Huawei P40 Lite E
recenze

Huawei P40 Lite E

Odlehčení na druhou
12

Prim u Huawei aktuálně hraje řada P40, která se překvapivě rozprostírá přes celé portfolio. Nejlevnějším kouskem je právě P40 Lite E, jenž je odlehčeným verzí již odlehčené verze. Zní to složitě? Možná, ale ve výsledku není. Jedná se o mobil nižší třídy se zajímavým vzhledem, velkým displejem a třemi fotoaparáty. Vše ale bohužel kazí starý systém a absence Google služeb.

U Huawei je nepsaným pravidlem, že posledních pár let vzniká vlajková řada v několika variantách. Zpravidla byly tři – opravdový vlajkový model doplnil ještě jeden, jen o něco málo hůře vybavený, a nakonec typický odlehčený kousek mířící spíše do střední třídy. Letos však výrobce přistoupil k poněkud zvláštnímu kroku. Již odlehčený telefon střední třídy P40 Lite ještě více odlehčil a pojmenoval jej jako P40 Lite E.

Výbava nijak nepřekvapí: velký displej, tradiční procesor, slušná paměť a dnes tak typické tři fotoaparáty. Bohužel navzdory použití staršího typu procesoru je novinka již ve skupině smartphonů bez Google služeb. A aby toho nebylo málo, nasadil čínský výrobce rok a půl starou verzi Androidu. Bude tyto ústupky kompenzovat cena, nebo se Huawei bude muset v nižší třídě sklonit před konkurencí?

Huawei P40 Lite E

Technické parametry Huawei P40 Lite E

Kompletní specifikace
Konstrukce159,8 × 76,1 × 8,1 mm, 176 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,39" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 710, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2020,

Obsah balení

V bílé prodejní krabičce najdete samozřejmě samotný telefon. Balení působí velmi těžkým dojmem, což budí naději, že výrobce přibalil mnoho příslušenství. Pravda je ovšem taková, že je zde jen velmi tlustý manuál. Z příslušenství napočítáme pouze koncovku nabíječky a USB kabel. Nic víc.

Konstrukční zpracování: chameleonská klasika

Telefon vás navzdory nižší ceně dokáže na první pohled upoutat. Využívá totiž zajímavou kombinaci barev, kdy sytě modrá barva postupně, zcela pozvolna, přechází do zelené. Namítnout lze, že tuto hru barev vídáváme v posledních letech u každého druhého telefonu. Huawei to však dovedl k dokonalosti, kdy se barevný přechod děje i na obou bocích a výsledek nevypadá vůbec zle. Pokud berete telefon jako čistě účelové zařízení a barvy vás nechávají chladnými, máte možnost zvolit konzervativní černou.

Huawei P40 Lite E
Po barevné stránce telefon nevypadá vůbec špatně.

Samotný vzhled je klasický. Výrobce tentokrát vsadil na zcela plochou čelní i zadní stranu, přesto se zařízení drží poměrně pohodlně. Vděčíme za to mírně oblým bokům, které dobře padnou do dlaně. I přes nijak malé rozměry lze dobře dosáhnout na tlačítka na pravém boku. Problém jsme neměli ani s jistotou tisku. Veškeré konektory jsou na spodní hraně a zatímco za 3,5mm jack chválíme, za microUSB by výrobce zasloužil výchovně-technologický políček, neboť už i mezi levnými telefony bychom měli vídat jen a pouze USB-C. Naše putování po obvodu telefonu zakončujeme na levém boku, kde je šuplíček pro dvě nano SIM karty, případně pro jednu nano SIM kartu a paměťovku.

Zpracování je přesně takové, jaké u levného telefonu očekáváme. Dominantním materiálem je sice plast, avšak nikde nic nevrže a telefon se ani při promačkání zásadněji neprohýbá. Stinnou stránkou nadále zůstává fakt, že povrch extrémně přitahuje otisky prstů a také prach, který se i obtížně odstraňuje, protože je staticky přitahován zpět. Méně se nám líbí též vystupující modul fotoaparátu. Zvýšená odolnost by byla obrovským překvapením, a to se neděje.

Líbilo se nám
  • dobře se drží v ruce
  • zajímavý vzhled modro-zelené varianty
Nelíbilo se nám
  • modul fotoaparátů vystupuje
  • přitahuje otisky prstů a prach

Displej: klasika s dírou

V případě displeje se zázraky čekat nedaly, plní tak jen nezbytnou nutnost dnešní doby. IPS panel je tedy dostatečně velký, úhlopříčka se zastavila na 6,39 palcích. Rozlišení je opět jen takové, aby zobrazovač nebyl na první pohled ošklivý. HD+ rozlišení ale bohatě stačí a běžnému uživateli nebude nijak překážet. V této cenové kategorii jde navíc o hodnotu zcela běžnou. Naopak chválíme za absenci výřezu, který byl nahrazen snesitelnějším průstřelem v levém horním rohu. Displej je dobře čitelný z ostrých úhlů, hůře již na slunci. Hodnota maximálního jasu prostě nestačí. Naopak v noci vás nijak oslňovat nebude a dobře funguje i automatická regulace.

Huawei P40 Lite E

O ochranu panelu se stará především výrobcem nalepená fólie, o odolném sklíčku se tentokrát Huawei nijak nezmiňuje. Kaňkou na kráse je absence informační diody i jakéhokoliv režimu, který by vás na zmeškanou událost dokázal upozornit.

Líbilo se nám
  • velká úhlopříčka
Nelíbilo se nám
  • slabý jas
  • chybí informační dioda

Zvuk: slyšet jej budete

Hlasitý reproduktor je na spodní hraně a dostává svému jménu. Při vyzvánění telefon rozhodně nepřeslechnete, reproduktor je totiž laděn spíše do výšek. To ovšem současně znamená, že na poslech hudby se příliš nehodí. Pro tento účel bude vhodnější využít sluchátka – klidně ta drátová, protože 3,5mm jack nechybí.

Huawei P40 Lite E
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výdrž baterie: den zvládne bez problémů

Uvnitř je baterie s kapacitou 4 000 mAh, což je velmi slušná hodnota. Při středně náročném využívání, samozřejmě s nepřetržitým internetovým připojením, vás P40 Lite E odmění minimálně celodenní výdrží. Dva dny již tak velkou jistotu nepředstavují, bude tak vždy lepší přes noc telefon nabít. Dodávanou 10W nabíječkou to trvá zhruba 1 hodinu a 50 minut.

Huawei P40 Lite E
Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Výkon hardwaru: slušný

Huawei nasadil svůj osvědčený Kirin 710F, který doplnil 4GB operační pamětí. Na levný telefon jde o velice slušnou kombinaci zajišťující výkon pro všechny běžné potřeby i hry. Samozřejmě nejnáročnější tituly nemusí běžet zcela plynule, ale na náročné hráče tento telefon ani necílí. Naopak se nám líbí 64GB interní paměť, ze které je po prvním zapnutí zhruba 51 GB k dispozici pro vaše data. Pokud by vám to nestačilo, je k dispozici slot pro paměťovou kartu typu microSD až do velikosti 256 GB.

Benchmark test AnTuTu
Líbilo se nám
  • dostatek RAM
  • slušná interní paměť
  • podpora paměťové karty

Konektivita: na NFC se již nedostalo

V oblasti bezdrátového spojení je k dispozici Bluetooth ve verzi 5.0 či Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac s funkcí Wi-Fi Direct. Ti, kteří se chystají používat obě nanoSIM karty, ocení přítomnost LTE na obou slotech. Abyste se neztratili, přibalil Huawei rovněž A-GPS, GLONASS a BDS. Zklamání však přináší absence NFC, avšak mezi levnými telefony nejde o tak obvyklou věc a najde se stále dost modelů, kterým NFC chybí.

Líbilo se nám
  • podpora dvou SIM karet
  • Bluetooth 5.0
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát: trojitá klasika

V dnešní době musí mít vícero fotoaparátů na zadní straně i obyčejnější telefon. Huawei P40 Lite E má rovnou tři. Hlavní snímač nabízí 48 megapixelů, avšak běžně budete fotit spíše ve 12 Mpx. Nejde ani tak o to, že to výrobce doporučuje, ale kvalita je pak nepatrně vyšší. Telefon totiž skládá čtyři snímky do jednoho. Za slunných dní budete s fotografiemi spokojeni. Jsou barevně věrné i dostatečně ostré po takřka celé ploše fotografie. Horší situace nastává s ubývajícím světlem, kdy se nejen v detailech začne objevovat šum, ale také klesá ostrost. V rámci své třídy však Huawei fotí velmi dobře.

Huawei P40 Lite E

Poměrně dobrou službu odvádí také sekundární fotoaparát s 8 megapixely, který pořizuje ultraširokoúhlé snímky. Musím však Huawei pokárat za opravdu nevhodně zvolené místo pro přepínání fotoaparátů. Bez přehmátnutí to totiž není možné a v tomto ohledu by se výrobce přeci jen mohl inspirovat třeba u Samsungu. Ultraširokoúhlý fotoaparát je zde připraven zejména na fotografování ve dne, neboť kvalitu zvyšuje co nejvíce okolního světla. Posledním snímač má již jen 2megapixelové rozlišení a je zde pro práci s hloubkou ostrosti.

Ukázkové fotografie

Pokud využíváte videohovory, nebo jen často a rádi fotíte selfies, jistě vám přijde k užitku 8megapixelová čelní kamerka. Opět jí svědčí dostatek světla, kdy dokáže pořídit velmi slušný autoportrét, kterým na sociálních sítích ostudu neuděláte.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn maximálně ve Full HD rozlišení, což se nemusí zdát nijak oslňující. Na druhou stranu jde stále o dostatečně vysoké rozlišení, které lze navíc umocnit nastavením 60snímkové frekvence. Výsledek je pak na poměry levných telefonů nadprůměrný.

Huawei P40 Lite E (testovac video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • fotoaparáty za světla dobře fotí
  • slušný záznam videa ve Full HD s 60 FPS
Nelíbilo se nám
  • šum a neostrost při nedostatku světla

Software: budete mít trpělivost?

O softwaru a Huawei jste toho jistě četli jistě mnoho. Huawei P40 Lite E je však ukázkovým příkladem, jak si uživatele naštvat ještě před tím, než si telefon skutečně pořídí. Pomalu si zvykáme, že nové modely Huawei/Honor nemají Google služby, ale disponují alespoň aktuálním softwarem. P40 Lite E vám však bez ostychu servíruje starý Android 9.0 Pie a rovněž starou nadstavbu EMUI 9.1. Malou náplastí budiž fakt, že bezpečnostní záplaty jsou platné k 1. únoru, což je dokonce lepší stav než u Huawei P40.

Pokud telefon zapnete, prvně si ani nevšimnete, že je snad něco jinak než dříve. Brzy ale zjistíte, že v telefonu chybí Gmail, Fotky, YouTube či prohlížeč Chrome. Marně budete hledat také obchod Google Play, namísto něj zde figuruje AppGallery od Huawei.

V obchodě od Huawei sice postupně aplikací přibývá, avšak spousta podstatných jich nadále chybí. Není zde Facebook, IDOS, Spotify nebo Instagram. Kaňkou na kráse je rovněž horší přehlednost obchodu, jehož design jako by se zasekl v čase před mnoha lety. Občas vás také bude mystifikovat. U některých známých aplikací svítí upozornění, že nejsou kompatibilní s Androidem 10. Přesto je lze nainstalovat a běžně fungují.

Jistě vás zajímá, zda lze některé aplikace do telefonu přeci jen dostat. Poměrně běžnou cestou je využití obchodu od Amazonu, který si stáhnete z oficiálních stránek. Tímto způsobem se dostanete kupříkladu ke Spotify. Řešením jsou dále speciální aplikace MoreApps a APKPure, které stáhnete z AppGallery a které následně umí instalovat APK soubory aplikací z obchodu Google Play. Vše je nicméně v angličtině, což někomu může vadit. Nehledě na to, že tímto způsobem se stále nedostanete k aplikacím Googlu. V tomto případě navíc také platí, že vše provádíte na vlastní riziko a zvyšuje se míra nebezpečí, že si do telefonu stáhnete škodlivou aplikaci.

Samotná optimalizace prostředí je docela slušná a při běžném fungování vás telefon nijak brzdit nebude.

Líbilo se nám
  • ucházející optimalizace prostředí
Nelíbilo se nám
  • chybí Google služby a všechny Google aplikace
  • běžným způsobem nelze využívat různé aplikace
  • zastaralý Android 9.0 Pie

Zhodnocení

Huawei P40 Lite E v letošním roce přišel z ničeho nic a působí tak trošku nepatřičně. Mnohem více u něj totiž vidíte snahu přiživit se na řadě vlajkových modelů, ačkoliv s nimi má pramálo co společného. Ve skutečno ale jde o další obyčejný telefon od Huawei, kterému by slušelo zařazení do řady Y. Mimochodem vám prozradíme, že Huawei P40 Lite E je vlastně Huawei Y7p. Touto informací se nám záhada existence modelu P40 Lite E vysvětluje.

Mezi přednosti smartphonu patří velký displej, v rámci své kategorie slušné fotoaparáty a velká interní paměť. Špatná rozhodně není ani výdrž. Veškeré naděje na slušné prodeje či snad naše doporučení však kazí software, tentokrát pro jistotu hned nadvakrát. Nejenže zcela chybí Google služby, ale navrch výrobce nasadil starou verzi Androidu i vlastní nadstavby.

Při pohledu na různou konkurenci tentokrát nemohu jinak, než nedoporučit koupi Huawei P40 Lite E za více než 4,5 tisíce korun. Důvodů se najde několik. Pokud vás oslovil Huawei, je mnohem lepší sáhnout po loňském Huawei P30 Lite, který lze sehnat za v podstatě stejnou cenu, avšak navrch získáte Google služby a díky nim celkově pohodlnější využití.

Huawei P30 Lite

Rozměry152,9 × 72,7 × 7,4 mm, 159 g
DisplejTFT IPS, 6,15" (2 312 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh, doba nabíjení: 1:37 hodin

Pokud odhlédneme od Huawei, nacházíme Realme 5, které je levnější, přesto má nejen Google služby, ale dokonce i dvojnásobnou interní paměť.

Realme 5

Rozměry164,4 × 75,6 × 9,3 mm, 198 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (720 × 1 600 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 665, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Líbí se vám prostředí EMUI? Pak sáhněte po Honoru 20 Lite, který nabízí větší interní paměť, Google služby, mnohem lepší displej a považte, stojí takřka stejně jako Huawei P40 Lite E.

Honor 20 Lite

Rozměry154,8 × 73,6 × 8 mm, 167 g
DisplejTFT IPS, 6,21" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 1:40 hodin
huawei-p40-lite-e
Klady
  • povedený vzhled modro-zelené varianty
  • velký displej
  • slušné fotoaparáty za světla
  • dostatečně velká interní paměť
Zápory
  • starý Android 9.0 Pie
  • postrádá Google služby a aplikace
  • zastaralý microUSB konektor
  • postrádá NFC
  • méně kvalitní displej
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
#TFS
Dobrý den, přesně tento telefon mám už asi 14dní a doposud jsem nezjistil jak se dává widget na polochu? :D
Podržím prst na ploše a nic.... nic se neděje.. Tak ten telefon to neumí nebo jak? :D
Děkuji za odp.
Pesedm
Dočetl jsem to po:
"absence informační diody i jakéhokoliv režimu, který by vás na zmeškanou událost dokázal upozornit".
Pak jsem to vypnul.
Kedlub
Už děte do háje recenze na huawei jsou zbytečné bez goole služeb,tyto founy,již nikoho nezajímají natož aby je kupoval za ty peníze.
Tomáš
Už jste trapní s těmi recenzemi na telefony Huawei... Alespoň přiznejte, že Vás tento výrobce sponzoruje. Je to do očí bijící! Dodnes s údivem vzpomínám na cca 45 článků k telefonu Huawei Mate 30, o kterém díky Vám víme, v jaké vzdálenosti se od sebe nachází šroubky uvnitř přístroje, kolik prostoru zabírá základní deska nebo z kolika dílků je složený fotoaparát... Sice se telefon v ČR neprodává, ale víme to! Zadání od chlebodárce splněno. Už nyní se těším na další recenze zcela zbytečných telefonů. Tento web upadá stále hlouběji a hlouběji, škoda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze