Huawei Mate 9 Pro
recenze

Huawei Mate 9 Pro

Když se chcete odlišit
12

Takřka každý výrobce má ve svém portfóliu vlajkový model, kterým se nejvíce chlubí. Je buď nejdražší či nejluxusnější. Přesně takový má i čínský Huawei, je jím model Mate 9 Pro. Výbavou vychází z klasického Matu 9, designem z prémiové verze Porsche Design. Prodává se běžně na českém trhu, avšak v dnešní recenzi bude obhajovat vysokou cenu atakující třiadvacet tisíc korun.

Zhruba před půl rokem jsme testovali povedený tabletofon Huawei Mate 9, ze kterého by dnešní novinka měla dle názvu vycházet. Výbava se mnoho neliší, avšak blíže má novinka modelu Huawei Mate 9 Porsche Design. Vlastně po vzhledové stránce jde o totožné modely s tím rozdílem, že na Matu 9 Pro se nesetkáte s – pro někoho luxusním – logem Porsche.

Huawei cenu Matu 9 Pro vyšrouboval poměrně vysoko, zhruba na úroveň současných vlajkových lodí konkurence. Výbavou však přeci jen jde o loňský model. Dnešní recenze se pokusí zodpovědět otázku, zda se i přesto model Mate 9 Pro vyplatí pořídit.

Technické parametry Huawei Mate 9 Pro 6 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce152 × 75 × 7,5 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 960, CPU: 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-G71 MP8
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:36 hodin
Dostupnostprosinec 2016, 24 000 Kč

Huawei Mate 9 Pro – videorecenze

Obsah balení

Před sebou máme prémiový telefon a odpovídá tomu i balení, ve které zařízení dostanete. Tmavou a velmi bytelnou krabičku zdobí pozlacené nápisy. Nešetřilo se ani na příslušenství. Vyjma samotného telefonu uvnitř najdete kabel k nabíjení a spojení s počítačem, pecková sluchátka a koncovka nabíječky. Na samotném telefonu je již od výroby nalepena ochranná fólie displeje. Poslední část příslušenství tvoří malá redukce z USB-C na microUSB konektor (pro připojení např. starších periferií), za kterou výrobce chválíme.

Huawei Mate 9 Pro

Design a displej: povedený, ale (ne)zakřivený

Řada Mate je u Huawei již několik let vyhrazena tabletofonům. Zdá se tak, že zde máme další obyčejný přírůstek, avšak není to tak úplně pravda. Nový Mate 9 Pro se totiž na první pohled značně podobá exkluzivní verzi Porsche Design. Zatímco tu na českém trhu takřka neseženete, Mate 9 Pro běžně ano. Někteří tak již tuší, proč novinka k řadě Mate až tak nepatří. Má na její poměry poměrně malý displej s úhlopříčkou 5,5 palce. V ostatních ohledech však můžete klást jen ty nejvyšší nároky, jmenujme třeba Super AMOLED panel s velmi jemným Quad HD rozlišením.

V nastavení lze pro menší únavu očí odfiltrovat modré světlo displeje, a to v několika krocích. Dokonce nechybí volba pro automatické spínání komfortního čtení, což se hodí například v noci. Vhod přijde i podrobné doladění teploty barev přesně dle vašeho vkusu. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 3.

Telefon se výjimečně velmi dobře drží.

Výrobce v případě Matu 9 Pro láká také na zakřivený displej. V tomto ohledu však musíme případné nadšení krotit. Zakřivené je především sklíčko displeje, a to velmi decentně. Samotný displej prakticky zakřivený vůbec není a pokud telefon vybíráte právě s ohledem na to, můžete Mate 9 Pro v podstatě vyřadit ze svého výběru.

Po stránce konstrukčního zpracování se jedná o špičku a jedno z mála zařízení, kde se nemusíte obávat skleněných zad. Huawei vsadilo na hliníkovou zadní stranu, která je stejně jako čelní strana mírně zaoblená. Díky tomu působí telefon vcelku baculatým dojmem, a to navzdory tloušťce pouze 7,5 milimetrů. Celkově se tak telefon velmi dobře drží i v menší ruce a nemá tendenci vyklouzávat. Dnes velmi ojedinělý jev. Pochválit musíme i anténní předěly, které jsou velmi dobře zarovnány. K dispozici je kromě námi testované ještě jedna verze světlejší šedé barvy.

Veškerá boční tlačítka se sestěhovala na pravý bok, jsou v ideálním dosahu a jistě se tisknou. Pod displejem jsou hned tři senzorová tlačítka, přičemž v prostředním se ukrývá čtečka otisků prstů. Ta funguje velmi rychle a přesně. Tlačítka jsou podsvětlená a ta krajní si lze prohodit. Šipku pro návrat tak můžete mít vlevo i vpravo. Případně můžete krajní klávesy deaktivovat a veškeré ovládání provádět gesty na středové klávese. Návykové a praktické.

Nastavení čtečky otisků prstů

Líbilo se nám:

  • skvělé zpracování
  • konzervativní design
  • špičkový displej

Nelíbilo se nám:

  • zakřivení není takové, jaké avizuje výrobce

Zvuk: stereo sem, stereo tam

Příjemně nás novinka překvapila po zvukové stránce. Nabízí hned dva reproduktory, jeden na spodní hraně a druhý nad displejem. Zvuk hraje hlasitě a vcelku kvalitně. Nicméně jako vždy, i tentokrát musíme dané rozmístění mírně kritizovat. Kdyby byly oba reproduktory na čelní straně, dočkali bychom se dost možná kvalitnějšího výstupu. Obstojná jsou také dodávaná pecková sluchátka. Mají snad jen jednu vadu – nemusí každému sedět v uších. Mně osobně neustále vypadávala, a to i v naprostém klidu.

Líbilo se nám:

  • hlasitý výstup
  • snaha o stereo

Baterie a výdrž: připraven na náročné dny

Obávat se nemusíte ani o výdrž, neboť se do těla zařízení vměstnala uživatelsky nevyměnitelná baterie o kapacitě 4 000 mAh – zde je naopak příslušnost k řadě Mate naprosto zřejmá. Bez větších obav můžete počítat s dvoudenní výdrží při středně náročném využívání. Baterie jednoduše nijak zásadně neubývá. Navíc máte možnost výdrž ještě značně prodloužit dvěma úspornými režimy.

Při našem testu výdrže, kdy telefon streamoval video v kvalitě 1080p po Wi-Fi síti a současně byl přihlášen k mobilním sítím LTE, dosáhl Mate 9 Pro času 10 hodin a 48 minut, tedy velmi nadprůměrného výsledku. Silná baterie a nijak naddimenzovaný displej se nezapřou. Nabití je také svižné: z nuly na 80 % to trvá 1 hodinu a 9 minut, za 1 hodinu a 36 minut se pak stihne nabít telefon doplna.

Líbilo se nám:

  • dva úsporné režimy
  • velmi svižné nabíjení
  • dlouhá výdrž

Nelíbilo se nám:

  • absence bezdrátového nabíjení

Hardware: postačí i náročným

Huawei nasadil nový Kirin 960 společně se 6GB operační pamětí, přičemž více jak polovina zůstává volná. Telefon zvládá všechny náročné operace a omezovat se nebudete muset ani při hraní her. Rovněž výsledky benchmarků nebudou ostudou, například v AnTuTu atakuje Mate 9 Pro celých 120 tisíc bodů. Chválu zaslouží též interní 128GB paměť, ze které zůstává po prvním zapnutí takřka 110 GB volných. Takto velká paměť zajistí, že snadno zapomenete na chybějící slot pro paměťovou kartu.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • více než dostatečný výkon
  • velká operační i interní paměť

Uživatelské prostředí: sedmičkový Android

Výrobce neponechal nic náhodě a do svého nejnovějšího produktu nasadil Android 7.0 Nougat a novou nadstavbu EMUI 5.0. Patrně zcela nejzásadnější novinku představuje možnost volby, zda si ponecháte původní prostředí známé ze starších verzí, nebo zvolíte variantu s klasickým menu. Huawei tuto volbu pojmenovalo trochu netypicky jako Šuplík s aplikacemi, ale vězte, že po aktivaci přibude známé tlačítko, které zobrazí nabídku všech aplikací v abecedním pořadí.

Uživatelské prostředí

Větší telefon se již nemusí zcela pohodlně ovládat jednou rukou, a tak nechybí možnost „přicucnout“ prostředí k levému či pravému okraji displeje. Směrem ke kýženému okraji jen přejedete po tlačítkách ve spodní liště. Rychlé, intuitivní a praktické. Tyto přívlastky již nelze použít v souvislosti s režimem dvou aplikací na jednom displeji. K jeho aktivaci slouží tah dvěma prsty ze spodní části displeje směrem nahoru. Jenže mnoho aplikací rozdělení nepodporuje a často se vám tak již rozdělená obrazovka zase sjednotí, protože se druhá vybraná aplikace dokáže zobrazit pouze sama. Dobrým tipem může být gesto pro alternativní aktivaci „rozpůleného displeje“ – při otevřené aplikaci přejeďte kdekoliv horizontálně po displeji kloubem vašeho prstu. Mnohdy se na to dá více spolehnout než na gesto popsané výše.

Telefon také zvládá ztišení otočením displeje dolů. Jako takřka v každém telefonu, i v Matu 9 Pro se nachází pár aplikací, které možná nevyužijete. Například jde o Instagram a Twitter. Aplikace však lze snadno odinstalovat.

Líbilo se nám:

  • Android 7.0
  • dospěle se tvářící nadstavba
  • nepřeberné množství nastavení
  • spousta praktických gest
  • možnost klasického menu

Multimediální funkce: uspokojí každého

Základem multimediálních funkcí je samozřejmě hudební přehrávač s názvem Hudba, který si Huawei upravil k obrazu svému. Ten je po grafické stránce velmi zdařilý a přehledný. Nabízí tradiční třídění dle štítků a při přehrávání vidíte obal alba, případně si můžete nechat zobrazit text skladby, pokud jej soubor obsahuje. Připnout si můžete i vylepšení zvuku DTS, které však spíše jen zhutní hloubky a kvalitu hudby mírně degraduje. Klasický ekvalizér v telefonu nenajdete. Alternativu k aplikaci Hudba tvoří klasický přehrávač Hudba Play od Googlu. I Huawei již upouští od FM rádia a v modelu Mate 9 Pro byste jej tudíž hledali marně.

Hudební přehrávač a galerie

Chybět ve výbavě nemůže přehledná galerie zobrazující buď vaše alba, časovou osu nebo fotografie na mapě, což samozřejmě funguje pouze tehdy, když k pořízeným snímkům povolíte přiřadit GPS souřadnice. Přehrávač videa přelouská všechny standardní formáty.

Hry byste v telefonu hledali marně, nicméně vám nic nebrání si jich spoustu stáhnout. Nemusíte se omezovat místem ani náročností hry. My jsme například zkoušeli nový závodní titul Gear.Club, který běží naprosto hladce.

Líbilo se nám:

  • podařený vzhled multimediálních aplikací

Nelíbilo se nám:

  • chybí ekvalizér
  • nedostalo se na FM rádio

Fotoaparát: Podruhé a lépe?

Huawei spolupráci se společností Leica prvně ukázala loni na jaře u modelů řady P9. Nadále v ní pokračuje u dalšího svého klíčového kousku, kterým je dnes testovaný model. I jeho fotoaparát je duální a jediná viditelná odlišnost spočívá ve vertikálním umístění obou čoček. Na základní funkci to však žádný vliv nemá. Huawei nicméně oznámila, že se jedná o druhou generaci tohoto fotoaparátu, a ten by se tak měl kvalitativně posunout o kus dále.

Huawei Mate 9 Pro

Nebudeme však předbíhat a k výsledným fotografií se postupně propracujeme. Zadní fotoaparát v Huawei Mate 9 Pro nabízí maximální rozlišení 20 megapixelů. Již však víme, že jsou na zádech hned dvě čočky. Nejvyšší 20megapixelové rozlišení nabízí výše umístěná čočka, která je pouze černobílá, a tedy spíše sekundární. Jejím hlavním úkolem je zabrat co nejvíce detailů a rovněž světla. Současně ale v režimu „černobílý“ můžete využívat například jen ji. Jen nečekejte nic, co byste u konkurence nedokázali běžným černobílým režimem.

Druhá, níže umístěná čočka, už snímá klasický barevný (RGB) obraz a její rozlišení činí 12 megapixelů. Stejně jako výše umístěnou čočku, i tuto lze využívat samostatně. Stačí snížit rozlišení ze 20 na 12 megapixelů (mezi těmito dvěma volbami se žádná nenachází). Tím se dále dostáváme k tomu, že prahnete-li po širokoúhlých snímcích, budete si muset vystačit s „pouze“ 9megapixelovým rozlišením. Při poměru stran 4:3 pořídíte až 20megapixelovou barevnou fotografii, byť částečně vychází z 12 megapixelů.

Fotografické schopnosti Huawei Mate 9 Pro
hlavní fotoaparát 12 Mpx RGB + 20 Mpx B&W
světelnost f/2.2
laserové ostření ano
optická stabilizace obrazu ano
zoom 2× hybridní, 6× digitální
přisvětlení dvoutónová LED dioda
záznam videa až 4K s 30 FPS
zpomalené video 1080p se 120 FPS / 720p s 240 FPS
čelní kamerka 8 Mpx
světelnost f/1.9
přisvětlení jasně rozzářený displej

Souhru obou fotoaparátů můžete využít také pro pozdější přeostřování objektů. Jen nutno tuto funkci aktivovat. V galerii pak lze dodatečně přeostřit různé objekty a vytvářet zajímavé fotografie s bokeh efektem. Využít lze i různé barevné filtry, které lze aplikovat jen na určité objekty na snímku.

Hlavní fotoaparát se dále chlubí světelností f/2.2, optickou stabilizací obrazu nebo laserovým ostřením. To společně se sekundární čočkou pomáhá bleskově rychle zaostřit, což si můžete snadno ověřit. Postačí si aktivovat režim rychlého spuštění a pořízení snímku. Když pak bude telefon uzamčený, stisknete dvakrát klávesu ke snížení hlasitosti. V daný moment se okamžitě spustí fotoaparát, zaostří a pořídí snímek. Vše proběhne za 0,8 vteřiny a výsledky nejsou vůbec špatné. Nemělo by vám tak již nic uniknout ze záběru.

Prostředí fotografické aplikace se Huawei snažila vyšperkovat do posledního detailu a zapracovala také na ovládání. V základu máte k dispozici jen připnutí blesku, barevné režimy a přepnutí z jedné kamery na druhou. Při držení telefonu na výšku vysunete tahem zprava doleva běžné nastavení. Zde si nastavíte rozlišení, kam se mají snímky ukládat, samospoušť, ovládání hlasem či již výše zmíněné rychlé spuštění. Pokud provedete tah zleva doprava, objeví se rozsáhlý seznam režimů, který si můžete uživatelsky přeskládat. Nechybí mezi nimi černobílý režim, HDR, panorama či režimy krásy.

Vše je skvěle ovladatelné až do momentu, kdy telefon přetočíte do horizontální polohy. Zatímco zde lze ještě stále docela pohodlně zleva vytáhnout nabídku režimů, ačkoliv občas místo toho stáhnete lištu, tak nabídku nastavení zprava se mi rozbalit nepodařilo. Kde vězí problém? Na pravé straně se v horizontálním režimu nachází funkční tlačítka a navíc ještě další nabídka. Stejným tahem totiž v tento moment aktivujete manuální režim, kde si sami volíte čas uzávěrky, vyvážení bílé nebo hodnotu expozice. Vždy jsem tak musel telefon různě převracet, abych se k nastavení dostal, což ideální a pohodlné rozhodně není.

Ukázkové fotografie

Samotná kvalita výsledných fotografií Huawei Mate 9 Pro není vůbec špatná. Novinka se snaží vykreslit detaily po celé ploše snímku a upřít ji nelze ani věrné podání barev, které si mimochodem můžete nastavit. My jsme využívali standardní režim, který by se měl co nejvíce blížit realitě. A daří se mu to. Poměrně značným problémem je pro Huawei Mate 9 Pro zamračené počasí, případně mlha. Mírný nedostatek světla s všudypřítomnou šedou dají často vzniknout slévajícím se detailům. Ničemu nepomáhá ani poměrně agresivní postprocessing, který například sleje trávník takřka do jedné plochy, nebo u vzdálenějších objektů nedokáže vykreslit detaily tak, jak to umí dnešní nejlepší fotomobily.

Ukázkové fotografie

Současně ale nejde říci, že špatný snímek pořídí Huawei Mate 9 Pro vždy. I ve zhoršených světelných podmínkách dokáže zaznamenat snímek detailní, ostrý a bez přehnaně se slévajících ploch. Nutno totiž podotknout, že velmi bude záležet na stylu držení telefonu. Například v noci vás telefon i sám upozorňuje, že ostření bude probíhat déle a telefon musíte držet co nejpevněji. Zde bychom si představovali lépe fungující stabilizaci.

Čelní kamerka

Zatímco hlavní fotoaparáty se zdají být velmi zajímavé, čelní kamerka zůstala věrna klasice. Nabízí maximální rozlišení 8 megapixelů a dnes nepostradatelný režim krásy, který lze naštěstí vypnout. Překvapí vás zde možná stále přítomná ikonka blesku. Ušetříme vás urputného hledání diody nad displejem, žádná tam není – při nedostatku světla se displej rozzáří bílou barvou, čímž lehce vylepší vaši noční selfie.

Ukázkové fotografie z čelní kamerky

Výsledné snímky nejsou špatné a 8 megapixelů se zdá jako cela dostatečné rozlišení. Nadále však platí, že fotografie z čelní kamerky se hodí pro prohlížení jen na displeji telefonu, případně ke sdílení na sociální sítě.

Záznam videa

Vůbec poprvé se v telefonu Huawei setkáváme se schopností natáčet 4K videa, po které uživatelé tolik volali. Žádný zázrak nicméně nečekejte – jde o klasický záznam ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu, který na větší obrazovce nepůsobí nijak zvlášť plynule. Huawei si však může odškrtnout kolonku ohledně podpory vysokého rozlišení při záznamu videa. Mnohem důležitější je, že zůstalo zachováno Full HD rozlišení se 60 snímky za vteřinu. Výsledkem je kvalitní záznam videa, kterému nechybí detaily, je krásně plynulé a dobrou práci odvádí rovněž optická stabilizace obrazu.

Záznam videa se 120 FPS probíhá neobvykle ve Full HD.

To však stále není vše. Mezi speciálními režimy nechybí ani zpomalené video se 120 snímky za vteřinu. A nyní bychom takřka mohli poprosit o fanfáru, neboť záznam probíhá ve Full HD rozlišení, což dnes stále není obvyklé. Při přehrávání si pak sami zvolíte, jaká část videa má být přehrávána zpomaleně. Dodejme, že komu 120 snímků nestačí, může zajít dále a zvolit 240 snímků za vteřinu. Zde se již ale musíte smířit jen s HD rozlišením.

Huawei Mate 9 Pro (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • duální fotoaparát
  • podrobné nastavení
  • kvalitní záznam videa
  • zpomalená videa ve vysoké kvalitě

Nelíbilo se nám:

  • kvalita fotografií zůstala mírně očekáváním

Telefonní funkce: ani zde nezklame

Aplikace Telefon slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory), tak všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Rovnou z Telefonu se navíc můžete přesunout do Zpráv – v jedné aplikaci tedy naleznete vše potřebné. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má. Pokud ke kontaktu přidělíte číslo, které zároveň figuruje i na WhatsAppu (pokud jej tedy máte nainstalován), telefon vás samozřejmě o této skutečnosti informuje.

Kvalita hovoru je nadprůměrná, v případě maximální hlasitosti nebudete mít problém ani v rušném prostředí. Nechybí ani podpora dvou SIM karet a stabilita signálu je bezchybná. Telefon se rovněž svižně opět přihlásí do sítě poté, když například v metru ztratíte signál.

Líbilo se nám:

  • přehledná aplikace

Zprávy a e-maily: klasika

Pro tvorbu textových zpráv poslouží standardně předinstalovaná aplikace Zprávy, kterou nemusíme dlouze představovat. Pokud vám standardní aplikace nevyhovuje, nic vám nebrání používat jako defaultní aplikaci Hangouts. Ta má mnoho dalších výhod (například integraci Google chatu, sdílení polohy a animovaných GIF obrázků, videohovory atd.). Konečné rozhodnutí ale jako vždy zůstává na vás. Pro zadávání textu poslouží jak klávesnice přímo od společnosti Huawei (ta navíc nabízí i množství přizpůsobení), tak standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 7 Nougat.

Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů, výběr tedy zůstává pouze a jen na vás. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, a tak je vše otázkou okamžiku.

Líbilo se nám:

  • dvojice pohodlných klávesnic

Organizační funkce: začněte pracovat ihned

Pro organizaci vašeho času Huawei přichystal hned několik základních aplikací, které se vám s tím budou snažit pomoci. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den či přehled agendy). I přes jeho velice primitivní prostředí vidíte vše důležité. Samotná okénka dnů zabírají zhruba 50 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je šikovné a přehledné. Nechybí ani praktické a jednoduché poznámky.

Dostalo se také na aplikaci WPS Office, která si poradí s kancelářskými dokumenty. Vhod přijde i přehledný správce souborů. Aplikace hodin zastřešuje jak budík, tak karty Světový čas i Stopky a nezapomnělo se ani na Časovač. Vše završíme aplikací Kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce.

Líbilo se nám:

  • propracovaný kalendář
  • kancelářský balík

GPS: funguje dle očekávání

Huawei Mate 9 Pro disponuje jak A-GPS čipem, tak podporou ruské geolokační alternativy, tedy čipem GLONASS. A jako bonus přidává i nově spuštěný evropský systém Galileo. Opět budeme chválit, protože poloha se na displeji objeví během několika málo vteřin, a to i v případě, že mapovou aplikaci spouštíte poprvé. Totéž platí i tehdy, kdy máte zakázaný přístup k internetu. Pro vyhledávání v mapách a navigaci můžete standardně využít aplikace od Googlu, tedy Mapy a Navigace, které již dovolí navigaci offline, a to dokonce i se základními body zájmu. Stačí si s předstihem stáhnout vámi vybrané části mapových podkladů a minimálně měsíc můžete plánovat trasy bez starostí. Později však bude nutné mapové podklady aktualizovat, a tak se bez přístupu k internetu nakonec stejně neobejdete.

Mapy a Navigace

Líbilo se nám:

  • rychlé zjištění vaší polohy
  • podpora GPS, GLONASSu i Galilea

Internet a konektivita: od A do Z

Mate 9 Pro po stránce konektivity téměř nedělá kompromisy. Kromě podpory základního GPRS a EDGE nabídne i podporu HSPA+ (42/5,76 Mbps) a LTE (600/150 Mbps včetně všech tuzemských pásem). Na krátkou vzdálenost pak spolehlivě funguje Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac a Bluetooth ve verzi 4.2. Dostalo se také na praktické NFC, jehož anténa se nachází samozřejmě na zadní straně, konkrétně v prostoru nad fotoaparátem. Propojit se však můžete i kabelem, kde chválíme nasazení USB-C konektoru. Výhodou je výrobcem přibalená redukce na microUSB – lze tak využít starší příslušenství, například pro funkci USB host.

V Matu 9 Pro se překvapivě stále nachází infračervený port, a to dle očekávání na horní hraně. Zvládá tak ovládání domácí elektroniky, s čímž se pojí také připravená aplikace zvaná Inteligentní ovladač. Komunikuje kompletně česky a nastavení s vašimi spotřebiči je otázkou okamžiku.

Pro přístup na internet využijete buď předinstalovaný Prohlížeč, což je převlečená klasika známá z Androidu již několik let, nebo prohlížeč Google Chrome, který se kromě skvělé optimalizace chlubí také příkladnou synchronizací s vaším účtem. Oba internetové prohlížeče fungují samozřejmě bez jakýchkoliv záseků.

Líbilo se nám:

  • kompletní podpora LTE
  • zvládá NFC
  • oboustranný konektor USB-C
  • dostalo se i na infraport

Zhodnocení: povedený, originální a dražší

Huawei Mate 9 Pro je povedeným telefonem, který by mohl oslovit především ty, kteří hledají plně vybavené zařízení, které nepotkají na každém kroku v rukou ostatních. Stále jde o speciální zařízení, což tentokrát ale neobstarává až tak exkluzivní výbava nebo vzhled, jako spíše cena. Ta se totiž na českém trhu nadále drží u hranice 23 tisíc korun. Chcete exkluzivní zařízení? Dobrá zpráva. Chcete maximální výbavu? Konkurence je dále.

Konkurence

Za obdobnou částku totiž pořídíte Samsung Galaxy S8, který má mnohem vyšší výkon, větší displej, kvalitnější fotoaparát a odolá vodě a prachu.

Samsung Galaxy S8

Rozměry148,9 × 68,1 × 8 mm, 155 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:32 hodin

Svým způsobem exkluzivní telefon můžete mít i v podobě LG G6, které má větší displej a je odolné a výrazně levnější, přibližně o 5 tisíc korun.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Opomenout nesmíme ani Apple iPhone 7 Plus, který vyjde pouze nepatrně dráž, a přesto dokáže výrazně lépe fotit. Mate 9 Pro tak bude určen především fanouškům značky, případně hledačům vzácných telefonů.

Apple iPhone 7 Plus

Rozměry158,2 × 77,9 × 7,3 mm, 188 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorApple A10, 4×2,23 GHz
PaměťRAM: 3,00 GB, úložiště: 32 GB / 128 GB / 256 GBne
Akumulátor2 900 mAh, doba nabíjení: 3:02 hodin
huawei-mate-9-pro
Klady
  • elegantní vzhled
  • dobře padne do ruky
  • kvalitní displej
  • stereo reproduktory
  • nastavitelné ovládání
  • velká paměť
  • vysoký výkon
  • duální fotoaparát
  • velká výdrž
Zápory
  • hodilo by se bezdrátové nabíjení
  • chybí FM rádio
  • vyšší cena
  • chybí zvýšená odolnost
Diskuze ke článku
Pesedm
,,praktické funkce čtečky na zadní straně jsme již probrali,,
zadní ???
SmartDavid
Díky redakci za recenzi. A jak je to s updaty? Na můj Huawei Mate 9 došly 2 menší OTA aktualizace. Jsem zvědav na podporu tohoto telefonu. Je dražší, ale zase to není taková masovka.
Dave
Ještě jako konkurenci bych dal XZ Premium je o 3000 Kč levnější má lepší displej 4K HDR lepší foťák, výkonější a skoro čistý Android a hlavně to nevypadá jako kopie S7 Edge.
Newek23
Takže výkon nic moc, fotky nic moc, výbava nic moc, design jako dva roky starý Samsung a cena jako top telefon. Absolutně nechápu, že se recenze drží v optimistickém duchu, protože tohle je fail :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze