Huawei P40
recenze

Huawei P40

Sympaťák s koulí u nohy
34

Do špičkové řady od Huawei se kromě vlajkového modelu řadí také o něco levnější verze P40. Má nadále velmi slušný OLED displej, výkonný Kirin 990 a v součtu tři fotoaparáty na zadní straně. Jedním dechem je však třeba dodat, že postrádá Google služby a také nemalý počet běžných aplikací. Dokáže i přes tento handicap zaujmout?

Pořízení nového špičkového telefonu dnes zpravidla znamená vynaložení částky značně přesahující 20 tisíc korun, a to už může pro mnohé jednoduše moc. Výrobci se tomu přizpůsobují a své vlajkové lodě doplňují levnějšími variantami, které se liší v několika detailech. Huawei P40 je ideálním příkladem. Nadále má špičkový procesor či kvalitní sestavu fotoaparátů. Cena je posazena na 19 tisíc korun, přičemž hlavní otázkou pro mnohé bude, jestli má telefon smysl i bez Google služeb?

Huawei P40 – videorecenze

Technické parametry Huawei P40

Kompletní specifikace
Konstrukce148,9 × 71 × 8,5 mm, 175 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP53
DisplejOLED, 6,1" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 990, CPU: 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:07 hodin
Dostupnostduben 2020,

Obsah balení

V balení najdete samozřejmě samotný telefon, 22,5W nabíječku, datový/nabíjecí kabel, který je na obou koncích osazen USB-C, pecková sluchátka, a to je vše. Pokud byste u čekali redukce či pouzdro, bohužel.

Huawei P40

Konstrukční zpracování: zajímavé, ale nepraktické

Design P40 vystihují dva prvky, pomocí kterých letošní novinky snadno poznáte. Bohužel oba prvky lze vnímat spíše negativně. Jako první máme na mysli modul fotoaparátů na zadní straně. Vzhledově se povedl, působí moderně a evokuje, že telefon bude zřejmě velmi dobře fotit. Jenže velmi výrazně vystupuje nad okolní povrch, telefon se položený kývá a navrch je modul tak velký, že může někomu překážet při běžném držení.

Celkový dojem ze zadní strany, alespoň po vzhledové stránce, je kladný.

Celkový dojem ze zadní strany, alespoň po vzhledové stránce, je však kladný. Huawei je věrný lesklému skleněnému povrchu a decentně barevným odleskům. Navzdory použití bílé jsou na telefonu celkem výrazně vidět otisky prstů.

Druhý negativní prvek nacházíme na čelní straně. Zde nepůsobí dobře již rámečky kolem displeje, které sice nejsou velké, ale u konkurence je vždy alespoň mírně zaoblený panel, rámečky jsou tudíž z čelního pohledu eliminovány. Mnohem více se nám ale nelíbí skutečně masivní podlouhlý průstřel. Ano, je zde kromě fotoaparátu 3D senzor, ale výsledek budí spíše rozpaky.

Záda telefonu jsou na okrajích lehce zaoblena, telefon dobře padne do ruky a jistotu úchopu zajišťují ploché boky, kde se lze prsty dobře zapřít. Telefon není nijak tlustý a vcelku příjemná je i hmotnost 175 gramů.

Huawei P40

Zpracování je příkladné, nikde nic nevrže a líbí se nám lícování kolem konektorů i šuplíčku na spodní hraně. Velmi dobře jsou vyvedena tlačítka na pravém boku. Negativem je i odolnost, P40 ji má jen mírně zvýšenou se stupněm krytí IP53.

Líbilo se nám
  • dobře se drží v ruce
  • prakticky umístěná tlačítka
  • moderní vzhled modulu fotoaparátů
Nelíbilo se nám
  • modul fotoaparátů výrazně vystupuje a někomu může vadit při držení
  • chybí vyšší odolnost
  • velmi nevzhledný průstřel na čelní straně

Displej: bude OLED stačit?

Co se displeje týče, již jsme nakousli nevzhlednou díru v levé horní části. Samotný OLED panel je kvalitní a na 6,1palcové úhlopříčce operuje Full HD+ rozlišení. Čitelnost z úhlů i na slunci je vynikající. Pokud bychom měli displeji něco vytknout, je to pouze 60Hz obnovovací frekvence, což u letošní novinky příliš nenadchne. Přímo do zobrazovače je integrována optická čtečka otisků prstů, která odvádí průměrnou práci. Ve většině případů váš prst rozpozná, občas vás však přeci jen čeká ruční ověření. Využít můžete i 3D rozpoznání obličeje, které naopak pracuje perfektně, a to i ve zhoršených světelných podmínkách. Případně vás rozpozná i v roušce :-). Jelikož zde máme OLED panel, potěší režim Always on, který Huawei počeštil na „Vždy na displeji“. Lze nastavit jeho grafickou podobou i časový interval, kdy má být aktivní. Jde alespoň o kompenzaci chybějící informační diody. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass a navrch fólie již od výrobce.

Líbilo se nám
  • velmi dobrý OLED panel
  • režim „Vždy na displeji“
  • slušně fungující optická čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda
  • displej nabízí jen 60Hz technologii

Zvuk: spíše samé ústupky

Telefon přišel o 3,5mm jack, poslouchat hudbu tak musíte skrze redukci, bezdrátově nebo případně se sluchátky s USB-C. Přesně taková vám ve formě pecek nadělí výrobce společně s telefonem. Nejsou sice nic extra, ale na občasné poslouchání postačí. Hlasitý poslech hudby je zprostředkován výhradně skrze reproduktor na spodní hraně. Hraje obstojně, ale je škoda, že je sám. Zde se sluší dodat, že žádný další reproduktor na těle viditelný není. Pro hlasové hovory se zvuk šíří z horní části displeje. Nejde o žádnou novinku, obdobné řešení jsme mohli vidět už u řady P30 loni.

Huawei P40
Nelíbilo se nám
  • postrádá 3,5mm jack
  • jen jeden hlasitý reproduktor

Výdrž baterie: chybí nám bezdrát

Kapacita baterie Huaweie P40 činí 3 800 mAh, což se nemusí zdát nijak moc. Praxe ale ukázala, že výsledná výdrž je více než solidní. Jeden celý den telefon zvládá zcela s přehledem, dostat se lze i na dva dny. Zde se nabízí otázka, zda za lepší výdrží nestojí právě absence Google služeb, které neběží na pozadí. Nabíjení je možné výhradně drátově o výkonu 22,5 W a zabere zhruba hodinku a pár minut. Na bezdrátovou formu doplnění energie se bohužel nedostalo, což je další výrazný a zcela zbytečný ústupek Huawei.

Líbilo se nám
  • svižné nabíjení
  • dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení

Výkon hardwaru: zde se nešetřilo

Spokojeni můžete být s výkonem, který zajišťuje Kirin 990 společně s 8GB operační pamětí. Z ní zbývá pro uživatele stabilně kolem 3 GB volno. Telefon vás nebude brzdit ani u náročnějších aplikací a v AnTuTu dosáhl na téměř 450 tisíc bodů. Interní 128GB paměť je rozšiřitelná až 256GB paměťovkou, bohužel nestandardního typu nano SD. Těchto karet je poskrovnu a například 128GB verze vás vyjde na více než tisíc korun.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • výkonný procesor
  • dostatečně velká operační paměť
  • podpora paměťových karet...
Nelíbilo se nám
  • ..nestandardního typu

Konektivita: kompletní nabídka

Patrně netřeba dodávat, že Huawei v řadě P40 nabízí veškerý komfort konektivity. Základ představuje podpora rychlých dat v síti LTE. Samozřejmostí je 2,4GHz i 5GHz Wi-Fi 6. Nechybí ani moderní Bluetooth 5.1, které lze využít k bezdrátovému poslechu hudby až na dvou zařízeních současně.

Párování příslušenství či mobilní platby? Pomocí NFC hračka. To bychom běžně řekli. Bohužel kvůli chybějícím Google službám je zcela zapovězeno placení telefonem. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS, BeiDou i Galileo. I s moderním telefonem ale můžete řešit různé potřeby drátově. Pro tyto případy je připraveno USB-C. Sluší se dodat, že Huawei P40 podporuje dvě nano SIM karty. Slot číslo dva můžete nahradit paměťovou kartou. Další možností je také podpora eSIM, která bude přiřazena druhému slotu. K využití eSIM však potřebujete i operátora, a žádný z české trojce Huawei P40 nepodporuje. Nejblíže je zřejmě Vodafone, který v rámci podpory eSIM zmiňuje velmi blízký Huawei P40 Pro.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.1
  • Wi-Fi 6
  • NFC
  • podporuje eSIM
Nelíbilo se nám
  • telefonem nelze platit pomocí NFC

Fotoaparát: směrem ke špičce

Přesouváme se k fotoaparátům, což je disciplína, ve které Huawei vyniká. Na zádech napočítáme celkem tři snímače, přičemž ten hlavní má 50 megapixelů a optickou stabilizaci obrazu, mimochodem je shodný s variantou Pro. Výsledné snímky vypadají velmi dobře, jsou dostatečně detailní a kladně hodnotíme i barevné podání. Menší problémy fotoaparátu způsobuje především silné protisvětlo, kdy na některých místech vznikají přepaly. Naopak zhoršené světelné podmínky nečiní vážnější problém a výsledky se co nejvíce blíží realitě.

Huawei P40

Druhý fotoaparát je se svými 8 megapixely teleobjektivem a dokáže scénu bezztrátově přiblížit třikrát, hybridně pětkrát. Následující zoomy jsou už pouze digitální a kvalitou za konkurencí zaostávají. Trojnásobné přiblížení však poslouží dobře, fotografie jsou nadále kvalitní i ostré, za což vděčíme optické stabilizace obrazu.

Nakonec je zde 16megapixelový ultraširokoúhlý objektiv, u kterého se nám líbí vysoké rozlišení. Snímky krajin ale i většího počtu osob vypadají velmi dobře.

Ukázkové fotografie ze všech tří fotoaparátů

Další ukázkové fotografie

Pro selfies nadšence je jako dělaný čelní 32megapixelový fotoaparát. Snímky jsou krásně prosvětlené, ostré i barevně věrné, ideální pro sdílení všude možně. Záznam videa hlavním fotoaparátem je umožněn až ve 4K rozlišení se 60 snímky za vteřinu. Video je plynulé a slušná je i zvuková kvalita.

Huawei P40
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

V aplikaci fotoaparátu najdete i spousta speciálních režimů, například pro zpomalené záběry, časosběr nebo focení ve vysokém rozlišení, tedy v 50 Mpx. Standardně telefon fotí do přibližně 12,5 megapixelů.

Huawei P40 (testovací video) – 2160p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • tři kvalitní fotoaparáty
  • funkcemi nabitá aplikace
  • kvalitní čelní kamerka
  • skvělý záznam videa ve 4K s 60 FPS
Nelíbilo se nám
  • potíže s protisvětlem

Software: zlomí telefonu vaz

Dostáváme se k ožehavé části týkající se prostředí. Telefon využívá služeb Androidu 10 a nadstavby EMUI 10.1. Na první pohled se tak podoba prostředí nijak zásadně neliší od starších telefonů Huawei. Výrobce však nemůže využívat Google služby a aplikace. Brzy zjistíte, že v telefonu chybí Gmail, Fotky, YouTube či prohlížeč Chrome. Marně budete hledat také obchod Google Play, namísto něj zde figuruje obchod AppGallery od Huawei.

V něm sice postupně aplikací přibývá, avšak spousta podstatných jich nadále chybí. Není zde Facebook, IDOS, Spotify nebo Instagram. Kaňkou na kráse je rovněž horší přehlednost obchodu, jehož design jako by se zasekl v čase před mnoha lety. Občas vás také obchod bude mystifikovat. U některých známých aplikací svítí upozornění, že nejsou kompatibilní s Androidem 10. Přesto je lze nainstalovat a běžně fungují.

Jistě vás zajímá, zda lze některé aplikace do telefonu přeci jen dostat. Poměrně běžnou cestou je využití obchodu od Amazonu, který si stáhnete z oficiálních stránek. Tímto způsobem se dostanete kupříkladu ke Spotify. Řešením jsou dále speciální aplikace MoreApps a APKPure, které stáhnete z AppGallery a které následně dokáží instalovat APK soubory aplikací z obchodu Google Play. Vše je nicméně v angličtině, což některým uživatelům může vadit. Nehledě na to, že tímto způsobem se stále nedostanete k aplikacím Googlu. V tomto případě navíc také platí, že vše provádíte na vlastní riziko a zvyšuje se míra nebezpečí, že si do telefonu stáhnete škodlivou aplikaci.

Telefon lze díky velmi dobré optimalizaci používat pohodlně a rychle. Velmi záleží, jaké aplikace potřebujete. Některé lze do telefonu dostat, ale budete je muset ručně aktualizovat. Jiných se spíše nedočkáte. Platí tak, že pokud chcete obvyklé pohodlí, Huawei P40 nebude telefonem pro vás. Aby toho nebylo málo, v telefonu jsou starší bezpečnostní záplaty platné k 1. lednu. Zdá se, že se Huawei nechce starat ani o jeden ze svých nejdůležitějších modelů.

Líbilo se nám
  • nejnovější Android 10
  • dobrá optimalizace prostředí
Nelíbilo se nám
  • chybí Google služby a všechny Google aplikace
  • běžným způsobem nelze využívat běžné aplikace
  • staré bezpečnostní záplaty

Zhodnocení

Huawei P40 se tváří jako cenově dostupnější vlajková loď. Má OLED displej, kvalitní fotoaparáty i výkonný hardware. Ve všech dalších oblastech se ale vydává cestou ústupků. Tu je malá odolnost, tady chybí bezdrátové nabíjení a výrobce lehce ubral i u displeje či fotoaparátů, byť u nich je to menší problém. Smartphone se snaží dobře vypadat, ale letošní řešení modulu fotoaparátů vyvolává spíše rozpaky. Zcela zásadní je však absence Google služeb. I když například ekosystém Googlu moc nepoužíváte, pocítíte snížení komfortu například při hledání aplikací, a to u telefonu za bezmála 19 tisíc korun chce málokdo. Zejména v kontrastu s tím, že veškerá konkurence takové obtíže řešit nemusí.

Velkou konkurenci představuje například loňský Samsung Galaxy S10, který se prodává za podobné peníze, přesto má navrch Google služby, vyšší odolnost či bezdrátové nabíjení. Jeho velmi kvalitní fotoaparáty navíc tak výrazně nevystupují nad okolní povrch.

Samsung Galaxy S10 128 GB

Rozměry149,9 × 70,4 × 7,8 mm, 157 g
DisplejSuper AMOLED, 6,1" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820),
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin

Zavařit by novince mohl i OnePlus 7T, který je o několik tisíc korun levnější, přesto má lepší a dokonce 90Hz displej. Na druhou stranu není vůbec odolný a nepracuje s paměťovkami.

OnePlus 7T

Rozměry160,9 × 74,4 × 8,1 mm, 190 g
DisplejAMOLED, 6,55" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855 Plus, 1×2,96 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB / 256 GBne
Akumulátor3 800 mAh

Pokud se vám líbí design Huawei i jeho prostředí, můžete místo P40 zvolit loňský P30 Pro, který se prodává za podobnou cenu, nabízí lepší výbavu a nechybí mu Google služby. Současnou a dnes testovanou novinku tak loňský vlajkový model hravě zastíní.

Huawei P30 Pro 128 GB

Rozměry158 × 73,4 × 8,4 mm, 192 g
DisplejOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, nanoSD
Akumulátor4 200 mAh
huawei-p40
Klady
  • povedený vzhled
  • slušný OLED displej
  • dobře sedí v ruce
  • výkonný procesor a velká RAM
  • rychlé nabíjení
  • kvalitní zadní fotoaparáty
  • vysoké rozlišení pro selfies
  • dobře optimalizovaný Android 10
Zápory
  • chybí vyšší odolnost
  • výrazně vystouplý modul fotoaparátu
  • nemá 3,5mm jack
  • postrádá bezdrátové nabíjení
  • zcela chybí Google služby a aplikace
  • obchod AppGallery je méně přehledný
  • komplikované získávání dalších běžných aplikací
Diskuze ke článku
Khan
Neskutecne ocesenej telefon. Lonskou P30 sem kupoval za 16k a to uz bylo az az. Trosku se to dalo prekousnout diky darky (watch GT) takze nakonec sem byl cenove nekde u 13k. Tady nepridal Huawei prakticky nic a cenu dal pro jistotu uplne mimo. A je to skoda. Porad je to jeden z tech mensich telefonu.
Blue Sun
Běží na tom appka na objednávku syrovejch netopejrů?
Ondřej
Tohle není recenze. To je trapná placená propagace. Styďte se.
Libor
Nedá se svítit, ale prozatím je Huawei ze hry.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze