Huawei P40 Pro
recenze

Huawei P40 Pro

Inovátor každým coulem
38

Rok se s rokem sešel a Huawei představil nejnovějšího zástupce řady „P“. Huawei P40 Pro jde ve stopách svého předchůdce a přináší několikanásobný optický zoom, špičkový výkon nebo technologické vychytávky jako po všech stranách zaoblený displej nebo sluchátko zabudované pod displej. Jak se prostřední model z nově představené řady P40 osvědčil v podrobném testu?

Huawei P40 Pro je na první pohled skvěle vybavený telefon, který se chlubí špičkovým 90Hz displejem, rychlým (bez)drátovým nabíjením nebo podporou 5G. Velkou předností řady „P“ však vždy byly fotoaparáty, na které se výrobce soustředil i tentokrát. Vyrovná se na první pohled ultimátně vybavené zařízení s absencí Google služeb a setká se s úspěchem u zákazníků?

Huawei P40 Pro – videorecenze

Technické parametry Huawei P40 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce158,2 × 72,6 × 9 mm, 209 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,58" (2 640 × 1 200 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 990, CPU: 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostduben 2020, 25 999 Kč

Obsah balení: i se sluchátky

V bílé krabičce čeká pečlivě zabalený telefon, 40W napájecí adaptér, kabel typu USB-A/USB-C a pecková sluchátka s USB-C.

Huawei P40 Pro

Konstrukční zpracování: prémiové na první pohled

Huawei P40 Pro se řadí mezi prémiové smartphony, čemuž odpovídá nejen cenovka, ale i design, jenž sází na kombinaci skla a kovu. Více než hodnotné materiály a kvalitní dílenské zpracování, které je u vyšších modelů poměrně běžným standardem, mě však zaujalo, jak příjemně se P40 Pro drží. Svou roli v tom sehrávají příjemně zaoblené boky i rohy zařízení, které krásně padne do dlaně.

Neschází ani certifikace IP68.

K zaoblení displeje se dostanu v příslušné kapitole, nyní se však zaměřím na záda, kde je modul fotoaparátu. Je rozdělen na dvě části – v jedné je trojice snímačů, ve druhé pak ToF senzor a přisvětlovací dioda. Zároveň zde lze zahlédnout mikrofon pro funkci Audio Zoom. Modul není nijak extrémně vystouplý, telefon se však kvůli němu na rovném povrchu mírně houpe. Nejde však o nic, s čím by se neporadilo ochranné pouzdro.

Klasické ovládací prvky na pravé straně, tedy kolébku ovládání hlasitosti a vypínací tlačítko ozdobené oranžovým proužkem, doplňuje infraport na straně horní. Dole je pak USB-C, po jehož levici najdeme slot na dvě nanoSIM karty či kombinaci jedné nanoSIM karty a paměťové karty typu Nano Memory. Spodní strana je rovněž domovem hlasitého reproduktoru. Celkově mám z Huawei P40 Pro velmi dobrý pocit, navíc nechybí zvýšená certifikace odolnosti IP68, takže si jej klidně můžete vzít k vodě a vzhledem k současné situaci třeba i umýt pod vodou.

Líbilo se nám
  • líbivý design
  • kvalitní zpracování
  • dobře se drží v ruce
  • certifikace IP68

Displej: zaoblená premiéra

6,58palcový OLED panel přináší jednu zajímavou novinku, kterou je zaoblení po všech stranách. Podle výrobce by se mělo jednat o první takovýto displej na trhu. Co však „quad“ zaoblení uživatelům reálně přináší? Říkal jsem si zpočátku skepticky…

Huawei P40 Pro

Po krátkém používání jsem si však rychle navykl na zaoblení horní a zejména spodní hrany, neboť je díky tomu používání gest opět o něco příjemnější a prst klouže lépe po hranách. Rovněž si dovolím tvrdit, že telefon díky tomu vypadá zajímavěji ve srovnání s konkurencí, i když by někdo mohl namítat, že estetiku hatí podlouhlý výřez v levém horním rohu. Ten má však své opodstatnění, nachází se v něm totiž kromě selfie kamerky a ToF senzoru také další důležité senzory. Zařízení lze odemknout pomocí rozpoznání obličeje i v naprosté tmě a vše funguje bezvadně. Druhou možností biometrického zabezpečení je pak optická čtečka otisků prstů, která má ideální umístění, reaguje bleskurychle a ani jí nemám absolutně co vytknout.

Huawei P40 Pro
90Hz režim je rozumný kompromis mezi 60 a 120 Hz.

Panel disponuje kromě jemného rozlišení 2 640 × 1 200 pixelů také líbivým podáním barev a dostatečným maximálním jasem v manuálním i automatickém režimu. Pochopitelně je potřeba zmínit také 90Hz obnovovací frekvenci, která funguje u výše uvedeného rozlišení, stejně jako u nižšího 1 760 × 800 pixelů, do kterého se může telefon občasně přepnout, pokud je rozlišení nastaveno na režim „Chytrý“. 90Hz režim považuji za rozumný kompromis mezi 60 a 120 Hz, který se nijak drasticky nepodepíše na výdrži baterie. Displej rovněž podporuje obsah v HDR10+, jelikož však nemá přístup k DRM Widevine L3 (kvůli absenci GMS), lze si prohlížet obsah v aplikaci Netflix pouze v SD rozlišení.

Líbilo se nám
  • praktické zaoblení displeje
  • krásné podání barev
  • dostatečný jas
  • vysoká jemnost
  • 90Hz obnovovací frekvence
Nelíbilo se nám
  • absence Widevine L3 (vázaná na GMS)

Zvuk: jedináček

Hlasitý reproduktor najdete na těle P40 Pro pouze jeden. Hraje dostatečně nahlas a k výraznému zkreslení nedochází ani při maximální hlasitosti, nicméně mi trochu scházela výraznější basová složka. Na sledování videí však plně postačí, i přestože kvalitou reprodukce jej nelze srovnávat s tím nejlepším na trhu. Sluchátko pro telefonní hovory je ukryto přímo pod displejem, respektive se zvuk přenáší vibracemi skrze samotnou obrazovku. Nemusíte se však obávat snížené kvality či hlasitosti, která je zcela bezproblémová.

Huawei P40 Pro
Líbilo se nám
  • telefonní sluchátko ukryté pod displejem
Nelíbilo se nám
  • pouze jeden hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: Kirin 990 5G

Huawei nasadil do trojlístku nově představených P40 osmijádrový 7nm+ čipset Kirin 990 5G, který se chlubí podporou 5G sítí (jak název napovídá) i špičkovým výkonem. V AnTuTu se mi povedlo nasbírat přes 460 tisíc bodů, jak se můžete sami přesvědčit na screenshotech níže. Zajímavostí Kirinu 990 5G je také mírně vyšší výkon oproti Kirinu 990. Společnost mu dělá 8 GB operační paměti typu LPDDR4X a 256GB úložiště UFS 3.0, ze kterého vám po zapnutí zůstane k dispozici zhruba 230 GB. Rozšíření prostoru pro data je možné za pomoci již zmíněných paměťových karet (o velikosti až 256 GB), které jsou však zhruba dvojnásobné dražší oproti běžným microSD. Vzhledem k dostatečně velikému úložišti je však pravděpodobně ani nevyužijete.

Líbilo se nám
  • velké úložiště
  • špičkový výkon
Nelíbilo se nám
  • dražší paměťové karty

Výdrž baterie: drátově i bezdrátově, ale hlavně rychle

Huawei P40 Pro se chlubí rychlým 40W drátovým nabíjením, ale také bezdrátovou alternativou s výkonem až 27 W. Baterie o kapacitě 4 200 mAh nabídne velmi slušnou výdrž až dva dny, což považuji za zcela dostatečné. Samozřejmostí je také reverzní bezdrátové nabíjení. Více se o nabíjení můžete dozvědět v samostatném článku.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 3 minuty
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 11 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 15 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 22 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 28 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 35 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 46 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 72 minut
Líbilo se nám
  • rychlé drátové i bezdrátové nabíjení
  • dlouhá výdrž
  • reverzní bezdrátové nabíjení

Konektivita: Wi-Fi 6+, Bluetooth 5.1 a 5G sítě

Huawei P40 Pro nabízí po stránce konektivity naprosté maximum. Ve výbavě nechybí nová rychlejší Wi-Fi 6+, Bluetooth 5.1, GPS, GLONASS, BDS, QZSS nebo evropský systém Galileo. Uživatelé se dále mohou spolehnout na infraport, skrze který lze ovládat domácí elektroniku nebo NFC pro rychlé spárování. USB-C verze 3.1 zvládá rovněž funkci On-The-Go a náležitě rychlý přenos dat po drátu. Jednou z největších předností je nepochybně 5G konektivita, která je v současnosti v ČR spíše nevyužitelná. Do budoucna se však může jednat o zajímavou výhodu. Nakonec dodám, že telefon nově podporuje eSIM, což je u Huawei novinkou.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.1
  • Wi-Fi 6+
  • podpora 5G sítí
  • podpora eSIM

Fotoaparát: etalon své třídy

Huawei P40 Pro, jakožto prostřední model z před pár dny představené řady P40 (s výjimkou P40 Lite, který se dočkal premiéry již dříve) se chlubí čtyřnásobným fotoaparátem na zadní straně. Hlavní pozornost na sebe strhává 50Mpx snímač, jenž standardně skládá 4 pixely do 1, pořizuje tak snímky o rozlišení 12,5 megapixelů. Pokud chcete fotit v nativním 50megapixelovém rozlišení, stačí zabrousit do sekce „další“, kde najdete režim „vysoké rozlišení“. Osobně však nevidím důvod, proč fotit v 50 Mpx, standardní fotografie s velikostí pixelu 2,44 µm a 8fázovým ostřením totiž vypadají skvěle se spoustou detailů, minimem šumu a pěknými barvami, které jsou však (během focení s verzí SW 10.1.0.112) zabarvené spíše do teplejších tónů.

Další snímky k prohlédnutí v níže přiložených fotoduelech

Telefon jsem testoval ještě předtím, než se dostal na trh, a podobně jako u dalších výrobců (naposledy například Galaxy S20 Ultra 5G) i zde výrobce dodá aktualizaci, která odstraní některé softwarové nedokonalosti a výsledné fotografie ještě vylepší. U žádné vlajkové lodi poslední doby podle mého osobního názoru v podstatě nelze zcela finálně hodnotit kvality fotoaparátu předtím, než se zařízení usadí jeden až dva měsíce na trhu, kdy má již zpravidla všechny nejdůležitější aktualizace za sebou. To, že nejsou snímky tolik saturované jako u konkurence mně osobně nevadí, každý má však jiné preference a v případě, že chcete sytější barvy, stačí zapnout režim živé barvy. Porovnat kvalitu snímků s jinými telefony můžete v některém ze srovnávacích článků.

Dalším snímačem je ultraširokoúhlý objektiv, který je identický jako v Mate 30 Pro. V současnosti se podle mě jedná o nejlepší ultraširokoúhlý objektiv na trhu, který sice nemá tak široký rozsah jako některá konkurence, bohatě to však kompenzuje špičkovou kvalitou fotografií i videa. Díky RYYB snímači a nadprůměrné světelnosti navíc ultraširokoúhlé snímky excelují i za zhoršených světelných podmínek. Ani přítomnost autofocusu u ultraširokoúhlého objektivu však není standardem. V neposlední řadě stojí za zmínku praktický poměr stran 3:2, který známe z klasických fotoaparátů.

1×, 5× a 10× přiblížení

Pětinásobný teleobjektiv o rozlišení 12 megapixelů pořizuje pěkně ostré snímky při pětinásobném přiblížení, které mají vysokou úroveň detailů, slušný dynamický rozsah i krásné barevné podání. K dispozici je také 10násobný hybridní režim, případně 50× digitální zoom. Největší senzací nové řady Huawei P40 je pochopitelně verze P40 Pro+ s 10× optickým zoomem, avšak ani P40 Pro se nemá za co stydět a nabízí nadprůměrné výsledky, jak se můžete sami přesvědčit.

Huawei P40 Pro
Video se chlubí velmi dobrou stabilizací.

Poslední je ToF senzor, který umožňuje pořizovat lepší portrétní snímky. Zároveň je i na přední straně vedle 32Mpx selfie kamerky s autofocusem, za což si Huawei zaslouží velký potlesk a společně s ToF dokáže pořizovat působivé portrétní snímky. Na tuto kamerku, stejně jako na všechny ostatní, lze zaznamenávat video v rozlišení až 4K. Video pořízené hlavním snímačem i ultraširokoúhlým objektivem má přitom velmi dobou stabilizaci a nechybí ani funkce „Audio Zoom“, kterou využijete třeba na koncertech. Video, stejně jako fotografie, řadím mezi nadprůměrné.

Huawei P40 Pro testovací video – 1080p 30 FPS

Huawei P40 Pro testovací video – 1080p 30 FPS ultraširokoúhlý objektiv

Huawei P40 Pro testovací video – 2160p 30 FPS

Huawei P40 Pro testovací video – 2160p 30 FPS ultraširokoúhlý objektiv

Líbilo se nám
  • špičková fotovýbava
  • autofocus u selfie kamerky
  • ToF senzor na přední i zadní straně
  • špičkový ultraširokoúhlý objektiv
  • kvalitní videozáznam s účinnou stabilizací
  • nadprůměrné noční snímky

Software: HMS místo GMS

Věčně omílané téma chybějící podpory GMS u nových telefonů Huawei jsem již několikrát probíral v samostatných článcích či nedávno v podrobné recenzi Huawei Mate 30 Pro, kterou vám doporučuji přečíst. U Huawei P40 Pro se oproti Mate 30 Pro nic nezměnilo: telefon běží na Androidu 10 v době testování s nejnovějšími bezpečnostními záplatami (březen 2020). Pochopitelně neschází díky zaoblenému displeji extrémně pohodlné ovládání gesty či tmavý režim. Vše běží krásně plynule a uživatel absolutně na nic nečeká. Svižnost prostředí značně umocňuje také 90Hz obrazovka.

Nelze si nevšimnout ani neustále rostoucího množství aplikací dostupných ve virtuálním obchodu AppGallery, které by mohly typického českého uživatele zaujmout. Pochopitelně zde nenajdete aplikace jako Google Mapy nebo Gmail. K dispozici je však již nyní poměrně velké množství kvalitních alternativ.

Nabídka aplikací v AppGallery každým dnem roste.

Z lokálních aplikací se můžete těšit na aplikace jako Televize Seznam, Kupi.cz, MALL TV, Mapy.cz, Seznam.cz, Clubcard Tesco, Kaktus, O2 Výhody, Tipsport, SmartBanking od ČSOB, Mobilní banka od KB a další. Lze tedy používat P40 Pro i bez podpory GMS služeb? Za mě rozhodně ano – Gmail účty můžete používat v jiném e-mailovém klientovi (například Spike), Google Mapy můžete nahradit aplikací Mapy.cz a jistě byste si našli alternativu i za Google Kalendář. K dispozici je také aplikace MoreApps, pomocí které mohou uživatelé najít řadu dalších aplikací, na které jsou zvyklí. K dispozici je také funkce Phone Clone, skrze níž lze do nového telefonu přenést většinu aplikací.

Co s telefonem alespoň prozatím nelze dělat, je platit, což je velká škoda. Vzhledem k absenci Google služeb, tedy i Google Pay, s tím však nelze nic dělat a uživatelé se musí spolehnout na klasickou platební kartu (doporučuji vyzkoušet sloučit všechny vaše karty do Curve). Technicky zdatnější uživatelé pak mohou doinstalovat Google služby do telefonu neoficiálním způsobem. Pochopitelně zcela na vlastní riziko a bez posvěcení od Huawei či Googlu.

Ukázka aplikací dostupných v AppGallery
Líbilo se nám
  • dobře odladěný software
  • možnost doinstalovat GMS neoficiální cestou
  • Huawei aktivně rozšiřuje nabídku AppGallery
Nelíbilo se nám
  • absence GMS/Obchodu Play
  • nemožnost telefonem platit

Zhodnocení

Huawei P40 Pro nabídne hardwarovou výbavu odpovídající vlajkové lodi, skvělý fotoaparát (který v budoucnu výrobce softwarově ještě vylepší) a atraktivní design. Za nevýhodu, co se hardwarové výbavy týče, lze považovat pouze jeden hlasitý reproduktor či podporu dražších karet čínského výrobce. Největší překážkou může být pro mnohé uživatele absence Google služeb, což se Huawei snaží vynahradit rozšiřováním AppGallery. Jak moc bude úspěšný? To ukáže teprve čas, ale již nyní lze konstatovat, že pokud hledáte skvěle vybavený fotomobil s podporou 5G sítí a špičkovým hardwarem, pak byste měli dát P40 Pro šanci.

Huawei P40 Pro

Konkurence

Přímou konkurencí pro Huawei P40 Pro je v únoru představený Samsung Galaxy S20+. Může se pochlubit 120Hz displejem, vyšší kapacitou baterie i GMS. Na druhou stranu nedisponuje podporou 5G sítí, 5× teleobjektivem či 27W bezdrátovým nabíjením.

Samsung Galaxy S20+

Rozměry162 × 74 × 7,8 mm, 188 g
DisplejAMOLED, 6,7" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

V podobné situaci jako Huawei P40 Pro je rovněž špičkově vybavený Huawei Mate 30 Pro, který má extrémně zaoblený displej po stranách a rovněž nabízí velmi zajímavou fotovýbavu. Telefon však nepodporuje 5G sítě a nemá 5× teleobjektiv.

Huawei Mate 30 Pro

Rozměry158,1 × 73,1 × 8,8 mm, 198 g
DisplejAMOLED, 6,53" (2 400 × 1 176 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 990, 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, nanoSD
Akumulátor4 500 mAh

Za doporučení stojí rovněž OnePlus 7 Pro s velkým displejem bez výřezu a výkonným čipsetem Snapdragon 855. Zájemci se však budou muset obejít bez bezdrátového nabíjení či certifikace zvýšené odolnosti IP68.

OnePlus 7 Pro 256 GB + 12 GB RAM

Rozměry162,6 × 75,9 × 8,8 mm, 206 g
DisplejAMOLED, 6,67" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,88 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:19 hodin
huawei-p40-proFotomobil
Klady
  • kvalitní OLED displej
  • certifikace IP68
  • líbivý design
  • praktické zaoblení displeje
  • špičkový výkon
  • rychlé drátové i bezdrátové nabíjení
  • dlouhá výdrž
  • Wi-Fi 6+ a Bluetooth 5.1
  • podpora 5G
  • podpora eSIM
  • kvalitní videozáznam s účinnou stabilizací
  • nadprůměrné noční snímky
  • autofocus u selfie kamerky
  • ToF senzor na přední i zadní straně
  • špičková fotovýbava
Zápory
  • absence GMS/Obchodu Play
  • nemožnost telefonem platit
  • dražší paměťové karty Nano Memory
  • pouze jeden reproduktor
Diskuze ke článku
Radek
Tento telefon je jen mrzák za velký prachy.
KEKS
Musim rict, ze ta karantena vam prospiva. :D Recenze maji konecne podobnejsi kvalitu se zahranicnimi (youtubery), kteri maji miliony odberatelu. Jeste bych to studio vytunil pridal lepsi hudbu, strih a zkombinoval to z venkovnimi zabery atd.
Pesedm
Ještě bych dal mínus: designově nehezký modul fotoaparátů, Jinak nemožnost placení, omezení a ta cena bych dal: Na obloze vidíš černé vrány, letí k nám a je jich celý hejno, mám ten dojem, že to budou bombardéry, až odletí, už to bude všechno jedno! Stísněná doba, prašivej vzduch, co asi znamená šílenej puch? To svět se posral.
Xxx
Bez googlu zatím NE. Chybí podpora wear OS, takže zapomeňte na připojení hodinek k telefonu, bez google pay si neumím ani představit, že bych takový telefon vůbec vzal do ruky, předplacené a zaplacené aplikace se nepřenesou, potřeba koupit je znova. Google hry všechny hry je třeba začít znova, navíc v app galery od huawei žádné nejsou.
Jsem třeba průvodce v mapách od google nechtěl bych o to přijít. Rovněž bych nechtěl přijít o aplikaci fio a airbank. Google fotky nebudou fungovat takže záloha nikde a ano dá se najít pár alternativních aplikací ale rozhodně ne s neomezeným úložištěm a tak pohodlným zalohovanim. Dále bych nechtěl přijít o aplikace jako google fit, google lens, digitální rovnováha, knihy play, gboard, snapseed, google keep, hangouts nebo youtube a že se dá na yt pristupovat na webu? Ale prosím vás je to na nic. Rovněž člověk přijde o všechny přihlašovací údaje a automatické přihlašování nebo vyplnění údajů do dalších aplikací. V našich končinách si to koupi maximálně nějaký geek na hraní nebo naprostý amatér. A ano vím že se dá stahovat aplikace i z jiných zdrojů ale na bezpečnosti to rozhodně nepřidá a o jejich udržování v aktuálním stavu ani raději nepíšu. Takže zatím NE, důležité je to slovo zatím ale nečekám, že by se huawei vysvihlo v brzké době. Pro Čínu je to dobry telefón, za me sice s podprůměrným procesorem a slabým displejem ač s dobrým foťákem (mimochodem bych řekl, že i ten foťák je podobný ostatním vlajkovým modelům a pár bodíků v podplacenem DXO to nezachrání) , normální Evropan si to ale prostě nekoupí

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze