Huawei MediPad X1
recenze

Huawei MediPad X1

Tak trochu přerostlý tabletofon
26

Dnes se detailně podíváme na sedmipalcový tablet, se kterým si i zavoláte. Dlouho očekávaný MediaPad X1 se konečně dostal i k nám do redakce a prošel náročným testem. Zaslouží si naše uznání nebo patří mezi tuctové „sedmipalce“? Nejen to se dozvíte v naší recenzi, které ani tentokrát nechybí videopohled.

Huawei MediaPad X1 byl představen v únoru na MWC 2014 v Barceloně. Vstup na český trh mu tak trvá skutečně dlouho, navíc ani nyní ještě není oficiálně dostupný. Huawei se ale pyšní tím, že je na co čekat, jsme po recenzi stejného názoru?

Huawei MediPad X1 – videopohled

Technické parametry Huawei MediaPad X1 7.0

Kompletní specifikace
Konstrukce183,5 × 103,9 × 7,2 mm, 230 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 910, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:07 hodin
Dostupnostčerven 2014, 10 990 Kč

Obsah balení: naprostý základ

Velmi úzká prodejní krabička v sobě skrývá jen tablet, nabíjecí adaptér a USB-microUSB kabel. Vše důležité tedy máme.

  • tablet
  • nabíjecí adaptér
  • USB-microUSB kabel

Design a konstrukce: chytří se inspirují

Proč vymýšlet nové designy, když se lze inspirovat těmi úspěšnými od konkurence. To si pravděpodobně řekli designéři Huawei, inspirace iPadem mini však není tak patrná, jako u modelu M1, který je až nápadně podobný HTC One (M8). Design je na první pohled atraktivní. Úzké rámečky kolem displeje spolu s plastem a hliníkem. To je přesně to, co zákazníci chtějí.

Huawei MediaPad X1 se chlubí rozměry 183,5 × 103,9 × 7,2 mm a velmi přívětivou hmotností 230 gramů. I tak je to ale na běžné telefonování příliš a ruka vás po pár minutách začne bolet. Svůj podíl na tom mají i rozměry, ty jsou na tablet velmi přívětivé, ale na telefon, respektive telefonní funkce je to jednoduše příliš.

Přední strana zaujme nejen úzkými rámečky kolem sedmipalcového displeje, ale také notifikační LED diodou a reproduktorem pro běžné hovory. Vedle 5Mpx snímače se navíc nachází senzor okolného světla i blízkosti. Další tlačítka, zejména ty klasická pro Android, jsou softwarová.

Po otočení na vás čeká kombinace plastu a hliníku. Design možná mnohým z vás není úplně neznámý. Záda vypadají celkově dobře, tablet se nijak neprohýbá a není mu co vytknout. Pouze 13Mpx fotoaparát by si zasloužil přisvícení a možná i mřížka reproduktoru by mohla být větší.

Konstruktéři X1 se zaměřili na pravou hranu. Právě na ní se nachází slot pro microSIM, ovládání hlasitosti, tlačítko pro zapnutí/vypnutí a slot pro paměťovou kartu. Netradiční je především tlačítko pro zapnutí a vypnutí, které se nachází uprostřed. Ocenili jsme to především při ovládání jednou rukou, u dvouručního ovládání to již tak praktické není. Poslední dva konektory se nacházejí na protilehlých stranách, microUSB na spodní a 3,5mm jack na vrchní hraně.

MediaPad X1 se díky sedmipalcovému displeji, celkovým rozměrům a nízké hmotnosti velmi dobře drží jednou rukou. Zvládnou to i ženy. Tělo je pevné, vypadá dobře a po designové stránce není co vytknout. Na klasické telefonní funkce je ovšem i X1 se skvělými rozměry příliš velká. Ovšem příležitostné hovory s ní hravě zvládnete.

Displej: radost pohledět

IPS displej s úhlopříčkou 7 palců a FullHD rozlišením nabídne jemnost 323 bodů na palec a věrné podání barev. Zobrazovač se navíc chlubí skvělými pozorovacími úhly a ani na přímém slunci jsme neměli s čitelností displeje sebemenší problémy.

Displej navíc potěší zvýšenou citlivostí a ovládání zvládnete i v rukavicích. Čidla pro automatickou regulaci jasu, umístěná hned vedle nastavitelné LED diody, ulehčují celkovou práci. Displej je u X1 skutečně na vysoké úrovni.

Zvuk: tichý průměr

Od zadního reproduktoru nelze očekávat zázraky. Kvalita je spíše průměrná, máme zde klasické nešvary v podobě horší kvality v nízkých a vysokých polohách. Dokonce i hlasitost by mohla být trochu lepší. Pro kvalitnější zvukový výstup je nezbytné připojit sluchátka.

Spokojeni jsme byli s reproduktorem pro hovory. Zvuk je čistý a dostatečně hlasitý. Z tohoto hlediska je MediaPad X1 pro hovory vhodný.

Baterie a výdrž: tam i zpět

Li-Polymerová baterie o kapacitě 5 000 mAh se pokouší o co nejdelší chod MediaPadu X1. V našem testu, kdy jsme streamovali 1 080p video přes Wi-Fi, s připojením do mobilní sítě, vypnutými aktualizacemi, 50% jasem a 50% zvukem do sluchátek, vydržel MediaPad X1 nadprůměrných 9 hodin a 38 minut. Například Apple iPad mini Retina Cellular nám vydržel 10 hodin a 4 minuty. Výdrž by mohlo radikálně snížit reverzní nabíjení. Huawei MediaPad X1 je schopen nabíjet ze svého akumulátoru další zařízení, například smartphone, stačí k tomu příslušný kabel. Nabíjení z 0 na 80 % zabere 1 hodinu a 56 minut, na 100 % si ještě 1 hodinu a 11 minut počkáte.

V běžném používání lze počítat se dvěma až třemi dny provozu na jedno nabití. Velmi záleží na využití tabletu. Pokud hodláte X1 používat se SIM jako mobilní telefon, na výdrži se to určitě projeví. Jeden den je ale jistota i v náročnější dny.

Hardware a výkon: šlo by to lépe

Pod kapotou se nachází čtyřjádrový procesor Huawei Kirin 910 o frekvenci 1,6 GHz. K dispozici má grafický akcelerátor ARM Mali-450 MP a 2 GB RAM, ze které po spuštění zůstane 880 MB. To stačí nejen na hry, ale i chod více aplikací najednou. K využití výkonu jsou potřeba aplikace. V námi testované 16GB variantě zbylo 12,2 GB místa pro naše data. Pokud vám to nestačí, můžete instalovat na microSD kartu, která dokáže rozšířit úložiště až o 32 GB.

K využití výkonu jsou potřeba aplikace. V námi testované 16GB variantě zbylo 12,2 GB místa pro naše data. Pokud vám to nestačí, můžete instalovat na microSD kartu, která dokáže rozšířit úložiště až o 32 GB.

Volné chvíle si zkraťte hraním her. Dead Trigger 2, Asphalt 8 nebo FIFA 15 nejsou žádným problémem. Výkonu je dostatek, oceníte především 2 GB RAM paměti, které si poradí i s chodem více aplikací. Herní zážitek navíc umocňuje kvalitní displej a slušný zvuk.

Huawei MediaPad X1 prošel benchmarky. V AnTuTu dosáhl na 26 742 bodů, což dostačuje i na náročné 3D hry. S tímto výsledkem jsme v těsném závěsu za Xiaomi Redmi Note. V 3D Marku jsme si připsali poměrně slabých 4 198 bodů. Ani zde to nelze s výkonnými vlajkovými loděmi porovnávat. Multifunkční Vellamo benchmark následně otestoval prohlížeč s výsledkem 2 075 bodů, multicore s 1 259 body a metal s 879 body. Vellamo tím potvrzuje to, co nám řekli už předchozí benchmarky. Na test grafiky jsme chtěli využít i NenaMark 2. V jeho případě jsme získali 57 fps a to vůbec není špatné.

Benchmark testy

Operační systém a uživatelské prostředí: Emotion UI druhé generace

Tablet běží pod taktovkou systému Android 4.2.2 Jelly Bean s nadstavbou Emotion UI druhé generace. V prostředí to znamená především absenci klasického tlačítka na vstup do aplikací. Všechny aplikace se tak nacházejí přímo na jednotlivých plochách. Na prostředí si lze rychle zvyknout a za okamžik vlastně zjistíte, že vstup do menu s aplikacemi je tak trochu zbytečný.

Začněme od začátku, k rozsvícení displeje stačí dvojité poklepaní na uspané zařízení. Po následném vstupu do Emotion UI druhé generace máme jednu společnou lištu, kterou lze stáhnout z horní části obrazovky. Nalezneme v ní notifikace i rychlé nastavení Wi-Fi, datových přenosů a podobně. To, co se má v liště zobrazovat si můžete detailněji upravit v nastavení.

Po celou dobu máte k dispozici trojici softwarových Android tlačítek pro krok zpět, domů a multitasking. Jejich odezva je rychlá, stejně jako samotného prostředí. 2 GB RAM plně dostačují a nejen prostředí je plynulé a celkově velmi dobře odladěné.

MediaPad X1 je vlastně pouze větším tabletofonem. Těšit se tak můžete na plnohodnotné telefonní funkce. To znamená, že s MediaPadem X1 můžete nejen telefonovat, ale i posílat SMS zprávy. Samozřejmostí je klasické telefonování u ucha a Huawei dokonce umí přijmout hovor pohybem k uchu, případně ztlumit vyzvánění převrácením a podobně.

Tablet také příjemně překvapí minimem předinstalovaných aplikací. Máme zde skutečně jen to potřebné a vše ostatní si stáhnete z obhcodu Google Play. Mimo klasických Google aplikací typu Gmail, Chrome a další, uvítáte především Kingsoft Office pro prohlížení a vytváření dokumentů MS Office.

Multimediální funkce: skromnost nad zlato

Někdy méně znamená více. Huawei se rozhodlo zařízení nijak nezahltit a předinstalovalo jen to nejdůležitější. Ostatně na zbytek je tady Google Play. Těšit se můžete na přehrávač hudby s nastavitelným ekvalizérem a přehrávač videa, který ovšem nezvládá titulky. Mrzela nás snad jen absence FM rádia, protože na vše ostatní je tu skutečně Google Play.

MediaPad X1 umožňuje i jednoduchou úpravu fotografií, kde nastavíte filtry nebo fotku potřebně oříznete. Nic víc zde nehledejte. Pro ostatní multimédia, včetně her musíte opět do obchodu Google Play, kde své potřeby jistě uspokojíte.

Fotoaparát a videokamera: ideální na cesty

Huawei MediaPad X1 se má čím chlubit. Zadní fotoaparát nabídne rozlišení 13 Mpx a přední 5 Mpx. Prostředí fotoaparátu se dělí na dvě části, které se nacházejí na protilehlých stranách displeje. V jedné můžete upravovat nastavení fotoaparátu, modifikovat rozlišení, reakci na úsměv, sledování objektu a další. Upravit můžete také režimy, kde nechybí panorama. Na druhé straně se nachází samotné tlačítko spouště a to jak fotoaparátu, tak videa. Trojici tlačítek doplňuje i náhled na pořízené momenty. 13Mpx zadní fotoaparát fotí velmi dobře. Snímky jsou čisté a ostré. Fotoaparát si ale občas špatně změří expozici a mírné problémy začíná mít při zhoršení světelných podmínek. I tak je ale výsledek uspokojivý, posuďte sami.

Zadní snímač zvládne pořídit FullHD video se 30 snímky za vteřinu. Výsledek je opět dobrý, není jediný důvod, proč byste MediaPadem X1 neměli natáčet. Pro běžné zachycení momentu z dovolené a podobně plně dostačí. Video můžete zaznamenat i přední kamerou, lze je však výsledek horší, na přední kameru ale stále velmi nadprůměrný. S předním fotoaparátem je lepší pořizovat fotky, než natáčet. Vaše selfie budou s X1 velmi kvalitní. Pokud máte navíc nějakou tu vrásku, Huawei vám ji rovnou speciálním softwarem vyhladí.

Telefonování: 7palcový telefon

MediaPad X1 je vlastně takovým větším tabletofonem. Těšit se tak můžete na plnohodnotné telefonní funkce. Ke kontaktům lze i jednoduše přidávat zvonění, řadit je do skupin a vše, na co jste zvyklí z telefonu.

S MediaPadem X1 je možné i telefonovat a to klasickým způsobem. Sami se ale musíte rozhodnout, zda jste ochotni, tak velké zařízení přikládat k obličeji.

Zprávy: SMS i MMS z tabletu

MediaPad X1 zvládá s přehledem posílat i přijímat SMS a MMS zprávy. I prostředí SMS zpráv je příjemné, na velkém displeji se navíc pohodlně píše, ideálně pokud máte volné obě ruce. Odpovědět tak můžete nejen na dlouhou SMS, ale i na email.

K emailové komunikaci lze využít předinstalovaného Gmailu pro Google účty, případně podobné aplikace E-mail pro ostatní účty. Aplikace jsou poměrně přehledné a bez problémů v nich vyřídíte každodenní komunikaci.

Organizační funkce: svěží a jednoduché

Huawei si organizační funkce, stejně jako samotné prostředí tabletu, patřičně upravilo. Vidět to je i v kalendáři, který v konečném důsledku nabídne přehledné zobrazení bez zbytečných funkcí. Vše je jednoduché, čisté. Konkrétní vzhled si můžete prohlédnout na screenshotech níže.

Pro kancelářskou práci lze využít i Kingsoft Office, kalkulačku, záznam zvuku a poznámky.

Navigace a GPS: bez mapových podkladů

S GPS a Glonass se nikde neztratíte. Tedy aspoň v případě, že máte internetové připojení. S ním lze využít předinstalovaných Google Map, které připojení k internetu vyžadují. Máme zde sice možnost uložení čtverečků do mezipaměti a stáhnutí určité lokace předem, ale k plnohodnotné navigaci s hlasem je internet stále nezbytný. Pro plnohodnotné využití navigace musíte zavítat do obchodu Google Play, kde si můžete offline mapy stáhnout.

Samotná fixace polohy je se SIM kartou otázkou pár vteřin. Bez ní si počkáte asi půl minuty. Po určení polohy je vše, jak má být. Signál nevypadává a je připraven k navigaci.

Datové funkce a konektivita: LTE

Naplno si zde můžete užívat také internetového připojení, využít můžete i stále se rozšiřující sítě LTE v pásmech 800, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz. Těšit se můžete až na rychlosti 150 Mb/s pro download a 50 Mb/s pro upload. I v pomalejší síti s HSPA však budete spokojeni, 42MB download a 5,76MB upload je také více než dostačující. K příjmu signálu nemáme žádné výhrady a srovnávat jej můžete s průměrným telefonem.

Pokud jste zrovna mimo LTE, ale v dosahu Wi-Fi, Huawei vás potěší nadprůměrně citlivým přijímačem. Příjemné je také Bluetooth v úsporné verzi 4.0. Bohužel nám zde ale chybí NFC.

K přístupu na internet lze defaultně využít dva internetový prohlížeče, ostatně to není u Android zařízení žádná novinka. Najít vítěze není úplně snadné, protože oba jsou spolehliví. Google Chrome nabídne navíc synchronizaci záložek a i na MediaPadu X1 můžete začít tam, kde jste na PC přestali.

Zhodnocení a závěr: dobrý, ale...

Huawei MediaPad X1 má rozhodně své kvality. V celkovém pohledu je však potřeba myslet i na jeho nedostatky. Pojďme si je tedy zrekapitulovat.

Mezi hlavní přednosti můžeme zařadit kvalitní displej. Rozlišení, podání barev i pozorovací úhly jsou na vysoké úrovni. Potěší také telefonní funkce, které sice nejsou zcela přirozené jako u běžných telefonů, ale na cestách, především v zahraničí, kde si mnozí kupují lokální SIM, potěší. Společně s dobrou výdrží baterie, reverzním nabíjením a LTE se jedná snad téměř o dokonalé zařízení.

Trochu na pomezí kladů a záporů stojí samotné prostředí. Emotion UI druhé generace je u MediaPadu X1 plynulé, ale i tak nemusí každému vyhovovat. Nám se líbilo, ale prostředí bez klasického vstupu do aplikací není obvyklé. Jako nedostatek již vidíme starší verzi Androidu, verze 4.2.2 Jelly Bean není to, co bychom ve vlajkové lodi chtěli. Zamrzí také zvukový výstup, absence NFC a některých pásem LTE.

MediaPad X1 vyjde na 11 000 Kč. Za tyto peníze nabídne zajímavou výbavu, nároční uživatelé by však mohli požadovat více. Jak je na tom konkurence?

Konkurence

Stálicí na trhu je Google Nexus 7 (2013) v 3G verzi. Cenově vyjde na 8 500 Kč. Nabídne plynulé prostředí a jemný displej. Pouze telefonní funkce mu chybí a je otázkou, zda za 2 500 Kč stojí?

Chybět nám zde nesmí ani Apple iPad mini Retina Cellular. Cena ale začíná na 12 990 Kč. Odměnou získáte plynulejší prostředí iOS. Designově jsou oba tablety velmi podobné. Rozhodnout by mohla platforma a telefonní funkce.

Konkurenci bychom našli i ve vlastních řadách. O jeden palec větší Huawei MediaPad M1, který jsme nedávno testovali, nabídne také telefonní funkce. Má i stejný procesor. O 4 000 Kč nižší cena ale není bez kompromisů. Nevýhodou je 1 GB RAM paměti nebo i nízké rozlišení displeje.

huawei-mediapad-x1-70
Klady
  • prostředí Emotion UI druhé generace
  • telefonní funkce
  • kvalitní fotoaparát
  • dostatek výkonu
  • kvalitní a jemný displej
  • reverzní nabíjení
  • dobrá výdrž baterie
Zápory
  • absence FM rádia
  • prostředí Emotion UI druhé generace
  • chybí NFC
  • Android 4.2.2 Jelly Bean
Diskuze ke článku
Mário Pliska
Mário Pliska
Peknej tabletek... pekna nadstavba, tady by me ani nevadil android 4.2
king125kg
Zavádzajúci názov. Myslel som si, že je to fakt tabletofón a vie to aj volať cez gsm. Nevšimol som si, či vie ten android aj landscape plochy s ikonkami ako 6+.
Pavol
Zdá sa mi, že fotoaparát má blesk.....a z kadial ste to kupili/požičali.....lebo ja som dostal k tomu aj foliu..a obal... :) a v CZ/sk je 2násibne drahší....v zahraniči sa dá kúpiť okolo 260€ ..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze