Huawei Mate 20 Pro
recenze

Huawei Mate 20 Pro

Pan dokonalý přichází
88

Do pomyslné hry o trůn ve smartphonovém světě vstupuje silný hráč z Číny, který nabídne opravdu nekompromisní výbavu a několik doposud nevídaných technologických vychytávek. Na to, jak Huawei Mate 20 Pro zamíchá kartami v souboji o absolutní špičku v kategorii vyšší třídy, a jestli si získá potřebnou přízeň zákazníků, odpoví až čas a prodejní čísla. Už nyní si však dovolíme tvrdit, že pro mnoho zákazníků to budou právě ony technologické vychytávky okořeněné umělou inteligencí a adekvátní cenou, které rozhodnou. Podrobnosti se dozvíte v naší dnešní recenzi.

Mate 20 Pro má nepochybně schopnost okouzlit a bez okolků se přiznáme, že se mu to v našem případě podařilo na výbornou. O telefonu se hodně mluvilo ještě před jeho představením, a to zcela zaslouženě. Přináší totiž hned několik zajímavých inovací. Kromě inovativní čtečky otisků prstů v displeji zaujme rovněž užitečný desktop mód nebo opravdu bleskurychlé nabíjení. Ve srovnání se svým předchůdcem Huawei Mate 10 Pro nabídne lepší fotoaparát, větší displej a lepší procesor. Tím to však zdaleka nekončí, neboť Mate 20 Pro má přichystaných několik es v rukávu, díky kterým se řadí mezi to nejzajímavější, co je momentálně k dostání.

Technické parametry Huawei Mate 20 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce157,8 × 72,3 × 8,6 mm, 189 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,39" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát40 Mpx (7 296 × 5 472), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 980, CPU: 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-T970
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2018,

Huawei Mate 20 Pro – videorecenze

Obsah balení: pořádná dávka energie

Mate 20 Pro k nám dorazil v elegantní matné černé krabičce. Ta se řadí mezi jednu z těch, u které vám k otevření musí dopomoci gravitace. Jakmile obsah vypadne, zjistíte že nic zásadního nechybí. Ba naopak! Pokud porovnáte obsah balení Huawei Mate 20 Pro s balením některých jiných (a často i dražších) vlajkových lodí, najdete zde i něco navíc. Tím hlavním rozdílem je přítomnost opravdu masivního 40W adaptéru, o kterém se více dozvíte v kapitole o výdrži baterie.

Huawei Mate 20 Pro

Dále zde najdete bílá sluchátka s konektorem USB-C. K našemu zklamání jde však opět o plastové pecky, ke kterým budete nutně potřebovat i pár správných uší, ze kterých sluchátka nevypadnou. U těch nevyvolených bohužel sluchátka do uší víceméně nedostanete a budou vám vypadávat i v sedě, přestože se nehýbete.

Malou výtku máme rovněž k dodávanému kabelu, který má na délku přibližně jeden metr, což někdy jednoduše nestačí. Jako poslední v krabičce najdete redukci z USB-C na 3,5mm jack konektor, za což má Huawei pochvalu, neboť výrobce nestojí téměř nic a mnoha uživatelům stále přijde vhod. Kromě špendlíku k otevření slotu pro karty a tenkého manuálu v balení už nic dalšího nenajdete.

Konstrukční zpracování: precizní

Huawei Mate 20 Pro s hmotností 189 gramů působí opravdu elegantním dojmem a skvělý pocit nám nezkazil ani notch. Ve štíhlém obdélníkovém výřezu se totiž krom 24megapixelového fotoaparátu a titěrné notifikační diody ukrývají navíc i senzory pro 3D rozpoznání obličeje à la Face ID od Applu. Přes den může být malá velikost diody nevýhodou, v noci však oceníte decentní blikání. Jen je škoda, že nelze nastavit barevnost diody na základě různých druhů oznámení. Boky displeje jsou značně zaoblené a ne každému to musí nutně vyhovovat. My jsme si však zvykli relativně rychle.

Huawei Mate 20 Pro

Se zaoblením je na tom obdobně i zadní strana, která je rovněž skleněná. Smartphone tak „půlí“ kovový rámeček, jenž barevně ladí s provedením telefonu. Na pravé straně smartphonu nalezneme velmi dobře se tisknoucí kolébku hlasitosti a zamykací tlačítko, které je navíc u všech barevných variant vyvedeno v zářivě červené barvě a stává se tak charakteristickým poznávacím znakem tohoto modelu.

Spodní strana krom dvojice mikrofonů hostí i USB-C konektor s integrovaným hlasitým reproduktorem a slot pro dvě nanoSIM karty, případně jednu nanoSIM a jednu Huawei Nano Memory kartu, se kterou přišel Huawei a zatím je jejím jediným výrobcem. Na našem trhu v současnosti můžete zakoupit kousek o kapacitě 128 GB za cenu přibližně 2 tisíce korun, což je relativně vysoká částka s přihlédnutím k tomu, že klasickou SD kartu stejné kapacity pořídíte zhruba za tisícikorunu. Malou útěchou je, že Huawei k předobjednávkám přibalí jednu 128GB Huawei Nano Memory kartu zdarma.

Levá strana je designově čistá. Na horní straně nás čeká malé překvapení v podobě infraportu. Ten funguje ukázkově a pokud máte rádi kanadské žertíky, můžete s ním třeba vypínat televizi u návštěvy. Vedle něj se nachází další mikrofon a celkem tedy na telefonu najdeme tři mikrofony. Telefon nabízí pokročilý režim záznamu zvuku a z audionahrávek, které jsme pořídili, to šlo vskutku znát. Jak jste však už jistě pochopili z popisu balení, tak na 3,5mm jack se nedostalo. Jeho absenci nehodnotíme jako negativum, protože jde o přirozený vývoj, ale měli byste o tom před koupí vědět.

Testovaná modrá se skvěle drží a neklouže.

Sladkou třešničkou na dortu je zadní strana s trojnásobným fotoaparátem od společnosti Leica a jednou přisvětlovací diodou. Design fotoaparátu vychází ze světlometů automobilů Porsche a během představení v Londýně to několikrát zmínil i samotný prezident Huawei. V naší testované edici Midnight Blue (na českých oficiálních stránkách výrobce jen jako „modrá“) si můžete všimnout jemných vertikálních drážek, se kterými se u jiných barevných variant nesetkáte. Pokud vám na barvě příliš nezáleží a proti decentní tmavě modré nic nemáte, určitě doporučujeme koupit právě tuto variantu. Zdrsněný povrch nám v ruce tolik neklouzal a zařízení se tak ani jednou nepotkalo se zemí. Pokud se vám naše tmavě modrá Mate 20 Pro se skvělým úchopem z nějakém důvodu nelíbí, máte v České republice na výběr ze dvou dalších verzí, a to lesklé černé a tzv. Twilight, která budí pozornost díky zajímavému přechodu mezi odstíny černé, fialové a modré v závislosti na okolním osvětlení.

Huawei Mate 20 Pro

O tom, že je celý telefon zpracován velmi kvalitně a bytelně, se snad ani nemusíme zmiňovat. Jelikož má Huawei Mate 20 Pro certifikaci odolnosti IP68, podrobili jsme ho i koupeli ve fontáně a vše přežil bez újmy. Při namočení si však dejte pozor na to, abyste do konektoru bez patřičného vyschnutí nepřipojili nabíječku nebo sluchátka. Škoda že vás o tomto telefon nevaruje formou upozornění na displeji, jako jsme to viděli například u voděodolných smartphonů od Samsungu. Rovněž se sluší zmínit, že záruka se na utopený telefon stejně jako u konkurence nevztahuje.

Pokud telefon zrovna nedržíte, musíme vás varovat, že má jednu nevítanou zálibu. Rád totiž sklouzává ze všemožných, byť jen trochu nakloněných nebo kluzkých povrchů. Rozhodně tedy nedoporučujeme telefon odkládat na nerovná místa třeba na pohovkách.

Líbilo se nám
  • skvěle padne do ruky
  • atraktivní vzhled
  • zvýšená odolnost IP68
  • malé rámečky
Nelíbilo se nám
  • výřez (záleží na individuálním postoji každého z vás)
  • nestandardní paměťový nanoSD slot

Displej: můžete na něm oči nechat

U vlajkové lodi pochopitelně hodně záleží na displeji a zde se na něj dívá doslova královsky. OLED panel s uhlopříčkou 6,39 palce a poměrem stran 19,5:9 má krásné podání barev i fantastickou černou a vše navíc podtrhuje jemnost 538 pixelů na palec díky jemnému rozlišení 3 120 × 1 440 pixelů. Automatický jas funguje rovněž příkladně a k dispozici je i „Always On“ displej pod názvem „Vždy na displeji“. Asi není potřeba nic dodávat – zkrátka se jedná o naprostou špičku mezi displeji. Problém nečiní ani používání telefonu na slunci, čitelnost je totiž stále špičková. Fungování se zaoblenými boky, jak je známe třeba z vlajkových lodí Samsungu, může zpočátku vyžadovat trochu tréninku, ale jakmile si zvyknete, není to problém.

Huawei Mate 20 Pro

Pokud se rozhodnete telefon odemykat prstem, stačí přiložit bříško palce (nebo čtyř dalších prstů) do středu spodní třetiny displeje. Čtečka funguje poměrně dobře, ale na rychlost a spolehlivost těch klasických zatím úplně nemá. Zpočátku si také budete muset zvyknout na to, že je potřeba na displej trochu silněji zatlačit – čtečku nestačí jen „pohladit“, jak jsme zvyklí z konvenčních řešení. Odemknutí na druhou stranu vypadá doopravdy efektně a jistě vzbudí pozornost okolí.

Druhou možností, jak telefon odemknout, je 3D skener obličeje. Ten vás v mžiku identifikuje a funguje za naprosto jakýchkoliv světelných podmínek. Rozezná vás tedy i v naprosté tmě. Odemykání jsme důkladně otestovali a vyhodnotili jej jako velmi spolehlivé a rychlé, a to i ve srovnání s Face ID na iPhonu.

Líbilo se nám
  • špičkový OLED panel
  • čtečka otisků prstů v displeji
Nelíbilo se nám
  • čtečka otisků nefunguje vždy na 100 %

Zvuk: reproduktor v USB-C portu hraje průměrně

Výstup hudby do sluchátek je bezproblémový. Ve srovnání s jinými smartphony nám přijde, že je pro Huawei typická mírná absence basů, ale jinak si nelze na nic stěžovat. Hlasitá reprodukce, to je jiná. Oceňujeme sice další inovaci v podobě ukrytí hlasitého reproduktoru do USB-C konektoru, avšak raději bychom kvalitnější zvuk. Držíte-li telefon v ruce, je zvuk hodně plochý. Pokud zařízení položíte na podložku, je zvukové podání o trochu lepší, ale stále přinejlepším průměrné. Hlavnímu reproduktoru vypomáhá i telefonní sluchátko. Více by nás však potěšil jeden další standardní reproduktor na vrchní straně zařízení.

Huawei Mate 20 Pro

Překvapivě spodní reproduktor neztratí příliš na hlasitosti, ani pokud telefon kabelově nabíjíte. Nemusíte se tedy obávat, že by zastrčený kabel Mate 20 Pro nedobrovolně uvedl do tichého režimu. Oceňujeme rovněž přítomnost 3 mikrofonů.

Líbilo se nám
  • kvalitní USB-C výstup do sluchátek
  • hlasitý reproduktor v USB-C portu se neztiší ani při kabelovém nabíjení
  • přítomnost 3 mikrofonů
Nelíbilo se nám
  • přinejlepším průměrný výstup hlasitých reproduktorů

Výkon hardwaru: nezná hranice

Huawei Mate 20 Pro je prvním telefonem, kde byl použit nový 7nm procesor Kirin 980. Telefon fungoval příkladně a bez těch nejmenších záseků i přesto, že v něm nebyla finální verze softwaru. Hraní nejnáročnějších her na nejvyšší detaily fungovalo bezvadně a náročný multitasking se 6 GB RAM není problémem. V oblasti výkonu doopravdy není mnoho, co by se dalo vytknout. Telefon fungoval velmi svižně a za celou dobu používání jsme se nesetkali s byť drobným zaškobrtnutím.

Režim výkonu vs. standardní režim

I přes možnost rozšíření úložiště skrze nanoSD karty věříme, že bohatý úložný prostor o velikosti 128 GB postačí většině uživatelů. Po zapnutí zůstává pro uživatelská data připravených přibližně 110 GB.

Líbilo se nám
  • nekompromisní výkon díky procesoru Kirin 980
  • 6 GB RAM a 128 GB interního úložiště

Výdrž baterie: maratonec s rychlonabíjením

Nezklamala ani nevyměnitelná baterie o kapacitě 4 200 mAh, která s rezervou zajistila dva dny každodenního používání. Museli bychom se doopravdy hodně snažit, abychom baterii vybili během jednoho dne. Hodina navigování aplikací Waze s dalšími spuštěnými aplikacemi na pozadí a plným jasem displeje připravila baterii o pouhých 8 procent, což podle nás dostatečně vypovídá o tom, že o výdrž se s Huawei Mate 20 Pro bát nemusíte.

Nabíjí se opravdu rychle.

Pokud byste se přeci jen dostali do nesnází, oceníte rychlé nabíjení. Díky masivnímu, supervýkonnému 40wattovému adaptéru přímo v balení telefon hravě dobijete z 0 do 100 % za 70 minut. Adaptér ani telefon se navíc během dobíjení nezahřívají. Za zmínku stojí i podpora bezdrátového nabíjení výkonem až 15 wattů.

Huawei Mate 20 Pro

Pokud byste měli náladu na to být štědří, můžete poskytnout trochu „šťávy“ třeba kamarádům s novým iPhonem. Mate 20 Pro totiž podporuje reverzní bezdrátové nabíjení, kdy stačí jen přiložit telefony zády k sobě. Funkce je však trochu neprakticky schovaná v nastavení a nedá se nastavit do rychlých voleb v roletce.

Líbilo se nám
  • dvoudenní výdrž
  • podpora superrychlého nabíjení skrze dodávaný 40W adaptér
  • 15W bezdrátové nabíjení
  • reverzní bezdrátové nabíjení

Konektivita: na co si jen vzpomenete

Huawei Mate 20 Pro má vše, co si můžete přát, a to včetně dnes již takřka nevídaného infraportu, který funguje ukázkově. Můžete se spolehnout na bezdrátové Wi-Fi připojení skrze standardy 802.11a/b/g/n/ac v pásmu 2,4 GHz i 5 GHz, Bluetooth ve verzi 5.0 s podporou BLE, SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC a HWA, plnohodnotné LTE na obou nanoSIM kartách i NFC pro bezkontaktní platby. Smartphone vás dokáže navigovat díky podpoře A-GPS i GLONASS. Nic podstatného zkrátka nechybí.

Líbilo se nám
  • Infraport, který se už jen tak nevidí
  • české LTE na obou SIMkách
  • NFC
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: trojčata v designu Porsche

Přední selfie kamerka zvládá pořizovat snímky v rozlišení 24 megapixelů a kromě solidně fungujícího HDR nabídne rovněž 3D Qmoji. Ty díky pokročilému senzoru snímání obličeje fungují podstatně lépe než například u Huawei nova 3 a můžete si s nimi užít i trochu té legrace. Natáčení selfie videa probíhá v maximálním rozlišení Full HD+.

První dvě fotografie jsou pořízeny selfie kamerou. Další fotografie byly pořízeny režimem Noc oproti standardním fotografiím pořízeným ve tmě. Poslední tři fotografie předvádí režim clona, standardní fotoaparát a ultraširokoúhlý záběr.

Zadní fotoaparáty nabídnou rozlišení 40, 8 a 20 megapixelů. Celkově výsledky hodnotíme jako velmi dobré, a to i přesto, že námi testovaný telefon ještě neobsahoval finální software, který bude k dispozici při zahájení prodeje 1. listopadu 2018.

Ultraširokoúhlý záběr je extrémně návykový.

Velmi nás potěšil hlavní snímač s rozlišením 40 megapixelů a světelností f/1.8, ale také trojnásobný optický zoom. Nejvíc nás však uchvátil ultraširokoúhlý objektiv, kterému jsme přišli na chuť velmi rychle díky pohodlnému zvětšení scény jedním kliknutím, aniž byste museli udělat jediný fyzický krok vzad. Dalším režimem, který stojí za zmínku, je Noc, který byl schopný zachytit doopravdy hodně světla i ve velmi temných scénách. Pro ty, kteří si rádi hrají s nastavením, je k dispozici i plně manuální režim s možným výstupem do formátu RAW. Zajímavá je rovněž AI funkce, která zvládne spočítat množství kalorií v zabíraném pokrmu. Obvykle Mate 20 Pro dokázal správně identifikovat snímaný pokrm, avšak jestli správně zobrazil množství kalorií nevíme.

Huawei Mate 20 Pro (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Videa lze zaznamenávat v maximálním rozlišení 4K při 30 FPS a kvalita nás zdaleka neuchvátila tak jako u fotografií. Při nahrávání na druhou stranu přijdou ke slovu 3 mikrofony a video tak aspoň nabídne velmi dobrý zvuk.

Líbilo se nám
  • velké množství nastavení
  • trojitý zadní fotoaparát
  • ultraširokoúhlé záběry fungují skvěle
  • režim Noc dokáže „prosvítit“ i velmi tmavé záběry
  • tři mikrofony při nahrávání videa
  • konečně náležitě kvalitní Qmoji
Nelíbilo se nám
  • chybí natáčení videí ve 4K při 60 FPS

Software: ve znamení devítek

Po odemknutí zařízení vás přivítá Android 9 Pie s nadstavbou EMUI ve verzi 9.0. Vše funguje velmi svižně a během používání jsme se nesetkali s jediným zásekem, přestože se podle slov zástupců společnosti Huawei nejednalo o finální verzi softwaru. Notch lze díky OLED panelu skrýt opravdu dokonale a k dispozici je i tmavý režim, který prostředí zahalí do černé barvy.

K používání Androidu jsme zvolili gesta, která podstatně šetří čas. Posunutím od spodního okraje se vracíte na domovskou obrazovku. Pokud prst přidržíte přibližně uprostřed displeje, zobrazí se vám všechny otevřené aplikace. A pokud se chcete vrátit o jeden krok zpět, stačí posunout prstem od okraje zleva či zprava. Ovládání gesty je velmi návykové a bude vyhovovat levákům i pravákům. Škoda jen, že s ním Google přišel až v roce 2018.

Líbilo se nám
  • Android 9 Pie s EMUI 9.0
  • podpora gest
  • svižný a bezproblémový chod

Zhodnocení a konkurence

Jako jedinou podstatnou slabinu jsme během testování vyhodnotili reproduktor ukrytý v konektoru USB-C, který v tandemu s telefonním sluchátkem nehraje vyloženě špatně, ale od vlajkové lodi bychom očekávali o řád lepší výsledek. Věcí, které bychom mohli chválit, je na druhou stranu spousta. Huawei Mate 20 Pro za cenu 24 999 korun, která je mimochodem nejnižší cenou v porovnání s ostatními zeměmi, kde se Mate 20 Pro prodává, nabízí bytelné tělo, skvělou výbavu a ještě něco navíc v podobě čtečky otisků v displeji, reverzního nabíjení nebo ultraširokoúhlého objektivu fotoaparátu. Konkurence to tedy bude mít zatraceně těžké.

Ultraširokoúhlý objektiv nás dostal.

Pokud máte rádi Samsung a láká vás chytré pero S Pen, bude pro vás skvělou alternativou Samsung Galaxy Note9, který stojí stejně jako Mate 20 Pro. Zapomenout ovšem musíte na tři fotoaparáty nebo čtečku otisků v displeji, která se v případě Note9 nachází na zádech a doplňuje jí skener oční duhovky.

Samsung Galaxy Note9 128 GB

Rozměry161,9 × 76,4 × 8,8 mm, 201 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:50 hodin

Jestliže více inklinujete k jablečným produktům, můžete si pár tisíc připlatit za iPhone Xs Max s displejem o jednu desetinu palce větším. Stejně jako Huawei Mate 20 Pro umí iPhone Xs Max bleskově odemknout zařízení pomocí tváře a podle displaymate.com nabízí momentálně nejlepší OLED displej na trhu.

Apple iPhone Xs Max

Rozměry157,5 × 77,4 × 7,7 mm, 208 g
DisplejPOLED, 6,5" (2 688 × 1 242 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A12 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 256 GB / 512 GBne
Akumulátor3 174 mAh, doba nabíjení: 2:53 hodin

Jak už to u Huawei a Honoru bývá, konkurencí budou i modely z vlastní stáje, zejména pak chystaný Honor Magic 2, který s nejvyšší pravděpodobností nabídne tentýž procesor, displej bez výřezu a zajímavý výsuvný mechanismus, který ovšem nemusí vyhovovat každému.

huawei-mate-20-pro
Klady
  • nádherný OLED displej
  • bleskurychlé odemykání obličejem
  • rychlé nabíjení dodávaným 40W adaptérem
  • produkuje skvělé fotografie
  • čtečka otisků prstů integrovaná v displej
  • reverzní bezdrátové nabíjení
  • velmi dobrá výdrž
  • zvýšená odolnost dle normy IP68
  • povedený design
Zápory
  • méně kvalitní hlasitá reprodukce zvuku
  • nestandardní paměťový nanoSD slot
  • kvalita natočených videí má rezervy
Diskuze ke článku
Areon
Pěkná recenze, palec hore.
me
EMUI trpí dvěma problémy, který jsou prostě no go.
1. zpomalování systému - u EMUI 9 tvrdí že to testovali, a že to bude lepší, ale historicky je huawei spolu se samsungem jedním z nejhorších a za rok už abyste telefon raději resetovali
2. příliš agresivní zabíjení procesů - což je ještě otravnější když chcete použít tasker nebo nějakým způsobem zapojit telefon do automatizace domácnosti. Ale ne, není to jen u tohoto případu. Huawei je schopné vám killnout i různé messengery apod.
PetrV
Jako fanoušek řady mate musím říct , do tohohle opravdu nepůjdu :-(
Martin
S tou vydrží bych moc neradoval natoz že má 4200mAh žádná sláva 85h Endurace na gsmarena. V30 S 3300mAh má 93h.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze