Huawei Mate RS Porsche Design
recenze

Huawei Mate RS Porsche Design

Když chcete vystoupit z davu
8

Na dnešním trhu je nespočet smartphonů, avšak o všech lze říci, že to jsou tuctovky. My se dnes podíváme na specialitku z butiku. Huawei Mate RS Porsche Design přináší špičkovou výbavu v poměrně honosném těle. Jelikož jde o exkluzivní zboží, je tomu uzpůsobena cena, která atakuje 40 tisíc korun. Jde o adekvátní částku za vystoupení z davu?

Smartphony dnešní doby jsou si podobné jako vejce vejci. Může se až zdát, že mnozí výrobci na jakoukoliv snahu se odlišit zcela rezignovali. Výhrou není ani pořízení drahého telefonu. Vrcholné modely Samsungu či Applu vídáváme v rukou lidí poměrně často. Řešením pak samozřejmě mohou být zcela luxusní, často pozlacené edice, avšak v jejich případě částky šplhají do šestimístných sum. Pomyslnou zlatou střední cestou mohou být zařízení spadající do řady Porsche Design. Zatímco v letech minulých toto designové studio spolupracovalo s BlackBerry, štafetu nyní převzal Huawei, který tyto exkluzivní kousky zařadil do své prémiové řady Mate.

Za zapůjčení děkujeme společnosti P.A.R. Trade, s r.o., provozující butik Porsche Design Prague. Na stránkách Porsche Design Praguje si telefon můžete zároveň zakoupit.

Dal tak vzniknout modelu Mate RS Porsche Design. Přídomek RS nemá nic společného se závodními vozy Rally Special. Spíše si pod ním představme telefon největšího kalibru, do kterého výrobce vložil maximum svých technologických schopností. Porsche by mělo zajistit vzhled, který upoutá zraky kolemjdoucích.

Technické parametry Huawei Mate RS Porsche Design

Kompletní specifikace
Konstrukce152,9 × 72,5 × 8,5 mm, 183 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejAMOLED, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát40 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 970, CPU: 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:34 hodin
Dostupnostkvěten 2018, 39 595 Kč

Huawei Mate RS Porsche Design – videorecenze

Obsah balení

Rozhodnete-li se pořídit si Huawei Mate RS Porsche Design, obdržíte jej v rozměrném krabici, ve které se nachází mnoho příslušenství. V prvé řadě si řekněme, že Porsche Design je v podstatě limitovaná edice a uvádět různá balení na různé trhy by se výrobci vůbec nevyplatilo. Z tohoto důvodu najdete v prodejním balení dva USB kabely a dvě nabíječky – jednu klasickou pro potřeby uživatelů ve většině Evropy a druhou pro uživatele ve Velké Británii.

Huawei Mate RS Porsche Design

Nechybí líbivá špuntová sluchátka s USB-C konektorem. Výrobce však myslel i na možnost připojení vašich klasických drátových sluchátek a přibalil též redukci na 3,5mm jack. Pokud byste tuto drobnou redukci nemohli najít, zavítejte do krabičky s manuály. Konečně se dostáváme k poslednímu bodu příslušenství, a sice ke koženko-semišovému pouzdru, které chrání celý telefon.

Konstrukční zpracování: Jedinečný? To vůbec ne

Na první pohled nevypadá Mate RS Porsche Design nijak přehnaně originálně. Skleněné plochy a kovový rám vídáme dnes zcela běžně i u telefonů za zlomkovou cenu. Ano, zpracování je zcela špičkové, vše krásně lícuje, na zařízení radost pohledět. Příslušnost k řadě Porsche Design prozrazuje nápis pod displejem a také malé logo na zadní straně – toť vše.

Mate RS se chlubí skvělou ergonomií.

Co Matu RS nelze upřít je skvělá ergonomie. Telefon neuvěřitelně pohodlně padne do ruky a snadno se používá. V tomto ohledu za vše vděčíme jemnému zaoblení čelní i zadní strany. Troufám si tvrdit, že jde o ideální cestu, jak do zařízení dostat velký displej, a přitom jej moci nadále třímat v dlani a nosit v kapse. S Matem RS to totiž rozhodně jde bez velkého přemlouvání. Osobně bych právě tento smartphone použil jako ukázkový přístroj, jak snadno se i mobil s 6palcovým displejem ztratí v kapse.

Huawei Mate RS Porsche Design

Po pravé straně máme tři tlačítka, která mají ideálu se blížící stisk i povrchovou úpravu. Jediný konektor je na spodní hraně a jedná se samozřejmě o USB-C. Pakliže byste rádi připojili svá starší sluchátka, budete muset využít redukci, o které jsme již hovořili.

Pouzdro se velmi povedlo

Mezi příslušenstvím nalezneme také líbivé koženko-semišové pouzdro s logem Porsche Design. Kazit si luxusní telefon pouzdrem? Já říkám v tomto případě ano, neboť pouzdro krásně obepne telefon a nijak výrazně nenavýší rozměry. V zavřeném stavu je navíc přibližně třetina displeje viditelná a vy tak získáte přehled o čase, datu a případně zmeškaných událostech. Skrze kryt jde také přijmout hovor, což šetří čas. Upřít pouzdru nelze ani zvýšenou míru ochrany, přičemž jedním dechem dodejme, že samotnému telefonu nevadí prach ani voda dle certifikace IP67.

Hned dvě čtečky otisků prstů – to nikdo jiný nemá

Pomalu se dostávám k první exkluzivitě, kterou se Mate RS můžeš pyšnit. Jde o čtečku otisků prstů. Jednu konvenční jste již mohli spatřit na zadní straně. Funguje velmi dobře a lépe ji nahmatáte v momentě, kdy máte telefon v pouzdře. Mate RS vám však dává možnost volby. Vadí vám čtečka na zádech? Inu dobrá, máte ji tedy i přímo v displeji. Bohužel na nějaké velké vyskakování to nebude. Prst musíte umístit na jedno konkrétní místo, ne kamkoliv na displej. Dále je nutné přitlačit a držet skoro dvě vteřiny. A ani pak není vyhráno. Míra rozpoznání je výrazně horší než u dnes obvyklých čteček na zádech. Podařilo se nám dokonce čtečku v displeji oklamat a odemknout ji nespárovaným prstem. Jde o jasný důkaz, že k ideálním stavu zbývá ujít ještě notný kus cesty.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • skvěle padne do ruky
  • dvě čtečky otisků prstů
  • USB-C konektor
Nelíbilo se nám
  • čtečka v displeji má své rezervy
  • chybí 3,5mm jack
  • v zásadě tuctový design

Displej: to nejlepší od Huawei

Displej obehnaný tenkými rámečky snese ta nejpřísnější měřítka. Na 6 palcích AMOLED panelu se rozprostírá Quad HD+ rozlišení, což například nenabízí ani vlajkový model P20 Pro. V nastavení si však rozlišení můžete snížit. Kupříkladu Full HD+ hodnota je nadále více než dostačující a získáte vyšší výdrž baterie.

Výborná je čitelnost z úhlů i na přímém slunci. Mírné zakřivení v okrajích nemá nikterak negativní dopad na čitelnost a nezpůsobuje nežádoucí odlesky či zkreslení barev. Nad displejem se nachází také malá informační LED dioda, kterou však nelze nastavit.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • minimální rámečky
Nelíbilo se nám
  • Informační diodu nelze nastavit

Zvuk: standard

Co se týče zvukového výstupu, můžete se spolehnout na dva reproduktory. Hlavní je na spodní hraně a pomocný nad displejem. Výsledkem je hlasitá a vcelku kvalitní reprodukce.

Výstup do sluchátek pak uspokojí všechny nenáročné posluchače a velmi obstojně hrají i zmíněná dodávaná sluchátka.

Líbilo se nám
  • stereo reproduktory

Výkon hardwaru: více než jen komfort

Hardwarová výbava již vesměs exkluzivní není a kopíruje špičkové modely Huawei. Procesor Kirin 970 v kombinaci s 6GB operační pamětí vydoluje z benchmarku AnTuTu 211 tisíc bodů. Nouzi nebudete mít o úložný prostor, který oslňuje 256GB kapacitou. Reálně po prvním zapnutí zbývá k dispozici přibližně 240 GB. Na paměťové karty nicméně již musíte zapomenout.

Huawei Mate RS Porsche Design
Líbilo se nám
  • slušný výkon
  • velká interní paměť
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje paměťové karty

Výdrž baterie: adekvátní kapacita

Baterie disponuje kapacitou 4 000 mAh, což je adekvátní hodnota s ohledem na velikost displeje. Výdrž se řadí k dnešnímu lepšímu průměru. Jeden celý den zvládne telefon levou zadní. Dva dny jsou naopak metou již poměrně vzdálenou a vše shrňme tak, že nabíjení přes každou noc bude ideální. Nabití dodávanou nabíječkou zabere přibližně 1 hodinu 40 minut. Můžete však využít i bezdrátové nabíjení.

Líbilo se nám
  • podpora bezdrátového nabíjení

Konektivita: nač si vzpomenete

Huawei samozřejmě nabízí možnost připojení k internetu pomocí Wi-Fi ac či LTE. Využívat můžete například i kvalitní hovory skrze VoLTE. V síti O2 nám fungovaly bez problémů. Nechybí ani NFC či velmi dobrá A-GPS s podporou GLONASS či BeiDou. Navíc je tu také FM rádio nebo dokonce infraport na ovládání ostatní spotřební elektroniky, který už z telefonů téměř vymizel. Pro jeho potřeby je uzpůsobeno i pouzdro, a to okénkem na horní hraně. Navíc sem můžete vložit dvě nanoSIM karty s podporou LTE. Zbylou konektivitu zajistí starší Bluetooth 4.2.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE s VoLTE
  • NFC
  • infraport

Fotoaparát: absolutní špička

Pokud byl hardware podobný ostatním telefonům Huawei, je fotoaparát zcela identický s modelem P20 Pro. Co to znamená? V prvé řadě skvělou zprávu, neboť jeho fotoaparát se řadí k absolutní špičce. Na zadní straně jsou vertikálně seřazeny hned tři fotoaparáty. Kromě klasického 40megapixelového snímače máte k dispozici teleobjektiv a extra černobílý snímač. Výsledky jsou detailní, ostré a barevně věrné ve dne i v noci.

Huawei Mate RS Porsche Design

Díky teleobjektivu můžete scénu také třikrát přiblížit bez ztráty kvality. Využít lze i pětinásobného hybridního zoomu, kde již však kvalita klesá. Celkově platí, že klasický i hybridní zoom doporučujeme používat převážně za dobrých světelných podmínek.

Ukázkové fotografie
Ukázka přiblížení: bez zoomu, trojnásobný optický zoom, pětinásobný hybridní zoom
Levý snímek bez přisvícení, pravý snímek s

Lehké zklamání panuje kolem videa, kde při 4K rozlišení přijdete o stabilizaci obrazu a máte k dispozici jen 30 snímků za vteřinu. Elektronickou stabilizaci získáte jen u Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu, a to, ruku na srdce, není žádné terno.

Huawei Mate RS Porsche Design (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Chuť si lze spravit čelní 24megapixelovou kamerkou pro selfies, která svou kvalitou všechny nadšence do autoportrétů jistě uspokojí.

Huawei Mate RS Porsche Design
Líbilo se nám
  • špičková kvalita za dne i v noci
  • manuální režim
  • 3× optický zoom
Nelíbilo se nám
  • nijak zvlášť kvalitní záznam videa

Software: osvědčená klasika

Prostředí úprav v podstatě nedoznalo, pokud nepočítáme jiné tapety. Jde stále o Android 8.1 Oreo a nadstavba EMUI, tedy to, co můžete vidět na mnohých telefonech Huawei. To trošku zamrzí, neb uživatel exkluzivního kousku by se jistě nechal více hýčkat. A trojice tapet s motivem automobilů značky Porsche či pár nových widgetů výsledný dojem opravdu nezmění. Na druhou stranu můžeme pochválit špičkovou optimalizaci. K dobru lze přičíst, že se výrobce o telefon stará. V průběhu testování dorazila aktualizace se zářijovými bezpečnostními záplatami.

Líbilo se nám
  • povedená optimalizace
  • výrobce se o SW nadále stará
Nelíbilo se nám
  • chybí exkluzivní obsah či možnosti

Zhodnocení

Závěrem jistě jako vždy čekáte doporučení, zda máte rozbít prasátko, či dát přednost konkurenci. Jenže toho se dnes nedočkáte. Huawei Mate RS Porsche Design již sice není po příchodu iPhonu Xs Max nejdražším telefonem na trhu, ale nic to neubírá na tom, že se honosí exkluzivitou. Jde o telefon, který možná naživo ani nespatříte, a pokud už jej budete vlastnit, budete jediní široko daleko.

Řešit tak cenu kolem 39 tisíc korun nemá smysl. Pro případné zájemce nebude podstatná. Stejně tak výbava nemusí hrát až tak velkou roli, byť v případě Matu RS se spolehlivě dotahuje na špičku a například u fotoaparátu ji v podstatě ztělesňuje. Klíčový bude pro zájemce vzhled a zde spatřujeme notné rezervy. Mate RS jednoduše vypadá jako Samsungy nebo nová Sony Xperia XZ3, a to pro uživatele dychtící po exkluzivitě není dobře. Tento nedostatek nezachrání ani fakt, že výrobce nasadil čtečku přímo do displeje, neboť její technologický čas ještě nenadešel. Skončeme ale optimisticky – pakliže chcete Mate RS vidět, musíte zavítat do některého z butiků Porsche Design. Jeden stojí například v centru Prahy.

Za zapůjčení děkujeme společnosti P.A.R. Trade, s r.o., provozující butik Porsche Design Prague. Na stránkách Porsche Design Praguje si telefon můžete zároveň zakoupit.
huawei-mate-rs-porsche-design
Klady
  • perfektní zpracování
  • exkluzivita
  • vynikající displej
  • praktické pouzdro v balení
  • velké úložiště
  • špičkový fotoaparát
  • čtečka otisků prstů v displeji, byť slabá
  • bezdrátové nabíjení
Zápory
  • tuctový design
  • chybí 3,5mm jack
  • prostředí je běžné EMUI
  • kvalita záznamu videa
Diskuze ke článku
Venouš
Bude dnes i slibovana recenze na Honor x8?
Black Sabbath
Moc nechápu smysl recenze. Tento model je na trhu minimálně rok? Proč nebyla tenkrát? Když už dáváte do srovnání nejnovější Iphony, tak by to chtělo nejnovější model Porsche design...Sami zmiňnujete, že telefon je hlavně k tomu, aby se majitel mohl odlišit a ukázat, že na to má. A proto si určitě nekoupí tento dnes již starší model, když se představil Huawei Mate 20 RS Porsche Design.
Pesedm
Nelíbilo se nám
Informační ,,škodu,, nelze nastavit :))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze