Huawei FreeLace
recenze

Huawei FreeLace

Ne tak úplně bezdrátová sluchátka
6

Sluchátka Huawei FreeLace nejsou tak úplně obyčejná bezdrátová sluchátka a důvod je zjevný. V záplavě „pravých“ bezdrátových sluchátek Huawei vsadil na konstrukci, kdy pravé a levé sluchátko spojuje plochý kabel, který v sobě obsahuje nejen zdroj energie, ale také poměrně unikátní nabíjecí ústrojí. Jak sluchátka fungují a jaké jsou mé zkušenosti z více než měsíčního testování vám rád prozradím v této recenzi.

Majitelé zařízení s logem nakousnutého jablka mají při výběru bezdrátových sluchátek obvykle jasno, ale co zákazníci společnosti Huawei? Nově mají i oni možnost zakoupit si sluchátka téže výrobce a jako bonus dostanou příslib extrémně rychlého spárování, užitečné zvýšené ochrany dle certifikace IPX5 nebo dlouhé výdrže. Na to, jak se sluchátka povedla, najdete odpověď na následujících řádcích.

Huawei FreeLace (recenze) - Ne tak úplně bezdrátová sluchátka

Technické parametry Huawei FreeLace

Celková délka 837 mm
Hmotnost 27 gramů
Barevná provedení černá Graphite Black, oranžová Amber Sunrise (tu jsme testovali), nebo zelená Emerald Green
Materiál paměťový kabel, kovová dutina a tekutý silikon
Kapacita baterií celkem 120 mAh pro až 18hodinový poslech
Senzory Hallův snímač
Konektivita Bluetooth 5.0 pro zvuk a USB-C pro nabíjení
Obsah balení sluchátka, USB-C/USB-A nabíjecí kabel, příručka pro rychlý start a špunty v 6 různých velikostech

Konstrukční zpracování: elegantní i praktické

Testovaná sluchátka mě při prvním rozbalení zaujala svou cihlově oranžovou barvou „Amber Sunrise“, která se mi ze začátku, mám-li být zcela upřímný, příliš nelíbila. Po delším užívání jsem však tomuto odstínu přišel na chuť. Pokud se však řadíte spíše mezi konzervativní uživatele, můžete sáhnout po klasické černé „Graphite Black“ nebo zajímavé zelené „Emerald Green“. K samotnému vzhledu přitom nemohu mít výhrad. Design se Huawei povedl a je na první pohled evidentní, že prim zde hraje praktičnost a pohodlnost, čemuž napovídá praktické propojení kabelem, který je plochý a v části, která se dotýká krku, i poměrně robustní.

Pocit z nošení hodnotím na jedničku. Přestože nedokážu objektivně posoudit, jak moc funguje či nefunguje „paměťový efekt“ u kabelu, jenž podle výrobce tvoří nikl-titaniová slitina obalená v tekutém silikonu, sluchátka se nosí velmi příjemně a váš krk i uši si na ně rychle zvyknou. Díky silikonovému povrchu navíc není styk kabelu a sluchátek s kůží nijak nepříjemný, a to ani v situacích, kdy se rozhodnete se sluchátky jít sportovat a tedy zpotit se.

Celková hmotnost přibližně 27 gramů je zcela bezproblémová a sluchátka vás díky tomu na krku zbytečně netíží. Kromě zmíněného silikonu najdeme na sluchátkách i hliníkové části. Ty propojují užší kabel vedoucí od levého či pravého sluchátka k hrubšímu kabelu, který uživateli spočívá na krku. Na hliníkovém modulu poblíž pravého konce najdeme hned čtyři ovládací tlačítka. Menší tlačítko na boku, vedle nějž se nachází malá dioda, poslouží k zapnutí či vypnutí sluchátek, zatímco tři zbylá tlačítka na ploché straně hliníkového prvku poslouží ke změně hlasitosti, respektive ovládání přehrávání hudby nebo telefonních hovorů. Na modulu u levého konce kabelu pak najdeme pouze decentní logo výrobce. Nejdůležitější funkce těchto modulů je však pochopitelně ta, že ukrývají baterie o celkové kapacitě 120 mAh.

Velmi praktické jsou také magnety umístěné v samotném levém a pravém sluchátku (jde o tzv. Hallův magnetický snímač), pomocí nichž se obě sluchátka spojí ve chvílích, kdy si je necháte jen tak pověšené kolem krku. Na rozdíl od „pravých“ bezdrátových sluchátek tak nemusíte v okamžiku, kdy si chcete sluchátka vyndat, zdlouhavě hledat pouzdro. Sluchátka postačí vytáhnout z uší a nechat je volně spadnout dolů, kde se sama spojí, čímž se rovněž pozastaví přehrávání, nebo ukončí telefonní hovor. Jak uvádí oficiální stránky výrobce, jakmile se sluchátka spojí k sobě, automaticky se odpojí od telefonu pro delší výdrž baterie a při oddělení se k telefonu opět připojí. Nakonec musím Huawei pochválit za použití zvýšené odolnosti dle certifikace IPX5, díky čemuž by měla sluchátka bez problémů vydržet tryskající vodu. V reálných situacích to znamená, že se nezaleknou deště ani potu.

Párování: drátově i bezdrátově

Jednou z možností, jak sluchátka skamarádit s telefonem, je zajít do nastavení Bluetooth ve vašem telefonu, sluchátka uvést do párovacího režimu, vyhledat je telefonem a standardně spárovat. Druhou, mnohem elegantnější možností, je párování přímo přes USB-C konektor, ke kterému se ještě dostaneme. Při připojení sluchátek k telefonu Huawei či Honor se sluchátka okamžitě automaticky spárují s tímto telefonem, což vám ušetří cenný čas. Takto jednoduše se dají bohužel párovat jen telefony s nejnovějším systémem EMUI 9.1 či novým Magic UI 2.1. Například u mnou používaného Huawei Mate 20 Pro, který má v současnosti stále EMUI 9.0, jsem tedy musel sluchátka spárovat standardně přes nastavení Bluetooth. Chvalitebný je jistě také fakt, že ke spárování nepotřebujete stahovat žádnou aplikaci, a to ani v případě, že používáte smartphony ostatních značek.

Huawei FreeLace

Zvuk: bez výtek

Po zvukové stránce sluchátka ničím nepřekvapí, a to ať už v pozitivním, nebo negativním slova smyslu. Jedná se o vyvážený zvukový projev, který však nevybočuje z průměru. Od sluchátek tak nečekejte nijak nadprůměrný projev, ať už se bavíme o výškách, středech či basech. I po dlouhodobém používání jsem celkově s kvalitou zvuku spokojen a s přihlédnutím k ceně sluchátek si nemám na co stěžovat.

Huawei FreeLace
Telefonní hovory jsou bezproblémové.

Chvalitebná je rovněž zvuková kvalita u telefonních hovorů, které jsou uskutečnitelné díky vestavěnému mikrofonu. Hovory byly čisté a neměl jsem během nich problém rozumět druhé straně, stejně jako ona mě. Výrobce se chlubí i funkcí pokročilého potlačení šumu větru a hluku okolí s názvem Dual-channel Wind Noise Reduction, které evidentně funguje vcelku spolehlivě.

Funkce a ovládání: jednodušší už to být nemůže

Ovládání sluchátek Huawei FreeLace je opravdu intuitivní a vše se nastavuje na pravém hliníkovém modulu. Přibližně jednosekundovým přidržením bočního tlačítka na užší straně se sluchátka vypínají a zapínají a delším, přibližně čtyřsekundovým podržení, se párují, což indikuje bíle blikající dioda. V případě příchozího hovoru poslouží prostřední, mírně propadlé tlačítko na ploché straně. Chcete-li hovor přijmout, stačí jej jednou zmáčknout, případně déle podržet, pokud si přejete hovor odmítnout. Rychlým zmáčknutím pak ukončíte právě probíhající hovor.

Při poslechu hudby sehrává hlavní roli opět prostřední tlačítko na ploché straně. Pomocí jednoho stisknutí můžete pozastavit či spustit přehrávanou skladbu, dvojitým stisknutím se přepnete na další skladbu a po trojitém stisknutí se vrátíte na skladbu předešlou. Funkci horního a spodního tlačítka se symboly plus a mínus asi ani není třeba vysvětlovat.

Výdrž baterie: návykové nabíjení

Výrobce udává schopnost sluchátek přehrávat hudbu až 18 hodin na jedno plné nabití při střední hlasitosti. K této metě jsem se bohužel nikdy nedostal, ale s čistým svědomím mohu potvrdit, že přehrávací čas převyšuje 10 hodin. Zpravidla jsem se při hlasitosti přibližně 70 % dostal na 13 až 14 hodin. Pokud vám dojde energie, může vám vytáhnout trn z paty rychlé nabíjení, kdy by měla být sluchátka schopna po pouhém 5minutovém nabíjení přehrávat hudbu až po dobu 4 hodin.

Huawei FreeLace

Pohodlné nabíjení je přitom asi jednou z největších přidaných hodnot těchto sluchátek. Nenabíjí se bezdrátově ani přes žádnou proprietární kolébku, nýbrž skrze integrovaný USB-C konektor typu samec. Ten se odhalí po rozpůlení pravého ovládacího prvku, kdy vám v jedné ruce zůstane kabel s pravým sluchátkem a v ruce druhé zbytek sluchátek s odhaleným USB-C konektorem, který následně stačí zapíchnout do konektoru vašeho smartphonu a nechat sluchátka nabíjet. Pokud byste je například chtěli nabíjet z počítače, na kterém nemáte USB-C konektor, přichystal pro vás výrobce užitečnou redukci z USB-C na USB-A. Tento způsob nabíjení jsem častokrát ocenil zejména na cestách, kdy jsem nemusel hledat žádné dodatečné kabely a sluchátka jednoduše zapojil do telefonu. Huawei si za toto praktické řešení rozhodně zaslouží pochvalu.

Zhodnocení

Huawei FreeLace považuji za povedená sluchátka s adekvátně nastavenou cenou kolem 1 500 korun, za níž uživatel dostane dlouhou výdrž, praktický design, zvýšenou odolnost a v případě, že vlastní některý z nových smartphonů Huawei či Honor, i extrémně snadné propojení s telefonem.

Huawei FreeLace

Konkurence

Zajímavou alternativou k Huawei FreeLace mohou být sluchátka Xiaomi Mi Bluetooth Neckband Earphones s podobnou konstrukcí a cenou, která se rovněž pohybuje okolo 1 500 korun. Stejně jako FreeLace disponují praktickým magnetickým spojením levého a pravého sluchátka, avšak nepotěší menší výdrž či absence zvýšené odolnosti.

Klady
  • líbivý design
  • zvýšená odolnost IPX5
  • nadstandardní výdrž
  • rychlé a pohodlné nabíjení
  • kvalita zvukového podání
  • dobrá ergonomie ovládání
  • rychlé spárování (vyžaduje aspoň EMUI 9.1)
Zápory
  • rychlé párování jen u vybraných zařízení
Diskuze ke článku
Jirka. S
Mám je a jsou parádní. Jen mě překvapilo to párování, tak proto mě to nejde, mediapad m5 8.4 má zatím 9.0,tak díky za vysvětlení, lámal jsem si hlavu proč to nejde..
R1S0
tak toto je paradny produkt.... ziadne zbytocne "true wireless" kde si ludia potom aj tak kupia nejaky "airpods lanyard", vazne napadite a prakticke riesenie nabijania, pekny dizajn aj funkcionalita sluchatok.
Kamil
Dobrý den, podporují tato sluchátka nějak indikaci stavu baterie? Buď v mobilu u symbolu s Bluetooth, jako to mají např. Sony WH-CH700N nebo nějakou jejich specializovanou aplikací nebo třeba přímo indikací na/ve sluchátkách (optickou nebo audio).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze