Huawei nova 3i
recenze

Huawei nova 3i

Vyvážený mix střední třídy
7

V české nabídce Huawei se aktuálně nachází hned dvě novy 3, kromě dražší a lépe vybavené i nova 3i. Zlákat vás může na velký displej, čtyři fotoaparáty či velké 128GB úložiště. Také ji to zatraceně sekne a snaží se ve střední třídě doslova zazářit.

O klasické nově 3 z loňského roku jste již určitě slyšeli. Co ale znamená přídomek „i“? Dvěma slovy – odlehčenou verzi. Ve stejném kabátu získáte opět velký displej a duální fotoaparát, ale například horší hardware či starší typ konektoru. Vše je kompenzováno nižší cenou, ale bude to stačit?

Technické parametry Huawei nova 3i

Kompletní specifikace
Konstrukce157,6 × 75,2 × 7,6 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus
ChipsetHuawei Kirin 710, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 340 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:56 hodin
Dostupnostříjen 2018, 8 499 Kč

Huawei nova 3i – videorecenze

Obsah balení

Základní balení ukrývá nejen samotný telefon, ale také nezbytné příslušenství pro základní používání. Jde o koncovku nabíječky a USB kabel. Dostalo se i na základní pecková sluchátka. Příslušenství je sladěno do bílé barvy. Malý bonus od výrobce představuje průhledné silikonové pouzdro chránící záda a boky zařízení.

Huawei nova 3i

Konstrukční zpracování: líbivé a poctivé

Vzhled telefonů Huawei je v podstatě shodný napříč celým portfoliem. Výrobce klade důraz na lesklé materiály a gradientní barvy. A jak vidíme, ani nova 3i není výjimkou. Krásně světle modrá přechází do fialové. Kromě této barevné varianty, kterou jsme testovali, můžete zvolit ještě tradiční černou. Telefon působí velmi zdařilým dojmem i co se zpracování týče. Kovové boky do rukou příjemně chladí. Abychom ale jen nechválili, telefon je celý lesklý a především zadní strana přitahuje otisky prstů. Současně se také na zadní straně objevují vlásečnicové škrábance, ačkoliv nijak výrazně. Telefon lze navíc chránit silikonovým pouzdrem, které najdete přímo v balení od výrobce. To se hodí i kvůli hrbu způsobenému vystupujícím modulem fotoaparátu. Po nasazení pouzdra se záda takřka srovnají.

Kovové boky příjemně chladí.

Zaoblené boky přispívají k pohodlnému držení, telefon skutečně příjemně padne do ruky. Vhodné umístění mají tlačítka po pravém boku a současně se pohodlně tisknou. Veškeré konektory se pak nacházejí na spodní hraně. Kromě 3,5mm jacku jde bohužel o microUSB. To bychom u telefonu ve střední třídě již nečekali a raději bychom viděli novější standard USB-C.

Telefonu nechybí ani čtečka otisků prstů umístěná na zadní straně. Snadno ji nahmatáte svým ukazováčkem a její práce je svižná.

Huawei nova 3i

O zpracování jsme již hovořili, a tak jen dodejme, že telefon působí velice pevným dojmem. Bohužel se však již nedostalo na nějakou formu zvýšené odolnosti. Opatrně tedy v blízkosti vody.

Líbilo se nám
  • díky zaobleným bokům dobře padne do dlaně
  • moderní barevná variace
  • kvalitní zpracování
Nelíbilo se nám
  • ulpívající otisky prstů
  • starý microUSB konektor

Displej: velké lákadlo

Dominantou telefonu je samozřejmě displej a jeho působivá 6,3palcová úhlopříčka. Zobrazení je díky Full HD+ rozlišení jemné, čitelnost skvělá za všech podmínek. O ochranu se stará nekonkretizované tvrzené sklíčko, nejde však o známé Gorilla Glass.

Nechybí dobře fungující automatická regulace jasu či nekonfigurovatelná informační dioda umístěná do výřezu reproduktoru. Tím se volně dostáváme k většímu výřezu v displeji, který tak trochu kazí dojem z celého telefonu, ale částečně jej lze softwarově skrýt. Jeho velikost ale má své opodstatnění. Nachází se v něm nejen zmíněný reproduktor, ale i duální čelní fotoaparát, o kterém se v dnešní recenzi ještě zmíníme. Kromě výřezu má telefon také jasně viditelné rámečky. Jejich velikost je však v rámci střední třídy zcela obvyklá.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • malé rámečky
Nelíbilo se nám
  • velký výřez v displeji
  • informační diodu nelze nastavit

Zvuk: běžný standard

Zvuk se line z průduchu na spodní hraně telefonu. Je hlasitý a svou kvalitou průměrný. Dodávaná sluchátka uspokojí nenáročné posluchače, což není překvapením. Pokud to však s poslechem hudby myslíte o něco vážněji, doporučujeme sáhnout po kvalitnějších sluchátkách.

Huawei nova 3i

Výkon hardwaru: ukládejte co jen chcete

Po hardwarové stránce dokáže nova 3i zaujmout. Ani ne tak procesorem, kterým je průměrný Kirin 710, ale třeba 4GB operační pamětí. Toto duo dokáže pohánět i náročnější hry.

Benchmark testy

Velmi velkorysá je pak interní paměť s kapacitou 128 GB, přičemž 113 GB je pro vás volných po prvním zapnutí. Kdyby to přeci jen bylo málo, nechybí možnost vložit paměťovou kartu, případně ji oželet a využívat služeb dvou nanoSIM karet.

Líbilo se nám
  • velké úložiště
  • slušný výkon hardwaru
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: nezklame vás

V těle telefonu se nachází baterie s kapacitou 3 340 mAh, což je o trochu méně než u klasické novy 3. Výdrž ale i tak hravě přesáhne jeden den a při střídmějším využívání se může vyšplhat až na dva.

Huawei nova 3i

Nabíjení neprobíhá nijak zázračnou rychlostí. V případě úplného vybití počítejte s téměř 2 hodinami. Při našem testu výdrže telefon přehrával streamované Full HD video po dobu 9 hodin 6 minut.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Konektivita: chybějící NFC

Připojit se rychle a snadno k internetu již nesmí být výsadou jen dražších telefonů. A tak i nova 3i nabízí Wi-Fi ac a základní LTE (podporované na obou SIM slotech), které s rychlostí stahování až 300 Mb/s bohatě stačí všem běžným uživatelům. Spolehnout se dále můžete na Bluetooth 4.2 a geolokační služby GPS, GLONASS a BeiDou. Vyhledání vaší polohy je rychlé a přesné i v městské zástavbě. Bohužel chybí čip NFC, což je dnes u telefonu za 7 tisíc korun velká škoda.

Líbilo se nám
  • LTE
  • přesná lokalizace vaší polohy
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát: bohužel jen na momentky

Stejně jako na zádech novy 3 je i tady vzadu duální fotoaparát, zdánlivě stejný. Realita je však skromnější. Hlavní fotoaparát má 16 megapixelů, ale sekundární již pouze 2 megapixely a slouží pro potřeby portrétního režimu s rozmazaným pozadím. Výsledky však nejsou nijak působivé.

Huawei nova 3i

Prostředí fotoaparátu působí složitěji, než by se nám líbilo, ale opět si lze zvyknout. Výsledné snímky obstojí barevnou věrností i ostrostí, která však klesá v rozích. Při běžném prohlížení si však nedostatků nevšimnete. Ztráta detailů a digitální šum nastupuje, jakmile zmizí ideální světelné podmínky, a to až překvapivě rychle.

Ukázkové fotografie

Na čelní straně máme také dva fotoaparáty. Hlavní má 24 megapixelů, sekundární 2 megapixely. Pro nadšence do selfies skvělá zpráva. Můžete si vyhrát s hloubkou ostrosti a snímky jsou pro potřeby sociálních sítí dostatečně kvalitní.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa hlavním fotoaparátem nijak zásadně nepřekvapí. Pomyslným stropem je Full HD kvalita s 60 snímky za vteřinu. Obrazová i zvuková kvalita je ucházející, bohužel výsledný dojem trochu kazí časté přeostřování snímané scény. Při pohledu na displej navíc zjistíte, že telefon ostří zcela zbytečně ve chvílích, kdy to není potřeba a obraz již byl zaostřen správně.

Huawei nova 3i (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • solidní snímky během dne
Nelíbilo se nám
  • méně kvalitní výsledky za horšího světla

Software: Díky za starší Android?

Jelikož před sebou máme vlastně loňský telefon, příliš nepřekvapí přítomnost Androidu 8.1 Oreo s nadstavbou EMUI 8.2. Prostředí je nadstavbou značně pozměněné a někomu nemusí zcela vyhovovat. Vězte však, že jde pouze o zvyk. Běh je překvapivě plynulý, a to včetně přepínání aplikací – mnohem lepší než na novějším P smartu 2019, kde se nepovedla optimalizace devítkového Androidu. Samozřejmě i tak věříme, že aktualizace na tento kousek dorazí, avšak v lepší formě, kdy se výrobci optimalizaci povede doladit ke spokojenosti uživatelů. Během testování se na telefonu objevila jedna menší aktualizace přinášející prosincové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • slušná optimalizace
Nelíbilo se nám
  • starší Android

Zhodnocení

Model nova 3i je svým způsobem povedený smartphone. Zaujme zejména ty, kterým se líbí klasická nova 3, ale přeci jen nechtějí za nový mobil utratit téměř deset tisíc korun. Odlehčená verze přináší prakticky totéž, oželet budete muset kvalitnější fotoaparát a výkonnější hardware. Nadále můžete počítat s kvalitním displejem, slušně optimalizovaným prostředím či skutečně velkým prostorem pro ukládání vašich dat. Jaké jsou naše výtky? Fotoaparát přeci jen mohl být lepší a nasazení microUSB konektoru považujeme za nepovedený žert.

Aktuálně novu 3i pořídíte za necelých 7 tisíc korun, což se nám jeví jako vcelku adekvátní cena. Střední třída je však velice konkurenční prostředí a případných rivalů najdeme během chvilky několik.

Konkurence

Velkým vyzyvatelem je Xiaomi Mi 8 Lite. To má sice poloviční interní paměť, ale výkonnější procesor a o něco lépe fotí. Cenově vychází shodně.

Xiaomi Mi 8 Lite 4 GB RAM

Rozměry156,4 × 75,8 × 7,5 mm, 169 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 350 mAh

Pakliže hledíte především na výkon, neopomeňte Honor Play. Stojí jen o pětistovku více a nabízí mnohem výkonnější procesor Kirin 970. V ten moment mu odpustíte i poloviční interní paměť oproti nově 3i.

Honor Play 6 GB RAM

Rozměry157,9 × 74,3 × 7,8 mm, 176 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 750 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Pokud vám vadí výřez v displeji, můžete sáhnout po Samsungu Galaxy A7 (2018), který potěší velmi kvalitním displejem či slušným výkonem. Lákat může i na trojitý fotoaparát.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Rozměry159,8 × 76,8 × 7,5 mm, 168 g
DisplejSuper AMOLED, 6" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 4×2,2 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin
huawei-nova-3i
Klady
  • stylový design
  • příjemně zaoblené boky zařízení
  • velký a kvalitní displej
  • slušná výdrž
  • 128GB interní paměť
  • duální čelní fotoaparát
Zápory
  • ulpívající otisky prstů
  • jen průměrný hlavní fotoaparát
  • microUSB konektor
  • nepodporuje NFC
  • prozatím starší Android 8.1
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Ten konektor, to už je fakt od výrobce výsměch.
Jan
Mame ho doma a za ty penize musim rict ze super. Prakticky s recenzi souhlasim asi ve vsem, ta vydrz me docela prekvapila. Slusnej mobil.
Mara
Chybička u zhodnocení:"oželet budete muset kvalitnější fotoaparát a výkonnější fotoaparát." A u rivala Xiaomi Mi 8 Lite opět:"ale výkonnější fotoaparát a o něco lépe fotí."
Eedx
Bez USB-C...Zbytečný kus. Navíc když je k dispozici lepší Nova 3 nebo levnější P20 lite.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze