Huawei Mate 30 Pro
recenze

Huawei Mate 30 Pro

Skvělý telefon se špatným načasováním
26

Huawei Mate 30 Pro oficiálně dorazil na náš trh v předešlém měsíci, odkdy je možné jej zakoupit (výhradně) v oficiálním e-shopu výrobce. Jak se špičkově vybavená vlajková loď používá i to, jak jsem se vypořádal s absencí Google služeb, vám prozradím v této recenzi.

Huawei Mate 30 Pro je (alespoň do nástupu Huawei P40 Pro) nejlepším smartphonem s klasickou konstrukcí, který najdeme v portfoliu čínského výrobce. Skvěle vybavená, avšak politicky nekorektní vlajková loď zaujme zejména velkým „Waterfall“ displejem, špičkovým rozpoznáváním obličeje, rychlým (bez)drátovým nabíjením nebo jedním z nejlepších fotoaparátů na trhu. Je však výbava Mate 30 Pro natolik dobrá, aby mu zákazníci odpustili absenci Google služeb?

Huawei Mate 30 Pro – Skvělý telefon se špatným načasováním

Technické parametry Huawei Mate 30 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce158,1 × 73,1 × 8,8 mm, 198 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,53" (2 400 × 1 176 px)
Fotoaparát40 Mpx (7 296 × 5 472), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 990, CPU: 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz, GPU: ARM Mali-T970
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ano, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostúnor 2020,

Obsah balení: vše, po čem srdce touží

Huawei Mate 30 Pro je zabalen do černé elegantní krabičky, ve které najdete kromě telefonu rovněž 40W napájecí adaptér, kabel typu USB-A/USB-C a pecková sluchátka zakončená USB-C. V přihrádce s manuály na majitele čeká rovněž plastové pouzdro, které telefon chrání zejména v oblasti zad a rohů. Díky tomu, že pouzdro „neobjímá“ telefon na bocích, ještě více vynikne zaoblení displeje. Celkově jsem byl s obsahem balení spokojen a výrobce chválím za to, že uživatele „nenutí“ dokupovat výkonnější napájecí adaptér nebo pouzdro, jako to dělají ostatní.

Huawei Mate 30 Pro

V rámci podpory prodeje navíc Huawei zájemcům dodá k telefonu opravdu bezdrátová sluchátka Huawei FreeBuds 3, chytré hodinky Huawei Watch GT2 za 1 Kč (při účasti v průzkumu spokojenosti) a VIP servis s šestiměsíční zárukou na výměnu obrazovky v případě poškození.

Líbilo se nám
  • 40W napájecí adaptér
  • ochranné pouzdro v balení
  • hodnotné dárky k nákupu

Konstrukční zpracování: kam se poděla kolébka ovládání hlasitosti?

Výrobce vsadil na extrémně zaoblené boky displeje typu „Waterfall“, které přecházejí v tenký rámeček, na nějž navazují skleněná záda. Díky zaoblení se telefon drží velmi pohodlně, i když je zařízení pochopitelně více náchylné k poškození, pokud spadne na bok. Stejně jako klasické rámečky však zmizela i kolébka ovládání hlasitosti, na kterou již evidentně nezůstalo místo. Jak si má tedy uživatel nastavit hlasitost?

Huawei Mate 30 Pro

Huawei naštěstí přišel s funkčním řešením, kdy stačí poklepat na bok displeje (nahoru od úrovně vypínacího tlačítka po obou stranách). Tím vyvoláte posuvný ovladač hlasitostí, který je doplněn o příjemnou haptickou odezvu. Výrobce se tak podle mě s absencí hardwarové klávesy vyrovnal nejlépe, jak to jen šlo a v průběhu používání mně osobně fyzické tlačítko nechybělo. Na druhou stranu: pochopitelně může kolébka v určitých situacích scházet. Například, pokud jste zvyklí zmáčknutím tohoto tlačítka pořizovat snímky, nebo pokud si takto regulujete hlasitost hudby, aniž byste vytahovali telefon z kapsy.

Regulovat hlasitost můžete v podstatě i poslepu, ale v takovém případě je potřeba telefon uchopit a poté poslepu nahmatat místo, kde se virtuální kolébka hlasitosti nachází. Pokud navíc nemáte v kapse s telefonem více místa, máte smůlu. Že v tomto případě kolébka nefunguje stejně dobře jako fyzické ovládací tlačítko asi netřeba zmiňovat. Vzhledem k tomu, že má dnes již většina sluchátek integrované ovládání hlasitosti, to však podle mě nepředstavuje zásadní problém.

Od hardwarových tlačítek se přesuneme k infraportu na horní straně. Pomocí předinstalované aplikace „Inteligentní ovladač“ jsem otestoval spojení s televizí Panasonic. Vše fungovalo bez problémů. Samozřejmě takto můžete ovládat třeba i klimatizaci, domácí kino a další spotřebiče. Horní strana je, stejně jako strana spodní, mírně zkosená.

Přisvětlovací diody svítí velmi intenzivně.

USB-C, mřížku reproduktoru a slot pro dvě nanoSIM karty, nebo kombinaci jedné nanoSIM a jedné paměťové karty Nano Memory od Huawei najdete na spodní straně. Byl bych raději, kdyby výrobce vsadil na klasické (levnější a lépe použitelné) microSD karty, toho se však pravděpodobně jen tak nedočkáme.

Záda zdobí kromě loga výrobce a nápisu Leica také přisvětlovací diody, které svítí nadprůměrně intenzivně a kruhový modul fotoaparátu symetricky umístěný uprostřed zad. Po designové stránce se mi umístění fotoaparátu líbí o dost více než moduly v rozích. Díky tomu se telefon rovněž méně viklá na rovném povrchu.

Huawei Mate 30 Pro
Modul fotoaparátu je symetricky umístěný doprostřed zad.

Huawei Mate 30 Pro váží 198 gramů a na našem trhu je nabízen v jediné barevné variantě „Space Silver“. Přestože figuruje v názvu stříbrná, telefon bych označil spíše za fialový. Počítat můžete s prvotřídní kvalitou zpracování i certifikaci zvýšené odolnosti IP68. I přesto, že má telefon kvůli své konstrukci extrémně tenké rámečky, nesetkáte se s prohýbáním. To ostatně potvrdil i test JerryRigEverything, ze kterého telefon vyšel „bez ztráty květinky“. Kvůli lesklým zádům pochopitelně musíte počítat s častějším leštěním, což lze eliminovat nasazením zmíněného krytu.

Líbilo se nám
  • prémiové zpracování
  • zvýšená odolnost IP68
  • originální design
  • infraport
  • symetrické umístění modulu fotoaparátu
  • dobře vyřešená náhrada kolébky hlasitosti
  • pevnost konstrukce
  • rozumná hmotnost
  • nadprůměrně výkonná přisvětlovací dioda
Nelíbilo se nám
  • fyzická kolébka hlasitosti v určitých situacích může chybět
  • dražší paměťové karty Nano Memory

Displej: jako oblázek

Displej typu „Waterfall“ má boky zaoblené takřka do pravého úhlu. Přínos takto extrémně zaoblených boků displeje je však diskutabilní a podle mého názoru jde spíše o designovou záležitost. Při čelním pohledu na bílou obrazovku se navíc mohou zdát boky mírně nazelenalé, jedná se však pouze o optický jev, nikoliv o vadu displeje, což okamžitě zjistíte, jakmile mírně změníte úhel. Zaoblené boky vypadají opravdu pěkně, což o to, jen si od nich neslibujte nějakou zvýšenou produktivitu. Výrobce se však velmi dobře vypořádal s nechtěnou registrací otisků a během používání se mi ani jednou nestalo, že bych pouhým držením telefonu něco nechtěně zmáčkl. Díky zaoblení je navíc velmi pohodlné používání gest, kdy po displeji prsty doslova kloužou a do bříšek prstů vás nebude řezat žádná ostrá hrana či fólie.

Samotný zobrazovací panel typu OLED má uhlopříčku 6,53 palce, rozlišení 2 400 × 1 176 pixelů a poměr stran 18,5:9. Rozlišení je nižší než u předešlého Mate 20 Pro, ale osobně to nevnímám jako žádné omezení a při používání rozhodně nepocítíte rozdíl. Kromě ochranného skla Corning Gorilla Glass 6 se můžete spolehnout rovněž na podporu HDR (u kompatibilních aplikací, jako je například YouTube). Rovněž se svítivostí jsem neměl problém ani na přímém slunečním světle a podání barev si lze nastavit přesně dle požadavků uživatele. Nechybí ani Always-On displej, u kterého můžete aktivovat doprovodný obrázek.

Kvůli zaoblení displeje pochopitelně odpadá problém s bočními rámečky. Brada, ačkoliv užší, je přítomna, stejně jako vcelku podlouhlý výřez, v němž jsou kromě 32Mpx selfie kamerky také senzory pro pokročilé rozpoznávání obličeje (time-of-flight snímač). Rozpoznání obličeje funguje na jedničku i v naprosto temných místnostech. Pro odemknutí si můžete v nastavení aktivovat potřebu navázat oční kontakt, což je podle mě ta správná cesta na rozdíl od Google Pixelů 4.

Huawei Mate 30 Pro
Rozpoznání obličeje funguje na jedničku, a to i v naprosto temných místnostech.

Telefon rovněž nabízí možnost snímat gesta, kdy můžete pohybem ruky před displejem skrolovat obsahem nebo pořídit screenshot. Skrolování, zvlášť při posouvání odzdola nahoru, telefon mnohdy nedokázal zaregistrovat, při posouvání na druhou stranu (směrem dolů) však zpravidla neměl problém a nejspolehlivěji fungovalo pořízení screenshotu displeje. Tím zároveň, podobně jako poklepáním kloubem na displej, nahradíte chybějící možnost pořídit screenshot kombinací vypínacího tlačítka a kolébky hlasitosti. Samozřejmě je možné využít také optickou čtečku otisků prstů, která funguje příkladně. K odemknutí telefonu jsem však primárně využíval rozpoznání pomocí obličeje.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • vysoká svítivost
  • špičkové rozpoznávání obličeje
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • bezdotyková gesta
Nelíbilo se nám
  • zaoblení má spíše designový účel
  • gesta nejsou vždy 100% funkční

Zvuk: sluchátko ukryté pod displejem

Huawei Mate 30 Pro disponuje pouze jedním reproduktorem umístěným na spodní straně, který ovšem hraje nadprůměrně hlasitě a nechybí mu ani náznaky basů. Spokojen jsem byl také s kvalitou telefonních hovorů. U Mate 30 Pro výrobce implementoval sluchátko přímo pod displej podobně jako u Huawei P30 Pro. Zvuk se tak přenáší skrze vibrace přes panel obrazovky. Důležité je uvést, že během volání jsem bez problémů slyšel protistranu stejně jako ona mě.

Líbilo se nám
  • nadprůměrná hlasitost reproduktorů
  • umístění sluchátka pod displej

Výkon hardwaru: Kirin 990 nezklamal

Uvnitř telefonu tiká osmijádrový Kirin 990, který pro Huawei vyrábí tchajwanská společnost TSMC, jež má na starost rovněž čipsety „A“ pro Apple. Výsledky z testu AnTuTu a GeekBench i přesné složení jednotlivých jader si můžete prohlédnout v přiložených screenshotech. Během praktického používání jsem se nikdy nesetkal s jakýmkoliv zadýcháním nebo čekáním. Stejně tak můžete hrát i graficky náročné hry na nejvyšší nastavení díky GPU Mali G76. Čipset doplňuje 8 GB operační paměti LPDDR4X a rychlé 256GB úložiště typu UFS 3.0, ze kterého vám po zapnutí zůstane k dispozici zhruba 230 GB. Pokud by vám to však bylo málo, můžete jej rozšířit zmiňovanou Nano Memory kartou od Huawei.

Líbilo se nám
  • úložiště typu UFS 3.0
  • výkonný čipset

Výdrž baterie: rychlé nabíjení s drátem i bez

V těle telefonu je baterie o kapacitě 4 500 mAh, kterou lze nabít 40W přes kabel, případně 27W bezdrátově. Nabíjení je opravdu bleskurychlé, jak si můžete prohlédnout v přiloženém grafu.

Huawei Mate 30 Pro

Po stránce výdrže nabídne Mate 30 Pro jeden a půl až dva dny používání, takže si není nač stěžovat. Navíc můžete využít funkci reverzního bezdrátového nabíjení (s výkonem 5 W) a dodat energii vybitým sluchátkům či dalšímu telefonu.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 4 minuty
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 9 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 13 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 17 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 21 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 26 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 30 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 35 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 43 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 59 minut
Líbilo se nám
  • rychlé drátové i bezdrátové nabíjení
  • dlouhá výdrž
  • reverzní bezdrátové nabíjení

Konektivita: Bluetooth 5.1

Z konektivity nechybí nejnovější Bluetooth 5.1 ani Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/n/ac fungující na frekvencích 2,4 a 5 GHz či podpora GPS, Glonass, BeiDou, QZSS a evropského systému Galileo. Ve výbavě najdete rovněž NFC, které však v současnosti (oficiální cestou) nevyužijete, jelikož chybí kvůli absenci GMS i podpora Google Pay.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.1
Nelíbilo se nám
  • v současnosti (oficiálně) nepoužitelné NFC

Fotoaparát: nejlepší ultraširokoúhlý objektiv současnosti?

Huawei Mate 30 Pro navazuje na fotoschopnosti předchůdce Mate 20 Pro a i tentokrát přináší ultimátní fotovýbavu. Hlavní RYYB snímač o rozlišení 40 megapixelů doplňuje 8Mpx trojnásobný teleobjektiv, ale hlavně 40Mpx ultraširokoúhlý objektiv, který považuji za jeden z nejlepších ultraširokoúhlých objektivů současnosti (ne-li ten úplně nejlepší). Pomocí ultraširokoúhlého objektivu navíc můžete pořizovat fotografie v (pro fotoaparáty tradičním) poměru stran 3:2, zatímco telefony obvykle pořizují snímky defaultně v poměru 4:3. Specifikace fotoaparátů si můžete prohlédnout v tabulce.

Standardní senzor Trojnásobný teleobjektiv Širokoúhlý objektiv
Rozlišení 40 Mpx 8 Mpx 40 Mpx
Světelnost objektivu f/1.6 f/2.4 f/1.8
Velikost snímače 1/1,7" 1/1,4" 1/1,54"
Ohnisková délka 27 mm 80 mm 18 mm
Stabilizace optická optická bez stabilizace
Zaostření PDAF PDAF PDAF

Snímky z hlavního snímače se značně odlišují od konkurence barevným podáním, které zůstává věrné předloze. Nesetkáte se tak s extrémně přikrášlenými saturovanými barvami, typicky například oblohou. Snímky možná nejsou tak líbivé při sdílení na sociálních médiích, na druhou stranu si je můžete snadno upravit k vaší spokojenosti. Mnoho uživatelů by tak mohlo ocenit realističtěji laděné barevné podání. Fotografie obecně se vyznačovaly skvělým dynamickým rozsahem, nízkým šumem a vysokou úrovní detailů. Stejně tak noční snímky patří mezi to nejlepší: fotoaparát dokáže koneckonců vytáhnout ISO až na extrémní hodnotu 409 600.

Teleobjektiv s trojnásobným optickým zoomem fotí pěkné snímky a na rozdíl od hlavního snímače má obvykle trochu živější barevné podání. Pochopitelně nelze očekávat stejnou kvalitu přiblížení jako u Huawei P30 Pro, ale z dlouhodobého používání se ukázalo, že právě trojnásobný zoom je v mnoha situacích nejvíce praktický.

Huawei Mate 30 Pro
Ultraširokoúhlý objektiv se řadí k naprosté špičce.

Ultraširokoúhlý objektiv mě nadchl díky již zmíněnému poměru stran, nadprůměrnému rozlišení, ale i přítomnosti autofocusu, který u ultraširokoúhlých objektivů rozhodně není standardem. Díky tomu můžete zaostřit na konkrétní objekt, který tak „vystoupí“ ze snímku. Jako makro kamerku jej bohužel nepoužijete, neboť objektiv ostří přibližně od vzdálenosti 10 centimetrů. Kvalita snímků je na skvělé úrovni, a to i v hůře osvětlených prostorech. Jedinou možnou nevýhodou je snad pouze o trochu menší rozsah záběru, podle mého názoru to však bohatě vynahradí zmíněné přednosti. Nadprůměrná je (na poměry ultraširokoúhlých objektivů) také clona f/1.8, díky čemuž za sebou Mate 30 Pro nechává většinu konkurence při pořizování ultraširokoúhlých záběrů ve zhoršených světelných podmínkách.

Díky time-of-flight senzoru pořizuje smartphone také podařené portrétní snímky, kdy dokáže velmi dobře oddělit focený objekt od pozadí. Za výhodu považuji i možnost používat všechny tři fotoaparáty v PRO režimu, v němž si můžete manuálně nastavit ISO, vyvážení bílé a další atributy. U všech tří snímačů lze rovněž natáčet 4K video až při 60 FPS. Pochválit musím také snímky z čelní kamerky, které mají pěkný dynamický rozsah i slušnou úroveň detailů.

Líbilo se nám
  • kvalitní fotoaparáty
  • PRO režim dostupný u všech fotoaparátů
  • nadprůměrný ultraširokoúhlý objektiv
  • povedený teleobjektiv
  • selfie kamerka

Software: stále s otazníkem

Největší slabinou Huawei Mate 30 Pro je v současnosti bez debat absence GMS, tedy i nepřítomnost Obchodu Play. V podobné situaci je i Honor V30 Pro, který jsme nedávno testovali. Uživatelé musí počítat s tím, že po zakoupení nebudou moci používat u nás běžné aplikace, jako je Gmail, Obchod Play nebo Google Mapy. Osobně jsem se rozhodl vyzkoušet neoficiální způsob doinstalování GMS i Obchodu Play, který s sebou však přináší i bezpečnostní rizika a rozhodně nikoho nenavádím k tomu, aby se vydal stejnou cestou. Získal jsem však přístup ke všem Google aplikacím, které následně fungovaly bez problémů.

Ani absence GMS však nemusí být pro některé uživatele konec světa. Namísto využívání aplikace YouTube nebo Gmail můžete zmíněné platformy používat skrze internetový prohlížeč. Ano, rozhodně to není tak pohodlné, ale možné to je. Vaše Gmailové účty zase můžete zprovoznit přes jiného klienta, než je aplikace Gmail, za Google Mapy pak můžete najít náhradu – třeba aplikaci TomTom, ze které bude Huawei čerpat mapové podklady. Co však ničím nenahradíte, je absence Google Pay, takže s telefonem v současnosti nemůžete platit.

Huawei se po téměř ročním čekání na americkou vládu, která obvinila čínského výrobce ze špionáže a předávání dat čínské vládě, rozhodl odpovědět svými vlastními službami HMS a prací na virtuálním obchodu AppGallery. Ten v posledních měsících rozšiřuje počet aplikací a vývojáře chce motivovat tím, že jim bude vyplácet v prvním roce až 100% podíl z prodeje aplikací. Navíc stále existuje možnost, že se USA, Huawei (a Čína) domluví a zákaz o spolupráci bude zrušen. Alternativně také připadá v úvahu, že by byla Googlu udělena výjimka, podobně jako tomu bylo u Microsoftu, jehož Windows najdeme v noteboocích Huawei.

Fungovat bez GMS tedy je možné. Možné je i neoficiální cestou, kterou neschvaluje výrobce ani Google, GMS doinstalovat. Právě kvůli absenci těchto služeb si však myslím, že je telefon ideální zejména pro technologicky zdatnější uživatele, kteří vědí, co dělají. Z hlediska optimalizace a plynulosti Androidu 10 a nadstavby EMUI si však nemám nač stěžovat a vše fungovalo běžným (bezchybným) způsobem.

Líbilo se nám
  • dobře odladěný software
  • možnost doinstalovat GMS neoficiální cestou
  • Huawei aktivně rozšiřuje nabídku AppGallery
Nelíbilo se nám
  • absence GMS/Obchodu Play
  • rizika spojená s neoficiálním doinstalováním GMS

Zhodnocení

Huawei Mate 30 Pro je skvěle vybaveným telefonem, který je zajímavý designem, ale i nadprůměrnou fotovýbavou a snad jediné, co by mělo dělat běžnému uživateli vrásky na čele, je absence GMS. Situace se však může kdykoliv změnit. Pokud jste silně závislí na Google ekosystému a nechcete do telefonu neoficiální cestou GMS doinstalovat, pak vám nemohu Mate 30 Pro doporučit. Pokud u vás naopak Google aplikace nehrají zásadní roli, může být Mate 30 Pro zajímavou volbou. S ohledem na cenu 25 tisíc korun, za kterou se telefon prodává v oficiálním e-shopu výrobce s příslušenstvím v hodnotě zhruba dalších 10 tisíc korun, se pak jedná o vcelku zajímavou nabídku.

Huawei Mate 30 Pro

Konkurence

Jako první přijde na mysl Honor V30 Pro, který je v identické situaci, co se podpory GMS týká. Honor navíc nedisponuje OLED panelem a chybí mu i 40Mpx ultraširokoúhlý objektiv. Na našem trhu v současnosti zatím navíc stále není dostupný.

Honor V30 Pro

Rozměry162,7 × 75,8 × 8,8 mm, 206 g
DisplejTFT IPS, 6,57" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 990, 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 100 mAh

Z hlediska fotovýbavy lze za konkurenci považovat i Samsung Galaxy S20 Ultra 5G (kterému však bude hlavní konkurencí právě chystaná řada P40). Samsung nabídne 120Hz displej i 4× optický teleobjektiv, na druhou stranu má však horší ultraširokoúhlý objektiv.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 128 GB + 12 GB

Rozměry167 × 76 × 8,8 mm, 221 g
DisplejAMOLED, 6,9" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Pokud rádi fotíte, doporučuji vyzkoušet i Google Pixel 4, který se v současnosti prodává zhruba za 16 tisíc korun a řadí se k těm nejlepším fotomobilům na trhu. Zamrzí však absence ultraširokoúhlého objektivu či chybějící možnost natáčet ve 4K při 60 FPS.

Google Pixel 4 XL 128 GB

Rozměry160,4 × 75,1 × 8,2 mm, 193 g
DisplejOLED, 6,3" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,88 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 700 mAh, doba nabíjení: 1:55 hodin
huawei-mate-30-pro
Klady
  • špičkový ultraširokoúhlý objektiv
  • krásný OLED displej
  • možnost doinstalovat GMS neoficiální cestou
  • kvalitní fotoaparáty
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • špičkové rozpoznávání obličeje
  • nadprůměrná hlasitost reproduktorů
  • výkonný čipset
  • rychlé drátové i bezdrátové nabíjení
  • bohatý obsah balení
  • prémiové zpracování
  • zvýšená odolnost IP68
Zápory
  • absence GMS/Obchodu Play
  • rizika spojená s neoficiálním doinstalováním GMS
  • fyzická kolébka hlasitosti v určitých situacích může chybět
Diskuze ke článku
Milan
Už jen kvůli atypické paměťové kartě a zkosenému displeji bych toto nebral. Za mě je však klíčová absence gms. Autor sice zmiňuje, že fungoval nějak s těmito službami. Docela by mě spíš zajímalo, kdyby se držel doporučení a fungoval by výhradně s appgallery, jak by se mu s telefonem žilo. Asi blbě, že.
Skutečně s telefonem za 25k v roce 2020 nehodlám něco doinstalovávat a fungovat jen na půl. Čekal bych od autora trochu víc kritiky v tomto.
M.X.
Nadstavba je ovsem priserna. Zasadni duvod pro to, abych nekoupil. Google sluzby me osobne vubec nezajimaji.
Skacelp
Je vidět, jak si Vás, tedy převážnou většinu, Google hezky ochočil a vodí, jak na špagátku! Ještě jste to ani nezkusili a už víte,že to nejde! Přitom všechny velké věci se vždy staly, až pohodlní zvedli zadek, nebo je k tomu někdo nebo něco donutilo a pak zjistili, že to jde a že je to dokonce lepší, než to nač byli léta zvyklí. Už například víme, že telefon bez Google je neskonale rychlejší a má skvělé skóre při testech. Ani se nedivím, když vidím ty Megabytové balíky jejich aplikací. Tak jen hnípejte dál s Googlem, on Vás směle povede dál! Navíc z Vás má obrovské peníze, tak proč by Vás i nepochválil!
MATE
Mate 20 Pro je stale king. Dobra cena, GMS, vykon a funkce stale pecka a hlavne 30 Pro dle meho nic zasadniho nepridava, hlavne ubira GMS. Jedine minus u 20Pro je lehka rozmazanost selfieček diky tovarnimu pevnemu nastaveni selfie fotaku.

U me jasna volba, 30ku preskakuji a cekam jak na tom bude Mate40

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze