telefony s pouze jedním reproduktorem mají šťavnatější zvukový projev. Více šťávy z reproduktoru tohoto typu už asi ale vymačkat nelze.

Huawei P9 Plus

Rovněž lze v rámci možností pochválit pecková sluchátka přidávaná do balení, která rozhodně nejsou z nejhorších. I tak by si však výrobce mohl tuto „applovinu“ už konečně odpustit a dát nám pořádné špunty.

Líbilo se nám:

  • hlasitý zvuk
  • poměrně kvalitní výstup na typ reproduktoru

Nelíbilo se nám:

  • špuntová sluchátka bychom viděli raději

Baterie: spolehlivý dříč

Výdrž je na tom poměrně dobře, a to především díky kapacitě baterie, která činí 3 400 mAh. Při normálním používání má telefon pravidelnou výdrž kolem dne a půl, ale pokud se trochu uskromníte, dotáhne to klidně i na dva dny. Když naopak telefonu trochu zatopíte a začnete hrát hry a dívat se na Full HD videa, půjde výdrž samozřejmě rapidně dolů, ale pořád to není tak špatné, jak bych čekal. Navíc se baterie velmi rychle dobije díky kombinaci USB-C a rychlonabíjení. Z 0 na 100 procent se dostanete již za hodinku a půl, přičemž na 80 % můžete dosáhnout již za 68 minut. Hodně užitečné je zejména dobití na 50 %, kam se dostanete do 40 minutek.

Ani v našem redakčním testu výdrže nebyla P9 Plus žádným ořezávátkem. Z Wi-Fi streamované Full HD video při polovičním jasu a zvuku vedeném do sluchátek vydržela přehrávat nonstop 9:46 minut, což je úctyhodný výsledek.

Líbilo se nám:

  • skvělá výdrž
  • velmi rychlé dobíjení

Fotoaparát: „pouze“ repete

Velkou hvězdou výbavy P9 Plus je samozřejmě duální 12Mpx fotoaparát vyrobený ve spolupráci se známou Leicou. Jedná se totožný fotoaparát jako v případě menší P9, takže si můžete udělat jasný obrázek o jeho výkonech. Pokud tedy hledáte ještě více ukázkových fotografií nebo podrobnější analýzu fotoaparátu, určitě se podívejte do naší recenze původní P9. Fotografie mají opravdu výborný kontrast a barvy a jde často vcelku bezpečně poznat, které fotografie jsou z P9 a které nikoliv. Tento fotoaparát má zkrátka osobité podání barev, za což určitě vděčí i použití duální technologie, kdy máme jeden klasický senzor a druhý čistě černobílý pro zachycení světla. Musím však podotknout, že při makro focení čistě černobílým senzorem je občas problém zaostřit, jak si můžete ostatně všimnout na přiložených fotografiích.

Huawei P9 Plus

Bohužel právě světlo je největším nepřítelem tohoto foťáku, jelikož právě za zhoršených světelných podmínek ztrácí na současnou špičku fotomobilů. Zejména potom s ostřením má telefon ve tmě problémy. Dokonce ani 4K video pořád nelze natáčet – musíme se spokojit s pěkným Full HD při 60 FPS.

Aplikace fotoaparátu je velice pěkně zpracovaná a nabízí široké možnosti manuálního nastavení a různých režimů. Musíte se s ní však nejprve naučit pracovat, což může některým lidem zabrat skutečně dlouho, jelikož není úplně intuitivně rozvržena. Menší odlehčovací kúra by jí neuškodila.

Velice pochválit musím čelní 8Mpx selfie kamerku, která se opravdu povedla a je obrovským zlepšením oproti původní P9. Tohle je jednoznačně jedna z nejlepších selfie kamerek.

Líbilo se nám:

  • úžasné fotografie za dobrého světla
  • spousta režimů a nastavení
  • výborná přední kamerka

Nelíbilo se nám:

  • kvalita fotek za špatného světla pokulhává
  • stále žádné natáčení 4K videí
  • na aplikaci si nutno zvyknout

Hardware: více nepotřebuje

Uvnitř telefonu tiše tiká osmijádrový Kirin 955 domácí výroby, který podporují hned 4 GB RAM (z nich 2,56 GB zůstává volných po prvním zapnutí). Interní úložiště telefonu činí 64 GB (54 GB k využití), ale můžete jej rozšířit microSD kartou až o 128 GB. Nutno říct, že na hardware a potažmo výkon jsem si za celou dobu používání opravdu nemohl stěžovat. P9 Plus si se vším hravě poradí. Nejen že prostředí běhá krásně plynule bez jediného zadrhnutí, ale zahrajete si také všechny hry, na které v Google Play jen narazíte. Skóre v AnTuTu a podobných benchmarcích možná není z nejvyšších, avšak některé hry běžely na P9 dokonce plynuleji než na telefonech s těmi nejvýkonnějšími Snapdragony.

Výsledky benchmarků a volná paměť

Líbilo se nám:

  • více než dostatek výkonu
  • plynulé prostředí
  • hybridní slot pro microSD kartu

Uživatelské prostředí: s příslibem světlých zítřků

Prostředí prozatím nic nového ve světě Huawei nenabízí. Máme tu stále Android 6.0 Marshmallow schovaný pod nadstavbou EMUI 4.1. Prostředí běhá krásně plynule, vzhled je elegantní a uhlazený a najdeme tu i spoustu chytrých funkcí, které pomohou s větším displejem. Předně tu nechybí režim jedné ruky, který zapnete jednoduchým tahem z domovského tlačítka doprava či doleva. Směr gesta následně určí, na jakou stranu se zmenšený obraz připne. Máme tu však i funkci pro použíti dvou aplikací najednou. Ta však funguje jen u pár aplikací a nedokáže si zrovna dobře poradit s landscape režimem.

Naštěstí tu až na 3 hry nenajdeme žádný předinstalovaný balast navíc, kterého bychom se museli pracně zbavovat. Krom her tu už najdeme pouze předinstalovaný Twitter, aplikaci pro poznámky, o které se ještě zmíníme, a užitečný kancelářský balíček WPS Office pro prohlížení všech možných dokumentů. Základní nabídka aplikací je oproti předešlým verzím nadstavby opět o něco osekaná pouze na to nejdůležitější, což jednoznačně vítáme. Máme tu ty nejdůležitější aplikace jako Galerie, Hudba, Telefon, Zprávy, Email, Kalendář, Kontakty, a to už jsme v podstatě v půlce všech aplikací. Zmíním však, že by většině aplikací prospělo menší grafické osvěžení, jelikož občas špatně využívají prostoru na obrazovce. EMUI za těch pár let zkrátka dozrálo, ale i tak nezbývá než netrpělivě čekat na Android Nougat s novým EMUI 5, které přinese spoustu změn a zejména větší displej tohoto zařízení díky Nougatu mnohem více prokoukne.

Líbilo se nám:

  • pěkné a odladěné prostředí
  • není tu mnoho zbytečných aplikací
  • užitečné funkce

Nelíbilo se nám:

  • pár aplikacím by prospělo grafické omlazení
  • ty tři zbytečné hry by tu opravdu být nemusely

Multimédia: zábava bez hranic

Huawei nabízí již dlouho ve všech svých modelech vlastní hudební aplikaci, která rozhodně není z nejhorších. Má pěkné a velice jednoduché prostředí a nabízí klasické třídění na skladby, interprety, alba, složky či oblíbené. Postrádá však nějaké hlubší možnosti nastavení či hraní si s ekvalizérem. Stačí-li vám tedy jednoduchý a krásný přehrávač, nemusíte hledat jiný. Pokud však chcete u své hudby mít hlubší možnosti nastavení a úprav, honem do obchodu Google Play.

Stejně tak dobře poslouží i velmi prostá aplikace pro přehrávání videa, která nenabízí prakticky žádné jiné možnosti, než si vybrat video soubor ze složky a přehrát jej. Pro trochu nápaditější videopřehrávač musíte opět do obchodu.

Ve stejném duchu se nese i Galerie, která se nijak nevymyká ostatním aplikacím tohoto druhu a opět zde nelze počítat s nějakými širšími možnostmi nebo dokonce propracovaným editorem. Aplikace slouží zkrátka jen pro zobrazování fotografií, ale rádi u ní vidíme alespoň využití citlivosti displeje na tlak, kdy stačí na fotografii zatlačit, načež se objeví lupa a podle síly stisku se daná oblast přibližuje či oddaluje.

Líbilo se nám:

  • dobře zpracované aplikace
  • jednoduché používání

Nelíbilo se nám:

  • žádné pokročilejší funkce či nastavení

Telefonní funkce a zprávy: jednou by to nešlo?

Telefonní aplikace je velmi přehledná a je samozřejmě navržena ve stejném elegantním duchu jako zbytek nadstavby. Máme tu číselník, naposledy vytočená čísla, oblíbené a kontakty. Právě kontakty jsou však zbytečně zdvojeny. Jsou totiž součástí hlavní telefonní aplikace, takže pokud klepnete místo ní na vlastní ikonu kontaktů, dostanete se do úplně stejné aplikace. To by si mohl Huawei odpustit a vyhodit naprosto zbytečnou ikonu, která akorát zabírá místo a nelze se jí zbavit.

Zprávy jsou potom prostostí samou. Jde o jednu z nejjednodušších aplikací, na kterou v telefonu můžete narazit – žádná zbytečná grafika či obrázky. Prostě jen vybrat kontakt, napsat zprávu a pryč. Co víc by člověk od takové aplikace také chtěl.

Líbilo se nám:

  • jednoduché a funkční aplikace

Nelíbilo se nám:

  • neodstranitelná ikonka kontaktů na obrazovce překáží

Organizace času a GPS: nic vám neuteče

Huawei má svůj vlastní kalendář, který se celkem dost liší od toho základního z dílem Googlu, ale o to víc v něm jde vidět otisk výrobce. Propojení i filtrování obsahu je velice snadné a proběhne bez sebemenších problémů. Synchronizace s Google účtem navíc funguje opravdu výborně a všechny své události jsem měl okamžitě v kalendáři. Nutno zmínit, že často synchronizace takto hladce u jiných výrobců či emailových klientů neprobíhá. Události jdou krásně vidět na časové ose, jsou barevně odděleny, máme tu tradičně více možností zobrazení a založení nové události je otázkou 4 klepnutí. Uvítal bych však lepší využívání prázdného místa, jelikož se občas stane, že máte úplně nahoře v rohu obrazovky tři krátká slovíčka a zbytek obrazovky vyplňuje bílá barva. To nepůsobí zrovna pěkně a už vůbec ne moderně.

Na zapisování svých poznámek a myšlenek budou potom sloužit dvě aplikace. Domácí poznámkový blok, který je opět velmi minimalistický, rovněž rád plýtvá místem a nevypadá ani zdaleka tak pohledně a uhlazeně jako třeba Keep od Googlu. Poté je tu však předinstalovaný také Todoist, který díky svému moderními designu a možnému propojení s vaším počítačem poslouží pro poznámky mnohem lépe. Budete se ale muset registrovat.

U navigace a map raději už Huawei nic nezkoušel a vše přenechal Googlu a jeho výborným Mapám. Obzvláště GPS během testování velmi potěšila svou rychlostí a spolehlivostí, jelikož se nikdy nestalo, aby polohu zmateně nebo dlouho vyhledávala či místo spletla.

Líbilo se nám:

  • užitečná paleta užitečných aplikací
  • bezproblémová synchronizace Google účtu s kalendářem
  • výborná GPS

Nelíbilo se nám:

  • zbytečná prázdná místa v prostředí kalendáře
  • až moc prostý poznámkový blok

Konektivita a internet: plná polní

Se světem se můžete spojit, jak jen chcete. Telefon disponuje rychlou Wi-Fi ac, kompletním LTE, Bluetooth 4.2 či NFC. Roli internetového prohlížeče tu jako všude jinde zastává Google Chrome, který vám poskytne rychlé a pohodlné prohlížení webu. Obzvláště pochválit musím kvalitu antén, které se signálu nechtěly pustit zuby nehty.

Rádi vidíme také přítomnost infračerveného portu pro ovládání domácí elektroniky, což je velmi užitečná funkce, kterou spousta výrobců opouští či jí stále opomíjí. Navíc je tu pro tuto funkci ukryta ve složce i aplikace Inteligentní ovladač, díky které lze ovládání velice jednoduše nastavit, jelikož vás krásně provede všemi potřebnými kroky. Navíc celá procedura probíhá velice rychle a nikdy jsem neměl žádný problém se špatnou kompatibilitou s ovládaným zařízením.

Líbilo se nám:

  • kompletní LTE
  • infračervený port a jeho aplikace
  • síla signálu

Závěrečné hodnocení: pod vrcholem

Závěrem lze velký Huawei P9 Plus rozhodně doporučit, pokud hledáte kvalitní a spolehlivý telefon s větším displejem a pořádným výkonem. „Plusko“ nabídne jak onen vysoký výkon, tak krásný displej citlivý na tlak, rychlou čtečku otisků prstů, skvělý fotoaparát, dobrou výdrž a ověřený design. Nechlubí se sice žádnými speciálním funkcemi, které by oslnily či odlišily telefon od ostatních, ale to ničemu nevadí, pokud je zbytek telefon výborný, což u větší P9 rozhodně platí.

Huawei P9 Plus

Výrobce si však přeci jen mohl trochu pohrát s výkony hlavního fotoaparátu za horšího světla, přidat 4K nahrávání, vylepšit zvukový výstup nebo osladit koupi zvýšenou odolností, kterou stále více vlajek ostatních výrobců nabízí. Situace se však komplikuje po přihlédnutí k ceně. Za současných 17 až 18 tisíc korun se totiž P9 Plus pohybuje v mnohem ostřejší konkurenci než menší a o dost levnější P9. V tomto segmentu už mnoho přešlapů a nedostatků oproti konkurenci nelze přehlížet.

Konkurence

Huawei se svou cenou a 5,5palcovým displejem dostal do teritoria Galaxy S7 Edge, který nabízí zahnutý QHD displej, rovněž velmi výkonný hardware, zvýšenou odolnost a lepší fotoaparát. Za top model Samsungu si však musíte stále o něco připlatit.

Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S7 Edge

Podobně si vede třeba i iPhone 7 Plus, který si hardwarem či konstrukcí s nikým nezadá a rovněž disponuje 5,5palcovým displejem, zvýšenou odolností či duálním fotoaparátem. Za nakousnuté jablko si však připlatíte ještě více než v případě S7 Edge. Pokud však chcete iOS, po jiné značce sáhnout ani nemůžete.

Apple iPhone 7 Plus
iPhone 7 Plus

Zmínit můžeme také Huawei Mate 9 Pro. Ten nabídne 5,5palcový displej s vyšším rozlišením, také duální fotoaparát Leica, kvalitní konstrukci i lehce výkonnější hardware. K dispozici bude navíc i verze Porsche Design, jenž přidá především z obou stran zahnutý displej. Ceny obou modelů jsou však vyšší než u P9 Plus.

Huawei Mate 9 a Mate 9 Porsche Design
Huawei Mate 9 a Mate 9 Porsche Design

Nakonec se letmo podíváme i na OnePlus 3T s 5,5palcovým AMOLED displejem s jemnějším rozlišením. Má rovněž lepší zvukový výstup a vyšší výkon díky Snapdragonu 821 a 6 GB RAM. Fotoaparátem sice stále poněkud zaostává, ale přichází s mnohem nižší cenou.

OnePlus 3T
OnePlus 3T

A to jsme si vyjmenovali jen tu největší a nejdražší konkurenci, podobných zařízení však na trhu najdete mnohem víc. Z toho lze vyčíst, že pole 5,5palcových vlajkových zařízení je v současnosti opravdu přecpané výbornými telefony, a i když se P9 Plus nedostává na naprostý vrchol tohoto typu telefonů, rozhodně se zařazuje do úzké skupinky těch nejlepších.

huawei-p9-plus
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • spousta výkonu
  • plynulé prostředí
  • krásný displej citlivý na tlak
  • velmi dobrý fotoaparát
  • výborná přední kamerka
  • dlouhá výdrž baterie
  • rychlé nabíjení
Zápory
  • hodila by se zvýšená odolnost
  • kvalita fotek za špatného světla pokulhává
  • stále neumí natáčet 4K video
  • pár aplikací je nutné již graficky omladit
Diskuze ke článku
Kensi Blye
Kensi Blye
Zdravím, Co videopohled?? Bude?
Pesedm
Notifikační LED ?
Tom
,,Automatická regulace jasu funguje přesně jak očekáváte a navíc lze jas opravdu pořádně vyhnat, aby šel obraz krásně vidět i na slunci." Jeeeee, tak to jsem moc rad, ze si muzu vyhnat jas naplno a zase si krasne vypalit AMOLED displej....klavesnicku, listicku, nejake ikonky co casto pouzivam, navigaci..... staci si vybrat. Vlastni zkusenost - Samsung Galaxy S2/S3/S4 a Note 2 - takze mi tu prosim ,,radoby" odbornici netvrdte, ze se AMOLED nevypaluje. Tuhle ,,pokrokovou" technologii uz nikdy.
Zdenek
Bude ten videopohled?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze