Huawei MediaPad M5
recenze

Huawei MediaPad M5

Příjemné překvapení
13

Největší rozmach tabletů již máme za sebou – v dnešní době zůstává na trhu jen minimum výrobců, kteří se na jejich vývoj i nadále soustředí. Mimo Applu a takového Lenova nesmíme opomenout ani Huawei, který se stále snaží. Poslední MediaPad M5 je po všech stránkách velice zajímavý tablet, který může kvalitou zpracování i funkční výbavou směle konkurovat špičkám v oboru.

Už jen naprosté minimum výrobců investuje čas a hlavně finanční prostředky do vývoje nových tabletů. Většinou jde jen o několikrát „oživené“ starší generace, případně o levné tablety, které jsou spíše obřími smartphony než klasickými tablety, což je případ například Lenova. Plnotučné tablety v několika velikostech dělá už jen Apple a pár dalších. Mezi výrazné hráče spadá také Huawei. Ne snad kvůli počtu tabletů v nabídce, ale spíše podle kvality.

Huawei MediaPad M5

Další generace MediaPadu dorazila na trh hned ve dvou velikostech, konkrétně ve variantě s 8,4palcovým displejem a 10,8palcovým displejem. Nám do redakce dorazila menší varianta se slotem pro nanoSIM kartu a podporou telefonních hovorů. Už nyní můžeme říci, že se jedná o jeden z nejpovedenějších tabletů vyšší střední třídy.

Technické parametry Huawei MediaPad M5 8.4 LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce212,6 × 124,8 × 7,3 mm, 316 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8,4" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 960,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor5 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:45 hodin
Dostupnostduben 2018, 9 999 Kč

Obsah balení: dostalo se i na redukci

V základním balení MediaPadu M5 naleznete kromě samotného tabletu také adaptér do sítě, USB kabel s USB-C koncovkou a také redukci z USB-C na 3,5milimetrový jack. Nechybí ani základní dokumentace, nic více v balení hledat nemusíte. Nám na test dorazilo i ochranné pouzdro Huawei Original Flip v hodnotě asi 700 Kč, které zároveň slouží jako stojánek. Na první pohled je jasná inspirace Smart Casem od Applu pro iPad.

Huawei MediaPad M5 8.4

Konstrukční zpracování: to se povedlo

Vymyslet něco převratného v případě designu tabletu není zrovna snadné, a tak výrobci dost často kopírují jeden druhého. Huawei MediaPad M5 se inspiroval především svými předchůdci, nezapře však ani podobnost s iPadem mini, případně Xiaomi Mi Padem, což je takový iPad mini s jiným logem. Tloušťka precizně zpracovaného tabletu z hliníku činí velice příjemných 7,3 milimetrů, díky zaobleným rohům i bokům novinka skvěle padne do ruky. Hmotnost 316 gramů je perfektně rozložená, ani při delším používání tedy nemáte pocit, že vám upadne ruka.

Huawei MediaPad M5

Konstrukce je navíc bytelná, kov MediaPadu M5 vyloženě sluší. Nikde jsme nezpozorovali žádné prohýbaní či vrzání. Huawei zkrátka nenechal v této oblasti nic náhodě a po konstrukční stránce je MediaPad M5 opravdu prémiové zařízení.

Huawei MediaPad M5

Pod 2.5D zaobleným displejem s příjemně tenkými rámečky nalezneme jediné tlačítko, a to kapacitní senzor sloužící pro návrat na domovskou obrazovku. Nachází se v něm rovněž integrovaná a příkladně rychlá čtečka otisků prstů. Tvar tlačítka připomíná to, které používá u svých tabletů Samsung. Potěší že toto jediné tlačítko se nachází v mírné prohlubni, díky čemuž jej nejenom snáze nahmatáte, ale rovněž nebude okamžitě poškrábané. Pochválit musíme také zpětnou vazbu ve formě jemné vibrace, i když chybí podsvícení. Jiná tlačítka pod displejem nehledejte, nachází se totiž přímo v prostředí operačního systému Android.

Huawei MediaPad M5

Na levém boku nalezneme slot pro microSD a zároveň také pro nanoSIM kartu, tedy alespoň u LTE modelu, který jsme testovali. Na pravém boku se nachází vypínací tlačítko a kolébka hlasitosti, které jsou ideálně umístěné i dostatečně velké a mají příjemný stisk.

Postrádáme 3,5milimetrový jack.

I když je námi testovaná varianta vybavena telefonním modulem, klasické sluchátko nad displejem nehledejte. Hovory sice vyřizovat lze, ale pouze skrze bezdrátové handsfree, případně hlasité reproduktory. MediaPad M5 opravdu nabídne rovnou dvojici reproduktorů, jeden nahoře a druhý dole. Pokud tablet držíte na výšku, je vše v pořádku, avšak pokud jej otočíte o 90 stupňů, můžete si dlaněmi výduchy nepatrně utlumit. Na těle postrádáme standardní 3,5milimetrový jack, což trochu zamrzí.

Pochválit mohu i zakulacené hrany tabletu, díky čemuž vás nikdy nebude řezat do rukou, ať už jej držíte jakkoliv. Kov také moc neklouže a všechny spáry perfektně lícují. Jen škoda, že není v prodeji více barevných variant. Pořídit si můžete pouze námi testovanou šedou, druhá existující zlatá se žel na našem trhu oficiálně neprodává.

Líbilo se nám
  • kvalitní kovové tělo
  • dobré rozvržení hmotnosti
  • příkladně tenká konstrukce
  • zaoblené hrany i boky
  • rychlá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • jediná dostupná barevná varianta
  • absence 3,5milimetrového jacku
  • méně vhodné umístění reproduktorů

Displej: bez výtek

Dostáváme se k další chloubě nového tabletu od Huawei, konkrétně k 8,4palcovému IPS displeji s rozlišením 2 560 × 1 600 pixelů a poměrem stran 16:10. Oproti takovému Mi Padu od Xiaomi a iPadu mini tak Huawei nesáhl po poměru stran 4:3, který je u menších tabletů vcelku oblíbený. Displej je jedním slovem špičkový. Potěší jak dostatečně jemné rozlišení, tak dobré pozorovací úhly a maximální jas, který dostačuje i na pohodlnou práci venku. Po vzoru smartphonů od Huawei nechybí ani malá notifikační LED dioda, která se nachází nalevo od přední kamery.

Huawei MediaPad M5
Displej? Jedním slovem špičkový.

Rámečky kolem displeje jsou velmi decentní a tak akorát velké, aby vám prsty nikdy nepřekážely v obraze. Tablet se dá zároveň hezky pevně uchopit. Doplníme že displej zabírá o trochu více než 77 % přední strany.

Líbilo se nám
  • ideální velikost
  • slušné rozlišení
  • věrné barevné podání
  • notifikační LED dioda
Nelíbilo se nám
  • u menších tabletů vidíme raději poměr 4:3

Zvuk: nahlas a kvalitně

Menší MediaPad M5 má oproti většímu bráškovi „pouze“ stereo reproduktory, stále ovšem mluvíme o nadprůměrně kvalitnímu projevu, čemuž jistě přispěla i spolupráce s Harman Kardon. MediaPad M5 hraje velice hlasitě, zvuk přitom zůstává velice kvalitní i na maximální hlasitost. Kvůli umístění reproduktorů na bocích (tedy na kratších stranách tabletu) se bohužel zvuk při uchopení na šířku značně utlumí, tedy pokud si na úchop nedáte pozor.

Huawei MediaPad M5 8.4

Vzhledem k tomu, že tablet patří mezi ty menší, je vhodný úchop téměř nemožný, což zamrzí. Kdyby Huawei umístil reproduktory na přední stranu, kde je i přes tenké rámečky stále dostatek prostoru, bylo by vše bez problémů. Připomeňme že se nedostalo ani na 3,5milimetrový jack, a tak pro připojení klasických sluchátek musíte sáhnout po redukci.

Líbilo se nám
  • výborný zvuk
  • slušná hlasitost
  • stereo reproduktory
Nelíbilo se nám
  • méně vhodné umístění reproduktorů
  • chybí 3,5milimetrový jack

Výkon: osmijádrový Kirin

MediaPad M5 je osazen výkonným osmijádrovým procesorem Huawei Kirin 960, kterému sekundují 4 GB operační paměti RAM a interní paměť dle varianty (32, 64 a 128 GB). V našem případě se jedná o základních 32 GB, z nichž pro uživatele zůstává dostupných necelých 23 GB, které lze dále rozšířit až 256GB paměťovou kartou microSDXC. Prostředí je perfektně optimalizované a výkonu má tento drobek na rozdávání.

Výsledky benchmark testů

Bez problému si zahrajete nové hry na plné detaily či sestříháte krátké video, kde už ovšem narážíme na menší displej. Pro plnohodnotnou práci se více hodí větší z bratrů. Ten navíc nabídne i speciální desktopový režim, kterým náš model nedisponuje. Stejně tak se musíte smířit s absencí speciálních pinů pro připojení externí klávesnice. Kdybychom měli výkon MediaPadu M5 hodnotit jako u smartphonů, bude patřit mezi ty nejlepší.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • slušná paměť RAM
  • slot pro paměťové karty

Výdrž baterie: těžko ho unavit

MediaPad M5 je osazen baterií s kapacitou 5 100 mAh, což je na 8,4palcový tablet velice slušná hodnota. Huawei slibuje výdrž více než 10 hodin při používání bez přestávky, avšak naše testy odhalily, že MediaPad M5 zvládne i delší čas. Záleží samozřejmě, jak s tabletem pracujete. Pokud vám bude sloužit jakožto čtečka textu, během dne se podíváte na pár dílů vašeho oblíbeného seriálu a večer zhlédnete novinky na sociálních sítích, bez problému se dočkáte dvoudenní výdrže. Pokud vypnete mobilní data a budete využívat čistě jen Wi-Fi konektivitu, výdrž se pochopitelně prodlouží, ale ne nijak závratně.

MediaPad M5 je osazen baterií s kapacitou 5 100 mAh.

Pokud budete brát tablet primárně jako herní zařízení a často ho budete využívat jako přehrávač hudby s hlasitostí na maximu, dostanete se zhruba na výdrž 12 hodin, což je stále perfektní výsledek. V našem testu zvládl tablet přes Wi-Fi přehrávat streamované Full HD video na poloviční jas výborných 11,5 hodiny. Huawei MediaPad M5 se díky přibalenému adaptéru nabije za necelou hodinu a půl.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: LTE i úsporné Bluetooth

Jak již padlo, naše varianta disponuje slotem pro nanoSIM kartu, a tak si můžete dopřát i rychlé datové přenosy skrze LTE, a to včetně podpory všech tuzemských pásem. V tomto ohledu se Huawei nijak neliší od běžného smartphonu. S tabletem s podporou LTE lze navíc zasílat SMS zprávy a dokonce i vyřizovat telefonní hovory, byť mu chybí telefonní sluchátko.

S LTE variantou lze zasílat SMS zprávy i vyřizovat hovory.

Pokud chcete hovory vyřizovat v soukromí, bude nutné investovat do Bluetooth headsetu, případně zapojit sluchátka skrze USB-C či redukci. Možná však výrobci křivdíme a vynechané sluchátko je vlastně krok k tomu, jak zabránit ztrapňování uživatelů. Přeci jen mít tablet u ucha a tvářit se seriózně vyžaduje větší než malou dávku sebeovládání. Ve výbavě dále nechybí Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac a nízkoenergetické Bluetooth 4.2. Na NFC se nedostalo, což tabletům můžeme odpustit.

Líbilo se nám
  • LTE
  • možnost vyřizovat hovory i SMS
  • Bluetooth 4.2
  • rychlá Wi-Fi
Nelíbilo se nám
  • chybí telefonní sluchátko

Fotoaparát: světlo jako největší přítel

Tablet bude málokdo používat jako primární fotoaparát, takže je jeho přítomnost spíše jen zbytným doplňkem. Nejinak je tomu u MediaPadu M5, který disponuje 13Mpx snímačem bez přisvětlovací LED diody. Za denního světla kvalita snímků ujde – nechybí jim dostatek detailů a barevné podání lze označit jako věrné. Snímky se tedy můžete pochlubit i mezi svými známými. S ubývajícím světlem však kvalita rapidně klesá, snímky jsou plné šumu a ostrost neúměrně klesá. Prostředí fotoaparátu je jinak velice podobné tomu ze smartphonů Huawei, nechybí tedy možnost přepnout se na profesionální režim, který kupříkladu umožní ukládat fotografie do formátu RAW.

Huawei MediaPad M5 8.4

Trochu více parády uděláte se selfie kamerou s rozlišením 8 Mpx, která zároveň slouží pro videohovory. Slečny a dámy ocení režim krásy, který pomůže s vytvořením líbivého selfie, avšak doporučujeme držet se v polovině spektra. Jakmile je režim krásy nastaven na maximum, místo povedeného autoportrétu můžete vypadat jako vosková figurína.

Video lze nahrávat až ve 4K rozlišení při 30 FPS, avšak kvalita je spíše průměrná. Při takto vysokém rozlišení nelze využít žádnou stabilizaci, a tak se video třese i v případě, kdy máte poměrně klidnou ruku. Často dochází i k mírným zásekům, což kvalitě nepřidá.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Suma sumárum je zde fotoaparát a videokamera opravdu spíše do počtu, což jsme tak trochu očekávali. Potěší že alespoň selfie kamera plní svoji funkci dle očekávání – na autoportréty a občasné videohovory její kvalita naprosto dostačuje.

Líbilo se nám
  • za světla hezké barvy i slušná ostrost snímků
  • možnost nahrávat až 4K videa
  • slušná selfie kamera
Nelíbilo se nám
  • roztřesené video
  • chybí přisvětlovací LED dioda
  • podprůměrné noční snímky

Software: škoda zbytečného balastu

Nebudu vám nic nalhávat, nadstavba EMUI 8 společnosti Huawei nepatří mezi mé oblíbené. Výslednému dojmu nepřidá ani zbytečný balast v podobě nesmyslných aplikací, které jsou předinstalované od výrobce. Jde o různé demoverze her, zbytečné obchody s aplikacemi a další. Většinu aplikací lze pár kliky odinstalovat, ale mnohem více by se mi líbilo, kdyby se aplikace nainstalovaly až na popud uživatele. Prostředí dovolí uživateli vcelku velké množství úprav. Pohrát si můžete s velikostí textu i barevným podáním zobrazovače, dokonce můžete nastavit také dynamické rozlišení displeje, kdy tablet přizpůsobuje kvalitu obrazu dané činnosti, čímž se šetří baterie.

Prostředí nadstavby od Huawei
Nadstavba nepatří mezi čisté.

Samotná nadstavba nepatří mezi čisté, prostředí je protkáno barvami a animacemi, což tabletu na kráse kupodivu nepřidává. Naštěstí má tablet výkonu dost, proto je i prostředí uživatelské nadstavby ve většině případů plynulé. Pokud hledáte funkční alternativu, můžeme doporučit například Nova Launcher.

Líbilo se nám
  • možnost personalizace
Nelíbilo se nám
  • naprosto zbytečný balast
  • občas přemíra animací
  • možná až zbytečně barevné prostředí

Zhodnocení: ideální střed, navíc s benefity

Pokud dnes chcete funkční tablet z vyšší střední třídy a nelíbí se vám iOS, respektive základní iPad, máte vcelku problém. Na trhu existuje mnoho levných tabletů, dost zástupců nalezneme i v kategorii drahých tabletů, kde se nachází především různé konvertibly. Střední třída ale moc zaplněná není, čehož Huawei skvěle využil. MediaPad M5 ve velikosti 8,4 palců je velice povedený tablet, který nabídne vše podstatné, navíc v elegantním kovovém kabátku. Verzi s LTE lze na tuzemském trhu zakoupit za 10 tisíc korun, což je dle mého soudu cena naprosto adekvátní. Dostanete totiž nejenom elegantní, ale hlavně také skvěle fungující tablet, který díky vysoké kapacitě baterie skvěle poslouží i na dlouhých cestách autem či letadlem.

Huawei MediaPad M5

Pokud se zaměříme na nedokonalosti, mrzí nás méně vhodné umístění reproduktorů, absence 3,5milimetrového konektoru a trochu přeplácaná nadstavba, která je od prvního spuštění přesycena aplikačním balastem. Fotoaparát hodnotíme jako průměrný, v segmentu tabletů však nemluvíme vyloženě o problému.

Otázka na závěr – získá MediaPad M5 mé doporučení? Odpověď bude rychlá – ano. Za své peníze dostanete funkční a designově povedenou alternativu k iPadu. Pokud vám tedy jablečné zařízení nevoní, s MediaPadem chybu neuděláte.

Konkurence

Apple již dlouhou dobu neaktualizoval svůj malý iPad mini, přesto jej mezi konkurenci přidáme. Nemáme vlastně ani moc na výběr. Malý iPad nabídne 7,9palcový displej s poměrně vysokým rozlišením 2 048 × 1 536 pixelů, smířit se však musíte s mnohem tlustšími rámečky displeje. iPad mini 4 nabídne i čtečku otisků prstů, bohužel však v původní generaci, která je poměrně pomalá. Potěší ale hliníkové tělo i dlouhá výdrž baterie. Problémem je fakt, že oficiálně lze zakoupit už jen 128GB variantu, která s podporou LTE vyjde na 15 tisíc korun (bez LTE poté na 11 tisíc).

Apple iPad mini 4 LTE

Rozměry203,2 × 134,8 × 6,1 mm, 304 g
DisplejTFT IPS, 7,9" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorApple A8, 3×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB / 64 GB / 128 GBne
Akumulátor5 124 mAh, doba nabíjení: 3:31 hodin
huawei-mediapad-m5-84
Klady
  • elegantní design
  • kvalita konstrukčního zpracování
  • nadprůměrný výkon procesoru Kirin
  • velmi hlasité reproduktory
  • dlouhá výdrž, rychlé nabíjení
  • moderní USB-C konektor
  • LTE varianta částečně nahradí i telefon
  • rozumně nastavená cenovka
Zápory
  • absence 3,5mm jacku
  • méně povedená nadstavba
  • průměrný fotoaparát
  • absence telefonního sluchátka
Diskuze ke článku
mrtva_zizala
totalne doyebany fotak navic bez blesku, zadna zasuvecka na sluch a za to chtej desitku ? stezi 6,5 a to jeste mozna to ma max. cenu.
peripsen
Skvělý tablet nemůžu si stěžovat jediné co by v další generaci mohlo být lepší je úložiště těch 32gb je prostě málo ještě, že tam jde dát sd karta chybějící Jack mi nevadí
MIK
Za tuhle cenu a jen s 32Gb interní paměti, průměrný design a podprůměrný fotoaparát. Pánové od Huawei lehce přestřelili a pak se budou divit proč tak úžasný tablet nemá takový odbyt...
Lucie F (tulip131)
Lucie F (tulip131)
Tablet mám už měsíc, jedná se od skvělý kousek do mé domácnosti. Chod tabletu je svižný, stejně tak odezva na povely. Prostředí Emui je vychytané a rychle jsem si na něj zvykla. Jediné co mi nevyhovuje je čtečka otisků prstů, nevyužívám ji a vadí mi. Skvělý zvuk a barvy. Rozhodně tablet doporučuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze