Huawei nova plus
recenze

Huawei nova plus

Nejen pro ženy
35

Huawei na veletrhu IFA 2016 v Berlíně představil novou modelovou řadu „nova“. Ta byla vyvíjena tak, aby se líbila i ženám, a to nejen pro svoji růžovou variantu. Ovšem nebojte, i muži si přijdou na své. Ostatně zda je vůbec o co stát a co nová řada nova, konkrétně větší z bratrů s přídomkem „plus“, nabídne? To si přečtěte v naší recenzi, kde ani nyní nechybí videopohled.

Telefon pro ženy rozhodně dává smysl. Přece jen něžné pohlaví využívá trochu jiné funkce telefonu. Dovolil bych si tvrdit, že například režim zrcátka my muži tolik nevyužijeme, ale určitě je toho více. Na druhou stranu se jedná o softwarové detaily, a tak ani muži nemusejí zoufat. Navíc jak jsme se už přesvědčili u iPhonů, i pánové si rádi koupí růžovou.

Huawei Nova Plus

Ať už jste žena nebo muž, tak je velká pravděpodobnost, že vás nova plus zaujme: dostatek výkonu, hezký design, fotoaparát s optickou stabilizací, bezpečná čtečka otisku prstů, možnost vložení dvou SIM či slibovaná nadprůměrná výdrž na baterii. Papírově je lákadel dost, ale co realita?

Obsah balení: základ

  • Telefon
  • Nabíjecí adaptér
  • USB-C kabel
  • Peckový headset
  • Návod

Technické parametry Huawei nova plus 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce151,8 × 75,7 × 7,3 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 340 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:56 hodin
DostupnostQ4 2016, 11 999 Kč

Huawei nova plus – videopohled

Design: hliníkové tělo nezklame

Huawei už nám několikrát dokázal, že design prostě umí, a stejně tak je tomu i u modelu nova plus. Celohliníkovým tělem výrobci prostě nikdy nic nezkazí. Na výběr máte navíc z šedo-zlaté, růžové nebo námi testované stříbrné barevné varianty.

Huawei nova plus

Řada nova je mírně zakulacena a telefon tak padne lépe do ruky. 5,5palcové telefony jsou samozřejmě pro komfortní držení již příliš velké, ale Huawei se snažil pro pohodlí udělat maximum. O tom svědčí i rozměry 151,8 × 75,7 a skvělá tloušťka 7,3 milimetrů, hmotnost 160 gramů je v normě. Jak můžete vidět, displej obklopují minimální rámečky a plocha je skutečně využita na maximum – místem se rozhodně neplýtvalo. Zřejmě i proto je trojice, respektive čtveřice (čtvrté tlačítko slouží ke stažení notifikační lišty) klasických androidích navigačních kláves pouze softwarová. Naštěstí na notifikační LED diodu v přední části se místo našlo.

Za designové zpracování a ergonomii si Huawei zaslouží jedničku – vše je tam, kde má být. Tlačítka na bocích jsou také kvalitní a dobře se tisknou. Na dolní hraně najdeme také USB-C. Kolem něj se nachází mřížky reproduktorů, ale ve skutečnosti jde zvuk pouze z pravé části. Zmínit musíme i slot pro nanoSIM a sdílený slot pro druhou nanoSIM či paměťovou kartu microSD. Zachován byl i 3,5mm jack.

Huawei Nova Plus

Potěšeni budete i při pohledu na zadní část telefonu. Té jednoznačně dominuje 16Mpx fotoaparát s optickou stabilizací a duálním přisvětlením. Ten bohužel vystupuje z těla. Pod ním se nachází čtečka otisků prstů. Osobně mi na zadní straně vyhovuje, ale v tomto ohledu jde o velmi individuální záležitost. Nová generace čtečky otisků prstů není překvapivě rychlejší, ale bezpečnější. To jsme sice ověřit nemohli, ale potvrdit můžeme zachovanou, velice rychlou reakci na přiložení prstu, a to i přes údajné zpomalení. Celohliníkové tělo samozřejmě nenabízí vyměnitelnou baterii, a tak musíme výrobci věřit, že se pod zadním krytem schovává 3 340mAh akumulátor.

Huawei nova plus

Huawei nova plus hraje na jistotu. Zpracování je kvalitní, konzervativní a není mu co vytknout. Někomu by snad mohla vadit absence čím dál populárnější zvýšené odolnosti. V  cenové relaci kolem 12 tisíc korun to ale telefonu nemáme za zlé.

Líbilo se nám:

  • kvalitní celohliníková konstrukce
  • hezký design
  • dobrá ergonomie

Nelíbilo se nám:

  • vystupující fotoaparát
  • hybridní slot pro karty

Displej: rozlišení s rozumem

5,5palcový IPS zobrazovač nabídne Full HD rozlišení, tedy 1 920 × 1 080 pixelů. Jemnost 401 bodů na palec je zcela dostačující. Rastr rozhodně neuvidíte, Huawei rozlišení zvolil rozumně. Proč chtít více? Snad jedině na virtuální realitu – na tu skutečně Full HD nestačí.

Huawei Nova Plus

Displej je celkově velmi kvalitní: dobré pozorovací úhly, dostatečný jas i snadná čitelnost na přímém slunci. Pochvalu si zaslouží také čidlo pro automatickou regulaci jasu, které funguje přesně tak, jak má, a manuální nastavování ani nebylo během testu třeba. Zde není co vytknout. Potěší také 2.5D krycí sklíčko druhé generace.

Líbilo se nám:

  • jemnost displeje plně dostačuje
  • dobré pozorovací úhly i jas

Nelíbilo se nám:

  • nedostatečné rozlišení pro VR

Zvuk: kvalitní mystifikace

Dvě mřížky reproduktorů na spodní straně by mohly znamenat kvalitní zvuk. Bohužel zvuk jde pouze z pravé strany. I tak ale zvuková stránka mile překvapila. Zvuk hraje hlasitě a velice příjemně v nižších i vyšších polohách. O to více zamrzí, že Huawei nevyužil oba zvukové výduchy. Zvuk tedy chválíme, ale plně nevyužívá potenciál, jehož by mohl dosáhnout, což zamrzí.

Huawei Nova Plus

Zapojením sluchátek skrz 3,5mm jack samozřejmě dostaneme výrazně kvalitnější zvukový výstup. Navíc potěší, že pecková sluchátka již tvoří součástí balení. Jejich výkon hodnotíme nadprůměrně a Huawei trochu napravuje zklamání z jednoho reproduktoru.

Líbilo se nám:

  • dostatečná hlasitost
  • slušná kvalita

Nelíbilo se nám:

  • pouze jeden reproduktor

Baterie a výdrž: i pro náruživé trenéry

O co nejdelší výdrž se stará akumulátor o kapacitě 3 340 mAh. Dle Huawei by to mělo bez větších omezení stačit na 5hodinové hraní Pokémon GO. Velmi dobrou výdrž, a to nejen při hraní her, můžeme potvrdit. Telefon za jeden den bez hraní téměř nelze vybít. Ovšem dostat se na dva dny už lze jen při méně náročném používání.

Huawei nova plus

Provedli jsme i náš standardizovaný test výdrže baterie, kdy streamujeme Full HD video. Telefon byl po celou dobu připojen k Wi-Fi s plným signálem, intenzita jasu a hlasitosti zvuku vedeného do sluchátek činila 50 procent. V tomto testu jsme pokořili 9 hodin, konkrétně jsme se dostali na 9 hodin a 17 minut, tedy o 20 minut více než například u konkurenčního Vodafone Smart platinum 7.

Huawei nova plus slibuje rychlé nabíjení. S dodávanou 2A nabíječkou se dostanete z 0 na 80 procent za 84 minut, na 100 % za dalších 32 minut. Bezdrátové nabíjení bohužel chybí.

Líbilo se nám:

  • výdrž baterie

Nelíbilo se nám:

  • nabíjení by mohlo být ještě rychlejší

Hardware a výkon: čekat nebudete

Nejen na hraní her se bude hodit výkon. O ten se stará 8jádrový Qualcomm Snapdragon 625, 3 GB RAM a grafický akcelerátor Adreno 506. Po spuštění vám z RAM zůstane 1,57 GB volných. Výkonu je skutečně dostatek a zahrajete si jakýkoliv titul. Stejně tak nepocítíte zpomalení ani při multitaskingu. Potěší také vnitřní úložiště 32 GB, kde po prvním zapnutí zůstává 24 GB volného místa. Existuje zde i možnost rozšíření o dalších 256 GB, a to pomocí karty microSD (pokud nevyužijete druhý slot pro SIM).

Výkon jsme měřili i za pomoci benchmarků. Výsledky nedosahují na ty nejvýkonnější telefony, ale při běžném používání i hraní her to nepocítíte. V AnTuTu jsme získali 61 114 bodů. Vellamo ohodnotilo nova plus 3 434 body v Browseru, 1 436 body v Metalu a 2 572 body v testu Multicore. Poslední 3DMark nám v Sling Shot using ES 3.1 udělil 463 bodů.

Líbilo se nám:

  • dostatečný výkon
  • velké interní úložiště

Operační systém a uživatelské prostředí: EMUI 4.1

Softwarovou stránku zajišťuje Android 6.0 Marshmallow, jejž však dokonale překrývá nadstavba EMUI 4.1. Ta se dočkala změn, je čistší a celkově se více podobá iOS. Na vstup do menu aplikací zapomeňte – vše se rozprostírá na okolních plochách a osobně se mi to líbí. Zcela objektivní je ale fakt, že prostředí nezaváhalo ani v rychlosti, ani ve spolehlivosti.

Právě EMUI 4.1 a jeho rozšířené funkce zachraňují některé neduhy velkého displeje. Pokud jednou rukou nedosáhnete na horní část obrazovky, tak můžete notifikační lištu stáhnout pomocí čtečky otisků prstů, kdy po ní stačí přejet ze shora dolů. Horizontálním swipenutím po androidích klávesách také můžete zmenšit obraz pro ovládání jednou rukou. Nově má být nastavení intuitivnější a přehlednější. Ze začátku jsem v něm ale byl spíše ztracen. Naštěstí si na to lze rychle zvyknout, případně využít možnosti hledání. Po pár dnech změny vítáte, je to jen o zvyku. Za prostředí udělujeme velkou pochvalu: je čisté a plné užitečných funkcí.

Líbilo se nám:

  • přehledné a rychlé prostředí
  • široké možnosti nastavení a podpora gest

Multimediální funkce: ani titulky nova plus nezaskočí

Běžný uživatel bude se základní nabídkou spokojen: FM rádio s RDS, přehrávání všech běžných hudebních formátů nebo i videí s českými titulky, editor fotografií. Co chtít víc? To ani sami nevíme, každopádně pokud vám něco chybí, využijte Obchod Play.

Líbilo se nám:

  • vše potřebné v základu

Fotoaparát a videokamera: zábava i kvalita

Zadní snímač nabídne 16 Mpx a optickou stabilizaci. Samozřejmostí je duální LED blesk. Za šera či v noci na větší vzdálenost ale přijde vhod světelnost f/2.0. Dost ale hardwarových parametrů – pojďme do samotného prostředí aplikace. Základem je jednoduchost a přehlednost. Po prvním zapnutí se o nic nemusíte starat. Pokud ale máte zájem, tak si lze vybrat i některý předvolený nebo zcela manuální režim.

Huawei Nova Plus

Kvalita fotografií je na velmi vysoké úrovni. Ostrost, podání barev i nízký šum chválíme. Ani fotografie za šera či tmy nejsou vůbec špatné, i když drobné rezervy tady jsou. Celkově se Huawei nova plus řadí mezi to lepší, avšak na to úplně nejlepší trochu ztrácí.

Fotografie z Huawei nova plus
Malování světlem, zachycen jedoucí vlak

Videa můžete natáčet ve formátu MP4 až ve 4K s 30 snímky za vteřinu. Video je opět velice kvalitní a v případě potřeby se na něj můžete spolehnout. Přeostřování probíhá rychle, stejně tak jsou dobré přechody mezi ostrým světlem a stíny.

Huawei nova plus – testovací video, 2160p, exteriér

Potěšit by měl také přední 8Mpx fotoaparát. Na něm Huawei staví marketing. Nově zde máme zabudován stále vídanější režim krásy k vyhlazení vrásek. Překvapí zde ale netradiční možnost přidat make-up. Ženy to jistě ocení, protože si mohou pořídit dokonalé snímky kdekoliv, a to i v případě, že zrovna nejsou dokonale nalíčeny. Přední fotoaparát si v noci navíc pomáhá zesílením jasu displeje. Škoda že zde nemáme LED přisvícení.

Líbilo se nám:

  • prostředí a rychlost aplikace
  • kvalita fotografií i videa
  • přední fotoaparát s funkcí krásy a make-upu

Telefonování, adresář a zprávy: jednoduchost a funkčnost na prvním místě

Aplikace Telefon splní to, co od ní čekáte. Je jednoduchá, přehledná, rychlá, prostě plně funkční. Nic vás v ní nepřekvapí, ale to je dobře.

Základní aplikaci Zprávy asi netřeba dlouze představovat. Komunikace se řadí pod sebe a využívá grafické rozložení jako v chatu.

E-mailovou komunikaci zajišťuje aplikace Gmail, případně E-mail. Obě podporují většinu protokolů a nastavení přes průvodce zvládne každý. Navíc i v Gmailu si snadno nastavíte váš emailový účet třeba u Seznamu.

Nezbytností je také kalendář. Ten základní od Huawei nabídne přehlednost a jednoduchost. Nastavit si můžete pohled na den, týden, měsíc nebo rok. Synchronizovat a spravovat můžete hned několik kalendářů a vše máte pod kontrolou. Po kliknutí na daný den vidíte události. Kalendář uspokojí, ale náročné uživatele příliš nenadchne.

TIP: Top Apps: výběr zajímavých kalendářů pro váš Android

Líbilo se nám:

  • přehlednost a maximální funkčnost
  • žádné zbytečnosti

Navigace a GPS: neztratíte se

Huawei nova plus nabídne GPS modul i jeho alternativu GLONASS. Standardem je i výpomoc skrz A-GPS. Fixace polohy probíhá bleskurychle. Svojí polohu se dozvíte téměř hned, a to i v zástavbě. K dispozici samozřejmě máte Google Maps s možností stáhnout si dopředu určitou oblast a při samotné navigaci být offline. Komplet mapy offline nabízí Here Maps nebo Mapy.cz, které si můžete zdarma stáhnout z Obchodu Play.

Datové funkce a konektivita: základní Wi-Fi a plnohodnotné LTE

K internetu se můžete připojit přes 802.11a/b/g/n, případně máte k dispozici plnou podporu LTE. Nejen pro wearables a jiné doplňky oceníte Bluetooth 4.1. Vhod přijde také NFC. Chybět by vám mohl infraport nebo rychlá Wi-Fi ac.

K prohlížení internetu můžete využít předinstalovaný Google Chrome. Ten nabídne i synchronizaci s desktopovou verzí.

Líbilo se nám:

  • rychlost a spolehlivost
  • podpora všech českých LTE pásem
  • podpora NFC

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší Wi-Fi

Závěr: rozhodne cena a dostupnost

Huawei svoji novou řadou útočí nejen na ženy. Ty sice mohou ocenit růžovou variantu a funkci make-upu u předního fotoaparátu, ale jinak je telefon genderově neutrální. Muži se tak rozhodně nemusejí obávat, telefon vypadá dobře i v ruce mužské a nikde na sobě nemá nálepku „for women only“.

Huawei Nova Plus

Přednosti modelu nova plus tkví v celkově vysokém a vyváženém standardu. Telefon sice za těmi nejlepšími telefony mírně zaostává, ale je jim těsně v patách. Pochvalu zasluhuje skvělá ergonomie i zpracování, dostatečně jemný displej a stejně tak i dostatek výkonu. Velmi příjemný je také fotoaparát nebo výdrž na baterii. Potěší též použití USB-C.

Huawei Nova Plus

Co telefonu vytknout? V zásadě nic. Po dobu testu nezaváhal a nic nám nechybělo. Samozřejmě ten, kdo hledá nedostatky, tak uspěje. Mohli bychom chtít ještě jemnější displej pro VR, chybí nám bezdrátové nabíjení nebo například čím dál populárnější zvýšená odolnost vůči vodě a prachu. U telefonu zaměřeného na selfies by se hodilo i přední LED přisvícení. To všechno jsou ale poměrně specifické požadavky a rozhodně je nepotřebuje každý.

Huawei nova plus

Za odhadovanou cenu kolem 12 tisíc korun to vůbec nevypadá špatně a nákup bychom mohli doporučit. Vše záleží pouze na okolnostech, konkrétně na konečné ceně pro český trh a také na dostupnosti. Tu také pouze odhadujeme, a to na konec roku 2016. I vzhledem k těmto neznámým není od věci kouknout na konkurenci, kterou můžete mít již dnes.

Konkurence

Z konkurentů si na novu plus brousí zuby Alcatel Idol 4S. Za stejnou cenu lze mít jemnější displej a VR set již v balení. Huawei ale odpoví lepši ergonomií, čtečkou otisků prstů, kvalitnějším fotoaparátem s optickou stabilizací, lepší výdrží na baterii i rychlejším nabíjením.

Alcatel Idol 4S

TIP: Recenze Alcatel Idol 4S – Ve znamení hudby

Pokud chcete ušetřit, tak se nabízí Vodafone Smart platinum 7, což je v zásadě jen mírně upravený Alcatel Idol 4S. Nově tu ale máme lépe umístěná tlačítka a čtečku otisku prstů. Huawei stále nabídne lepší fotoaparát s optickou stabilizací i lepší výdrž, vyjde ale o 2 tisíce dražší.

Vodafone Smart platinum 7

TIP: Recenze Vodafone Smart platinum 7 – Zamířil vysoko

Rozdíl dvou tisíc korun vzniká i při porovnání se známým „flagship killerem“ OnePlus 3, tentokrát ale ve prospěch Huawei. OnePlus 3 nabídne zcela nekompromisní výkon a hravě strčí do kapsy i telefony s cenou kolem 20 tisíc. V tomto srovnání by to měla těžké i nová nova plus, útočit ale může cenou.

OnePlus 3
huawei-nova-plus
Klady
  • nadstandardní výdrž baterie
  • USB-C
  • kvalitní přední fotoaparát
  • kvalitní zadní fotoaparát s optickou stabilizací
  • odladěná nadstavba EMUI 4.1
  • kvalitní displej
  • hezký design
Zápory
  • chybí něco navíc, například voděodolnost
  • chybí rychlá Wi-Fi ac
  • absence bezdrátového nabíjení
  • nedostatečně jemný displej (na VR)
  • pouze jeden reproduktor
Diskuze ke článku
anton
musim sa smiat, hlavne ked vidim tie cierne medzery medzi displejom a ramcekom. slabucky vykon, ale aspon tam uz nedali ten trapny kirin. zena oceni radsej starsi iphone ako tento grc.
Mihael
V článku je chyba v porovnání s konkurencí. Kde jste vzali že Oneplus 3 je dražší? Stojí 10990 v oficiálním obchodě. Proč porovnáváte s nějakým českým překupníkem, co si chce namastit kapsu?
Jab
Třicet tisíc bodů dolů v antutu proti Honor 8 není málo. Ta neplus verze Novy to bude mít proti stájové konkurenci asi těžké.
Blue Sun
Blue Sun
No, rámečky tedy rozhodně minimální nejsou. Co ubrali dole a nahoře, přidali po stranách - ten černý lem je ohyzdný.
Foťák... na Huawei slušné, ale přeci jen... ve složitějších scénách se ztrácí, jako by ani netušil, kam vlastně ostřit. Fotky v lese jsou dost neostré, nelíbí. I celkové podání detailů je slabší (obličeje lidí, například).
Výkon... na běžné užití asi dostačující, co ale bude za dva roky? Při téhle ceně už by měl být trošku výše.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze