Huawei Mate Xs
recenze

Huawei Mate Xs

Ohýbání proti proudu
13

Na český trh dorazil Huawei Mate Xs – originální smartphone s displejem netradičně umístěným na vnější straně, který sází na špičkovou hardwarovou výbavu a podporu 5G sítí. Jak se Huawei Mate Xs osvědčil během dvoutýdenního používání? To prozradím v této recenzi.

Mate Xs je první ohebnou vlaštovkou Huawei dostupnou na našem trhu. Prémiové zařízení se přitom chlubí velkým 8palcovým OLED displejem, podporou 5G sítí i extrémně rychlým nabíjením. Vyplatí se Huawei sázka na displej na vnější straně?

Huawei Mate Xs – videorecenze

Technické parametry Huawei Mate Xs

Kompletní specifikace
Konstrukce161,3 × 78,5 × 11 mm, 300 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 8" (2 480 × 2 200 px)
Fotoaparát40 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 990, CPU: 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz, GPU: ARM Mali-G76 MP12
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2020, 59 999 Kč

Obsah balení: luxusní nadílka

V prémiové krabičce najdeme kromě Huawei Mate Xs také 65W napájecí adaptér, kabel USB-C/USB-C, pecková sluchátka (s USB-C konektorem) a silikonové ochranné pouzdro.

Konstrukční zpracování: ohýbáme naruby

Huawei Mate Xs je v současnosti jediným ohebným telefonem na našem trhu s displejem na vnější straně. Ještě předtím, než se dostaneme k ohebné obrazovce, na kterou se podíváme v samostatné kapitole, se však pojďme zaměřit na kloub a konstrukční zpracování jako takové. Telefon v zavřeném stavu působí poměrně nenápadně a při čelním pohledu nijak zvlášť nevyčnívá z davu.

Že máte čest s unikátním kouskem hardwaru zjistíte až při otočení, kdy na vás vykoukne kus obrazovky oddělené od panelu, v němž se nachází fotoaparáty, přisvětlovací dioda a také fyzické tlačítko s červenou linkou, které odblokuje vystřelovací mechanismus pantu. Po jeho zmáčknutí se telefon samovolně rozevře (pokud mu v tom něco nebrání) zhruba do pravého úhlu a poté je na uživateli, aby jej zcela narovnal. Plné narovnání přitom doprovází křupavý zvuk, který vydává konstrukce pantu.

Při pohledu z profilu zaujme tloušťka pouhých 5,4 milimetrů v otevřeném stavu a zhruba dvojnásobně tlustší bok, který připomíná grip u fotoaparátů. Díky němu se Mate Xs lépe drží v jedné ruce, pokud například právě sledujete video. Pant pro změnu tvoří výstupky připomínající zasunutý stylus. Ten byste se však rozhodně neměli pokoušet vysunout… Vnitřní strana konstrukce je vyrobena z hliníku a má tmavě modrou barvu. Bohužel na ní velmi rychle (stejně jako na displeji) ulpívají otisky, takže buďte připraveni často leštit.

Huawei Mate Xs
Kapacitní čtečka otisků prstů je velmi pohotová.

Na pravém boku je pak kolébka hlasitosti a pohotová kapacitní čtečka otisků prstů, která zároveň funguje jako vypínací tlačítko. Výčet zakončíme USB-C na spodní straně gripu a hybridním slotem umístěným nahoře vedle infraportu. Uživatel může do Mate Xs vložit dvě nanoSIM karty, případně zvolit kombinací nanoSIM a Nano Memory paměťové karty.

Líbilo se nám
  • originální design
  • kvalitní zpracování
  • praktický grip
Nelíbilo se nám
  • rychle se umastí

Displej: osmipalcové monstrum

Huawei Mate Xs přináší doposud největší ohebný displej v říši smartphonů, který se chlubí úctyhodnou osmipalcovou uhlopříčkou a špičkovou technologií OLED, takže se můžete těšit na syté barvy, skvělé pozorovací úhly a opravdu tmavou černou.

V rozevřeném stavu má obrazovka poměr stran přibližně 1:1,1 (dle mého měření), takže je potřeba počítat s otravnými černými pruhy při přehrávání většiny videí. Na druhou stranu máte k dispozici vysoce jemné rozlišení 2 480 × 2 200 pixelů, díky němuž je obraz krásně jemný. Pokud telefon složíte, vzniknou dva displeje: jeden o velikosti 6,6 palce a rozlišení 2 480 × 2 200 pixelů, druhý o uhlopříčce 6,38 palce a rozlišení 2 480 × 892 pixelů. Mate Xs jsem přitom ve složeném stavu používal poměrně často a obrazovku rozložil až ve chvíli, kdy jsem věděl, že budu na telefonu delší dobu pracovat. Ve srovnání s Galaxy Foldem má v tomto ohledu Mate Xs velkou výhodu, neboť naprostou většinu práce zvládnete i na displeji ve složeném stavu, zatímco vnější displej u Foldu byl již na některé úkony jednoduše příliš malý.

Vnější displej je náchylnější na škrábance.

Umístění displeje na vnější straně však pochopitelně přináší i jisté nevýhody. Přestože má mít Huawei Xs odolnější polymerovou vrstvu, která má být údajně dražší než zlato, lze displej poškrábat. Během zhruba dvoutýdenního používání mohu ovšem konstatovat, že k viditelnému poškrábání nedošlo. Telefon jsem přitom nosil nejčastěji v kapse bundy a občas v kapse od kalhot. Logicky je však jasné, že je displej náchylnější na škrábance a budoucí majitelé si pravděpodobně budou dávat pozor, aby jej neponičili. Do dnešního dne žádný výrobce nepředstavil ohebný displej, který by odolal obyčejnému poškrábání nehty.

Líbilo se nám
  • největší uhlopříčka na trhu
  • krásné podání barev
  • vysoká jemnost rozlišení
  • praktický 6,6" displej ve složeném stavu
Nelíbilo se nám
  • displej je náchylnější na škrábance

Zvuk: hlasitý, ale pouze jeden

Na těle Huawei Mate Xs je pouze jeden hlasitý reproduktor, kterému dělá společnost miniaturní sluchátko v rámečku displeje. Hlavní reproduktor se chlubí nadprůměrnou hlasitostí i slušnou kvalitou podání zvuku, nebudeme si však nic nalhávat, telefonu by rozhodně více slušely stereo reproduktory. Kvalita telefonních hovorů je pak zcela bezproblémová a důvod stěžovat jsem neměl já ani protistrana.

Líbilo se nám
  • vysoká hlasitost i kvalita zvukového podání
Nelíbilo se nám
  • pouze jeden hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: nabušený Kirin 990 5G

Uvnitř Huawei Mate Xs tiká osmijádrový 7nm+ čipset Kirin 990 5G, který se chlubí špičkovým výkonem a postará se o to, že si na telefonu bez problémů zahrajete i ty nejnáročnější herní tituly. Společnost mu dělá 8 GB operační paměti typu LPDDR4X a 512GB úložiště, ze kterého zůstane dostupných cca 490 GB. Rozšíření prostoru pro data je možné za pomoci paměťových Nano Memory karet (o velikosti až 256 GB), které jsou však zhruba dvakrát dražší oproti běžným kartám microSD. Vzhledem k obrovskému úložišti to však nebude pro většinu uživatelů představovat žádný problém.

Líbilo se nám
  • obrovské úložiště
  • špičkový výkon

Výdrž baterie: rychleji to snad ani nejde

Baterii o kapacitě 4 500 mAh jsem byl schopen dodávaným 65W napájecím adaptérem nabít až překvapivě rychle. Za pouhých 15 minut lze dosáhnout přibližně 50% úrovně nabití, čímž se Mate Xs pasuje na post jednoho z nejrychleji se nabíjejících smartphonů na trhu. Rovněž je potřeba dodat, že jsem se v průběhu nabíjení nesetkal s nijak velkým zahříváním.

Huawei Mate Xs

Co se výdrže týče, můžete si být jisti, že vás telefon nenechá na holičkách ani během opravdu náročného pracovního dne. Zpravidla přežil bez nabíjení 1,5 až 2 dny, což považuji za zcela dostatečné. Jedinou kaňkou na kráse může být absence bezdrátového nabíjení. Vzhledem k velmi tenké konstrukci a umístění displeje to však nepovažuji za mínus.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 4 minuty
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 10 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 13 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 16 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 20 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 24 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 28 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 35 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 59 minut
Líbilo se nám
  • extrémně rychlé drátové nabíjení
  • dlouhá výdrž

Konektivita: s 5G vzhůru do budoucnosti

Ohebná novinka od Huawei nabídne velmi slušnou výbavu v oblasti konektivity, neboť jí nechybí Bluetooth 5.0 (s podporou BLE i kodeků SBC, AAC a LDAC), Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac nebo polohové služby GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo a QZSS. Potěší rovněž přítomnost USB-C standardu 3.1 či NFC, které bohužel nelze využít k placení, neboť telefon (oficiálně) nepodporuje Google Pay. Jednou z největších předností je podpora 5G sítí, kterou jsem bohužel nemohl otestovat kvůli absenci pokrytí.

Líbilo se nám
  • podpora 5G sítí
Nelíbilo se nám
  • nemožnost telefonem platit

Fotoaparát: nenechá vás ve štychu

Fotovýbava Huawei Mate Xs je v podstatě shodná s loňským Huawei P30. Telefon tak spoléhá celkem na čtyři senzory. Hlavní 40Mpx snímač o světelnosti f/1.8 doplňuje 8Mpx teleobjektiv (s trojnásobným optickým přiblížením, clonou f/2.4 a podporou OIS) a 16Mpx ultraširokoúhlý objektiv o světelnosti f/2.2. Čtvrtým senzorem je ToF snímač pro lepší bokeh efekt a případně také aplikace využívající rozšířenou realitu.

Mate Xs může být ideálním telefonem pro selfie maniaky.

Telefonem pořízené snímky se chlubí přirozeným (méně saturovaným) barevným podáním, slušnou úrovní detailů i solidním dynamickým rozsahem. Jak již bylo zmíněno, jedná se o snímače z Huawei P30, proto doporučuji navštívit i recenzi tohoto zařízení, kde se dozvíte více. Huawei Mate Xs může být rovněž ideálním telefonem pro milovníky selfies, neboť v tomto případě stačí telefon přetočit a můžete si pořídit selfie pomocí hlavních snímačů. Zaujaly mě také pěkně vypadající makro snímky či prosvícené noční snímky při aktivaci nočního režimu. Videa lze pak natáčet až ve 4K při 60 FPS.

Huawei Mate Xs se osvědčil také jako velmi schopný „selfie telefon“

Noční fotografie

Fotky s „denním“ a nočním režimem
Líbilo se nám
  • kvalitní fotovýbava
  • ideální telefon pro selfie maniaky
  • nadprůměrné noční snímky

Software: pořád ta stejná písnička

Stejně jako všechny nové telefony čínského výrobce, nepodporuje ani ohebný Mate Xs Google služby. Huawei tak nahradil Obchod Play vlastním virtuálním obchodem AppGallery, který v současnosti obsahuje důležité aplikace jako Wolt, Mapy.cz, Dáme jídlo, Můj vlak, Wallet, Richee a další, které najdete v podrobném seznamu. Další aplikace si můžete doinstalovat skrze aplikaci MoreApps, která spolupracuje se serverem APKPure, případně instalací Aurora Store, eventuálně máte možnost si neoficiálním způsobem (a na vlastní riziko) Google služby doinstalovat. Více informací o softwaru se můžete dočíst v recenzi telefonu Huawei P40 Pro.

Pomineme-li aplikace, telefon běhá krásně svižně a uvnitř najdeme nejnovější Android 10. Za dobu používání jsem se nesetkal s jakýmikoliv záseky či zpomalením.

Líbilo se nám
  • dobře odladěný software
  • možnost doinstalovat GMS neoficiální cestou
  • Huawei aktivně rozšiřuje nabídku AppGallery
Nelíbilo se nám
  • absence GMS/Obchodu Play
  • bez podpory Widevine L3 (vázano na GMS)

Zhodnocení

Huawei Mate Xs je po hardwarové stránce skvěle vybavený ohebný telefon, kterému může dělat vrásky na čele pouze absence Google služeb. Výrobce sice nabízí zajímavou alternativu v podobě vlastního obchodu AppGallery, který se rychle rozrůstá, ale mnoha uživatelům nemusí být po chuti vzdát se některých oblíbených aplikací pocházejících přímo od Googlu. Při nákupu takto drahého smartphonu lze však předpokládat, že si jej pořídí spíše technicky zdatnější jedinci, kteří nebudou mít problém si potřebné aplikace sehnat, ať už využitím náhrad za Obchod Play, nebo přímo (neoficiální) instalací Google služeb. Před nákupem bych také zvážil výhody a nevýhody displeje umístěného na vnější straně, který je ze své podstaty náchylnější na poškození.

Huawei Mate Xs

Konkurence

Přímou konkurencí pro Huawei Mate Xs je Samsung Galaxy Fold, který sází na displej uvnitř konstrukce doplněný o menší vnější obrazovku. Výhodou Samsungu je klasická podpora Google služeb, za nevýhodu lze považovat značně pomalejší nabíjení.

Samsung Galaxy Fold 4G

Rozměry160,9 × 117,9 × 7,6 mm, 276 g
DisplejSuper AMOLED, 7,3" (2 152 × 1 536 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,84 GHz + 3×2,41 GHz + 4×1,78 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GB / 1 000 GBne
Akumulátor4 380 mAh

Pokud vás lákají ohebné telefony, ale spíše než tablet byste raději véčko, zvažte nákup Samsungu Galaxy Z Flip, případně ikonické Motoroly Razr, kterou do své nabídky zařadil operátor O2. Oba telefony zaujmou zejména stylovým designem a pro mnohé uživatele praktičtějším podlouhlým poměrem stran displeje.

Motorola Razr (2019)

Rozměry94 × 72 × 14 mm, 205 g
DisplejOLED, 6,2" (2 142 × 876 px)
Fotoaparát16 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 710, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor2 510 mAh, doba nabíjení: 2:16 hodin

Samsung Galaxy Z Flip

Rozměry87,4 × 73,6 × 17,3 mm, 183 g
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 636 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855 Plus, 1×2,95 GHz + 3×2,41 GHz + 4×1,78 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 300 mAh
huawei-mate-xsInovátor
Klady
  • originální design
  • největší ohebný displej na trhu
  • praktický displej ve složeném stavu
  • kvalitní OLED panel
  • špičkový výkon
  • nadprůměrně velké úložiště
  • dlouhá výdrž
  • extrémně rychlé nabíjení
  • podpora 5G sítí
  • kvalitní fotoaparáty
Zápory
  • rychle se zašpiní od otisků
  • displej je náchylnější na škrábance
  • telefonem nelze platit
  • absence GMS
Diskuze ke článku
Jiří
Skvělá recenze, díky. Mám ho asi měsíc a zatím taky žádné škrábance neregistruji.
Dodo
Za tu cenu měli být v balení kvalitní bezdrátová sluchátka.
Ondřej
Díky za nový článek o čínském konceptu bez smysluplného použití pro někoho jiného než čínský lid.
Blue Sun
Ohýbá se to jako syrový netopýr.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze