Huawei MateBook 14s
recenze

Huawei MateBook 14s

Když chcete 90Hz obrazovku i 90W nabíjení

Nejnovější notebook Huawei láká na zajímavý mix výbavy čítající obrazovku s vyšší obnovovací frekvencí, 90W nabíjení či výkonný hardware. Bude to stačit na to, aby obstál mezi dravou konkurencí?

Vyšší obnovovací frekvence zobrazovacích panelů již není výsadou jen chytrých telefonů či tabletů, ale pomalu se začíná objevovat také v noteboocích. Jedním z modelů s 90Hz obrazovkou je Huawei MateBook 14s, který se chlubí dvojitým biometrickým rozpoznáváním i elegantním designem. Jak se osvědčil v redakčním testu?

Technické parametry Huawei MateBook 14s

Kompletní specifikace
Konstrukce16,7 × 313,8 × 229,8 mm, 1 430 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 14,2" (2 520 × 1 680 px)
ChipsetCPU: 4×4,4 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory3× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémWindows 10
Akumulátor60 Wh, udávaná výdrž: 11 hodin
Dostupnostlistopad 2021, 29 999 Kč

Obsah balení: vše potřebné

Ochranu zařízení během cesty k zákazníkovi zajišťuje krabice, v níž čeká důkladně zabalený MateBook, dlouhý kabel typu USB-C/USB-C bílé barvy a také stejnobarevný adaptér do zásuvky s výkonem 90 W.

Líbilo se nám
  • výkonný adaptér do zásuvky v balení

Konstrukční zpracování: nenápadný elegán

Huawei MateBook 14s se z hlediska vzhledu nepokouší nijak šokovat, namísto toho sází na elegantní design, který na sebe zbytečně neupozorňuje a je poměrně minimalistický. Za pozornost každopádně stojí testovaná barevná verze Spruce Green, která má jemný zelený nádech, jenž ve světě notebooků není až tak obvyklý. Vysoká kvalita zpracování hliníkového těla, co se týče lícování či absence vrzání při vyvíjení tlaku na části konstrukce, je u Huawei standardem.

Chvalitebná je rovněž tloušťka 16,7 mm, která značí, že se MateBook 14s bez problémů vměstná i do tenké aktovky. Stejně tak nemám výtky k hmotnosti 1,43 kg, jež je však na poměry 14" notebooků již vcelku běžná. Mírně nadstandardní je naopak úhel rozevření (maximum zhruba 145 stupňů), který umožňuje vcelku pohodlné používání například i při práci s notebookem položeným na kolenou.

Důležitou roli hraje nepochybně také klávesnice a touchpad. V tomto případě se Huawei opět povedlo připravit velmi pohodlnou klávesnici (s 1,5mm zdvihem kláves), na které se pohodlně píše i delší dobu v kuse. Tlačítka mají příjemný stisk a nejsou ani příliš hlasitá, takže můžete klidně psát i v noci, aniž byste kohokoliv rušili. Touchpad je pěkně velký a díky „výřezu“ v oblasti okraje pod ním je velmi pohodlné si opřít palec právě na tomto místě a zbylými prsty jej ovládat. Ačkoliv se nejedná o nejlepší touchpad na trhu (na Surface Laptop 3 se podle mého názoru nechytá), funguje dobře a během používání jsem nenarazil na žádné problémy. Výtku si však výrobce zaslouží za spíše slabší podsvícení klávesnice, které je navíc pouze dvoustupňové.

Huawei MateBook 14s

Chuť vám snad spraví solidní konektorová výbava čítající dvojici USB-C, jedno USB-A (3.2 Gen1), jedno HDMI standardní velikosti a také 3,5mm jack. V případě konfigurace s Intel Core i7, 16 GB RAM a 1TB úložištěm se pak mohou zákazníci těšit i na Thunderbolt 4 na jednom z USB-C, právě tato konfigurace však nebude na našem trhu dostupná.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • relativně tenký
  • solidní maximální úhel rozevření
  • pohodlná klávesnice a povedený touchpad
Nelíbilo se nám
  • pouze dvoustupňové a celkově slabší podsvícení klávesnice
  • Thunderbolt 4 pouze u vybrané konfigurace

Displej: 90Hz a s vysokým rozlišením

Předností MateBooku 14s je nepochybně 14,2" obrazovka. Jedná se o zobrazovací panel typu LTPS s praktickým poměrem stran 3:2, vysokou jemností 213 PPI, ale hlavně 90Hz obnovovací frekvencí. Podobně jako u telefonů a tabletů si tak můžete i u MateBooku 14s dopřát ještě plynulejší animace operačního systému, což oceníte nejen při skrolování myší nebo pomocí touchpadu, ale také při přejížděním prstu po obrazovce. Panel dokáže rozpoznat až 10 bodů dotyku a reaguje na ně pěkně svižně. Přesto jsem dotykový panel využíval spíše výjimečně, přeci jen je při psaní na klávesnici rychlejší přeskočit prstem na touchpad než na obrazovku.

Huawei MateBook 14s

V neposlední řadě si zaslouží zmínit maximální jas, který byl dostačující i pro používání venku na terase (ačkoliv byly v době testování slunečné dny spíše raritou). V horním rámečku si také můžeme všimnout webkamery, která má bohužel pouze HD rozlišení (720p), disponuje však IR senzorem pro rozpoznávání obličeje prostřednictvím funkce Windows Hello. Díky tomu se můžete spolehnout na velmi rychlý a pohodlný způsob odemykání počítače bez nutnosti psát heslo na klávesnici. Alternativou je pak vypínací tlačítko obsahující kapacitní čtečku otisků prstů, která je pohotová. Huawei chválím za implementaci hned dvou biometrických způsobů rozpoznání uživatele.

Líbilo se nám
  • 90Hz displej s jemným rozlišením
  • dotyková obrazovka
  • integrace kamerky s Windows Hello + čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • webkamera má pouze HD rozlišení

Zvuk: nezklame, ani nepřekvapí

Hlasitou reprodukci zajišťuje čtveřice repráčků, které zajistí solidní hlasitost i slušnou kvalitu poslechu, podobně jako v oblasti touchpadu však MateBook 14s nijak nevyniká. Chvalitebná je naopak přítomnost již zmíněného 3,5mm jacku pro připojení obyčejných sluchátek či 4 mikrofony pro lepší záznam zvuku během videohovorů apod.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: Iris Xe a až 16 GB RAM

Testovaný počítač byl vybaven 10nm procesorem Intel Core i5-11300H generace Tiger Lake (o čtyřech jádrech) s integrovanou grafickou kartou Iris Xe, 512GB SSD (M.2 NVMe PCIe) a 16 GB RAM LPDDR4x Dual Channel (připájené přímo na desku). Vzhledem k zaměření MateBooku 14s převážně na kancelářskou práci je tak výkonu více než dostatek, viz výsledky testů níže. Relativně tiché chlazení obstarává kromě pasivních prvků také dvojice větráčků pod spodním krytem. Ten je možné odstranit vyšroubováním několika Torx (T5) šroubků.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu pro běžného uživatele
  • tiché chlazení

Výdrž baterie: klasika, která nezklame

Integrovaná 60Wh baterie zvládla při mém způsobu používání (tj. používání převážně internetového prohlížeče Edge, Wordu, Excelu a několika dalších programů převážně od MS) s 70% nastavením jasu zhruba 7 hodin bez připojení k síti, což považuji za slušnou hodnotu. Velkou výhodou je pak rychlé 90W nabíjení, kdy se z 0 na 50 % dostanete již zhruba za půl hodinu a plné nabití zabere dalších 50 minut.

Huawei MateBook 14s
Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž

Software a konektivita: Wi-Fi 6 je samozřejmostí

Z konektivity se mohou uživatelé těšit na Bluetooth 5.1 i Wi-Fi 6, což ocení zejména majitelé novějších routerů. V počítači je předinstalován systém Windows 10 bez zbytečného balastu typu McAfee. Samozřejmostí jsou pak vychytávky typické pro Huawei, jako je Huawei PC Manager, který přináší propojení s telefony výrobce a další funkce. Pro to ostatně slouží i NFC integrované v oblasti touchpadu, pomocí něhož je možné rychle párovat/přenášet data. Svižnost zařízení je díky hardwarové výbavě příkladná a nelze si na ni stěžovat.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.1

Zhodnocení

Huawei MateBook 14s je notebookem, který nabídne bohatou porci výkonu, povedený 2,5K displej s 90Hz obnovovací frekvencí i solidní konektivitu. Třešničkou na dortu je pak rychlé nabíjení a dlouhá výdrž. Jediné, co mě zamrzelo, je snad jen slabší dvoustupňové podsvícení klávesnice či podpora Thunderboltu jen u nejvyšší (u nás nenabízené) konfigurace. Příjemným bonusem pro potenciální zákazníky může být naopak možnost získat chytré hodinky Huawei Watch GT2 Pro a sluchátka Huawei Freebuds 3i zdarma.

Konkurence

Konkurencí může být například MacBook Air, který je oblíbeným pracovním nástrojem milionů uživatelů po celém světě. U nejnovější generace se navíc můžete spolehnout na velmi výkonné, ale zároveň energeticky efektivní procesory M1 od Applu, které MacBooku propůjčují fantastickou výdrž okolo 20 hodin.

Apple MacBook Air (2020) 256/8 GB

Konstrukce304,1 × 212,4 × 16,1 mm, 1 290 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 600 px)
Procesor2×1,1 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (50 Wh)

Zajímavou alternativou je také Surface Laptop 3, který nabídne povedený displej s poměrem stran 3:2 (avšak pouze 60Hz) a ještě o něco lepší klávesnici, touchpad a reproduktory.

Microsoft Surface Laptop 3 13,5

Konstrukce308 × 223 × 14,5 mm, 1 288 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,5" (2 256 × 1 504 px)
Procesor
PaměťRAM: 8 GB, disk: 128 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (? Wh)

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

huawei-matebook-14s
Klady
  • kvalitní dílenské zpracování
  • OS bez zbytečného balastu
  • dlouhá výdrž a velmi rychlé nabíjení
  • výkonný hardware
  • 90Hz obrazovka s jemným rozlišením
  • dva způsoby biometrického rozpoznání uživatele
Zápory
  • Thunderbolt jen u jedné konfigurace (v ČR nedostupné)
  • pouze dva stupně podsvícení klávesnice
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze