Huawei nova 3
recenze

Huawei nova 3

Vzhůru do nekonečna a ještě dál!
30

Těžko bychom našli jiný telefon, který by měl lepší předpoklady stát se novou hvězdou na poli vyšší střední třídy, a to nejen kvůli svému hvězdnému přívlastku, ale i celosvětové oblíbenosti, které se Huawei nova 3 po uvedení na trh těší. Zaslouží si doopravdy přívlastek „hvězdná“ a nabídne se svým 6,3palcovým displejem s Full HD+ rozlišením a duálním fotoaparátem dostatečnou přidanou hodnotu na to, aby obhájila svou cenu?

Huawei nova 3 se vydává cestou nudlovitého displeje, a tak se podařilo vměstnat opravdu veliký displej do relativně úzkého těla. Od svého předchůdce Huawei nova 2 se novinka odlišuje hlavně podstatně lepším výkonem, větším displejem s extrémně malými rámečky a očekávanou evolucí fotoaparátů. Jak si nova 3 vedla během důkladného testování zjistíte v naší recenzi.

Technické parametry Huawei nova 3

Kompletní specifikace
Konstrukce157 × 73,7 × 7,3 mm, 166 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 970, CPU: 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:24 hodin
Dostupnostzáří 2018, 10 990 Kč

Huawei nova 3 – videorecenze

Obsah balení

V elegantní bílé krabičce se žádného velikého překvapení nedočkáte, avšak zároveň lze konstatovat, že nechybí nic podstatného. Kromě samotného smartphonu zde naleznete nabíjecí adaptér, který dokáže vygenerovat napětí až 9 voltů. Oficiálně ale Huawei nova 3 rychlé nabíjení nepodporuje, a to i přesto, že na adaptéru najdeme nápis Huawei Quick Charge. O absenci této užitečné funkce se rozepíšeme více v sekci o výdrži.

Huawei Nova 3
Dodávaná sluchátka nehrají špatně, ale možná vám nebudou sedět v uších.

V balení také najdeme jednoduchý headset s ovládáním hlasitosti. Máte-li k dispozici pár kompatibilních uší, mohou přijít vhod. Jedná se o obyčejná pecková sluchátka, které vám buď v uších držet budou, nebo nikoliv. Nepotěšilo nás ani, že výrobce v balení pro Českou republiku nedodává průhledný silikonový obal.

Konstrukční zpracování: bez zvýšené odolnosti, ale kvalitně

Huawei nova 3 v nás vyvolal velmi dobrý dojem nejen na první pohled, ale i na první dotyk. Díky své protáhlé konstrukcí totiž krásně zapadne do dlaně a používá se tak velmi pohodlně. 166 gramů je na danou velikost a rozložení váhy ideální hmotností. Konstrukce samotná je zpracovaná kvalitně a po celou dobu používání jsme nezaznamenali sebemenší náznak vrzání nebo čehokoliv obdobného. Bohužel chybí jakákoliv forma zvýšené odolnosti, což nás zklamalo.

Chybí jakákoliv forma zvýšené odolnosti.

Pozornost upoutá lesklá zadní strana telefonu, která se mění doslova před očima v závislosti na světle, které na povrch dopadá. V každém případě se jedná o velmi pěkný efekt, který vám pravděpodobně vaše okolí pochválí. Působivost lesklého povrchu je však vykoupena jeho věčnou upatlaností – povrch je totiž skleněný. To můžete vyřešit dokoupeným pouzdrem, nebo permanentním leštěním. Na povrchu jsme během používání nezaznamenali žádné škrábance. Kromě námi testované fialové můžete smartphone pořídit také v elegantní černé barvě.

Huawei Nova 3

Skvělou ergonomii podtrhuje i perfektní dostupnost všech tlačítek. Palec pěkně dosedá na tlačítka zapínání i ovládání hlasitosti, která mají příjemnou odezvu. Ukazováček zase padne přímo na senzor otisků prstů na zádech, který reaguje spolehlivě a bez zaváhání. Stěžovat si nemůžeme ani na funkci rozpoznávání obličeje. Smartphone se odemkne během zlomku sekundy a díky IR technologii vše funguje i v nepříznivých světelných podmínkách.

Huawei nova 3 dokazuje, že 3,5mm jack ještě na telefonech má své právoplatné místo, přestože je telefon tlustý pouze 7,3 milimetrů. Na spodní hraně se nachází také USB-C konektor, mikrofon a hlasitý reproduktor. Na levé najdeme přihrádku až na dvě nanoSIM karty. V úvahu také přichází kombinace nanoSIM karty a microSD karty o kapacitě až 256 GB.

Huawei Nova 3

Vrchní strana je s výjimkou sekundárního mikrofonu čistá a hlavní fotoaparát příliš nevystupuje nad okolní povrch. O ochraně displeje odolným sklíčkem Gorilla Glass se výrobce nezmiňuje.

Líbilo se nám
  • skvěle padne do ruky
  • atraktivní vzhled
  • rychlé a spolehlivé odemykání prstem
  • bezproblémové rozpoznávání obličeje
Nelíbilo se nám
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: jedna dlouhá nudle

Displej má poměr stran 19,5:9. Po vzoru valné většiny ostatních zařízení se nevyhnul výřezu. Ten se dá naštěstí softwarově skrýt, což potěší všechny jeho zaryté odpůrce.

Huawei Nova 3

Na plochu 6,3 palce se Huawei rozhodl použít Full HD+ rozlišení, které plně dostačuje. S jemností 409 PPI nemáte šanci vidět jednotlivé pixely ani při bližším zkoumání. Technologie IPS nabízí pěkné barvy i slušný jas. Ten oceníte zejména během slunečného počasí. Obstojně funguje také automatická regulace jasu.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • malé rámečky
Nelíbilo se nám
  • výřez (záleží na uživateli)

Zvuk: hlasitě i s basy

Zvukový výstup do sluchátek nabízí solidní, spíše však průměrný poslech. Překvapivě nás telefon potěšil kvalitním hlasitým reproduktorem. Přestože je pouze „mono“, hrál nejen dostatečně hlasitě, ale dočkali jsme se i náznaků basů. Telefon také nabízí zajímavou funkci s názvem „Režim párty“, která umožňuje propojení více smartphonů najednou, které následně přehrávají požadovanou hudbu. Každý z telefonů představuje konkrétní zvukový kanál, kterých aplikace podporuje až sedm. Bohužel je tato zajímavá aplikace kompatibilní pouze se smartphony Huawei a navíc jen těmi novějšími.

Huawei Nova 3
Líbilo se nám
  • Nepřeslechnutelný hlasitý reproduktor s náznakem basů
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • pouze mono reproduktor

Výkon hardwaru: nenechá vás v úzkých

Huawei nova 3 je dodáván se špičkovou výbavou. Srdce telefonu představuje osmijádrový procesor Kirin 970. Ten zajišťuje bezproblémový chod zařízení. V kombinaci se 4 GB paměti RAM se telefon téměř nikdy nezadýchá a problém nedělá ani náročný multitasking. Během používání se nám párkrát stalo, například při přechodu z režimu portrétu do režimu krajiny, že se telefon mírně zpomalil. Jednou dokonce i zamrzl do stavu, kdy bylo potřeba využít vypínací tlačítko. Tyto mírné nedostatky však přisuzujeme spíše softwarové nedoladěnosti než nedostatku výkonu. Protože bychom zpomalení prostředí mohli napočítat na prstech jedné ruky, nemá cenu se nad tím pozastavovat.

Telefon bez problémů zvládá náročné hry i desítky spuštěných aplikací najednou. Bohatý úložný prostor o velikosti 128 GB postačí většině uživatelů. Po zapnutí jsme měli k dispozici přibližně 110 GB. Pokud by vám to snad bylo málo, můžete úložiště snadno rozšířit již zmiňovanou paměťovou microSD kartou.

Líbilo se nám
  • dostatečný výkon díky procesoru Kirin 970
  • 4 GB RAM a 128 GB interního úložiště

Výdrž baterie: jednoduše fenomenální

Baterie je jedním z největších trumfů Huawei nova 3 a její enormní výdrž na vás jednoduše udělá dojem. Nabízí totiž doopravdy velikou kapacitu 3 750 mAh, se kterou se často nesetkáme ani u výrazně větších a těžších smartphonů. V kombinaci s prostředím EMUI 8.2 vás baterie dokáže zcela s přehledem podržet i během doopravdy náročného dne a ještě vám zůstane několik desítek procent k dobru. Během testování jsme se při běžném používání dostávali na hodnotu dvou dnů zcela bez problémů. To představuje několik hovorů denně, surfování po internetu, poslouchání Spotify, focení, sociální média a příležitostně zapnutý hotspot. Vše samozřejmě při zapnutém LTE.

V našem testu výdrže se vypnul až po úctyhodných 12 hodinách.

Baterie se z 0 na 80 procent dobila za 1 hodinu 48 minut. Dobití do devadesáti procent zabralo dalších 16 minut a na plných sto procent dalších 20 minut. Celkově tedy nabití z 0 do 100 procent zabralo téměř 2,5 hodiny. Po dosáhnutí 80 procent se i tak pomalé nabíjení ještě více zpomalí. Pokud nebudete nechávat telefon v zásuvce přes noc, pravděpodobně nebudete vyčkávat na dobití několika posledních procent, které podle našeho soudu zabere neadekvátní množství času. Telefonu by jistě slušelo i bezdrátové dobíjení, na druhou stranu se nevyskytuje ani u některých podstatně dražších vlajkových lodí, a tak toto doopravdy nemůžeme mít telefonu za zlé.

V našem standardizovaném testu, kdy přes Wi-Fi přehráváme streamované video v rozlišení 1080p s 50% jasem i hlasitostí zvuku vedeného do sluchátek, vydržel telefon skvělých 12 hodin 10 minut!

Líbilo se nám
  • excelentní výdrž
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení
  • nepodporuje rychlé nabíjení

Konektivita: na co si jen vzpomenete

Dá se říct, že Huawei nova 3 disponuje, snad až na infraport a FM rádio, veškerými myslitelnými schopnostmi konektivity. Můžete se spolehnout na bezdrátové Wi-Fi připojení skrze standardy 802.11a/b/g/n/ac v pásmu 2,4 GHz i 5 GHz. Bluetooth ve starší verzi 4.2 podporuje kodeky A2DP, LE, EDR a aptX HD. Pro rychlé spojeních na cestách dobře poslouží LTE, které podporují oba sloty pro SIM. Milovníky bezkontaktních plateb potěší přítomnost NFC. Smartphone nova 3 vás může navádět díky podpoře A-GPS i GLONASS. Nic podstatného zkrátka nechybí.

Huawei Nova 3
Líbilo se nám
  • LTE na obou SIMkách
  • NFC
Nelíbilo se nám
  • Bluetooth 4.2

Fotoaparát: duální fotoaparát kam se podíváš

Pokud jste už měli v ruce smartphone Huawei, máte zhruba představu o tom, jak aplikace fotoaparátu vypadá. Nabízí spoustu užitečných režimů, jako například skenování dokumentů nebo možnost ovládání zvukem. Její prostředí je vcelku přehledné a po několika hodinách budete vědět, kde co hledat.

Zkrášlená selfies pořízená přední kamerou s a bez bokeh efektu, klasická selfie, prostředí aplikace a Qmoji

Při horších světelných podmínkách či v úplné tmě můžete využít LED diodu. Bokeh efekt funguje vcelku dobře. Výhodou je, že lze následně v telefonu efekt zesílit, zeslabit či přeorientovat na jiný objekt na fotografii. Dobře vypadají také klasické fotografie bez speciálních efektů.

Umělá inteligence sice ve většině případů dokáže správně rozpoznat, o jakou scénu se jedná, ale výsledkem je často spíše zbytečně přesaturovaná fotografie.

Qmoji jsou úplně zbytečná.

V aplikaci fotoaparátu naleznete i Qmoji, která jsou jakousi napodobeninou Animoji. Bohužel se však nejedná o příliš funkční záležitost a popravdě si nedokážeme představit reálné využití. Pokud bychom měli jmenovat nejméně užitečnou funkcí, na kterou jsme v telefonu narazili, byla by to právě tato.

Huawei Nova 3 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Huawei Nova 3 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Huawei Nova 3 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Video zaznamenáte hlavním fotoaparátem až ve 4K při 30 FPS. U selfie kamerky dosáhnete maximální kvality Full HD+ při 60 FPS. Škoda jen chybějící stabilizace. Ta bohužel není přítomna ani na softwarové úrovni, takže doporučujeme mít doopravdy pevnou ruku, nebo se nehýbat. Co nás naopak příjemně překvapilo je solidní kvalita nahraného zvuku.

Huawei nova 3

Hlavní fotoaparát rovněž chválíme za velmi pěkně panoramatické fotografie. Celkově bychom hlavní fotoaparát zhodnotili jako vydařený, avšak k úplné dokonalosti má daleko.

Líbilo se nám
  • velké množství nastavení
  • duální zadní i přední fotoaparát
  • dobrý záznam videa s kvalitním zvukem
Nelíbilo se nám
  • AI režim vytváří příliš saturované fotografie
  • nadbytečná Qmoji

Software: Android s EMUI v hlavní roli

Zařízení funguje na Androidu 8.1 Oreo s nadstavbou EMUI 8.2. Vše běhá svižně a bez větších záseků. Prostředí je vyvedeno v pastelových barvách a rychle se v něm zorientujete. Zamrzela nás přítomnost některých aplikací „navíc“. Telefon bychom viděli raději bez předem nainstalovaných her nebo aplikací typu Booking.com.

Líbilo se nám
  • svižný a bezproblémový chod
Nelíbilo se nám
  • přítomnost nevyžádaných aplikaci a her

Zhodnocení

Huawei nova 3 osloví všechny uživatele, pro které je důležitá doopravdy dlouhá výdrž na baterii, vysoký výkon a slušný fotoaparát. Vše navíc doplňuje líbivý vzhled a velmi pěkný displej. Za cenu 10 990 Kč nabízí nova 3 relativně hodně muziky. Netvrdíme že za málo peněz, rozhodně jsme si ale tuto částku během testování dokázali odůvodnit a ani jsme nad tím nemuseli dlouho přemýšlet.

Největší předností je líbivý design a excelentní výdrž.

Konkurence je v této cenové hladině tvrdá a mnohdy nabídne i o něco lepší výkon nebo zde chybějící voděodolnost. Konečným faktorem pro rozhodnutí tedy podle nás zůstane design a excelentní výdrž na baterii.

Konkurence

Mezi konkurenty bychom mohli zařadit přibližně o 1,5 tisíce Kč levnější Xiaomi Pocophone F1 se znatelně vyšším výkonem, ale chybějící podporou NFC. Xiaomi podle nás zároveň nedosahuje estetických kvalit Huawei nova 3 a je určeno spíše uživatelům, kteří preferují výkon před designem.

Xiaomi Pocophone F1 8 GB RAM

Rozměry155,5 × 75,3 × 8,8 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 6,18" (2 248 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:40 hodin

Pokud si připlatíte 2 tisíce korun, můžete získat LG V30, které je regulérní vlajkovou lodí se skvělým fotoaparátem, bezdrátovým nabíjením a certifikací IP68, takže jej nerozhází voda či prach.

LG V30

Rozměry151,7 × 75,4 × 7,3 mm, 158 g
DisplejPOLED, 6" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 2×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:38 hodin

Zajímavou alternativou by mohl být díky současné akci také o 1 600 Kč levnější Asus ZenFone 5, který nabídne skvělý fotoaparát s optickou stabilizací, líbivý design a dokonce i mírně větší baterii.

ASUS ZenFone 5 (2018) 4 GB RAM

Rozměry153 × 75,7 × 7,7 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636, 4×1,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh
huawei-nova-3
Klady
  • skvělá výdrž baterie
  • dostatek výkonu
  • líbivý design v kompaktním těle
  • duální fotoaparát
Zápory
  • absence zvýšené odolnosti
  • pomalé nabíjení
Diskuze ke článku
PetrV
Herní telefon s výřezem :-) , ano dá se skrýt , ale víme co způsobí lišta po půl roce, když bude zapnutá .
Zastupitel
Další sprosta kopírka iphonu. Kdo tohle tohle koupí podporuje kopírování a komunisti v číně.
Besik33
V ČR se prodává bez silikonoveho obalu.
AI ve foťáku byla aktualizaci v září zmírněna a žádné presaturovani nehrozí. Jen decentní úprava fotky.
Co se týče srovnání s XiaoMi. Tak Huawei má lepší displej a automatickou regulaci jasu. Foťák je taky o poznání lepší.
XiaoMi ma víc propracované ovládání.
Aktualizuje lépe Huawei.
PetrV
Huawei aktualizuje poslední dobou docela rychle , ale většinou jen vlajkové lodě . Aktualizace spíš ale přidávají problémy , moc toho zrovna neopraví ,od doby co přešli na android 7 ,otg nepracuje zrovna dobře , věští soubory je problém přesunout . Fotoaparát na automat neumí fotit , nejde o barvy ,ale o nekvalitní foto neostrost , přeostřenost šum . Tohle teda aktualizace zatím nevyřešila u mate 10 pro za cenu 21000 Kč ,během pár měsíců ztrati polovinu prodejní ceny, momentálně 13000 Kč což je adekvátní cena za to co předvádí .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze