Huawei MateBook X Pro
recenze

Huawei MateBook X Pro

Stále jeden z nejlepších
8

Na trhu existuje celá řada ultrabooků, které se snaží zaujmout vysokým výkonem, kompaktními rozměry či nejrůznějšími technologickými vychytávkami. Málokterý z nich má ale tak vysoké ambice jako Huawei MateBook X Pro. Jak se povedl nejvybavenější notebook z portfolia čínského výrobce Huawei, který si v našich končinách vybudoval jméno díky zajímavým chytrým telefonům, zjistíte v právě začínající recenzi.

Huawei MateBook X Pro (2019) představený v únoru na veletrhu MWC v Barceloně společně s ohebným Huawei Mate X na nás udělal dojem už tam, a to díky působivému 91% poměru displeje k tělu nebo zajímavému řešení kamery zasunuté v klávesnici. Jaké jsou dojmy po několikatýdenním používání a stojí finální produkt za pozornost?

Technické parametry Huawei MateBook X Pro (2019)

Kompletní specifikace
Konstrukce217 × 304 × 14,6 mm, 1 330 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,9" (3 000 × 2 000 px)
ChipsetIntel Core i7 8565U, CPU: 4×4 GHz, GPU: NVIDIA GeForce MX150
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémWindows 10 Pro
Akumulátor57 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
Dostupnostduben 2019, 43 990 Kč

Obsah balení: USB-C v hlavní roli

Ochranu zařízení během cesty k zákazníkovi zajišťuje klasická bílá krabice s odklopným víkem, pod kterým vás přivítá samotný MateBook, důkladně zabalený v ochranné fólii. Kousek pod ním se pak nachází bílý kabel typu USB-C/USB-C a také stejnobarevný adaptér do zásuvky patřičné velikosti s výkonem 65 W.

Huawei MateBook X Pro (2019)
Líbilo se nám
  • výkonný adaptér do zásuvky v balení

Konstrukční zpracování: perfekcionista každým coulem

Minimalistický design, hliníkové tělo a logo výrobce vycentrované uprostřed víka displeje působí sympaticky, ale ničím nepřekvapí. MateBook X Pro se tak nesnaží narušovat estetické konvence, na které jsme zvyklí. Někdo by mohl říct, že se nechal inspirovat u jiných, což mu nemám za zlé. Osobně se mi totiž vzhled MateBooku X Pro líbí, přestože je hodnocení designu značně subjektivní záležitostí.

Huawei MateBook X Pro (2019)

Přesuneme-li se na spodní stranu, můžeme spatřit čtveřici černých gumových nožiček. Chlazení zařízení usnadňují průduchy mezi základnou a kloubem, které na první pohled nejsou patrné. Odvodu tepla napomůže rovněž dvojice podélných výřezů po bocích základny.

Při pohledu ze strany zaujme tloušťka pouhých 14,6 milimetrů. Notebook je příjemně tenký a bez problémů se vleze i do stylových úzkých aktovek. Na pravém boku se nachází konektor typu USB-A, na levém pak dvojice USB-C a 3,5mm audiokonektor. O tom, co dokáží, si však povíme až v kapitole zaměřené na konektivitu.

Rozevření usnadňuje výkus poblíž touchpadu.

Rozevření notebooku lze vcelku pohodlně zvládnout i jednou rukou, nikoliv však do stavu úplného rozevření. Chvíli před tím, než se víko ocitne v pravém úhlu, je potřeba si vypomoci druhou rukou, jinak dochází k nadzvednutí základny. Maximální úhel rozevření přitom činí 178 stupňů a je zcela dostatečný. Při práci s notebookem na klíně, například během cestování vlakem, mi úhel rozevření zcela dostačoval. Tuhost kloubu je v pořádku a podlouhlý výkus v blízkosti touchpadu usnadňuje rozevření.

Přenášení notebooku je pohodlné i díky sympatické hmotnosti 1 330 gramů a s celkovými rozměry 304 × 217 × 14,6 milimetrů se MateBook vleze do jakékoliv tašky, aktovky či baťohu. Testovaná stříbrná varianta Mystic Silver nejenže vypadá pěkně, ale zároveň je i poměrně praktická, neboť na ní neulpívají otisky. Další variantou je pak tmavě šedá Space Gray, která však není v České republice dostupná.

Líbilo se nám
  • precizní zpracování
  • kompaktní velikost i hmotnost

Vstupní zařízení: sejme vám otisky

Inspirace MateBooku u konkurenčních zařízení je patrná i po rozevření. Klávesnice má poměrně nízký zdvih, a to pouhých 1,22 milimetrů, na což jsem si musel chvíli zvykat. Přestože mi vyhovuje vyšší zdvih, na klávesnici jsem si po krátké chvíli zvykl a psalo se mi na ní vcelku pohodlně. Jestliže klávesnicím s nízkým zdvihem příliš neholdujete, doporučuji si klávesnici MateBooku X Pro nejprve osahat. Samotný stisk kláves je jistý a prostor mezi jednotlivými klávesami dostatečný. Stejně tak k velikosti kláves nemám žádných výtek. Naopak výslovně chválím za pěkně velká tlačítka Shift, Enter i Backspace a vhod přijde rovněž nastavitelná klávesa Fn.

Huawei MateBook X Pro (2019)
Přelepujete-li si objektiv webkamery, může vám dát zdejší zásuvné řešení pocit soukromí.

Nejzajímavější je pravděpodobně horní řada funkčních tlačítek, kde se mezi klávesou F6 a F7 (ano, skutečně nejsou vedle sebe) nachází ve stejně velké klávese již zmiňovaná výklopná webkamerka. Jedná se o mechanické řešení, které funguje spolehlivě a působí bytelně. Nápadu umístit kameru do klávesy se nedá upřít originalita, za což patří Huawei palec nahoru. Z praktického hlediska se však bohužel nejedná o to nejšťastnější řešení. Vlivem úhlu záběru totiž dokáže uživatele vykreslit v poměrně nelichotivém úhlu. Při běžné pozici laptopu bude kamerka zabírat nejen váš obličej, ale i hruď. Ze spodního úhlu se, pokud nemáte opravdu nízký podíl tělesného tuku, nevyhnete záběrům dvojité brady, což prostě nevypadá dobře. Rozlišení je 1 megapixel a MateBook X Pro se tak nijak neodlišuje od ostatních výrobců notebooků. Evoluce v kvalitě webkamer se u notebooků zastavila někdy na začátku tohoto tisíciletí a žádné zlepšení se evidentně nechystá. Mnohem kvalitnější senzory se přitom bez problémů vlezou do tenkých těl smartphonů. Pokud však patříte k uživatelům, kteří si objektiv různě přelepují, může vám dát výklopná kamera nebývalý pocit soukromí.

Absenci infračervených senzorů částečně vynahrazuje alespoň čtečka otisků prstů, která je umístěna v kruhovém vypínacím tlačítku nad klávesou Del. Funguje bleskurychle a spolehlivě snad za každých okolností. Problém ji dokonce nedělají ani mírně vlhké prsty. K odemknutí buď můžete prst pouze letmo přiložit na čtečku, případně tlačítko zmáčknout. Ukládání otisku prstu přitom proběhlo při prvním spuštění počítače. Po stranách klávesnice najdeme mřížky reproduktorů, a to jak po pravé, tak levé straně. Na rozdíl od některých jiných notebooků může našince potěšit také kompletně počeštěná klávesnice. Její dvoustupňové podsvícení se mi bohužel nezdálo příliš rovnoměrné – některá tlačítka jakoby svítila více než jiná. Žádný podstatnější problém to však při používání nepředstavuje.

Další důležitou kapitolou je touchpad, který je opravdu veliký a neměl jsem s ním problémy. Nechybí mu ani podpora gest a fungoval bez problémů. Pokud hledáte notebook s opravdu velkým a kvalitním touchpadem, neměli byste zapomenout MateBook X Pro zařadit do svého výběru.

Líbilo se nám
  • originální umístění webkamerky
  • veliká klávesnice i touchpad
  • bleskurychlá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • nepraktický úhel záběru webkamery
  • pro někoho nízký zdvih kláves
  • ne zcela rovnoměrné podsvícení

Displej: lesklý a dotykový

Displej spolu s klávesnicí představuje pro mnohé uživatele notebooku to nejdůležitější a snadno se může stát důvodem, proč některý notebook koupit, či nikoliv. V případě MateBooku X Pro se naštěstí jedná o skvělý LTPS panel o velikost 13,9 palců s jemným rozlišením 3 000 × 2 000 pixelů. Hlavní přednost tkví ve skvělém 91% poměru obrazovky k ploše víka. Toho je docíleno díky extrémně tenkým rámečkům na bocích a nahoře. Ani spodní rámeček se stříbrným logem výrobce však není obzvlášť veliký, přestože je o něco širší. Mezi rámečkem a displejem není žádný přechod, neboť jej kryje jedno celistvé sklo nespecifikované generace Corning Gorilla Glass. Displej je lesklý, což tak trochu dává tušit přítomnost dotykového ovládání. Pokud jste jeho příznivci, potěší vás, že MateBook X Pro reaguje na dotyky velmi pohotově. Pokud však dotykové ovládání k životu nepotřebujete a naopak byste dávali přednost matné obrazovce, budete se muset poohlédnout jinde.

Huawei MateBook X Pro (2019)

K pracovnímu využití skvěle poslouží poměr stran 3:2, díky kterému si můžete poměrně pohodlně rozprostřít dva wordové dokumenty vedle sebe. Při sledování filmů v klasickém filmovém poměru 21:9 nebo 16:9 pak pochopitelně musíte počítat s černými pruhy. Maximální svítivost činí podle výrobce 450 nitů a já mohu potvrdit, že jsem neměl problém zařízení používat ani na jasném denním světle. Pochválit také musím rovnoměrné podsvícení na ploše celého displeje. Závěrem ještě zmíním, že displej má úpravu, která má zamezovat otiskům, což se poměrně daří.

Líbilo se nám
  • praktický poměr stran 3:2
  • jemné rozlišení
  • ochranné sklo Corning Gorilla Glass
  • spolehlivé reakce na dotyk
  • dostatečný jas
Nelíbilo se nám
  • lesklý povrch nemusí každému vyhovovat

Zvuk: ve čtyřech to hraje lépe

MateBook X Pro nabízí hned čtveřici reproduktorů. Produkovaný zvuk je tak opravdu hlasitý, ale i velmi kvalitní. Pokud potřebujete sledovat videa a zapomenete si sluchátka, nebudete mít problém ani v hodně rušném prostředí. Nechybí ani podpora Dolby Atmos Sound System.

Huawei MateBook X Pro (2019)

Notebook se chlubí hned čtveřicí mikrofonů pro lepší snímání hlasu uživatele, což ocení zejména ti, se kterými budete telefonovat přes Skype nebo jiné komunikační sítě.

Líbilo se nám
  • čtyři nadprůměrně hlasité reproduktory
  • čtyři mikrofony

Výkon hardwaru: zcela nekompromisní

Ačkoliv je MateBook X Pro kompaktní notebook na cesty, nemusíte se obávat nedostatku výkonu. Uvnitř tikají nejnovější procesory Intel Core osmé generace, které jsou dodávány ve variantách i5-8250U nebo i7-8550U. Mnou testovaný kus disponoval výkonnější verzí spolu s 16 GB LPDDR3 operační paměti běžící na taktu 2 133 MHz. U mnou testovaného modelu s 512GB NVMe PCIe úložištěm bylo SSD rozděleno na dva oddíly: jeden o velikosti zhruba 95 GB, ze kterého si ukousl přibližně 55 GB systém, a druhý o velikosti 381 GB. Z uvedených 512 GB tak zůstane uživateli dostupných přibližně 422 GB. Kromě integrovaného grafického čipu Intel UHD Graphics 620 výrobce použil rovněž čip GeForce MX150 od společnosti NVIDIA s pamětí typu GDDR5 o kapacitě 2 GB. MateBook X Pro si tak elegantně poradí s náročným multitaskingem a problémy mu nečiní ani hraní her, pokud neočekáváte extra vysoké detaily i u novějších titulů. Je-li pro vás důležité mít dostatek výkonu na cestách, MateBook X Pro je skvělou volbou. Naštěstí mohu konstatovat, že nedochází ani k žádnému drastickému zahřívání a počítač není nepříjemné používat na klíně ani při náročné práci.

Líbilo se nám
  • grafický čip NVIDIA
  • dostatek výkonu na všechny úkony

Výdrž baterie: jeden den bez problémů

Testovaný stroj disponuje integrovanou Li-Pol baterií o solidní kapacitě 57,4 Wh, která bez problémů zajistí jeden pracovní den. Běžně jsem se tak dostal přibližně na osm hodin používání bez potřeby notebook zapojit do zásuvky. Nabíjení dodávaným 65W adaptérem probíhá svižně a využít k němu lze oba dva USB-C konektory.

Huawei MateBook X Pro (2019)
Líbilo se nám
  • bezproblémová jednodenní výdrž
  • nabíjení pomocí USB-C

Konektivita: konečně Thunderbolt 3

Konektivita je silnou stránkou MateBooku X Pro. Chlubí se totiž přítomností jednoho USB-A (pravý bok) a zejména hned dvou USB-C konektorů (levý bok), kdy jeden nabídne Thunderbolt 3, který umožňuje například připojení dvojice 4K monitorů a dalšího příslušenství nebo praktické superrychlé přenosy dat (až 40 Gbps). V současnosti se tak jedná o to nejlepší, co mohl Huawei nabídnout, a za Thunderbolt třetí generace si zaslouží pochvalu. U USB-C konektorů najdeme ještě 3,5mm jack.

Huawei MateBook X Pro (2019)

Pokud by vám výše uvedené nestačilo, je možné sáhnout po dokovací stanici MateDock 2, která se prodává přibližně za 1 300 korun. Díky ní získáte ještě více konektorů, jako například HDMI, VGA nebo další USB-A a USB-C konektor. Jediné, co bych snad ještě přímo na notebooku ocenil, je právě klasický HDMI port.

Z bezdrátové konektivity nechybí starší Bluetooth 4.1 či Wi-Fi s technologií 2 x 2 MIMO a podporou pásem 2,4 i 5 GHz.

Líbilo se nám
  • Thunderbolt 3
  • dva USB-C konektory

Software: Windows 10 Pro

Software v žádném ohledu nepřekvapí a jako na všech noteboocích v této cenové kategorii, které nedisponují logem nakousnutého jablíčka, se i zde setkáváme s operačním systémem Windows, konkrétně ve verzi 10 Pro. Co podle mě stojí za zmínku je program PC Manager, který vyvoláte tlačítkem F10 s logem písmene M. V PC Manageru můžete sledovat hardware zařízení, automaticky vyhledá nejnovější ovladače nebo zde můžete notebook spárovat se smartphonem Huawei či Honor.

Huawei MateBook X Pro (2019)
V počítači nenajdete žádný bloatware.

Díky spárování s telefonem se vám zpřístupní funkce velmi rychlého a pohodlného bezdrátového sdílení. Pokud chcete využít naplno i funkci OneHop, tedy způsob rychlého přenosu informací přiložením smartphonu na plochu vedle pravé strany touchpadu, je potřeba mít nejaktuálnější verzi PC Manageru (9.1) a vlastnit smartphone Huawei nebo Honor s nejnovější verzí nadstavby (EMUI 9.1, respektive Magic UI 2.1). Rovněž oceňuji, že jsem v zařízení nenarazil na žádný zbytečný software.

Líbilo se nám
  • užitečná možnost propojení se smartphony od Huawei
  • Windows 10 Pro
  • bez bloatwaru

Zhodnocení

Huawei MateBook X Pro je opravdu povedený notebook, který bych vřele doporučil všem, pro které je primární přenosnost, kvalitní displej či dostatek výkonu. Testovaná konfigurace se prodává za cenu 43 990 Kč, což sice není málo, ale ve srovnání s podobně vybavenou konkurencí se jedná o pěkný poměr cena/výkon. Koupě zařízení může navíc dávat ještě o trochu větší smysl, jste-li vlastníky smartphonu Huawei či Honor s možností snadného propojení. MateBook bych se také nebál doporučit těm, kteří používali MacBook, ale z nějakého důvodu zvažují přechod na Windows.

Konkurence

Mezi konkurenci rozhodně patří Apple MacBook. Testovaný MateBook vyloženě vybízí ke srovnání s 13palcovou variantou MacBooku Pro, která nabídne obdobný výkon, i když za markantní příplatek. Potěší přítomnost Touch ID, tedy odemykání otiskem prstu, případně volitelný Touch Bar nad klávesnicí. V konektorové výbavě můžeme najít až čtyři Thunderbolt 3 porty, což nároční uživatelé jistě uvítají. Fyzické rozměry obou konkurentů jsou velmi podobné, Huawei MateBook X Pro má však v této disciplíně mírně navrch. Hlavním rozhodovacím faktorem bude operační systém a pak také poměr výkon/cena, který je rozhodně lepší u MateBooku. MacBooky si na druhou stranu kupují uživatelé, kterým jde často o propojení s ekosystémem společnosti Apple, protože vlastní další jablečná zařízení. Pro takové může být rozhodování o poznání obtížnější.

Apple MacBook Pro 13 (2016) Bez Touch Baru

Konstrukce30,4 × 21,2 × 14,9 mm, 1 370 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 600 px)
Procesor2×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (55 Wh)

Další zajímavou alternativou může být Surface Laptop 2 z dílny redmondského giganta. Ten se může rovněž pochlubit dotykovým displejem s praktickým poměrem stran 3:2, dostatkem výkonu či kompaktním provedením. Kde nad MateBookem X Pro vyhrává na plné čáře je klávesnice, která je extrémně pohodlná a píše se na ni skvěle. Navíc je potažena alcantarou, což působí nejen luxusně, ale také to ocení vaše dlaně během psaní. S MateBookem X Pro si nijak nezadá ani po stránce výkonu, přestože chybí dedikovaný grafický čip. Kde však již ztrácí je konektorová výbava, která je u Laptopu 2 poměrně slabá a je téměř nutností dokoupit si Surface Dock v hodnotě dalších 5 tisíc korun, chcete-li mít připojených několik zařízení najednou.

Microsoft Surface Laptop 2

Konstrukce308 × 223,2 × 14,5 mm, 1 252 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,5" (2 256 × 1 504 px)
ProcesorIntel Core i5 8259U, 4×3,4 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 128 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (45 Wh)
huawei-matebook-x-pro-2019
Klady
  • kompaktní rozměry
  • líbivý design
  • kvalitní dotykový displej
  • kvalitní reproduktory
  • Thunderbolt 3
  • naprostý dostatek výkonu
  • propojení se smartphony téhož výrobce
Zápory
  • nerovnoměrně podsvícená klávesnice
  • neprakticky umístěná webkamera
Diskuze ke článku
Ondrej Nekola
Ondrej Nekola
Jsem dost zvědavý, jak dlouho vydrží na trhu.

Ale ještě zvědavější, kdy zmizí Huawei servery (chroupe popcorn).
Martin
Takže Windows 10 pro je podle redakce nevýhoda a bloatwer by tam měl být taky podle recenze, co to jako je ? Za ty peníze asi nebude Huawei moc rád.
Porydge
Šunčička za pade.
Přemek
Dovoluji si upozornit, že recenze je sice hezká, ale na rok starý model. V ČR se nový model 2019 neprodává. Na Alze, czc.cz a podobně se rok čekalo než k nám dorazil ten první model. Novinka letos představená je o level lepší ale u nás nejspíše dostupná vůbec nebude.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze