Huawei Mate 20 RS Porsche Design
recenze

Huawei Mate 20 RS Porsche Design

Stylový technologický skvost
10

Zájemci o luxusní telefon za stále relativně normální cenu mají od sklonku loňského roku nového adepta ke koupi. Jde o Huawei Mate 20 RS Porsche Design, který se chlubí špičkovou výbavou, luxusním zpracováním a moderními funkcemi. Jmenujme například trojitý zadní fotoaparát, čtečku otisků prstů přímo v displeji, ultrarychlé nabíjení nebo moderní a vysoce výkonný procesor.

Do butiků Porsche Design dorazil nový mobilní telefon. Jde o Huawei Mate 20 RS Porsche Design, tedy špičkově vybavený smartphone, který láká zájemce o něco exkluzivního. Za výjimečnost se ovšem platí, tentokrát bezmála 42 tisíc korun. Co za své peníze obdržíte?

Za zapůjčení Huawei Mate 20 RS Porsche Design děkujeme společnosti P.A.R. Trade, s r.o., provozující butik Porsche Design Prague, na jehož stránkách si telefon můžete zároveň zakoupit.

Technické parametry Huawei Mate 20 RS Porsche Design

Kompletní specifikace
Konstrukce157,8 × 72,3 × 9,7 mm, 187 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,39" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát40 Mpx (7 296 × 5 472), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 980, , GPU: ARM Mali-T970
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB / 512 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 0:58 hodin
Dostupnostlistopad 2018,

Huawei Mate 20 RS Porsche Design – videorecenze

Obsah balení

Rozhodnete-li se pořídit si Huawei Mate 20 RS Porsche Design, obdržíte jej v rozměrném krabici, ve které se nachází mnoho příslušenství. V prvé řadě si řekněme, že Porsche Design je v podstatě limitovaná edice. Jelikož by se výrobci nevyplatilo uvádět různá balení na různé trhy, v prodejním balení najdete dva USB kabely a dvě nabíječky – jednu klasickou pro potřeby uživatelů ve většině Evropy a druhou pro uživatele ve Velké Británii.

Huawei Mate 20 RS Porsche Design

Nechybí líbivá pecková sluchátka s USB-C konektorem. Výrobce však myslel i na možnost připojení vašich klasických drátových sluchátek a přibalil též redukci na 3,5mm jack. Pokud byste tuto drobnou redukci nemohli najít, zavítejte do krabičky s manuály. Konečně se dostáváme k poslednímu bodu příslušenství, a sice ke koženo-semišovému pouzdru, které chrání celý telefon. Ještě se k němu vrátíme.

Konstrukční zpracování: v podstatě dvojče

V prvé řadě získáte koupí Matu 20 RS Porsche Design skutečně luxusně vypadající telefon. Nebudeme ale dlouho chodit kolem horké kaše, základní kostra vzhledu je totožná s klasickým Huawei Mate 20 Pro. Odlišností si však na první pohled všimnete, a to především na zadní straně. Zde se nachází nezbytné logo Porsche Design a dva kožené pruhy, které jsou odděleny skleněným pruhem. Výsledek vypadá zatraceně dobře a originálně. Pod jistým úhlem si navíc všimnete, že skleněný pruh je ve středu ozvláštněn ještě dalším proužkem. V zahraničí je k dispozici ještě varianta s červeným zbarvením kůže, avšak v českých luzích a hájích seženete pouze námi testované provedení.

Dva sesterské modely, Mate 20 RS Porsche Design a Mate 20 Pro, jsou si vzhledově velmi blízké
Fotoaparáty už z těla nevystupují.

Telefon navíc nijak neklouže v ruce ani na podložce. Jelikož kůže decentně vystupuje nad okolní povrch, nehrozí poškrábání zadního skla. U speciální edice Porsche Design se také hledí na praktičnost. Tloušťka oproti klasickému Matu 20 Pro narostla zhruba o 1 milimetr a výsledkem je, že modul fotoaparátů nevystupuje nad okolní povrch. V dnešní době takřka nevídaný jev, za který si telefon zaslouží pochvalu.

Pokud přesto chcete drahý telefon více chránit, lze využít v balení dodávané pouzdro. To je opět kožené se stejným zpracováním jako má zadní strana. Pouzdro je pěkné a designu zařízení neškodí. Chrání celý telefon a v části displeje je tmavě průhledná část, skrze kterou lze vidět například čas či počasí. Současně můžete skrze pouzdro i přijmout, respektive odmítnou hovor, což je praktické.

Dodávané koženo-semišové pouzdro působí skvělým dojmem

Ergonomie telefonu je výborná. Zaoblené boky přispívají k pohodlnému držení a vhodně jsou umístěna i tlačítka po stranách. Dobře a jistě se tisknou. Jediný konektor je umístěn na spodní hraně a jde o USB-C. Chybějící 3,5mm jack již nijak nepřekvapí. Zpracování je příkladné, zařízení je v ruce pevné, pečlivě slícované. Telefon nerozhází ani voda či prach, neb se pyšní certifikací IP68.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • skvěle padne do ruky
  • fotoaparáty nevystupují nad okolní povrch
  • kožené části
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack
  • design je v zásadě shodný s Matem 20 Pro

Displej: to nejlepší od Huawei

Jakmile se pokocháte tělem telefonu, dostane vás 6,39palcový AMOLED displej, přesněji jeho krásně syté barvy, působivá černá, skvělá jemnost či výborná čitelnost. Displeji skutečně není takřka co vytknout, snad jen že tentokrát ani edice Porsche Design nepostrádá výřez. Je totiž bohužel velký a lehce kazí dojem zobrazovače s minimálními rámečky. Automatická regulace jasu funguje bez výtek. Zcela propastný rozdíl mezi starším Matem RS a tímto novým modelem je u čtečky otisků prstů přímo v displeji. Tady funguje spolehlivěji a svižněji.

Huawei Mate 20 RS Porsche Design
Tentokrát už to výrobce v edici Porsche Design bez výřezu nezvládl

Přesto se může stát, že čtečka nebude fungovat tak, jak byste chtěli. Například v současném mrazivém počasí vám povolených 5 pokusů na rozpoznání nemusí stačit. V ten moment máte ještě možnost telefon zabezpečit 3D rozpoznáním obličeje, které funguje na jedničku. Dokonce se na telefon nemusíte dívat zcela zpříma. Obě zmíněné možnosti zabezpečení jsou samozřejmě ještě jištěny gestem či PIN kódem. V jeho případě někoho může překvapit, že minimální délka činí šest čísel oproti obvyklým čtyřem. Zbývá doplnit, že telefonu nechybí ani malá a nekonfigurovatelná informační LED dioda v horní části displeje. Ochranu skleněných ploch zajišťuje sklíčko Gorilla Glass, avšak výrobce nijak nespecifikoval verzi.

Huawei Mate 20 RS Porsche Design
Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • minimální rámečky
  • mezigeneračně zásadně vylepšená čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • výřez v displeji
  • informační diodu nelze nastavit

Zvuk: standard

Špatně na tom telefon není ani co se zvuku týče. Má dva reproduktory – jeden tradičně ve výřezu, druhý netradičně v USB-C konektoru. Hrají solidně, ale rozhodně byste je nepasovali do kategorie těch nejlepších. Dodávaná pecková USB-C sluchátka nehrají vůbec zle.

Huawei Mate 20 RS Porsche Design
Zde je hlavní reproduktor, přímo v konektoru
Líbilo se nám
  • stereo reproduktory

Výkon hardwaru: luxus za všech podmínek

Huawei nasadil moderní procesor Kirin 980 a rovnou 8GB operační paměť, tedy o 2 GB více než u standardní verze. Tato kombinace zajišťuje svižné spouštění aplikací i hraní náročných her. V benchmarku AnTuTu jsme s naším kouskem dosáhli na necelých 254 tisíc bodů. Podpora paměťových karet sice nechybí, ale jde o netradiční formát nanoSD. Na českém trhu je k sehnání pouze 128GB nanoSD karta Huawei, jejíž cena šplhá k 1 500 Kč. Trápit vás to však příliš nemusí, neboť 220 GB reálně dostupného místa zaplníte jen obtížně.

Výsledky benchmarků AnTuTu a Geekbench 4 Pro
Líbilo se nám
  • vysoký výkon
  • velká interní i operační paměť
Nelíbilo se nám
  • nestandardní nanoSD paměťové karty

Výdrž baterie: bleskurychlé nabíjení

Baterie telefonu má kapacitu 4 200 mAh a bez problémů zajistí výdrž po dobu jednoho náročného dne. Dva dny pak nejsou metou nedosažitelnou. Co se nám však velmi líbí je ultrarychlé nabíjení prostřednictvím dodávané nabíječky o výkonu 40 W. Telefon plně dobijete z úplného vybití za pouhou hodinku, což je skvělé. Mnohdy tak stačí telefon připojit například na čtvrt hodinky a máte dostatek kapacity na půl dne. Nabíjet můžete i bezdrátově, avšak s výkonem 15 W již o poznání pomaleji. Telefon se chlubí i podporou reverzního bezdrátového nabíjení – stačí k Matu 20 RS přiložit jiný telefon s podporou bezdrátového nabíjení a o energii se podělit.

Při našem testu výdrže, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 1080p, se verze Porsche Design vyšvihla časem 8 hodin 52 minut.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • ultrarychlé nabíjení
  • obousměrné bezdrátové nabíjení

Konektivita: nač si vzpomenete

Huawei samozřejmě nabízí možnost připojení k internetu pomocí Wi-Fi ac či LTE. Využívat můžete například i kvalitní hovory skrze VoLTE, tedy aspoň v síti O2 nám fungovaly bez problémů. Nechybí ani NFC či velmi dobrá A-GPS s podporou GLONASS či BeiDou. Navíc je tu také FM rádio a dokonce infraport na ovládání ostatní spotřební elektroniky, který už z telefonů téměř vymizel. Pro jeho potřeby je uzpůsobeno i pouzdro, a to okénkem na horní hraně. Navíc do telefonu můžete vložit dvě nanoSIM karty s podporou LTE. Zbylou konektivitu zajistí Bluetooth 5.0.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE s VoLTE
  • NFC
  • infraport

Fotoaparát: tři čočky v akci

Huawei Mate 20 RS Porsche Design nabízí zcela totožný fotoaparát s klasickým modelem Mate 20 Pro. To znamená kombinaci klasického 40megapixelového snímače, ultraširokoúhlého 20megapixelového snímače a konečně 8megapixelového fotoaparátu schopného scénu trojnásobně přiblížit. Funkce přiblížení jde využít pouze v případě, že snížíte rozlišení na 10 megapixelů. Potěší však, že přepínat objektivy lze například i během záznamu videa.

Huawei Mate 20 RS Porsche Design

Samotné prostředí je méně přehledné. Nastavení je rozeseto všude možně a chvíli trvá, než se v něm zorientujete. V tomto ohledu by se Huawei rozhodně mohl inspirovat u konkurence. Výsledné snímky jsou kvalitní, a to především za dobrého světla. Napomáhat se snaží umělá inteligence, ovšem ne vždy se ji to daří. Velmi často vám doslova vnutí portrétní režim, a to i ve chvílích, kdy je naprosto k ničemu. Za slabších světelných podmínek může dojít k poklesu ostrosti či mírnému šumu. Rovněž barvy nevypadají za horších podmínek zcela ideálně. Nejde však o pravidlo. Přes celkově velmi dobrou kvalitu by však Huawei mohl na fotoaparátu ještě trochu zapracovat.

Parametry fotoaparátů Huawei Mate 20 RS Porsche Design
Hlavní 40 Mpx, f/1.8, 1/1.7"
Ultraširokoúhlý 20 Mpx, f/2.2, 1/2.7"
Teleobjektiv 8 Mpx, f/2.4, 1/4"
Čelní 24 Mpx, f/2.4
Porovnání fotoaparátů: klasický snímek, snímek s trojnásobným zoomem a ultraširokoúhlý záběr
Ukázkové porovnání fotografií z hlavního a ultraširokoúhlého fotoaparátu
Ukázkové porovnání fotografií z hlavního fotoaparátu a teleobjektivu
Ukázkové fotografie

Čelní fotoaparát má vysoké 24megapixelové rozlišení a výsledkem jsou skutečně kvalitní snímky. Nechybí samozřejmě možnost si snímky přikrášlit a nechat si vyhladit zubem času zvrásčenou tvář.

Huawei Mate 20 RS Porsche Design
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn až ve 4K rozlišení, jenže zapomenout musíte na 60 FPS, což u výkonného Kirinu 980 vyloženě zamrzí. Kvalita dost kolísá. Občas telefon nestíhá zaostřit a část záznamu je rozostřená.

Huawei Mate 20 RS Porsche Design (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • teleobjektiv s 3× optickým zoomem
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • veskrze slušná kvalita fotografií
Nelíbilo se nám
  • ve zhoršených podmínkách nejisté výsledky
  • méně přehledné prostředí
  • kvalita videa zaostává za špičkou

Software: to nejnovější

Prostředí má na starost nejnovější Android 9.0 Pie s nadstavbou EMUI od Huawei, která se někomu nemusí líbit. Je dosti výrazná, ale po chvilce si na ni lze zvyknout. Ovládání je tradiční, ale můžete se na spodní tlačítka vykašlat a vše svěřit do rukou gest. V ten moment vede cesta zpět od kraje displeje do středu, domů pak od spodního okraje do středu displeje a k naposledy spuštěným aplikacím podobně jako domů, jen s tím rozdílem, že prst chvíli přidržíte na jednom místě. V první chvíli se vše zdá být komplikované, ale po pár dnech jsem tomuto způsobu navigace prostředím přišel na chuť. Optimalizace je pak naprosto příkladná a vše je svižné.

Líbí se nám také softwarová podpora ze strany výrobce. Během našeho prosincového testování se na telefonu objevily hned dvě větší aktualizace. První přinesla kromě nových bezpečnostních záplat také decentní úpravy aplikace fotoaparátu. Popisky šíře záběru byly změněny z méně jasných 0,6× u ultraširokoúhlého objektivu na prostý text „širokoúhlý“. Druhá aktualizace přinesla další bezpečnostní záplaty, které jsou platné k 1. prosinci 2018. V době psaní recenze tedy šlo o vůbec nejnovější balíček záplat. Závěrem si však posteskneme, že kromě tapet v telefonu chybí exkluzivní obsah, který by uživatel u prémiové edice přeci jen očekával.

Líbilo se nám
  • povedená optimalizace
  • výrobce se o SW nadále stará
Nelíbilo se nám
  • chybí exkluzivní obsah či možnosti

Zhodnocení

Huawei Mate 20 RS Porsche Design je po všech stránkách kvalitní telefon, který nezklame ani ty nejnáročnější uživatele, kterým navíc dodá i pocit luxusu a exkluzivity. Žádnou překážkou není ani samotná značka. Proč? Zpracování je naprosto precizní, materiály v podobě skla a kůže jsou poctivé a výbava snese ta nejpřísnější měřítka. Nechybí ani moderní funkce v podobě rozpoznání obličeje či čtečky otisků přímo v displeji. Velmi rychle se zvyká na bleskové nabíjení.

Za zapůjčení Huawei Mate 20 RS Porsche Design děkujeme společnosti P.A.R. Trade, s r.o., provozující butik Porsche Design Prague, na jehož stránkách si telefon můžete zároveň zakoupit.

Konkurence

Cena edice Porsche Design, tedy bezmála 42 tisíc korun, je samozřejmě vysoká. Koupí Matu 20 Pro získáte v podstatě tentýž telefon, ale o téměř 20 tisíc korun levněji. Jenže už nebude tak exkluzivní. Stále se však jedná o hlavního konkurenta.

Huawei Mate 20 Pro

Rozměry157,8 × 72,3 × 8,6 mm, 189 g
DisplejAMOLED, 6,39" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, nanoSD
Akumulátor4 200 mAh

Mezi konkurenty můžeme zařadit i nejnovější iPhone Xs Max, který vyjde dokonce ještě dráž, přesněji na téměř 44 tisíc, avšak nabízí větší interní paměť i o něco větší úhlopříčku displeje. Na druhou stranu nepodporuje paměťové karty, postrádá širokoúhlý objektiv a ve výčtu chybějících funkcí bychom mohli pokračovat.

Apple iPhone Xs Max

Rozměry157,5 × 77,4 × 7,7 mm, 208 g
DisplejPOLED, 6,5" (2 688 × 1 242 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A12 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 256 GB / 512 GBne
Akumulátor3 174 mAh, doba nabíjení: 2:53 hodin

Telefony z edice Porsche Design rozhodně mají smysl. Aktuálně v nich Huawei ukazuje, jaké jsou jeho technologické možnosti. Pakliže pro vás cena nečiní žádný problém, zařaďte si Mate 20 RS do svého hledáčku.

huawei-mate-20-rs-porsche-design
Klady
  • perfektní zpracování
  • exkluzivita
  • vynikající displej
  • praktické pouzdro v balení
  • výkonný procesor
  • velká interní paměť
  • velmi rychlé nabíjení
  • bezdrátové nabíjení
  • kvalitní čtečka otisků prstů v displeji
  • nejnovější systém
  • tři různé fotoaparáty
Zápory
  • málo odlišností od běžného modelu
  • chybí 3,5mm jack
  • občas horší výsledky fotoaparátů
Diskuze ke článku
Nudaaa
Posledni dva roky jsou mobily tezka nuda. Uz nemaji cim prekvapit. Honeni cisel na antutu nebo dxomark je nepodstatne.
Gotys
Po zkušenostech s Mate 20 Pro který vlastním, hodnotím ten výřez jako příliš velký, protože nezbylo na horní liště místo pro notifikace a je nutné vždy stáhnout lištu.
Čtečka otisků je velice nespolehliva, ale vynahradí to odemykání obličejem, které funguje v podstatě stoprocentně a ze vzdálenosti od pasu...
Co je ale famózní je baterie. Tři dny není absolutně žádný problém a nabití je tak rychlé, že člověk má pocit že se něco "pokazilo" :-D

Telefon se skvěle povedl, až na tu čtečku. Samsung zřejmě věděl proč nechce nic uspechat a počkal si na lepší technologii s S10
Areon
Celkem překvapený jsem jak píšou nejisté výsledky k fotoaparátu. Že by nevystupující čočky přeci jen udělaly nějaký kompromis ve kvalitě?
Blue Sun
Blue Sun
Takže příplatek pár korun za kůži na zádech a devatenáct tisíc za "Porsche design". Jinak je to standardní Mate 20 Pro. To se vyplatí koupit základní model, pouzdro dle vlastního výběru, lepší sluchátka, a ještě stále nejméně patnáct tisíc ušetřím...
Fotky... to radši ani nestojí za komentář. Nejlepší nakonec jsou z teleobjektivu. Základní foťák přeostřuje tak, že nejsou hezké a ultraširoký zase trpí na slabší barevnost. Pořád se ukazuje, že 8-10 MPix je při téhle velikosti snímačů ideální rozlišení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze