Huawei P9 Lite
recenze

Huawei P9 Lite

Podruhé šampiónem střední váhy
107

Huawei vloni přišel s odlehčenou verzí své vlajkové lodě a ta se prakticky ihned stala hitem. Rok se s rokem sešel a už tu máme nástupce, Huawei P9 Lite. Lepší displej a nový procesor a fotoaparát, mnohem vetší baterie a hlavně zcela nový design, který hrdě odkazuje na dospělou P9. To zní jako recept na zaručený úspěch, ale je tomu skutečně tak? To se dozvíme v dnešní recenzi.

Loňská odtučněná verze tehdejšího vlajkového modelu Huawei P8 se stala pro čínského výrobce obrovským úspěchem a letos se pokouší v Číně tento úspěch zopakovat. A nutno říct, že u nástupce nezůstal kámen na kameni. Nejenže má nová P9 Lite Full HD displej, nový osmijádrový procesor a 13Mpx fotoaparát, ale Huawei také velmi dobře zareagoval na kritiku loňského modelu a přináší nám tentokrát i lepší materiály a hlavně mnohem větší 3000mAh baterii. Vypadá to, že si tedy výrobce chce své velmi dobré postavení ve střední třídě telefonů udržet za každou cenu. A když už jsem u ceny, ani ta není u P9 Lite přehnaná – přijde vás totiž na necelých 7 a půl tisíce korun.

Huawei P9 Lite

Technické parametry Huawei P9 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce146,8 × 72,6 × 7,8 mm, 147 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 650, CPU: 4×2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-T880
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:50 hodin
Dostupnostčerven 2016,

Huawei P9 Lite – videopohled

Obsah balení: nic nového pod sluncem

Balení svým obsahem asi nikoho nepřekvapí. Naleznete zde klasické příslušenství, na jaké jsme už u moderních telefonů zvyklí. Po otevření krabičky na vás vykoukne telefon a pod ním najdete v přihrádce microUSB kabel, adaptér na nabíjení, manuál, pecková sluchátka a, jak už je tomu u Huawei zvykem, také ochranou fólii na displej.

Huawei P9 Lite

Design a konstrukce: své kořeny nezapře

P9 Lite byste si mohli letmým pohledem snadno splést s dospělou P9. Stejně oblé tvary, čtečka otisků prstů na zadní straně, fotoaparát nám kryje lesklý plast a přichází hned ve třech barevných variantách: bílé, černé a stále populárnější zlaté. Onen plast je však náznakem hlavního rozdílu, který lze mezi těmito dvěma modely zpozorovat, a tím jsou jednoznačně materiály.

Huawei P9 Lite

Jak už bylo řečeno, fotoaparát nekryje sklo, nýbrž pouze naleštěný plast. A právě s plastem se setkáte na celých zádech telefonu. Není však nutné hned panikařit. Vybraný plast je velmi kvalitní, má příjemnou změkčenou úpravu a celá záda díky jemnému zakřivení nádherně navazují na boky telefonu. Při běžném držení v ruce tak skoro ani nepoznáte, že telefon není z jednoho kusu materiálu.

A právě díky zaoblení hran a příjemným rozměrům 146,8 × 72,6 mm se P9 Lite drží opravdu výborně v ruce. Navíc jsem měl díky hmotnosti 147 gramů jistotu v úchopu a nebál jsem se s telefonem manipulovat ani v jedné ruce. To se často o podobných telefonech říci nedá.

Pouze 7,6 mm tenký profil telefonu umocňují krásné kovové boky, které jsou letos novinkou. Celá konstrukce díky tomu působí hodnotnějším a hlavně pevnějším dojmem. Po celém obvodu pak najdeme klasický výčet prvků: na pravé straně tlačítko pro regulaci hlasitosti a pod ním lehce drážkované vypínací tlačítko, díky čemuž jej krásně poznáte i při letmém dotyku.

Dolní hrana se drží dnes velmi populárního rozvržení: vpravo reproduktor, uprostřed microUSB konektor a vlevo jen mřížka pro mikrofon. Na levé straně je pouze hybridní slot, a to buď pro dvě nanoSIM karty, nebo, jako v mém případě, pro kombinaci SIM karta + microSD karta. Sluchátka si poté můžete zapojit do 3,5mm jack konektoru, který má celou horní hranu jen pro sebe.

Huawei P9 Lite

Na zádech telefonu najdeme také bleskově rychlou čtečku otisků prstů s podporou pár chytrých gest od Huawei, jako je stáhnutí oznamovacího panelu pohybem dolů nebo pořízení fotografie či přijmutí hovoru pouhým klepnutím a podržení prstu.

Líbilo se nám:

  • krásný vzhled
  • kvalita konstrukce
  • výborně padne do ruky
  • čtečka otisků prstů

Nelíbilo se nám:

  • někomu může vadit použitý plast na zádech

Displej: nemá čím urazit

Přední plochu telefonu zabírá ze 70 % velmi povedený 5,2" Full HD IPS displej, který mě opravdu mile překvapil, a to nejen díky jemnosti 424 PPI. Disponuje velmi dobrým jasem i čitelností na přímém slunci a navíc má i výborné podání barev. Ty jsou totiž dostatečně výrazné a živé, aby upoutaly vaši pozornost, ale nebijí tolik do očí jako třeba přesaturované barvy u Samsungu. A pokud se vám přeci jen výsledný obraz nepozdává, můžete si upravit teplotu barev přímo v nastavení. Nad samotným displejem můžeme potom také najít malou notifikační LED diodku, které by určitě neublížil trochu větší jas.

Huawei P9 Lite

Vzhledem k celkovým tvarům telefonu a faktu, že v mezeře mezi konstrukcí a displejem ulpívají nečistoty, bych však uvítal přítomnost 2.5D skla, které by se zde skutečně vyjímalo.

Líbilo se nám:

  • dobrý jas
  • čitelnost na slunci
  • hezké podání barev

Nelíbilo se nám:

  • mezírka mezi sklem a konstrukcí
  • 2.5D sklo by neuškodilo

Zvuk: hlasitost není vše

Zvukově P9 Lite rozhodně nikoho neohromí. Na spodní hraně má jediný reproduktor, který při manipulaci s telefonem snadno zakryjete – v této oblasti se tedy žádné novinky nedočkáme. Naštěstí je však překvapivě velmi hlasitý a pokud dáte zvuk na 100 %, není problém slyšet hudbu i v hlučné místnosti. Jen musíte při takové hlasitosti počítat se snížením kvality, které se začne projevovat zhruba kolem 80% hlasitosti. Telefon hodně zvýrazňuje výšky, a tak se často stává, že některé písničky zní uřvaně a zvuky splývají do jednoho velkého hluku.

Huawei P9 Lite

Na cestách vás pak spasí 3,5mm jack konektor, který podával opravdu velmi dobrý výstup a hudba z něj zněla dobře i v ne příliš kvalitních sluchátkách. Lepší sluchátka bych však jednoznačně dokoupit doporučil, jelikož přibalená pecková slyšela o basách či celkové kvalitě zvuku jen z hodně velké dálky.

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost
  • kvalitní výstup do sluchátek

Nelíbilo se nám:

  • nepřesvědčivá kvalita zvuku

Baterie a výdrž: překvapivý maratónec

Pod plastovým krytem se schovává oproti minulému roku obří 3000mAh baterie, kterou bohužel stále nelze vyměnit. To však nezamrzí tolik jako v případě loňské P8 Lite, jelikož letos je naopak její nástupce spíše maratóncem, co se výdrže týče, než sprinterem. Výdrž se při neustále rozsvíceném displeji a středně náročném používání pravidelně dostávala k 5 hodinám a při mém běžném používání (častý poslech hudby, spousta psaní zpráv, neustále zapnutý internet, displej na 100 % a občasné brouzdání po netu) vydržela P9 Lite na jedno nabití klidně i 33 hodin.

Stav baterie po cca 26 hodinách používání

Často jsem se tedy mohl oprostit od mého zvyku dobíjet mobil přes večer a nabíjení jsem si přes večer klidně odpustil, jelikož zde úsporný režim funguje opravdu výtečně. Co už tak skvělé není, jsou dobíjecí časy. Nabíjení ze zhruba 3 % vám do 100 % s originálním adaptérem zabere zpravidla minimálně 2,5 hodiny, což rozhodně není v dnešní době málo, Quick Charge technologie by se tu skutečně hodila.

Huawei P9 Lite
streamování videa (1080p) 9:09 hodin
nabití baterie do 80 % 2:15 hodin
nabití baterie do 100 % 2:50 hodin

Líbilo se nám:

  • dlouhá výdrž
  • výborný pohotovostní režim

Nelíbilo se nám:

  • neskutečně pomalé nabíjení

Hardware: koňské síly neschází

Srdcem Huawei P9 Lite je osmijádrový procesor Kirin 650 vlastní výroby, který si hravě poradil s náročným multitaskingem, a zahrát si díky němu můžete i trochu náročnější hry. Dojmy z výkonu potvrzují i benchmarky, kde se nový Kirin vyšplhal těsně nad dnes už postarší Snapdragon 801, který ovšem není ani v dnešní době žádným ořezávátkem. Pokud bychom však chtěli přeci jen tento procesor porovnat s jeho přímou osmijádrovou konkurencí pro střední třídu od Snapdragonu, jako jsou SD 616 či 617, vypadají procesory od rudého draka poměrně zastarale.

Výsledky z AnTuTu a Geekbench 3

Z původních 16 GB interního úložiště je po prvním spuštění zpřístupněno jen necelých 9 GB, za což můžeme poděkovat velkému množství předinstalovaných her a aplikací – díky bohu za slot pro microSD kartu. Bohužel, ani 2 GB RAM skutečně nikoho neohromí. Je smutné, že jsme se v Česku také nedočkali 3 GB, stejně jako například v USA. S tak velkou popularitou, jaké se u nás Huawei těší, bychom si zasloužili něco lepšího.

Líbilo se nám:

  • dostačující výkon
  • podpora microSD karet

Nelíbilo se nám:

  • „pouze“ 2 GB RAM

Uživatelské prostředí: vypulírovaná klasika

Huawei nám i v menší sestřičce P9 dopřál stále ještě nejnovější Android 6.0 Marshmallow, který se zde však schovává za velmi silnou vrstvou nadstavby EMUI, nyní už ve své čtvrté verzi. Na rovinu musím říct, že jsem nikdy nebyl nijak velkým fanouškem nadstavby od Huawei, ale po době strávené s P9 Lite musím k mému překvapení uznat, že bych si rozhodně zvykl. Prostředí má sice po vzhledové stránce více společného s iOS než s čistým Androidem, ale nová verze 4 prošla lehkou odtučňovací kúrou a je díky tomu nyní o něco přehlednější a pohlednější.

EMUI v nejnovější verzi

Za své vzalo konečně nepřehledné a nekonečně dlouhé menu v nastavení. Vše je mnohem lépe rozčleněno do jednotlivých kategorií a menu díky tomu už nepůsobí přecpaně či zmateně, jako tomu bylo dříve. A pokud vám přijde, že tu nějaká nastavení chybí, tak ta se určitě schovala pod zcela novou kolonku Rozšířená nastavení, kde našel domov třeba Datum a čas, Jazyk, Paměť, Správce baterie a zkrátka všechna nastavení, která dle Huawei většina uživatelů moc často nevyužívá.

Domovská obrazovka se od poslední verze příliš nezměnila. Stále jsou na ní všechny aplikace á la iOS plus vaše widgety. Avšak lehkých úprav se dočkaly některé ikonky, které jsou nyní více barevné a mají o něco jednodušší design. Výraznější změně se nevyhnul ani správce multitaskingu, který přešel na horizontální vzhled podobný iOS nebo Windows Mobile.

Inspiraci u nakousnutého jablka nelze popřít

Celkově působí nadstavba velmi povedeně a funkčně. A třeba taková funkce v Galerii, kdy swipenutím směrem dolů odhalíte rychlý hledáček fotoaparátu a po dalším swipenutí se otevře přímo samotná aplikace pro focení, je poměrně zajímavá a chytrá věc. Jednu nebo dvě výtky bych ovšem k aplikacím a systému celkově měl.

Předně je již od prvního spuštění telefon zaplněn předinstalovanými hrami, které rozhodně nezabírají zrovna málo drahocenného místa (naštěstí jdou odinstalovat), a některé aplikace jsou v určitých místech opravdu neskutečně špatně optimalizované. Třeba taková aplikace Hodiny muže běžet celou dobu naprosto bez problému, ale jakmile si chcete nastavit budík, začne aplikace běžet maximálně v 15 snímcích za sekundu. Věřím však, že takovéto malé bugy výrobce v nejbližší době opraví menší aktualizací.

Notifikace a rychlé nástroje

To jsou však jediné mušky na kráse. Výborná optimalizace v kombinaci s vysokým hrubým výkonem se zasloužily o naprosto plynulý chod telefonu a ten je tak opravdu radost používat. Rozhodně se jedná o jedno z nejplynulejších zařízení od Huawei a třeba ani takový Honor 7 stejného výrobce neběží tak bezproblémově jako nová P9 Lite.

Líbilo se nám:

  • jednotný vzhled
  • optimalizace
  • přehlednost a jednoduchost

Nelíbilo se nám:

  • několik menších bugů
  • zbytečně předinstalované hry a aplikace

Fotoaparát: ve znamení možností

Nad čtečkou otisků prstů nám horní stranu telefonu elegantně rámuje dříve zmiňovaný proužek lesklého plastu, pod kterým se schovává zcela nový 13Mpx fotoaparát s jednobarevnou přisvětlovací LED diodkou. Na první pohled se může zdát, že Huawei použil znovu jen lehce upravenou verzi foťáku ze své starší vlajkové lodě Huawei P8…

Huawei P9 Lite

Senzor v nové P9 Lite má totiž velikost 1/3" , pixely mají velikost 1,12 µm a světelnost objektivu činí f/2.0. To jsou hodnoty senzoru Sony IMX218, který byl použit u loňského Huawei P8, avšak u nové P9 Lite nám chybí optická stabilizaci obrazu, takže zde máme tu čest se senzorem Sony IMX217. Ona absence OIS je ovšem jediným výrazným rozdílem, jinak se jedná téměř o shodný senzor, což znamená, že máme v telefonu za 7 a půl tisíce korun lehce ořezaný senzor z loňské vlajkové lodě, a to nezní vůbec špatně.

Fotografie opravdu nevypadají vůbec zle a za dobrých světelných podmínek se můžete dočkat opravdu krásných fotek. Fotoaparát má pouze problém se sléváním červené barvy, což je však vcelku normální i u většiny vlajkových lodí, jelikož focení červené barvy je Achillovou patou většiny fotosenzorů. V šeru má P9 Lite problémy, zejména pak s ostrostí fotek. Těchto problémů si ovšem přímo na displeji telefonu nemáte šanci všimnout, viditelnými se stanou až na řádně velkém displeji.

Fotografie za dobrých světelných podmínek a detaily
Fotografie v šeru/tmě a z interiéru

Stejně tak ani video moc nepotěší, jelikož můžete natáčet pouze ve Full HD. Na 4K rozlišení rychle zapomeňte. A také nemáte přístup k výběru frameratů, takže na nějaká lepší slow-motion videa se P9 Lite také nehodí. Co mě však doslova nadchlo, je možnost PRO ovládání i při natáčení videa, jako je tomu třeba u LG V10. Možnosti zde sice nejsou tak široké jako u LG, přesto přítomnost toho módu rozhodně potěší. Koneckonců jej v drtivé většině nenajdete ani u vlajkových telefonů, jejichž cena se pohybuje klidně i kolem 20 tisíc korun.

Pochválit musím celou aplikaci fotoaparátu, která se spouští rychle, rychle i fotí a zpracovává fotografie a navíc dostáváme znovu i v této odlehčené verzi P9 přístup k PRO módu. Najdeme zde i – pro Huawei již tradiční – režim Malování světlem a pár dalších jako Video v režimu krásy (podobně jako tomu je u vylepšování selfie fotek), Skenování dokumentů, Zpomaleně, samozřejmě HDR a spousta dalších. Takové možnosti u všech telefonů této cenové kategorie rozhodně nenajdete, zejména potom výborné režimy PRO.

PRO mód a prostředí aplikace

Přední 8Mpx kamerka nepodává vůbec špatné výsledky, fotí ostře a všem příznivcům selfie určitě postačí. Širší úhel záběru by jí ale rozhodně uškodit nemohl.

Foto ze přední kamerky

Líbilo se nám:

  • dobrý hlavní fotoaparát
  • výborná aplikace plná možností
  • PRO mód pro fotografie i video
  • selfie kamerka

Nelíbilo se nám:

  • nižší kvalita fotek za zhoršených světelných podmínek
  • jen průměrná video kvalita
  • optická stabilizace by potěšila

Konektivita: nikdy bez signálu

Zde si není prakticky na co stěžovat. GPS funguje znamenitě a chytíte i LTE ve všech možných pásmech. Co si obzvláště nemohu vynachválit, jsou u P9 Lite její antény, respektive jejich zatvrzelé odmítaní pustit se signálu. I při jízdě metrem bez zavedeného internetu jsem ztrácel signál jen na pár sekund. Telefon s takto silným signálem jsem opravdu již dlouhou dobu v ruce nedržel a rozhodně je to jedna z maličkostí, která velmi zpříjemní používání.

Pro sdílení mezi zařízeními vám bude muset postačit Bluetooth 4.1 či NFC – hledat zde infraport by byla ztráta času. Jedinou výtku bych měl k Wi-Fi, které sice chytá signál opět výborně, ale mohlo by být o něco rychlejší.

Líbilo se nám:

  • výborná síla signálu
  • NFC a LTE ve všech „našich“ pásmech

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší Wi-Fi

Závěrečné hodnocení: zatraceně lákavá nabídka

Odlehčená verze P9 na mě zanechala opravdu výborný dojem. Je to opravdu pěkný, dobře stavěný telefon s poměrně výkonným procesorem, který s sebou jako bonus nese i na střední třídu poměrně dobrý fotoaparát, pořádně hlasitý reproduktor, skvělou čtečku otisků prstů a slušnou výdrž baterie. To vše je pod taktovkou nejnovější verze Androidu a nadstavbou, která je sice zcela jiná než čistý Android či na co jste zvyklí u jiných velkých výrobců, ale víte co? Ona má přeci jen své kouzlo a rozhodně se o ní už nedá říct, že by byla ošklivá či pomalá.

Huawei P9 Lite

Mínusy se mi u tohoto telefonu hledají opravdu neskutečně těžko. Je pravda, že plast na zádech by mohla vystřídat celokovová konstrukce, nabíjení by zasloužilo zrychlení a 3 GB RAM by se také neztratily, ale za cenu kolem 7 a půl tisíce korun zkrátka v případě P9 Lite dostanete skvělý telefon, který budete rádi používat.

Konkurence

Je ironií, že pravděpodobně největší konkurencí je pro P9 Lite samotný Huawei, přesněji tedy jeho podznačka Honor. Za sedm tisíc korun se vám totiž nabízí velký Honor 5X s 5 a půl palcovým Full HD displejem a celokovovým tělem. Baterie je stejná a i 5X nabízí čtečku otisků prstů. Jeho 13Mpx fotoaparát ovšem nepodává tak dobrá výsledky, jeho displej nemá tak dobré podání barev a přichází se slabším procesorem v podobě Snapdragonu 616, kterému ovšem sekundují hned 3 GB RAM.

Honor 5X

Pokud chcete ještě více ušetřit a nevyhovuje vám tak velký displej, uchází se o vaší přízeň i Honor 7 Lite, který přichází na papíře s téměř shodnými parametry jako P9 Lite: stejný procesor, stejně velký displej, stejná baterie a 13Mpx fotoaparát. Jak se odlišuje? Hlavně novým celokovovým designem a konektivitou. Je zde totiž starší verze Bluetooth a chybí třeba NFC. Osobně jsem Honor 7 Lite ještě nevyzkoušel, ale očekával bych o něco horší vlastnosti displeje a horší 13Mpx fotoaparát než má P9 Lite.

Honor 7 Lite
Honor 7 Lite

Když se poohlédneme u jiných značek, tak za 7 tisíc nalezneme Samsung Galaxy A3. Ten má menší 4,7palcový HD displej, slabší procesor, menší baterii, srovnatelný fotoaparát a pouze 1,5 GB RAM. Na druhou stranu využívá displej s AMOLED technologií, má rychlejší Wi-Fi a asi největším rozdílem bude design kombinující kovový rámeček a skleněná záda, který je zcela jiný, než jaký najdeme u P9 Lite.

Samsung Galaxy A3

Posledním konkurentem muže být i nová Sony Xperia XA za necelých 8 tisíc korun. Ta přichází na trh s 5palcovým HD displejem, opět 13Mpx fotoaparátem, menší baterií, prakticky stejně výkonným procesorem Helio P10 a hlavně opět zcela odlišným designem, který je pro Xperie již řadu let zcela typický.

Sony Xperia XA
huawei-p9-lite
Klady
  • pěkný design
  • kvalitní zpracování
  • dostatečně výkonný procesor
  • kvalitní Full HD displej
  • pěkné a optimalizované prostředí
  • dobrý fotoaparát
  • dlouhá výdrž baterie
  • bleskově rychlá čtečka otisků prstů
Zápory
  • někomu může vadit použitý plast
  • „pouze“ 2 GB RAM
  • neskutečně pomalé nabíjení
  • jen průměrná kvalita videa
  • nepřesvědčivá kvalita zvuku
Diskuze ke článku
Protos
Keď to čítam tak mi je zle, zase mate niektorí reči ako koza bobkov... Balast, plast, zlý foťák... Mali ste ten telefón vôbec v rukach? tento telefón stoji 230€ v obchodoch a za to co ponúka je to fajn cena. Ktorý iný telefón bežne dostupný v obchodoch ponúkne 5.2full HD, procesor a výkonom cca 54 tisíc bodov v antutu, unibody konštrukciu, čítačku odtlackov prstovca atď? Za tie peniaze je to primeraná cena / výkon. Ak máte nejaké lepšie tipy na telefón v cene 6-7tisic CZK dostupný v obchodoch sem s nimi.
Jab
Z té konkurence ještě stojí za zmínku Lenovo K5 Plus a především Alcatel Idol 4. O tolik dražší pak není ani Honor 7.
Hop
Chybi mi vydrz baterky pri streamovanem videu, to ze autorovi vydrzi 33 hodin je dost k nicemu..
Kirin nedopada spatne v Antutu, ale grafiky ma tradicne slabsi.V Kirinu 650 je ARM Mali 860 MP-2 a je to nekde na urovni Adrena 405. Takze ackoli se dotahl na Snapdragon 801, grafickym vykonem ho Adreno 330 (grafika v 801) doslova drti.
mental.disease
Máte v tom hokej.
V tabulke parametrov mate zle uvedené GPU Mali-T880. Ale ma to tak spústa webov..
Tu kolega nadomnou tiež špatne uvádza T860. Je pravda, že Adreno 405 je blízko ku grafike v čipsete HiSilicon Kirin 650. A tou je ARM Mali-T830 MP2.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze