Huawei Mate 10 Lite
recenze

Huawei Mate 10 Lite

Zajímavý velkým displejem, cenou i výbavou
30

Pořídit si v dnešní době moderně vypadající telefon s opravdu velkým displejem a malými rámečky vás nemusí finančně zruinovat. Důkazem budiž zbrusu nový Huawei Mate 10 Lite s téměř 6palcovým displejem, velkou interní pamětí či duálním fotoaparátem. Snahu o dobré prodeje podporuje také cena pod hranicí 10 tisíc korun. Bude to stačit na předvánoční úspěch?

Řada Mate od Huawei je s námi již několik let a vždy byla vyhrazena špičkově vybaveným tabletofonům. Ostatně Mate 10 Pro jsme na mobilenet.cz nedávno otestovali. V letošním roce se s ní však mohou seznámit i uživatelé ve střední třídě. Novinka jménem Huawei Mate 10 Lite nabízí takřka 6palcový displej, osmijádrový procesor či duální fotoaparát nejen na zadní, ale dokonce i čelní straně. Cenu výrobce stanovil těsně pod hranici 10 tisíc korun. Máme zaděláno na bestseller?

Technické parametry Huawei Mate 10 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce156,2 × 75,2 × 7,5 mm, 164 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,9" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetKirin 659, CPU: 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-T830 MP2
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 340 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:06 hodin
Dostupnostlistopad 2017, 9 999 Kč

Huawei Mate 10 Lite – videopohled

Obsah balení

Základní balení Matu 10 Lite je poměrně elegantně řešeno. Jednotlivé části jsou do krabičky zasunuté, a to včetně telefonu. Výhodou je, že do krabičky snadno vše opět poskládáte. Vyjma samotného telefonu můžete počítat s nabíječkou, USB kabelem a peckovými sluchátky. Přímo na displeji telefonu se nachází základní ochranná fólie.

Huawei Mate 10 Lite

Konstrukční zpracování: tentokrát v hliníku

Čínský Huawei letos představil zcela novou generaci Mate 10. Kromě dvou špičkových modelů jsme se letos dočkali i odlehčené varianty, která má přídomek Lite a nabízí podobný design, jen v jistých ohledech okleštěnou výbavu. Mate 10 Lite vsadil na celohliníkové tělo s malými a spíše nenápadnými anténními předěly. Jednoznačnou výhodou je, že na hliníku takřka neulpívají otisky prstů. Navzdory velmi malé tloušťce 7,5 milimetrů působí novinka spíše baculatým dojmem. Důvodem je opravdu silné zakulacení boků. Díky tomu však telefon opravdu velmi pohodlně padne do ruky.

Stinnou stránkou malé tloušťky jsou vystupující fotoaparáty.

Stinnou stránkou malé tloušťky je vystupující modul fotoaparátu. Nevypadá to hezky a telefon se při položení na stůl lehce kývá. Celkově je design velmi obyčejný a kdo hledá originál, poohlédne se spíše jinde. Mate 10 Lite si jednoduše na nic nehraje a jde o obyčejný, avšak skutečně poctivě zpracovaný telefon. Situaci můžete vylepšit jinou barevnou variantou. Kromě námi testované černé se na českém trhu prodává ještě modrá a také zlatá.

Rozmístění ovládacích prvků je zcela klasické. Po pravém boku jde o klávesy pro odemknutí a regulaci hlasitosti. Jsou v ideální výšce a jistě se tisknou. Zadní strana je domovem čtečky otisků prstů, která funguje přímo ukázkově. I v tomto případě můžete plochu čtečky využít pro stažení informační lišty nebo prohlížení fotografií. Na spodní hraně se nachází konektory. Zatímco za 3,5mm jack výrobce chválíme, za nasazení starého microUSB konektoru káráme. Zde už mělo zcela jasně být USB-C.

Huawei Mate 10 Lite
Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • perfektně padne do ruky
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • vystupující modul s fotoaparáty
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: malé rámečky vítané

Displej narostl na 5,9 palců a jedná se o IPS panel s velmi slušným Full HD+ rozlišením 2 160 × 1 080 pixelů. Poměr stran displeje tak činí 18:9. Barevný nádech lze regulovat, ale pokud srovnáte displej s mnohem dražšími telefony, rozpoznáte, že takových kvalit nedosahuje. Například barvy nevypadají tak živě. To však lze pochopit, někde Huawei ubrat musel. S displejem jako takovým však budete spokojeni. Čitelný je velmi dobře a spolehlivě funguje i čidlo regulace jasu.

Huawei Mate 10 Lite
Líbilo se nám
  • ucházející kvality
  • minimální rámečky
  • podrobné nastavení displeje

Zvuk: nic neočekávaného

Zvuk se line ze spodní hrany. Výstup je hlasitý, avšak zaměřený dle očekávání především na výšky. Mnohem lépe si vede 3,5mm výstup do sluchátek. Nenároční posluchači budou jistě spokojeni.

Líbilo se nám
  • hlasitá reprodukce
  • vcelku kvalitní dodávaná sluchátka
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: opojná volnost

Po hardwarové stránce rovněž došlo k jistým ústupkům. Huawei vsadil na osmijádrový procesor Kirin 659, který spadá do střední třídy. Podporuje jej 4GB operační paměť a telefon má rozhodně dostatek výkonu na všechny běžné operace. Na limity narazíte jen při mnoha aplikacích spuštěných naráz či u náročných her. Radost vám novinka udělá interní pamětí, 64 GB je rozhodně velice pěkný nadprůměr, přičemž reálně počítejte s více než 50 GB pro vaše data. Navíc nechybí ani slot pro paměťové karty.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný procesor
  • velká RAM
  • 64GB úložiště

Výdrž baterie: jednoznačný nadprůměr

Kapacita uživatelsky nevyměnitelné baterie činí solidních 3 340 mAh. I při náročnějším používání lze počítat s dvoudenní výdrží a i Lite model tak dělá řadě Mate čest. Nabíjení skrze dodávanou nabíječku zabere přibližně dvě hodiny a šest minut. Do 80 % to telefon stihne za hodinku a půl.

V našem testu výdrže, kdy telefon přes Wi-Fi streamuje video ve Full HD kvalitě, se Mate 10 Lite vyšvihl časem 9 hodin a 49 minut.

Líbilo se nám
  • nadprůměrně dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení

Konektivita: vše potřebné

V případě spojení s okolním světem se můžete spolehnout na dnešní klasiku. Pro připojení k internetu poslouží LTE Cat. 6. Nechybí samozřejmě Wi-Fi se standardy b/g/n. S okolím lze komunikovat skrze Bluetooth 4.2. Pokud prahnete i po NFC, budete se muset poohlédnout jinde, Mate 10 Lite jej nepodporuje.

Internetový prohlížeč

Propojit s okolím se můžete i kabelem, ale jak jsme již uvedli výše, bohužel jen přes starý konektor microUSB. Zde Huawei velmi a nesmyslně šetřil.

Internet si prohlédnete skrze prohlížeč Google Chrome, který je tradiční zárukou rychlosti a přehlednosti. Pakliže využíváte účtu Google, současně máte po ruce záložky synchronizované napříč vašimi zařízeními.

Líbilo se nám
  • úplná podpora LTE
Nelíbilo se nám
  • starý microUSB konektor

Fotoaparát: dva plus dva jsou čtyři

I v nejlevnějším příslušníkovi řady Mate 10 najdeme na zadní straně duální fotoaparát. Ten hlavní nabízí 16megapixelové rozlišení, sekundární kamerka je 2megapixelová a slouží pouze pro rychlejší ostření a především přeostřování. Snadno tak vytvoříte snímky s bokeh efektem. Samotná aplikace je přehledná a rychle se v ní zorientujete. V základu máte k dispozici možnost připnout jednotónový blesk, vytvořit snímek s rozmazaným pozadím či „živou fotku“, za kterou se skrývá i krátké video.

Huawei Mate 10 Lite

Z levé strany vytáhnete různé režimy, mezi kterými nechybí HDR, panorama, skenování dokumentu či manuální režimy pro fotografie a video záznam. Naopak zprava vysunete klasické nastavení, kde si například zvolíte rozlišení snímku.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií je za slušného světla, tedy ideálně ve venkovních prostorách, velmi solidní. Mate 10 Lite produkuje barevně věrné snímky s dobrou ostrostí. S ubývajícím světlem však velmi rychle kvalita snímků klesá. Zvyšuje se šum a především šance, že snímek nechtíc rozmažete. Tvorba rozmazaného pozadí také není příliš snadná a výsledek zdaleka není tak dobrý jako u jiných modelů.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Videa lze zaznamenávat maximálně ve Full HD rozlišení a 30 snímcích za vteřinu. Pro potřeby přehrávání na displeji telefonu kvalita postačí, na větších obrazovkách však vynikají nedostatky, jako jsou trhance či slabší kvalita zvuku.

Huawei Mate 10 Lite (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Zastavíme se samozřejmě i u čelních fotoaparátů. Ano, i nad displejem se nachází hned dvě kamerky. Ta hlavní má 13 megapixelů, sekundární 2 megapixely. Její účel zůstává stejný – slouží k možností přeostřování. Kvalita snímků je však spíše slabší. Takřka každá fotografie je lehce zašuměná, což kazí i případně chtěný bokeh efekt. Čelní fotoaparát také velmi zápasí s přepaly.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace
  • velké množství nastavení
  • možnost tvorby bokeh efektu
Nelíbilo se nám
  • celková kvalita snímků mohla být lepší
  • video by mohlo být kvalitnější

Software: starý dobrý základ

Prostředí u levnějšího modelu zajišťuje starší Android 7.0 Nougat, avšak s nadstavbou EMUI5.1. Rozdíly oproti například Matu 10 Pro příliš nepoznáte. Ovládání je tedy intuitivní a můžete si zvolit, zda chcete využívat typické menu či nikoliv. Potěší optimalizace, kdy telefon funguje přesně tak, jak očekáváte. Nekonají se žádné záseky, pády aplikací či snad zamrznutí celého telefonu. Mezi aplikacemi najdete i pár pro mnohé nepotřebných, například máme na mysli klienty pro sociální sítě. Lze je však snadno odinstalovat.

V nastavení jistě uvítáte možnost uspořádat si spodní lištu s tlačítky nebo zapnout notifikační LED diodu. Bohužel ji nelze nijak nastavit.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • Huawei mohl nasadit novější verzi OS Android

Zhodnocení: neztratí se

Huawei se letos prvně rozhodl, že se svou řadou Mate pronikne také do střední třídy. A jeví se to jako dobrý krok. Mate 10 Lite přináší mezi levnější telefony velký displej s malými rámečky, slušný hardware, dobře fungující prostředí a hned čtveřici fotoaparátů. Pár věcí však přeci jen zamrzí: kromě starého konektoru i starší systém či vystupující objektivy fotoaparátů na zadní straně. Ve výsledku nijak zásadně nenadchnou ani fotoaparáty jako celek. Přesto lze říci, že Huawei Mate 10 Lite obstojí mezi konkurenty.

Konkurence

Přímých konkurentů mnoho nenajdeme, šestipalcové displeje jsou poměrně vzácností. Pokud vám stačí menší panel, nabízí se například Samsung Galaxy J7 se silnější baterií a hezčím displejem. Má však mnohem menší paměti. Prodává se však o tisícikorunu levněji.

Samsung Galaxy J7 (2017)

Rozměry152,4 × 74,7 × 7,9 mm, 181 g
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×1,6 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 600 mAh, doba nabíjení: 2:35 hodin

5,5palcový displej má také nový ASUS ZenFone 4 Selfie Pro, který má podobnou výbavu i cenu.

ASUS ZenFone 4 Selfie Pro

Rozměry154 × 74,8 × 7 mm, 147 g
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Pokud si připlatíte dva tisíce korun, můžete mít celkově ještě lépe vybavený model, a to konkrétně LG G6.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin
huawei-mate-10-lite
Klady
  • poctivé zpracování
  • slušný displej
  • minimální rámečky kolem displeje
  • dobrá výdrž
  • velká interní paměť
Zápory
  • vystupující fotoaparáty
  • starý microUSB konektor
  • postrádá zvýšenou odolnost
Diskuze ke článku
Brm
Dobrý popis.
Za chvíli přijdena trh v EU jeho totožný bratříček s cenou do 250 €. Honor 7X.
Lukáš
Tak tím micro usb to teda zabili. Nepochopitelné a neomluvitelné.
Kensi Blye Deeks
Kensi Blye Deeks
zdravim,
doporucoval bych redakci stahnout videorecenzi kvuli te s7. moc profesionalne to nevypada
Hu-h
perfektně padne do ruky
6ti palec? :O tak to musite mit sloni ruku. :D
Ja mam sotva co delat s 5,5 a to jsem chlap jak hora :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze