Huawei P Smart Pro
recenze

Huawei P Smart Pro

Elegán s výsuvným fotoaparátem
30

Ve střední třídě má většina výrobců velmi široké zastoupení, což znamená zpravidla nebývale silnou konkurenci. Každý se tak snaží nějak odlišit. Huawei na to s modelem P Smart Pro jde například výsuvným čelním fotoaparátem a velkým displejem, který není zasažen průstřelem ani výřezem. Navrch přidává 128GB paměť nebo trojici zadních fotoaparátů.

Neutěšený stav svého portfólia Huawei látá zdánlivě novými modely, které však známe delší dobu pod značkou Honor. To je příklad i dnešního Huawei P Smart Pro, který jako by z oka vypadl Honoru 9X. Hlavním lákadlem zůstává velký displej bez výřezů a průstřelů, tři hlavní fotoaparáty nebo, a pro mnohé možná především, výsuvná čelní kamerka. Dokáže Huawei obstát, ačkoliv je aktuálně dražší?

Huawei P Smart Pro – videorecenze

Technické parametry Huawei P smart Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce163,1 × 77,2 × 8,8 mm, 206 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,59" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 710, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2019, 7 999 Kč

Obsah balení

Bílá prodejní krabička je zcela standardní. Uvnitř je mobilní telefon, nezbytné návody, koncovka nabíječky, pecková sluchátka a USB kabel. Příjemným bonusem je pak ještě silikonový ochranný kryt.

Konstrukční zpracování: klasické a bytelné

Vzhledově se Huawei P Smart Pro příliš neliší od početné čínské konkurence. Nabízí se černá a světle modrá varianta, kterou jsme testovali my a která přechází až do fialového odstínu. Právě barevné provedení zadní strany je mimochodem hlavním rozdílem od Honoru 9X. Při uchopení zjistíte, že se jedná o velké a již vcelku těžké zařízení. Hmotnost přesáhla 200 gramů, avšak lze si na to zvyknout.

Jde o velké a těžké zařízení.

K alespoň částečně pohodlnému držení přispívají decentně zaoblené boky i okraje zadní strany. Výrobci se povedlo opravdu velmi dobře rozmístit ovládací prvky. Na všechny lze dobře dosáhnout, osobně si pochvaluji boční čtečku otisků prstů, která funguje naprosto ukázkově. Jde o další drobný rozdíl od Honoru 9X, který má čtečku na zadní straně. Konektory se sdružily na spodní hraně a chválíme, že kromě USB-C se dostalo i na 3,5mm jack.

Zpracování telefonu je poměrně robustní, nijak nepovrzává a na svém místě správně drží nejen slot pro karty na horní hraně, ale i modul výsuvného fotoaparátu. Čelní kamerka se dokáže rychle vysunout a v případě pádu i sama automaticky schovat. Menší problém představují lesklá záda, která se velmi špiní otisky a prachem. U telefonu střední třídy pak nepřekvapí, že nemá zvýšenou odolnost proti vodě a prachu.

Líbilo se nám
  • bytelné zpracování
  • 3,5mm jack
  • skvělá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • vyšší hmotnost

Displej: kam jen oko dohlédne

Díky schované čelní kamerce je takřka celá čelní strana využita displejem. Decentně větší rámeček je pouze ve spodní části. IPS panel nabízí téměř 6,6palcovou úhlopříčku a Full HD+ rozlišení. Ve střední třídě patří k velmi pěknému standardu a je dobře čitelný. Jas dokáže uspokojit většinu uživatelů a jeho automatická regulace funguje až na výjimky spolehlivě. Na druhou stranu, například AMOLED panel bychom viděli ještě raději. Ochranu zajišťuje blíže nespecifikované tvrzené sklo a od výrobce je na displeji nalepena ochranná fólie. Co skutečně zamrzí, je, že vás telefon nedokáže nijak informovat o zmeškaných událostech: ani skrze displej, ani prostřednictvím nějaké diody.

Huawei P smart Pro
Líbilo se nám
  • velký displej
  • žádné výřezy a průstřely
Nelíbilo se nám
  • chybí always-on/ambientní displej
  • absence informační diody

Zvuk: je dostatečně nahlas

Zvukově vás telefon zásadně nepřekvapí. Má jeden dostatečně hlasitý reproduktor a poslouchat hudbu lze spíše přes 3,5mm jack. Výstup uspokojí všechny nenáročné posluchače.

Huawei P smart Pro
Líbilo se nám
  • hlasitý reproduktor
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: pouze průměrný

Hardwarová stránka nás vyloženě nenadchla, neboť Huawei nasadil nepříliš výkonný Kirin 710. Oproti Honoru 9X je však doplněn větší 6GB operační pamětí, což potěší. Většinu dnešních her si přeci jen zahrajete, pouze u náročnějších může být problém s vyššími detaily. Připravena je 128GB paměť, ze které je po prvním zapnutí přibližně 109 GB volných. V případě potřeby můžete využít i paměťovou kartu.

Líbilo se nám
  • velké úložiště
  • podpora paměťových karet
  • slušný procesor

Výdrž baterie: slušný základ

Příjemně nás překvapila výdrž, baterie má totiž slušnou kapacitu 4 000 mAh a při střídmějším používání lze docílit i dvou dní bez nabíjení. Velmi záleží, jakým způsobem budete telefon používat. Lze jej samozřejmě vybít i za jediný den/několik málo hodin. Nabíjení 10 W bohužel nelze označit za rychlé a zabere více než tři hodiny. Bezdrátová varianta zde přítomna není.

Huawei P smart Pro
Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • delší nabíjení

Konektivita: neodpustitelný přešlap

Huawei P Smart Pro dostal do vínku téměř plnohodnotnou konektivitu. Jakožto majitelé se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž maximální rychlost stahování je až 450 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou jen starších standardů b/g/n a Bluetooth ve verzi 4.2. Výrobce bohužel zcela zapomněl na NFC a bezkontaktní platby jsou zapovězeny. Naopak chválíme za nasazení USB-C. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • USB-C
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát: obvyklá trojice

Telefon se bude snažit lákat především na své fotoaparáty. Na zadní straně má hned tři ve vertikálním uspořádání.

Huawei P smart Pro

Hlavní je 48megapixelový a ačkoliv v tomto rozlišení v režimu Pro fotit lze, častěji využijete skládání čtyř snímků do jednoho, což znamená výsledek ve 12 megapixelech. Snímky jsou poměrně pěkné, barevné podání věrné a ostrost solidní, ačkoliv velmi záleží na světle. Když totiž ubývá, je nutné počítat, že kvalita rychlé klesá. Doplňuje jej ultraširokoúhlý fotoaparát s 8 megapixely, který je o poznání horší a hodí se spíše pro využít venku za dostatečného světla. Nakonec zde máme již jen 2megapixelový portrétní snímač.

Ukázkové fotografie

Co u telefonu rozhodně zamrzí, je slabší záznam videa. Vrcholem je totiž jen Full HD rozlišení s 60 snímky za vteřinu, a to uživatele dnes příliš nenadchne. Při záznamu videa je možné přepínat mezi hlavním a ultraširokoúhlým fotoaparátem. Tuto možnost však využijete zřejmě jen jednou, neboť vás kvalita videa z ultraširokoúhlého fotoaparátu může až vyděsit.

Chuť si lze spravit fotografováním selfíček, k čemuž ideálně poslouží čelní 16megapixelová kamerka.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • slušné snímky z hlavního fotoaparátu během dne
Nelíbilo se nám
  • slabší ultraširokúhlý fotoaparát
  • lehce podprůměrné video

Software: svižný, ale starší

I střídmě výkonný hardware, o kterém jsme již výše hovořili, dokáže krásně rozpohybovat systém Android 9.0 Pie s nadstavbou EMUI. Prostředí je tedy postarší a aktualizace prozatím v nedohlednu. Nadstavba může působit komplikovaněji, ale jde spíše o zvyk. Naopak si pochvalujeme optimalizaci, která se výrobci povedla na jedničku. Veškeré úkony jsou svižné a neméně rychle se spouští i aplikace.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá optimalizace
Nelíbilo se nám
  • starší Android

Zhodnocení a konkurence

Huawei P Smart Pro je líbivým telefonem, jehož trumfy se nachází ve velkém displeji, výsuvném fotoaparátu a slušném prostředí. Nevyhýbá se však přešlapům. Slabší hardware lze odpustit, chybějící NFC však rozhodně tolerovat u telefonu za 8 tisíc korun nelze. Do hry vstupuje opravdu silná konkurence, která navíc dokáže být i levnější.

O tisíc korun levnější je Samsung Galaxy A50, kterému nejenže nechybí NFC, ale má i lepší displej.

Samsung Galaxy A50

Rozměry158,5 × 74,7 × 7,7 mm, 166 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát25 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorExynos 7 Series (9610), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Mnohem vyšší výkon a rovněž podporu NFC nabídne Xiaomi Redmi Note 8 Pro, které je levnější, byť jen o pětistovku.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro 64+6 GB

Rozměry161,3 × 76,4 × 8,8 mm, 199 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G90T, 2×2,27 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Pokud vás přeci jen zaujal vzhled P Smartu Pro nebo výsuvná kamerka, sáhněte raději po Honoru 9X, který je aktuálně o dva tisíce levnější, a lze tak lépe odpustit třeba absenci NFC.

Honor 9X

Rozměry163,5 × 77,3 × 8,8 mm, 196,8 g
DisplejTFT IPS, 6,59" (1 080 × 2 340 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 2×2,7 GHz + 6×1,88 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Závěrem nemůžeme nezmínit, že Huawei P Smart Pro to nebude mít vůbec lehké. Pokud si připlatíte pouze 500 Kč, dosáhnete na model nova 5T, který je mnohem výkonnější, lépe fotí a nabízí i NFC.

Huawei nova 5T

Rozměry154,3 × 74 × 7,9 mm, 174 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 8×2,6 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor3 750 mAh
huawei-p-smart-pro-
Klady
  • velký displej bez výřezu
  • perfektní čtečka otisků prstů
  • slušná výdrž na jedno nabití
  • USB-C i 3,5mm jack
  • solidní hlavní fotoaparát
  • stylová výsuvná čelní kamerka
  • v balení je ochranné pouzdro
Zápory
  • postrádá NFC
  • pomalé nabíjení
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Tam@
Hrůza a děs tyhle Číňani zlatý mobili od Sony
Pesedm
Bez notifikací a NFC.. dál není třeba číst...
Korona Virus
NEKUPOVAT !!!
Lukáš
Plusový bod za displej bez výřezu. Jinak je to pořád Huawei s EMUI, takže děs.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze