Huawei nova 5T
recenze

Huawei nova 5T

Pěkný, vybavený, ale příliš drahý
13

V nelehké situaci se nacházející Huawei si nedostatek novinek vynahrazuje zdánlivě novým modelem nova 5T. Za 10 tisíc korun přináší sestavu čtyř fotoaparátů, moderní vzhled, výkonný procesor a velký displej. Vše zní docela slušně, jenže co když vám prozradíme, že nova 5T je vlastně jen převlečený Honor 20? Bude mít zástupce od Huawei i nadále co říct?

Huawei nova 5T nese těžké břímě. Z důvodu nedostatku nových telefonů bude zastupovat vyšší střední třídu a zejména před Vánoci do něj bude Huawei vkládat velké naděje. Proto má velký displej téměř bez rámečků, došlo na nasazení výkonného procesoru Kirin 980 a zadní strana se snaží oslňovat hned čtveřicí fotoaparátů. Cena startuje těsně pod hranicí 10 tisíc korun. Podaří se Huawei uspět a zajistit si výsostnou pozici bestselleru před Vánoci?

Huawei nova 5T – videorecenze

Technické parametry Huawei nova 5T

Kompletní specifikace
Konstrukce154,3 × 74 × 7,9 mm, 174 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 980, CPU: 8×2,6 GHz
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2019,

Obsah balení

Světlá prodejní krabička ukrývá vše potřebné. Kromě samotného telefonu jde o USB kabel, koncovku nabíječky, redukci z USB-C na 3,5mm jack a pecková sluchátka s USB-C koncovkou.

Huawei nova 5T

Konstrukční zpracování: tradiční Huawei

Vzhled novy 5T nemůže znalé uživatele nijak překvapit, neboť jej viděli u již zmíněného Honoru 20. Kovový rám se skleněnou zadní a přední stranou je magnetem na otisky prstů a rovněž prach. Oblé boky jsou však ideální pro pohodlné držení a novinka od Huawei padne do dlaně opravdu dobře. Pochvalná slova máme ke kvalitě zpracování, telefon působí bytelně. Kaňkou na kráse je však zadní strana, konkrétně modul s fotoaparáty, který vystupuje nad okolní povrch a výsledkem je kývající se telefon, který leží na stole.

Vzhled novy 5T nemůže nikoho překvapit.

Tlačítka jsou pouze na pravém boku, dobře dosažitelná a s jistým stiskem. Odemykací klávesa je trochu nezvykle velká a plochá. Důvod je prostý: je kombinována se čtečkou otisků prstů. Dlouho jsem v ruce neměl telefon s tak perfektně fungující čtečkou, odemknutí je okamžité. Samozřejmě leváci již zřejmě tolik nadšeni nebudou.

Huawei nova 5T

Na horní hraně je zvláštní okénko, které připomíná infraport. Vypadá shodně jako okénko u Honoru View20. V případě Huawei novy 5T však nejde o infraport, ale o senzor pro regulaci světla displeje.

Ke zpracování nemáme výtek. Telefon má tradiční skleněnou konstrukci s kovovým rámem a drobnými plastovými předěly. Nikde nic nevrže a ani se neprohýbá. K dokonalosti nám chybí certifikace odolnosti a 3,5mm jack – k dispozici je jen USB-C, a tak pro běžná sluchátka potřebujete redukci.

Líbilo se nám
  • perfektní čtečka otisků prstů
  • dobře padne do ruky
  • líbivý...
Nelíbilo se nám
  • ...leč okoukaný vzhled
  • povrch náchylný na prach a otisky
  • nepěkně vystouplý modul fotoaparátů

Displej: OLED by mu slušel více

Na čelní straně operuje 6,26palcový IPS displej s Full HD+ rozlišením. Jde o rozumný standard své třídy, displej je dobře čitelný na slunci i z úhlů, avšak jeho barevné podání za OLED panely jednoduše zaostává a je trochu škoda, že se Huawei trochu „neplácl přes kapsu“. V displeji není výřez, ale průstřel, tady vlevo nahoře. Díky tomu má skutečně minimální rámečky a vypadá působivě. Například do tenkého rámu nad panelem se však vešla mřížka reproduktoru a dokonce i informační dioda, což chválíme. Na zobrazovači je od výrobce nasazena ochranná fólie.

Huawei nova 5T
Líbilo se nám
  • dostatečně velký a jemný displej
  • informační dioda
Nelíbilo se nám
  • vhodnější by byl OLED panel

Zvuk: jen průměrný

Šetřilo se bohužel i na zvuku, telefon se chlubí jen jediným hlasitým reproduktorem, který je na spodní hraně. Hraje sice nahlas, avšak hloubky mu mnoho neříkají. Na nějaký kvalitní poslech to tedy není. Pokud připojíte sluchátka, dočkáte se již uspokojivého hudebního výstupu pro všechny nenáročné posluchače. Velmi slušně hrají dodávané pecky, ovšem připojují se výhradně přes USB-C, jack chybí.

Huawei nova 5T
Líbilo se nám
  • hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • chybí hlasité stereo
  • postrádá 3,5mm jack

Výkon hardwaru: potěší i náročné

Radost vám naopak udělá hardware, neboť nova 5T nabízí loňský top procesor Kirin 980. Nápomocna je 6GB operační paměť a vy si můžete být jisti, že vás telefon nenechá ve štychu. Hrát můžete klidně i ty nejnáročnější tituly. Limitující může být 128GB interní paměť. Ano, reálně je k dispozici téměř 110 GB, jenže to je vše přátelé. Víc telefon nenabídne, slot pro paměťovou kartu chybí.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • výkonný procesor
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťovou kartu

Výdrž baterie: velice slušná

Příjemným překvapením je i baterie. Kapacita 3 750 mAh na papíře nemusí být nijak oslnivá, ale podstatná je praxe. Bez problémů telefon zvládá celý den, kdy budete připojeni k internetu. Běžně stačilo dobíjet až v průběhu druhého dne a pokud se uskromníte, můžete se s nabíječkou vídat jen obden. Dobíjení je svižné s výkonem 22,5 W. Za půl hodinky telefon dočerpá 45 % kapacity baterie. Na úplné nabití potřebuje hodinku a půl. Pokud si myslíte na bezdrátové nabíjení, tak bohužel, nova 5T jej nepodporuje.

Huawei nova 5T
Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 14 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 22 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 27 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 32 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 39 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 47 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 56 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 67 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 89 minut
Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: vše potřebné

Huawei nova 5T vás v oblasti bezdrátové konektivity rozhodně nezklame. Nabídne rychlé LTE na obou nanoSIM kartách, komunikační protokoly 802.11a/b/g/n/ac u Wi-Fi a rovněž podporu A-GPS, GLONASSu i BDS, takže se jen tak někde neztratíte. Nabízí i NFC, avšak to již nepřekvapí. Bluetooth 5.0 funguje bez problémů. Co naopak chybí, je klasické FM rádio i 3,5mm jack. U takto naceněného telefonu nepřekvapí nasazení USB-C, navíc je podporována také funkce USB host pro připojení dalších periférií.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • NFC

Fotoaparát: dva slušné, dva zbytečné

Dostáváme se k zadním fotoaparátům, kterých tu máme...jeden, dva, tři...čtyři. Ano, Huawei nova 5T se chlubí hned čtyřmi fotoaparáty, přičemž se všechny nevešly ani do hlavního vertikálního modulu. Brzy si však ukážeme, že počet fotoaparátů nemusí znamenat bohaté možnosti. Hlavní snímač nabízí až 48megapixelové rozlišení, avšak běžně fotí do 12 megapixelů pro lepší kvalitu. Výsledné snímky jsou během dne vynikající, barevně věrné a ostré. Slušné výsledky telefon zvládá i za zhoršených světelných podmínek, zejména v rámci vyšší střední třídy.

Huawei nova 5T

Dále zde máme 16megapixelovou ultraširokoúhlou kameru, která se hodí pro záběry krajinek, přičemž výsledky jsou opět velice slušné a ostré. Dále se nabízí dedikovaný 2megapixelový fotoaparát pro makro snímky ze 4 centimetrů. Ten se aktivuje až speciálním režimem Super makro a výsledky za mnoho nestojí, rozlišení je jednoduše nedostatečné. Vše uzavírá 2megapixelová kamerka pro práci s hloubkou ostrosti.

Ukázkové fotografie

Nyní si možná říkáte, kde je teleobjektiv? Vždyť telefon dokáže scénu rychle dvakrát přiblížit. Ano, to dokáže, ale nejde o pravý bezztrátový zoom. Vše obstarává hlavní fotoaparát a při přiblížení už mohou být snímky maximálně ve 12 megapixelech. Celkově tak fotografické schopnosti hodnotíme průměrně, telefon dokáže pořídit pěkné snímky, ale špička to není.

Záznam videa je umožněn až ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Obraz je trochu roztřesený, což eliminuje například nastavení nižšího Full HD rozlišení a 60 snímků za vteřinu, díky čemuž dojde k sepnutí elektronické stabilizace obrazu.

Huawei nova 5T (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Huawei nova 5T (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Nadšence do selfies nadchne čelní kamerka s 32 megapixely, která je pro autoportréty jako stvořená.

Huawei nova 5T
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • kvalitní hlavní fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • dva zcela zbytečné fotoaparáty
  • záznam videa ve 4K není zrovna kvalitní

Software: dvě devítky

Huawei nova 5T je vybaven Androidem 9.0 Pie, nadstavbou EMUI 9 a zářijovými bezpečnostními záplatami. Prostředí je výborně optimalizované, animace se nesekají, aplikace se spouští rychle. Subjektivně bych řekl, že nadstavba EMUI patří k těm méně povedeným a v podstatě jakákoliv konkurence má prostředí přehlednější a intuitivnější. Jde však o zvyk a co Huawei upřít nelze, je příkladná optimalizace.

Líbilo se nám
  • zdařila optimalizace

Zhodnocení

Huawei nova 5T přichází do střední třídy, kam se snaží přinést maximální výkon, líbivý a velký displej a mnoho fotoaparátů. To vše se mu daří na jedničku. Uživatelé potřebující spoustu aplikací a her budou spokojeni. Nezklame je ani fotoaparát, potěší možnost platit bezkontaktně, neboť NFC nechybí. Příjemnou jistotou je pak výdrž a velmi rychlé nabíjení.

Na telefonu se nám nezamlouvá vystupující modul fotoaparátů, absence slot pro karty či 3,5mm jacku. Vůbec největším problémem novy 5T je však cena, která startuje na cca 10 tisících korunách. Zcela identický Honor 20 totiž pořídíte o 20 % levněji, tedy za 8 tisíc korun…

Honor 20

Rozměry154,3 × 74 × 7,9 mm, 174 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 750 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin

Za 10 tisíc můžete mít výprodejový Huawei P20 Pro, který má jen nepatrně slabší hardware jako nova 5T, ale navrch přihodí lepší fotoaparát a zvýšenou odolnost.

Huawei P20 Pro 6GB / 128GB

Rozměry155 × 73,9 × 7,8 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:24 hodin

Nakonec zmiňme Xiaomi Mi 9, které má výkonnější procesor Snapdragon 855 nebo bezdrátové nabíjení.

Xiaomi Mi 9 6 GB RAM

Rozměry155 × 75 × 7,6 mm, 173 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 300 mAh

Situace novy 5T od Huawei tak není vůbec růžová. O telefon jistě zájem bude, protože bude součástí vánočních nabídek, na druhou stranu je důležité říci, že vlastně shodný telefon pořídíte i levněji a nova 5T se na českém trhu aktuálně nevyplatí.

huawei-nova-5t
Klady
  • příjemně padne do ruky
  • bleskurychlá čtečka otisků prstů
  • velký a jemný displej
  • špičkově optimalizované prostředí
  • slušná výdrž a rychlé nabíjení
  • výkonný procesor
  • ultraširokoúhlý fotoaparát
Zápory
  • nepraktický hrb na zadní straně
  • chybí zvýšená odolnost
  • telefonu by slušel OLED displej
  • dva zbytečné fotoaparáty
  • nemá 3,5mm jack
  • nepodporuje paměťové karty
  • velmi vysoká cena
Diskuze ke článku
K
Nema cenu kupovat, kdyz tam neni nic noveho oproti Honor 20 a je to drazsi. LOL! Recyklace mrtvol v primem premosu.
Carda
Ten Huawei je ale vtipný když na existující mobil dal vlastně jen své logo :D
anonym
P20 Pro má stejný hardware jako Nova 5T? Kdepak ho vzala?
Darhulian
V popisu máte uvedeno, že telefon má slot na paměťové karty. Přitom v článku uvádíte, že nemá. Pravda je, že nemá. Takže si to opravte

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze