Huawei P40 Lite
recenze

Huawei P40 Lite

Stylovka ze střední třídy
17

Nejnovější přírůstek do střední třídy čínského výrobce Huawei sází na čtyřnásobný fotoaparát, velký displej s průstřelem a 7nm čipset Kirin 810. Dokáže se však elegantně vypadající telefon vyrovnat s absencí Google služeb a stojí vůbec za pozornost?

Huawei P40 Lite vstupuje do vysoce konkurenčního prostředí střední třídy se solidní hardwarovou výbavou, ale jak dobře víme, jen na výkonu nezáleží a neméně důležitou roli hraje software. V případě řady P40 se bohužel nelze spolehnout na Google služby, čínský výrobce se však snaží a do svého virtuálního obchodu AppGallery každým dnem přidává další aplikace. Jak jsem byl s P40 Lite spokojen, a zda bych vám jej doporučil ke koupi, se dozvíte v této recenzi.

Huawei P40 Lite – videorecenze

Technické parametry Huawei P40 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce159,2 × 76,3 × 8,7 mm, 183 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 810, CPU: 2×2,27 GHz + 6×1,88 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2020,

Obsah balení: opravdu jsme ve střední třídě?

V bílé krabičce čeká kromě telefonu také špendlík pro vytažení přihrádky na boku smartphonu, kabel typu USB-A/USB-C a napájecí adaptér o výkonu 40 W. Právě výkon adaptéru mě velmi mile překvapil. Telefony totiž v této cenové kategorii zpravidla takto rychlé nabíjení nenabízí a také výrobce obvykle ty nejvýkonnější adaptéry „šetří“ a přidává do balení vlajkových lodí. Po nákupu Huawei P40 Lite tedy rozhodně nemusíte investovat další stovky či tisíce korun do výkonnějšího adaptéru, neboť dostanete to nejlepší, co má Huawei v portfoliu.

Huawei P40 Lite
Líbilo se nám
  • 40W napájecí adaptér

Konstrukční zpracování: elegantní sympaťák

Konstrukce Huawei P40 Lite mě příjemně překvapila kvalitou zpracování a rozhodně se tedy nemusíte obávat prohýbajících či vrzajících plastů. Záda, ač plastová, působí naživo lépe, než jak se může zdát při pohledu na fotografie a během testování jsem na nich nezaznamenal žádný škrábanec. Jejich dominantou je čtvercový modul fotoaparátu, který lemuje u testované černé varianty bronzový rámeček. Rámeček je zároveň jediným barevným prvkem celého telefonu, neboť zbytek je černý a osobně musím přiznat, že se mi tento design hodně zamlouvá. Jedinou výtku lze mít snad jen k rychle upatlaným zádům, což je na druhou stranu standardem takřka u všech dnešních telefonů se skleněnými/plastovými zády.

Pochválit musím rovněž umístění vypínacího tlačítka, které má příjemný stisk a ukrývá v sobě čtečku otisků prstů. Ta je kapacitní a i díky tomu nabídne velmi přesnou a rychlou odezvu. Stačí tak letmý dotyk a telefon se odemkne. Na spodní straně pak najdeme 3,5mm jack doplněný o hlasitý reproduktor a USB-C.

Proprietární paměťové karty jsou dvakrát dražší než microSD.

Telefon se drží v ruce velmi příjemně a celkově na mě působí dražším dojmem, než za kolik se ve skutečnosti prodává. Rovněž hmotnost 183 gramů je zcela v normě, takže jej lze vcelku pohodlně nosit třeba i v kapse od saka. Ocenil bych snad jen, kdyby výrobce upřednostnil klasické microSD karty před proprietárním formátem Huawei NM Card, za který si zákazníci připlatí zhruba dvojnásobek. Věřím však, že si většina uživatelů vystačí s integrovaným úložištěm a slot si raději vyhradí pro dvojici nanoSIM karet.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • špičková čtečka otisků prstů
  • kvalitní zpracování
  • dobrá ergonomie
Nelíbilo se nám
  • záda se rychle ušpiní
  • dražší paměťové karty Nano Memory

Displej: děravý IPS

6,4" IPS LCD obrazovka s výslednou jemností 398 pixelů na palec se chlubí poměrně tenkými rámečky po stranách i nahoře a pouze mírně tlustší bradou. V levém horním rohu si také můžeme všimnout „průstřelu“, jenž v sobě ukrývá 16Mpx selfie kamerku. Jeho přítomnost neshledávám nijak nadměrně rušivou a podobně jako u ostatních telefonů s tímto druhem výřezu si jej po chvíli používání přestanete všímat.

Huawei P40 Lite
Výřez neshledávám nijak rušivý.

Kvalita samotného displeje vás nezklame. Má pěkné barevné podání i slušný jas, který by však přeci jen mohl být ještě o trochu vyšší. Výtku rozhodně nelze mít k pozorovacím úhlům, jsou bezproblémové. Výrobce navíc nasadil ochranou fólii, která má subjektivně o něco méně ostré okraje, než tomu bylo u předchozích telefonů Honor/Huawei.

Líbilo se nám
  • povedený displej
  • pěkné barevné podání
  • neobtěžující výřez
Nelíbilo se nám
  • svítivost by mohla být o trochu vyšší

Zvuk: nepřekvapí, nezklame

Huawei P40 Lite má pouze jeden hlasitý reproduktor, který vás pravděpodobně nijak nepřekvapí, ale ani nezklame. Dokáže hrát hlasitě, ale poslech na nejvyšší hlasitost nemohu doporučit, neboť zde již obvykle dochází ke zkreslení tónů a poslech není příjemný. Na 80 % je však vše v pořádku. K poslechu do sluchátek či kvalitě telefonních hovorů nemám žádnou výtku.

Líbilo se nám
  • slušná kvalita poslechu (max. na 80% hlasitost)
Nelíbilo se nám
  • zkreslení při nejvyšší hlasitosti

Výkon hardwaru: potlesk pro Kirin 810

Uvnitř telefonu tiká osmijádrový Kirin 810 (2× 2,27 GHz Cortex-A76 + 6× 1,88 GHz Cortex-A55) vyrobený 7nm výrobním procesem, který nabídne dostatek výkonu i pro výpočetně náročnější operace. Lepší představu si můžete udělat dle skóre z AnTuTu, kdy telefon v režimu „Výkon“ získal přes 320 tisíc bodů. Čipset doplňuje 6 GB RAM a 128GB úložiště typu UFS 2.1, ze kterého vám zůstane k dispozici zhruba 110 GB. Prostor lze navíc rozšířit pomocí Huawei NM Card o 256 GB. Pokud pro vás hraje hrubý výkon důležitou roli, domnívám se, že s ohledem na cenu a použité výrobní technologii čipsetu představuje P40 Lite jeden z nejzajímavějších telefonů na trhu.

Líbilo se nám
  • výkonný 7nm čipset
  • doplněný o 6 GB RAM

Výdrž baterie: nečekané překvapení

V těle se ukrývá baterie o kapacitě 4 200 mAh, kterou lze nabíjet výkonem až 40 W. Během pouhé půl hodinky tak nabijete telefon z 0 na 75 %, jak si můžete prohlédnout v grafu nabíjení přiloženém níže. Nikoho asi nepřekvapí, že vzhledem k cenovce chybí nabíjení bezdrátové.

Huawei P40 Lite

Díky poměrně velké kapacitě baterie rovněž můžete počítat s 1,5 až 2denní výdrží, což je na telefon střední třídy velmi slušná hodnota.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 4 minuty
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 10 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 14 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 23 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 28 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 33 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 39 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 58 minut
Líbilo se nám
  • bleskurychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž

Konektivita: na platby telefonem zapomeňte

Z konektivity se můžete těšit na podporu Bluetooth 5.0 či Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. Z polohových služeb nechybí GPS, GLONASS, BDS, QZSS či evropský systém Galileo. Přestože je zařízení vybaveno NFC, v současnosti s ním (oficiálním způsobem) nezaplatíte. Na vině je pochopitelně absence služby Google Pay.

Nelíbilo se nám
  • v současnosti (oficiálně) nepoužitelné NFC

Fotoaparát: hranaté čtyřočko

Huawei P40 Lite sází na čtveřici fotoaparátů, z nichž hlavní představuje 48Mpx snímač se schopností skládat čtyři pixely do jednoho. Uživatel si tak může vybrat, jestli se rozhodne fotit v nativním 48Mpx režimu, nebo si vystačí s 12Mpx výslednými snímky (což si pravděpodobně vystačí). Fotografie nevypadají s ohledem na cenu telefonu vůbec špatně, naopak bych se nebál je označit za mírně nadprůměrné s vysokou úrovni detailů i slušné ostrosti. Podobně dobře je na tom noční režim, který dokáže solidně rozsvítit tmavší scény.

Makro snímač by mohl mít vyšší rozlišení.

Dále ve výbavě najdeme 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv, který je z hlediska kvality pořízených snímků vcelku průměrný. Na druhou stranu je nadmíru praktický v situacích, kdy již nelze ustoupit dozadu. Nakonec v telefonu najdeme dvojici 2megapixelových snímačů – jeden pro potřeby bokeh snímků, druhý jako makro kamerku. Makro snímač dokáže pořídit obstojně vypadající snímky, pokud se nacházíte ve správné vzdálenosti (zhruba 4 cm) od foceného objektu a máte dobré osvětlení. Rozlišení by si však zasloužilo navýšit alespoň na 5 megapixelů. Detailní specifikace fotoaparátů si můžete prohlédnout v tabulce.

Standardní senzor Širokoúhlý objektiv Bokeh senzor Makro fotoaparát
Rozlišení 48 Mpx 8 Mpx 2 Mpx 2 Mpx
Světelnost objektivu f/1.8 f/2.4 f/2.4 f/2.4
Velikost snímače 1/2" ? " ? " 1/5"
Ohnisková délka 26 mm ? mm ? mm 27 mm

Video je překvapivě možné natáčet pouze v rozlišení 1080p při 30 FPS a čelní kamerka podává solidní výsledky, pokud se nacházíte v dobře osvětleném prostředí.

Líbilo se nám
  • povedený hlavní snímač
  • nechybí praktický ultraširokoúhlý objektiv
  • slušná kvalita selfies
Nelíbilo se nám
  • makro snímač by mohl mít vyšší rozlišení
  • video pouze v rozlišení 1080p

Software: Android 10 bez GMS

Huawei P40 Lite běží na nejnovějším Androidu 10 s lednovými bezpečnostními záplatami v době testování. Podobně jako například Huawei Mate 30 Pro však nedisponuje podporou Google služeb. Výrobce se vše snaží vynahradit vlastním virtuálním obchodem AppGallery, v němž neustále přibývají nové aplikace. Mnohdy zde najdete kvalitní alternativy za Google aplikace, na které jste zvyklí, spousta jich zde však stále chybí. Pokud jste například vázaní na Google Mapy, nelze tento telefon doporučit. Jelikož je situace identická, jako u zmíněného Mate 30 Pro, odkáži vás na příslušnou kapitolu v jeho podrobné recenzi.

Líbilo se nám
  • Android 10
  • možnost doinstalovat GMS neoficiální cestou
  • Huawei aktivně rozšiřuje nabídku AppGallery
Nelíbilo se nám
  • absence GMS/Obchodu Play
  • rizika spojená s neoficiálním doinstalováním GMS

Zhodnocení

Huawei P40 Lite je velmi dobře vybaveným telefonem, který se chlubí nadprůměrně výkonným čipsetem, spolehlivou čtečkou otisků prstů i podařeným hlavním snímačem. Za největší nevýhodu lze považovat absenci GMS, což se však může časem změnit. Komu bych tedy tento telefon doporučil?

Huawei P40 Lite

Pokud nejste závislí na Google službách a toužíte po zařízení s elegantním designem a zajímavou hardwarovou výbavou, rozhodně byste měli Huawei P40 Lite vyzkoušet. Stejně tak bych jej doporučil uživatelům, kterým Google z nějakého důvodu nevyhovuje a nechtějí přejít na iOS. Pokud naopak aplikace/služby jako Google Mapy nezbytně potřebujete nebo se jednoduše nechcete vzdát možnosti platit telefonem, raději sáhněte po konkurenci.

Konkurence

Mezi konkurenci lze zařadit Samsung Galaxy A50, který stojí o pět set korun méně a disponuje podařeným Super AMOLED displejem o uhlopříčce 6,4 palce.

Samsung Galaxy A50

Rozměry158,5 × 74,7 × 7,7 mm, 166 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát25 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorExynos 7 Series (9610), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Pouze o trochu dražší je Xiaomi Mi 9 Lite (také označován jako Mi CC9), který je vybaven 6,4" AMOLED panelem s integrovanou čtečkou otisků prstů a trojnásobným fotoaparátem. Nevýhodou je však menší kapacita baterie a pouze 18W nabíjení.

Xiaomi Mi CC9

Rozměry156,8 × 74,5 × 8,7 mm, 179 g
DisplejAMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 710, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSD
Akumulátor4 030 mAh
huawei-p40-lite
Klady
  • elegantní design
  • špičková čtečka otisků prstů
  • výkonný čipset
  • slušný fotoaparát
  • povedený displej
  • rostoucí nabídka v AppGallery
  • dlouhá výdž
  • superrychlé nabíjení
Zápory
  • absence Google služeb
  • nutnost zakoupit proprietární paměťové karty Huawei
  • s telefonem v současnosti nelze zaplatit
Diskuze ke článku
Marek Janosik-Bielski
Marek Janosik-Bielski
Naposledy upraveno: 23. 3. 2020 15:45
Výborné rychlé přiblížení mobilu pro představu, jak použitelné to zařízení v praxi je nebo být může; děkuji!
Khan
AlwaysOn je jasne ze nema. Ale co notifikacni dioda? Je nebo neni? Nebo to recenzujete zrovna jak se vam hodi? Jindy (u jinych recenzi) diodu zminujete a nekdy ne?

Po hw strance super. Skoda toho sw.
Jozka
Nebylo by lepsi podivat se do zahranici k profesionalum jak se delaji recenze? To jsou informace uplne o hovne.
Pesedm
Bez notifikací telefon o ničem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze