Huawei FreeBuds Lipstick
recenze

Huawei FreeBuds Lipstick

Zaměřena na dámy

V posledních letech se velké značky elektroniky začaly zaměřovat i na dámské publikum. Pásky k chytrým hodinkám nebo i samotné hodinky v nejrůznějších barvách, aby sloužily jako nepostradatelný doplněk. Nebo třeba bezdrátová sluchátka, která na první pohled jako sluchátka nevypadají. A právě na ta jsme se podívali.

O FreeBuds Lipstick vám každý muž na první pohled řekne, že se jedná o rtěnku. Ano, přesně tak. Když dostanete sluchátka v nabíjecím pouzdře poprvé do ruky, budete zmatení. A to není všechno. Vše se dozvíte v naší recenzi.

Za zapůjčení sluchátek Huawei FreeBuds Lipstick děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si je můžete i zakoupit.

Technické parametry Huawei FreeBuds Lipstick

Rozměry pouzdra 70 × 27,4 mm
Rozměry sluchátek 41,4 × 16,8 × 18,5 mm
Hmotnost pouzdra/sluchátka 84,5/4,1 g
Výdrž sluchátek s/bez ANC 2,5/4 hodiny
Výdrž pouzdra s/bez ANC 14/22 hodin
Certifikace odolnosti IPX4
Komunikace Bluetooth 5.2
Kodeky AAC a SBC
Cena 4 990 Kč

Obsah balení: elegantní

Po otevření krásné černé krabičky uvidíte pouze nabíjecí pouzdro, ve kterém se schovávají sluchátka. Kde je nabíjecí kabel a návody k použití? Ve spodu krabičky. Nabíjecí kabel USB-C a manuály v několika světových jazycích jsou uložené v menší krabičce.

Huawei FreeBuds Lipstick
Líbilo se nám
  • elegantní balení

Konstrukční zpracování: rtěnka, nebo sluchátka

Nesmíme zapomenout na to, že se jedná o další sluchátka z rodiny Huawei FreeBuds. Takže se i v tomto případě, stejně jako u FreeBuds 3 a 4, podobají AirPods. Máme tedy k dispozici pecky s dlouhými nožičkami. Tělo je lesklé. Aby sluchátka plnila ještě více dojem rtěnky, mají sytě červenou barvu.

Sluchátka se díky svému tvaru a hmotnosti (4,1 g) nosila velmi dobře i několik hodin v kuse. Samozřejmě s námi nejspíš nebudou souhlasit ti, kteří jsou zvyklí nosit spíše špuntová sluchátka. Na sluchátkách najdeme několik prvků, které je nám pomohou snáz ovládat. Hned po otevření nabíjecího pouzdra si můžeme všimnout černých senzorů na vnější části sluchátek. Ty slouží k rozpoznání vyjmutí z ucha pro automatické přerušení přehrávání písniček. Samozřejmostí je i mikrofon. Sluchátka jsou odolná dle IPX4, takže je můžete používat i při sportování. S potem si poradí bez problémů. Abychom nezapomněli, po otevření pouzdra vás kontrolka případně upozorní na nízký stav nabití samotných sluchátek.

Elegantní kovové černé lesklé pouzdro se zlatým proužkem na jedné hraně, ve kterém se nachází logo Huawei v textové podobě, se i rozměry podobá rtěnce. Po čase používání se ale ukázalo, že jsou na lesklém obalu vidět otisky prstů, které jdou vyčistit pouze důkladným leštěním. Průměr pouzdra je 58 mm a na výšku má 21,2 mm, takže si ho v kabelce snadno spletete s opravdovou rtěnkou. Pokud se chystáte nosit sluchátka s pouzdrem v kapse, připravte se, že bude hmotnost znát. Samotné pouzdro bez sluchátek váží 84,5 gramů. V pouzdře se přitom nachází baterie s kapacitou 410 mAh. Každé sluchátko má pak 30mAh baterii. Velmi se nám líbí magnet pro otevírání/zavírání pouzdra. Nikdy se díky němu nemůže stát, že by se pouzdro otevřelo samo od sebe.

Ze spodní strany nabíjecího pouzdra najdeme vstup pro nabíjecí kabel USB-C a vnější kontrolku, která vás bude informovat o stavu nabití pouzdra. Když se bude nabíjet, bude svítit oranžově. Aby upozornila na plné nabití, změní barvu na zelenou. Pod vstupem pro nabíjecí kabel najdeme také kulaté tlačítko pro zahájení párování s novým zařízením.

Líbilo se nám
  • neobvyklý design
  • senzory a dotyková plocha
  • pohodlně drží v uších
  • nízká hmotnost sluchátek
  • certifikace IPX4
Nelíbilo se nám
  • vyšší hmotnost pouzdra
  • pouzdro se snadno zašpiní

Výdrž a nabíjení: překvapivě rychlé

Mile nás překvapila doba nabíjení. Nabíjecí pouzdro i se sluchátky se nabilo za necelých 40 minut. Sluchátka se pak v pouzdře nabíjí necelou hodinu. Je to rychlejší, než uvádí výrobce. Sluchátka pak na jedno nabití vydrží hrát až čtyři hodiny. Tento čas se ale snižuje, pokud využíváte ANC (cca na 2,5 hodiny). Celková vydrž baterie s použitím nabíjecího pouzdra je až 22 hodin, s ANC pak 14 hodin. Pouzdro bohužel nelze nabíjet bezdrátově.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • pouzdro nelze nabíjet bezdrátově

Párování a doprovodná aplikace: snadný pomocník

Abyste si mohli užít FreeBuds Lipstik naplno, doporučujeme stáhnout aplikaci Huawei Al Life. Díky ní lze na sluchátkách nastavovat jednotlivá gesta, ANC a další. Aplikace slouží i k ovládání dalších produktů Huawei a je dostupná zdarma pro Android i iOS.

Stáhnout HUAWEI AI Life

Google Play (zdarma)

Aplikace je velmi jednoduchá. Po nainstalování a prvním spuštění se vám nabídne možnost přidat zařízení, kde ho buď můžete přidat ručně, nebo ho aplikace sama vyhledá, pokud je v dostatečné blízkosti. Poté se vám ukáže seznam přidaných zařízení, kde naleznete FreeBuds Lipstick. Po jejich zobrazení se vám zobrazí všechny důležité informace.

Prostředí aplikace Huawei Al Life

V horní části obrazovky vidíte obrázek používaných sluchátek v pouzdře. Pod ním najdete informaci, zda jsou sluchátka připojená k zařízení. Vedle toho vidíte stav nabití levého i pravého sluchátka a samozřejmě nabíjecího pouzdra. Pod stavem nabíjení najdeme nastavení potlačení zvuku. Máte na výběr ze dvou režimů. Režim Pohodlné, který je určen pro méně hlučná místa, nebo režim Obecné do hlučných prostor.

Prostředí aplikace Huawei Al Life

Aplikace dále nabízí možnost nastavení gest poklepáním. V případě FreeBuds Lipstick si můžete nastavit více gest než jen dvojité poklepání. Prvním z nich je klepnutí a podržení, které slouží k nastavení zapnutí/vypnutí potlačení zvuku. I u těchto sluchátek lze regulovat hlasitost jemným posouváním prstu po nožičce sluchátka nahoru a dolů. Dvojité poklepání pak umožní ovládat přepínání písniček, aktivovat hlasového asistenta nebo pozastavit a přehrát skladbu.

Další vychytávkou, kterou dámy určitě ocení, je funkce Najít sluchátka. Dokonce si můžete vybrat, zda hledáte pravé či levé. Stačí v aplikaci zvolit tuto možnost a sluchátko začne vydávat příjemnou melodii, díky které ho snáz najdete.

Líbilo se nám
  • jednoduchá aplikace
  • nastavení ANC
  • nastavení gest
  • rychlé a snadné párování

Funkce a ovládání: potlačení hluku na jedničku

Zajímavou a velmi propracovanou funkcí je potlačení okolního hluku neboli ANC. Jak už jsme zmínili, tuto funkci jde nejlépe ovládat pomocí aplikace. Pokud se vám, ale kvůli jejímu vypnutí/zapnutí nechce brát do ruky telefon, stačí klepnout a podržet prst na sluchátku a ženský hlas vám ohlásí změnu.

Huawei FreeBuds Lipstick

Díky 2 režimům potlačení hluku si můžete vybrat, zda potřebujete omezit zvuk klapajících klávesnic kolegů v práci, nebo zda chcete kompletně izolovat od zbytku světa ve veřejné dopravě. Díky technologii adaptivního přizpůsobení, která analyzuje tvar ucha a způsob nošení sluchátek, navíc sluchátka zvolí vhodný režim potlačení šumu a dopřejí vám nerušený poslech. Doplňme, že sluchátka se párují pomocí Bluetooth 5.2 a podporují zvukové kodeky AAC a SBC.

Líbilo se nám
  • dva režimy ANC
  • AAC a SBC

Zvuk: na jedničku

Znalce sluchátek v tomto případě ničím nepřekvapíme. FreeBuds Lipstick mají stejně kvalitní zvuk jako FreeBuds 4. A už to napovídá, že nemáme co vytknout.

Sluchátka se zařízením spárujeme pomocí Bluetooth 5.2. Je vám jedno zařízení málo? Není problém, FreeBuds Lipstick můžete připojit hned ke dvěma naráz a mezi nimi i automaticky přepínat. Pokud vám do poslechu někdo zavolá, stačí přijmout hovor prostřednictvím telefonu, sluchátka během toho zůstanou připojená i k druhému zařízení. Po skončení můžete pokračovat zpět v poslechu například na tabletu nebo počítači.

Huawei FreeBuds Lipstick

Huawei si nejspíš potrpí na basovou služku, která ale nezastíní středy a výšky. Obě sluchátka disponují 14,3mm dynamickými měniči LCP, které se starají o skvělou kvalitu zvuku. Frekvenční rozsah je až 40 kHz. Stejně, jako jsme byli spokojeni s poslechem písní, nemůžeme si stěžovat na kvalitu zvuku při hovoru. Další výhodou ocení hlavně hráči, latence zvuku je totiž pouhých 90 ms.

Líbilo se nám
  • výrazné basy
  • čistý zvuk
  • kvalitní hovory
  • latence jen 90 ms

Závěr: hravá elegance

Z pohledu ženy mě FreeBuds Lipstick zaujala na první pohled. Elegantní černé balení s logem Huawei v textové podobě. Kovové černé nabíjecí pouzdro s pouhým zlatým proužkem nás také těší. A třešnička na dortu v podobě sytě červených sluchátek na závěr. Taková sluchátka prostě chcete mít. Kvůli dokonalému zvuku i jako občasný doplněk ke kabelce či botám.

Huawei FreeBuds Lipstick

Huawei FreeBuds Lipstick nyní koupíte za 4 990 korun. V tomto případě nejspíš platí, že připlácíte za vzhled. Chcete udělat radost vaší drahé polovičce sluchátky se zcela výjimečným vzhledem, nebo raději koupíte taková, která vám nabízí ty samé funkce a zvuk, ale ušetříte 2,5 tisíce korun?

Foto: Kristýna Dvořáčková, mobilenet.cz

Klady
  • certifikace IPX4
  • nízká hmotnost sluchátek
  • neobvyklý design
  • čistý zvuk
  • ANC
  • krátká doba nabíjení
Zápory
  • vyšší hmotnost pouzdra
  • nemají bezdrátové nabíjení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze