Huawei Mate 10 Pro
recenze

Huawei Mate 10 Pro

Velikán se sebevědomou cenovkou
91

S podzimem se tradičně dočkáváme modelu, ve kterém čínský Huawei předvede maximum v daném roce. Letos se jmenuje Huawei Mate 10 Pro. Velikán s šestipalcovým displejem láká na duální fotoaparát, nejnovější Android Oreo, zvýšenou odolnost nebo 128GB úložný prostor. Do nekompromisní výbavy se nám však zatoulalo i několik mušek.

Čínský Huawei má dvě zavedené řady. Jedna z nich zastřešuje i tabletofony Mate. Nejnovějším přírůstkem je Mate 10 Pro, který se může pochlubit nejen duálním fotoaparátem a výkonným procesorem, ale také zvýšenou odolností, velkým displejem téměř bez rámečků nebo silnou baterií. Zdá se, že výrobce namíchal opravdu zajímavý koktejl výbavy pro náročné. Právě začínající recenze odhalí, zda je to skutečně pravda.

Technické parametry Huawei Mate 10 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce154,2 × 74,5 × 7,9 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 970, CPU: 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:47 hodin
Dostupnostlistopad 2017, 21 000 Kč

Huawei Mate 10 Pro – videopohled

Obsah balení

V krabičce naleznete společně s telefonem ještě koncovku nabíječky, datový kabel a také pecková sluchátka s USB-C konektorem. Další prostor základního balení vyplňují příručky a také nepříliš vzhledný silikonový kryt zadní strany telefonu. U prémiového zařízení s cenou převyšující dvacet tisíc korun se výrobce u ochranného krytu mohl rozhodně vytáhnout více.

Huawei Mate 10 Pro

Konstrukční zpracování: dospěl mezi nejlepší

Řada modelů Mate od Huawei se těší slušné oblibě. Vždy jde o tabletofon s velkým displejem okolo šesti palců. Ani nový model Mate 10 Pro netvoří výjimku. Design však pokročil ještě dále. Skleněná záda jsou ve svých krajích mírně zaoblená a pozvolna navazují na kovové boky. Telefon se tak i přes logicky větší rozměry pohodlně drží v ruce a dokonce ani nijak neklouže. Všemu napomáhá i nikterak přehnaná hmotnost 178 gramů.

Skleněné plochy dle očekávání přitahují otisky prstů.

Celkově vzhled hodnotíme velmi kladně. Mate 10 Pro působí konzervativním, avšak nikoliv vyloženě nudným dojmem. V rukách manažera se tak bude vyjímat, ostudu vám nikdy neudělá. Snad s výjimkou případu, kdy jej dlouho nevyčistíte. Skleněné plochy jsou dle očekávání magnetem na otisky prstů. O něco lepší by situace mohla být u modré verze, která také vypadá o něco svěžeji. Za zmínku ještě možná stojí pruh na zadní straně za fotoaparáty. Ten má jen estetickou funkci a pod jistým úhlem takřka není vidět.

Rozmístění ovládacích prvků je pro Huawei typické a rychle se na něj zvyká. Po pravém boku je dvojklávesa regulující hlasitost a samostatné tlačítko pro odemknutí či uzamknutí telefonu. Tato klávesa má také odlišnou povrchovou úpravu. Obě se tisknou velmi pohodlně. Nejrychleji však telefon odemknete skrze čtečku otisků prstů na zadní straně. Pracuje neskutečně rychle a spolehlivě, v tomto ohledu patří Huawei k nejlepším. Současně čtečka podporuje gesta. Tahy prstem po ní můžete posouvat fotografie nebo stahovat informační lištu. Levý bok hostí šuplíček pro dvě nanoSIM karty. Za zmínku stojí kromě USB-C konektoru i přítomnost infračerveného portu na horní hraně. Snadno tak lze ovládat domácí elektroniku.

Huawei Mate 10 Pro

Zpracování novinky snese ta nejpřísnější měřítka. Telefon je pevný, a to díky unibody konstrukci. Nemusíte se obávat jakéhokoliv povrzávání. Huawei také připojil zvýšenou odolnost proti vodě a prachu s certifikací IP67. Z fotografií si můžete povšimnout, že oba fotoaparáty velmi decentně vystupují nad okolní povrch. Ničemu to však nevadí, kývání jde na vrub celkovému zaoblení zadní strany.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • perfektně padne do ruky
  • luxusní vzhled
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • zvýšená odolnost proti vodě a prachu
Nelíbilo se nám
  • ulpívající otisky prstů

Displej: i s Full HD udělá parádu

Drtivou většinu čelní strany zabírá 6palcový displej s poměrem stran 18:9 a protaženým Full HD rozlišením (2 160 × 1 080 pixelů). Displej je skvěle čitelný a více než dostatečně jemný. V nastavení můžete dle vlastního vkusu vybrat barevné podání či teplotu barev. Nechybí ani automatická regulace jasu, která funguje poměrně dobře. Občas ale zaspí a musíte ji ručně trochu popostrčit. O ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass a výrobce na displej nalepil i ochrannou fólii. Tu však lze velmi snadno a rychle poškrábat. Nám se to povedlo během necelého týdne při nošení telefonu v kapse u kalhot. Podotkněme, že v kapse byl pouze samotný telefon.

Huawei Mate 10 Pro
Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • minimální rámečky
  • podrobné nastavení displeje
Nelíbilo se nám
  • fólie od výrobce se velmi rychle poškrábe
  • občas pomalejší automatická regulace jasu

Zvuk: pokus o stereo

Huawei nadále vsází na stereo zvuk, pro což využívá reproduktor na spodní hraně a dále reproduktor nad displejem. Ten je však o poznání méně výkonný a zaměřený téměř jen na výšky. Výsledný dojem je tak sice lepší než s jedním reproduktorem, ale dva regulérní reproduktory toto řešení nenahradí. Kaňkou na kráse je chybějící 3,5mm jack. Vlastní sluchátka tak připojíte jen s redukcí. Ta dodávaná v balení mají USB-C konektor a hrají průměrně.

Líbilo se nám
  • dva reproduktory
  • hlasitá reprodukce
  • vcelku kvalitní dodávaná sluchátka
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: potěší i náročné

Výkon telefonu dodává osmijádrový procesor Kirin 970 s 6GB operační pamětí. Tu Huawei drží stále z větší části volnou, běžně jsou téměř 4 GB nevyužité, což zamrzí. Na druhou běží zařízení velmi svižně. Velkorysé úložiště o kapacitě 128 GB by mělo stačit všem a současně dává alespoň částečně zapomenout na chybějící slot pro paměťové karty. Po prvním zapnutí počítejte s přibližně 105 GB pro vaše data.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný procesor
  • velká RAM
  • 128GB úložiště
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťové karty

Výdrž baterie: cenný trumf

Dalším trumfem řady Mate je výdrž baterie. V modelu Mate 10 Pro se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 4 000 mAh. Reálná výdrž se i při náročném používání pohybuje kolem dvou celých dnů. I po 48 hodinách se kapacita baterie držela kolem 20 %. Nabíjení pak probíhá vcelku svižně, z nuly do plna to zabere něco málo přes hodinu a půl. Zamrzí že Huawei nadále ignoruje bezdrátové nabíjení, které by drahému telefonu rozhodně slušelo, zvlášť když má skleněná záda.

V našem testu výdrže, kdy telefon přes Wi-Fi streamuje video ve Full HD kvalitě, se Mate 10 Pro vyšvihl časem 10 hodin a 34 minut.

Huawei Mate 10 Pro
Líbilo se nám
  • nadprůměrně dobrá výdrž
  • svižné nabíjení
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení

Konektivita: bleskové LTE a infraport

Nejlépe vybavený telefon výrobce musí být zcela bezchybný co se konektivity týče. Mate 10 Pro se tak může pochlubit podporou LTE Cat. 18, což přináší teoretickou rychlost až 1,2 Gb/s. Ano, jde o absolutní dnešní vrchol, ale takovou rychlost v tuto chvíli na českém území nevyužijete. Samozřejmost představuje také Wi-Fi s protokoly ac, NFC či velmi přesně fungující GPS s GLONASSem. Někoho by mohlo zklamat, že Huawei u svého špičkového telefonu nasazuje starší Bluetooth 4.2 namísto nejnovější pětkové verze. Třešničkou na dortu je zmíněná přítomnost infračerveného portu pro ovládání domácí elektroniky, například televize.

Huawei Mate 10 Pro

Naopak kabelové spojení zajišťuje USB-C konektor, přičemž nechybí podpora funkce USB host. Nový Mate 10 Pro lze také speciálním kabelem propojit s monitorem a využívat desktopové prostředí, aniž byste potřebovali jakýkoliv dok. Klíčové aplikace jsou dle výrobce připraveny pro desktopové využití. Současně nechybí zabezpečení, kdy nově příchozí notifikace můžete například vyřídit jen na telefonu a na velkém monitoru se nezobrazí.

Huawei Mate 10 Pro

Internet si prohlédnete skrze prohlížeč Google Chrome, který je tradiční zárukou rychlosti a přehlednosti. Pakliže využíváte účtu Google, současně máte po ruce záložky synchronizované napříč vašimi zařízeními.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE
  • NFC a infraport
  • desktopový režim
Nelíbilo se nám
  • starší Bluetooth

Fotoaparát: lepší, ale ne nejlepší

Důvodů, proč si telefon pořídit, budou mít zájemci jistě hned několik. Velkým lákadlem může být duální fotoaparát. Ten disponuje kombinací rozlišení 20 a 12 megapixelů. Současně se chlubí výbornou světelností f/1,6 a také optickou stabilizací obrazu. Doplňme, že na zadní straně kromě loga společnosti Leica, která na fotoaparátu opět participovala, najdete ještě laserové ostření a dvě přisvětlovací diody.

Huawei Mate 10 Pro

Prostředí

Samotná aplikace obsluhující fotoaparát nevypadá nijak nově. V základu je velice přehledná a pokud rádi jen rychle fotíte, můžete si vystačit s automatickým režimem a prostým klikáním na spoušť. Rychle si však můžete upravit barevné podání fotografií nebo aktivovat funkci živých fotografií, která obstarává krátká videa během focení. Současně můžete spustit portrétní mód i si přisvětlit scénu pomocí LED diod.

Huawei Mate 10 Pro

Další volby naleznete prostým tahem prstu doleva či doprava při horizontálním držení. Z levého boku se objeví různé režimy. Zde můžete přepnout na černobílé snímky, video, HDR, Panorama, 3D Panorama nebo noční záběr. Hodit se může režim skenování dokumentů nebo zpomalené video. Z pravé strany se dostanete ke klasickému nastavení, kde volíte rozlišení, samospoušť či možnost si přidat do snímků vodoznak značky Leica. Z pravé strany, avšak s menší razancí, lze „vytáhnout“ i kompletní manuální režim. Jak správně tušíte, je to trošku nepraktické, ale po chvíli si na toto řešení lze zvyknout.

Ukázkové snímky

Samotná kvalita fotografií není vůbec špatná, potěší zejména velmi dobrá ostrost. Barevné podání je již o něco slabší a trochu se odklání od reality, byť nejde o nic dramatického. Dle očekávání telefonu nejlépe svědčí dostatek světla, za kterého pořídí velmi slušné fotografie. Zásadní zhoršení nepřichází ani v interiérech a na snesitelné úrovni zůstává šum. Pokud je světla již skutečně nedostatek, hrozí nejčastěji neostrý snímek. Má to prostý důvod – fotoaparát se nepodaří udržet zcela v klidu. Nicméně při troše snahy jde i v noci pořídit fotografii slušné kvality.

Ukázkové fotografie

Za zmínku stojí, že díky duálnímu fotoaparátu můžete snímanou scénu dvojnásobně přiblížit, a to téměř bez ztráty kvality. Vše probíhá za pomoci sekundárního 20megapixelového fotoaparátu a speciální výpočetní operace. Do dvojnásobného přiblížení je výsledkem velmi kvalitní snímek, ačkoliv se jedná o digitální zoom. Kvalita tak potěší, ale nedosáhnete takových výsledků jako v případě optického přiblížení.

Ukázka možnosti „bezztrátového přiblížení“

Dvojice fotoaparátů přináší též možnost portrétního režimu, který velmi snadno zapnete hned z hlavní nabídky aplikace fotoaparátu. Výsledky nejsou vůbec špatné – telefonu se daří rozmazat skutečně jen pozadí a focený objekt zůstává nadále ostrý.

Ukázka portrétního režimu (třetí snímek s vypnutým portrétním režimem)

Čelní kamerka

Pro potřeby selfies je připravena čelní kamerka s 8 megapixely. Nechybí ji speciální režimy vylepšení tváře a další zábavné efekty. Kvalita vcelku ujde, především pro sdílení skrze sociální sítě.

Video záznam

Video lze zaznamenávat maximálně ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Raději bychom viděli vyšší snímkovací frekvenci, ale bohužel. 60 snímků za vteřinu se dočkáme až v nižším Full HD rozlišení. Obrazová kvalita videa je velice slušná a pochvalovali jsme si i zvukovou stránku.

Huawei Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace
  • velké množství nastavení
  • 2× hybridní zoom
  • záznam Full HD videa s 60 FPS
Nelíbilo se nám
  • celková kvalita snímků mohla být lepší
  • hodilo by se 4K video s 60 FPS

Software: bez chybiček se to neobešlo

Mezi plusy telefonu je možné rozhodně zařadit nasazení Androidu 8.0 Oreo s nadstavbou EMUI. Ta vypadá nadále obdobně jako u starších letošních modelů. Ovládání je tedy intuitivní a můžete si zvolit, zda chcete využívat typické menu či nikoliv. Vhod přijde i rozdělení displeje na dvě části a používání dvou aplikací současně. Rozdělení lze snadno zapnout pomocí kloubu vašeho prstu.

Uživatelské prostředí

Rádi bychom pochválili i optimalizaci, ale nemůžeme. Telefon je svižný a rychle se spouští také aplikace. Bohužel se několikrát stalo, že některá z nativních aplikací zamrzla a bylo nutné čekat. Ve dvou případech dokonce zamrzl celý telefon a byl zapotřebí tvrdý reset pomocí dlouhého stisku vypínací klávesy. To rozhodně není dobrá vizitka, avšak Huawei by vše mohl napravit v některé z budoucích aktualizací.

Líbilo se nám
  • Android 8.0 Oreo
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • občasné softwarové nedodělky

Zhodnocení: ideál na dohled

Huawei každým rokem vylepšuje svůj špičkový model řady Mate a ani letošní rok netvoří výjimku. Mate 10 Pro působí opět dospěleji a jeho design snese srovnání s nejlepšími. Totéž lze říci o displeji a jeho možnostech. Co mě osobně potěšilo snad nejvíce je velmi dobrá výdrž. Telefonů, co vydrží v zápřahu celý víkend, skutečně mnoho není. Spolehnout se dále můžete na vysoký výkon i dostatek úložného prostoru. Máme zde však i nedostatky. Své mouchy má prostředí, nepotěší chybějící 3,5mm jack a více jsme čekali též od fotoaparátu.

Cenovka dnes testovaného Matu 10 Pro začíná na 21 tisících, což se nezdá jako moc. Pokud však budete chtít co nejlepší výbavu, pravděpodobně sáhnete po Samsungu, což si ukážeme u konkurence níže. Novince od Huawei by kromě alespoň mírného snížení ceny pomohla aktualizace řešící softwarové nedostatky.

Konkurence

Konkurencí může být například Samsung Galaxy S8+, který sice vyjde o tři tisíce korun dráž, avšak funguje lépe, má kvalitnější fotoaparát a nechybí mu navrch třeba bezdrátové nabíjení.

Samsung Galaxy S8+

Rozměry159,5 × 73,4 × 8,1 mm, 173 g
DisplejSuper AMOLED, 6,2" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 500 mAh, doba nabíjení: 1:44 hodin

Do budoucna se mezi konkurenty zařadí také Google Pixel 2 XL, který má čistý Android či výkonnější hardware. Bude však o čtyři tisíce korun dražší.

Google Pixel 2 XL

Rozměry157,9 × 76,7 × 7,9 mm, 175 g
DisplejPOLED, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 6,4 GB / 128 GBne
Akumulátor3 520 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin

Sáhnout můžete i po loňském Huawei Mate 9. Ten sice nepůsobí tak stylově, ale výbavu má velmi podobnou. Zamrzí sice jeho slabší fotoaparát, ale stojí zhruba o tři tisíce korun méně.

Huawei Mate 9

Rozměry156,9 × 78,9 × 7,9 mm, 190 g
DisplejTFT IPS, 5,9" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin
huawei-mate-10-pro
Klady
  • elegantní vzhled
  • dobře padne do ruky
  • velký displej s minimálními rámečky
  • výkonný procesor
  • velká interní paměť
  • desktopový režim
  • Android 8.0 Oreo
  • duální fotoaparát
  • špičková konektivita
Zápory
  • vyšší cena
  • chybí bezdrátové nabíjení
  • nedotažená optimalizace softwaru
  • jen průměrný fotoaparát
Diskuze ke článku
anonym
No vzhledove hezky ale ma další nevýhody které nezminili a to je debilni poměr displeje 18:9 a skleněná zada čtečka na zadech k tomu chybí ten jack a paměťové karty. Klasicky Mate 10,je lepší. Ten tu mel byt v prodeji! Ne tenhle zmetek!
Koupil bych si Mate 10 hned ale verzi pro a lite ani náhodou!
Tomáš
Ahojte... Nemôžem sa zbaviť pocitu, že v tejto recenzii je veľa negatív. Pokiaľ by som si pozrel len video-recenziu, nedozvedel by som sa o EMUI Desktop, čo je škoda. Takúto možnosť ma len tento model a najnovšie Samsungy radu S. Rád by som videl aj porovnanie EMUI Desktop a Samsung DEX.
haha
super huahej zamrza a to se ku*va vyplati :D
Ondra
Bude recenze lepšího Huawei Mate 10? U nás se sice prodávat nebude, ale stejně si ho budu objednávat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze