Huawei P smart Z
recenze

Huawei P smart Z

Je libo pop-up?
13

Kromě ohebných telefonů se v poslední době dostává zvýšené pozornosti také smartphonům s otočnou či vysouvací pop-up kamerou. Jedním z nich je i nový Huawei P smart Z, jenž se na našem trhu prodává za poměrně přívětivou cenu sedmi tisíc korun. Jaké jsou jeho silné a slabé stránky se dozvíte v následující recenzi.

Huawei P smart Z představuje již třetí generací cenově dostupné řady smart, která vždy cílila primárně na mladší uživatele, které měl zaujmout hravý design a přívětivá cena. Novinka navíc přináší populární vysouvací selfie kamerku, která tak uvolnila prostor pro bezrámečkový 6,59palcový displej a nechybí ani velká 4 000 mAh baterie nebo duální fotoaparát. Jak se telefon povedl, to vám rád prozradím na řádcích níže.

Huawei P Smart Z – videorecenze

Technické parametry Huawei P Smart Z

Kompletní specifikace
Konstrukce163,5 × 77,3 × 8,8 mm, 196,8 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,59" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 710, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2019,

Obsah balení: na pouzdro zapomeňte

V balení se setkáváme kromě telefonu rovněž s nabíjecím adaptérem o výkonu 10 W, kabelem typu USB-A/USB-C a výrobce nezapomněl přibalit ani naprosto obyčejná pecková sluchátka, která pravděpodobně využijete spíše k rychlému vyřízení telefonních hovorů, než k poslechu hudby. Škoda, že se nenašlo místo pro ochranné pouzdro, byť i to nejobyčejnější, které by jistě spousta uživatelů uvítala raději než zmiňovaná sluchátka.

Huawei P Smart Z
Nelíbilo se nám
  • ochranné pouzdro by přišlo vhod

Konstrukční zpracování: když si ceníte soukromí

Huawei P smart Z je nabízen hned ve třech barevných variantách, z nichž mnou testovaná zelená s názvem „Emerald Green“ působí pravděpodobně nejzajímavěji. Pro ty, kteří holdují spíše konzervativnímu vzhledu, je připravena černá „Midnight Black“ a pochopitelně nechybí ani modrá stálice „Sapphire Blue“. Telefon mne na první pohled zaujal lesklými zády opticky rozdělenými na spodní a horní část. Vzdáleně mi tak záda připomínala Pixely od Googlu. Bohužel jsou pouze plastová.

Huawei P Smart Z
Vysouvací fotoaparát rovněž chrání soukromí uživatelů.

Uprostřed zad poté najdeme kapacitní čtečku otisků prstů, která funguje velmi spolehlivě a kromě odemykání telefonu s ní můžete například posouvat snímky v galerii nebo stahovat notifikační roletku, což se vzhledem k opravdu velkému displeji rozhodně hodí. Pochválit musím i nevystupující modul fotoaparátu, který je v poslední době již zářnou výjimkou. Daleko více zajímavější je však čelní kamerka, která se ukrývá ve vysouvacím mechanismu, jehož vysunutí doprovází poměrně výrazný mechanický zvuk a dostat kamerku do zcela vysunuté polohy trvá přibližně jednu sekundu. S ohledem na tuto technologickou vychytávku však bohužel musíme zapomenout na zvýšenou ochranu IP68.

Ve vysouvacím modulu se nachází 16megapixelový senzor, jenž dokáže za dobrého světla vyfotit vcelku pěkné selfies, které vás pravděpodobně nijak zvlášť neohromí, ale spousta uživatelů s nimi bude spokojena. Podle výrobce by měla pop-up kamerka zvládnout až 100 000 zasunutí a vysunutí a než se na toto číslo dostanete, pravděpodobně telefon vyměníte za jiný. Škoda, že se nenechal výrobce inspirovat u Xiaomi Mi 9T a kamerku neozvláštnil zajímavým designovým prvkem v podobě svítící diody nebo něčeho jiného. Vyjíždějící fotoaparát však stále není příliš rozšířený, a Huawei se tak dostává do úzké skupiny výrobců, kteří takovýto smartphone vůbec mají v portfoliu. Kromě toho, že tato vychytávka vypadá „cool“ a zcela zřejmě cílí primárně na mladší publikum, má však tento mechanismus ještě další nespornou výhodu, a tou je soukromí. Možná jste si všimli, kolik uživatelů používá různé druhy záslepek na webkamery u notebooků, což u telefonu není dost dobře proveditelné a umožní vám to v podstatě pouze toto či podobné řešení.

Prohlídku telefonu můžeme zakončit běžnými ovládacími tlačítky na pravém boku, kterým nemám co vytknout, či přítomností 3,5mm jacku na spodní straně hned vedle USB-C a hlasitého reproduktoru. Na horní straně nás pak čeká už jen šuplíček na dvojici nanoSIM karet, případně kombinaci jedné SIM karty a jedné microSD karty o velikosti až 512 GB.

Líbilo se nám
  • líbivý design
  • jistota soukromí
  • vyjíždějící kamerka
  • spolehlivá čtečka otisků prstů

Displej: přivítejte Ultra FullView

Díky vysouvací kamerce si mohli v Huawei dovolit osadit přední plochu telefonu velkým 6,59palcovým IPS LCD displejem, jehož celistvost nenarušuje žádný výřez ani „průstřel“. Obrazovka typu Ultra FullView s tenkými rámečky je tak opravdu velká, což ocení hlavně ti, kteří na cestách rádi sledují videa. Rozlišení Full HD+ s výslednou jemností 391 pixelů na palec je pak zcela dostačující.

Huawei P Smart Z
Ochranná fólie má ostré hrany.

Zobrazovací panel je dostatečně kvalitní a během používání jsem neměl problém s jasem, pozorovacími úhly či podáním barev. Výrobce chválím rovněž za předinstalovanou ochrannou fólii, která má však bohužel poměrně ostré hrany a chcete-li k ovládání telefonu používat gesta, což EMUI 9 spolu s Androidem Pie umožňuje, pravděpodobně ji z displeje záhy po nákupu odstraníte.

Líbilo se nám
  • velký a celistvý displej
  • dostatečná jemnost

Zvuk: neoslní ani nezklame

Huawei P smart Z má pouze jeden hlasitý reproduktor, jenž se usídlil na spodní straně telefonu a je zcela průměrný. Neoslní vás tedy kvalitou hudební reprodukce, ani nadměrnou hlasitostí, ale to by od zařízení v této cenové kategorii čekal jen málokdo. Velmi podobně je na tom 3,5mm jack, který rovněž nemá čím překvapit, ale po zapojení mých vlastních sluchátek jsem byl s výstupem spokojen. V neposlední řadě zmíním kvalitu telefonních hovorů, jež byla bezproblémová a já ani protistrana jsme si neměli nač stěžovat.

Líbilo se nám
  • slušný výstup skrze 3,5mm jack

Výkon hardwaru: nepřebývá, ale postačí

Uvnitř smartphonu se nachází středně výkonný čipset Kirin 710F, který se postará o to, že se telefon nijak nezadýchá při standardním používání a dokonce ani při hraní méně náročných her, na čemž mají zásluhu rovněž 4 GB blíže nespecifikované operační paměti. V testu AnTuTu tak telefon dosáhl na 133 111 bodů. V benchmarku Geekbench nasbíral 1 546 bodů v testu jednoho jádra a 5 544 bodů v multi-core režimu. Z interního úložiště o velikosti 64 GB zůstalo dostupných přibližně 50 GB.

Líbilo se nám
  • dostatečný výkon

Výdrž baterie: až dva dny

V telefonu se nachází poměrně velká Li-Po baterie o kapacitě 4 000 mAh, jež dokáže ve spolupráci s nepříliš výkonným, ale úsporným čipsetem, zajistit dostatek energie na jeden opravdu náročný pracovní den a při menších nárocích uživatele vydrží 1,5 až 2 dny používání. Výdrž baterie je tak pro naprostou většinu zcela dostatečná. I tak se ovšem domnívám, že by se výrobci při troše snahy mohlo podařit do telefonu vměstnat baterii ještě o něco větší. Takový ASUS ZenFone 6, který má takřka identickou konstrukci s bezrámečkovým displejem a je dokonce o pár milimetrů menší než Huawei P smart Z, disponuje baterií o kapacitě 5 000 mAh.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 15 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 36 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 58 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 79 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 102 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 125 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 148 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 177 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 209 minut

Nepotěší ani absence rychlého nabíjení a alespoň rychlejší 15W nabíjení by si podle mého názoru telefon zasloužil.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • baterie by mohla být s ohledem na rozměry ještě větší
  • pomalé nabíjení

Konektivita: příkladná

Bavíme-li se o konektivitě, oplývá Huawei P smart Z vším potřebným. Nechybí mu Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct či Bluetooth ve verzi 5.0. Důležité je rovněž uvést, že neschází ani NFC pro bezkontaktní platby či dokonce FM rádio. Pro navigování lze zase využít systémy GPS, GLONASS nebo BeiDou.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Fotoaparát: zde se revoluce nekoná

Duální snímač s rozlišením 16 + 2 megapixely bohužel uspokojí pouze nenáročné. Fotoaparát sice disponuje umělou inteligencí, pomocí níž dokáže rozpoznat více než 500 různých scén, a hlavní snímač oplývá slušnou světelností f/1.8, ale výsledné snímky často trpí nepřesným podáním barev a nízkou úrovní detailů. Výsledný dojem pak bohužel nezlepší ani dvoumegapixelový snímač pro „bokeh“ efekt či možnost natáčet videa v maximálním rozlišení Full HD při 60 FPS. Od hlavního fotoaparátu tedy rozhodně žádné zázraky nečekejte a jedná se spíše o zklamání.

Huawei P smart Z testovací video 1080p 30 FPS

Huawei P smart Z testovací video 1080p 60 FPS

Líbilo se nám
  • slušné selfie fotografie
Nelíbilo se nám
  • přinejlepším průměrná kvalita snímků ze zadního snímače

Software: ve znamení devítek

Huawei P smart Z spoléhá na osvědčenou nadstavbu EMUI ve verzi 9.0.1 spolu s Androidem 9 Pie s květnovými bezpečnostními záplatami. Telefon naštěstí funguje svižně a najdete v něm několik více či méně užitečných aplikací. Do druhé kategorie rozhodně řadím aplikaci Amazon Shopping nebo Booking.com, které podle mě předinstalované v telefonu nemají co dělat. Pokud byste se rádi dozvěděli více o Magic UI a EMUI, doporučuji vám zhlédnout toto video.

Líbilo se nám
  • dobře optimalizované prostředí
Nelíbilo se nám
  • starší bezpečnostní záplaty
  • bloatware v podobě Booking.com a Amazon Shopping aplikací

Zhodnocení

Huawei P smart Z jakožto pokračovatel řady smart předchozím modelům ostudu rozhodně nedělá, ba naopak. Pochvalu zaslouží vyjíždějící kamerka i velký a ničím nerušený displej a kladně musím hodnotit i solidní výdrž. Podstatně hůře jsou na tom ovšem zadní fotoaparáty, které mohou zaujmout pouze nenáročné uživatele a nepotěší ani absence rychlého nabíjení. Cena sedm tisíc korun je podle mého názoru adekvátní a věřím, že si telefon najde své zákazníky, a to zejména mezi mladšími uživateli, které by mohl zaujmout design a ničím nerušený velký displej vhodný pro konzumaci médií. Ve prospěch Huawei P smart Z bude podle mě hrát rovněž to, že telefonů s vysouvací kamerkou či podobným řešením na trhu zatím přeci jen mnoho není.

Huawei P Smart Z

Konkurence

Konkurencí, která přijde jako první na mysl, je Xiaomi Mi 9T. Za příplatek přibližně dva tisíce korun získají zájemci opravdu špičkový AMOLED displej vyrobený Samsungem, takřka dvojnásobně výkonný čipset nebo trojitý fotoaparát. Při rozhodování mezi těmito dvěma modely se tak pro Huawei za současnou cenu rozhodnou pouze skalní příznivci značky a ostatní si pravděpodobně raději připlatí.

Xiaomi Mi 9T 128+6 GB

Rozměry156,7 × 74,3 × 8,8 mm, 191 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh
Zajímavou možnost představuje rovněž loni představený Honor 8X, jenž se v současnosti prodává pouze za 5,5 tisíce korun a chlubí se v podstatě totožnou výbavou. Jedinou nevýhodou může být pro někoho mírně slabší baterie, starší microUSB konektor nebo méně zajímavý design.

Honor 8X 4 GB RAM

Rozměry160,4 × 76,6 × 7,8 mm, 175 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 750 mAh
huawei-p-smart-z
Klady
  • velký displej s tenkými rámečky
  • moderní vyjížděcí selfie kamerka
  • slušná výdrž
  • dostatek výkonu
Zápory
  • absence rychlého nabíjení
  • nezajímavý duální snímač
Diskuze ke článku
Nik
Ten display je v realu dost slabej. Spatnej kontrast. Jakoby tam byl sedej filtr. Moc pekne se na nej nekouka. Kamerka vyjizdi fakt pomalu ale cert to vem. Kirin 710 je o nicem uz davno.
Tak jo...Huawei si muzes odskrknout ukol ze vyrobil telefon s vyjizdeci kamerkou. Ale to je tak vsecko.
Carda
Ty hle nudloudní mobily jsou o ničem
Petr
Mobilenet neni co byval v dobách kdy recenze dělal martin tenle novej Ioannis Papadopoulos je takovej nemastnej neslanej zlatej huramobil.cz petr to děla lepe chodi s mobilama i venku
Filip Novák
Filip Novák
Tak nevim, mne displey pride oka... na slnku tiez nemam problem... ano, v tmavsom prostredi automaticka regulacia jasu mozno az prilis setri na podsvieteni ale neni to nic hrozneho... telefon je inak svizny, takze mi nepride nijak slaby... to ze to ma starsi chipset neznamena, ze to bude pomale jak krava...

ps. na displeyi je i folie, tak mozno preto ti to pride take tmave

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze