Huawei FreeBuds Pro
recenze

Huawei FreeBuds Pro

Zážitek bez ruchů okolí
1

Sluchátka z řady FreeBuds jsme již na mobilenet.cz testovali, ne však ta s přídomkem Pro. Nechtějí svým předchůdcům udělat ostudu. Proto nabízí povedený design, podporu ANC a dle slov výrobce, perfektní zvuk. Zda jsou opravdu tím nejlepším, co Huawei aktuálně nabízí, odkryje dnešní recenze.

Huawei má s TWS sluchátky velké zkušenosti. Dnes testovaná FreeBuds Pro mají představovat to nejlepší, co aktuálně značka nabízí. Těšit se tak můžete na slušnou výdrž, kvalitní zvuk a podporu ANC, která je u dražších sluchátek již téměř nutností. Zda se tento balíček povedl, nebo bude lepší poohlédnout se u konkurence, prozradí tato recenze.

Obsah balení: standardní sestava

Obsah balení je běžný, nechybí tedy nic, co budete do začátku potřebovat. Hned nahoře se ukrývá nabíjecí pouzdro se sluchátky uvnitř, ve spodní části poté nabíjecí USB-A–USB-C kabel bez adaptéru a dvojice náhradních silikonových špuntů. Přímo na sluchátkách je velikost M, uvnitř pak S a L. Huawei přichystal i krátký manuál, nic více v balení nehledejte.

Technické parametry Huawei FreeBuds Pro

Hmotnost jednoho sluchátka 6,1 gramů
Hmotnost pouzdra 60 gramů
Doba nabití pouzdra 1 hodina drátově, 1,5 hodiny bezdrátově
Kapacita baterie pouzdra 580 mAh
Kapacita baterie sluchátka 55 mAh
Barevná provedení černá, stříbrná, bílá
Připojení Bluetooth 5.2
Podpora ANC/režim průchodnosti ano/ano
Velikost měniče 11 mm
Délka poslechu (bez/s ANC) 7/4,5 hodiny
Délka poslechu celkem (bez/s ANC) 30/20 hodin
Obsah balení sluchátka, nabíjecí pouzdro, napájecí kabel, dvojice náhradních špuntů různé velikosti (S, L), dokumentace
Cena 4 999 Kč

Konstrukční zpracování: elegantní

Mnohé výrobce lze nařknout, že se jejich sluchátka až příliš podobají těm od Applu. I Huawei jsme za to několikrát lehce kritizovali, ale víte co? Na bezdrátových sluchátkách se toho příliš vymyslet nedá, zvláště pokud chcete nabídnout slušnou výdrž a zároveň komfort. U FreeBuds Pro na to šel Huawei podobně, přesto se dá říct, že v záplavě TWS sluchátek FreeBuds Pro rozeznáte poměrně snadno. A to je rozhodně dobrá zpráva.

Huawei FreeBuds Pro

Testovali jsme asi nejzajímavější barevnou variantu Silver Frost (stříbrná), i když podle nás jde spíš o šedou. K dispozici je také Ceramic White (bílá) a Carbon Black (černá). Nám se ale právě stříbrno-šedá líbí nejvíce.

V uších drží perfektně.

Sluchátka jsou designově povedená. Jsou lesklá a mají nožku, podobně jako Apple AirPods Pro. Zde je ovšem nožka více zkosená a není nijak dlouhá, celkově působí elegantnějším dojmem. Více než tisíc slov však řeknou fotografie. Jen dodáme, že jsme s designem spokojeni a sluchátka hodnotíme jako velice povedená. Jsou velmi lehká (6,1 gramů), v uších mi držela perfektně a pokud zvolíte správné špunty, nebudete o nich během pár minut ani vědět. Menší nevýhodou lesklého provedení je fakt, že při bližším ohledání jsou jasně znatelné otisky prstů.

Huawei FreeBuds Pro

Na těle sluchátek je hned několik nezbytných senzorů a mikrofonů. Včetně senzoru, který rozpozná, zda máte sluchátka v uších. Pokud je sejmete, reprodukce se ukončí. To platí dokonce i u Apple produktů. Pokud posloucháte hudbu a sluchátka vyjmete, píseň se zastaví a po nasazení opět pokračujete tam, kde jste přestali. Tleskáme! Na těle je i trojice mikrofonů pro odfiltrování ruchů, která zároveň pomáhá při telefonních hovorech. Hlavním ovládacím prvkem je malý senzor, který lze i stisknout. Je na vnitřní straně nožky a o jeho fungování si více povíme v následující kapitole.

Nabíjecí pouzdro je i tentokrát zaoblené, oproti tomu od FreeBuds 3 je ale protáhlé. Vzhledem k odlišné konstrukci sluchátek je to logické. Pouzdro je spíše matné, což chválíme, odlesky jsou jen nepatrné. Na těle má jediné tlačítko na pravém boku, díky kterému můžete sluchátka přepnout do režimu párování. Na spodní straně je USB-C pro nabíjení a také LED informující o stavu nabití pouzdra, pokud jej otevřete (červená, oranžová, zelená). Uvnitř pouzdra je další dioda, která informuje o stavu nabití sluchátek. Pouzdro má velmi kvalitní pružiny a magnety, takže v každé pozici drží velmi dobře. To chválíme.

Nabito?

Pokud vás zajímá, zda sluchátka v pouzdru drží pevně, můžeme vás uklidnit, drží. Vyjmutí není úplně snadné, zvláště pokud máte vlhké prsty (kvůli lesklému provedení sluchátek), ovšem najít správný grif. Velkou výhodou je, že pouzdro zvládá bezdrátové nabíjení, využít tedy můžete i bezdrátovou podložku.

Líbilo se nám
  • elegantní provedení sluchátek i pouzdra
  • kvalitní magnety a pružiny v pouzdru
  • povedené barevné varianty
  • sluchátka jsou velmi lehká
  • pouzdro podporuje bezdrátové nabíjení

Výdrž: celý den beze strachu

Huawei uvádí velmi zajímavou výdrž 30 hodin. Ano, samozřejmě se jedná o součet výdrže sluchátek a energie, které dodá pouzdro. Začneme fakticky. Sluchátka mají kapacitu 55 mAh, pouzdro 580 mAh. Pokud ponecháte ANC vypnuté, na jeden zátah vydrží hrát až 7 hodin při nastavení hlasitosti zhruba na 75 %, případně 6 hodin, pokud máte rádi hudbu pěkně nahlas. Jakmile zapnete ANC, výdrž se sníží na cca 4 hodiny, celkem s pouzdrem dostanete dalších 16 hodin navíc. Tak či tak, výdrž 30 (20) hodin je úctyhodná.

Stáhnout HUAWEI AI Life

Google Play (zdarma)

Nabíjení je vcelku rychlé, kabelem máte nabito za hodinu, bezdrátově asi za hodinu a půl. Stav nabití lze sledovat buď skrze aplikaci AI Life, nebo přes notifikace (například i v iOS). Něco napoví i LED v nabíjecím pouzdru.

Výdrž je více než dobrá.
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • pomalejší bezdrátové nabíjení

Funkce: ANC pohltí

Uvnitř sluchátek je známý procesor Kirin A1, potěší i podpora Bluetooth 5.2. Sluchátka mají velmi dobrý dosah v prostoru, oproti AirPods jsme neměli problém s dosahem ani na terase, přičemž telefon byl celou dobu pod schody na polici. Potěší i to, že se dají spárovat se dvěma zařízeními současně, mezi kterými můžete snadno přecházet. Využít toho můžete například v momentě, kdy přes PC posloucháte hudbu, ale někdo vám zavolá na telefon. V takovém případě lze sluchátka okamžitě přepnout. Dodáme, že pokud máte novější Huawei smartphone/tablet, párování proběhne tak, že pouzdro otevřete a na telefonu se objeví párovací notifikace. Pokud máte například iPhone, je nutné stisknout párovací tlačítko a sluchátka vyhledat v nastavení Bluetooth.

Huawei FreeBuds Pro nechybí ani režim Awareness. Ten aktivujete tlačítkem na vnější straně sluchátka. Díky němu se zesílí zvuky, jedná se tedy o známý režim průchodnosti, u kterého Huawei poupravil název. Nechybí ani režim Voice, který naopak zesílí primárně hlasy, abyste nemuseli sluchátka sundávat při krátké konverzaci.

Režim průchodnosti nechybí.

Stáhnout HUAWEI AI Life

Google Play (zdarma)

Podrobné nastavení je k dispozici v aplikaci AI Life, která bohužel není dostupná pro iOS. V ní lze nastavit například gesta, zkontrolovat firmware i stav nabití sluchátek/pouzdra. Nabízí se také možnost úpravy režimu ANC. K dispozici je režim Cozy pro tichá místa, kde není třeba plného ANC, i Ultra hodící se například do letadel či jiných dopravních prostředků. Využít můžete i režimu Dynamic, který upravuje intenzitu ANC na základě okolních ruchů. Tak či tak, ANC dokáže eliminovat zvuky maximálně do 40 decibelů a jako konkurence filtruje hlavně monotónní zvuky, nelze tedy spoléhat na to, že dokáže zázraky a alespoň se přiblíží ANC v případě over-ear sluchátek. To jsme však ani nečekali. Na takto kompaktní sluchátka se však bezesporu jedná o velmi dobrý výkon.

Huawei FreeBuds Pro

Ovládání sluchátek jsme si již krátce nastínili. Slouží k němu senzor, který lze zmáčknout (přepínání režimů ANC a Awareness), stejně tak reaguje na doteky. Jeden poklep hudbu spustí/pozastaví, stejně tak lze tímto gestem přijmout/ukončit hovor. Dvojité poklepání vás přesune o skladbu dopředu, trojité o skladbu zpět. V čem ale sluchátka vynikají, je možnost úpravy hlasitosti. Zkrátka stačí prstem sjet shora dolů (snížení hlasitosti), případně zdola nahoru (zvýšení hlasitosti) a je hotovo. To je funkce, na kterou si uživatelé Apple AirPods Pro musí nechat zajít chuť.

Líbilo se nám
  • dobře fungující ANC...
  • ...které si lze přizpůsobit
  • podrobné nastavení v aplikaci AI Life
  • režim průchodnosti
  • snadné ovládání skrze sluchátka
  • jednoduché párování
  • možnost úpravy hlasitosti skrze sluchátka
Nelíbilo se nám
  • aplikace AI Life není dostupná pro iOS
  • pomalejší párování v případě, že nemáte Huawei zařízení

Zvuk: kvalita

FreeBuds Pro se rozhodně nemají za co stydět, naopak. Zvuk je velmi hutný, basová složka výrazná, ovšem ne nepříjemně. Ve srovnání s Apple AirPods Pro jsou naopak basy trochu upozaděny, ovšem toho si lze všimnout snad jen v případě přímého srovnání. Zvuk je čistý, ke zkreslení nedochází ani v případě, že hudbu posloucháte na maximální hlasitost. Zvuk se nijak netrhá a téměř každý v mém okolí, kdo si mohl sluchátka vyzkoušet, tvrdil, že se mu audio v podání těchto sluchátek líbí.

Huawei FreeBuds Pro

Pokud bych měl výstup připodobnit k sluchátkům, která důvěrně znám, zařadil bych je někam mezi Apple AirPods Pro a Sennheiser Momentum True Wireless. S Applem sdílí živost projevu, se Sennheiserem naopak basovou složku, která se nesnaží hrát prim. Perfektní je také kvalita zvuku při maximální hlasitosti, zde se Huawei Sennheiseru skvěle vyrovná. Stále je však výstup z Huawei mírně barvitější. Nejde však o výtku, naopak, někomu může tato dravost vyhovovat více.

Líbilo se nám
  • příjemné basy
  • čistota zvuku
  • maximální hlasitost

Zhodnocení: kvalitní sluchátka

Huawei FreeBuds Pro mají předpoklady stát se úspěšnými. Jsou designově povedená, mají dobrou výdrž, skvělý zvukový výstup, všechny nezbytné senzory a samozřejmě podporují i ANC a režim průchodnosti. Ovládání je intuitivní a cena rozumně nastavená. Je jasné, že jablíčkáři zřejmě sáhnou po Apple AirPods Pro, primárně kvůli ekosystému a snazšímu párování. Provázanost je totiž velmi důležitá, stejně jako AirPods dobře komunikují s iPhony, FreeBuds to jde s produkty Huawei. Nelze to mít za zlé ani jednomu výrobci.

Huawei FreeBuds Pro

Můžeme si sice postesknout, že párování s iOS není tak pohodlné, případně že zde nefunguje aplikace AI Life. Ale proč vlastně? Pokud vás osloví FreeBuds Pro vzhledem a kvalitou zvuku, koupíte si je. Pokud ne, poohlédnete se po konkurenci. Za mě však dostávají sluchátka palec nahoru, nejenom kvůli velmi dobrému zvukovému projevu, ale také za příjemný design a množství funkcí, které nabízí. Za cenu 5 tisíc korun se jedná o TWS sluchátka nejvyšší třídy a v té se stydět opravdu nemusí.

Klady
  • velice kvalitní zvuk
  • elegantní design, více barevných variant
  • lehká sluchátka i pouzdro
  • velmi dobrá výdrž na nabití
  • podpora ANC a režimu průchodnosti
  • rychlé párování (s Huawei produkty)
  • snadné nastavení skrze aplikaci AI Life
  • pohodlné ovládání skrze sluchátko
  • rozumně nastavená cena
  • režim detekce nošení (funguje i pro iOS)
Zápory
  • AI Life není k dispozici pro iOS
  • rychlé párování jen s produkty Huawei
Diskuze ke článku
Prcko Prcko
Prcko Prcko
Nejak som nepostrehol minus co sa týka dizajnu a to ze sa tie slúchadlá strašne zle vyťahujú z krabičky. Na airpods pro to bolo podobne ale vďaka inej nožičky sa dalo sluchátko otočiť a vytiahnuť. Tu kvôli hranatej nožičke to nieje možné. Ďalší nedostatok je v aplikácii. Tá ktorú stiahnete z Google store slúchadlá nepodporuje treba stiahnuť z internetu novšiu verziu a tu si nainštalovať.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze